2020-10-17 204 views
終於等到將軍澳都有得食十二味啦!本身已經超鍾意食麻辣香鍋,佢仲有得自選配菜,真係好正!佢連星期六日都有供應午市套餐,最重要係竟然有埋酸菜魚同埋麻辣香鍋揀!午市套餐 -田雞麻辣香鍋今次點左小辣 ,已經覺得好辣。如果唔食得辣嘅人最好就點秘製醬香鍋。雖然佢呢個係午市套餐,但係佢份量一啲都唔少。配菜除咗有田雞之外仲有蓮藕,木耳,薯仔片同芽菜。仲有碗白飯同埋酸梅湯!成個餐都淨係$58仲要冇加一,真係超抵食!飄血毛血旺毛血旺都係點左小辣,雖然一上菜嗰陣俾佢啲辣椒嚇親,但係佢個辣度冇麻辣香鍋嘅小辣咁辣。入面有鴨血,芽菜,青瓜,午餐肉,豬皮同埋豬大腸!稍嫌佢個鴨血唔夠滑,但係午餐肉係超好味!

午市套餐 -田雞麻辣香鍋

飄血毛血旺

2020-10-16 3837 views
入到餐廳可以用q r code去, 做點菜動作。 喺將軍澳地鐵站b出口過咗馬路就已經到餐廳, 交通非常便利, 疫情期間所有餐桌童餐桌之間都用咗 ,膠板去隔開 ,食客同食客之間嘅距離, 膠板上所有熊貓都帶上咗口罩好cute, 中午時分,雖然人多但係仍然 有少量位置唔使等位。走辣酸菜魚配酸梅湯 68$ 必食次次去到12味都必食嘅菜式, 一如既往魚嘅份量非常多, 加咗大量雞髀菇入去, 增加口感, 酸菜湯底酸味十足, 整體講呢啲餸比較重味道所以最好連埋白飯一齊食最好食。桂花冰釀 8$一粒粒嘅桂花沉積係酒樽嘅底部, 飲之前可以輕輕搖勻 ,倒入小酒杯入面飲用, 略帶微香桂花味,唔會甜。麻辣香鍋牛肉 64$原先諗住一個鍋甘樣上菜…原來係我誤會左😂麻辣炒牛肉仲有唔同既菜。牛肉好滑同新鮮,辣度易入口椰子水 10$罐裝椰子水,幫助下火。幺妹兒冰粉 26$餐廳內唯一嘅甜品, 亦都係必食推介, 一大顆啫喱狀嘅果凍,啜落口滑嘟嘟, 望落材料唔多但係食落口感好得意, 軟綿綿得嚟又有口感。

走辣酸菜魚配酸梅湯 68$ 必食

桂花冰釀 8$

椰子水 10$
罐裝椰子水,幫助下火。

走辣酸菜魚配酸梅湯

• 幺妹兒冰粉26$
  • 麻辣香鍋牛肉
今日晏晝又嚟到我嘅飯堂:十二味🌶😋叫咗兩個午市套餐 同一個小菜😝加埋都係💰170 🥳✨酸菜魚🐟 💰68酸菜魚近年深得香港人歡心🥰作為送飯菜式真係一流🍚酸辣麻香程度悉隨尊便👍🏻我哋嗌咗小辣 還可以接受哈哈🌶✨口水雞 🐔💰 48都係嗌小辣 🌶醬汁層次豐富🤓味道辣中帶香、香中帶麻諗番起滑嫩嘅雞肉 囗水都流晒出嚟🤤✨涼拌土豆絲 💰 38經冰水浸泡後口感爽脆🥔配上酸辣醬好開胃 朋友食到停唔到口 😃✨熱情果蘇打 (加$8)✨百分百純椰青水 (加$8)

今日晏晝又嚟到我嘅飯堂:十二味🌶😋

我哋嗌咗小辣 還可以接受哈哈🌶

口水雞 🐔💰 48

都係嗌小辣 🌶

醬汁層次豐富🤓

味道辣中帶香、香中帶麻

諗番起滑嫩嘅雞肉 囗水都流晒出嚟🤤

涼拌土豆絲 💰 38

經冰水浸泡後口感爽脆🥔

配上酸辣醬好開胃 朋友食到停唔到口 😃

熱情果蘇打 (加$8)

百分百純椰青水 (加$8)

