2024-10-23 103 views
上網睇到D圖覺得環境好正就過黎試下,比想像中近地鐵行過黎5分鐘,上黎就望到維園個靚景清酒煮藍青口,青口吸收了清酒的醇厚,口感滑嫩。湯汁清澈而富有層次,喝上一口,食到青口清甜同淡淡酒香。搭配一小片麵包,將湯汁吸收,簡直是絕配,讓人忍不住一口接一口。軟殼蟹天婦羅,輕輕一咬,蟹肉的鮮甜與外皮的酥脆在口中完美融合。搭配的醬汁輕盈卻不失風味,讓整道菜肆意綻放。龍蝦蕃茄天使麵,這道菜的每一根意大利麵都被豐富的番茄醬包裹,龍蝦的鮮味十足而且唔火候適中唔會太熟食落啖啖肉又彈牙最後主菜係Ribeye Sukiyaki,牛肉切得厚薄適中,表面微微焦脆,卻在口中瞬間融化。搭配甜美的醬汁,牛肉的鮮嫩與醬汁的香甜交織得恰到好處價值合理又配埋呢個景,實在值得一試

價值合理又配埋呢個景,實在值得一試
2024-10-22 170 views
一星期總有一餐慰勞自己,今日同同事午餐去銅鑼灣一間高質餐廳VIVERE午餐,到達餐廳親笑面迎人的侍應即安排入坐,餐廳可俯瞰維港無敵靚景,並有一小露台同大銀幕及吧台,環境優美寧靜,睇睇餐牌,我地選了兩個Set Lunch。前菜:可以揀是日餐湯或者廚師沙律,我地揀了餐湯薯仔湯,口感細密,滑得嚟又有濃濃薯仔味。主菜香煎鱸魚配薯蓉. 法邊豆配檸檬橙汁鱸魚肉口感嫩滑,皮煎得香脆,配上酸甜嘅檸檬橙汁,好清新。配菜有法邊豆薯蓉同,薯蓉有淡淡牛油香口感綿滑。蜜汁燒豬柳配焗洋蔥及薯角豬柳係厚切,燒得外皮香脆,充滿肉汁,配上燒汁,非常惹味,配菜有焗洋蔥及薯角,洋蔥焗完好香口鮮甜,薯角炸得外脆內軟餐飲Lychee iced tea味道唔算太甜,帶有微微嘅果香Affogato濃香咖啡味甜品 (ADD$20)是日甜品,係Browni,朱古力味濃郁,食落口感鬆軟,有合桃粒粒增加口感,配上一球Vanilla Ice Cream中和甜度

前菜:

主菜
香煎鱸魚配薯蓉. 法邊豆配檸檬橙汁

蜜汁燒豬柳配焗洋蔥及薯角

餐飲
Lychee iced tea味道唔算太甜,帶有微微嘅果香
Affogato濃香咖啡味

甜品 (ADD$20)

2024-10-16
$250 (Lunch)
2024-10-22 78 views
Lunch set1️⃣蜜汁燒豬柳配焗洋蔥及薯角食落就好似叉燒味,肉質嫩,配上烤洋蔥,食落好清爽.薯格即炸,熱辣辣.薯仔忌廉湯-好幼滑,creamy💰HKD$1782️⃣豆腐,泡菜,茹麵可以自選唔同嘅餸.我揀左叉燒,餃子,免治雞棒,蘆筍.💰HKD$149
Lunch set
1️⃣蜜汁燒豬柳配焗洋蔥及薯角
薯仔忌廉湯-好幼滑,creamy
💰HKD$178

2️⃣豆腐,泡菜,茹麵
可以自選唔同嘅餸.我揀左叉燒,餃子,免治雞棒,蘆筍.
💰HKD$149
2024-10-21 122 views
#fatchubelly銅鑼灣Vivere (銅鑼灣)💥熟成巴馬火腿配流心水牛芝士火腿質感非常之好 夠香夠鹹🤤水牛芝士奶香味超級濃郁兩個配埋簡直非常之開胃👍🏻💥蟹肉燴意大利飯配炸軟殼蟹軟殼蟹非常香脆亦都啖啖肉🦀蕃茄意大利飯好香之餘亦都非常有咬口配埋蟹肉非常鮮甜 整體口感幾好👏🏻💥9安士澳洲安格斯肉眼扒配壽喜燒汁今次叫咗三成熟肉眼扒🐄第一次配壽喜燒汁 非常之有驚喜肉味非常之香 再配埋壽喜燒汁甜甜地 意外地非常之夾 幾推薦大家試吓!😋💥炸雞胸軟骨炸雞胸軟骨外脆內軟有雞軟骨嘅香脆 食落去亦都唔會好油配埋沙律醬食 酸酸鹹鹹幾好食☺️💥抹茶蕨餅提拉米蘇之前都未見過抹茶味嘅Tiramisu🍵食落去綠茶味同咖啡味好夾入口即溶 加埋蕨餅 非常之有口感係意料之外嘅甜品🤣Vivere (銅鑼灣)銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 11樓
#fatchubelly銅鑼灣
Vivere (銅鑼灣)

