Restaurant: Uchi Coffee
Terms & Details:
2021-01-26 370 views
今日同事介紹來呢度,睇open rice 覺得好吸引所以嚟試吓。叫左牛肉飯同燕麥疏乎厘甜品。 整體覺得味道賣相係比一般好少少,分量唔算特別多,standard 價錢。唔會特別抵食,但係都唔難食,期待下次再試其他甜品同埋main meal 比較

牛肉飯
燕麥疏乎厘
牛肉飯
燕麥疏乎厘
2021-01-05 441 views
燕麥榛子梳乎厘 - $55throwback afternoon tea🍵 with my frienddd😚明明係肥仔甜品,但係睇到個名又覺得好似幾健康咁情不自禁就嗌左🤭 又有燕麥又有榛子!結果就兩個人都嗌左同一個啦屋子cafe雖然細細間,不過環境好舒服,舖頭坐唔到好多人所以講嘢大聲啲都唔緊要一眼望晒有冇識嘅人係附近可以放心講八婆野🥸 係坐一個晏晝hea下同朋友吹水嘅好地方!然後發現原來大圍有好多cafe, 下次一定要再戰第二間先得🤓 考試加油!地址: 大圍積信街49號安信樓地下P號舖
燕麥榛子梳乎厘 - $55

結果就兩個人都嗌左同一個啦

地址: 大圍積信街49號安信樓地下P號舖
當日大概4點鐘去到冇咩客人 完全唔洗等位叫咗個泡飯 加咗個甜品.明太子綜合泡丼 $62沙津,飲品 +$20蔓越莓橙香巧克力蛋糕 $50.明太子分量可以 唔會比得好少夠食曬成個飯泡飯嘅湯 主要係食到係鰹魚味唔會太鹹 太清淡味道不過不失 唔會好驚豔但又唔會係難食飲品叫咗杯抹茶 抹茶味有啲好淡 普通食完個泡飯 叫咗個蔓越莓橙香巧克力蛋糕實質上好似brownie 口感味道都好似同想像嘅巧克力蛋糕有落差質感超級硬 要好大力叉先吉到但味道唔差整體裝修幾靚 日系風格 比人感覺幾舒服 影相都唔錯但食物就普通啲
當日大概4點鐘去到

比人感覺幾舒服
影相都唔錯
但食物就普通啲
2020-11-23
$100 (Tea)
2020-11-25 443 views
放工路過前來一食,食物質素都幾差,窩夫係一粒粒,荔枝雪糕係酸既,除了風景,真係唔太得,但多人打卡。其實香港好食既咖啡店數唔曬,唔一定黎呢種食物質素極普通既店鋪。
🐮關西牛肉丼($70)份量夠一個人食,賣相同味道唔錯,清淡為主。白飯上有飯素,牛肉係肥牛,不過由於冇咩牛肉醬汁可言,所以有啲寡,食食下要用沙律汁送飯👀一個字形容—Dry😿有沙律同前菜跟餐,有肉有菜算係咁。如果多啲汁,會食得舒服啲🌞🐟鮭魚綜合泡湯($68)唔係我食,朋友話不過不失。🌼桂花Latte 咖啡(Set+$20)有淡淡既桂花香,唔算濃,不過桂花配咖啡呢個配搭幾Fresh,唔難飲🗯店舖比較細,好易滿座,用餐期間留意到不時有客人等位,所以不敢坐太耐
🐮關西牛肉丼($70)
一個字形容—Dry😿

🐟鮭魚綜合泡湯($68)
唔係我食,朋友話不過不失。

🌼桂花Latte 咖啡(Set+$20)

🐮關西牛肉丼($70)🐟鮭魚綜合泡湯($68)
2020-08-15
🐮關西牛肉丼($70)🐟鮭魚綜合泡湯($68)
🌼桂花Latte 咖啡(Set+$20)
今次已經係我第二次嚟呢一間悠閑文青日式𝗰𝗮𝗳𝗲 @uchicoffeehk 喇~屋子咖啡呢度裝修環境好舒服,午餐價錢合理,食物偏向簡單清淡路線,但同時亦都有多種唔同類型嘅食物選擇;有丼飯、泡丼、咖喱飯、烏冬麵等等。另外上次試咗佢嘅甜品窩夫都覺得唔錯,而且同人有好多唔同口味,大家有機會嘅話都可以嚟試吓啊~.second time at this japanese style cafe @uchicoffeehk 😋 super nicely renovated, lunch prices are reasonable and the lunches arent too heavy ☕️ japanese dons, soup rice, curry rice, udon, etc 🤤 definitely worth a try if you looking for a cafe to check out!.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.5/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.5/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.5/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.8/10
🌟推薦泡丼✨

