2022-09-15 46 views
美風高格復古素食店😋😋😋😘Veggie4love潮流興啲咩⋯⋯#素食#越嚟越普遍、連大多數香港人都已喜歡了、以前的人就叫做食齋、90後我哋又叫做素食者、而且越嚟越高質⋯⋯環境要求高、食物質素要求高、觀賞度都要高!所以三高享受必首選👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻#🤩Veggie4love🤩#視覺享受已經一百分💯再加埋啲食物高質素攞滿分💯💯店主推介:前菜: 牛油果刺身$78⋯曰本風yummy yummy配紫菜絲加Wasabi是甜豉油😘😘⋯⋯清新口味香炸墨魚圈$58 :用蒟蒻材料,百分百相似墨魚味👍🏻👍🏻👍🏻北京烤鴨片$78 : 口感豐富、完全唔似食緊素食👏🏻👏🏻素海南雞伴黃薑油飯時菜配自家製薑蓉及辣醬$148⋯⋯重點推介#素雞#油飯#再配自家製醬,真心🥰🥰二百分選素菜之首👍🏻👍🏻👍🏻超好味!朱古力心太軟配雪糕$78😘😘⋯⋯冇蛋的全素店檸檬鐵觀音$48⋯⋯還有很多素菜選擇👏🏻👏🏻👏🏻🥗😘😘Veggie4love # 高質#素食店#中環士丹利街11號10樓##店主將部份收益捐助尼泊爾山區兒童##善心#有緣人#優質服務#細❤️友善#🥰🥰
美風高格復古素食店

Burger
心太軟配雪糕
檸檬鐵觀音
2022-09-15
$200 (Dinner)
香炸墨魚圈
北京烤鴨
素海南雞伴油飯
Burger
心太軟配雪糕
  • 北京烤片x6件
  • 素海南雞伴遊油飯
  • 炸墨魚圈
超級好食嘅素食,完全唔似食緊素,充滿驚喜。過往食素都俾人印象淡而無味毫無新意,呢間餐廳絕對有能力將食肉獸都愛上食素♥️環境有啲迫,但每張枱之間嘅距離係舒服嘅,唔會直接同隔離枱對話😆而且好有舊時代歐陸style,影相意想不到地好睇。隔離枱有個女仔生日,侍應拎咗個噴晒煙花嘅巨型雪糕杯(目測應該有50cm高)出黎送到佢面前,父母係度唱生日歌,我同朋友睇到都決定生日要黎呢度叫返呢個巨型雪糕黎食💪🏻💯😋🤟

成間餐廳堪稱收藏館,每處都係老闆嘅古董和精心挑選嘅小玩意,360度打卡無死角北京烤片🦆素鴨竟然有鴨肉鴨皮嘅口感,同坊間食嘅好唔同好好奇有乜特別煮法!最surprise照燒醬真係有真正北京烤鴨醬汁陣煙熏味,甜而不膩加上青瓜,同食北京烤鴨嘅感覺認真差唔多~Kobe’s favourite🍔難怪叫巨人漢堡,當之無愧係巨無霸而素漢堡扒不論係口味定質感都好似肉仲要keep到油香肉汁新鮮番茄同菜苗夾埋BBQ醬,黑椒味唔會死鹹反而越嚼越有香Lakssa Cha Cha Roti本人唔係特別好咖喱,但係知道呢度都主打東南亞菜式,決定一試,結果食到停唔到口咖哩有好重椰奶香之餘,香葉浸泡釋香氣,更調和咖哩鹹味奶香之間嘅平衡,印度薄餅好香脆,牛油香氣濃郁,點咖哩實在太好味KFC韓式炸雞粒開胃菜出色韓式辣醬甜甜辣辣,素雞粒「肉質」好有嚼勁,同真雞粒可一比拼!已經同屋企人約定要著得再靚啲再打多次卡,睇得更食得,兩個人清曬啲嘢食😂飽到行唔到

