Venchi佢哋嘅gelato不嬲都夠晒濃郁,今次趁住Chope DBS credit card有優惠就買咗佢哋嘅優惠券嚟試吓,120g aka mini size with 2 flavour原價$59/1 而家$49仲要再買一送一,即係$12.5就有一球,真心抵到爛🤑呢次就叫咗佢哋最signature嘅開心果味同埋75%特濃黑朱古力味,原來仲會送佢哋嘅朱古力片,黑朱古力標榜-50%糖分,食落去真係好濃郁嘅黑朱古力味,而且夠滑🤎開心果味仲勁nutty,食完真心好滿足💚

2022-10-08 324 views
據聞Venchi既意大利Gelato雪糕好好味,已經久仰大名多時,最近去試下係咪真係咁好食。分別點左3款雪糕口味以及手工脆筒。開心果味採用布龍泰開心果,口感幼滑,有濃郁既開心果味。榴蓮味並不是榴蓮迷既我亦覺得有超濃郁既榴蓮味,口感幼滑,味道有驚喜,相比開心果口感更幼細。椰子味椰子味道稍為清新,不會過甜。手工果仁脆筒有朱古力醬及果仁碎,令整個雪糕口感有層次。Gelato上面有一塊牛奶朱古力作裝飾,但味道一般。
開心果味
採用布龍泰開心果,口感幼滑,有濃郁既開心果味。
榴蓮味
椰子味
椰子味道稍為清新,不會過甜。
手工果仁脆筒
有朱古力醬及果仁碎,令整個雪糕口感有層次。
Gelato上面有一塊牛奶朱古力作裝飾,但味道一般。
TakeAway
$70 (Tea)
今晚Sweetheart特登買左盒雪糕俾我做精神食糧,佢揀左貴價品牌Venchi。之前去開Sogo分店,今日去利園分店。意大利雪糕家庭裝 1000g $385買左最重嘅1000g,一大盒雪糕揀左3款口味,大部分係特濃開心果,都揀左榛子同特濃黑朱古力。用個厚身類似發泡膠盒裝住,少見。雪糕係冇加附腐劑,建議一星期內食晒。唔怪之得咁貴,雪糕果然又滑又濃厚,講得上係特濃。開心果同榛子味道都好美味天然,食落有少少碎果仁。開心果係採用自意大利布龍泰開心果,話無用奶。經典招牌雪糕口味75%特濃黑朱古力就有碎朱古力,個人覺得唔苦,甜度都適中,算甜既。雪糕都好易畢出嚟。Sweetheart 話揀味之前佢試咗椰子,朱古力品牌始終都係朱古力或者果仁口味較出色。成盒雪糕Sweetheart 話$385,我都係食返牛奶公司唔該

意大利雪糕家庭裝 1000g $385

2022-09-18
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$385 (Other)
意大利雪糕家庭裝1000g
𝘁𝗵𝗲𝗿𝗲'𝘀 𝗻𝗼 𝗯𝗲𝘁𝘁𝗲𝗿 𝘄𝗮𝘆 𝘁𝗼 𝗯𝗿𝗶𝗴𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘂𝗽 𝗮 𝗴𝗹𝗼𝗼𝗺𝘆 𝗱𝗮𝘆 𝘁𝗵𝗮𝗻 𝗮 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆 𝘀𝗰𝗼𝗼𝗽 𝗼𝗳 𝗴𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼🍨 𝗮 𝗿𝗲𝗴𝘂𝗹𝗮𝗿 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝟯-𝘀𝗰𝗼𝗼𝗽 𝗮𝗹𝗹𝗼𝘄𝘀 𝘆𝗼𝘂 𝘁𝗼 𝘁𝗿𝘆 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝘀𝗶𝗹𝗸𝘆 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗶𝗰𝗸 𝗴𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼. 𝗶 𝗿𝗲𝗮𝗹𝗹𝘆 𝗹𝗶𝗸𝗲 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝗱𝗮𝗿𝗸 𝗰𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗽𝗶𝘀𝘁𝗮𝗰𝗵𝗶𝗼. 𝗯𝗲𝘀𝘁 𝗴𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼 𝗶𝗻 𝘁𝗼𝘄𝗻!😋.食過一次 @venchi_hk 嘅gelato真係會上癮,口感綿密層次豐富,特濃朱古力cuor di cocoa一啲苦味都無,好似將十幾粒朱古力整做雪糕咁,應該係我食過最朱古力味嘅gelato,半糖版聽落都好似健康啲😂 另外pistachio都好推介,每啖都食到磨成碎嘅果仁,味道仲愈食愈出,果然係皇牌味道!