《明太子綜合泡丼》$63 🌟7.6/10🌟
𝗠𝗲𝗻𝘁𝗮𝗶𝗸𝗼 𝗢𝗰𝗵𝗮𝘇𝘂𝗸𝗲
上次食過呢度嘅茶漬泡飯後一直都念念不忘,感覺係將一樣好簡單嘅嘢整得好好食,有家的感覺😹
今次試嘅明太子泡丼同樣足料,除咗有一大堆明太子外,仲有粟米、木魚、昆布再加埋飯素,味道豐富!但明太子本身鹹味偏重,再加埋飯素,整體有啲咸。同埋比較喜歡上次食嘅三文魚泡丼,感覺上有啲肉食滿足啲👅
咖喱豚扒烏冬
咖喱豚扒烏冬

《咖喱豚扒烏冬》$73 🌟7/10🌟
𝗖𝘂𝗿𝗿𝘆 𝗨𝗱𝗼𝗻 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗗𝗲𝗲𝗽 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗖𝘂𝘁𝗹𝗲𝘁
呢個係lunch set嘅價錢嚟嘅,會包埋沙律、小菜同一杯飲品。豬扒炸得香脆,偏薄,肉質普通。烏冬咖喱湯底偏清淡,烏冬口感正常,份量偏小。整體感覺就係冇咩特別但係唔難食嘅😹
屋子咖啡 @uchicoffeehk
📍#BELLYwongs_taiwai #BELLYwongs_maonshan #BELLYwongs_shatin
#BELLYwongs_cafes #BELLYwongs_japanese #BELLYwongs_sweets
明太子綜合泡丼
去之前都幾期待,試完之後有少少失望,環境其實幾舒服,但三款甜品中無一款係覺得好好好食(ó﹏ò。)梳乎厘算係比較有驚喜,食落口感軟滑綿密,蛋味幾香,雪糕好好食。窩夫同平時食開的唔一樣,形狀好似冬甩咁,口感上都偏鬆軟,唔似平時食開既鬆脆,清酒香梨味道比較清新唔會甜膩,但個人都唔係特別鍾意梨,所以都唔係特別覺得好好食,小倉抹茶中抹茶味唔明顯,不太推薦。🔸小倉抹茶窩夫🔸清酒香梨窩夫🔸燕麥榛子梳乎厘🔸白桃鳳梨汁

🔸小倉抹茶窩夫

🔸清酒香梨窩夫

🔸燕麥榛子梳乎厘

🔸白桃鳳梨汁
$80 (Tea)
2020-10-16 485 views
星期六12:00到達,已有8-9人在門外等位。原來營業時間改了但openrice 仍未更新。站在門外曬太陽,幸好店員都很人性化,給各位食客先入座等。到12:30可以點菜了,點了黑芝麻豆腐奶昔,果然不錯,入口滿滿黑芝麻香,再加上滑滑的豆腐花,不錯的配搭主食點了最愛的明太子配茶漬飯做法。上菜七彩繽紛,但卻不是我心中的菜漬飯。配料像拉麵的配菜一樣,寧願簡簡單單帶出明太子的咸香味。現在混合後吃不出明太子的味道。朋友點了漢堡扒午餐,份量十足,味道不錯但就沒有太大特色,是想像到的味道另一朋友以甜點作主食,選了人氣燕麥榛子梳乎厘。賣相就差了一些,但味道還不錯,朋友都吃光光。唯獨桂花咖啡卻一般,桂花跟咖啡未能融合,感覺各有味道。

