餐廳名字幾特別,一直有興趣知道十二味係邊十二種味道,今日喺將軍澳,見到佢有分店,正係食晏時間,終於有機會試吓。叫咗佢$56嘅午市套餐「牛肉麻辣香鍋」,包一小碟前菜青瓜、白飯、酸梅湯。「牛肉麻辣香鍋」其實係碟上,幾大碟,睇落好豐富。要咗小辣,真正係小麻小辣,食得出落咗好多香料,味道濃郁;牛肉幾軟熟,仲有多種配菜例如大豆芽、蓮藕、芫荽、黑木耳、同埋唔少得嘅紅辣椒,真係落足配料,好味😋辣辣哋越食越開胃,咁就貪心地再加一個$148嘅「霸王辣子雞」😆😋。上菜嘅時候幾乎「嘩」一聲,真係非常大碟,成碟紅卜卜鋪滿辣椒,好有氣勢😍。都係要咗小辣,雞肉乾身炒得極香口、惹味;腰果脆卜卜好好食,紅椒都脆脆哋不過只係食咗幾粒,驚太辣😅。我用地氈式搜索方式將雞肉同腰果全部掃清,之後再影返張相,全部都係紅椒😆我未必食得到十二種味道,但肯定呢餐係非常美味;後來店員解釋「十二味」係公司名字😁,可能我諗多咗🤣

2020-09-17
2020-09-15 199 views
今日又嚟到將軍澳十二味食lunch🍽Encore之前食過嘅酸菜魚 🐟因為佢哋嘅午餐真係超級抵食👍🏻✨酸菜魚(午)$68今次嗌咗中辣 我婆婆話頂唔順 好辣喎😹我就ok 不過建議第一次食都係嗌少辣先😆湯底充滿麻香 酸菜魚一如既往咁滑😋我哋都食到好滿足+流晒汗🥵✨✨口水雞(午)$48好彩呢個嗌小辣 非常易入口✌🏻🤣口水雞肉滑得嚟唔會話好肥🐔醬料餸飯一流🤤✨✨涼拌土豆絲 $38原來前菜係涼拌土豆絲 早知唔嗌呢碟🤭土豆絲夠爽脆 味道微酸 都幾開胃叧外嗌咗小辣 所以比前菜冇辣嘅更惹味😝✨✨百分百純椰青水 🥥嗌午餐加 $8 就有🥳✨✨最後我哋兩個人食剩咗啲涼拌土豆絲😆於是打包外賣番屋企做晚餐✌🏻📍 十二味 將軍澳唐德街9號將軍澳 中心B樓B15號舖✨

今日又嚟到將軍澳十二味食lunch🍽

嗌午餐加 $8 就有🥳

最後我哋兩個人食剩咗啲涼拌土豆絲😆

於是打包外賣番屋企做晚餐✌🏻

📍 十二味 將軍澳唐德街9號將軍澳 中心B樓B15號舖

今日同啊媽係將軍澳行街,順便食個lunch.見到間餐廳幾多好評,就決定試下。我幾鍾意食辣,但係我媽媽就唔食得辣嘅, 雖然呢間餐廳係川菜館,但係可以要唔辣或者小辣,就但我地口味。媽媽就叫咗酸菜魚,唔辣。就算唔辣,都好好味,味道好豐富。酸酸鹹鹹,啲魚好鮮甜,除左酸菜還有蒜頭,菇,等等配料,非常美味。套餐包埋一碗好大嘅白飯,加幾蚊就配杯熱情果飲品,超級大杯,裡面仲有熱情果籽,正呀!我就叫咗一個牛肉串串鍋, 小辣。 佢哋嘅調味香濃惹味,有乾辣椒同花椒,味道麻辣。牛肉都幾多舊,仲有好多嘅配菜,好似蓮藕,木耳, 薯仔, 又係好大碟。細食嘅, 兩份午餐三個人都夠。 我就叫咗酸梅湯,唔係太甜,啱香港人嘅口味,而且唔使加錢,不過就無咁大杯啦。因為第一次嚟食午餐,見價錢又唔係好貴,所以我哋貪心嗌多咗個尖椒炒雞丁,依個堅辣!裡面好多新鮮青椒炒雞塊,雞肉有啲帶骨,滑嫩令雞嚟!我們還試了桂花釀,微甜, 不過我比較中意前面兩杯飲品,比較解辣。

