星期六想揾個地方食個悠閒late lunch,去到14:20,話要15:30交枱,心諗有d趕,但係一場黎到,都想試下呢度出名既芭菲。叫左個沙律同pizza,勉強合格,但係不見得好食,再加上呢度係茶餐廳式既服務,個阿姐態度都幾差,d碗又洗得唔乾淨,好懷疑真係from日本?好啦終於食芭菲啦,一上枱個樣都靚既,仲影左張相但係一食一啖就gg了外層個朱古力咁難食既,中間d軟雪糕都食到,但係麥當當level,下面少少d cream同生果好似食緊d唔好食既水果蛋糕咁lor總結:唔會去。

好啦終於食芭菲啦,一上枱個樣都靚既
,仲影左張相

但係一食一啖就gg了

總結:唔會去。
2017-08-12 175 views
同朋友都好鐘意食呢間蛋沙律同甜品,所以都常去呢間鋪頭,某位經理平時態度麻麻都算,呢次仲過份。一坐低同朋友傾咗幾分鐘,某經理已經走過來問叫野食未,我地話轉頭。佢不停係我地身邊行同𥄫,一陣又走過來話小姐你地叫野食未?你地仲有一個鐘左右咋。之後我地食緊咸點,佢又走來問:「小姐你地係咪叫仲會叫甜品?我地話會但仲食緊野要等等先。」轉頭佢再走過來話:「小姐你地仲叫唔叫甜品?有人等緊位。」甜品剛來冇耐,佢開始收野,連我放旁邊嘅刀收咗,我話仲要咖佢先俾返我,連sorry都冇句奉送埋so what的表情...頂,短短個零鐘俾人催四五次,咩事啊!要好好考慮仲去唔去囉。
2017-08-11
2017-08-07 202 views
之前嚟過呢間餐廳食好似幾出名嘅pancake ,不過食落覺得麻麻地,似海棉蛋糕,同我想像中好鬆軟嘅pancake爭好遠, 不過唔緊要,今次再嚟食晚餐,試埋佢嘅芭菲,睇下點。晚餐我哋叫咗意粉焗飯嗰啲, 因為實在太肚餓,同埋啲嘢食都冇乜特別,所以都冇影相,價錢係正常,但冇特別好味,同普通茶記食到啲意粉焗飯咁上下。到甜品時間,佢哋Menu有好多好多好多選擇,影真係花多眼亂,完全揀唔落手,樣樣都好似幾好食,啲配搭都係咁上下,最後叫咗個抹茶士多啤梨芭菲, 食落覺得普通冇乜驚喜,抹茶味唔算好濃,下面仲有啲好似jelly同玄米,OK嘅都。

2017-08-04 246 views
話說之前在澳門吃過一次UFUFU之後就一直念念不忘他們家的芭菲♥️無意間在朋友口中知道原來遠在天邊 近在眼前!尖沙咀便有一間分店🤤當然要坐言起行💪🏻晚上8點半去到依然要等20分鐘才能安排入座😵兩個人只點了一份意粉一份沙律跟一份主菜因為要留肚吃芭菲😍😍😍意粉方面,我們選了厚切煙肉卡邦尼意粉厚切煙肉超讚!!👍🏻口感味道都超好⭐️沙律則選了招牌滑蛋沙律賣相十分吸引♥️這沙律Seasoning做得特別好有淡淡的黑椒味主菜選了日式燴牛肉令人感到喜出望外!牛肉很淋👍🏻但就略嫌牛肉太肥囉😣對了!我們點了杯蜜瓜梳打😵味道跟咳藥水一樣👎🏻失望🤦🏻‍♀️最期待的環節到了😍芭菲時間!他們一其有113款芭菲!!天呀!我有選擇困難症喔!他們還有期間限定足足選了十分鐘🤦🏻‍♀️我們選擇了朱古力香蕉酥餅軟雪糕芭菲♥️🤤除了好味 還是好味♥️♥️♥️
話說之前在澳門吃過一次UFUFU
之後就一直念念不忘他們家的芭菲♥️
無意間在朋友口中知道
原來遠在天邊 近在眼前!
尖沙咀便有一間分店🤤
當然要坐言起行💪🏻
晚上8點半去到
依然要等20分鐘才能安排入座😵
兩個人只點了一份意粉一份沙律跟一份主菜
因為要留肚吃芭菲😍😍😍
意粉方面,我們選了厚切煙肉卡邦尼意粉
厚切煙肉超讚!!👍🏻
口感味道都超好⭐️