北京烤片🦆
素鴨竟然有鴨肉鴨皮嘅口感,同坊間食嘅好唔同
加上青瓜,同食北京烤鴨嘅感覺認真差唔多~

Kobe’s favourite🍔
難怪叫巨人漢堡,當之無愧係巨無霸
而素漢堡扒不論係口味定質感都好似肉
仲要keep到油香肉汁
新鮮番茄同菜苗夾埋BBQ醬,黑椒味唔會死鹹反而越嚼越有香

KFC韓式炸雞粒

KFC韓式炸雞
開胃菜

2022-09-08
KFC韓式炸雞粒
2022-09-07 59 views
前兩日同朋友去完大館既藝街展,前排放假同朋友BBQ得多,食太多肉食滯左,晚餐想食清D,就去左試呢間中環人氣素食餐廳 ,一出lift 已經比佢美式懷舊風格既裝修吸引住,menu 設計都好特別,頭盤叫左印尼加多加多沙律 $78,混合椰菜、豆角、炸豆腐、薯仔淋上沙嗲醬食,開胃一流,涼拌手撕雞 $79,望落個樣同食落既味道、口感同真既一模一樣,手撕雞原來係用香蕉既花做成,炸豆腐串伴泰式甜辣醬x3支 $78, 炸得酥脆可口,配埋泰式甜辣醬一齊食,有D似臭豆腐既味道,喇沙墨魚丸 $77, 素墨魚丸口感彈牙,配喇沙汁底估唔到右幾夾,飲品叫左Soy Shakes “Secret” $68 原來係朱古力香蕉奶昔,朱古力濃好好飲,朋友叫左Mixed Berries $68 酸酸甜甜同樣用左soy milk 代替牛奶。
酸酸甜甜同樣用左soy milk 代替牛奶。
2022-08-28 921 views
☘️我近年都開始🈶️興趣想接觸多咗素食🌈自己除咗開始左一年多Green Monday嘅「煮意」習慣之外👩‍🍳出街食飯都多咗發掘唔同嘅素食餐廳試吓😋希望令更多人都可以接觸到素食🌿唔洗下下為咗搵素食而煩惱💕呢間以50年代嘅美式復古風做主題嘅素食餐廳🍴口感同埋調味都超級正🌈其實素食一樣都係咁精彩架🥳🥳🍝焗意大利香草紅甜椒汁雜菜意粉半腰香草醬 $148:🌈超喜歡佢哋呢個焗意粉嘅醬汁🧂係新鮮甜椒嘅味道🫑整體配合起黎好惹味👍意粉質地亦都夠彈牙💯正呀🥳🥦素海南雞拌黃薑油飯 $148🌈呢個素嘅海南雞飯擺盆靚靚❤素雞🈶️咬口💕 豆味香濃😋配埋祕製嘅黑醬油同埋鮮薑蓉🥳師傅嘅誠意絕對可嘉💯唔錯唔錯👍🥑牛油果刺身$78:🌈見到餐牌有個菜式叫「牛油果刺身」🥑一見到已經令我對佢好🈶️興趣喇😍自己平時都有用牛油果菜式😍佢哋呢個牛油果菜式嘅presentation 對我黎講絕對係一個⭐️驚喜位⚡️佢哋先擺一啲沙律菜係底☘️然後再喺上邊鋪好多紫菜碎🌿最後先將切好一片片嘅牛油果放喺上邊❤令到個牛油果即刻高貴晒😍配埋個好厚身嘅醬油🧂我好喜歡呢💕🍫朱古力心太軟配雪糕 $78🍦🌈呢個即叫即做🔥嘅朱古力心太軟配雪糕真係好正呀🥳特別係佢個雪糕係

🍝焗意大利香草紅甜椒汁雜菜意粉半腰香草醬 $148:

🥦素海南雞拌黃薑油飯 $148

🥑牛油果刺身$78:

🍫朱古力心太軟配雪糕 $78🍦

🌈呢個即叫即做🔥嘅朱古力心太軟配雪糕真係好正呀🥳特別係佢個雪糕係dark chocolate口味🍫配埋香濃嘅朱古力蛋糕同埋流心嘅朱古力漿❤熱騰騰嘅口感cross over 冰凍嘅雪糕🧊真係令我流晒口水😋😋呢個咁正嘅甜品🍮就為我呢餐素食體驗畫上完美嘅句號嚕💯🥳🥳
  • 焗意大利香草紅甜椒汁雜菜意粉半腰香草醬
  • 牛油果刺身
  • 朱古力心太軟配雪糕
2022-08-24 712 views
#pb食在中環食素都可以打卡🇺🇸今次要介紹呢間中環樓上素食店😋 一出lift就見到50年代美國裝修 旁邊有部小電視播緊黑白綜藝片 房間舖都好有feel😍 呢間素食吸引人嘅地方除左裝修之外 仲有佢嘅食物 望落完全唔似素食 而且仲好好味❤️.Lunch去到有成本menu選擇 有Starter、Burger、Main、Dessert等😋 價錢$58-158不等😍 中環黎講 唔算太貴👍🏻🔹Soi Nam Chick'n Rice🍛推介❤️ 素海南雞拌黃薑油飯😋 望落完全唔似素海南雞飯😍 食落雖然有雞咁香 但係口感都好好👍🏻 配埋果三個汁、黃薑飯食好正🥰🔹Laksa Cha Cha Cha🐣推介❤️ 星州喇沙(濃醬汁)花生椰汁咖喱腰果雜菜飯😋 好好好食👍🏻 個喇沙汁好濃 好香花生咪味 送飯一流 係可以送到好多碗飯果種😍 茄子、炸豆腐索哂d汁超好食🥰🔹甘菊椴花薰衣草茶🫖🔹可樂🥤飲品可以揀可樂、檸檬茶、檸檬水、各式花茶👍🏻 又或者可以加$20轉其他飲品 例如泰式有機豆奶凍茶、果汁汽水、美國入口樽裝可樂😍.整體✨ 一出lift就見到50年代美國裝修 成間舖都係打卡位😍 超有心意 超有特色👍🏻 食物質素超高
#pb食在中環
食素都可以打卡🇺🇸

🔹Soi Nam Chick'n Rice🍛

🔹Laksa Cha Cha Cha🐣

🔹甘菊椴花薰衣草茶🫖
🔹可樂🥤
整體✨ 一出lift就見到50年代美國裝修 成間舖都係打卡位😍 超有心意 超有特色👍🏻 食物質素超高 完全唔似素食😋 叫左兩個lunch set都好滿意🥰

Veggie4love
Lunch
  • Laksa Cha Cha Cha
  • Soi Nam Chick'n Rice
2022-08-23 59 views
今日lunch後要去中環開會所以就係中環食野😙去左呢間樓上素食Cafe食野💛💛士丹利街11號成棟都係餐廳所以我同同事都周不時會去食野架😌-🥗🥑 Trip to Bali $148 with avocado +$20呢個main入面個沙律係用花生醬撈嘅🥜非常飽肚同埋計好份量 好味又有好豐富嘅營養😋另外最eye catching係兩串串燒🍖好神奇 素食都做到有肉嘅纖維嘅感覺💛仲有牛油果🥑啱啱好唔會太生/熟😋正-🍔🧀I am fabulous $158 with vegan cheese +$20呢個漢堡包超超超級大份呀😳入面有紅菜頭、腰果、蘑菇磨成嘅醬仲有蕃茄等等 大部分都係甜嘅為主😙所以加左個鹹鹹地嘅素食芝士就可以balance返啦仲配超大份嘅黑醋汁沙律🥗同大大條炸薯條🍟-🐣🫓北京烤片 $78叫左個小食 見到熱門第一名係佢所以跟風叫左 又真係幾好食😋尤其係個醬好有北京片皮鴨風味😍-星期一至五叫主食都會送餐湯同飲品今日嘅餐湯係🍅🍅超濃蕃茄湯飲品就叫左個🫐藍莓石榴巴西莓茶味道酸酸地 可以消滯同開胃另一杯升級左做大豆奶昔Soy Shake $68Secret flavour 原來係一個超級濃
今日lunch後要去中環開會

