2014-09-27 382 views
鮮茄雞翼米粉得三隻迷你的鹵水雞而且帶骨頭間帶有少少血水, 不好食.鮮茄肥牛公仔麵湯底無什麼蕃茄味, 肥牛一般份量少而且味道不突出.咖哩牛腩飯一般般的大奸樂味道清淡版, 絕對不值這個價錢.豬軟骨飯一般般的味精拉麵少味精版, 絕對不值這個價錢.焗豬扒飯份量少味道差豬扒細 , 絕對不值這個價錢.薯條差過麥當當仲貴人幾倍, 這就是厚顏呀不要臉.迷你薄餅真的令人非常無語, 面包上加一片廉價芝士番茄汁少許肉就叫薄餅.熱狗簡直係最搶錢的一個食物, 真的係一個一蚊的熱狗包加一條一蚊的腸然後番茄汁就是熱狗.凍檸茶難飲, 服務一般.
咖哩牛腩飯一般般的大奸樂味道清淡版, 絕對不值這個價錢.
豬軟骨飯一般般的味精拉麵少味精版, 絕對不值這個價錢.
焗豬扒飯份量少味道差豬扒細 , 絕對不值這個價錢.
薯條差過麥當當仲貴人幾倍, 這就是厚顏呀不要臉.
凍檸茶難飲, 服務一般.
2014-05-10
2014-08-29 373 views
今日係2個女人,1個婆婆同1個女青少年(我)第一次食呢間。我地坐左6人枱。。叫了三個餐,次次果d waiter 都擺d野食係無人坐既枱道,搞到好麻煩😒算。。等左8mins左右就有野食,ok。1。手切煙三文魚忌廉意粉:意粉太油膩,食左一啖d 油流哂落下巴道,成日要抹。三文魚ok,同埋有d磨菇。$48///////////////2。鮮茄汁龍利魚扒飯:茄汁中有好多洋蔥同蕃茄,好味,撈飯一流。魚扒亦有魚味,吾會話好吾新鮮。ok la。$48//////////////3。黑椒汁腸仔西冷牛扒飯:牛扒同黑椒汁一般。$40//////////////呢間野一般,無想象中咁好😒

等左8mins左右就有野食,ok。
3。黑椒汁腸仔西冷牛扒飯:牛扒同黑椒汁一般。$40
//////////////呢間野一般,無想象中咁好😒
2014-08-29
$37 (Lunch)
多年前試過服務一般...調味又怪隔左咁多年...眼見開左三間分店,心諗應該比多次機會,於是就試下佢地份早餐人唔多..等左好耐至有野上,先黎一杯無茶味但充滿檸檬kip味嘅熱檸茶....唉再上左方包...塊包放左幾日咁...拎起再食(濕晒)再睇下係咪煎蛋嘅牛油(Oh...no...全是水..成隻碟都係水..好似啱啱洗完就手攞黎用咁)個通粉味道唔係叫難食..但唔會叫美味唔會再幫襯呢間野!!
多年前試過
服務一般...調味又怪

個通粉味道唔係叫難食..但唔會叫美味

唔會再幫襯呢間野!!
2014-03-30 834 views
唔係成日去長洲, 中午去到打算搵間餐廳先醫下肚吧。見到這餐廳到有位, 環境OK, 又見MENU SHOW有即磨咖啡咪去, 待應叫我們坐對面店, 因同一老闆。叫左個雜排配薯菜, 差不多$70。碟野一上, 我同朋友都細細嘩了一聲。。。。雜排是只有一塊牛同一塊豬, 好明顯係食刀功GA~因為果兩塊野薄到呢....還配上一些"薄瓜瓜"做配菜雙映成趣。另有McDonald質素, 炞干了的薯條充當薯菜的部份。。。。個排的SOURCE是非常冇味, 但仍然可以令人食到口干。。。。諗住都算啦冇計....當飲杯咖啡坐下。點知杯啡一飲就知道係即沖。。仲酸酸地。。咖啡伴侶D朋友。個餐食左一半, 放下了刀叉打算回一個WHATSAPP。。。。待應竟然行埋黎問個餐係咪唔要喇?(冇人等位的, 唔知佢諗乜)....冇幾耐又問, 好似趕住想人走咁。嘩....又唔係平, 仲要唔好食, 又想人快點走, 不過轉番做茶餐廳啦。因為如果個餐咁既質素, 如果係$3X-4X, 你想做多轉叫我快點食完, 係茶餐廳我心甘情願。攪到好似西餐廳, 但各樣東西都不好, 令客人預期有太大出入, 不如唔好扮西餐廳, 免得影響聲譽吧。

