Venchi 的朱古力很出名,只是可惜鋒芒總被C牌替代了,這裡的朱古力細滑得很,美味非常,品種又多又好味,連我這個不愛吃朱古力的我也會愛上。不單如此,這裡的咖啡和雪糕也很不錯。今天這柔柔陽光的星期天,我來到合和,等朋友的時間,上到這裡,坐下喝一杯奶昔,灣仔分店比中環的大和舒適,還有好舒適的坐位。點了一個chocolate chips ice cream milkshake . 這是我每次好想改變但總改變不到的選擇。每一次都會最後點這個。説真的這裡Gelato 比很多店出色,存放時間短,新鮮,不是大批製作,能吃到原味。加上鮮奶打成milkshake , 滑得不行,再配上滿滿cream和一片朱古力,休閒下午大概是這樣吧!還要説這裡用Gelato 很多,很足料,還要説杯子好像比中環分店的大,抵吃點。大概,認識Venchi 的好就會認識。不過$65一杯也蠻貴。
2016-10-13 1308 views
合和中心既一間chocolate小店裝修得好靚,有啲假既雪糕做deco,環境算grand。試食左三個味,但最後揀左個幾特別既:碎朱古力雪糕,感覺係白朱古力🙈🙈 唔算太甜不過Regular size 都好大,有兩個球🍦🍦整體都唔錯呀😋
合和中心既一間chocolate小店

裝修得好靚,有啲假既雪糕做deco,環境算grand。

整體都唔錯呀😋
2016-10-13
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
Tea
2016-09-20 865 views
If you have a sweet tooth you will love it. Not too thick or too thin. Sweet and creamy. You can choose your flavour of icecream I chose hazlenut today. You can sample the flavours to help make your decision. No ice/water added it's gelato blended with milk. For those who want to be healthy they have dairy free dark chocolate gelato which is less sweet personally I haven't had those but my thin friends like it. Their stracciatella gelato is the best stracciatella I've tried.

Hazlenut  frappe  with  cream
Hazlenut  frappe  with  cream
  • Gelato
  • Frappe
  • CHOCOLATE
2016-06-28 1363 views
羅野去朋友公司比佢,朋友見天口甘熱,就話請我食佢公司樓下間出曬名既朱古力專門店既雪糕。食左Amazon chocolate (店員介紹話係無糖chocolate)同埋焦糖布甸味。我揀左好耐,但店員都唔offer比我試食,明明其他店我見到可以試食。呢到有好多種朱古力味揀,最後揀左呢隻個名甘特別既,其實食落係似dark chocolate,但就無dark chocolate甘濃味。雖然呢間店朱古力出曬名好食,個朱古力雪糕又無話特別好食,比想像中普通。(之前食過dark chocolate都幾好食)焦糖布甸比想像中淡味,唔太甜,淡淡既布甸味,焦糖味更加係唔重。係清淡既焦糖布甸雪糕,算幾特別。可能有期待,就有失望。呢間店有埋位可以坐,可以坐低慢慢食完個雪糕先走。
Gelato

可能有期待,就有失望。

呢間店有埋位可以坐,可以坐低慢慢食完個雪糕先走。
Gelato
2016-05-15 1085 views
之前去食完Feast x Venchi嘅 afternoon tea set,送咗迷你意式雪糕 Gelato 換領禮卷,襯住今日咁熱就同朋友去換雪糕食。雖然Venchi出名朱古力,但係咁熱真係想食啲清啲refreshing啲嘅味,所以我哋揀咗一個extra dark chocolate,一個梨子sorbet。梨子味真係好清新,🏻味道天然,又唔會太甜,熱天食一流。Extra dark chocolae雪糕軟滑,朱古力味濃郁,但未至於去到extra dark咁濃。不過重點係店員見到我哋拎張voucher出嚟就黑我哋面 雪糕好食,不過店員態度就有待改善