💥熟成巴馬火腿配流心水牛芝士

之前都未見過抹茶味嘅Tiramisu🍵
食落去綠茶味同咖啡味好夾
入口即溶 加埋蕨餅 非常之有口感
係意料之外嘅甜品🤣

Vivere (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 11樓
3K
2024-10-20 130 views
今晚約了友人傾密計,當然搵一間氣氛好,坐得舒服餐廳。餐廳環境不錯,可望維園夜景,播放著輕妙音樂。Zesty Blossom呢杯 mocktails, 酸酸咪咪勁開胃。燒燒鱔/燒蘆筍兩款串燒,香噴噴樸鼻而來。鱔皮脆卜卜,肉質軟熟。Stuffed Mushroom 大啡菇釀入了蔬菜,滿滿芝士,十分惹味。Amadai with Prawns甘鯛的魚鱗片片閃光,炸至脆無比,而且片片魚鱗豎起的造型,優美精緻,肉質實厚。確是季節料理的佳餚。虎蝦爽脆鮮甜。Lobster Linguine 意粉質感非常有彈性,吸盡龍蝦汁精華,濕潤好味。龍蝦彈牙甜美。
今晚約了友人傾密計,當然搵一間氣氛好,坐得舒服餐廳。
餐廳環境不錯,可望維園夜景,播放著輕妙音樂。

Zesty Blossom
呢杯 mocktails, 酸酸咪咪勁開胃。

燒燒鱔/燒蘆筍
兩款串燒,香噴噴樸鼻而來。
鱔皮脆卜卜,肉質軟熟。

Stuffed Mushroom
大啡菇釀入了蔬菜,滿滿芝士,十分惹味。

Amadai with Prawns
虎蝦爽脆鮮甜。

Lobster Linguine
意粉質感非常有彈性,吸盡龍蝦汁精華,濕潤好味。
龍蝦彈牙甜美。
2024-10-17
$500 (Dinner)
依間餐廳環境真係不得了,勁舒服🥰,仲有勁大玻璃望住維港海景,坐得勁寬敞同埋舒適🤗,配埋Relaxing嘅音樂,超級正😚🎈蟹肉繪意大利飯配炸軟殼蟹成個Risotto充滿蟹肉香和番茄🍅的酸甜,口感滑順,加上炸軟殼蟹香脆可口,一齊食真係冇得彈,完全停唔到口😝🤪🦞Lobster Special👯原隻波士頓龍蝦配澳洲安格斯肉眼扒龍蝦上滿佈荷蘭醬汁,龍蝦肉新鮮彈牙,不油膩超惹味😋而個肉眼扒🥩肉質粉嫩,濃郁牛肉風味,同時都好Juicy🤤🎈飲品方面叫咗一杯Cocktail和一杯Mocktail🥂🍸FIERY PASSION 第一眼見到半個熱情果加墨西哥辣椒🫑做Topping真係幾特別,我二話不說用手擠壓個熱情果果肉入Cocktail入面。甜甜的熱情果,配落橙酒Cointreau 零違和感。😝貪得意試下個墨西哥辣椒,辣度極微,有爽口的感覺。 🍸ZESTY BLOSSOM混合荔枝、接木花和柑橘🍊,香甜荔枝夾柑橘好清爽,連埋接木花的花香,成杯都好Refreshing🙂‍↕️上面仲有兩粒荔枝仔,幾過癮😂咁啱隔籬枱有人生日,大螢幕上顯示happy birthday🎂勁有氣氛,下次有朋友生日都可以帶佢嚟慶祝😗