2014-03-29
$70 (Lunch)
2014-03-13 713 views
睇到食評而來.店舖有兩間,對面店舖都是同一個老闆嘅!入內坐低,叫左個芝士馬碲腸試下先.一上碟,立即O嘴,好細好細條,切落去有好多汁走出來,完來是標油,好驚!個腸主要是油炸,冇任何調味,只有小小七味粉同生洋蔥圍邊.味道完全食完到芝士味,只有油味,同小小鹹味,同一般豬肉腸分別唔大!完全又貴又唔好食.
睇到食評而來.
店舖有兩間,對面店舖都是同一個老闆嘅!
入內坐低,叫左個芝士馬碲腸試下先.

個腸主要是油炸,冇任何調味,只有小小七味粉同生洋蔥圍邊.
完全又貴又唔好食.
芝士馬碲腸
2014-03-12
$52 (Other)
2014-01-10 539 views
一定唔會再黎 食到好唔開心 先講環境,的歌已經好難聽,唔知佢播緊乜。我地兩個人,一個叫左焗豬扒飯,一個叫左美式熱狗配薯條。先講個飯,份量少,炒底要加錢,味又淡,仲衰過大家樂。五十幾蚊個熱狗,好普通,汁無咩特別,條腸又細條,係的薯條叫食得下,咁就四十幾蚊。最後野喝,凍檸茶無茶味,無甜味,無酸味。凍奶茶正常,無太大特別,唔算好喝,都唔係好難喝。
一定唔會再黎 食到好唔開心
先講環境,的歌已經好難聽,唔知佢播緊乜。
我地兩個人,一個叫左焗豬扒飯,一個叫左美式熱狗配薯條。
最後野喝,凍檸茶無茶味,無甜味,無酸味。
凍奶茶正常,無太大特別,唔算好喝,都唔係好難喝。
2014-01-09
$55 (Tea)
2013-11-20 458 views
慶祝第x個月的紀念,又黎左長州玩諗起前年同 同事誤打誤撞入左呢間餐廳感覺不錯就打算encore,日頭行過book左食晚餐上次食既野:肉醬千層,幾抵食pizza雖然都係普通既食材,但有咁多料,都不錯!講返今次先啦第一樣係馬蹄腸印象中話係自家製造既幾好,可惜得太少 唔太夠喉焗薯仔船,普通,只係用黎飽肚雞翼份量又係比較少但調味都不錯下次可以encore的!兩個人ma,都係需要多樣主食就嗌左個牛扒飯都係正常貨色食完都足夠,但唔係好飽好飽半夜肚餓去左大街度搵食xd但總括而言有機會還是會再黎既
慶祝第x個月的紀念,又黎左長州玩
諗起前年同 同事誤打誤撞入左呢間餐廳
感覺不錯
就打算encore,日頭行過book左食晚餐

上次食既野:
肉醬千層,幾抵食
pizza
雖然都係普通既食材,但有咁多料,都不錯!