不過重點係店員見到我哋拎張voucher出嚟就黑我哋面
雪糕好食,不過店員態度就有待改善
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Tea
Coupon
2016-04-08 950 views
朋友住灣仔區,極力介紹呢間朱古力店嘅冧酒咖啡,所以趁今日收工同朋友一齊去試! 門面好大,金碧輝煌,格子櫃放滿散裝朱古力,色彩繽紛!小朋友一定唔捨得走, 店內亦有小圓枱比客人坐低一角嘆食物!最入一個長櫃檯做咖啡!我哋入內落單!店員有禮,當時店內無人,好快做好兩杯咖啡比我哋! Cappuccino Cuba-Rhum($45)厚紙杯,膠蓋上有凹位放了一塊75%朱古力,打開一塊有花紋四方朱古力,慢慢嗒,濃香朱古力味,滑溜又唔會苦澀!咖啡膠蓋見到有層泡沫,影好相試一口,咖啡香滑易入口,唔太熱,有香濃酒味,都有啲強烈,飲完成身暖洋洋!有點微醺!好味!店員有禮!斯文有笑容!做事亦爽手!

朱古力
冧酒咖啡

店員有禮!斯文有笑容!做事亦爽手!
2016-03-07
$45 (Tea)
朱古力
冧酒咖啡
2015-12-02 753 views
午飯後由中環行返去灣仔,曬咗陣太陽見有少少口乾,經過合和中心時,原本諗住買杯老星聖誕咖啡特飲,但見隔離間「Venchi Chocolate」開咗咁耐細佬都未幫襯過,所以就走咗入去買咗杯凍朱古力飲 。店內只有身處收銀機後面一男一女o既服務生,唔通係玩情侶檔,希望吸引多啲拖友光顧?!妹妹仔落完單就交由哥哥仔慢慢調製凍飲 。大概等咗十分鐘,飲品終於準備好,$48一杯凍朱古力加送一塊朱古力曲奇,名朱古力店出品價錢算屬正常。由於凍朱古力單靠冰塊加凍,飲用時唔係好夠冰涼 ,其朱古力味則香醇得黎一啲都唔會過甜,加上忌廉更覺香滑,不過如果味道可以再濃厚啲啲效果應更佳。
凍朱古力
2015-11-28
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$48 (Tea)
2015-10-28 556 views
今日到灣仔辦事,諗起依度有間我至愛的雪糕舖,又買了兩球試試,分別係雲石朱古力和亞馬遜朱古力,依舊口感軟滑,濃郁既朱古力係我大愛,不過如可以再凍啲再滾大球啲就更好,今次略有少少水,可能射燈太熱喇~
TakeAway
去完亞洲協會香港中心看「別有洞天:蝙幅之旅」,沿著堅尼地道走,看看古樹,走著走著來到合和中心。隨意閒逛,發現這間朱古力店。Hubby說感應到這裡的朱古力很好味,我們便入內逛逛。原來除了朱古力,這裡還有雪糕和飲品出售。款式選擇大概有8至10款,不算多,在柚子雪糕、西柚雪芭和榛子雲石朱古力之間,還是選了榛子雲石朱古力。其實看到$40才有一球,覺得有一點貴,但吃下就知道物有所值。濃郁的棒子味道,甜度剛好沒有膩的感覺。配上軟滑的雪糕,雪糕滑得像新鮮製成的一樣,雪糕裡的水份還沒有被冷凍結冰,入口時那種滑,如絲般滑入食道似的。H字頭的雪糕專門店,一球雪糕也要大約$35,這裡只是相差大約$5,但雪糕的味道、質感、口感真是差天共地。越吃嘴巴越刁的我,想吃的東西越來越少,也越來越貴,唯有貴精不貴多。人生苦短,要在能力範圍內善待自己。
榛子雲石朱古力雪糕
2015-09-27
$40 (Tea)
榛子雲石朱古力雪糕
2015-04-03 595 views
一直吃雪糕, 總會光顧Hxx-das / Godiva, 今天因為要親身去訂自助山buffet便來到合和中心, 無心插柳之下, 竟然俾我認識到你, 見今天抹茶味gelato做promotion ($23@), 儘管試試, 但你卻令我一試傾情.抹茶味超濃郁, 甘甘地奶味不太重,口感柔滑, 加上意大利Gelato不含忌廉,難怪特別受嗜甜又怕肥的我歡迎,你必定成為了我找尋夏天健康消暑食物的好去處。

