2022-10-29 1202 views
第1次來,是2021年9月,2人來吃晚餐,感覺普普通通的店,沒有打算再來。因為舊居翻新工程,2個星期内跑了5次深水埗,談完事情,走着走着就到了維景酒店,媽媽說上去海港酒家吃午飯,好!生意很好,拿號等位約15分鐘才有位,點了以下的:#普洱茶:挺順喉的。#金牌叉燒飯:味道好!優惠價33元/碗,抵食。#濃湯灼生菜:份量足,不錯。#上海菜肉雲吞:餡料足,可惜雲吞皮煮糊了。#鮮蝦脆皮紅米腸粉:賣相佳,味道好!本餐驚喜!3天後(10月27日),我們又來吃午餐,仍然要等位約15分鐘,今次點了:#普洱茶:味道是不錯。#金牌叉燒飯:今次味道差了很多,下次不會再點。#鮮蝦脆皮紅米腸粉:為了吃它再來的,真的味道好!#鮑魚野菌餃:一口鮑魚有咬勁,菌菇餡料,香味十足。#上湯鮮竹卷:足料,好吃!應該很快會來第3次。

生意很好,拿號等位約15分鐘才有位,點了以下的:
#普洱茶:挺順喉的。
#金牌叉燒飯:味道好!優惠價33元/碗,抵食。
#濃湯灼生菜:份量足,不錯。
#上海菜肉雲吞:餡料足,可惜雲吞皮煮糊了。
#鮮蝦脆皮紅米腸粉:賣相佳,味道好!本餐驚喜!

#普洱茶:味道是不錯。
#金牌叉燒飯:今次味道差了很多,下次不會再點。
#鮮蝦脆皮紅米腸粉:為了吃它再來的,真的味道好!
#鮑魚野菌餃:一口鮑魚有咬勁,菌菇餡料,香味十足。
#上湯鮮竹卷:足料,好吃!

應該很快會來第3次。
2022-10-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
2022-08-21 1510 views
一直都好喜歡這家早茶,裏家有比較近,環境也算寬敞!最喜歡就是這家店紅米腸粉,然而這次再去,竟然質素差了好多,一點不酥脆,裡面還加了西芹。.這次點的雪山叉燒包,意外好吃,一口就融化了!酥鬆好吃!素燒鵝和鮑魚燒賣都還是我必選的,小籠包皮略厚,但是也不難吃
2022-04-27 1924 views
本來想和媽媽吃粥底火鍋,可惜,Open Rice 標示的位置,沿荔枝角道找不到店,唯有放棄,在太子地鐵站附近找家店,隨便吃吃!Walk in 維港酒店内的海港酒家,最後1張細枱,5分鐘後就要等位,運氣還不錯!點了以下的:#普洱茶:茶葉放多了,太濃!請服務員調淡一點,他說茶葉是預先包好的,每包都一樣咁濃;即是:早市、午市、晚市,茶的濃度一樣,建議酒家可以適當調整。#醬油鮑魚銀絲煲:本餐唯一好吃的菜。#脆皮醬燒雞:未煮熟,雞脾骨還有血。#菩提乳香八寶齋:完全不入味。

點了以下的:
#醬油鮑魚銀絲煲:本餐唯一好吃的菜。
#脆皮醬燒雞:未煮熟,雞脾骨還有血。
#菩提乳香八寶齋:完全不入味。
2021-09-18
$190 (Dinner)
2022-04-26 1774 views
一年,最少要食一次蟹!!!d蟹供應唔多,7點半到,都係得返3隻三斤半選擇。始創個間得返8斤金蟹,4個人真係搞唔掂。再加個4人餐$988,都係剛剛好夠飽今次好幸運,揀左隻有膏既蟹,一人一匙羹,又香又滑花膠湯,每盅都有3片厚花膠,而湯都好夠味,抵食肉蟹爭d,太重味,又唔夠實肉,可以接受鮮鮑魚,整椒鹽好出色,比清蒸好味100倍3.5斤長腳蟹,好實肉,成個身都食得,無浪費總括而言:人頭$500唔算貴,滿足海港質素有保証,每次食都質素平均。
一年,最少要食一次蟹!!!
d蟹供應唔多,7點半到,都係得返3隻三斤半選擇。
始創個間得返8斤金蟹,4個人真係搞唔掂。
再加個4人餐$988,都係剛剛好夠飽

