2016-12-02 2790 views
服務不大好 蟹不錯 炒飯一般水準,扇貝還OK,葉子菜難吃。服務業水平有待提高,態度不好,讓食客很不開心。其他一般,不大推薦了啦。聽到是團購就態度變很差了,也是很無語。
服務不大好
蟹不錯 炒飯一般水準,扇貝還OK,葉子菜難吃。
服務業水平有待提高,態度不好,讓食客很不開心。
其他一般,不大推薦了啦。
聽到是團購就態度變很差了,也是很無語。

2016-08-07 3008 views
经常光顾的一家餐厅,因为海鲜新鲜上菜快,感觉很有大排档传统风味。因为不喜欢吃蟹所以从来没点过,但是他其他的海鲜还是很不错的。碧绿炒龙趸,还不错外香內保持鲜嫩。黄金虾好吃,咸蛋黄分量足而且新鲜,味道好!避风塘炒鱿鱼,很香但是太油。元贝够大只,新鲜好吃。在方便铜锣湾也可以吃到不错的海鲜,当然味道和品种还是没法跟鲤鱼门,不过确是个便捷的选择。两个人大概500-600港币,价格适中吧。
碧绿炒龙趸,还不错外香內保持鲜嫩。
黄金虾好吃,咸蛋黄分量足而且新鲜,味道好!
避风塘炒鱿鱼,很香但是太油。
2016-07-07
$280 (Dinner)
2016-07-09 2426 views
工作完畢, 畫娶順利完成~人去橋底辣蟹慶工由於, 我地有同事唔食似既關係, 我地都無咩點肉7個人6個小菜一個湯黃金脆皮豆腐呢個個個都好喜歡!外層炸得香脆, 豆腐香滑非常可口魚湯浸蜆魚湯及蜆好鮮甜唔會腥, 好好味炸雞軟骨炸得好脆但是, 味道差DD唔夠惹味...梅子骨微微既梅子味, 豬肉肥瘦適中 焗蠔呢個又係好惹味同事話有D腥但我又覺得岩 好WOO送飯相當一流
工作完畢, 畫娶順利完成~

人去橋底辣蟹慶工

由於, 我地有同事唔食似既關係, 我地都無咩點肉

7個人6個小菜一個湯

黃金脆皮豆腐

呢個個個都好喜歡!

外層炸得香脆, 豆腐香滑

非常可口

2016-07-06
Type of Meal
Dinner
2016-06-24 1733 views
黎到橋底辣蟹唔一定要叫蟹食既,佢地都仲有好多海鮮比你叫黎食,我地今次就叫左蒸扇貝,炒蜆,扇貝好大隻食落好甜,新鮮,炒蜆無砂厚肉鮮甜,除左海鮮佢D炸野食都好味,粉唔太厚,咬落去鬆脆,隻炸雞翼大隻到連我手掌心都大隻埋,其他小菜都好味。
2016-01-23 1923 views
晚上同同事嚟橋底辣蟹解決溫飽,但過到嚟之后先發現好多人已經慕名而來,lee個鐘數到都要排咗20分鐘先有位,坐低之后拿拿聲點咗份招牌蟹、瀨尿蝦、炒花蛤;嚟橋底辣蟹唔食招牌蟹等于無嚟食過一樣,一上枱就俾大大嘅蟹殼同蟹鉗吸引,馬上動筷子,味道微辣,肉質鮮嫩飽滿,嚼落啖啖都係肉,無得彈。瀨尿蝦都係又大又新鮮,食落彈牙有嚼勁,老板碟碟都配埋剪刀鉗仔,所以食起身一d都唔費勁,霖得真係周到。至于炒花蛤就差咗d,主要係見殼多過見肉,一d都唔抵食。