Other Info. : 原價要$38@
2015-03-28
2014-11-22 1077 views
前排去 cova 食 gelato, 質素唔錯,但價錢較貴。呢兩日都有去 venchi 食 gelato ,質素都好好,不過最緊要都係佢個 daily offer,每日有兩種口味特價,每球23元,但原價係38元,真係超抵!我食個兩種味係芒果同cappuccino,個人唔鍾意haagen dazs 個芒果雪糕,奶味太重,冇哂芒果味,所以食芒果味一定係sorbet 或 gelato。D gelato 夠重芒果同咖啡味,但唔冰,那個做得幾好。一球都唔會話太細,冇因為offer而縮水。其中一次同朋友去,佢唔知有D味冇offer,點錯左,轉番另外一隻味都ok,員工態度好好。環境亦好舒服。

mango gelato
cappuccino gelato
2014-11-21
mango gelato
cappuccino gelato
2014-03-09 1362 views
曾在意大利試過他們的雪糕,今日經過合和中心一望就已經開心得非進去不可,他們的試過一試難忘夠細滑,是次原本想點榛子雪糕,店員見我好奇望著其他口味便主動邀我試沙巴翁口味的雪糕,一試味道熟悉像是在那款甜品裡品嚐過這味,於是轉軚點這單球沙巴翁味道獨突的雪糕來吃,雪糕的味道不太甜有點像甜筒的味道,口感軟滑像吃豆腐花一樣。店內得兩個座位沒有太多人坐得舒服。店員還告訴我保留單據至3月31日買雪糕球可一送一而且遲啲中環畢打街會再開第三間分店,下次一定要再來試。
2014-03-08
2013-09-27 182 views
這是早前以中秋為主題的巧克甜心夜活動當天 跟著主辦方 試到了巧克力月餅 巧克力魚子醬 麥芽糖巧克力 以及繽紛的Gelato 還有巧克力火鍋快來一起熱鬧圍觀吧~~先來的當然是主角Venchi雙喜臨門巧克力月餅禮盒黑巧克力月餅外層是純度75%的黑朱古力內餡是Venchi特製的皮埃蒙特榛子酱和顆顆原粒的大榛子最喜歡榛子脆脆的碎落伴著黑巧的迷情一起融化在舌尖劃過濃郁 留下餘香回味牛奶巧克力月餅換上牛奶巧克力的外殼 口感來的更香滑一些 增添甜美的柔順滋味另外店家也準備了 當時並未上市的香橙朱古力月餅限量款 總是女孩子的致命傷香橙味濃而清新 甜蜜的很張揚讓我忍不住想喝上一口君度酒悠悠的回味 該是更美妙吧盒裝內還有Venchi最受歡迎的兩款人氣之作75% 純朱古力魚子醬一顆顆似魚子醬的小圓粒很有”起伏感”中層有脆香的朱古力層裏面夾有順滑的朱古力蓉由內到外的三重滋味 真讓人欲罷不能而另一款榛子蓉軟心朱古力魚子醬也是三層的結構不過夾心則是以榛子巧克力醬取代化在口中有榛子的香氣散出愛堅果的定是不可錯過掃過月餅禮盒后 來試試新款系列薰衣草海鹽香橙巧克力淡淡的紫色 已經很有薰衣草的浪漫味咬開來 可以看見有絲絲
這是早前以中秋為主題的巧克甜心夜
快來一起熱鬧圍觀吧~~
先來的當然是主角Venchi雙喜臨門巧克力月餅禮盒
先來夏季水果風味
蘋果 奇奇異果 番石榴 還有淡粉色的西瓜味
最喜歡番石榴那款 清新又溫潤 帶來一陣涼意
另有奶味重一些的曲奇 朱古力 牛奶 開心果口味
以及新款“石板街”
有榛子碎和棉花糖小顆粒
好似做夢都是甜絲絲的 滿屋子化不開的香濃
2013-08-15
Tasting Event
2013-07-07 646 views
knowing this famous gelato for such a long time by various bloggers here, it was sunflowerting first time to try by group-coupon in a high standard gelato evening:the first round is early-May by their closing time 8:00pm, gentleman really kind to serve with detail explaination about their various products, professional service with cheerful heart really impressive toward a group-coupon customer !as certain gelato is out of stock, he can do me a favour for other choice even not on g.c. list !gene
generous for various snapshot around the shop when I was the only customer, my first try is :

