2025-04-04
【油尖旺區】【華康茶餐廳】有日下午兩點零鐘同美女朋友行經油麻地,咁我就搵吓有咩好食。知佢中意食舊式茶記,之前有間大安,但係轉咗手之後變到鬼五馬六咁就冇晒興趣。於是上網搵到呢間,好似都係啲社交平台打咭餐廳,不過我自己都有,冇所謂,就一齊去探索吓佢哋。美女朋友叫「特餐」,要 $50 嘅「脆炸吉列魚柳」,仲有配西煎雙蛋同牛油多士,仲加 $6 有埋碗火腿公仔麵,係用咗福麵,佢好滿意。而之前講咗嗰啲魚柳呀,煎蛋呀,多士呀嗰啲佢就冇乜感覺。餐飲佢飲「熱奶茶」,都係正常茶餐廳水準,佢冇詐型。我就叫「常餐」,揀咗 $51 嘅「沙爹牛肉通粉」,配火腿奄列同牛油多士,沙牛普普通通,個奄列都唔算出色,多士都係好平庸。餐飲我飲「熱杏霜」,冇乜感覺。埋單 $107,貴就唔係貴,食個情懷囉,同埋間嘢一開始多人嗰陣,啲侍應態度就會變差啲。。。(地址:油麻地新填地街150號地舖)
(地址:油麻地新填地街150號地舖)