2020-06-10 175 views
Peking Tacos以北京填鴨為靈感的一道菜式,在taco皮上放上酥炸蠔菇代替鴨肉,蠔菇炸得金黃香脆、配上青瓜、青蔥及純素海鮮醬,入口濃郁又不失風味。Momos 餃子外皮厚薄適中,雖然是以煎的方式去煮,香脆可口但油膩感唔高。Katsu Burger漢堡是以Omnipork 新豬肉代替一般的牛肉,口感和香氣根本與一般漢堡無異。漢堡配料份量十足,有番茄、生菜、酸辣純素蛋黃醬、素芝士等等,層疊起來味道豐富,吃素都可以食comfort food! DAAL curry with Pitta Bread咖哩主要的材料是椰汁、薑、蒜、荳蔻,食起來淡淡的椰汁香味,不像印度/泰國菜的咖哩味這樣濃郁,反而是帶淡淡的清香。Caramel cake的外表走平實的路線,但味道絕對不平凡。濕潤鬆軟的蛋糕中間夾著香脆的金寶同焦糖內餡,口感豐富。在進餐其間廚師更到用餐位置問食客的用餐體驗。我地大讚餐廳的每一道菜食起來都唔似素食,我同朋友平時係無肉不歡的,餐廳的每一道菜都讓我們感到有驚喜。廚師跟我們說,這個正是餐廳的目標,素食其實是千變萬化的,希望讓食客感到素菜其實也可以令人垂涎的。如果想享受來一餐寧靜心靈的素食
Peking Tacos

Momos

Katsu Burger

DAAL curry with Pitta Bread

如果想享受來一餐寧靜心靈的素食體驗,來西貢試一下這間餐廳,你可以選擇在室內欣賞一下北歐風的簡潔設計,或者在露天雅座享受夏日的陽光,遠離煩囂鬧巿 。
2020-06-09 61 views
今日同閨蜜入咗嚟西貢遊車河,食素嘅佢話喺萬宜遊樂場嗰個好 chill 嘅圈圈度開咗間 fushion 嘅素食餐廳,橫惦我呢輪正積極減肥,素食呢個提議無得頂。餐廳裝潢走簡約路線,以淺木色同埋白色為主調,場內過半都係外籍人士,感覺騷豪。素魚塊羅望子醬沙律,先嚟嘅係呢一個啱啱由待應小姐推介嘅 off menu 沙律,首先塊素魚真係令我好喜出望外,廚師將呢塊素魚炸得金黃酥脆,內層嘅素魚肉幾可亂真,配合住沙律椰菜同蘿蔔絲爽脆嘅口感同羅望子醬嘅酸味,非常開胃。MOMOS,煎餃外皮軟嫩,有別於一般煎餃可以界爆嘴角嘅邊邊,2084呢度嘅煎餃入口好軟熟,煎餃嘅餡料有素肉碎、芫茜、椰菜同蘿蔔,內餡口感超爽,隨附嘅係一個印式風味嘅醬汁,口感有少少似豆蓉,入口有好多印式香料同埋薄荷葉嘅香味。PEKING TACOS 北京填菌,脆皮嘅北京卷上面嘅係酥炸蠔菇,新鮮炸起香氣撲鼻,蠔菇嘅口感果真同北京填鴨有幾分相似,加埋夾喺中間嘅青瓜、海鮮醬同面頭嘅香葱絲,唔擘大眼真係以為自己食緊嘅係真正嘅北京填鴨,好犀利。CARROT CAKE,同行嘅閨蜜本身唔鐘意食紅蘿蔔,起初對呢個 Carrot cake 都相當抗拒,不過佢試

CARROT CAKE,同行嘅閨蜜本身唔鐘意食紅蘿蔔,起初對呢個 Carrot cake 都相當抗拒,不過佢試咗一啖之後就停唔到口,呢份喺英國同加拿大幾乎每間 coffee shop 都必賣嘅甜點,佢雖然係紅蘿蔔做嘅蛋糕,但係並沒有半點紅蘿蔔嘅草味,紅蘿蔔本身嘅糖分轉化,默默咁貢獻於蛋糕之中,角色低調到,唔話個蛋糕主要成份係紅蘿蔔,都無人會聯想到有一丁點嘅紅蘿蔔存在。

