2017-06-24
幾年前仲讀緊大學嘅時候,經常來呢度附近補習,次次放咗工之後,都經過呢間餐廳覺得好香,但係就冇機會食到。直至上星期,我朋友為咗慶祝佢返新工,就叫咗我去佢附近食一餐飯。相約嘅地點,原來就係幾年前我一直想吃嘅呢一間印度餐廳。呢一間餐廳,淨係睇佢門面,就知道佢嘅價格比一般餐廳貴。裏面每一張枱,都鋪左枱布,格調適合一班朋友輕鬆傾計。雖然係印度餐廳,但係我哋就冇特別叫印度咖喱。反而叫左個2人餐,食佢比較吸引嘅烤羊同薄餅。另外再叫走左個雜錦印度燒烤,食埋烤豬、烤雞同烤魚。先來就係個特飲,有個芒果乳酪同埋印度啤酒,芒果乳酪比較傑身同埋甜,而印度啤酒,容易入口,酒精濃度不是太高而且唔係太有麥味。首先嚟嘅係咖喱角同埋香燒雞,咖喱角比較軟身,但裏面有超多材料,一咬落去啲材料就會跌晒落隻碟度,好漲卜卜。至於香烤雞用上好多香料,味道濃烈,食完要飲冰水先可以中和,不過非常開胃。個馬沙拉羊好好食,基本上唔會有羊嘅騷味,加上獨特嘅印度漿料,令我一試難忘!配上原味嘅印度薄餅,頓時令口內的味蕾得到舒緩。而且印度薄餅大大塊又好飽肚,偶然食一兩塊好有新鮮感。個印度炒飯係我第一次係香港食到!印度人炒飯嘅功力真係唔可以睇小,佢哋
個印度炒飯係我第一次係香港食到!印度人炒飯嘅功力真係唔可以睇小,佢哋用嘅米,應該係印度米,外型同香港食嘅泰國米有啲唔同。米身比較長,而且比較幼小,炒出來的飯,唔會變成一團團,而係一粒粒,乾爽俐落,無聊嘅時候我諗我真係會喺度數到自己食咗幾多粒米。