2018-03-28 251 views
香港唔係好多食越南菜式嘅餐廳,連鎖嘅話都有兩三間嘅,青越就係其中一間。通常連鎖餐廳都難啲中伏,不過就一定少咗啲地道特色㗎啦,今次一於初嘗睇吓好唔好食!我叫左個青越生牛肉湯河粉(大)、朋友叫咗個順化香茅豬扒河粉(大),下午茶套餐會送埋熱飲,我哋各自嗌左杯熱檸水🍜青越生牛肉湯河粉(大),唔知呢碗粉個名有埋餐廳個名落去係咪比較推介呢?自己覺得個生牛肉真係唔錯,肉味夠濃,唔係啲好多脂肪嘅肥牛,但咬落去又有油香,而且唔係煮到耐左嘅老牛肉。河粉同湯就正正常常,連鎖餐廳質素。分量對於女仔來講大左少少,不過嗌細碗又會唔夠飽🐷順化香茅豬扒河粉(大),男性朋友覺得個份量啱啱好,香茅豬扒都幾大件,調味唔錯,肉質唔韌,唔會𡁻唔到。兩款河粉都有配幾片辣椒同埋一粒青檸,加左辣椒落去香好多,如果可以再多啲辣椒就更好,更加適合啲鍾意食辣嘅朋友仔餐廳環境闊落,一邊有落地玻璃望街景。餐廳冇背景音樂,小小人聲此起彼落,算係一個休閑舒適嘅地方,亦有客人喺度嘆咖啡~

青越生牛肉湯河粉(大)

順化香茅豬扒河粉(大)

2018-03-28
$45 (Tea)
青越生牛肉湯河粉(大)
順化香茅豬扒河粉(大)
八點幾近九點坐低,諗住叫春卷撈檬,侍應話無曬檬粉,叫我點湯河。未幾,已經話連河粉都無埋。越式餐廳無檬粉無河粉,第一次聽,無乜野可以揀,得返飯可以嗌⋯聽侍應傾計,因為無粉食,已經走左三圍枱菠蘿海鮮炒飯,$78加一,上枱份量大,但成碟飯只有三隻蝦,見唔到其他海鮮,只有三色豆、提子、肉鬆、蛋絲同埋扎肉粒,只係菠蘿鮮蝦炒飯,感覺非常唔良好。睇返Menu張相,真係只係插左幾隻蝦,咁無辦法,只能當自己中伏。紅酒牛柳粒飯,較為正常,不過不失。

侍應傾計,因為無粉食,已經走左三圍枱

紅酒牛柳粒飯,較為正常,不過不失。
菠蘿海鮮炒飯
2018-03-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
2018-02-22 377 views
相隔一年今次造訪亦是由於去拜年, 在親人的家居下近近地不在作它選、記憶中好像不算太差所以腳步便往店內去。。。飯麵類其實有很多選擇, 例如有香茅豬扒飯、越式扎肉牛油雞翼飯、 咖哩牛腩飯、 紅酒牛尾飯 、烤豬頸肉飯 、越南魚露煎比目魚飯 、炒越式海鮮金邊粉、 香辣鮮肉碎煎蛋飯、泰式紅辣椒椰汁雞飯等等~當日就要上泰妃雞飯HK$52. 份量超大, 黃色的米飯理應用上黃薑, 但這裏卻給人一種椰汁味較為濃重之感覺、 至於雞件亦斬得比較大件, 雞肉質感不過不失、 味道上沒有太大驚訝, 如果你是一個沒有太大要求的食客、份量絕對可以拉高味道上之分數~相反我就幾欣賞這個玫瑰latte , 水吧就在眼前看見這位阿姨级比對上年卻進步多了、 拉花功力亦大大增高, 剛好輕輕帶出玫瑰清香、 跟餐更改有折扣當然選擇~個人評分該次水準為75,合格但不値排隊。☆小記: 個人覺得用餐的食物當固要好, 但員工的寬容也是重要一環、 繃緊的面容很多時會令到第一眼接觸的客人感覺不是太好, 所以敬希有關方面注意。☆
泰妃雞飯

剛好輕輕帶出玫瑰清香、 跟餐更改有折扣當然選擇~
玫瑰latte

個人評分該次水準為75,合格但不値排隊。
玫瑰latte
2018-02-10 218 views
呢間越南野幾好食的,但平時晚飯價錢比較貴,星期一至五下午茶餐抵食好多!35- 45 就已經有一個餐,一碗大大碗越南粉加飲品。春卷&香茅雞翼幾款小食仲可以用優惠價格 15 -20 就食到! 特飲可以用半價加飲!
呢間越南野幾好食的,但平時晚飯價錢比較貴,
星期一至五下午茶餐抵食好多!
35- 45 就已經有一個餐,一碗大大碗越南粉加飲品。

