2021-06-04 653 views
柴灣杏花村少有的素食餐廳!知邊衣度開左一間素餐廳, 急不及待過嚟,本黎最想食 咕嚕肉, 不過午餐沒有,我就試左泰式石頭飯,點知主角係個 燉湯同埋薏米水, 跟餐附送的!!太正!!唔飲就笨!計埋加一 $75如果個石頭飯,多d 菜,少d 肉就好喇👍👍下次想食椰菜飯😋😋😋
柴灣杏花村少有的素食餐廳!
計埋加一 $75
如果個石頭飯,多d 菜,少d 肉就好喇👍👍
下次想食椰菜飯😋😋😋
2021-06-04
$70 (Tea)
2021-06-04 319 views
朋友食過話呢間素食餐廳好好食,老公一向食素,所以一齊試吓晚飯,真係有驚喜。😋😋黑松露羊肚菌椰菜花飯(食晒先醒起影相):好似意大利飯,加咗碎椰菜花,更有口感,羊肚菌好多,成個飯口感同味道都好好,老公食唔停口,呢個一定要試!👍🏻冬蔭公蕃茄椰菜花飯(食到一半先記得影相):份量都幾大,冬蔭公味少少辣剛剛好,味道調得準,好開胃。金鑽菠蘿印尼炒飯(跟晚餐)好正常既印尼炒飯,味道不錯,如果入面有菠蘿肉會更好,唔係只係用菠蘿放啲炒飯。😆跟餐既燉湯好正👍🏻,一定要飲,入面有龍眼肉,蟲草花,菇等等,足料夠火喉,我連啲渣都食晒!跟餐仲有個小食,我地㨂咗串燒,又係唔記得影相。好有肉既質感,加埋沙嗲汁,真係好似串燒,好惹味,仲有啲沙律喺底,小食既份量都唔少。睇得出餐廳用心經營,用料足,每款都各有特色,令素食都唔悶,呢個價錢係物超所值,會再光顧!

金鑽菠蘿印尼炒飯(跟晚餐)

$100 (Dinner)
話說,版主的人工有些微薄,投資不太有道,投機更是一竅不通🤷‍♂️,距離「財務自由」的目標甚為遙遠🥲,加上現時失業率頗為高企,實在不敢貿貿然來個「大辭職日」…… 睇完上面這幾句,大家會以為版主想:---偶爾「放負」一下😪,釋發生活壓力?--有幸被某機構邀請左做代言人🤩,宣傳佢地繼「大辭職日」之後的新舞台劇? 其實兩樣都唔係🤣,版主係想介紹一下最新去左杏花邨🌷新開的素店 蔬芙Veggie Souffle ,和朋友來了一頓「梳乎」的晚餐。 蔬芙的晚餐分為兩大類: 散叫:有小食、素刺身、湯羮、粉麵飯、小菜 (美饌及蔬菜豆腐兩類)、甜品,以及店方特別介紹的「自家制棷菜花飯」 套餐:包括頭盤 (四選一)、湯 (二選一)、主菜 (八選一) 如果以價錢來說💰,感覺上選擇套餐是較抵食的,可以試試較多種類的食品,於是我們就決定揀選兩客套餐了✌,以下就來一個「華山論劍」(素食版)----「蔬芙論素」,比較一下頭盤、餐湯和主菜。 1️⃣頭盤黑松露蜜汁叉燒 VS 泰式木瓜海鮮沙律 叉燒口感軟熟,味道上有少許甜。在黑松露和蜜汁兩款調味材料之間,以蜜汁的味道較突出。 木瓜海鮮沙律🥗感覺清新而帶微辣,頗符合「泰式」的標準

睇完上面這幾句,大家會以為版主想:
---偶爾「放負」一下😪,釋發生活壓力?

蔬芙的晚餐分為兩大類:

1️⃣頭盤黑松露蜜汁叉燒 VS 泰式木瓜海鮮沙律

木瓜海鮮沙律🥗感覺清新而帶微辣,頗符合「泰式」的標準。帶辣味🌶的沙侓,不是經常吃到,挺新穎的體驗。

兩者來說,沙律會較吸引

2️⃣餐湯:養生燉湯 VS 菠菜濃湯

菠菜湯的味道算是中等的濃,湯中有一小塊麵包🍞,朋友吃的時候,說可能因為浸得耐了一些,所以麵包變「淋」了。所以,如果選濃湯的,⚠️要趕快把麵包吃掉喔!