明太子茶漬飯

漢堡扒飯

燕麥榛子梳+桂花咖啡

2020-10-03
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2020-10-04 387 views
香港雖然不大但要約分怖在北區,荃灣區,觀塘區工作的朋友就要找個中間點,最後我們選了大圍。星期六,中秋節假期,晚市已開,但客人很少,8時後完全不用等便可以入座。份量適合一般女生,男生應該加埋甜品都吃不飽的。鮭魚綜合泡丼,材料豐富,湯很夠味但又不會令人口渴。醬油牛肉便當,是夏季時令餐點,送到之後發現好像兒童餐,味道也是很好多,但份量比泡丼更少。跟餐點的桂花烏龍茶跟桂花latte落差很大,桂花烏龍茶的感覺很hea。窩夫好像一個貝果,是新鮮烤的,但跟認知的waffle是兩回事食物份量不足為一份正餐,甜品精緻,味道都是好的這家店到了21:00其實已經截單,有人想買外賣也不做了

食物份量不足為一份正餐,甜品精緻,味道都是好的

這家店到了21:00其實已經截單,有人想買外賣也不做了
醬油牛肉便當
桂花烏龍茶+桂花latte
小倉抹茶窩夫+香蕉朱古力窩夫
醬油牛肉便當
桂花烏龍茶+桂花latte
小倉抹茶窩夫+香蕉朱古力窩夫
今日小編第一次約左位foodie食飯🤭@cantoneaaat,非常慶幸可以搵到飯腳又同小編好傾得😻。呢次第一間就去到大圍既「屋子咖啡」,因為網上都係好評較多😳,第一次同foodie食飯無可能咁快就去試食新店既🤩,今次小編再次係大圍為大家介紹另一間好評餐廳啦🚶‍♂️。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦室內環境裝潢以簡約白色為主◻,入面都擺放咗各式各樣既小飾物同畫 🎑,令人平靜又舒適。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈櫻花蝦豆腐茶漬泡丼 $65呢個餐係夏季先有既菜式嚟,係其他餐牌搵唔到😲,小編緊係會試少有既菜式,睇下餐廳既用心程度💕。呢個餐有小食青瓜粒、前菜沙律。▶️青瓜粒🥒係鮮甜,上面放咗芝麻粒調味,無落太多鹽🧂,清清淡淡,女子應該喜愛💁‍♀️。▶️沙律🥗用既醋酸沉哂係底到,上面既沙律菜味道係無問題,而且幾好食,但食到底部既菜就變得好咸🤯,落得太重手😵。清清淡淡既茶漬泡丼非常適合啱啱起身個胃未受得刺激既時間🕙,茶漬既香味浸係飯入面,每一啖飯都聞得到👃,入面除咗蝦唔係素食之外,其實整體都以清淡為主💦,例如有粟米、豆腐、海苔等,所以味道唔會太過強烈😊,以主要味道係嚟自入面柴魚、茶漬同櫻花蝦既味道,夾埋櫻花蝦
🎈櫻花蝦豆腐茶漬泡丼 $65

清清淡淡既茶漬泡丼非常適合啱啱起身個胃未受得刺激既時間🕙,茶漬既香味浸係飯入面,每一啖飯都聞得到👃,入面除咗蝦唔係素食之外,其實整體都以清淡為主💦,例如有粟米、豆腐、海苔等,所以味道唔會太過強烈😊,以主要味道係嚟自入面柴魚、茶漬同櫻花蝦既味道,夾埋櫻花蝦一起食唔會咁口寡👍。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
雖然餐廳既地理位置唔係好靠近車站🚄,或者要專登走過嚟,大約要行10分鐘左右🙌。相反就係比較寧靜,而餐廳環境地方唔係好大😌,不過食飯係一個舒適環境下亦係開心事🥰。

櫻花蝦豆腐茶漬泡丼
櫻花蝦豆腐茶漬泡丼
抹綠奶茶
2020-09-12
$65 (Lunch)
抹綠奶茶
  • 櫻花蝦豆腐茶漬泡丼
2020-08-22 441 views
係屋企叫咗個吉列豚扒丼同埋黑芝麻豆腐奶昔,合計唔計運費就105(買滿80有9折) 。首先d飯食落熟度ok但有少少乾(可能外賣過黎)其次個吉列豚扒就不過不失,唔係話好嫩亦都唔un 加埋就普普通通冇咩特別唔係話好好食但都唔難食,扣埋杯奶昔就74 。外賣黎講74唔算話好貴,但係唔我唔會再叫。而杯黑芝麻豆腐奶昔 飲落去味道就係芝麻糊 只不過冇咁杰,杯野太流質唔似係奶昔,單叫呢杯50黎講絕對唔值。 感覺呢餐我係深水埗求其搵間賣類似日式丼既餐廳40幾都埋到單。不過堂食會平d同埋食物唔會放耐左,但我相信外賣影響唔大唔會話好食會變到呢個水準。