特飲可以用半價加飲!
Other Info. : 下午茶餐抵食
2018-02-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2018-02-07 267 views
有一段時間沒吃過越南菜難得見青越這店沒什麼人等位..所以就來試試啊!裝潢及餐牌設計都有花心思~點了香芒蟹肉炒飯﹑越式拼盤及鮮蝦豬肉米紙卷越式拼盤,有4款小食:香茅豬肉蝦片﹑芝士流心蝦餅﹑春卷&香茅雞翼幾款小食的味道算是不錯!香茅雞翼的脆漿不算薄..幸好香茅味醃得入味,而且有肉汁芝士流心蝦餅,有點帶溶的芝士~都算彈牙爽口~~春卷的餡料挺惹味...而且夠脆身!香茅豬肉蝦片,則偏鹹了一點..而且蝦片不夠脆~鮮蝦豬肉米紙卷,賣相夠大件,米紙夠薄夾著米粉、紅蘿蔔﹑生菜等大量配料,好清新爽口!加上豬肉碎,更有咬口!但是蝦只得半邊..而且不夠彈牙整個米紙卷的口感柔軟煙韌..不會一咬就散沾上酸辣汁來吃更開胃!!香芒蟹肉炒飯,對這個比較失望炒飯的賣相不算討好而且炒飯不夠乾身香芒和蟹肉的份量也好少沒有什麼芒果味~整體而言,食物味道一般算不上很好吃偶爾光顧一次仍尚能接受
有一段時間沒吃過越南菜
難得見青越這店沒什麼人等位..所以就來試試啊!
裝潢及餐牌設計都有花心思~
點了香芒蟹肉炒飯﹑越式拼盤及鮮蝦豬肉米紙卷

越式拼盤
幾款小食的味道算是不錯!
香茅雞翼的脆漿不算薄..幸好香茅味醃得入味,而且有肉汁
芝士流心蝦餅,有點帶溶的芝士~都算彈牙爽口~~
春卷的餡料挺惹味...而且夠脆身!
香茅豬肉蝦片,則偏鹹了一點..而且蝦片不夠脆~
鮮蝦豬肉米紙卷
鮮蝦豬肉米紙卷
鮮蝦豬肉米紙卷,賣相夠大件,米紙夠薄
夾著米粉、紅蘿蔔﹑生菜等大量配料,好清新爽口!
加上豬肉碎,更有咬口!
但是蝦只得半邊..而且不夠彈牙
整個米紙卷的口感柔軟煙韌..不會一咬就散
沾上酸辣汁來吃更開胃!!
香芒蟹肉炒飯
香芒蟹肉炒飯,對這個比較失望

炒飯的賣相不算討好
而且炒飯不夠乾身
香芒和蟹肉的份量也好少
沒有什麼芒果味~

整體而言,食物味道一般
算不上很好吃
偶爾光顧一次仍尚能接受
2017-12-01
$110 (Dinner)
2018-01-15 172 views
每次我們走過餐館,總是見到外面有人排隊。我地幾個星期前食lunch。餐牌係越南和法國的融合,食物質量非常好。我們叫咗紅酒燉牛骨炒麵。紅燒的牛肉味道很濃,好冧。雖然麵條不是越式但味道都幾好食,但味道還是不錯的。 見到啲甜品都好精緻,下次一定会試。
2017-11-15 371 views
來將軍澳搵朋友,去商場搵飯食。行過見到青越門面幾靚 wooo越南菜都多數啱食,唔會話太熱氣,想清淡,有湯河;想濃味,有燴牛尾;想香口又會有炸春卷。朋友有少少唔舒服,所以揀越南菜就啱喇。成間店都行輕工業風路線,好啱同朋友傾計。有套餐選擇,~$50-$90套餐係小菜+$30 跟飯 & 飲品 (凍飲+$2)如果想揀特色飲品就當6折。我地叫左兩個餐 ⏩燴牛尾(跟蒜蓉包),平時牛尾無咩肉食,但呢間牛尾啖啖肉,醬汁味道唔錯。⏩椰菜炒椰菜苗,越南式菜,唔會好清淡,比較重味,都幾好食。飲品 ⏩牛油果特飲,估唔到原來牛油可以做飲品,唔太甜,原來會有獨特香味。最後,仲叫多個流心芝士蝦餅好似炸得耐左少少,芝士係有既,凝固左,就一點都唔流心😅😅 不過不失啦
來將軍澳搵朋友,去商場搵飯食。
行過見到青越門面幾靚 wooo