🎈蟹肉繪意大利飯配炸軟殼蟹

🦞Lobster Special👯

🎈飲品方面叫咗一杯Cocktail和一杯Mocktail🥂
🍸FIERY PASSION

🍸ZESTY BLOSSOM

餐廳位置鄰近維園,景觀開闊,陽光充足☀️餐廳樓底好高,喺呢度用餐,仿佛能暫時遠離城市嘅喧囂,享受一份恬靜。餐廳入面有一個大電視同一個酒吧,夜晚嚟飲嘢食飯,感覺應該超有氣氛。餐桌之間有足夠距離,讓客人唔會感到擁擠,設計非常貼心。午餐有「Create Your Own Noodle Bowl🥣 」$68自製麵餐可以挑選自己喜歡嘅小食。我挑選咗溏心蛋🥚$18、軟骨餃子🥟$22同炸雞塊🍗$30。溏心蛋呈現出誘人嘅流心狀態,淡淡嘅鹹味恰到好處。軟骨餃子口感獨特,皮很薄,餡料飽滿,肉質夠味同軟骨嘅脆爽完美結合。炸雞塊外酥裡嫩,金黃嘅外皮咬下去 “咔滋” 作響,裡面嘅肉質多汁鮮美。套餐其中一款選擇係「香煎鱸魚配薯蓉,法邊豆及檸檬橙汁🐟」$158前菜有廚師沙律,沙律唔係一般貨色,有三片煎得香脆嘅茄子🍆,配上車厘茄🍅同埋新鮮嘅蔬菜🥬。香煎鱸魚外脆內嫩,口感豐富;薯蓉🥔綿密細膩,帶來濃厚creamy口感;法邊豆🫛則增添清爽脆度,🍋檸檬橙汁🍊味道清新,整道菜搭配平衡,完全健康得來又冇負擔。萬聖節即將到來🎃Vivere 由門口開始已經佈置得十分有氣氛👻喺呢度開Halloween party個Vibe一定好正🧙

2024-10-16 223 views
姐姐帶我到到銅鑼灣糖吃意大利餐,特大窗戶,採光度好,棒棒之午餐。遠眺維港和維園景色,環境很令人快樂,進餐區,燈光柔和,播放著輕鬆音樂,餐廳氣氛提升到極致。店員也親切專業,菜式精緻,是日餐湯和廚師沙律,也非常吸引南瓜忌廉湯美味南瓜,上湯和鮮忌廉,簡單帶香的材料,水和上湯的比例非常棒。烹調出美味時,沒有添加的燒豬柳配焗洋蔥及薯角無令人失落之午餐,煎得香口,蜜汁甜中有咸,非常夾,香脆薯角黃金脆口,熱熱的即叫即做,滿滿的香氣,炒香後的洋蔥和豬柳。完美比例調味,香氣誘人,棒煎鱸魚柳酸甜檸檬,香濃牛油,拌香煎美味鱸魚和薯蓉,擺盤很美,滿滿精緻。法邊豆,提升了魚肉味道,檸檬汁含有少量的酸味同時也帶鮮味酒吧級店子精緻午飯,夠高級!一去到氣氛非常良好,以美景為主,輕鬆之午餐!座位選擇也不用,座位都相當寬敞,坐得舒適!美味的午餐令人放鬆心情喔

店員也親切專業,菜式精緻,是日餐湯和廚師沙律,也非常吸引

南瓜忌廉湯

燒豬柳配焗洋蔥及薯角

煎鱸魚柳

2024-10-15 137 views
餐廳係維園對面,地點方面近地鐵站,上到去感覺氣氛好好,景觀開揚都幾正,係飲反幾杯既好地方。忌廉焗大咖菇配香煎虎蝦大咖菇釀入芝士忌廉醬去焗,味道不錯,但偏咸,旁邊有香煎過既虎蝦,肉質彈牙。炸雞胸軟骨炸既火侯剛好,炸粉好薄,食落唔會油膩,叫黎當餐酒小食。串燒🦐虎蝦+燒白鱔似即叫即燒,熱辣辣上枱,大大隻虎蝦燒得好香,個殼一拆就可以同肉分開,個頭仲有膏。白鱔好有油香,肉微Q彈皮微脆,如果個皮更脆就仲正。蟹肉燴意大利飯配軟殼蟹炸軟殼蟹一件,配上蟹肉碎既意大利飯係底,飯有濃汁,有蟹肉帶鮮,主食之選。Sparking wine -Chiaro proseccco餐廳環境好適合飲酒,隨便叫左枝汽酒黎飲下,好易入口,食下傾下,愉快既晚上。