講返今次先啦
第一樣係馬蹄腸
印象中話係自家製造既
幾好,可惜得太少

唔太夠喉
焗薯仔船,普通,只係用黎飽肚
雞翼份量又係比較少
但調味都不錯
下次可以encore的!
兩個人ma,都係需要多樣主食
就嗌左個牛扒飯
都係正常貨色
食完都足夠,但唔係好飽好飽
半夜肚餓
去左大街度搵食xd

但總括而言
有機會還是會再黎既
2013-11-17 306 views
入左長洲hea,一早睇左食評比呢度既菜式吸引因為2點幾先入到黎,所以都怕"叫乜無乜"既情況(參考左之前食評)地方都幾易搵,呢個時間可能過左Lunch time所以入去就有位,等都唔駛等!叫左份2人set,揀左馬蹄腸,羊鞍4件同自選意粉/飯一客(揀左卡邦尼意粉)staff都好親切呀^^等左唔係好耐就有野食喇!先黎既係馬蹄腸第一啖食落去覺得無咩特別,但食多幾啖就愈食愈覺好食!裡面仲有芝士,好juice!正正~不過一個馬蹄型2個人唔太夠喉呢,嘻~跟住黎既係4件羊鞍!哇~件件都份量十足慶幸我和男友都食羊,羊鞍唔太so!我食野比較咸隨身都帶包塩出街,個人覺得點少許塩味道更好...但點那綠色既醬都好清新好味!最後黎既係卡邦尼意粉!以前我都只會叫肉醬類既紅色意粉呢湯都比較中意飲紅湯,但最近口味都變了突然鐘情忌廉類!!!卡邦尼變成首選,2人份量好足夠!味道岩晒我~夠味就算一邊話飽一邊仲叉緊D意粉食...食完先記得,唔記得問下有無芝士粉~haha一邊等食時見到對面舖有隻超可愛既貓咪~原來對面既舖位都係呢間食店的!貓咪做左可愛既招財貓!好開心揀左呢間食店,下次黎長洲都會再試其他希望繼續努力!
入左長洲hea,一早睇左食評比呢度既菜式吸引
地方都幾易搵,呢個時間可能過左Lunch time
所以入去就有位,等都唔駛等!

叫左份2人set,
揀左馬蹄腸,羊鞍4件同自選意粉/飯一客(揀左卡邦尼意粉)
staff都好親切呀^^
等左唔係好耐就有野食喇!先黎既係馬蹄腸
第一啖食落去覺得無咩特別,但食多幾啖就愈食愈覺好食!

跟住黎既係4件羊鞍!哇~件件都份量十足
慶幸我和男友都食羊,羊鞍唔太so!我食野比較咸
隨身都帶包塩出街,個人覺得點少許塩味道更好...
但點那綠色既醬都好清新好味!
最後黎既係卡邦尼意粉!以前我都只會叫肉醬類既紅色意粉
呢湯都比較中意飲紅湯,但最近口味都變了
突然鐘情忌廉類!!!
卡邦尼變成首選,2人份量好足夠!
味道岩晒我~夠味
就算一邊話飽一邊仲叉緊D意粉食...
食完先記得,唔記得問下有無芝士粉~haha

一邊等食時見到對面舖有隻超可愛既貓咪~
原來對面既舖位都係呢間食店的!
貓咪做左可愛既招財貓!

好開心揀左呢間食店,下次黎長洲都會再試其他
希望繼續努力!
2013-11-16
$120 (Lunch)
  • 馬蹄腸
  • 羊鞍
2013-08-24 228 views
我們鎖定了要去一間小店 "自煮食材" , 這間小店以綠色為主調﹐店名給與我的感覺是有很多自家製又特色的食材﹐我們帶著狗仔就只有坐在餐廳外的一張枱﹐我們點了芝士馬蹄腸, 焗羊鞍, 芝士焗薯仔船芝士馬蹄腸$52....馬蹄腸名符其實取名自它的外型似一個馬蹄鐵﹐造型特別﹐除了有外型, 亦充滿內涵。咬開那層脆皮﹐溶化了的芝士和肉汁隨即爆出來﹐加上表面撒上了香草﹐將香味更加提升, 實在是一條色香味俱全的香腸, 感覺滿足了焗羊鞍$45(1pc)....羊鞍上鋪滿了麵包糠, 焗到呈金黃色, 賣相相當吸引, 而且內裡肉質嫩滑, 能做到有外脆內軟的口感, 而羊肉有點點羶味, 喜歡吃羊的就是喜歡這陣陣羶味。而且還配合了這個特製薄荷醬﹐更能提升味道芝士焗薯仔船$45.....坊間通常吃到的焗薯仔是將薯仔原個焗﹐再鋪上芝士, 煙肉, 粟米等的饀料, 而這裡的不同之處是將薯仔肉取出, 與牛油併合打到相當幼滑, 而面層撒了芝士粉, 芝味濃郁來長洲除了吃海鮮外, 試試其他口味也相當不錯, 處處也可能有驚喜