今次好幸運,揀左隻有膏既蟹,一人一匙羹,又香又滑

花膠湯,每盅都有3片厚花膠,而湯都好夠味,抵食

肉蟹爭d,太重味,又唔夠實肉,可以接受

鮮鮑魚,整椒鹽好出色,比清蒸好味100倍

3.5斤長腳蟹,好實肉,成個身都食得,無浪費

總括而言:人頭$500唔算貴,滿足
海港質素有保証,每次食都質素平均。
2022-04-26
$500 (Dinner)
  • 長腳蟹
2022-02-01 1267 views
啲長腳蟹超新鮮超大隻,自己揀完要邊隻之後就可以埋位等食一上枱,個個「嘩~~~~」,啲蟹膏多人嚇死人,真係好鮮甜。拎住隻蟹腳啖啖蟹肉好滿足!食蟹食到飽!全家人都食到好開心
啲長腳蟹超新鮮超大隻,自己揀完要邊隻之後就可以埋位等食

一上枱,個個「嘩~~~~」,啲蟹膏多人嚇死人
,真係好鮮甜。
拎住隻蟹腳啖啖蟹肉好滿足!食蟹食到飽!全家人都食到好開心
2021-11-27 1813 views
屋企人一向鍾意食中菜,海港酒樓成日都去,今次我哋三個人就嚟咗食晚飯。叫咗半隻燒鵝,燒得好香,皮脆,燒鵝又唔肥,冇好多汁浸住,唔會過鹹,高水準。叫咗兩個小食,鴨翼,同埋酒糟鴨舌,好入味,好好食。跟住叫咗兩個煲仔小菜,一個係薑蔥美國桶蠔,炸粉太多,太厚,不過廚師好細心將每隻號切開一半嚟咋,唔使一人一大隻。不過不失啦。仲有一個豬腩片炆魚扣,魚扣炆得好淋,好入味,攞滿分,不過豬腩片出太多油,之後其他配菜太油食唔到。整體來講,煲仔小菜可以改善下,燒鵝,小菜,非常好食。****************評分 : 6.5/10簡評 : 燒鵝今次攞滿分
叫咗兩個小食,鴨翼,同埋酒糟鴨舌,好入味,好好食。
整體來講,煲仔小菜可以改善下,燒鵝,小菜,非常好食。
****************
評分 : 6.5/10
簡評 : 燒鵝今次攞滿分
2021-11-26
2021-11-16 1348 views
肉肉🦊強烈推薦的當然是他家的紅米腸了,OMG和點都德的味道差不多,是裡面酥酥脆脆帶一顆蝦仁🍤,外面糯糯的,配上豉油非常美味。再說蘿蔔酥,本身肉肉🦊不喜歡蘿蔔,但是酥脆一絲絲的蘿蔔酥,稍不謹慎就會掉渣的口感你不想體會一次嗎?接著還有鮑魚燒賣皇,裡面有一顆蝦仁。.然後小🐤胃超高評的幾個菜,因為他平時完全不愛早茶,他卻說腐皮素燒鵝很好吃,脆脆的豆腐皮里包裹著各種素菜,口感豐富,還有一個是中山甜薄撐,是糯米,椰蓉碎花生🥜做的,口感層次非常豐富,糯而不甜。.甜品🍮不知道為什麼都很便宜,我們點了芒果布丁和楊枝甘露,出品也都很贊,據說他家的鳳爪也很好吃,下次有機會再去試試。.店名:海港酒家地址:全港很多分店,我去的是位於太子維景酒店🏨一樓的,位置寬敞舒適
店名:海港酒家
2021-04-20 3349 views
今日一大班朋友共七個人聚會 慶祝生日,來了這家位於旺角維景酒店二樓的酒家,朋友說這裏的套餐非常抵吃。點了兩個二人套餐和一個四人套餐。人均265 包加一茶介和飲料實在非常超值。套餐基本上包括 澳洲龍蝦伊麵,清蒸龍躉班,鹽燒六頭鮑魚,西蘭花如意炒帶子,翡翠炒龍躉球,上湯焗蝦球伊麵, 燒腩仔, 脆皮醬燒雞, 咕嚕肉, 燒鵝叉燒雙拼,基本上份量絕對令你要扶牆離開。特別喜歡吃鹽燒六頭鮑魚,實在炸得非常香脆。清蒸龍躉班也很嫩滑,脆皮醬燒雞 也做得非常好 很有雞味,燒腩仔完全沒有肥肉,而且燒肉皮非常香脆。龍蝦伊麵和大蝦球伊麵 味道也很香濃,基本上所有菜式 都做得有不錯的水平,這個價錢實在難得。絕對誠意推薦👍