2020-06-03 226 views
平時食素食的,多數都係以中菜為主,或者自助餐,要搵一間西餐專門食素的,真係唔容易!呢間餐廳好簡樸,好chill & relax食物選擇好多,諗左一陣子,終於決定到食咩C. MoMo其實係尼泊爾餃子🥟有蕃茄醬&印度香料,辣辣地甜甜地,好開胃有米飯跟的,撈飯食一流餃子入面有素肉及蔬菜🥬好味道Slider: RendangMini burger好厚呀一啖咬唔哂有未來牛肉餡餅、羅望子醬、涼拌菜絲味道有啲似酸甜醬,好惹味,夠特別平時食一個burger會感覺好膩,但呢個食完之後完全無膩既感覺,而且食完無罪惡感Harissa Meatball + Arabic Pitta呢個係咖喱系列,係素肉丸,味道一啲都唔辣,因為有椰汁中和左個辣味配上了皮塔麵包,即係類似印度既NaanLychee Juice水果口味Shake由於呢間係全素食店,所以呢杯shake唔係用牛奶的,用左燕麥奶整的味道比較light,唔會好甜,我幾鍾意呢個口味
呢間餐廳好簡樸,好chill & relax

食物選擇好多,諗左一陣子,終於決定到食咩

C. MoMo
其實係尼泊爾餃子🥟
有蕃茄醬&印度香料,辣辣地甜甜地,好開胃
有米飯跟的,撈飯食一流

餃子入面有素肉及蔬菜🥬好味道

Slider: Rendang
Mini burger好厚呀
一啖咬唔哂

有未來牛肉餡餅、羅望子醬、涼拌菜絲
味道有啲似酸甜醬,好惹味,夠特別

配上了皮塔麵包,即係類似印度既Naan

Lychee Juice

水果口味Shake
味道比較light,唔會好甜,我幾鍾意呢個口味
2020-06-01
Type of Meal
Dinner
2020-05-07 358 views
今天天氣晴朗,趁著難得的空閒時間,便與好友相約到西貢透透氣,朋友說從網上看見這間主打素食的餐廳,是以西班牙、西式、印度式的方法製作素食,很是吸引,於是我便陪同朋友到此品嚐一番。餐廳裝潢簡約樸素,座位有普通餐桌以及吧枱位置供顧客選擇,整體以灰色色調為餐廳主元素,感覺休閒舒適,而且有不少外籍人士均到此光顧。Okra Fries秋葵入口新鮮清香,碧綠脆口,鮮嫩多汁,味道帶微微的小荳蔻、芥末以及黃薑味,配上附送的醬汁,味道更是惹味有層次。Tikiya素肉丸入口香脆彈牙,底部配上青瓜、生菜及香菜一同進食,口感清新爽口,擠上清香帶酸的檸檬汁,不但緩和烤素肉丸的油膩感,而且使人更開胃。Long Black咖啡表面留有一層油脂,既可保留咖啡的濃香亦令入口味道更濃烈,咖啡質感醇厚,入口冰涼順喉,而且帶有輕微的果香酸度。Hot Chocolate上桌時香氣撲鼻,有著香濃的可可氣味,這杯熱朱古力是朋友點選的,我沒有品嚐便不作評論了。整體而言,環境透亮舒適,乾淨衛生,食物製作用心,出色美味,用料新鮮,是與朋友品嚐素食的好地方。
Okra Fries
Tikiya
Long Black
Hot Chocolate

2020-04-27 217 views
好好味啊 ! 有別一般西式素食餐廳,唔再只系黑松露蘑露意粉,素菜pizza,食物好有特色 ! 價錢合理 ! 店鋪裝潢簡潔有品味,坐露天環境舒服 ! 職員好nice ! 提議我地將兩款小食,合併為一,可以試哂兩款美食。非常推介呀 !! 以後向西貢玩完,有一個素食好選擇啦 !
價錢合理 ! 店鋪裝潢簡潔有品味,坐露天環境舒服 !
非常推介呀 !! 以後向西貢玩完,有一個素食好選擇啦 !
2020-04-26
$100 (Dinner)
2020-04-19 208 views
很多菜式選擇,有亞洲沙嗲天婦羅,有西式漢堡熱狗,素食者必試,更有近年大熱生酮,味道亦不錯,價錢略為貴了一點,不過值得店員服務亦不錯,餐廳內裝修樸素,而且整潔衛生
店員服務亦不錯,餐廳內裝修樸素,
而且整潔衛生