我就叫咗一個牛肉串串鍋, 小辣。

• 牛肉串串鍋
  • 酸菜魚
在上網見到這家餐廳,而且裝修格局以及那隻稱為麻辣英雄的熊貓,讓人不經意地聯想到國內的川菜餐廳,因此很快便去品嘗,但是不肯定是本身要迎合香港人的口味,還是純粹以川菜或者國內的風味來追捧。回鍋肉不太夠味,彷彿辣度不足,菜比較多就基本上意料之內,只不過味道一般。至於讓人比較氣餒是水煮牛肉,居然吃過之後只有六片,雖然我們最後從侍應得知道是以克來計劃,但是也不用那麼多芽菜,那麼大的碗去營造一個食物很多的假象。要不就把牛肉分得更加細片,要不就用少一點配料,難道水煮牛肉芽菜才是主角?最後不肯定是否因為午餐而非正餐價錢所以有這樣的配置,但是相比之下我認為酸菜魚是不錯的,一方面魚肉選擇不錯,幾乎沒有骨,幾乎啖啖肉,對於我最討厭魚骨來說相當方便;另一方面酸菜味道足夠,不過可能我們以為餐廳都是以國內川菜餐廳為標準,因此叫了小辣,所以麻辣程度對我們來說是可接受的。所以眾多菜色當中,我都是比較喜歡酸菜魚,只不過水煮牛肉和回鍋肉真的強差人意。

2020-09-10 373 views
可能新開張,所以多人嚟試,就算book咗19:30,但都要等到19:50先有位。由於無酒牌,所以係無酒賣,自備都唔可以,食辣唔飲酒,好似欠缺啲嘢咁。於是就叫咗杯熱情果梳打,個杯就大,但只有大半杯飲品,味道就唔錯,不過落多咗糖漿,有啲淋痴痴叫咗個涼菜,燒椒皮蛋,係用黃皮蛋,味道就真係麻麻地,無皮蛋味,只食到辣,個汁都係麻麻地叫咗個小麻辣香鍋,配菜有肥牛,田雞,鮮魷,萵荀,年糕;分量就適中,不過嘢食就唔係好夠香,濕得滯,炒乾啲會好啲,唔係咁夠火氣

,味道就唔錯,不過落多咗糖漿,有啲淋痴痴

疫情發生後信信好多人都一樣沒有返大陸了,有點懷念大陸的酸菜魚。我和朋友兩人見這間賣酸菜魚的鋪頭正在做特惠午餐,於是便去試試。這店舖的地點的確十分方便,將軍澳地鐵站B出口過馬路便會看見。今日係星期六,午飯時間要等位都是意料中事。這鋪頭是用二維碼下單的,下單完成後會有侍應過來跟你確應一下訂單,過程方便快捷~《川香回鍋肉 - 午市套餐》先上菜的回鍋肉🐷。我和朋友都覺得這回鍋肉的味道小小過鹹,並且辣味不夠重,喜歡吃辣的朋友大可在下單時加辣🌶,不過這碟回鍋肉肥瘦均勻,並勝在夠鑊氣,配上大量香蔥,香氣撲鼻~不得不提的是那些炸到脆卜卜的蓮藕片,炒在一起確實是意外的好吃。《酸菜魚 - 午市套餐》主角終於出場了~ 雖然套餐價只售68元,可是老闆一點也不吝嗇,十分足料。我和朋友不是很吃得辣(本人只有譚仔4小辣程度),於是只點了小辣。魚肉肉質蠻滑溜的,一條細骨也吃不到。魚肉雖然很薄,但不會一夾便散開。酸菜和湯底則較普通,酸菜略嫌不夠酸,湯底則不夠辣,看來下一次可以加一級辣度了~《酸梅湯》這杯酸梅湯是午市套餐包含的。味道有點過甜,我個人覺得增味劑和人工味較重,不太推薦,不過免費的飲料還可以接受。總括而言,以這

《川香回鍋肉 - 午市套餐》

回鍋肉

《酸菜魚 - 午市套餐》

《酸梅湯》
酸梅湯

總括而言,以這個親民的價錢便能吃到這個水準就己經足以令再次光顧,下次仲可以挑戰下一個辣度!