至于炒花蛤就差咗d,主要係見殼多過見肉,一d都唔抵食。
2015-12-21
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$700 (Dinner)
2015-12-23 1300 views
家庭聚餐時有人話好耐未食海鮮餐喇,今日就決定帶佢地來海鮮館,臨時決定要來的,海鮮館位置還是很好揾,不過就好多人,要慢慢等位咯,七點零喇,呢個鐘點大部分餐廳都要排位嘅,無辦法喇。間店名”辣蟹海鮮館”,首先點咗個辣蟹,我覺啲蒜蓉落多咗,好大味,辣反而不會話好辣,在大家接受範圍內。瀨尿蝦肯定要食嘅喇,瀨尿蝦個頭大,顏色睇落就是新鮮海鮮,食嘅時候肉質好Q彈,比較抵食,還點了炒麵、魚等。大體上味道就麻麻,有小小對唔住個價。海鮮館環境就無點特別留意,就印象還過得去,服務就差咗D,希望下次过来的时候会好D喇。
2015-12-22
Waiting Time
36 Minutes (Dine In)
$540 (Dinner)
2015-05-16 2657 views
Have been there many times and the food are often very good. The鑊氣 of the food is good and its flavoursome. There are times when the food do lack flavour but it is not often. It opens until very late too, so its good for late night people like myself. Although it is a seafood restaurant, I often go there for their vegetarian food because of their rich flavours.
2015-04-17 1619 views
話說作為香港打工仔,OT完去食宵夜是常識吧入到店內,環境算不錯,唔會太嘈只是不夠清潔,希望可以改善(見到掛架既紅酒杯都有少少污)諗住得兩個人,應該叫一個湯羹同兩個小菜就夠想食清少少所以點左一碗細既粟米湯羹滑蛋鮮蝦仁同埋金銀蛋白菜仔呢個”細"既粟米湯羹都唔細可以分到四碗細既酒樓碗(好彩無叫大既)粟米好多,個湯好清甜,入口好綿但個人口味,唔鐘意咁多粉飲到最後半碗會覺得太糊(獨立點評: 6/10分)滑蛋鮮蝦仁就真係要一大讚啦D蝦好大隻好新鮮,可能係用鮮蝦既關係剛炒起既蝦好嫩,而且入口都好彈牙加上蛋都好順滑,入口即溶(獨立點評: 9.5/10分)金銀蛋白菜仔不過不失金銀蛋既分量好足,兩款蛋都各有各精彩白菜仔幾新鮮,上碟既時候好綠就算過左陣都唔會好快變黃(獨立點評: 7.5/10分)兩個人因為湯羹太頂肚既關係所以打包左兩款小菜下次有胃口一定會再去試試佢地既招牌蟹
話說作為香港打工仔,OT完去食宵夜是常識吧
入到店內,環境算不錯,唔會太嘈
只是不夠清潔,希望可以改善
(見到掛架既紅酒杯都有少少污)

諗住得兩個人,應該叫一個湯羹同兩個小菜就夠
想食清少少所以點左一碗細既粟米湯羹
滑蛋鮮蝦仁同埋金銀蛋白菜仔

呢個”細"既粟米湯羹都唔細
可以分到四碗細既酒樓
(好彩無叫大既)

粟米好多,個湯好清甜,入口好綿
但個人口味,唔鐘意咁多粉
飲到最後半碗會覺得太糊
(獨立點評: 6/10分)

滑蛋鮮蝦仁就真係要一大讚啦
D蝦好大隻好新鮮,可能係用鮮蝦既關係
剛炒起既蝦好嫩,而且入口都好彈牙
加上蛋都好順滑,入口即溶
(獨立點評: 9.5/10分)

金銀蛋白菜仔不過不失
金銀蛋既分量好足,兩款蛋都各有各精彩
白菜仔幾新鮮,上碟既時候好綠
就算過左陣都唔會好快變黃
(獨立點評: 7.5/10分)

兩個人因為湯羹太頂肚既關係
所以打包左兩款小菜
下次有胃口一定會再去試試佢地既招牌蟹
2015-04-08
$125 (Last Night Supper)
2014-08-05 2762 views
這天比較早食晚飯,五點幾已經食過了!未到九點已經好肚餓,兼且好想食香口食物,在openrice看看附近的餐廳有何選擇,看到名列前茅的橋底辣蟹,想起已經好些年沒來吃,於是便來到這裡。記得以前是每隻蟹秤再報價,現在是大中小的價錢來分。點了一個小號的,價錢$488,蟹很新鮮,蒜很香很夠鑊氣!咕嚕肉頗夠鑊氣,但酸味重了點,而且肉是翻炸的。