吉列豚扒丼
Delivery
2020-08-08 612 views
相信好多人都聽過屋子咖啡呢間鋪 係間日式既咖啡小店🎌☕ 小編對上一次去係去馬鞍山果間分店 完全可以體現出慢活既氛圍😚 不過今次係去大圍分店 每次經過都會見到門口有好多人等緊位 不過今次並唔多 所以選擇左呢間 但係卻得到唔愉快既用餐經歷😠 發生咩事就唔多講 不過覺得佢地既服務態度有待提高👎🏻 小編當日二人 所以叫左兩個lunch set 不過份量都偏少所以好多人會食埋甜品 甜品亦係佢主打之一 不過由於小編當日已經一肚氣😤 食唔得多野 所以冇叫⁣⁣1. 七味雞唐揚丼🍱 ($63)⁣附送漬物 炸雞都炸得薄身香口 肉質亦都幾嫩 一碟都有成5大塊 可惜飯卻偏硬身 令人覺得唔熟 由於加左錢$20轉左套餐🍱 所以會有埋椰菜絲沙律同野飲跟 野飲揀左抺綠奶茶🍵 椰菜絲沙律🥬同抹綠奶茶都係普通野 冇咩驚喜 不過覺得抺綠奶茶既味比較淡🍵⁣⁣2. 咖哩吉列豬扒定食🍛 ($68)⁣附送漬物 都加左$20轉左套餐 野飲都係揀抹綠奶茶 吉列豬扒🐽炸得比較乾同老 完全無晒肉汁🤦🏻‍♀️ 咖喱味比較普通🍛 冇咩特別 另外飯都係一樣 都係比較硬身 似未熟甘 呢點非常失望😞👎🏻👎🏻👎🏻⁣

1. 七味雞唐揚丼🍱 ($63)⁣

2. 咖哩吉列豬扒定食🍛 ($68)⁣
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2020-07-14 799 views
屋子係大圍有兩間分店 分別係屋子咖啡同屋子空間 平時好多人打卡 成橦白色既就係屋子空⠀⠀屋子空間食物種類較少 以鬆餅、烏龍麵為主 以紙盒盛載食物 而屋子咖啡既料理同甜品選擇較多 有丼飯、拉麵、梳乎厘 所以今次就同朋友黎左屋子咖啡▪️鮭魚綜合泡丼 $65三文魚肉質嫩滑 配料豐富 有紫菜粟米海帶飯素 味道唔會過於清淡 口感亦幾豐富旁邊仲有一碟配菜 蘿蔔竹筍經醃製 爽口酸甜幾開胃▪️燕麥榛子梳乎厘 $55梳乎厘口感軟滑綿密 唔會食完好似食咗空氣咁 甜度恰到好處燕麥同榛子碎香氣十足 亦為疏乎厘增添左唔少口感▪️清酒香梨窩夫(荔枝) $48一拎上枱就倒塌左粒粒香梨爽口 帶淡淡清酒香窩夫質地有別於一般 質地厚實帶咬口 蛋香味濃 個人就幾鍾意呢款口感鮮奶忌廉順滑輕盈 整體食落幾濕潤 清新唔太甜膩▪️黑芝麻豆腐奶昔 $42黑芝麻香氣十足 底下有啲好嫩滑嘅豆腐 入口唔甜膩 養生之選!⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣整體而言 無論正餐 甜品 飲品 都好符合我嘅口味 不過環境就較為迫夾

▪️鮭魚綜合泡丼 $65

旁邊仲有一碟配菜 蘿蔔竹筍經醃製 爽口酸甜幾開胃

▪️燕麥榛子梳乎厘 $55

梳乎厘口感軟滑綿密 唔會食完好似食咗空氣咁 甜度恰到好處
燕麥同榛子碎香氣十足 亦為疏乎厘增添左唔少口感

▪️清酒香梨窩夫(荔枝) $48
清酒香梨窩夫(荔枝)

一拎上枱就倒塌左

粒粒香梨爽口 帶淡淡清酒香
鮮奶忌廉順滑輕盈 整體食落幾濕潤 清新唔太甜膩

▪️黑芝麻豆腐奶昔 $42
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

• 燕麥榛子疏乎厘
2020-07-10 2513 views
已經bookmark左呢間日式cafe好耐好耐,奈何真係唔會成日嚟呢一區食嘢,所以一直都無機會試🥺今次同 @sistersnfood 嚟咗個大圍food date,梗係要來試吓啦~屋子咖啡同屋子空間只係相隔2分鐘嘅路程,但食嘅食物好似有少少唔同,屋子空間主打烏龍麵,今次嚟嘅屋子咖啡酒有好多唔同種類嘅食物,丼飯、泡丼、咖喱飯等等。所以大家諗清楚想食咩先決定去邊一間啊~.bookmarked this jap style cafe for ages now 😆 finally got a chance to try @uchicoffeehk with my fellow foodie @sistersnfood 😋 this place mainly serves different kinds of japanese style rice! overall, quality of the food was real good and a good selection of rices to try 🤤 definitely coming back for round 2!.💫整體體驗
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.5/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.5/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 8/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8/10

《鮭魚綜合泡丼》$59 🌟8.2/10🌟
𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐎𝐜𝐡𝐚𝐳𝐮𝐤𝐞
知道呢度甜品出色,但無唸過主食都一樣咁好食!
茶漬泡飯非常之足料,除咗有三文魚之外,仲有粟米、木魚、昆布再加埋飯素,味道豐富但係又健康嘅感覺!
清洒香梨窩夫

《清洒香梨窩夫》$48 🌟8.2/10🌟
𝐏𝐨𝐚𝐜𝐡𝐞𝐝 𝐏𝐞𝐚𝐫 𝐋𝐲𝐜𝐡𝐞𝐞 𝐖𝐚𝐟𝐟𝐥𝐞
呢度嘅窩夫選擇都好多,每一個賣相都唔同,好特別!用忌廉包圍住香梨、荔枝同埋提子乾嘅呢一個組合好清新,唔會太膩,好鐘意!✨
不過窩夫就比較普通,屬於厚實煙韌嘅一種,如果鬆脆少少就會更加正啦!

《燕麥榛子梳乎厘》$55 🌟7.5/10🌟
𝐇𝐚𝐳𝐞𝐥𝐧𝐮𝐭 𝐎𝐚𝐭 𝐂𝐫𝐮𝐦𝐛𝐥𝐞 𝐒𝐨𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞
見到超多人推介呢度嘅疏乎厘,但相比起之下呢個疏乎厘嘅味道比較失望。榛子味唔夠突出,被燕麥同疏乎厘嘅蛋香蓋過咗~不過疏乎厘就做得幾好,蛋味香濃,口感鬆軟,同雲尼拿雪糕簡直係絕配!

《黑芝麻豆腐奶昔》$42 🌟7.5/10🌟
𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐓𝐨𝐟𝐮 𝐌𝐢𝐥𝐤𝐬𝐡𝐚𝐤𝐞
成日覺得奶昔一定會好甜好膩,但呢杯唔會👅未飲已經聞到好香嘅黑芝麻味,再加上一粒粒嘅豆腐係入面,令到成個口感層次昇華咗去另一個level✨
屋子咖啡 @uchicoffeehk
悠閑文青日式小店🌿
清洒香梨窩夫
2020-07-10 326 views
去到門口見裡面無位 就派左個朋友入去同個staff 攞位個staff 黑口黑面 唔理我個friend ...咁好啦 唯有自己係門口等...等左4 個字倒 終於有位D staff 完全無諗過要理我地...野食麻麻野飲麻麻賣相係ok環境都ok
去到門口見裡面無位 就派左個朋友入去同個staff 攞位
個staff 黑口黑面 唔理我個friend ...
咁好啦 唯有自己係門口等...
等左4 個字倒 終於有位
D staff 完全無諗過要理我地...

野食麻麻
野飲麻麻