2022-07-08 569 views
幾日試左烤魚,今次又返黎試下雞煲,上次黎食見好多人都叫左雞煲,因為上次食烤魚都唔錯,所以又過黎試下雞煲半隻麻辣雞煲$145,價錢都好相宜,上枱已經聞到好香嘅麻辣味,真係好香,感覺上半隻都幾多,雞肉係炸左先,好滑,吸曬啲味,有啲麻辣,但又唔會好辣,鍾意食辣嘅可以叫大辣,真心好食,絕對要試,唔怪得咁多人都叫呢個雞煲另外都叫左個野山椒炒牛肉,味道還可以,有加左黑椒,牛肉可能太熟,有啲老,野山椒都幾辣,不過,份量就多,好多牛肉,幾好味,食左一大半先影相呢間餐廳啲烤魚雞煲都好味,可以試下,特別價錢真係好平民價

呢間餐廳啲烤魚雞煲都好味,可以試下,特別價錢真係好平民價
2022-07-08
$130 (Dinner)
2022-07-08 83 views
朋友介紹話黃大仙有間幾好食嘅烤魚,今日特別同朋友過黎試下😄間餐廳都幾闊落,環境都幾乾淨舒服,係做大排檔嘅小炒,但我諗啲雞煲同烤魚都應該幾唔錯,好多張枱都叫左今日叫左清江魚烤魚,酸菜味,上枱都感覺幾大條,視覺效果都唔錯;呢隻魚啲魚好厚,又唔多骨,配酸菜好鮮甜,又配有薯粉,蓮藕片,豆卜,份量都幾大,2個人食唔食飯都飽,十分推薦另外,叫左一個叫8味一口豆腐,豆腐炸到一粒粒,外皮好脆,但裡面豆腐好軟滑,幾好食,不過,味道有啲淡,要有喼汁先得味道同環境都唔錯,都值得去食下,特別推介烤魚,真心好味
朋友介紹話黃大仙有間幾好食嘅烤魚,今日特別同朋友過黎試下😄

味道同環境都唔錯,都值得去食下,特別推介烤魚,真心好味
2022-07-07
$170 (Dinner)
  • 清江魚烤魚
2022-06-11 348 views
鍾意Happy Friday去食飯飲下酒,今次朋友提議去比較街坊區嘅大排檔小炒,環境唔太多人又坐得舒服嘅餐廳估唔到有1664酒提供,適合我地呢啲唔太好濃酒嘅人士,宜家講下啲食物質素先脆皮BB鴿,95分皮好香脆,又唔會炸得太乾,又有肉汁,好味豉汁炒蜆,80分蜆唔算肥,食落似唔太新鮮,不過啲汁都幾香同野味,份量都可以辣子雞,92分好夠辣,啲雞都炸得香脆,十分香,配酒好唔錯,啲配料花生都十分野味野山椒炒牛肉,98分上枱都有好大陣香味,野山椒有啲辣,牛肉份量都多,炒得好夠火喉,朋友都異口同聲話好食甘香乾炒牛河,88分乾牛河都算有鑊氣,食落都香,但牛肉反而麻麻地,份量都多仲有豆豉鯪魚油麥菜,85分都算有火喉,但豆豉鯪魚唔太香,不過油麥菜就好好食3個人都飲左好多酒,連咁多個餸,約$600,每人平均約$200, 價錢算相宜;環境都好乾淨,同埋冇限時,呢間十分推薦