2013-08-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
很少入去長洲,印象中裏面的餐廳都是吃海鮮的海邊餐廳和舊色茶餐廳,因此這次的午餐體驗確實令我另眼相看。餐廳在街角當眼處,門面簡潔,而且餐牌有多款中西式套餐選擇。鴨胸黑椒炒意粉一啖吃下去,有鑊氣!而且配料份量也挺多,重點是不會很油,比出面吃到價錢相若的炒意粉優勝!蕃茄肉醬湯通粉+蛋奄列他們的蕃茄湯很濃郁,雖然通粉是軟了一點,但很好吃!奄列是新鮮製,可惜熟透了就有點硬。如果以這樣的價錢,在市區已經吃不到這種既是真材實料又好吃的食物了,下次再去長洲的話也要再光顧!
黑椒鴨胸意粉
蕃茄肉醬通粉
2013-07-27
$50 (Lunch)
黑椒鴨胸意粉
2013-03-09 107 views
於網上瀏覽U Can Cook食評時都沒有「好想去吃啊~」的想法,但是,我發現我錯了!!怎可以無視這美好的餐廳呢?幸好朋友要求進去試試,要不我就真的「走寶」了!朋友催促之下隨便拍了一張…連姨姨都拍到裡頭了Orz不過仍難掩其田園小餐館風格,淡綠向來是我的至愛顏色~盯著店看還能護眼呢(不有個令人哭笑不得的地方───到夜晚,店子外放的餐牌仍是午餐的,沒有晚餐的。裡頭有點焗..?一看餐牌愛我就鎖定它了───這條腸我要定了!!雖然實物沒有圖中的長(根本連一半都沒有),可是味道給我的驚喜已勝於一切!每一口都有肉汁從切口流淌而出!每一嚼都是驚歎啊~這是我至今吃過最美味的香腸!(雖然我也沒吃過太多腸..)真的,去的話必定要試啊!馬蹄腸!馬蹄腸!馬蹄腸!馬蹄腸!萬歲!這是朋友叫的羊鞍,我只吃了一小塊試味不過就從那一小塊我已斷定它是好吃的,調味很好,喜歡重口味的人會較喜歡6v<反倒旁邊青綠的果醬我吃得更多甜甜的很清新,吃多也不易膩,用來配肉類真的剛好!可愛的芝士馬鈴薯船~金黃的看著也流唾不過若是為芝士而叫的人兄們,還是選別的好了!因為它的芝士味不突出,芝士亦只有很少。若是愛馬鈴薯之人倒挺適合的特別
怎可以無視這美好的餐廳呢?
幸好朋友要求進去試試,要不我就真的「走寶」了
朋友催促之下隨便拍了一張…連姨姨都拍到裡頭了Orz
不過仍難掩其田園小餐館風格,淡綠向來是我的至愛顏色~
盯著店看還能護眼呢(不
裡頭有點焗..?
一看餐牌愛我就鎖定它了───這條腸我要定了!!
每一口都有肉汁從切口流淌而出

每一嚼都是驚歎啊~

這是我至今吃過最美味的香腸!(雖然我也沒吃過太多腸..)
這是朋友叫的羊鞍,我只吃了一小塊試味
反倒旁邊青綠的果醬我吃得更多
甜甜的很清新,吃多也不易膩,用來配肉類真的剛好
可愛的芝士馬鈴薯船~金黃的看著也流唾
不過若是為芝士而叫的人兄們,還是選別的好了!
因為它的芝士味不突出,芝士亦只有很少。
若是愛馬鈴薯之人倒挺適合的