2020-10-12 143 views
最近天氣轉凍實在太想食辣啦,又同我朋友嚟到依間將軍澳嘅12味餐廳,上次食過返尋味,依度嘅辣真係做得好好食,好過癮!今次有叫過你只下癮先😆🤟🏻今日去食午餐,同朋友每人叫咗一個午餐川氏口水雞口水雞嘅話都真係啱啱好,唔會太辣,又有好香嘅花椒味,食咗一件會忍唔住繼續係咁食👅依家睇返張圖口水都流🤣川香回鍋肉同我去四川旅行食到嘅一模一樣味道,回鍋肉肉質好鮮甜,而且仲好入味,配煮飯食簡直係世界級享受🤩👍🏻另外仲叫咗一個紅糖糍粑同蔥油拌麵兩個都係高水準嘅發揮,同我朋友兩個食,飽到捧住個肚走人,二個餐仲跟咗兩杯嘢飲,就係酸梅湯,都係高水準嘅發揮,飲落去好清甜解渴,而且好健康💋依間餐廳真係我食辣嘅首選,高質四川餐廳!

川氏口水雞

川香回鍋肉

另外仲叫咗一個紅糖糍粑同蔥油拌麵
依間餐廳真係我食辣嘅首選,高質四川餐廳!

2020-10-11 282 views
川菜館位於將軍澳地鐵站對面馬路,餐廳裝潢很突出,天花懸掛著一個個紅色燈籠,牆邊還有一排百子櫃,古色古香。以自主點餐形式點餐,價錢中等,有加一服務費。⭐️水煮牛肉$148端上桌時,一大盆水煮牛肉,份量實在不小。我點了少辣,味道剛剛好,不會太辣。上面放滿了乾辣椒和花椒和各種配料,牛肉的份量不少,牛肉入口很嫩滑,肉味很突出。另外還有配菜芽菜和扁薯粉。扁薯粉吃起來煙煙韌韌,很過癮。⭐️米飯$12水煮牛肉配米飯吃一流,二人一起吃水煮牛肉剛好。

以自主點餐形式點餐,價錢中等,有加一服務費。

⭐️水煮牛肉$148
水煮牛肉

端上桌時,一大盆水煮牛肉,份量實在不小。

水煮牛肉

我點了少辣,味道剛剛好,不會太辣。

水煮牛肉

另外還有配菜芽菜和扁薯粉。扁薯粉吃起來煙煙韌韌,很過癮。

⭐️米飯$12
水煮牛肉配米飯吃一流,二人一起吃水煮牛肉剛好。
$94.5 (Dinner)
2020-10-09 205 views
有的野好易食上癮😌,今日走左去食酸菜魚做個lunch🤭。1點左右黎到,唔洗等位🤩,地鐵站一出過馬路就到👏🏻。叫左2個午市套餐,可以share食,然後叫個紅糖糍粑做甜品😋🔻酸菜魚$68🔻一個人又想食酸菜魚。十二味真係首選👍🏻首先份量超足夠,大盤魚🐟,配碗白飯🍚。有干辣椒🌶️,花椒,8角等,點少得酸菜,雞脾菇同蘿蔔片等。佢地用上少量薑絲去除魚既腥味,整體黎講係好好味😋,真係酸辣👍🏻。重有佢既湯底,微酸得黎帶點魚既鮮甜,真係情不自禁飲多2碗🤩🔻水煮牛肉$58🔻一上枱已經有陣麻油同辣椒既香味朴鼻😌。攞匙羹撈起一睇,重有大豆芽菜同少量青瓜塊,當然仲有主角牛肉🤤。每塊都嫩滑,而且有咬口又唔會韌👍🏻,亦唔會因為浸住左而冇左牛肉既味道‼️。對於LUNCH黎講,食曬可以飽到聽朝🤣。價錢又大眾化。性價比好高👏🏻🔻紅糖糍粑$48🔻外脆內軟😚,黃豆粉配上紅糖,適合作為甜品。為我依餐畫上完美句號🥰。

🔻酸菜魚$68🔻

🔻水煮牛肉$58🔻

🔻紅糖糍粑$48🔻
2020-10-05 223 views
不幸又要離開了我的港島區,這天地公司指派到了將軍澳,還好工作尚算順利, 午飯的時間,和同事一同前往吃飯,餐廳主打的就是四川菜,定必品嚐。餐廳距離鄰近地鐵站,將軍澳站,路程需要五分鐘左右,地理上還算方便, 位於大型商場之內,冷氣絕對足夠,座位寬敞。食物方面, 沒想到十分適合香港人口味, 雖然有點辣, 但麻辣比例剛剛好, 喜愛吃辣的朋友, 一定喜歡。而我點選的菜式就是酸菜魚,第一樣的就是酸和辣,拌飯絕對是最佳選擇,因為十分開胃,吃完一碗飯後,更想多吃。

喜歡吃辣的朋友說將軍澳中心有一間吃四川菜幾正宗和幾抵食叫「十二味」所以今日就入去挑戰一下😛😛「十二味」在將軍澳中心地下,一入商場門口就是了,裝修帶點古香和環境衞生👍🏻而且是電子下單的!午市套餐有多款選擇,價格都只係由$48-$68不等....有飯有餸和有杯飲品👍🏻水煮牛(大辣),是鮮牛肉和份量亦不少,牛肉大大塊的,而且重點是牛肉很入味🤤🤤(因為一般這個價格的水牛多是肥牛和唔入味的)酸菜魚(大辣)酸酸辣辣好惹味🙈🙈我忍不到當湯飲🙈🙈🙈魚肉大塊夠鮮味👍🏻不會太薄而失去咬感👍🏻加$8轉熱情果梳打水....上枱是嚇我一跳,大杯到吖😆😆😆😆😆甜度適中👍🏻一邊吃辣一邊喝👍🏻👍🏻👍🏻

• 酸菜魚
  • 水煮牛
2020-09-27 464 views
在紅磡區試過幾次,好開心在TKO區開分店,所以今日提早去搵位!幸好不用等太久便有位!用QR code 落單後,先送上熱情果蘇打(超級大大杯,非常🈵️足),我見到不少人order , 我才order 😅川香回鍋肉(不🌶):我最喜歡(配菜)蓮藕片及韭菜😅,回鍋肉也炒得不錯!主菜:酸菜魚: 魚片滑、又冇魚骨,而且有好多片,有一種🈵️足的感覺🥰,配上酸菜,令胃口大增,但如果可以減少酸菜➕芽菜,效果會更好!

熱情果蘇打

川香回鍋肉

熱情果蘇打
2020-09-27 419 views
呢排簡直係將軍澳人嘅福音, 因為開咗兩間川菜嘅分店, 新圍川菜通嘅我, 可以老實咁話畀你知呢間店絕對正宗。店舖距離地鐵站非常之近,大約兩分鐘路程。今次我就試咗呢度嘅酸菜魚, 午餐嘅價錢只係六十元左右, 包一碗飯, 非常經濟實惠。 唔好以為呢個價錢就會偷工減料, 相反佢係非常足料,性價比十足,魚肉仲非常之嫩滑, 酸菜湯嘅汁用嚟撈飯一流。口水雞就唔算太辣, 但勝在夠入味, 如果食唔慣重口味嘅人 可能會覺得偏鹹。食得大陸菜, 當然要叫返管加多寶陣一陣興啦!

店舖距離地鐵站非常之近,大約兩分鐘路程。

口水雞

食得大陸菜, 當然要叫返管加多寶陣一陣興啦!
$60 (Lunch)
口水雞
2020-09-22 292 views
朋友推薦的川菜館去試吃 點了秘製醬香鍋(因為有人吃不了辣)配菜我叫了六樣服務員漏單漏了一樣我最想吃的寬粉氣死!還有這個秘製醬香鍋一點味道都沒有鹽味也不夠我的天啊!看圖片是有芝麻和豆芽配菜的上來以後什麽都沒有黃瓜也就兩根真的很無語😓明明點了田雞我們翻了好久就找到不到三分之一隻的田雞🙂四十五塊錢一隻田雞都買不到嗎?還點了辣子雞 辣子雞味道不錯就是份量少的可憐🤕冰粉點了三碗味道還行服務真的這個是重點我們是下午五點左右去的裏面就兩個客人。坐下後點菜叫服務員幾乎都不說話的也沒及時迴應我們。在吃飯期間也叫了服務員幾次他們好像很忙的樣子一直在搞衛生?招呼客人非常的懶散!最後我們要外賣盒打包因為那一鍋東西實在太太沒味道了!拿回家加工避免浪費!叫服務員要外賣盒的時候在我們附近的服務員在招呼另一桌客人,還有一個服務員也聽到了但是完全無動於衷像個啞巴,也不迴應一下,我們叫了三四次還是沒理後來稍微提升了音量才理會???店裏又不忙也不嘈雜舉手叫服務員居然沒人理會?呢啲態度老細真繫多得佢哋唔少!不值得這個價格!服務不🙅🏻好味道差!一個醬香鍋五個菜一盆一盤辣子雞三碗冰粉💰500多
還點了辣子雞 辣子雞味道不錯就是份量少的可憐🤕
冰粉點了三碗味道還行
一個醬香鍋五個菜一盆
一盤辣子雞
三碗冰粉
💰500多
2020-09-22
$150 (Dinner)
2020-09-22 220 views
一嚟到就要開始讚,因為進入無紙化可以環保啲。只需要手機下單就可以方便得來又夠晒環保♻️十二味既門面主要係紅色,代表係辣。從前唔食得辣嘅我今日已經可以食到小辣,講樣野你聽其實辣係可以練出嚟。酸菜魚(午)少辣-雖然我叫嘅係午餐嘅餐單魚嘅份量非常之足夠,酸度同小辣成正比例🥰🥰而且仲有一碗白飯跟酸菜魚汁可以撈飯添呀川式口水雞(午)少辣-由於我嘅辣度係練返嚟。賣相好似好辣但其實辣得來好吸引😋😋而且佢比酸菜魚嘅汁更好撈飯😂分量夠而且店員態度好Nice,佢符合左我嘅條件平靚正!
一嚟到就要開始讚,因為進入無紙化可以環保啲。
只需要手機下單就可以方便得來又夠晒環保♻️