coffee , chocolate & Crème Brulee: texture is so smooth when the fragrant is come step by step when the strong high light should the chocolate even coffee is the favour choice from 3 of them !
feel so good until I return for 2nd time today (also in hurry by 8:00pm ^^ )~
single scoop is in limited supply by 8:00pm

I can make a choice between mango & extra dark chocolate ~
absolutely a correction decision when its a surprise when other main theme like hazelnut still out of stock : it's stick to the point when this level of strong favour with bitterness probably the best when sunflowerting ever tasted !
$32 for 3 scoop when original is $56; $16 for single scoop when original is $ 33 !
Other Info. : How to make gelato ? The mixture for gelato is typically prepared using a hot process first, where the sugars need to dissolve. White base is heated to 85 °C (185 °F) completing a pasteurization program. The hot process to make chocolate gelato is essentially the same for conventional ice cream, and depending on recipes, it is meant to be traditionally flavored with cocoa powder and cocoa butter
2013-07-06
Dinner
Group-buy
  • coffee gelato
  • extra dark chocolate gelato
2013-05-31 546 views
(怎麼我用 OR 的新手機 app 來寫食評,一儲存了就即刻刊登了?我還未評分呢!我現在要改喇!)去了合和配眼鏡,在電梯大堂發現了意大利名牌朱古力店 Venchi。記得很久以前買過這品牌 Gelato 的團購券,但結果最後也用不上,既然現在一場來到,當然要吃番杯。Gelato 有許多口味,但這是朱古力店我很自然選了黑朱古力的款式(單球$33)。雪糕球密度頗高,幾乎有點可以「拉起」雪糕的程度,也不易融化。朱古力甜中帶甘,這個價錢還算合理。吃著朱古力雪糕時見到店內的散裝朱古力($128/100g),忍不住又買了幾顆試試。Giandujotti Chocolight Pure Piedmont hazelnuts IGP Gianduja with no added sugar, sweetened with maltitol主力買無添加糖的口味,這個 Chocolight 系列用的代糖是甘露醇。Giandujotti 是榛子蓉餡的,吃過有些品牌的口味很甜膩,這個卻沒有很滯的感覺。 Pure Dark Chicolight Cubotti這個同樣是黑朱古力,有軟心(不是流心)餡。Chocol

Giandujotti Chocolight

Pure Dark Chicolight Cubotti
這個同樣是黑朱古力,有軟心(不是流心)餡。

Chocolight Cuor di Cacao 75% 是純味黑朱古力片,甘味比超市同樣純度的要強,果然一分錢一分貨。
Cibotto - Pure 85% chocolate 是品牌最高濃度的朱古力,就算有加糖都是味帶點甘苦,不知是不是幻覺竟有點像喝咖啡!
4 粒朱古力已要 $51,真的不能常買呢。