特別它不油,怕肥的少女們吃著心也安一些呢

本打算第二天再去吃,誰知道它星期二、三都不開店/__\
不過不打緊!我絕對會再另尋日子去吃的

很喜歡這間店~
2013-02-18
$47 (Tea)
2013-02-16 170 views
這個星期日,朋友帶我到長洲,黃昏時到達,食過小茶點;兜了一個圈,天已黑了!他特意帶我來,為的是走到 <自煮食材 U Can Cook> 品嚐西餐!真是誠意滿分! 他之前幫襯過多次,覺得質素不錯,是他特別推介的家庭式西餐廳!以家庭式經營,氣氛相當融洽! 感覺到濃厚的人情味!很有親切感!簡約雅緻的裝潢給人輕鬆自在的感覺!餐廳大廚為某大航空公司餐飲部任職了 30 年,最近才退休! 入廚經驗豐富!恰巧!老闆娘請了他! 食物質素一定有水準!餐廳卡片背面印有渡輪時間表,相當週到!我們打開餐牌,除了散叫之外,亦有2 人套餐 $288 / 精選套餐~羊鞍或牛扒餐 $118 ~ $128 ...等。我們想試一些特色美食,還是散叫吧!南瓜湯 跟餐 $16 ( 單叫 $38 )採用本地有機南瓜,天然的橘黃色,表面的忌廉拉花添上美感!令人賞心悅目! 味道清甜自然! 質感細滑!南瓜味濃郁!用料很足!就算不放忌廉都已經很好飲!配上的蒜蓉包鬆脆可口!略帶微暖!令人無法抗拒!芝士馬蹄腸 $52 *店長推介自家製新鮮美味!而且,口味獨特富特色! 另有洋蔥燴豬肉腸!馬蹄造型別緻戔鬼! 烤過零舍香口!切開脆

以家庭式經營,氣氛相當融洽!
感覺到濃厚的人情味!很有親切感!

簡約雅緻的裝潢給人輕鬆自在的感覺!
餐廳大廚為某大航空公司餐飲部任職了 30 年,最近才退休!
入廚經驗豐富!恰巧!老闆娘請了他!
食物質素一定有水準!

餐廳卡片背面印有渡輪時間表,相當週到!

我們想試一些特色美食,還是散叫吧!

南瓜湯 跟餐 $16 ( 單叫 $38 )
味道清甜自然!
質感細滑!南瓜味濃郁!用料很足!就算不放忌廉都已經很好飲!

配上的蒜蓉包鬆脆可口!略帶微暖!令人無法抗拒!
芝士馬蹄腸 $52 *店長推介
自家製新鮮美味!而且,口味獨特富特色!
另有洋蔥燴豬肉腸!

馬蹄造型別緻戔鬼!
烤過零舍香口!切開脆皮外層後,芝士即時爆汁!
充滿內餡, 加上肉汁豐盈,真是內外兼備!令人愛不釋手!
燒羊鞍 $40
燒羊鞍香味洋溢!
可食出原汁原味!啖啖肉,鮮美多汁富油香!
肉質嫩滑軟腍又入味!帶香濃肉味!
而且煮得出色!

焗羊鞍 $45
羊鞍沾上麵包糠,焗至金黃!香口滋味!切開後,粉嫩迷人!
外脆內軟雙重口感!可幸是食不出羊膻味又不黐牙!雖然脂肪不多,勝在豐腴多汁!

羊要伴上特調的薄荷醬!可提升味道!更是完美配搭!

兩者口味及口感也不同!喜歡哪種口味真是見仁見智嘞!
這個價錢絕對值得食!
招牌焗薯仔船 $40 ~ $45 不等!即叫即焗!需時 15 ~ 20 分鐘!

蘑菇焗薯仔船 $40
把大部分薯仔肉刮出來!混合牛油、蘑菇、香草碎等配料,再釀入薯仔,工序繁複!可見師傅花上不少時間心思!