2021-04-20
$265 (Dinner)
  • 鹽燒六頭鮑魚
2020-06-06 3544 views
位於維景酒店一樓有海港,是飲茶的好去處。這次我們叫了早茶的優惠點心牛肉腸、蝦餃、柴魚花生粥、鮑汁鳳爪、香茜餃。蝦餃好吃,蝦肉新鮮,吃起來很爽口,但被可以再薄一點就更好了。柴魚花生粥的味道很好,他用了花生、柴魚和鹹豬骨一起熬製,粥底也很綿滑,就是鹹了一點。牛肉腸很好吃,很滑。鮑汁鳳爪花生很入味,就是煮的時候可能過了火,鳳爪的面有點兒焦香味。香茜餃皮薄,餡料多,裏面還包含了冬菇、紅蘿蔔絲和蝦肉,這個配搭得非常好。
2020-05-24 2797 views
呢個週末,幾個好耐無見嘅朋友約我飲茶位於旺角區嘅維景酒店,頂多係間三星級嘅酒店,好處係交通便利同購物方便,過去好多自由行嘅內地客入住,樓上有間酒樓,亦係好平民化。我第一次嚟呢處,感到地方幾大同光猛,但環境就頗嘈雜。朋友一早九点幾嚟攞咗位等我哋。桌上有四、五張紙感覺都算多嘢食, 由於重早,我哋祇係叫点心。 粥底較稀,唔見柴魚,祇有猪骨同少量花生,加咗幾舊油條喺粥,怪芋絲就唔覺,但食到满口油,重食出油唔係靚油一般係一個比較好嘅点心,真係有姬松茸有蝦有肉,但食唔出香茜味蟹子同蝦肉都有👌總括呢度整體水平,招呼OK,衛生有進步空間,点心麻麻,勝在價錢平,對要求唔高嘅茶客應該可以!
呢個週末,幾個好耐無見嘅朋友約我飲茶

柴魚花生粥

芋絲長春卷

芋絲就唔覺,但食到满口油,重食出油唔係靚油

一般

係一個比較好嘅点心,真係有姬松茸

維景'香茜餃

有蝦有肉,但食唔出香茜味
蟹子原隻蝦燒賣

蟹子同蝦肉都有👌

2020-05-23
$42 (Lunch)
2020-05-20 2176 views
同朋友慶生, 咁去到呢間酒家, 佢有餐選擇, 咁我就叫咗T825呢個餐。但係, 當中個湯, 本應係濃湯花膠煲螺頭; 但係就話無得提供, 只係有冬瓜盅。  兩個湯, 我相信食過中餐嘅朋友都知價錢係唔一樣啦, 但係同酒家講, 佢地原全無理, 只係無限LOOP住話得冬瓜盅, 得冬瓜盅咁....都無計啦, 都坐落, 唯有都照叫啦。因為佢話全部餐都係只係冬瓜盅......好啦, 個湯嚟啦, 係暖嘅....同埋唔係冬瓜盅, 只係冬瓜湯。冬瓜盅, 係有個盅架嘛!到最後, 咁有D野食唔晒, 個呀姐話俾個膠袋我裝, 咁我諗住佢咁講係唔使收錢啦....最係收咗一蚊, 但係一個盒又係一蚊, 唔明點解佢地會咁樣對待個客, 咁如果係一樣價錢, 咁我梗係要盒啦, 起碼唔會漏汁....只係怪自己天真同傻。點解會無客人幫趁, 總係有原因的。