和西式湯品相比,中式湯品的材料通常是較多樣化的。而這個燉湯的材料亦很豐富,燉湯和食材的鮮味相輔相成,緩緩的喝下燉湯,會覺得身體內出現一股暖流,工作一整天後的疲勞感覺也稍為減少了。作為「放工後嘆返盅」的選擇,燉湯是不錯的。

這次的中西比拼,中湯勝出

3️⃣主菜:日式海鮮薄餅 VS米蘭燴牛膝配番紅花意大利飯

A:賣相~薄餅勝

薄餅的色彩繽紛鮮艷🌈,反而牛膝飯只是「一堆紅色🟥的東西」加上「一堆黃色🟨的東西」,賣相吸引度上,後者實在遠遠不及前者

B:估佢唔到的程度~牛膝飯勝

薄餅的餡料,明明白白的呈現眼前,真係唔會有乜野估佢唔到的。而家又唔係玩求婚💕,你估會食食下薄餅咬到鑽石戒指咩💍,冇可能囉

相反,望着那堆紅色和黃色的東西👀,心中在想,所謂的「牛膝」究竟係乜呢,就是紅色一粒粒的東西嗎?原來把紅色東西的表層撥開後,便會發現其實掩蓋着一塊「蓮藕餅」(即是所謂的「牛膝」)。看到這兒的朋友,現在來了一個「餸透」🙈,減少了大家未來點選這款食品時意想不到的程度,先說聲不好意思喔

C:味道~各擅勝場,不分軒輊

雖然名為海鮮薄餅🍕,但似乎薄餅上「點點黃」的菠蘿🍍是更引人注目的,菠蘿的數量看上去挺多,令薄餅有着啖啖甜味。而薄餅底是酥皮底,脆而不油👍,也值得一讚。

至於牛膝飯中的椰菜花飯,乃是由店方自家制(餐單上有詳細介紹),比白米飯🍚健康。至於「牛膝」,內層是蓮藕,外層是以腐皮包着新豬肉。蓮藕口感適中,不會太硬,不過由於蕃茄醬🍅的味道頗濃,所以不太吃得出新豬肉的味道。

題外話:「小」的迷思

最後,為甚麼標題是「小梳乎夜」,而不是「大」呢?🤔話說,在某youtube影片中,腦細問昇爺,點解要係節目名稱前面加「大」字,昇爺話聽落好似creative d嘛😆。咁版主這個有點「抄考」成份的標題,冇咁creative,所以咪加個「小」字囉

FB 專頁:眾裏尋素千百道

Instagram: veggie.everywhere / Veggie_Keith

歡迎大家follow fb專頁和IG,多多支持

#眾裏尋素千百道 #veggieEverywhere #veggie #gogreen #港島素食 #杏花邨素食 #蔬芙 #VeggieSouffle
可能對於營養我唔太了解但講到食素🥦🥦🥦我一定係專家😏😏😏無計啦,由細到大成日陪家人食香港比較出名嘅素食店我幾乎都試勻啦😋😋😋講形式當然比較鐘意自助啦大件夾抵食🤣但偶然食下叫餸食飯都唔錯呢間喺杏花邨嘅鋪頭開張無耐所以menu上面選擇唔太多主要圍繞中式傳統菜🤗但都會有少量日式或泰式item有人對食素肉非常抗拒覺得同食素嘅初衷相違背但我反而覺得唔傷害小動物已經好好啦🥩🥩🥩🥩無需要太過執着只可以話呢度處理素肉嘅方法真係100分👏👏👏👏👏無嘢可以挑剔💪💪💪💪最最最好食嘅非糖醋魚同沙嗲串燒莫屬👍👍👍無論醬汁、味道都係「神還原」完全食唔到素肉嘅豆腥糖醋魚剛剛炸起真係好脆熱辣辣好鬼好食🔥素刺身無hea人🍣唔同顏色質地同味道都有唔同只可以話切得太薄無魚生嘅口感價錢亦比較貴,得果幾片冬陰功雜菜煲嘅料好新鮮有超過6種蔬菜湯都幾好味🦐唔好expect佢個味好似佢反而比較似辣辣哋嘅番茄湯但係係好味嘅🍅咸菜胡椒餃子湯唔夠胡椒味餃子皮有啲厚但咸菜味好夠餃子入面都好多菇粒,非常香同有咬口🍄個人建議菠蘿炒飯啲菠蘿粒可以多啲同埋炒得更乾身但賣相、味道其實都已經捉到個精髓🍍🍍🍍但都有唔好嘅地方好似個菠菜湯無菠菜味比較似咸嘅

可能對於營養我唔太了解
但講到食素🥦🥦🥦
我一定係專家😏😏😏
無計啦,由細到大成日陪家人食
香港比較出名嘅素食店我幾乎都試勻啦😋😋😋

無需要太過執着

只可以話呢度處理素肉嘅方法真係100分👏👏👏👏👏
無嘢可以挑剔💪💪💪💪
最最最好食嘅非糖醋魚同沙嗲串燒莫屬👍👍👍
無論醬汁、味道都係「神還原」
完全食唔到素肉嘅豆腥
糖醋魚剛剛炸起真係好脆
熱辣辣好鬼好食🔥