估唔到有1664酒提供,適合我地呢啲唔太好濃酒嘅人士
,宜家講下啲食物質素先

脆皮BB鴿,95分
皮好香脆,又唔會炸得太乾,又有肉汁,好味

豉汁炒蜆,80分
蜆唔算肥,食落似唔太新鮮,不過啲汁都幾香同野味,份量都可以

辣子雞,92分

野山椒炒牛肉,98分

甘香乾炒牛河,88分
乾牛河都算有鑊氣,食落都香,但牛肉反而麻麻地,份量都多

仲有豆豉鯪魚油麥菜,85分
都算有火喉,但豆豉鯪魚唔太香,不過油麥菜就好好食

2022-06-10
$200 (Dinner)
  • 辣子雞
  • 野山椒炒牛肉
  • 脆皮BB鴿
2022-05-27 313 views
因為疫情都好耐冇出去食飯,近排開返堂食,就約埋同事出去食下飯。之前都有返大陸食下烤魚,宜家好想再食下,於是揾左呢間餐廳,聽講都唔錯,就試下呢間叫大排檔,但有烤魚雞煲食,都幾趣緻下,又唔係烤魚店,未食之前都心諗住過得去就算。但上枱嘅烤魚都都幾大,叫左個酸菜味青江魚烤魚($255),3個人食都okay, 魚係炸左先,配合酸菜好鮮味又唔會太酸太辣,呢隻魚好厚肉又唔多骨,好味!仲有薯粉蓮藕片豆卜配料,唔食飯都夠!去到大排檔都會叫啲小菜,叫左椒鹽鮮魷同黃金茄子,椒鹽鮮魷都唔錯,炸得幾香脆,用黎送酒都唔錯;黃金茄子,呢個都幾新穎,鹹蛋黃都幾香,但味道有啲淡,如果味道再濃啲就好唔錯!總體用餐體驗都唔錯,環境都乾淨同坐得舒服,又冇限時,下次應該會再幫襯下^~^

2022-05-26
$165 (Dinner)
  • 酸菜味青江魚烤魚
2022-05-21 229 views
朋友介紹呢間餐廳,話幾好食,可以坐得耐,唔會限時,又唔多人,所以今日同屋企人過黎食烤魚,小炒。終於等到餐廳開返夜市,就同屋企人出去食下野,,呢間餐廳近黃大仙地鐵站,大概行10分鐘,位置都okay今日叫左幾多餸,咁當然有最想食嘅烤魚,今次叫左蒜辣味嘅烤魚(青江魚)$255, 好大條魚,蒜辣味好香,又唔會太辣反而好開胃,魚都好厚肉,冇咩骨,屋企人都讚好食又叫左酸菜魚 $145,好好味,魚肉好多,加酸菜好開胃,配料都好食,好好食,有少少,魚片食落好鮮甜又叫左椒鹽九肚魚同蝦仁炒蛋同京都骨,都唔錯,4個人食左大約$600,,,感覺都幾抵食,同埋真係幾唔錯,性格比算好高,所以特登寫下食評支持下☺️☺️💪

2022-05-20
$150 (Dinner)
2022-02-07 353 views
又禁左晚市堂食,但又想出街食飯,因朋友喜歡食烤魚,去了黃大仙呢間有做烤魚嘅大排檔食下晏晝飯。打過電話黎下午時間都有烤魚供應,因用饍時間大約下午3點半,又加上疫情,所以都冇咩客人。先黎叫左老闆推薦嘅酸菜味烤魚(清江魚)$255/條。好大條,賣相都幾好睇,味道:魚肉厚實,配合酸菜,感覺好鮮甜,沒有什麼骨,多魚肉,十分美味,唯酸菜味較濃有少許鹹,但朋友認為配飯十分合適。我認為3-4個人食都可以,比較推薦。菠蘿生炒骨都唔錯,酸甜度適中,份量都可以,即炒即上,好香,十分開胃。總體不錯,價錢不貴,可以試下!

先黎叫左老闆推薦嘅酸菜味烤魚(清江魚)$255/條。

酸菜味烤魚(清江魚)

菠蘿生炒骨

總體不錯,價錢不貴,可以試下!

2022-02-05
$170 (Tea)
酸菜味烤魚(清江魚)
菠蘿生炒骨
  • 酸菜烤魚(清江魚)
2021-12-15 330 views
12月14日一家四口,又抱住試新場心态,到此店食晚飯,可能仲係新店關係,此店環境非常新淨,燈光又光猛,令人感覺良好,至於食品方面就無乜驚一除咗個濃湯花膠雜菜煲有B级評分外,其餘菜色普遍都係C+至B-水評,而個沙拉骨個,賣相同味道,全枱人都公認最差,係E级評分,總結此店出品,講好食就吾到佢,但又不至於好差,論價錢,若用食品質素計,又吾覺得佢特別低食,如果係諗住求求其其,揾個地方同朋友敘腳,吹水飲啤洒,叫幾個餸食,咁來呢間食店都Ok嘅。
2021-11-29 223 views
近排天氣轉涼,一定會諗食羊腩煲,朋友食過呢間話幾好食,咁就過黎食下,由黃大仙地鐵站行過去大概8分鐘評價:1)份量2個人食叫左一煲羊腩煲,羊腩份量好大,3-4個人食都夠;有送一碟唐生菜2) 味道羊燜得好焾,湯味道好濃,好香,羊帶有少少蘇味(好少),配料都多,有冬筍,枝竹,蓮藕,馬蹄等等;配料吸曬啲湯汁,幾好食整體都唔錯,比旺區嘅羊腩煲平,性價比都高;食完可以追加配料打邊爐,又冇時間限制,同朋友傾計飲酒都幾好

評價:
1)份量
2) 味道

羊腩煲
2021-11-29
$180 (Dinner)
羊腩煲
2021-10-28 306 views
天氣開始有啲涼,想食下雞煲,屋企附近有得食雞煲嘅大排檔,價錢又唔貴,就去試下,整體都唔錯,幾好食,特別係個雞煲叫左半隻麻辣雞煲($145),因為都食得辣,要加辣,上枱已經聞到好香,雞肉都鮮嫩,汁好香濃,少少麻辣感,十分之野味,呢個好推介避風塘茄子,外皮好香脆,裡面茄子軟熟,味道有少辣,幾特別嘅一道菜式,因為食完雞煲再食呢個餸,感覺有啲淡干扁四季豆,味道好香,但四季豆可以再炸耐少少,會仲香整體都唔錯,可以值得試下,特別係個雞煲

麻辣雞煲(半隻)

干扁四季豆

干扁四季豆,味道好香,但四季豆可以再炸耐少少,會仲香

整體都唔錯,可以值得試下,特別係個雞煲

2021-10-25
Type of Meal
Dinner
麻辣雞煲(半隻)
干扁四季豆
2021-10-05 247 views
約朋友去左黃大仙附近踏單車,咁岩經過呢間大排檔餐廳,又想chill下飲下酒,就試下。間餐廳幾光亮同幾乾淨,坐落都好舒服,講下食物先,叫左3個餸,味道都唔錯(可能踏完單車後太肚餓)麻辣水煮牛肉;一上枱,顏色睇落好辣咁,但其實唔太辣,反而跟飯一流,牛肉都鮮嫩同配料都多,呢個好推介野山椒炒肉片;呢個好有驚喜,原來野山椒同肉片咁夾,炒出黎好有鑊氣,好香,野山椒少辣但好開胃,肉片又唔會太老,同朋友都覺得好食椒鹽白飯魚;因為要送酒先叫呢個,比較乾身,可能炸得耐左少少,但都脆口

2021-10-04
$120 (Dinner)
  • 野山椒炒肉片
  • 麻辣水煮牛肉
今日同同事2個人一齊去黃大仙做野,做完野經過呢間室內嘅大排檔,環境望落都舒服同乾淨,就去試下。叫左3個餸,味道都唔錯,因為平日都唔太多人,可以冇限時間任坐,飲下酒,都坐左成2個半鐘,好,講下啲野食先第一道菜:椒鹽九肚魚,味道好鮮,魚好嫩,外皮炸得好脆,外脆內軟,好味第二道菜:豉汁炒蜆,去大排檔都必叫的,味道好濃,好香,好有鑊氣,有少少過鹹,但都可以接受第三道菜:椒鹽粟米,粟米好甜,有少少辣,感覺都幾特別,係好味嘅價錢都好親民,性價比都幾高,可以試下