焗至表面金黃!
薯味濃郁!薯蓉好軟滑!蘑菇也帶點爽口!我覺得這款招牌焗薯仔船很抵食!
鮮雜果沙律 $48
滿滿的一個小果盤,用料十足!
包括:士多啤梨、藍莓、新鮮菠蘿、奇異果...等。
幾色彩繽紛!

全都是心儀之選,酸酸甜甜,果香清怡,讓味蕾清爽一下!當中新鮮菠蘿鮮甜果香出眾!全都是飯後果!很不錯!
Chocolate brownie ( 老闆誠意送上的新出品 )
即叫即製!就算等上大約 10 分鐘也值得!

自家打製而成的忌廉很輕柔軟滑!
中間有一球曲奇雪糕;用上開心果,富嚼感!
略嫌朱古力 brownie 厚了一點!表面灑上朱古力碎,令賣相更有立體感!口味層次豐富!

完全是經過精心的配搭!多謝老闆!

理應剛剛焗好的 brownie 雪凍才好食,因為要趕快船的關係!我們急忙食完便要走!未能完成整件甜品,覺得可惜!又不好意思!
這間用心經營的餐廳,真是價廉物美!師傅出品快手!
花上的創意及心思是無可置疑!食物有水準又出色!

就算日後有男朋友,跟他平日晚上專程到長洲幫襯也值得!

晚餐要加一服務費。
2013-01-27
  • 芝士馬蹄腸
  • 燒羊鞍
  • 焗羊鞍
  • 蘑菇焗薯仔船
  • Chocolate brownie
2012-11-03 45 views
咁遠水路專程入黎試下佢地既羊鞍,原來呢度有煎有糠焗揀,我就揀左糠焗羊鞍跟薯菜,跟餐有麵包同餐湯,份量都幾大件,食落好香口,味道都唔錯,多汁好淋,最正有d肥膏,但個人略嫌羊蘇味唔夠,$120都唔使,十分超值!可以一試!店員服務好,招呼欣勤。
2012-10-06
  • 糠焗羊鞍
2012-09-09 12 views
因為黎之前食左好多小食,所以晚餐唔想食咁多野今次叫左個煙肉焗薯船好似係咁叫好特別呀即叫即整第一次見係成個薯仔咁上而且味道好好不太咸,下次會再試唯一美中不足的係,服務麻麻地。
因為黎之前食左好多小食,所以晚餐唔想食咁多野

今次叫左個煙肉焗薯船
好似係咁叫

好特別呀即叫即整

第一次見係成個薯仔咁上

而且味道好好

不太咸,下次會再試

唯一美中不足的係,服務麻麻地。
2012-09-06
2012-09-03 24 views
週末跟男友去長洲,陽光正猛,想找個地方歇歇腳。我們不打算吃海鮮,選了裝潢別緻的「自煮食材」作午餐。餐牌的選擇多元化,但以西式為主,最有名的是焗薯船。當天只有一位男服務生,看他一腳踢很是忙碌。即叫即焗的「芝士磨菇焗薯船」,賣相很好,碟子也用上船狀的。這個「焗薯」其實不太正宗,店員把薯仔肉統統去掉,取而代之的是用粉開出來的「薯蓉」。半溶芝士配搭綿綿的薯蓉,既香且滑,可是磨菇的份量偏少。即焗的「肉醬千層麵」,濃厚杰身的醬汁,傳來陣陣香味。千層麵的份量很小,只有碎碎的兩三層,所以吃完後還剩下很多醬汁。定價 $60,跟份量不合比例,男生一定吃不飽。牆上貼滿 poster 推銷自家的「木棣布甸」,於是叫一杯試試。木棣和布甸分為五層,甜度剛好,帶麥香的木棣很易入口。甜品的膠杯可能已翻用多次,杯上多道裂痕,希望店子多加留意。正價 $25,套餐另加 $16,雖然好吃,但似乎未值這個價錢。少冰少甜的凍 OT,一般港式茶餐廳的水準
少冰少甜的凍 OT,一般港式茶餐廳的水準
$55 (Lunch)