忌廉焗大咖菇配香煎虎蝦

炸雞胸軟骨
炸既火侯剛好,炸粉好薄,食落唔會油膩,叫黎當餐酒小食。

串燒🦐虎蝦+燒白鱔

蟹肉燴意大利飯配軟殼蟹

2024-10-14 201 views
餐廳喺高層,可以睇到維多利亞公園嘅景,真係好靚。一坐低,我哋就點咗Fried Oyster,炸得金黃香脆,入面啲蠔鮮甜得嚟好嫩。之後試咗幾款串燒,有牛舌心、免治雞串同雞脾菇。牛舌心夠晒彈牙,免治雞串鮮嫩多汁,雞脾菇香口又Juicy,真係無得輸。主菜我哋揀咗Ribeye Sukiyaki,五成熟啱啱好,牛扒嫩滑多汁,配埋嗰個Sukiyaki汁,味道真係一流。仲有Soft Shell Crab Risotto,呢個飯香濃郁,軟殼蟹炸得好脆,好味到爆。食埋甜品先走。Matcha口味嘅Tiramisu,抹茶味道濃郁但唔會太甜,清新得嚟又唔膩。最後仲有Yuzu Ice Cream,酸酸甜甜,好解膩。呢度食物質素高,環境又正,下次去銅鑼灣搵地方Chill吓,呢度真係一個好選擇!
餐廳喺高層,可以睇到維多利亞公園嘅景,真係好靚。

2024-10-13 239 views
同朋友慶生日,揀左間銅鑼灣意大利菜,可以望住維港同維園夜景,聽住音樂,氣氛非常好。Parma Ham Burrata 24 Months Aged水牛芝士質感柔軟,有淡淡的醇香味,而24個月熟成Parma ham 有淡淡嘅鹹香,兩者配搭一起食,簡直是絕配!Drunken Mussels 藍青口放嚮枱面已經聞到陣陣的酒香味,好清香。藍青口煮得剛剛好,質感鮮嫩,加上洋蔥同蕃紅花,令到整道菜更加鮮味。Soft Shell Crab Risotto意大利飯加入了蟹肉,加上香草、蕃茄等提升鮮味。飯嘅質感煙韌,軟硬程度恰到好處。飯上面有軟殼蟹,炸得很脆。Sukiyaki Style Ribeye肉眼扒配上壽喜燒汁和蛋,上菜時職員解說是將壽喜燒汁加入生蛋混合成醬汁,再用來點牛肉。我們叫咗medium rare,  牛肉煎得恰到好處,表面有小小焦香味,裡面非常嫩口,配上了蛋漿和壽喜燒汁後,簡直將嫩滑程度再加以提升,絕配!配菜是壽喜燒常見的蔬菜,配合日式壽喜燒的主題。Lava Cake w/ Vanilla Ice Cream 一上菜就聞到香噴噴的朱古力蛋糕味道。熱辣辣的蛋糕切開後是濃濃的朱古力漿,和雲

Drunken Mussels

Soft Shell Crab Risotto

Sukiyaki Style Ribeye

一上菜就聞到香噴噴的朱古力蛋糕味道。熱辣辣的蛋糕切開後是濃濃的朱古力漿,和雲呢拿雪糕一起食簡直係夢幻組合。拌碟的士多啤梨原來是切開一片片的,很貼心。
最後叫了兩杯cocktail & mocktail, 分別是Frosty Apple 和Tropicana, 兩杯都很清新!我同朋友都大讚好飲!

呢間餐廳無論食物、飲品都做得很有水準,簡直超出了預期。而且價錢唔貴,以餐廳食物質素同環境嚟講,性價比簡直係超高!真心推薦這間餐廳,尤其生日或紀念日都非常適合!
2024-09-28
Type of Meal
Dinner
2024-10-13 176 views
呢間樓上酒吧有齊晒心目中完美酒吧該有嘅元素:大玻璃以觀賞夜景、有格調兼略高貴嘅裝修、柔和嘅音樂、微暗嘅燈光同埋美食,其實真係好少見咁靚嘅酒吧。嘢食方面都係高質嘅,喺香港最怕食到乾爭爭又痴牙嘅青口,所以更要大力讚揚🤍清酒煮藍青口,大粒飽滿仲吸收咗清酒水份,拍得上以前喺澳洲食到嘅水準。另一海鮮係🤍忌廉焗大啡菇配香煎虎蝦,虎蝦開邊煎香,蝦頭蝦膏濃郁;啡菇juicy 又creamy。 重頭戲🤍Whole Boston Lobster W/ Rib Hollandaise and 902 Australian Angus Rib Eye,一整隻龍蝦連鉗開邊,啖啖肉咁食超滿足🤤而肉眼扒瘦肉含量較多,切開可見內裏粉粉嫩嫩。串燒方面都叫咗少少一嚐🤍燒鱔、免治雞軟骨串(日本蛋) 、露筍。特別想講佢用左柚子蛋黃醬做雞軟骨串嘅沾醬,意外好吃