刺身無hea人🍣
唔同顏色質地同味道都有唔同
只可以話切得太薄無魚生嘅口感
價錢亦比較貴,得果幾片

冬陰功雜菜煲嘅料好新鮮
但係係好味嘅🍅

咸菜胡椒餃子湯唔夠胡椒味
餃子皮有啲厚

但咸菜味好夠
餃子入面都好多菇粒,非常香同有咬口🍄

個人建議菠蘿炒飯啲菠蘿粒可以多啲同埋炒得更乾身
但賣相、味道其實都已經捉到個精髓🍍🍍🍍

但都有唔好嘅地方
好似個菠菜湯無菠菜味
比較似咸嘅綠茶湯🍵

賽螃蝦完全做唔到個效果
蛋白太大粒亦無咩調味🥚

另外單點蔬菜嘅菜式比較死板
全部都好中式有啲悶
可以出下沙律、芝士焗菜🧀
等客人有多啲選擇

要讚下侍應嘅醒目
一見我跌筷子即刻自動自覺俾返對我🥢
而無水果陣又識自己添水🧊

由於好近屋企🏚
我諗呢度會成為我嘅長期飯堂
1:1
2021-04-22 390 views
I bought fm this restaurant 2 days in a row coz it was so good on the 1st day when i had a set with soup n drink. Disappointingly i m sure they served the same pot of soup the next day because the color n content of the soup turned into super black n tasted a bit funny so i had to throw it away😣 i hope they will improve
2021-04-22
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$46 (Lunch)
2021-04-18 363 views
疫情下難得可以會友,決定試一試呢間響杏花新城新開嘅素食店,結果令我地喜出望外。新舖開張,餐廳晚市提供多款Tasting menu,價錢由$108至$138不等,包頭盤、湯同主菜,款式選擇唔少,對有選擇困難症嘅朋友黎講要花d時間。Tasting Menu 估唔到都有咁多野揀,一次過試唔晒,最好每一叫一款交換試。有別於傳統素食,呢間素食店食品款式配搭新鮮,有驚喜,從賣相睇出廚師嘅心思同功夫,值得一讚。掛住食,仲有好多美食都唔記得影。下次再試過。

掛住食,仲有好多美食都唔記得影。下次再試過。

素燉湯
Dinner
素燉湯
壽司拼盤
咕嚕肉
  • 壽司、燉湯、薄餅
在杏花邨的杏花新城東翼新開了一間素食餐廳,都是主打走中、西、日的新一派素食,款式都多,不過新開期間只供應套餐而沒有散點,同時惠顧套餐可以半價享用飲品或甜品,整體水準一般啦,我選擇了桑子咕嚕肉配十六穀飯($108),套餐有一款頭盤及一款湯,頭盤我選擇了松茸醬蒟蒻刺身花,有爆珠做伴碟,味道清清地都晤錯,蒟蒻刺身有清幽松露香,賣相都好美。而湯就選擇了黃耳蟲草花冬菇燉湯 ,個湯好清,菇香甜美,都好夠熱咕嚕肉用了桑莓煮甜酸汁,個汁有桑莓的微酸,但始終不是用菠蘿就缺乏了一份甜香,淮山有少少偏腍,而咕嚕肉就晤脆,不是用猴頭菇,而用了麵筋,另外十六穀飯又是偏濕有點腍,勝在纖維高可吃得健康。環境都好舒適又寧靜,服務都不錯,都好熱誠地介紹了餐廳的菜式給我,都會同客人了解下問下意見,抵讚。
在杏花邨的杏花新城東翼新開了一間素食餐廳,都是主打走中、西、日的新一派素食,款式都多,不過新開期間只供應套餐而沒有散點,同時惠顧套餐可以半價享用飲品或甜品,整體水準一般啦,我選擇了桑子咕嚕肉配十六穀飯($108),套餐有一款頭盤及一款湯,頭盤我選擇了松茸醬蒟蒻刺身,有爆珠做伴碟,味道清清地都晤錯,蒟蒻刺身有清幽松露香,賣相都好美。
黃耳蟲草花冬菇燉湯

十六穀飯
十六穀飯
2021-04-08
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
黃耳蟲草花冬菇燉湯
2021-04-11 240 views
早幾個月已經係素食青年見到還有一間素食店將會喺杏花邨開幕萬眾期待期待已久,今日終於可以一嘗,果然不負眾望。終於東區出多間素食,可以多一個選擇囡囡第☝️次食素都俾咗個,佢以為咕嚕肉係真肉個燉湯真係真材實料
終於東區出多間素食,可以多一個選擇

囡囡第☝️次食素都俾咗個
,佢以為咕嚕肉係真肉

個燉湯真係真材實料
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch