⊶ 三色墨西哥夾餅 $1383款口味:牛油果吞拿魚沙律、大啡菇火箭菜、素肉丸餅皮比較淋 配料都好足 牛油果只要夠熟就點食都好食 食肉獸我就鍾意食翻素肉不過同真肉都差啲 佢比較無咩質感 人個人食完三個都唔算好飽 應該7成吧⊶ 牛油果蟹肉竹炭比高包 $123蟹肉係素蟹肉 配個柚子醬汁又幾夾 菜多到自己睇圖 食落係fresh 呢個夠唒飽 好食過上面位置其實都幾唔方便 遠地鐵 雖然地址寫尖沙咀但其實佐敦近啲 佢分開兩個鋪 來回行咗幾次先確定係呢間 因為方圓幾里都無其他食店 野食黎講今次食嘅唔太啱我口味 其他人嘅食評好多都話好好食 但短期未必再黎 下次希望食到啲好食啲 weekend黎chill下都ok嘅⬧︎⧫︎ 齋啡 ⧫︎⬧︎尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖味道🌕🌕🌗🌑🌑環境🌕🌕🌕🌕🌑服務🌕🌕🌗🌑🌑

⊶ 三色墨西哥夾餅 $138

味道🌕🌕🌗🌑🌑
環境🌕🌕🌕🌕🌑
服務🌕🌕🌗🌑🌑
三色墨西哥夾餅
在人來人往的尖沙咀鬧市中,有一家咖啡店用健康美味的素食,溫柔的呵護著都市人的身心。近年,越來越多人著重健康,這家店 - 齋啡提供的正是無蛋和奶的純素食品,特別適合注重健康和喜歡素食的人。店內空間不算大,容納不到20人,卻有許多打卡位置。挺喜歡店裡的佈置,小擺設散落各處,好像所有角落都是他們的天地,每一個細節都能輕易討得食客們的歡心。店舖以自助形式營運,先在隔壁舖點餐,待牌號響起,再拿取餐點。用餐後,亦需自行執拾餐具。食物|自選酸種面包點了一個自選酸種面包,任選四項配料,有羽衣甘藍、火箭菜、鷹嘴豆醬、芝士、牛油果、新豬肉、素魚生等,我們選了藍莓、火箭菜、素魚生和牛油果配酸種面包。魚生粒、牛油果和火箭菜將本來厚厚的酸種面包覆蓋得滿滿的,藍莓、黑芝麻和調味汁則隨意灑在上面,光是賣相和色澤,就已經讓人直咽口水。魚生被切成一小粒,方便進食。本來是有些擔心素魚生的味道,純粹抱住一試的心態,一口下去,竟發現味道跟一般魚生無異。清新又酸甜的調味汁,合著鮮嫩的魚生粒一起在口腔裡跳舞,每一口都是幸福感。食物|綜合水果、奇亞籽、果昔燕麥碗香蕉、藍莓、火龍果等多款水果,加上各種穀物和果昔,才完成的能量碗。手裡

食物|自選酸種面包

食物|綜合水果、奇亞籽、果昔燕麥碗

香蕉、藍莓、火龍果等多款水果,加上各種穀物和果昔,才完成的能量碗。手裡捧著這樣一大碗色彩繽紛的能量碗,已急不及待用勺子把它們送入口中。新鮮甜美的水果帶來清新口味,不同穀物則帶來不同的咀嚼快樂,口感層次可以用豐富多彩來形容,在味蕾碰撞出奇異美妙的體驗。

在炎炎夏日裡,一碗清涼爽甜的能量碗落肚,甜蜜的果昔和水果補充了水份,穀物補充體力,又填飽了肚子。

甜點|純素蛋糕

另外,每個套錢用優惠價可加配一件蛋糕,點了兩款純素蛋糕,紅絲絨和伯爵茶口味。海綿蛋糕中夾著忌廉,上面還有小小的花瓣作裝飾,看起來簡單但誘人。伯爵茶口味較清淡,紅絲絨味道較濃,如果點了這兩個款式的朋友,可先嚐伯爵茶口味。在這樣美好的空間裡,吃著蛋糕,喝一口熱茶,更仔細品味食物的味道。