另外最eye catching係兩串串燒🍖
好神奇 素食都做到有肉嘅纖維嘅感覺💛
仲有牛油果🥑啱啱好唔會太生/熟😋正

呢個漢堡包超超超級大份呀😳
入面有紅菜頭、腰果、蘑菇磨成嘅醬
仲有蕃茄等等 大部分都係甜嘅為主😙

Secret flavour 原來係一個超級濃郁嘅
🍌🍫🍼香蕉朱古力大豆奶昔黎架
超真材實料 好濃嘅朱古力味仲可以咬到香蕉肉添😋
2022-08-23
$250 (Lunch)
2022-08-23 38 views
今次呢間係素食店 好驚喜 好有特色😍😍店舖裝修懷舊美式style 好適合打卡📸北京烤片X6 Peking Wrap $78素鴨應該係麵筋黎 煎到好香口 脆脆地配上甜醬再加熱辣辣既薄餅 好似食緊真既片皮鴨 但成件事更加健康 無咁肥膩😆加多加多拼 Trip to Bali $148每一樣食材都用心製作 用心擺放👍有兩塊素蝦片 同真既冇分別😳兩串串燒 有沙嗲醬可以點 炸豆腐兩件 熱辣辣外脆內滑😍加多加沙律有濃郁花生醬🥜有燒過嘅粟米 香蕉🍌蕃茄同青瓜 椰漿飯以為係甜既椰漿 原來係得椰子香🥥既漿 令呢碟菜平衡返 唔會太heavy👍KFC韓式素雞 $78個味夠辣 同唔講真係會以為自己食緊真既雞!真係好似!越式炸素卷伴蒜檬汁 vietnam fried roll $78生菜🥬包住蝦型既炸腐皮卷 加紅蘿蔔白蘿蔔絲 再配上酸酸甜甜越式檸檬汁 真係好有越南風味 幾清新😍泰式有機豆奶凍茶 $48職員有主動問我地需唔需要少甜 我地揀左少甜 奶味無平時個啲咁重 但飲落去冇咁漏總結黎講 這間素食好多元化 原來素食都好好食😋上菜速度快 而且店員服務態度好好 就算今晚滿座但都唔會怠慢客人 亦好勤力斟水👍
北京烤片X6 Peking Wrap $78

加多加多拼 Trip to Bali $148

KFC韓式素雞 $78
個味夠辣 同唔講真係會以為自己食緊真既雞!真係好似!

泰式有機豆奶凍茶 $48

2022-08-22 44 views
之前已經收藏咗佢,終於抽到時間嚟,環境如網上相一樣咁靚。自己親身仲可以睇到更多細節位,做得好徹底,真係做到美國餐廳嘅感覺,連電視都真係播緊。 食物選擇唔算係超多,但款款都好有特色。 I AM FABULOUS + VEGAN CHEESE紅菜頭腰豆磨菇扁豆蓉伴太陽番茄豆醬份量驚人,連薯角都係加大碼。沙律菜同漢堡面嘅豆芽都好新鮮同幼嫩,紅菜頭扒好厚身,亦成到形,平均切四份都無散開。好驚喜嘅係,番茄豆醬完全係貫徹起同帶領住所有材料嘅味道,番茄豆醬做底,然後一路細味係真係分別食到紅菜頭、豆香等味道同質感,最欣賞佢減到紅菜頭嘅草腥味。我自己係幾鐘意草青味,不過紅菜頭個種腥味係真係特別重。 好彩有加素芝士!估唔到係可以咁出色,開頭係山藥泥咁同小小粉粉地,去到中間就變成麻薯口感,可拉扯同煙韌。重點係,真係做到芝士香,反而仲出色過真正芝士,因平時拉芝都做唔到真係好重芝士味,而且質感好快就變。無諗過薄薄嘅芝士配料,可以做到咁多層次,真心覺得大廚花咗非常多嘅心機。另外漢堡內嘅紫椰菜都係超級好食的。 Trip to Bali印尼加多加多沙律,炸豆腐、腰果、大豆炸物伴椰汁飯又係份量驚人嘅一款,而且超多種類,