沙律則選了招牌滑蛋沙律
賣相十分吸引♥️
這沙律Seasoning做得特別好
有淡淡的黑椒味

主菜選了日式燴牛肉
令人感到喜出望外!
牛肉很淋👍🏻
但就略嫌牛肉太肥囉😣

對了!我們點了杯蜜瓜梳打😵
味道跟咳藥水一樣👎🏻
失望🤦🏻‍♀️

最期待的環節到了😍
芭菲時間!他們一其有113款芭菲!!
天呀!我有選擇困難症喔!

他們還有期間限定

足足選了十分鐘🤦🏻‍♀️
我們選擇了朱古力香蕉酥餅軟雪糕芭菲♥️🤤
除了好味 還是好味♥️♥️♥️

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 厚切煙肉卡邦尼意粉
  • UFUFU招牌滑蛋沙律
應該大部份人都係同我一樣,為咗佢嘅芭菲慕名而嚟。所以為咗留肚食甜品,除咗鐵板炸雞外,我哋只係叫多個牛油果大蝦凱撒沙律。『鐵板南蠻炸雞』係值得推介項目,加咗蔥煮當然比較香,配埋 tar tar sauce 又變得唔會太乾身。雞肉滑滑 der,但始終係鐵板燒,食物放太耐質感都會有所改變,所以係建議趁熱食。唯一 comment,我個人唔太喜歡墊底嘅一大堆芽菜。『牛油果大蝦凱撒沙律』賣相普普通通,份量唔算好多但生菜好 fresh,另一美中不足嘅地方係啲蝦細粒咗少少。到咗重點嘅芭菲,佢有超過 100 款選擇架,如果你有選擇困難症,除非你有特別喜好或 preference,我建議你不如咪埋眼求其點一個應該會快啲。每款都有好幾層 layers,有 soft ice-cream, 有 corn flakes,有 jelly,層層都唔同口感。啲生果又幾鮮甜,應該係日本直送吧?起初只知道呢度係食芭菲,食埋佢嘅鹹點真係幾喜出望外!我諗我會返嚟試佢個鐵板漢堡!

鐵板南蠻炸雞

牛油果大蝦凱撒沙律

芒果菠蘿芭菲

焦糖摩卡咖啡芭菲

2017-07-31
$160 (Dinner)
鐵板南蠻炸雞
芒果菠蘿芭菲
焦糖摩卡咖啡芭菲
  • 芭菲
2017-08-04 189 views
雖然話『好又一餐唔好又一餐』,但係間唔時都要對自己好啲嘅,於是今日準備咗個日式同西式 fusion 嘅午餐獎勵下自己,菜式選擇咗『鐵板漢堡扒』同『明太子忌廉意粉』。『鐵板漢堡扒』唔好以為佢只得果舊細細鐵板漢堡,佢都有配飯碗白飯嘅。送餐嚟嘅侍應生提供咗黑色小圍巾避免你淋汁時整污糟件衫,相信女士們都會好欣賞呢種咁貼心嘅行為。塊漢堡扒好 juicy 好好味,加上白飯食落係用咗日本米,呢一點絕對睇得出佢嘅誠意。『明太子忌廉意粉』淨係個汁都已經夠特別啦,而且出面其他餐廳都好少有,配埋魷魚圈就更鮮甜啦,不過略嫌個汁就有點兒 watery。環境方面係幾舒服既闊落,午餐仲連餐湯同飲品添,每人都只乘惠 $80 - $90 左右。講真,香港同類型嘅連鎖店都唔止呢個價錢啦,所以我覺得係超值嘅!