素食呈現的奧妙與美味,是肉食無法複製的口感。舒適的氣氛、美味的餐點,讓你的下午如同泡泡般的自由、輕柔。

餐廳地址:尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖

2022-08-14 2011 views
[ 齋啡Vego Coffee ]今次嚟呢間cafe標榜全店純素,所有食物都不含肉類、雞蛋&牛奶,而咖啡係用燕麥奶沖調,啱哂對雞蛋牛奶敏感嘅朋友👍🏻✿ 泰式新豬肉金不換葉薄餅 🍕$138呢個素食Pizza有驚喜,味道媲美肉食pizza。pizza係帶脆邊嘅薄批,約10吋,味道帶少少辣,配料有omnipork新豬肉、茄子&金不換,相當清新🌿✿ 黑松露醬大啡菇雙層豬柳堡配牛油果沙律🥯$158麵包係自家製竹炭bagel,口感有嚼勁,impossible植物豬柳漢堡唔油膩,大啡菇配埋黑松露醬好juicy。沙律🥗除咗牛油果🥑仲有火箭菜、羽衣甘藍、生菜🥬&車厘茄,好健康嘅沙律🫶🏻✿ 紅絲絨純素蛋糕 🍰 套餐+$48 (單叫$54)純素蛋糕食落同平時嘅蛋糕有d唔同,食落好有口感,配埋厚厚嘅cream,好正👅✿ 布朗尼 $30純素朱古力brownie可可味濃,濕潤唔乾身,味道唔會太甜,啱哂鐘意食甜品但又怕肥嘅人🤣🤣無咁有罪惡感🫣✿ Latte ☕️ 套餐價 $28熱 / $30凍 以燕麥奶沖泡嘅咖啡,入口咖啡味好醇香👍🏻 拉花都做得好靚😍😍✿ Hojicha Latte 套餐價$30熱/ $35凍 好濃
[ 齋啡Vego Coffee ]

✿ 泰式新豬肉金不換葉薄餅 🍕$138

✿ 黑松露醬大啡菇雙層豬柳堡配牛油果沙律🥯$158

✿ 紅絲絨純素蛋糕 🍰 套餐+$48 (單叫$54)

✿ 布朗尼 $30

✿ Latte ☕️ 套餐價 $28熱 / $30凍

✿ Hojicha Latte 套餐價$30熱/ $35凍
好濃焙茶味,仲做到漸層效果,茶控必點❤️

總結🫦
素食適合追求健康嘅朋友,就算比一般食材貴少少都值得。cafe地址係尖沙咀,但坐地鐵的話佐敦站行去會近啲😽環境舒適,假日啱同朋友嚟飲杯咖啡,傾下計👩🏻‍🤝‍👨🏾
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
齋啡Vego Coffee
地址:尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖
電話:28332838
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • latte
  • 黑松露醬大啡菇牛堡配牛油果沙律
[𝑴𝒂𝒊𝒏𝒔]Thai Basil Onmipork Pizza🍕 ($138 10")泰式新豬肉金不換葉薄餅脆薄薄餅皮,配上烤茄子、新豬肉和素芝士,口感煙韌,加上金不換葉,充滿泰式風味。Sourdough🥪 ($118)酸種麵包 素魚生 牛油果 鷹嘴豆醬 火箭菜可以自選四款配菜的酸種麵包,麵包有咬口很不錯,另外素魚生🍣也很出乎意料好吃!有魚生軟糯口感,色香味也俱全,牛油果🥑 hummus🫘 火箭菜🌱也令整道菜更豐富。🥰-[𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕𝒔]🍰Red Velvet ($54)紅絲絨蛋糕外型超可愛,全素的忌廉和蛋糕體也夠濕潤,味道不會太甜。Brownie ($30)布朗尼充滿濃郁朱古力味,口感因為沒有動物牛油,不過那麼油膩。-[𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔]☕️Black Sesame Latte ($48)超級推薦的黑芝麻奶! 非常特別,黑芝麻味道濃郁,是本身的香甜,配上順滑植物奶,超級好飲。Rose Latte ($48) 牛奶咖啡中帶有陣陣玫瑰香氣,咖啡味也濃郁。齋啡為純素咖啡店,所有食物不含肉、雞蛋、奶,主張愛護動物概念,希望普及素食。小清新木質裝修和植物裝飾,加上充滿新意的素食料理,他們的主食和
[𝑴𝒂𝒊𝒏𝒔]
泰式新豬肉金不換葉薄餅

Sourdough🥪 ($118)
[Vegan Sashimi, Avocado, Hummus and Rocket Lettuce]
酸種麵包
素魚生 牛油果 鷹嘴豆醬 火箭菜

[𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕𝒔]🍰
Red Velvet ($54)

Brownie ($30)

[𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔]☕️
Black Sesame Latte ($48)

Rose Latte ($48)
牛奶咖啡中帶有陣陣玫瑰香氣,咖啡味也濃郁。

小清新木質裝修和植物裝飾,加上充滿新意的素食料理,他們的主食和飲品都很值得一試💚。
2022-08-07 391 views
咖啡店我就成日去,純素咖啡店就好少去。而家時興健康,連飲杯咖啡都想健康啲,可以選擇這間咖啡店。這間餐廳主打純素,所以無論係主食、甜品、飲品等等,都係素嚟嘅。🤩瑪格麗特薄餅 薄餅係脆薄的,上面嘅蕃茄醬同芝士都好香,食落唔會好油膩。兩個人分享啱啱好。🤩Energy bowl 牛油果,三文魚及吞拿魚沙律碗這個就更加係健康選擇,牛油果本身係Super food,所以會好飽肚,而且充滿能量,三文魚同吞拿魚粒都好似真!🤩Cappuccino 咖啡拉花好靚呀!我就覺得飲落去同牛奶嘅咖啡冇乜分別,所以而家開始都可以試吓純素咖啡嘅選擇😉😉🤩黑芝麻拿鐵 黑芝麻味好香,而且出面唔係間間舖頭都有得飲🤩香蕉蛋糕好香香蕉味,蛋糕質感鬆軟❣️🤩綠茶紅豆蛋糕質感偏厚實,忌廉綿密,綠茶🍵配紅豆係絕配。估唔到食素都會食到咁滿足,仲可以善待動物,嚟開尖沙咀嘅朋友真係要過嚟試一試。

🤩瑪格麗特薄餅

🤩Energy bowl
牛油果,三文魚及吞拿魚沙律碗

🤩Cappuccino

🤩黑芝麻拿鐵
黑芝麻味好香,而且出面唔係間間舖頭都有得飲

🤩香蕉蛋糕
好香香蕉味,蛋糕質感鬆軟❣️

🤩綠茶紅豆蛋糕
質感偏厚實,忌廉綿密,綠茶🍵配紅豆係絕配。

2022-08-03 370 views
Toast:Mixed tomatoes, vegan cheese, kale, 鷹豆醬就正常 如果唔係素芝士 會好寡 無乜味個芝士係好加分 烤到勁香 好似真係芝士👍🏻所以如果要叫toast, vegan cheese is needed😂😂價錢都係百幾牛油果kale salad:正常一個salad😂 只係好貴 Brownie:我食唔慣 因為係素 無乜味 好乾如果無食開素嘅甜品 唔recommend Earl grey cake:好味!個cream係重點 好似雪糕咁creamy 成功提攜個蛋糕因為個蛋糕好似brownie 咁乾 如果唔係因為個cream 我未必會鍾意Overall 好貴😂 我未必會再食
Toast:

成功提攜個蛋糕

Overall 好貴😂 我未必會再食
  • 伯爵茶蛋糕
2022-07-31 309 views
🍽 餐廳: 齋啡 (尖沙咀)📍 地址: 尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖分為兩間地鋪,左邊一間是賣咖啡賣蛋糕和一些手作organic 產品,右邊鋪頭是文青味十足的cafe,客人必須先去左邊鋪點餐後,再到右邊鋪等候顯示自己number再回去取餐。Cafe走木系文青風格,店內空間十足,門口有打卡位。咖啡☕️是店內鎮店之寶👍🏼👍🏼👍🏼款式很多,真心推薦!鐘意飲咖啡的人要去拜訪一下。☕️🧊mocha iced $55☕️🌹rose latte$50, After taste強勁,推薦👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
🍽 餐廳: 齋啡 (尖沙咀)

Cafe走木系文青風格,店內空間十足,門口有打卡位。

☕️🧊mocha iced $55
Rose  latte
Iced Mocha
Rose  latte
Iced Mocha
2022-07-30 288 views
齋啡 Vego Coffee🍀☕️夏天已經到了 又燃起左我減肥嘅決心除左做多左運動 飲食都好緊要當然我呢啲咁為食嘅人 食得健康都要好食先得架🤤🍀佐敦呢間齋啡 環境靚之餘 食物都好高質呀🍕瑪格麗特薄餅 Pizza Margarita $118食Pizza唔一定要啖啖肉自好食嘅呢個素Pizza都好正大量芝士 加上蕃茄羅勒葉造出一個香濃又滋味既Pizza而批邊都好香脆🍀 能量碗 — 牛油果、三文魚、吞拿魚 $128攞盤已經加曬分 好靚好豐富素魚生個樣勁似三文魚同吞拿魚口感偏爽口 味道類似蒟蒻鹹鹹地真係幾似魚生😂幾有趣既texture配上牛油果、中華沙律、新鮮蕃茄、洋蔥同埋切絲紫菜成個感覺好夏日 食完都好開胃呀🍵 抹茶紅豆蕨餅 $45黎到甜品時間啦😍 呢個抹茶紅豆蕨餅好出色👏紅豆蓉有沙沙嘅感覺 好濃郁好香配上煙韌蕨餅 超級軟腍又帶有少少咬口🍌香蕉麵包 $25望落似香蕉蛋糕 但佢口感實淨啲略帶有少少香蕉味唔係果種好濃又假假地既煎味🍰 純素紅絲絨蛋糕 $54一睇就覺得好靚好想食食落都無令我失望呀蛋糕夠咪得黎又唔會好甜個忌廉好定 點郁佢都唔會郁😂🍫 朱古力布朗尼 $30朱古力味都濃 質感相對上硬身▫️M
齋啡 Vego Coffee🍀☕️

素魚生個樣勁似三文魚同吞拿魚
口感偏爽口 味道類似蒟蒻
鹹鹹地真係幾似魚生😂
幾有趣既texture
配上牛油果、中華沙律、新鮮蕃茄、洋蔥同埋切絲紫菜
成個感覺好夏日 食完都好開胃呀

瑪格麗特薄餅 Pizza Margarita
能量碗 — 牛油果、三文魚、吞拿魚
Desserts
2022-07-29 212 views
去cafe真係好鍾意食smoothie bowl🥣 賣相靚之餘 又夠飽肚❣️卜上次就食咗佢哋嘅香蕉朱古力燕麥碗😋食落好濃嘅可可味🍫加咗超級多燕麥片 勁有咬口😍面頭仲有藍莓🫐士多啤梨🍓香蕉🍌同食用花做裝飾 夠晒吸引✨
2022-07-26 245 views
這間cafe在素食界都幾有名(❁´ω`❁)以木系配搭乾花營造慢活文青氛圍是跟朋友好好聊天的好地方點餐舖位還有售水果🥭及其他小店寄賣品再自行去隔壁舖的用餐區進食門外的露天位更是熱門打卡位 還可以帶寵物喔!全店都是小清新健康純素menu: pizza. Bagel. All day等整個好適合生酮/正減肥的客人~除了咖啡都有smoothie.soda.tea等.◽Option sourdough toast $118有10多款配料可以任意配搭4款‬(੭˙꒳˙)੭選了牛油果🥑芝士.大啡菇.火箭菜酸種包外脆內軟 牛油果排得好靚 味道鮮美大啡菇好juicy配埋鹹香cheese火箭菜剛好可以解膩和refreshing!.◽ banana chocolate oatmeal Smoothie bowl $98近年減肥好流行的smoothie碗😬份量滿滿的 充滿飽足感~在oatmeal smoothie加入許多燕麥片味道以古古力味為主 比較易入口🤪還有香蕉🍌士多啤梨🍓無咁單調豐富口感! .◽brownie $30 質地比較紥實 甜而不膩 食完都唔會有罪惡感.◽Earl grey vegan cake
這間cafe在素食界都幾有名(❁´ω`❁)
以木系配搭乾花營造慢活文青氛圍
是跟朋友好好聊天的好地方

點餐舖位還有售水果🥭及其他小店寄賣品
再自行去隔壁舖的用餐區進食

門外的露天位更是熱門打卡位 還可以帶寵物喔!
整個好適合生酮/正減肥的客人~
除了咖啡都有smoothie.soda.tea等

◽Option sourdough toast $118

有10多款配料可以任意配搭4款‬(੭˙꒳˙)੭
選了牛油果🥑芝士.大啡菇.火箭菜
酸種包外脆內軟 牛油果排得好靚 味道鮮美
大啡菇好juicy配埋鹹香cheese
火箭菜剛好可以解膩和refreshing!

近年減肥好流行的smoothie碗😬
份量滿滿的 充滿飽足感~
在oatmeal smoothie加入許多燕麥片
味道以古古力味為主 比較易入口🤪
還有香蕉🍌士多啤梨🍓無咁單調豐富口感!

◽brownie $30

brownie

◽hand pour-over $78 - $20
hand pour-over

有七款咖啡豆可以揀 揀左肯亞豆
酸度比較重 啡味香醇細滑!
◽latte $48 - $20
啡味較濃郁 奶的比例相當比平時的少
2022-07-26 184 views
尖沙咀哩間純素咖啡店都好唔錯,☕特別推薦佢嘅全日早餐,搭配好豐富!🧊凍紅菜頭latte $50有天然嘅紅菜頭甜味,所以飲落都好自然。☕Espresso Tonic $55朋友大贊哩個好飲,入邊仲有一片鮮檸檬。☀全日早餐 Vego All Day 竹炭比高包 (半份Half),鷹嘴豆醬 芝士豬柳 大啡菇 牛油果 雜菜沙律 三款水果哩個嘅組合好豐富,😍推薦佢嘅芝士豬柳,因為好似真豬肉咁嘅口感,再搭埋素芝士,好香。😋大啡菇都唔錯,香嫩多水分。bagel配上鷹嘴豆醬,好好食。🍌能量碗4號 綜合水果 奇亞籽 果昔燕麥碗 $98🥰搭配都好豐富,最鍾意嘅係奇亞籽,健康之餘都有口感。🧁純素蛋糕 抹茶紅豆 $54紅豆蓉做得出色,比普通蛋糕更加濕潤。🍎無麩質蛋糕 蘋果撻 $58兩個甜品中,比較推薦呢一個,酸酸味味嘅蘋果片,好開胃。

🧊凍紅菜頭latte $50
有天然嘅紅菜頭甜味,所以飲落都好自然。
☕Espresso Tonic $55
朋友大贊哩個好飲,入邊仲有一片鮮檸檬。

☀全日早餐 Vego All Day
竹炭比高包 (半份Half),鷹嘴豆醬
芝士豬柳 大啡菇 牛油果 雜菜沙律 三款水果

🧁純素蛋糕 抹茶紅豆 $54
紅豆蓉做得出色,比普通蛋糕更加濕潤。

🍎無麩質蛋糕 蘋果撻 $58
兩個甜品中,比較推薦呢一個,酸酸味味嘅蘋果片,好開胃。
2022-07-24 139 views
齋啡相信大家都唔陌生,雖然唔係好就腳,不過成日都好多人,我偶然都會去買杯咖啡飲,今次見時間多,可以同朋友坐低慢慢食埋野,正☺️泰式新豬肉金不換葉簿餅pizza好好味😋餅底簿而脆,上面舖滿茄子,新豬肉,仲有類似麻薯口感嘅齋芝士,有咬口又特別,加上清香嘅金不換葉,充滿泰國風味。綜合水果、奇亞籽,果昔燕麥碗叫得能量碗,果然勁足料勁重手🤣有香蕉、芒果、士多啤梨、提子乾、果仁,同埋大量果昔嘅燕麥,食落好濕潤好豐富,成碗嘢冇落糖,靠香蕉嘅甜味,好健康。紅絲絨純素蛋糕佢連甜品都係全素嘅,冇落平時食開嘅蛋、牛奶同牛油,所以可以整到味道咁似真嘅蛋糕真係唔容易。蛋糕比上一次食有進步,口感一啲都唔實,同其他食物比起身偏甜少少。抹茶紅豆蕨餅 好好味嘅蕨餅,好煙韌,慢慢咬就會散發出陣陣抹茶味,好香,加埋甜甜嘅紅豆,好啱做飯後甜品。

泰式新豬肉金不換葉簿餅

綜合水果、奇亞籽,果昔燕麥碗

紅絲絨純素蛋糕

抹茶紅豆蕨餅

@vegocoffee 大家都知我哋平時都係食肉獸,但係間唔中都會想食下素食😂😂難得放假又俾我搵到個地方可以食番個素食brunch😋😋😋瑪格麗特薄餅 $138一黎到已經聞到好香芝士味,可能係因為薄批食落去餅皮好脆,個餡都幾juice 濃濃既蕃茄味酸酸地,幾開胃😋😋😋😋全日早餐 Vego All Day $148賣相好豐富唔同顏色,竹炭bagel,植物豬柳,沙律菜,牛油果,大啡菇同埋時令新鮮水果😋😋😋 個大啡菇好Juice紅絲絨,香蕉麵包可能因為冇牛油嘅關係所以口感比較實淨,同埋唔算好甜,幾好食感覺又健康d😋Banana Mango smoothie $55芒果味好濃,同埋淡淡香蕉味,好濃厚既質感😋😋😋📍 齋啡 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖

@vegocoffee

瑪格麗特薄餅 $138

全日早餐 Vego All Day $148

紅絲絨,香蕉麵包

Banana Mango smoothie $55
芒果味好濃,同埋淡淡香蕉味,好濃厚既質感😋😋😋

📍 齋啡 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖
2022-07-21 103 views
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:得知最近「齋啡」轉左個ʟᴏᴏᴋ同ᴍᴇɴᴜ即刻帶埋朋友仔返去歎個純素ʙʀᴜɴᴄʜSɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴅɪsʜ係佢地嘅能量ʙᴏᴡʟ,純素咖啡當然吾少得ᴠᴇɢᴀɴ ᴄᴀᴋᴇ啦仲有多左吾少打卡位想影張ᴄʜɪʟʟ爆相,係絕對冇問題的特別值得一提:❶ 作為寵物友善ᴄᴀғᴇ,可以帶埋毛孩一齊黎 仲可以免費向店員索取毛孩零食添~❷所有食材及甜品都不含肉類/奶類/蛋類 連咖啡/飲品都係使用燕麥奶沖調架!.◈ 瑪格麗特薄餅 $¹³⁸第一次食全素的瑪格麗特薄餅估吾到都幾有驚喜Pɪᴢᴢᴀ係蕃茄底再鋪上一層純素芝士香烤至微焦口感雖不是¹⁰⁰%相似,但像真度都好高入口綿滑黏稠,口感都幾特别,可以不妨一試.◈ 羽衣甘籃,藜麥反及牛油果碗 $¹²⁵大大一ʙᴏᴡʟ既羽衣甘籃仲有藜麥,牛油果,聖女茄等食完即刻充滿力量啦!.◈ ʟᴀᴛᴛᴇ $⁵⁰只要試過燕麥奶ʟᴀᴛᴛᴇ都一定對佢獨特味道印象深刻味道濃密醇厚,入口香滑香甜但不會過於強烈味道豐厚,去到最後喉嚨依然留有燕麥奶既餘韻.◈ ᴍᴏᴄʜᴀ $⁵⁵Mᴀᴄʜᴀ口感細膩, 濃厚,味道平穩厚實淡淡既咖啡香帶出朱古力苦甜.◈ 抹茶紅豆蕨餅。朱古
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:
得知最近「齋啡」轉左個ʟᴏᴏᴋ同ᴍᴇɴᴜ
即刻帶埋朋友仔返去歎個純素ʙʀᴜɴᴄʜ
Sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴅɪsʜ係佢地嘅能量ʙᴏᴡʟ,純素咖啡
當然吾少得ᴠᴇɢᴀɴ ᴄᴀᴋᴇ啦
仲有多左吾少打卡位
想影張ᴄʜɪʟʟ爆相,係絕對冇問題的
特別值得一提:
❶ 作為寵物友善ᴄᴀғᴇ,可以帶埋毛孩一齊黎
仲可以免費向店員索取毛孩零食添~
❷所有食材及甜品都不含肉類/奶類/蛋類
連咖啡/飲品都係使用燕麥奶沖調架!

◈ 瑪格麗特薄餅 $¹³⁸
第一次食全素的瑪格麗特薄餅
估吾到都幾有驚喜
Pɪᴢᴢᴀ係蕃茄底
再鋪上一層純素芝士香烤至微焦
口感雖不是¹⁰⁰%相似,但像真度都好高
入口綿滑黏稠,口感都幾特别,可以不妨一試

◈ 羽衣甘籃,藜麥反及牛油果碗 $¹²⁵
大大一ʙᴏᴡʟ既羽衣甘籃
仲有藜麥,牛油果,聖女茄等
食完即刻充滿力量啦!

◈ ʟᴀᴛᴛᴇ $⁵⁰
只要試過燕麥奶ʟᴀᴛᴛᴇ
都一定對佢獨特味道印象深刻
味道濃密醇厚,入口香滑
香甜但不會過於強烈
味道豐厚,去到最後
喉嚨依然留有燕麥奶既餘韻

◈ ᴍᴏᴄʜᴀ $⁵⁵
Mᴀᴄʜᴀ口感細膩, 濃厚,味道平穩厚實
淡淡既咖啡香帶出朱古力苦甜
◈ 抹茶紅豆蕨餅。朱古力蛋糕 $⁴⁵
本身都幾中意食蕨餅
口感煙韌又ǫ彈
仲係清香嘅抺茶味,再沾上紅豆
更帶層次感

Type of Meal
Lunch
2022-07-20 81 views
📍「齋啡」- 尖沙咀地址:尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖二訪純素cafe 🌾呢間主打素食嘅靚靚cafe 🥗 已經試過一次架啦之前🍃近年素食主義興起 唔少朋友轉行食素🍀今次要同大家大力推薦呢間 @vegocoffee 🥯All Day Breakfast第一次食呢個素既All Day Breakfast好有驚喜🥇內容好豐富~軟身既Bagel再加上沙律菜&小蕃茄&牛油果等水果🥑清新之餘🥒綠色能量滿滿💪🏻 非常出色非常健康🌻🌿Thai Basil OnmiPork Pizz 🍕依個係薄底pizza黎🍕 個邊勁脆勁脆👅微微辣嘅Pizza,加上新豬肉、茄子同埋金不換葉👀香料金不換都非常出🤤 好有泰國風味🇹🇭 🍵抹茶紅豆蒴餅 抹茶粉好多好香濃🤤 蒴餅軟軟QQ 必食喔!🥰 🍫朱古力朗尼 焗到外脆內軟嘅朱古力朗尼 ~質感會比較厚實😜 食落唔會好漏👍🏻👼🏻秘魯手沖咖啡 + Latte ☕「齋啡」點可以唔試下佢地嘅齋啡呢☕️來自巴西嘅咖啡豆味道較有少少酸味 值得一試呀😍 Latte 飲落味道唔算太濃 但係好香~甜度啱啱好!! 唔錯喔🥰🥰
📍「齋啡」- 尖沙咀

🥯All Day Breakfast
清新之餘🥒綠色能量滿滿💪🏻 非常出色非常健康🌻

🌿Thai Basil OnmiPork Pizz 🍕
依個係薄底pizza黎🍕 個邊勁脆勁脆👅
微微辣嘅Pizza,加上新豬肉、茄子同埋金不換葉👀
香料金不換都非常出🤤 好有泰國風味🇹🇭

🍵抹茶紅豆蒴餅
抹茶粉好多好香濃🤤 蒴餅軟軟QQ 必食喔!🥰

🍫朱古力朗尼
焗到外脆內軟嘅朱古力朗尼 ~
質感會比較厚實😜 食落唔會好漏👍🏻

👼🏻秘魯手沖咖啡 + Latte ☕
「齋啡」點可以唔試下佢地嘅齋啡呢☕️
來自巴西嘅咖啡豆味道較有少少酸味 值得一試呀😍

Latte 飲落味道唔算太濃 但係好香~
甜度啱啱好!! 唔錯喔🥰🥰