食物選擇唔算係超多,但款款都好有特色。

I AM FABULOUS + VEGAN CHEESE
紅菜頭腰豆磨菇扁豆蓉伴太陽番茄豆醬

Trip to Bali
印尼加多加多沙律,炸豆腐、腰果、大豆炸物伴椰汁飯

又係份量驚人嘅一款,而且超多種類,各有特色。大家一家要將個沙律伴椰汁飯一齊食,互相配襯下真係更突出到兩種香味。呢款沙律一直都好野味,而且有唔同雜菜滿足口感。炸豆腐薄薄一層皮,內裡又保留到滑身同濕感。大豆炸物做得好仔細,形狀不規則,非常像真同有層次感。椰汁夠味,記得要食到底,因為又有另一款香汁係完全唔同感覺,可能係大豆炸物留下嘅汁嚟。

嘢飲方面,試咗Mixed Berries Soy Shakes,Mixed Berries陣味超出。唔知大家有無印象細個食過一款深紫色長條方型嘅糖果呢?完全係個陣味嚟!非常有童年回憶。
Mojito味道得宜,超級多薄荷葉,極級清新。

食完成餐飯好滿意又滿足,薯仔同飯都食唔曬。本想試下埋泰式奶茶雪糕,可惜當日無提供,唯有下次再試。我都好期待下次嘅食物又會俾到咩驚喜我。仲有一點,食完成餐飯都無特別口喝,食得舒服!
  • I  am  Fabulous
  • Trip to Bali
3K
2022-08-21 47 views
近幾年興起茹素,各式各樣,有傳統的,也有新派的,幾可亂真,非常有特色。Mixed Berries Soy Shakes豆乳調配,沒有牛奶那種飽滯感。酸酸甜甜嘅雜莓,另胃口大開。Okland Breeze香草,腰果, 炸豆腐, 大豆炸物,檸檬汁採用越式撈米粉,配以大量的芫茜,薄荷葉,青瓜絲,金荀茸,芽菜,另口感更加爽口。兩件似蝦的炸物好特別,原來係蔬菜,淋上了酸甜醬汁,惹味。炸豆腐夠滑溜、外脆內軟。餐廳地點在中環最中心地帶,非常方便。裝潢懷舊,有點去了六,七十年代,頗有氣氛。

Mixed Berries Soy Shakes
豆乳調配,沒有牛奶那種飽滯感。
酸酸甜甜嘅雜莓,另胃口大開。

Okland Breeze
香草,腰果, 炸豆腐, 大豆炸物,檸檬汁
兩件似蝦的炸物好特別,原來係蔬菜,淋上了酸甜醬汁,惹味。
炸豆腐夠滑溜、外脆內軟。

2022-08-21
$300 (Lunch)
Veggie4love Veggie4Love 是一間位於中環的純素餐廳,致力推行素食文化,同事宣揚大愛精神、愛護動物及環境保護4大理念。餐廳還會捐款給台灣的慈善機構,幫助貧困的尼泊爾小孩。整個餐廳都是以美國Vintage風格為主題,小致每一件小擺設及餐牌,大致所有餐桌及大櫃,都非常貫徹,而且大多是環保回收的物品,每個角落都是打卡位。菜式選擇相當豐富,而且每款設計都花盡心思,以東亞南亞料理及美式漢堡為主打。整個餐牌來的菜式都減糖 50% 並使用成本較高的Nativa甜菊糖取代,健康有營👍🏼當日前往點的各款菜式度非常優質,沒有一款是失望的!贊!贊!贊!前菜🐣Shredded Chicken $78 ~必食涼拌手撕雞,非常有驚喜,有別於一般素菜用上豆製品製作手撕雞,而是用上超特別的「香蕉花蕊製成」極像嫩滑的雞腿肉,加上黑芝麻、青瓜及甘筍絲等配料,整到菜式清爽口感又豐富。🥗Indonesian Gado Gado Salad $78 ~推印尼加多加多沙律,以新鮮蔬菜伴上濃郁的甜味花生醬,口感相當豐富調味驚喜滿滿。🍄Garlic Portobello Strips $78~推蒜香惹味菇片,將
Veggie4love

Veggie4Love 是一間位於中環的純素餐廳,

前菜

🐣Shredded Chicken $78 ~必食

蒜香惹味菇片,將大菲菇切件烤得外層香脆外層多汁,蒜味香濃,令人食指大動。

🌮Peking Wrap x6 $78 ~ 必試
北京烤片,相當滋味,素鴨片外層做得脆口,有成功模仿到片皮鴨的口感,而且醬汁充滿煙熏味,加上青瓜絲及外皮,完美!