講樣野你聽其實辣係可以練出嚟。

分量夠而且店員態度好Nice,佢符合左我嘅條件平靚正!
2020-09-18
$100 (Dinner)
2020-09-20 225 views
入到餐廳先知冇酸菜魚食,算數,食其他野田雞香鍋lunch set 另加 回鍋肉(單點);員工有提回鍋肉有lunch set平啲仲有飯同野飲,由於同枱另一位lunch唔食殿粉質,所以冇要個set,之後同個員工A confirm 單點係唔係會大份啲,員工A答係。之後員工B 拎左份回鍋肉lunch set過黎(上錯枱)正正因為咁所以要打呢篇文;隔左5分鐘左右上我單點既回鍋肉,目測份量一樣,唔同之處再於面頭多左蔥同辣椒但價錢多幾十,所以回鍋肉既重點係蔥同辣椒?食完同員工B 有冇紙巾提供?答有 但要$2,ok fine,2蚊咋7仔都5蚊啦!要!之後員工B就用一種睇乞丐既眼神望睥住我🌚 心諗我得罪你定阻住你收工?題外話,員工A提我既時候竟然就咁督我部手機去禁🌚🌚就算有用手套但點知佢摸過啲咩?
入到餐廳先知冇酸菜魚食,
算數,食其他野
田雞香鍋lunch set 另加 回鍋肉(單點);

2020-09-20
$100 (Tea)
2020-09-19 258 views
將軍澳最近都多咗好多新餐廳,而我同男朋友都好耐無食過四川菜,所以就決定要去試下。見到餐牌有酸菜魚真係好吸引,但見到有好多川菜既選擇,所以決定下次先試酸菜魚。我地叫咗川式口水雞,啲雞都幾入味,另外比較番其他口水雞,依間餐廳啲口水雞唔算好辣,但真係好惹味。另外,我哋仲叫咗涼拌土豆絲,土豆絲有少少微酸而辣,拎嚟送飯真係好開胃。而乾煸四季豆都比我想像中特別,炒得好有火喉,同埋辣辣地令人好想係咁食。而且,仲有啲辣肉碎配合,真係飯都食多啲。最後,我哋仲叫咗牛肉麻辣香鍋,除咗有牛肉之外,仲有蓮藕、薯仔等等。依一個辣到比其他餸更辣,蓮藕同薯仔都超入味,所以完全滿足到想食辣要求。而因為係午餐時段,所以上面啲餸都會送白飯同埋酸梅湯,仲有一個小食,性價比都好高。

2020-09-18 306 views
十二味將軍澳唐德街9號將軍澳中心B樓B15號舖自己本身勁鐘意食川菜辣嘢,終於等到係將軍澳站開番間專食川菜既餐廳,一定要黎試下啦餐廳就係將軍澳中心既商場,連接住地鐵站行過黎好方便,今日中午過黎食都幾多人呀,都等左一陣先有位餐廳好先進,主要都係掃QR code用手機落單,咁樣真係好方便,唔使下下都要待應serve見到呢到午市既套餐都好抵好親民,抵佢咁多人幫襯我地揀左口水雞同埋麻辣牛肉香鍋,估唔到都幾大碟,而且味道都好出色,口水雞雞肉 好嫩滑,而香鍋好足料,有芽菜,雲耳,薯仔牛肉,非常惹味仲可以自由揀大中小既辣度,值得推介
十二味
將軍澳唐德街9號將軍澳中心B樓B15號舖

見到呢到午市既套餐都好抵好親民,抵佢咁多人幫襯

川式口水雞

麻辣牛肉香鍋

仲可以自由揀大中小既辣度,值得推介

川式口水雞
麻辣牛肉香鍋