2021-12-07 36 views
這間十二味位於元朗西菁街,係一間新開嘅店舖,同時都好有幾間分店,係一間專門食川菜嘅店舖,而去嘅每一款都好有水準!.人見人愛酸菜魚(粉條) $226呢碟酸菜魚大大碟😮,賣相十分之吸引🤔,望著都想食,佢嘅魚肉同埋配菜份量十足,魚肉都算幾大塊厚薄適中,粉條都好爽滑通透,而佢嘅湯底味道都好濃郁酸酸辣辣😋,好有四川風味😙!.紅糖糍粑 $48呢一款糍粑賣相都幾好🤔,酥脆金黄嘅外皮食到入口口感煙韌,點埋D紅糖漿食更加美味😋好食!.么妹兒冰粉 $28呢碗冰粉望著都好吸引🤔,口感軟滑冰凉😙,當食咗辣嘅食物用嚟解辣唔錯之選,係冰粉放咗D提子增添口感😋真係唔錯!.

人見人愛酸菜魚(粉條) $226
酸酸辣辣😋,好有四川風味😙!

紅糖糍粑 $48

么妹兒冰粉 $28

2021-12-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2021-12-06 37 views
《元朗食好西》十二味最近係元朗西菁街開分店以後可以多咗個選擇食四川菜啦😚木系裝橫舒 環境舒適好坐👍 午市套餐全部都係熱門四川菜式😚免收加一 包前菜 白飯及紙包飲品🧃唔得食辣既朋友 都可以揀走🌶👍酸菜魚💰$68.00要咗小辣🌶 整碗金黃色好靚😚酸酸辣辣帶點麻 令人胃口大開啖啖肉既魚塊唔少 鮮味嫩滑無骨加上多多既爽口酸菜 萵筍 雞髀菇🤤乾扁四季豆💰51.00四季豆炒得乾身同有鑊氣🔥加上鹹香薑蔥肉 撈飯正呀~~😋紅糖糍粑💰48.00外皮脆脆地 內裏微温軟糯沾上甜絲絲嘅紅糖食 解辣之選😋這杯慾望酸梅好飲之餘 仲夠曬大杯🤪
《元朗食好西》

這杯慾望酸梅

好飲之餘 仲夠曬大杯🤪

2021-12-06
2021-12-06 33 views
十二味到元朗了,店舖位置在西菁街。門面用了紅色大門很搶眼,很容易就看到。店環境不大,但充滿中國風的裝3挺特別。這裡以掃碼下單,午市套餐有飲品附送,也可散點食物🙈。-💥人見人愛酸菜魚 HKD$226,這個是二人份量的酸菜魚,另有份條配著。這個可自選辣度,配料有酸菜萵荀、菇類及芽菜。魚肉大大片,肉質嫰滑無骨😋。湯底味道酸酸辣辣挺開胃的,調味料不會太多,粉條吸入湯汁挺惹味的。-💥紅糖糍粑 HKD$48,這個 一份有八條,面頭灑上黃豆粉。糍粑口感外脆內軟,口感煙韌軟糯,不會感到油膩。配黑糖漿吃味道甜甜的,可以中和辣味🤤。-💥么妹兒冰粉 HKD$28,吃完辣的食物,吃個冰粉解解辣🙈。冰粉有提子乾口感更豐富,口感滑溜溜的感覺。味道清甜不膩,有種透心涼的感覺。-

2021-12-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2021-12-05 52 views
適逢weekend搵地方去,就入咗元朗農莊親親大自然~ 玩到差不多日落就去搵食,行過西菁街見到十二味,知道好多地方都有分店,一直都想試,咁既然有緣見到仲係新開嘅,就入去試下啦!一共叫咗三樣野,分別係干扁四季豆,水煮牛肉同埋酸菜魚。

一共叫咗三樣野,分別係干扁四季豆,水煮牛肉同埋酸菜魚。

2021-12-04 29 views
呢問想試好耐,朋友生日终於有機會試了。首先,試的是鎮店之宝,叫了小辣的酸菜魚,魚鮮嫩,湯頭鮮不會過咸和過辣,而且有菇及萵筍在內,食落感覺唔油膩,我們叫了寬薯粉,加配湯內超強的配搭。另外,叫了一碗菜,炒得非常有穫氣。
另外,叫了一碗菜,炒得非常有穫氣。
2021-12-04
$160 (Dinner)
  • 酸菜魚
2021-11-29 87 views
開業應該有一星期吧,已經去過三次,辦左張會員卡,會員卡優惠係晚市正價有九折。啲嘢食的確唔錯,酸菜魚嘅魚好新鮮,麻辣香鍋啲味道調得好好,味道比較複合適合香港人胃口。用料都算新鮮,餐廳乾淨衛生,午餐仲好抵。個人比較鍾意食佢嘅酸菜魚,水煮牛肉,麻辣香鍋,回鍋肉,佢個四季豆都炒得唔錯㗎。不過麻辣香鍋入邊嘅牛肉相對於水煮牛肉入邊嘅牛肉口感和味道較差,好好奇,係咪用唔同嘅牛肉。不過我係分開幾日食,可能批次唔同又有可能?
2021-11-21
$80 (Other)
  • 酸菜魚
  • 水煮牛肉