椒鹽九肚魚

豉汁炒蜆

椒鹽粟米

價錢都好親民,性價比都幾高,可以試下

2021-08-11
$165 (Dinner)
椒鹽九肚魚
豉汁炒蜆
椒鹽粟米
星期五約左朋友去黃大仙聚餐又可以飲酒嘅地方,見呢間大排檔餐廳開左冇幾耐,就決定去試下。麻辣雞煲(一隻)$238,食評:味道好濃,好香,食落有啲麻,上枱都有好大陣麻辣香味,朋友都覺得好食,呢個推薦混醬脆皮炸大腸 $83食評:由於本人不食大腸,故由同行友人口中評論,腸唔夠脆口,但都香,但唔夠好食,應該味道唔太好,朋友只食一半脆皮BB鴿 $48/隻食評:炸得好脆口,肉質鮮嫩多汁,呢個性價比好高,推薦金沙茄子 $75食評:上枱已經有好大陣鹹蛋黃香味,茄子表面炸脆,內軟皮脆,味道好夾,其中一位朋友十分喜歡推薦整體用餐體驗不錯,食物質素可以,環境都乾淨舒服,但地點未太方便,總的來說,性價比不差的餐廳

麻辣雞煲(一隻)$238,
,呢個推薦

混醬脆皮炸大腸 $83

脆皮BB鴿 $48/隻
食評:炸得好脆口,肉質鮮嫩多汁,呢個性價比好高,推薦

金沙茄子 $75
推薦

2021-08-06
Type of Meal
Dinner
  • 金沙茄子
  • 脆皮BB鴿
約左幾個知己朋友去食飯,都諗住飲啲野,有朋友見外賣平台有呢間大排檔,睇落菜式都幾唔錯咁,就決定約去呢間餐廳食飯😄😄間餐廳離黃大仙地鐵站有啲距離,大約行10分鐘,,天氣熱,行到去都流左唔少汗,但入面嘅環境幾舒服又闊落,傾計都唔錯,嗰晚都唔太多客,坐到間餐廳收鋪最重要食物方面,今晚點左4個餸,大家都覺得好好食,由其係豉油蒸白鱔,肉質好爽好鮮甜,啲汁撈飯,食左好多飯!!整體食物質素同味道都十分好;價錢方面,性格比都幾高,4個人叫左4個餸又飲左幾支酒,埋單$120/人,算係幾抵食,,見好多枱都叫雞煲同烤魚,下次黎會試下

豉汁蒸白鱔
椒鹽豬扒
滑蛋炒牛肉
三色蒸水蛋
2021-06-11
$120 (Dinner)
豉汁蒸白鱔
椒鹽豬扒
滑蛋炒牛肉
三色蒸水蛋
2021-05-31 263 views
熱熱鬧鬧咁圍埋一齊大排檔食小菜夠多 抵食 份量啱啱好魚香茄子份量較多 不會太油 超香茄子味牛仔骨牛肉滑口 味道啱啱好 送飯一流椒鹽雞雞炸得剛好 肉不會太諧 環境寬落 冷氣夠 啱晒做完運動一大排人嚟食
熱熱鬧鬧咁圍埋一齊

椒鹽雞
雞炸得剛好 肉不會太諧

環境寬落 冷氣夠 啱晒做完運動一大排人嚟食
2021-05-30 246 views
因為每張枱最多4個人,都好耐冇出街食飯,今日有朋友生日過黎打麻將,去到夜晚8點幾,大家都見肚餓,一於叫外賣黎食!原本諗住叫foodpanda, 但發現呢間大排檔都幾近我地,自己去攞平好多,就打電話去落order,大概半個鐘有得攞一共叫左7個餸,因為即炒,攞返黎都仲好熱,味道都唔錯,唯一係個避風塘茄子,可能外賣盒焗住,打開好香,但冇咁脆,有啲失望,其他都好好,都幾值得推薦嘅一間大排檔小炒,價錢都唔貴,原來仲有烤魚雞煲嗰啲,如果下次有機會都會去試下

西蘭花炒鮮魷
土魷蒸肉餅
菜膽上湯雞(半隻)
粟米魚柳
椒鹽雞中翼
野山椒炒牛肉
2021-05-29
$110 (Dinner)
西蘭花炒鮮魷
土魷蒸肉餅