鐵板漢堡扒

明太子忌廉意粉

2017-08-02
$80 (Lunch)
鐵板漢堡扒
  • 明太子忌廉意粉
日本來的芭菲專門店我一直都以為它只賣雪糕最近才發現有其他甜食和日式洋食這天路經尖沙咀就去試試他們自稱的「梳乎厘斑戟」門口的大叔給人焦躁的感覺斑戟應該全日供應隨時可以吃到沒想多久就直接點餐當我投入研究餐牌上那過百款芭菲時鬆餅就無聲無息地上桌了即是我拿開餐牌的一刹那忽然看到桌上有東西像變魔術一樣等待時間不長那應該不是即焗吧而它真的no where near梳乎厘鬆餅囉哈哈切面是氣孔細密的蛋糕狀想原塊叉起來時散開成碎片擺位時被我倒了一半的糖漿跟麥記那個一樣味總結這不是鬆餅喔 XD+++++INFOUfufu Cafe Hong Kong - うふふカフェ香港地址:香港九龍尖沙咀金馬倫道5號太興廣場5樓電話:+852-2711 6117營業時間:12:00 - 23:30 (星期一至四、日)、12:00 - 24:00 (星期五至六)

日本來的芭菲專門店
我一直都以為它只賣雪糕
最近才發現有其他甜食和日式洋食
這天路經尖沙咀就去試試他們自稱的「梳乎厘斑戟」

門口的大叔給人焦躁的感覺

地址:香港九龍尖沙咀金馬倫道5號太興廣場5樓
電話:+852-2711 6117
2016-12-29
2017-07-30 182 views
香港人其實好幸福,因為有不少國家來香港開分店,今次是日本九州人氣芭菲甜品餐廳UFUFU CAFE,食物原材料均從日本空運直送,單看menu 最少有幾十款選擇,花多眼亂。今次因爲同honey慶生就來這裡,不過等位都用不少時間。焦糖香蕉朱古力芭菲,除了上面可口的生果外,下層是膩而不滑的忌廉、朱古力雪糕、脆脆米、又是忌廉、最底層的是生果。整體味道是甜甜甜,令人覺得好膩。比利時朱古力焦糖蛋糕栗蓉芭菲 $68焦糖蛋糕是超甜的,栗子蓉不夠滑,其他不用多說,因為也是甜。對這間UFUFU 超失望,因為覺得日本店水準應該幾高,我是食得甜,但我認為芭菲杯是死甜,令人感到好膩。
今次因爲同honey慶生就來這裡,不過等位都用不少時間。

整體味道是甜甜甜,令人覺得好膩。

比利時朱古力焦糖蛋糕栗蓉芭菲 $68
焦糖蛋糕是超甜的,栗子蓉不夠滑,其他不用多說,因為也是甜。

來過幾次,一次比一次差。之前有次食過pancake唔錯,就係呢日lunch time來試主食同主打既梳乎厘pancake。見到白桃主題,就試白桃pancake啦。點知一切,實到要用力先切到,根本唔係梳乎厘咁有空氣有軟熟既質感。最後唯有食哂上面d桃,舊'pancake'食左幾啖已經難食到食唔到,放左係到。咁就浪費左$98,呢舊野真係難食到狗也不吃d熟食又好難食份量又好少,叫左焗飯同卡邦尼意粉,個焗飯唔熱,d汁又稀,飯又硬,似隔左好多夜既飯最過份係升級左杯飲品做心太軟,個心太軟唔熱又唔流心,唔明點解咁都可以比客人食。士多啤梨軟雪糕芭菲,得個甜字,無奶味,塊餅又淋,友人話m記$4個軟雪糕仲好味過佢🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️呢間野已經幾次都好難食,唔會再比機會,永不錄用。埋單3個人$500幾,呢個價錢,寧願食十餐m記都唔會食呢間咁垃圾既野