招牌橋底辣蟹
咕嚕肉頗夠鑊氣,但酸味重了點,而且肉是翻炸的。
咕嚕肉
2014-08-03
招牌橋底辣蟹
咕嚕肉
2013-07-27 4536 views
是晚farewell同事老細請大家來食橋底辣蟹由於大部分人都吃不了很辣我們就叫了小辣的炒蟹一上檯就聞到好辣但當然都要試試其實食落都可以吾算好辣既而且啖啖肉好好食但好熱氣啊!!!相比之下這個辣酒花螺仲辣我好似食左一兩粒就停手了上湯煮蜆算是比較無咁熱氣的一度菜了這個炸豆腐真係無敵連我平時唔食豆都比佢吸引住換句話講即係應該無mug豆腐味(所以我先鐘意食哇哈哈哈)炒麵平時都會食但蟹油炒麵真係香好多D麵都好yin un~這個蟶子很惹味夠大隻又夠新鮮讚!同樣椒鹽賴尿蝦也很惹味蝦很鮮甜呢!!食完咁多海鮮再食這條魚即刻給比下去了但其實都好味架steam得arm arm好~
是晚farewell同事
但當然都要試試
其實食落都可以
吾算好辣既
而且啖啖肉好好食
但好熱氣啊!!!
辣酒煮花螺
上湯煮蜆算是比較無咁熱氣的一度菜了
我都鐘意食的炸豆腐
這個炸豆腐真係無敵
連我平時唔食豆都比佢吸引住
換句話講即係應該無mug豆腐味(所以我先鐘意食哇哈哈哈)
蟹油炒麵
炒麵平時都會食
但蟹油炒麵真係香好多
D麵都好yin un~
蒜蓉粉絲蟶子
清蒸XX斑
食完咁多海鮮再食這條魚
即刻給比下去了
但其實都好味架
steam得arm arm好~
2012-07-27
蟹油炒麵
蒜蓉粉絲蟶子
椒鹽賴尿蝦
2013-07-14 2829 views
遠道而來為了食蟹Book左檯,但遲左少少到,打去講聲,佢話今晚星期四,應該ok去到,被安排了門口位,老公不太高興。看見碗仲有油漬,已忍唔住話無下次。食埋今次先講啦叫左橋底辣蟹,最小的$488。雖然只係小辣,但老公已覺好辣,但又係咁食,因為真係好好味!我就覺得唔太辣,但都好好味!食完個蟹,老公已愛上了,話下次再黎食喎,我希望有機會可以叫中辣啦!另外再叫左芝士蝦伊麵,好香好濃芝士味,但伊麵煮得太爛了。黑椒雞中翼,味道一般,但有8隻左右,抵食既。
遠道而來為了食蟹

食埋今次先講啦

另外再叫左芝士蝦伊麵,好香好濃芝士味,但伊麵煮得太爛了。
黑椒雞中翼,味道一般,但有8隻左右,抵食既。
2013-06-01 2209 views
因為太奈冇泥,本身又鍾意食蟹,醒起泥食,由於好早6:30入到去,冇乜人,同老公2人叫了橋底辣蟹,侍應話細蟹夠我地食,仲叫咗炒蜆,白飯魚煎蛋角同小炒王共4個餸。-炒蜆都幾多肉,唔會炒完得返d殻,不過食到有 沙😛-煎蛋角,老公要叫,但都唔錯,又唔油。-小炒王,有九菜花,魷魚,蝦干,果仁😊-橋底辣蟹(小),主角出場,等到頸都長,蟹肉好滑,完全係新鮮,貨真價實,而且一路都keep住水準,難怪連大陸人都泥食😆2人埋單$760

-炒蜆都幾多肉,唔會炒完得返d殻,不過食到有 沙😛
-煎蛋角,老公要叫,但都唔錯,又唔油。
-小炒王,有九菜花,魷魚,蝦干,果仁😊

2人埋單$760
2013-04-19 1745 views
蟹就其他朋友,今晚叫咗個唔辣既蟹。平常會叫微辣啊。不過都好好食。叫咗隻大蟹5個人食,都食唔嗮。上湯浸芥菜膽淸淸地,消滯魚湯浸蜆夠鮮味其他小菜都保持水準。若果唔計隻蟹的話,價錢都算合理。

上湯浸芥菜膽
淸淸地,消滯

魚湯浸蜆
夠鮮味

其他小菜都保持水準。若果唔計隻蟹的話,價錢都算合理。
2013-04-17
$300 (Last Night Supper)
2013-03-09 1470 views
兩位外籍同事最近到訪,我們的其中一項任務,便是帶他們品嚐香港地道美食 --- 橋底辣蟹是其中一站,讓他們一嚐饒富風味的避風塘炒蟹和其他海鮮。佔地三層的菜館位於鵝頸橋底的大街上,以搶眼的紅色門面引人注目。店內格局跟一般酒家相近,光線充足,地方亦尚算整潔;雖然我們只有五人,侍應卻安排了一張八人檯給我們,因此坐得頗為舒適。不久,這名勤快的侍應又主動走過來推介這裡的辣蟹,最初以為他過份hard sell,但當我們想多點一些菜式,他又極力阻止我們,說我們吃不下這麼多的食物。見他的態度誠懇,就相信他,點了六餸一飯。首先送上的是辣酒煮花螺 ($65)。以辣椒粉和燒酒煮成的湯汁呈現深紅色,就連螺肉也被染紅了,想必辣勁十足吧!怎料入口又未如想像般的辣,而且爽口彈牙,絕對是佐酒恩物。粉絲蒜蓉蒸扇貝隨後送到 ---「啖啖肉」的的扇貝固然鮮嫩甜美,相伴的粉絲卻是更加精彩,把精華盡吸,讓人吃得津津有味。可能因味道偏鹹的關係,一向都不喜歡吃豉椒炒蜆、炒花甲等菜式;這裡的豉椒炒花甲 ($78) 卻鹹度適中,濃味之餘不會蓋過花甲本身的鮮味,討人歡喜。這時候,侍應端上上湯雜菇豆苗 ($58),豆苗是我最喜愛的蔬菜,雖然