成間店都行輕工業風路線,好啱同朋友傾計。

有套餐選擇,~$50-$90
套餐係小菜
+$30 跟飯 & 飲品 (凍飲+$2)
如果想揀特色飲品就當6折。

我地叫左兩個餐
⏩椰菜炒椰菜苗,越南式菜,唔會好清淡,比較重味,都幾好食。

飲品

最後,仲叫多個流心芝士蝦餅

2017-11-12 352 views
💁🏻火車頭湯河🍲 湯底冇咩味精,配料好足料,有札肉、生牛肉、蘿蔔、魚丸等💁🏻輕盈早餐配牛角包🥐雖說輕盈,但有煙肉、火腿、抄蛋、沙津做早餐,認真豐富👍🏻牛角包外脆內軟💁🏻越南漏滴咖啡☕️ 第一次試呢杯咖啡,好濃郁嘅咖啡味道其實早餐同下午茶餐牌一樣,食早餐價錢嚟講有啲貴,brunch 一餐當兩餐就幾化算

💁🏻輕盈早餐配牛角包🥐

💁🏻越南漏滴咖啡☕️ 第一次試呢杯咖啡,好濃郁嘅咖啡味道

2017-11-12 262 views
星期六去同婆婆食個早餐,婆婆話想食依間,但又唔想落行落街,就問下有冇得叫外賣,態度差到呢⋯⋯問下咋嘛😭個平陰馬尾姐姐話人又比個餐牌人,叫我自己拎。番到上去先知本來另外一個係順化雞翼河粉但比左2個都豬扒🤷🏽‍♀️青越生牛肉湯河粉$36一打開係熟牛肉黎🤣搞咩呀,笑死牙婆;牛肉好老,個湯好淡不過貼心既湯同粉分開,唔會淋哂順化香茅豬扒河粉$36豬扒好香炸到金黃鬆脆香茅豬扒,但個湯真係好淡比左青檸檬加辣椒,辣椒辣得好過引,少少辣椒但都好出辣味

比左青檸檬加辣椒,辣椒辣得好過引,少少辣椒但都好出辣味
2017-11-10 121 views
越式無骨雞河粉- 薄身湯底濃郁清甜,黃色雞油添潤增香,九層塔香氣滿溢,色香味俱存- 雞滑但有碎骨- 河粉清淡,與湯底搭配,吃後腸胃沒負擔*餐廳位於毗連厚德邨的商場,領展近日把原來的厚德商場改名為TKO Gateway,因而花了點時間才能認出是昔日曾去飲茶食晏之地。忽發奇想,將軍澳商場眾多,不太懂英文的街坊,以後要相約於此,會否增加了一點點難度?改名是為了什麼呢?眾所周知,領展把屋邨商場的店舖組合調整過後,引進了不少高檔次商店,部分甚至已超越公屋居民的日常生活所需。而領展也表明,屋邨商場亦需要有競爭力,其實施的分成租金制度,正是以提升生意額為重,此長彼消下,顧及居民真正所需的重要度隨之被降低。為商場換上與屋邨及附近街道名稱毫無關連的英文名,是否也同出一徹,非為居民方便易認而做,只為調高物業賣價鋪路?
越式無骨雞河粉
- 雞滑但有碎骨
- 河粉清淡,與湯底搭配,吃後腸胃沒負擔

改名是為了什麼呢?

2017-10-21 227 views
一向喜歡食越南菜,喜歡它清清地,口味不會太重。在西貢行山後來到青越差不多兩點,兩人各點了一碗湯粉,在餐牌上看到有鮮蝦秋葵米紙卷,感覺蠻新奇的所以也要了一份。鮮茄牛筋湯河 - 番茄湯底味道濃,牛筋亦爽口彈牙。雞絲清湯湯檬 - 檬粉完全吸收了雞湯底的湯汁,檬粉的軟硬度適中,雞絲份量也不少鮮蝦秋葵米紙卷- 上菜的時候只看到鮮蝦和肉碎而沒有秋葵的蹤影,向店員查詢後發現落錯單了,店員竟然說已經上菜了就吃這款吧不要換真的啞口無言因爲本人是不吃豬肉的!還好經理隨後表示可以更換,這款米紙卷真的很好吃!配一點酸酸辣辣的醬汁更開胃!推廣優惠:Like青越的fb page 的話第二杯飲品可以半價。
一向喜歡食越南菜,喜歡它清清地,口味不會太重。
鮮茄牛筋湯河 - 番茄湯底味道濃,牛筋亦爽口彈牙。

鮮茄牛筋湯河
雞絲清湯湯檬
2017-10-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
鮮茄牛筋湯河
雞絲清湯湯檬
2017-10-02 266 views
今朝一早約朋友按摩,食返個靚早餐先,環境好舒服,估唔到商場裏面都可以有戶外感覺。伴碟嘅沙律菜好新鮮好硊,配埋個沙律汁整體好夾,牛角包有誠意之作唔會淋之之,咖啡好香,朋友話個豆幾好,價錢合理,會再試
2017-10-02
$70 (Breakfast)
每次去坑口經過門口都想食老公唔鍾意食越南野 所以一直都冇食但好開心 今日朋友陪我食😊😊2點幾都唔少客... 環境幾好 坐得幾舒服 食物唔洗等好耐 叫咗一碗3寶撈檬 (豬扒,雞翼,扎肉)另外一碗芫茜牛腱撈檬( 唔記得影相)加配酸辣鳳爪 酸辣適中 好爽口 入味炸物唔會好油 檬粉夠彈口爽口但芫茜果個就有點失望 諗住好香芫茜味,但一點都冇唔記得咗叫咩名😂但好飲 (藍柑橘加青檸)幾解渴 唔太甜 味道好清新西柚沙冰(味道唔假 會有少少澀)整體上唔差 會再黎食份量好多 食唔哂 價錢唔貴
每次去坑口經過門口都想食
老公唔鍾意食越南野 所以一直都冇食
但好開心 今日朋友陪我食😊😊

2點幾都唔少客... 環境幾好 坐得幾舒服
食物唔洗等好耐

叫咗一碗3寶撈檬 (豬扒,雞翼,扎肉)
另外一碗芫茜牛腱撈檬( 唔記得影相)
加配酸辣鳳爪
酸辣適中 好爽口 入味
炸物唔會好油 檬粉夠彈口爽口
但芫茜果個就有點失望 諗住好香芫茜味,但一點都冇
唔記得咗叫咩名😂但好飲 (藍柑橘加青檸)
幾解渴 唔太甜 味道好清新
西柚沙冰(味道唔假 會有少少澀)

整體上唔差 會再黎食

份量好多 食唔哂 價錢唔貴

2017-09-25
$80 (Tea)
2017-09-16 271 views
難得係將軍澳搵到間唔係大型連鎖店既越南野,就盲中中入左去試店內環境乾淨, 燈光好Warm, 位置充足, 仲有Wifi 提供點左個青越墨魚餅撈檬, 檸檬茶同蒸粉卷個撈檬上既墨魚餅有點咸,少少散, 不過可能我個人但整體味道都算唔錯檸檬茶就冇特別, 香港標準水準, 份量幾大, 唔係飲兩啖冇最敗筆反而係個蒸粉卷, 好多地方溝既米漿都好散, 呢間都唔例外, 仲要一黎就已經散, 就不作多評了成間鋪好舒服, 可以再食多次
難得係將軍澳搵到間唔係大型連鎖店既越南野,就盲中中入左去試

點左個青越墨魚餅撈檬, 檸檬茶同蒸粉卷

檸檬茶就冇特別, 香港標準水準, 份量幾大, 唔係飲兩啖冇

成間鋪好舒服, 可以再食多次
青越墨魚餅撈檬
青越墨魚餅撈檬+涷檸茶
青越蒸粉
2017-08-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2017-09-10 185 views
呢間青越開左一段時間,搵到機會即刻試試佢😀個日咁岩去到有下午茶餐,試左佢個🔥青越沙律撈檬Hkd 45 💰佢上面啲菜真係超足料唔洗食粉都飽😂而且都好新鮮唔會食到苦。食面啲撈檬加左佢啲汁酸酸甜甜超級開胃😍而且份量超多,都好岩素食既朋友仔架~🔥炒泰式海鮮金邊炒 hkd58💰冇左如果有金邊炒我去到邊都會叫😂但係呢個粉就一般般啦,好咸,而且一啲甜味都冇,又冇花生碎同糖俾我點...變到有得番咸有小小重口味,但佢都幾多蝦既~野飲:🔥Oreo 拿鐵沙冰 可以再補番差價真係幾濃郁既Oreo 夏天飲消薯一流👍🏿
呢間青越開左一段時間,
搵到機會即刻試試佢😀
個日咁岩去到有下午茶餐,
試左佢個
🔥青越沙律撈檬Hkd 45 💰