2020-08-29
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
$63 (Lunch)
2020-09-09 202 views
好耐冇食酸菜魚啦!今日終於同媽媽嚟咗將軍澳呢度食酸菜魚。我哋叫左小辣但都好夠味!不過下次我會叫返中辣味或者大辣因為都唔算話勁辣,但係酸菜魚好食嘅。而且佢有啲薑同香菇喺入邊都幾好食,我覺得性價比極高!因為午餐只係$68一個人套餐包辣酸菜魚,一碗白飯,飲品。我自己叫咗加多寶!我媽媽叫咗香辣雞翼鍋,對比起酸菜魚呢個就唔算特別出色,但都係好香口,其次我哋叫咗麻辣口水雞同埋荔枝玉露。口水雞幾滑同埋夠麻好多辣油,整體而言我覺得呢度真係好抵食。因為兩個人叫咗三個餐三碗白飯三杯飲品都係食咗$200咋,但係可以食到好好食嘅酸菜魚!同埋值得一讚嘅係員工都好有禮貌好幫得手 想隨意食又抵食嘅又可以刺激味蕾一定係揀十二味酸菜魚。
好耐冇食酸菜魚啦!
今日終於同媽媽嚟咗將軍澳呢度食酸菜魚。
我哋叫左小辣但都好夠味!
不過下次我會叫返中辣味或者大辣
因為都唔算話勁辣,但係酸菜魚好食嘅。
而且佢有啲薑同香菇喺入邊都幾好食,
我覺得性價比極高!
因為午餐只係$68一個人套餐包辣酸菜魚,
一碗白飯,飲品。
我自己叫咗加多寶!
我媽媽叫咗香辣雞翼鍋,
對比起酸菜魚呢個就唔算特別出色,
但都係好香口,
其次我哋叫咗麻辣口水雞同埋荔枝玉露。
口水雞幾滑同埋夠麻好多辣油,
整體而言我覺得呢度真係好抵食。
因為兩個人叫咗三個餐三碗白飯三杯飲品都係食咗$200咋,
但係可以食到好好食嘅酸菜魚!
同埋值得一讚嘅係員工都好有禮貌好幫得手
想隨意食又抵食嘅又可以刺激味蕾一定係揀十二味酸菜魚。
2020-09-08 259 views
唔講唔知將軍澳都開咗間十二味!本身對川菜麻麻,但係個依間食之後,真係會食上癮㗎😆👍🏻我同朋友晏晝嚟,店員服務態度好好,好快就安排咗二人枱俾我哋,重點係呢度嘅嘢食全部都好好味😚酸菜魚配白飯 呢個係必食推介,酸辣湯底條配到味道一流!酸酸地,但又唔會好辣,而且真係好足料,魚嘅味道好鮮甜,仲有酸菜做配料,配埋白飯食一流🤩水煮牛肉(小辣)配河粉 水煮牛肉配河粉都好正!牛肉好新鮮好嫩,啱晒我依啲超愛肥牛嘅人❤️😛紅糖糍粑 炸到脆卜卜,可以沾紅糖漿食,味道好特別,而且係我第一次食,係依度先有得食㗎,離到嘅朋友都不妨試吓😚總括來講,依間餐廳真係比到驚喜我,尤其是係依度嘅酸菜,我超鍾意佢嘅湯底,食完又會想再食,以後嘅下午飯會再嚟食!

酸菜魚配白飯
呢個係必食推介,酸辣湯底條配到味道一流!

水煮牛肉(小辣)配河粉

紅糖糍粑
2020-09-05 315 views
內子喜愛吃酸菜魚,在香港做得像樣的不多,看到食評讚好便來試試.為免中伏,便選擇午餐時段,點了份量較少的午市套餐.酸菜魚,味道真的跟太二有九成似,魚肉份量也不少,可惜魚肉不夠太二般滑和薄.但也算不俗.田雞香鍋,味道和香味也很好,田雞份量比預期少,但58元又怎能要求太多?此店掃QR code 點餐,環境和食物有如身在內地的感覺,喜歡往深圳嗜辣但又因疫情未能北上的人,定可解一時口腹之慾.

為免中伏,便選擇午餐時段,點了份量較少的午市套餐.

• 酸菜魚
之前有去過唔同嘅酸菜魚專門店🤓但都係十二味質素最有保證👍🏻宜家仲出埋午市套餐 配白飯同飲品🥳真係好抵食😍✨酸菜魚配白飯🍚 $68嗌咗小辣 啱啱好 唔會食到流晒汗🥵雖然係一人午市套餐 酸菜魚份量十足🐟✨川香回鍋肉 $58同樣嗌咗小辣 但呢個反而唔係好食得出辣味🌶材料包括豬腩肉片 🐷 韮菜 同蓮藕炒得幾香 又入味😋✨紅糖糍粑 $48糍粑本身冇味 點少少紅糖槳就ok了如果中意食煙韌嘢 一定要嗌!😃✨熱情果蘇打 (加$8)百分百純椰青水 (加$8)
之前有去過唔同嘅酸菜魚專門店🤓

炒得幾香 又入味😋

紅糖糍粑 $48

糍粑本身冇味 點少少紅糖槳就ok了

如果中意食煙韌嘢 一定要嗌!😃

熱情果蘇打 (加$8)

百分百純椰青水 (加$8)