點解會無客人幫趁, 總係有原因的。
2020-05-19
2020-04-14 1658 views
一家大細好耐冇飲茶啦今次嚟試試佢哋嘅點心啦。首先坐低就叫咗個香片飲茶味都夠清香。跟住我哋就叫咗個家鄉煎薄餅,由細到大都係食呢個佢真係煎得幾香下。夠薄餅都算搓得幾夠薄, 薄餅又唔會太過油,啱晒我呢排減肥又可以食幾塊!跟住我哋仲叫咗個饅頭,本身以為普普通通,淨係啱老人家。原來呢個饅頭都幾有饅頭嘅香味。食咗好似係平民但係有高水準嘅點心。除咗嗌呢兩款點心我哋仲叫咗布甸甜品,甜品就普普通通冇乜特別如果下次有機會一定會試吓佢哋嘅紅豆糕。
一家大細好耐冇飲茶啦今次嚟試試佢哋嘅點心啦。
首先坐低就叫咗個香片飲茶味都夠清香。
除咗嗌呢兩款點心我哋仲叫咗布甸甜品甜品就普普通通冇乜特別如果下次有機會一定會試吓佢哋嘅紅豆糕。
2020-03-29 957 views
今日放假,約咗屋企人一齊去太子飲茶!呢間海港喺太子維景酒店一樓,環境比起其他海港坐得舒服!今日都叫左唔少點心,有燒賣,腐皮卷,灌湯餃,煎腸粉,棉花雞,香茜餃,仲有碟蝦球伊麵!今日最好味就係碟蝦球伊麵,個玻璃茨整得好好,蝦肉質地幾彈牙,份量仲好多,我地仲食唔晒仲要打包添!但係腐皮卷就麻麻了,腐皮一啲都唔脆,好似冇炸過咁!下次一定唔會再叫腐皮卷!

2020-03-14 854 views
今晚約咗朋友去太子維景酒店入邊嘅海港酒樓晚餐,睇完餐牌大家都唔知食什麼好就不如唔使諗叫個4人套餐試試,見個套餐都幾豐富又唔貴~有蝦球伊麵,鮑魚遼參西蘭花,竹笙海王翅,清蒸沙巴龍躉,燒鵝,橙汁一渣汽水或啤酒兩罐,蝦球伊麵一般啦鮑魚遼參都可以有4隻鮑魚都算大隻,竹笙海王翅每人兩碗有多味道材料都可以,燒鵝就真的失色實在太肥皮又唔脆扣分,值得一讚就是條沙巴龍躉蒸得剛剛好好滑,4人套餐都係$788每人都係二百元叫做又有鮑魚又有魚又有翅食ok啦
,值得一讚就是條沙巴龍躉蒸得剛剛好好滑
  • 清蒸沙巴龍躉
2019-10-05 3491 views
阿拉斯加長腳蟹當造,海港酒家每斤都只喺賣$148,近乎批發價咁濟,難得咁抵緊喺要搵埋朋友仔一齊擦番餐勁嘅!做緊大特價嘅緣故,酒樓晚市非常旺場,閒日7點鐘去到酒樓攞飛等位,都要等成差不多個幾兩個鐘先有得入座。如果打算食蟹的話,入座前記得向職員揀定蟹嘅大細,唔喺好快就比人揀哂心水size嘅長腳蟹。我地食個時大部份嘅長腳蟹都由5斤尾6斤起跳,無番三四個人都未必食得哂,記得約多幾個朋友嚟開心share。原隻清蒸長腳蟹喺唔使加手工費嘅,如果想試下其他烹調做法,茶樓都提供左好幾款比大家選擇,例如用蟹膏炒飯等,但就需要每款另加$100加工費。主角長腳蟹終於上枱啦,落單後都等左大半個鐘先有得食。金黃色嘅蟹膏最突出,味道咸咸地帶濃郁嘅油香味,所以我地都特意叫左炒飯打算用蟹膏嚟撈飯食。長腳蟹另一吸引人嘅地方就係佢又長又粗壯的腿,枱上每人都有一把較剪比你慢慢拆開蟹殼食肉,長腳蟹身形大所以拆肉都唔算難。打開蟹殼,入面係鮮甜嘅蟹肉,肉質口感好好完全唔霉,証明隻蟹的確新鮮。長腳蟹底下加左蛋白一齊去蒸,蛋白吸收左蒸蟹個時流出嘅精華,食落鮮味十足。四個人食蟹再加兩個小菜,埋單約$1200,價錢合理,食物質素有水準,大

四個人食蟹再加兩個小菜,埋單約$1200,價錢合理,食物質素有水準,大家都食到好滿足咁離開。
  • 阿拉斯加長腳蟹