2024-10-12 158 views
Lunch係銅鑼灣高層維港景色+氛圍感意式餐廳用餐。淨係講個環境已經冇得輸。對住個海食飯零舍有feel。兩個人埋單300 + 好嘢就梗係值得要同大家分享吓Chief’s Salad呢個沙律好清新,火腿嘅鹹香同各種蔬菜嘅脆感配搭得非常好。每口都有唔同嘅口感,好適合做開胃菜!BBQ Pork燒肉嘅味道非常濃郁,外皮香脆,肉質嫩滑。配上少少醬汁,好食到停唔到口。Noodle Bowl我選擇咗Chicken soup作為湯底,湯底清甜可口,麵條吸收咗湯嘅味道,另外我仲加咗cheese同糖心蛋,令味道更加豐富。配菜方面,炸雞外脆內嫩,蘆筍清脆,碎雞肉添上咗多一層味道,整體係一個好有層次嘅碗。 飲品:coffee & Milk tea

Chief’s Salad

BBQ Pork

Noodle Bowl

飲品:coffee & Milk tea
2024-10-12 254 views
老婆生日,揀左間係銅鑼灣幾有氣氛既西餐廳,環境舒適,窗邊境觀可以望到維園大球場,夜景唔錯,價錢唔貴,人均$400-$500。24個⽉熟成巴⾺⽕腿配流⼼⽔⽜芝⼠火腿質感正,夠鹹香濃,水牛芝士奶香味超濃郁。9安⼠澳洲安格斯⾁眼扒配壽喜燒汁七成熟有點韌,五成應較好,個都夠Juicy,日本蛋壽喜燒汁配搭好夾。傳統意⼤利卡邦尼意粉黑椒味較重,食落順滑濃香。串燒:牛舌芯 雞爽肉 免治雞軟骨串牛舌厚切有咬口,雞爽肉 雞軟骨串有口感。

24個⽉熟成巴⾺⽕腿配流⼼⽔⽜芝⼠
火腿質感正,夠鹹香濃,水牛芝士奶香味超濃郁。

9安⼠澳洲安格斯⾁眼扒配壽喜燒汁

傳統意⼤利卡邦尼意粉
黑椒味較重,食落順滑濃香。

串燒:牛舌芯 雞爽肉 免治雞軟骨串
牛舌厚切有咬口,雞爽肉 雞軟骨串有口感。

• Parma Ham Burrata
銅鑼灣嘅Sugar+其實有好多靚餐廳好嘢食,今日去咗一間叫「Vivere」嘅西餐廳食午市套餐。一去到呢間餐廳已經感受到佢嘅氛圍,門口嘅好多鏡面裝修,落地玻璃下嘅開陽景觀,餐廳入面有張好大嘅DJ枱同互動螢光幕,喺呢度食晚餐同飲嘢應該好有氣氛,今日就先試吓佢哋嘅set lunch!🍊Appetisers 前菜可以揀是日餐湯或者廚師沙律,餐湯係鷹嘴豆湯,口感綿滑得嚟又有磨爛嘅豆蓉,蛋白質營養豐富又好味;廚師沙律有煙三文魚、沙律菜同蕃茄仔,蔬菜用料新鮮,咬落去爽口有水份🍊Main主菜我哋揀咗香煎鱸魚同蜜汁燒豬柳,鱸魚嘅魚肉口感嫩滑,魚皮煎得香脆,配上酸甜開胃嘅檸檬橙汁,帶出鱸魚嘅鮮味。配菜有薯蓉同法邊豆,薯蓉嘅口感綿滑細膩,帶有濃郁嘅牛油香味;蜜汁燒豬柳燒得啱啱好,保持到豬柳嘅肉汁同肉質,配上類似中式嘅濃味叉燒醬,食落非常惹味。配菜有焗洋蔥同薯角,洋蔥焗完之後非常鮮甜,薯角亦都炸到好香脆🍊Drink 餐飲我哋揀咗lychee iced tea同mango iced tea,味道唔算太甜,帶有微微嘅果香🍊Dessert 另外我哋加咗$20嗌是日甜品,係brownie and vanilla ic

🍊Appetisers

🍊Main

🍊Drink

🍊Dessert
另外我哋加咗$20嗌是日甜品,係brownie and vanilla ice cream,brownie嘅朱古力味非常濃郁,每一啖都有滿滿嘅朱古力味,食落口感鬆軟,食得太膩嘅時候配一啖雲呢拿雪糕

📍銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 11樓
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