這時候,侍應端上上湯雜菇豆苗 ($58),豆苗是我最喜愛的蔬菜,雖然水準一般,但勝在不油膩,夠健康。
等了又等,突然,陣陣誘人的香氣撲鼻而來。。。招牌辣蟹 ($680) 駕到了!不過蟹身全被「蒜蓉海」淹沒了,只隱約看見大大的蟹鉗。(我們點了「中蟹」,餐牌上還有「細蟹」和「大蟹」可選擇。)
撥開蔥蒜,原來蟹蓋比我的手掌還要大,這只不過是「中蟹」,真的很想知「大蟹」有多大,不過要上千元,真的不捨得吃了。
至於辣度有微、小、中、大,還有特大辣 --- 我們點了微辣,因為覺得辣味太重的話,便會喧賓奪主,蓋過蟹味。

鑊氣十足的炒蟹鮮甜多汁,肉質爽嫩,加上蒜蓉、乾蔥、辣椒的香味,實在精彩絕倫,滋味無窮!
其中兩位同事很愛吃炸雞 ($58),於是亦點了一客。由於剛剛炸好,巨型的雞翼熱得燙手又燙口,外層金黃香脆,內裡嫩滑且肉汁豐盈,只吃一件,已感到非常滿足。
最後當然少不了一些澱粉質,橋底炒飯 ($58) 其實是海鮮炒飯,有蝦、帶子粒等等。雖然炒飯粒粒分明且不會油膩,味道卻過於平淡,乃失色之作。
之前碰上太多的「味精海鮮餐」,只吃少許,便足以令我心跳加速、心口灼熱、「暈跎跎」、頭痛。。。 這夜我卻安然渡過,加上喝了不少啤酒,也沒有感到不適,唯獨是欠了一個美味的甜品作結!最初還以為這裡的食物水準一般,怎料喜出望外,招牌辣蟹更讓人回味不已。說到這裡,突然又很想再吃辣椒炒蟹。。。
$280 (Dinner)
2012-12-27 1019 views
系好耐之前已經知道有呢間橋底辣蟹 ~ 但都冇咩特別想去試昨天同朋友們一聚,本生想食果間冇位,之後朋友話不如試下呢間ORDER 左6樣食物 :1.橋底辣蟹--- 有分唔同價錢 我地食HKD 5XX 果種 ,中辣(一D辣味都冇),重要得一隻蟹,嘩..真系多謝哂 !!! 呢碟野我一定冇第二次,請我食都覺得浪費‧2.豆豉鯪魚炒油麥菜 --- 尚可,但偏咸 價錢唔記得,UNDER HKD 70 3.梅子排骨 --- 味道都可以,但食呢個餸會食到隻手麻痺,因為冇乜肉,得D骨 價錢 UNDER HKD 704.黃金豆腐 --- 冇驚喜,好細粒,冇味 ,油 講哂 HKD 485.辣酒煮花螺 --- 20隻都唔知有冇,D辣同平時食野D唔同,佢得個油字 重要唔辣 HKD 686.蕃茄豆腐肉碎湯 --- 呢樣系我食得最多嘰一個餸 -.- 如果連個湯都怪的話我真系唔知呢間野重有咩可取之處 HKD 70朋友們飲左3支BLUE GIRL , 3個白飯 , 埋單都差唔多千四蚊,呢間野重要收埋花生錢 , +1唔記得佢有冇收我一定唔會再食呢間橋底辣蟹 ~ 得個'貴'字,d野一系冇味 一系就小到離譜
系好耐之前已經知道有呢間橋底辣蟹 ~ 但都冇咩特別想去試
昨天同朋友們一聚,本生想食果間冇位,之後朋友話不如試下呢間

ORDER 左6樣食物 :
呢碟野我一定冇第二次,請我食都覺得浪費‧

Other Info. : 好似反左大陸食飯咁,成個格局就系大陸比較高尚少少嘰餐廳
$433 (Dinner)