主食

🍔The Drama Queen $158
香脆大豆炸餅配韓風辣汁,份量相當十足,是巨無霸的等級,配上大量薯角及沙律菜。

🥘Laksa Cha Cha Cha $148
星洲喇沙,以花生椰汁等材料製成濃郁咖喱醬汁腰,配料方面有腰果給多款蔬菜,比起一般葷菜版本,更突顯蔬菜甜味配上印度薄餅,正!

飲品

🥤Mixed Berries Soy Shakes $68 ~推
用上新鮮雜莓及豆奶打成,加上一點點檸檬汁拎,令飲品濃郁又清新。

🍹Mojito $78
簡簡單單用上新鮮青檸、薄荷及梳打水製作,清涼清爽,夏日精選。

🍫甜品
朱古力心太軟配雪糕 $78
心太軟的朱古力味非常濃郁,而且純素雪糕也軟滑滋味。

• 北京烤片
  • 涼拌手撕雞
  • 印尼加多加多沙律
  • 蒜香惹味菇片
2022-08-20 54 views
店內裝修好特別,食物水準很高。推薦韓式拌飯、喇沙同墨圈圈。墨圈圈質感好好,似真墨魚。韓式拌飯唔食得辣可以叫辣醬另上,其實唔算好辣,好惹味。喇沙都好好味,微辣,配印度薄餅完美。整體而言非常推薦。韓式拌飯墨圈圈喇沙配roti

韓式拌飯
墨圈圈

喇沙配roti
2022-08-15 52 views
近一年開始食多了素食,感覺食得多素人都比較精神,😄😄今日嚟到經朋友介紹的素食餐廳,入面的裝潢很有復古的美式風格。我們先點了一個素涼伴手撕雞,手撕雞味道很夠,如果沒有預先知道,都會以為自己在吃真的雞肉,爽甜美味,作為開胃菜是很好的選擇。 Jnip to bali 是用竹盤擺放的那個,沙律味道有濃濃花生醬配青瓜豆芽腰果,非常惹味。炸素物配醬很夾,而炸豆腐食落去更是令人驚喜。☺☺Union Square 焗香草蕃茄意粉,這個口味完全是我在意大利吃到的感覺,果然就是夠多香料才是正宗。Mixed Blueberry , wake up 我都分別試了一點,前者藍莓配乳酪飲, 很健康。 後者,水果甜中帶檸檬酸,都幾好飲。這餐很不錯!😊美味: *****感覺: *****服務: ****

這餐很不錯!😊

美味: *****
感覺: *****
服務: ****
中環一間懷舊美式風格餐廳🇺🇸 好有feel💕💕原來係一間素食餐廳🎈提供東南亞菜式😌仲有各種fusion 菜 不論餐廳裝修風格具有特色 仲有食物用心製作仲好適合打卡添📸📸 RANCH 99 $158香脆大豆炸餅伴香蒜牧場沙律醬及車打芝士小妹推介✨✨爆多芝士🧀超足料漢堡🍔香蒜牧場沙律醬同小菜蕃🌱食落開胃 無咁膩香脆大豆炸餅整得好似豬扒得黎仲好香好正😋再加埋車打芝士食落好香好正❤️一齊食真係好豐富仲配埋粗大薯條🍟同沙律🥗Trip to Bali $148印尼加多加多沙律 炸豆腐 腰果 仲有大豆炸物伴椰汁飯超豐富嘅主食🥰 仲要十分適合打卡📸中間有山形狀嘅椰汁飯 整得好香好正💕💕旁邊放上印尼加多加多沙律 炸豆腐 串燒 燒粟米 蝦片 蕃茄青瓜片 腰果 同香蕉串燒 食落好似雞肉 再配上沙嗲醬 正😄另外 印尼加多加多沙律 入面有花生醬同麻醬加埋沙律真係好香好正👍🏻整體超豐富又好食😚Lakssa Cha Cha Roti $148星州喇沙(濃醬汁) 花生椰汁咖哩腰果雜菜飯或印度煎餅今次我地揀左印度煎餅真係超級帶香脆嘅印度煎餅🤤再加上喇沙 唔算太辣☺️ 對👧🏻🐨黎講剛剛好入面仲有豆腐同好多蔬菜添嫁🥦🌽🍆最正係
中環一間懷舊美式風格餐廳🇺🇸 好有feel💕💕