2017-07-22 448 views
週五跟sister 約會,本來想試cheesecake factory 但見要排成2.5hrs 即刻打退堂鼓~~轉軚試食Ufufu cafe,由於週五又冇book枱關係,即刻打去佢地話限住食到8:00要交枱,Ok deal!快點食完快點行街😂😂一去到坐低快速落單,估唔到唔使五分鐘已經有食物出,果然超有效率👍牛油果同沙律菜都新鮮,幾開胃又Fresh 只係份量太少⋯⋯意粉十分creamy 好重芝士味,連埋配料大蝦,雜菌一齊食口感幾豐富,只係食多幾口芝士忌廉有點漏~~以為係雞翼,點知原來係雞扒,雞扒炸得金酥香脆,連埋鐵板一齊送上枱,感覺熱辣辣,再加上溶化芝士醬,極為邪惡~~賣相及配料都十分單調,又是拉絲的芝士⋯⋯薄餅都幾脆口~~芝士,又係芝士⋯⋯雖然份量唔算大,但食左咁多芝士真係有點漏,個醬汁偏咸了少少~~班戟?定海綿蛋糕?桃算香甜多汁,海綿蛋糕口感鬆軟綿密,連埋清甜芭菲一齊食都幾夾~~雖然今次的晚餐只係食左一個鐘,快食快走,但可以咁短時間內快速落單快速出菜,而且菜色唔馬虎都幾精美,味道亦不錯,價錢又合理,只係食得趕左少少~~
牛油果大蝦凱撒沙拉

牛油果同沙律菜都新鮮,幾開胃又Fresh
只係份量太少⋯⋯
鮮蝦雜菌忌廉汁意粉

Ufufu風南蠻炸雞

意大利羅勒葉薄餅
意大利羅勒葉簿餅

賣相及配料都十分單調,又是拉絲的芝士⋯⋯薄餅都幾脆口~~
日式燒汁漢堡排焗飯

日式山梨縣桃班戟

牛油果大蝦凱撒沙拉
Ufufu風南蠻炸雞
意大利羅勒葉薄餅
意大利羅勒葉簿餅
2017-07-21 364 views
這間是樓上店鋪,如果唔係有朋友介紹,都唔發現呢但有個唔好處,就係限時,所以要與朋友吹水,就不太適合~這是一間fusion店鋪,但又感受到日本風既食肆。我們點了一個漢堡鐵板,是這裡的招牌菜,好味之後仲點幾款西式食物,都是一流重點來了,就是甜品!士多啤梨、栗子、桃,都是我摯愛賣相已經好吸引,食落真是不得了!甜品冇得輸呢
這間是樓上店鋪,如果唔係有朋友介紹,都唔發現呢
但有個唔好處,就係限時,所以要與朋友吹水,就不太適合~
之後仲點幾款西式食物,都是一流

重點來了,就是甜品!士多啤梨、栗子、桃,都是我摯愛
賣相已經好吸引,食落真是不得了!甜品冇得輸呢

呢幢大廈夜晚成日勁排長龍,估唔到晏晝反而冇乜人喎,仲有得坐窗邊位添!我同朋友仔分別叫咗鐵板和牛漢堡扒 & 一口吉列豬扒咖喱蛋包飯,我就再 top up 飲品做抹茶忌廉拿鐵(話晒食日本嘢係要叫返杯抹茶飲品嘅)。如果你柯打咗鐵板餐,店員會好貼心咁比件圍裙你,咁就唔會整污糟件衫啦。果塊和牛漢堡扒大過我個拳頭囉,你話誇唔誇張,但係又唔會煮到乾爭爭。好味道嘅程度係,同事話佢會為咗呢塊和牛漢堡扒返黎食架!不過我哋有個小小建議,就係鐵板醬汁可以考慮另上,因為個碗放喺鐵板上變得好熱,攞上手真係非常容易辣親手,尤其是小朋友就會好危險啦!相比之下,原本都幾大塊嘅吉列豬扒都變得細咗啲。咖哩好有日式嘅味道,甜甜地亦唔會太濃味,上面滑蛋嘅質感亦做得啱啱好。而抹茶拿鐵嘅忌廉太多,飲到最尾變咗食忌廉。其實餐牌仲有介紹水蜜桃甜品,不過午飯時間太短,下次再嚟慢慢嘆個靚靚下午茶試下先!

