2018-03-28
香港唔係好多食越南菜式嘅餐廳,連鎖嘅話都有兩三間嘅,青越就係其中一間。通常連鎖餐廳都難啲中伏,不過就一定少咗啲地道特色㗎啦,今次一於初嘗睇吓好唔好食!我叫左個青越生牛肉湯河粉(大)、朋友叫咗個順化香茅豬扒河粉(大),下午茶套餐會送埋熱飲,我哋各自嗌左杯熱檸水🍜青越生牛肉湯河粉(大),唔知呢碗粉個名有埋餐廳個名落去係咪比較推介呢?自己覺得個生牛肉真係唔錯,肉味夠濃,唔係啲好多脂肪嘅肥牛,但咬落去又有油香,而且唔係煮到耐左嘅老牛肉。河粉同湯就正正常常,連鎖餐廳質素。分量對於女仔來講大左少少,不過嗌細碗又會唔夠飽🐷順化香茅豬扒河粉(大),男性朋友覺得個份量啱啱好,香茅豬扒都幾大件,調味唔錯,肉質唔韌,唔會𡁻唔到。兩款河粉都有配幾片辣椒同埋一粒青檸,加左辣椒落去香好多,如果可以再多啲辣椒就更好,更加適合啲鍾意食辣嘅朋友仔餐廳環境闊落,一邊有落地玻璃望街景。餐廳冇背景音樂,小小人聲此起彼落,算係一個休閑舒適嘅地方,亦有客人喺度嘆咖啡~
青越生牛肉湯河粉(大)
順化香茅豬扒河粉(大)