更加香滑 又甜甜地😋
  • Trip to Bali
  • RANCH 99
2022-08-04 75 views
純素餐廳【Veggie4love】前身是有11年歷史,以五十年代三藩市為主題的【VeggieSF】。店主移居尼泊爾後,由舊食客接手,改名並保留了原有風格,奉行推廣素食、宣揚大愛精神、愛護動物及環境保護4大理念。餐廳小小但設計極具心思,佈滿前店主從美國搜購回來之寶物:黑白電視機、古董收音機、鐵皮路牌、可樂精品,最特別是門面以美國舊屋木材改造而成的飾物櫃,充滿Vintage風格,每個角落都是打卡位。餐牌選擇豐富,除美式漢堡外,主打東南亞風味料理:印尼,星馬、越南、韓日、中國菜都有。店內食品含五辛,嚴格素食者下單前可要求調整。涼拌手撕雞 ($78)以香蕉花蕊製成,看上去幾可亂真,質感尤像嫰滑雞肉。拌勻黑芝麻、青瓜及甘筍絲,吃下清新富麻油香,令人田胃口大開。 Trip to Bali ($148)以大竹盆盛載非常吸晴。蕉葉上放有印尼加多加多沙律、串燒、炸豆腐、椰漿飯、燒粟米、蕃茄青瓜片、香蕉、蝦片和腰果,材料豐盛,色彩繽紛。加多加多沙律充滿花生醬與麻醬味道,濃郁而口感豐富,混合椰漿飯吃鹹甜交集,非常滋味。素串燒香口紮實,蘸些沙嗲醬同吃更是惹味。炸豆腐外脆內軟有點像臭豆腐,每款2件適合與朋友分享
涼拌手撕雞 ($78)
 Trip to Bali ($148)

加多加多沙律充滿花生醬與麻醬味道,濃郁而口感豐富,混合椰漿飯吃鹹甜交集,非常滋味。素串燒香口紮實,蘸些沙嗲醬同吃更是惹味。炸豆腐外脆內軟有點像臭豆腐,每款2件適合與朋友分享。
Kobe’s Favorite 加 純素芝士 ($158 + $20)
全麥漢堡份量大得驚人,素漢堡扒以大豆製成,質感極度逼真,與煙燻味濃的燒烤醬非常匹配。素芝士以薯仔木薯澱粉製成,營造拉絲效果。掛著拍照放涼了,吃下煙韌彈牙,有點像麻糬。

漢堡內加入大量苜蓿芽,口感清爽,感覺更健康。伴菜有油醋汁沙律及薯角,薯角雖不是平常吃的脆炸,但超厚切烤得薯香滿滿,加上黑椒調味,也很好吃。

為關注客人健康,店內整個餐單減糖 50% 並使用天然甜味劑代替。Soy Shakes以鮮果加入豆奶調配而成,質地戍乎意料地濃稠順滑。頂層忌廉由椰奶打發,堅挺軟綿。
Mixed Berries Soy Shakes ($68)
用上新鮮雜莓,味道天然,加入鮮檸檬汁,一口喝下非常Refreshing。店員推介以芒果、香蕉、菠蘿調製的新口味豆昔,與兒時常吃的凰仙雪條竟有幾分相似。
朱古力心太軟配雪糕 ($78)
材料沒用上蛋奶更能突出朱古力香氣,吃下濃而不苦澀。純素朱古力雪糕略帶冰感,不甜不膩,吃下無負擔。以提子乾穀物及忌廉伴碟,口感層次更豐富。

小店服務甚佳,店員熱心推介菜式及講解製作之食材,並詢問食客意見,加上地利優越,菜式選擇豐富,已相約朋友再來慶祝生日。
2022-08-01