2017-07-18
$100 (Lunch)
  • 鐵板和牛漢堡扒
2017-07-19 262 views
落大雨嘅季節係需要食返啲甜嘢舒緩一下心情既,所以就去咗食 Ufufu Cafe 新推出嘅山梨縣水蜜桃芭菲 & 班戟。根據我嘅印象,上年都同樣有水蜜桃芭菲,但係今年嘅水蜜桃好似比上年嘅大個咗!Parfait 上面係一整個水蜜桃呀!冇呃你架,水蜜桃仲要係大到差啲裝唔落個杯,哈哈!呢杯 parfait 絕對係 instragrammable,可以呃返唔少 Like 呀!而裡面其他材料就有 peach sorbet, corn flakes, cream, fruit mix 等等。我唯一嘅 comment 就係 peach sorbet 加返少少果肉入去就冇得彈啦!整體黎講味道同賣相都抵讚,不過進食時就比較麻煩,要好小心唔好整瀉晒。Pancake 就只係得半個水蜜桃,呢個果肉明顯比較粉紅,加上上面輕輕灑咗 icing sugar,令到佢更加甜到漏!雖然唔係呢期最 hit 嘅 souffle pancake,但係 pancake 有成 3cm 咁高身,大大份望落嘅賣相都夠晒吸引,配埋 maple syrup 甜甜地又唔會太乾身。不過身為尊貴嘅人客都係有少少要求嘅,咁我就梗係希望佢遲啲推出埋 s

Pancake 就只係得半個水蜜桃,呢個果肉明顯比較粉紅,加上上面輕輕灑咗 icing sugar,令到佢更加甜到漏!雖然唔係呢期最 hit 嘅 souffle pancake,但係 pancake 有成 3cm 咁高身,大大份望落嘅賣相都夠晒吸引,配埋 maple syrup 甜甜地又唔會太乾身。不過身為尊貴嘅人客都係有少少要求嘅,咁我就梗係希望佢遲啲推出埋 souffle pancake 啦!期待期待!!
2017-07-18
$100 (Tea)
  • 水蜜桃芭菲
2017-07-13 11392 views
奶油包因為工作太忙既關係同A小姐仲有B小姐好耐冇見咁岩係奶油包出走完韓國仲有B小姐又出走完日本我地3個人就約左去飯聚同交換手信B小姐提議去Ufufu Cafe因為有好好好好好多甜品岩晒奶油包呢個甜品人由於B小姐話Ufufu Cafe係好多人去食既所以我地3個人就BOOK左位去到Ufufu Cafe覺得環境算唔錯可能因為奶油包坐係大玻璃窗旁唔好講咁多睇下我地3個食左咩先首先我地叫左個漢堡扒餐,菠菜三文魚意粉餐同咖哩豬扒蛋包飯餐餐...其實要加錢既加$38有沙律同湯湯....其實唔錯...不過我會覺得係個皮既關係睇完要加$38既湯同沙律就嚟睇睇個MainFirst of all,漢堡扒...整體嚟講D肉唔錯但係可能奶油包唔鍾意食漢堡扒所以只係覺得一般之後菠菜三文魚意粉奶油包可能因為太鍾意食三文魚而且菠菜又同三文魚幾match奶油包覺得菠菜三文魚意粉係唔差既而且份量唔少如果一個人食係會覺得飽既(當然B小姐係例外)最後就係咖哩豬扒蛋包飯呢個令奶油包有D喜出望外D豬扒好脆即係唔會炸過頭仲有個蛋包飯做得唔錯不過多少少汁會好好多食完MAIN之後...B小姐話仲餓我地就決定食返2個甜品唔好問我係咩我只
奶油包因為工作太忙既關係
去到Ufufu Cafe覺得環境算唔錯
可能因為奶油包坐係大玻璃窗旁

唔好講咁多
睇下我地3個食左咩先
首先我地叫左個漢堡扒餐,菠菜三文魚意粉餐同咖哩豬扒蛋包飯餐
餐...其實要加錢既
加$38有沙律同湯
湯....其實唔錯...不過我會覺得係個皮既關係

睇完要加$38既湯同沙律
就嚟睇睇個Main
First of all,漢堡扒...
整體嚟講D肉唔錯

而且菠菜又同三文魚幾match
奶油包覺得菠菜三文魚意粉係唔差既
而且份量唔少
如果一個人食係會覺得飽既
(當然B小姐係例外)

最後就係咖哩豬扒蛋包飯
呢個令奶油包有D喜出望外
D豬扒好脆
即係唔會炸過頭
仲有個蛋包飯做得唔錯
不過多少少汁會好好多

食完MAIN之後...
B小姐話仲餓
我地就決定食返2個甜品
唔好問我係咩
我只係記得係雪糕
仲有D草莓好酸
不過係唔錯既....
但下次會試一試其他味

整體都值75-80分
但奶油包下次會揀第2個時間嚟
因為只能食個半鐘
有DD趕
2017-06-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2017-07-11 3615 views
約了兩位舊同事於星期天短聚我們來了這間UFUFU CAFE位置很方便 就在尖沙咀通利琴行的旁邊入座時間是90分鍾格局有點像有點舊的POKKA CAFE選正餐前已被這片「芭菲海」吸引了!和風鐵板拿破崙意粉 $68朋友想吃茄汁的意粉 但都是辣茄汁 不辣的只有這個 好險是好吃的!意粉帶有彈性 上桌後把溫泉蛋攪拌 意粉在鐵板攪拌後有點焦焦的更好吃 惹味度立即提升! 照燒汁玉子漢堡扒 $98點這個漢堡扒主要是MENU上的照片太吸引來到是時候就是這麼樸實的樣子照燒汁倒下去立刻變得華麗它體型厚厚圓圓的 切開的時候不容易散開把漢堡扒切開是要讓溫泉蛋汁流下去!漢堡扒肉質不錯吃 外 鬆化和帶一點點肉汁跟照燒汁和泉蛋汁一起吃是最棒的組合鐵板龜田炸雞 $88這份鐵板龜田炸雞就有點不值了就是普通的炸雞放在鐵板上同樣的 加了汁又要美味很多但一塊普通的炸雞扒就要$88真的有點「搵笨」 可以不點大吉嶺紅茶 $32/ 蜜糖鮮奶拿鐵$42 / UFUFU招牌咖啡 $32除了UFUFU招牌咖啡之外其他可以不點特別是蜜糖鮮奶拿鐵它甜的程度不是一般人可以喝得到比利時朱古力焦糖蛋糕芭菲 $68在選了很久之後終於決定了點這個雖然說
約了兩位舊同事於星期天短聚
我們來了這間UFUFU CAFE
位置很方便 就在尖沙咀通利琴行的旁邊

入座時間是90分鍾
格局有點像有點舊的POKKA CAFE

選正餐前已被這片「芭菲海」吸引了!

和風鐵板拿破崙意粉 $68
和風鐵板拿破崙意粉

朋友想吃茄汁的意粉 但都是辣茄汁
不辣的只有這個 好險是好吃的!
意粉帶有彈性 上桌後把溫泉蛋攪拌
意粉在鐵板攪拌後有點焦焦的更好吃
惹味度立即提升!

照燒汁玉子漢堡扒 $98

點這個漢堡扒主要是MENU上的照片太吸引
來到是時候就是這麼樸實的樣子

照燒汁倒下去立刻變得華麗

它體型厚厚圓圓的
切開的時候不容易散開

照燒汁玉子漢堡扒
把漢堡扒切開是要讓溫泉蛋汁流下去!
漢堡扒肉質不錯吃 外 鬆化和帶一點點肉汁

比利時朱古力焦糖蛋糕芭菲

在選了很久之後終於決定了點這個
雖然說有超級多款式選擇
但其實很多也是非常相似的

芭菲來到時當然先拍照!
它頂層白色是部份全部都是CREAM

整體來說 食物沒有餐牌上的相片般吸引
而且吃到一半覺得店內空氣有點不流通
有一種快到出汗的感覺
侍應都在大聲聊天 內容應該大家都聽得到
我們來的時候他們就在聊買保險這個話題 (笑)
另外 入座時間90分鍾
他 是 真 的 會 趕 你 走 的
2017-07-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
和風鐵板拿破崙意粉