2020-09-04 332 views
見佢午市既套餐咁抵就去左試下乾煸四季豆 配白飯 $42一上枱已經見到有好多😍😍,咁平,分量又多,而味道方面都好好食,仲有小小肉粒雞翼麻辣香鍋 配白飯 $54香鍋入面除左雞翼,仲有雲耳,蓮藕,薯仔,同芽菜,非常足料,落單仲有得揀埋辣度,同埋走某d配料每個午餐套餐都有一碟小雲耳,幾好,個汁調味得好好食紅糖糍粑 $48有8條咁多,相對之下係幾平既,糍粑上面既黃豆粉同紅糖糖漿係足夠既,仲要係既刻整既,熱辣辣😋😋,而且仲可以落單個陣叫定另上
見佢午市既套餐咁抵就去左試下
乾煸四季豆 配白飯 $42

雞翼麻辣香鍋 配白飯 $54

每個午餐套餐都有一碟小雲耳,幾好,個汁調味得好好食

紅糖糍粑 $48

• 紅糖糍粑
2020-09-03 165 views
呢間十二味嘅川菜一向都好出名,而家將軍澳開左一間就梗係要去食啦😋。.川式口水雞($48)呢個口水雞只係要$48,真係好抵食,而且可以自己揀辣度。雞肉非常滑,而且d川式麻辣醬真係好香🤤。.酸菜魚($68)呢度嘅酸菜魚一向都係我嘅最愛,d魚亦都好滑,而且仲要無骨,食得安心又放心,而且個湯底真係好正,就咁飲都好吸引❤️。.酸辣土豆絲($68)呢個菜式好有特色,而且又唔會太辣,加上土豆絲炒得好爽口,值得一試😜。
川式口水雞($48)
酸菜魚($68)
酸辣土豆絲($68)
2020-09-02 177 views
之前系銅鑼灣果間食過牛肉幹鍋,d牛肉大部分都咬唔爛,我以為系個別原因,可能唔好彩食到盤都系筋的牛肉,直到今次系將軍澳呢間又點左幹鍋牛肉,原來系一樣既,都系咬唔爛,吞唔落去,好彩服務態度好好,我反應左即刻幫我換過第二樣!本身都想試下水煮牛肉,但系驚中伏,麻煩可唔可以換過d牛肉!真系好差!
2020-08-31 500 views
難得要請假,和媽媽一起食川菜😆再行下街!由於好掛住北上的酸菜魚,所以search 到依間餐廳,仲要有午市套餐!我覺得自己好過份叫咗一份酸菜魚少辣,酸菜肥牛麵加一份口水雞我期待已久嘅酸菜魚終於出塲,仲包咗前菜酸辣木耳加一碗飯之前食過其他店的水煮魚多骨,欠麻香酸味,估唔到以$68可食到麻香撲鼻的酸菜魚,仲要係D魚冇骨,厚薄適中,口感豐富!正口水雞不得不讚,好滑個汁好惹味,最正係雞皮與雞肉間的啫喱,好少餐廳做到最後,好大碗嘅酸菜肥牛配上扁身掛湯嘅刀削麵,真係肚皮大滿足
難得要請假,和媽媽一起食川菜😆再行下街!

叫咗一份酸菜魚少辣,酸菜肥牛麵加一份口水雞

我期待已久嘅酸菜魚終於出塲,仲包咗前菜酸辣木耳加一碗飯

口水雞

最後,好大碗嘅酸菜肥牛配上扁身掛湯嘅刀削麵,
真係肚皮大滿足
酸菜肥肉麵
2020-08-31
$100 (Lunch)
酸菜肥肉麵
2020-08-31 183 views
今日同屋企人行下將軍澳中心,發現新開左間川菜館😍,午市套餐價錢好抵食所以決定試下😋裝修都好有中國風,有紅紅嘅燈籠,同百子櫃作裝飾😆下單方面,全部用QR code 點餐,可以揀菜式嘅辣度,唔食辣嘅仲可以揀唔辣。我地揀左川香回鍋肉,麻辣香鍋田雞同全素🤩套餐包左白飯同酸梅湯,仲可以加錢轉汽水添🥳川香回鍋肉,炒得好香,又帶少少辣,好野味❤️回鍋肉肥瘦適中👍🏻麻辣香鍋田雞,田雞有用醬爆香,好好味。仲有蓮藕片同小木耳等等。全素我地揀左唔辣,食落用秘製醬炒香蔬菜🥬。有薯仔片切得好簿,好入味,仲有芽菜😍3樣餸都適合配飯食👍🏻👍🏻😆仲有酸梅湯飲落有蜜糖味😚

3樣餸都適合配飯食👍🏻👍🏻😆仲有酸梅湯飲落有蜜糖味😚
  • 麻辣香鍋