2021-04-24 366 views
當日係坪洲行到攰攰地,有少少肚餓,經過呢間小店見到都幾多人排隊,一於幫襯試下佢😋店家主要都係賣炸小食為主~🌟炸大腸係滷過之後再炸既大腸,炸出黎唔算太脆,不過都可以一解口癮🤤本身店家都有落鹽,所以唔洗另外加醬汁都好夠味~🌟炸蝦餅本來以為係泰式蝦餅嗰種,點知原來唔係🤪 佢係真係有幾隻細蝦仔擺係塊餅上面炸,口感酥脆,似零食嗰種蝦餅既味道。另外舖頭門口都有夾餅售賣😚雖然味道普通,不過老闆都好nice,見到有好多熟客幫襯,應該都係食回憶同人情味既~😍

🌟炸大腸

🌟炸蝦餅

另外舖頭門口都有夾餅售賣😚

2020-11-01 558 views
假期既坪洲人山人海特別係多blogger/ 雜誌推介既茶記 大排長龍~~好彩我同屋企人都麻麻地肚餓所以主攻小食店😀 媽媽就做足資料搜集 話要幫襯華記小食店!去到個陣都有五六個人排緊隊~~門口有伯伯好熟手咁整緊格仔餅既煎餅版🥞我地就幫襯另一邊既咸食小食💁🏽‍♀️可能因為假期既原故 想食既炸蝦餅、蕃薯餅、蘿蔔餅都賣哂🙁最地試左3款小食👇🏽咖喱角 ($9@4pcs)新鮮即炸 所以幾熱辣辣 好香脆 👍🏽內餡有咖喱既色澤 味道唔算好濃郁 一分錢一分貨啦~~糯米球 ($9@4pcs)呢款應該係小食店原創? ☺️我都係見個名幾得意所以試下😛將糯米搓成波波 再拎去炸~~外脆內煙靭!如果配埋醬料就perfect喇!雞腎($10)雞腎好爽口 醬汁都調得唔錯 幾惹味!出到市區食呢d小食 一係就貴好多 一係就份量少d黎到坪洲 唔太餓 想食小食過下口癮 去華記都係個唔錯既選擇👍🏽
假期既坪洲人山人海
特別係多blogger/ 雜誌推介既茶記 大排長龍~~
好彩我同屋企人都麻麻地肚餓
所以主攻小食店😀
媽媽就做足資料搜集 話要幫襯華記小食店!

去到個陣都有五六個人排緊隊~~
門口有伯伯好熟手咁整緊格仔餅既煎餅版🥞

我地就幫襯另一邊既咸食小食💁🏽‍♀️
可能因為假期既原故 想食既炸蝦餅、蕃薯餅、蘿蔔餅都賣哂🙁

最地試左3款小食👇🏽

咖喱角 ($9@4pcs)
新鮮即炸 所以幾熱辣辣 好香脆 👍🏽
內餡有咖喱既色澤 味道唔算好濃郁
一分錢一分貨啦~~

糯米球 ($9@4pcs)
呢款應該係小食店原創? ☺️
我都係見個名幾得意所以試下😛
將糯米搓成波波 再拎去炸~~
外脆內煙靭!
如果配埋醬料就perfect喇!

雞腎($10)
雞腎好爽口 醬汁都調得唔錯 幾惹味!

出到市區食呢d小食
一係就貴好多 一係就份量少d
黎到坪洲 唔太餓 想食小食過下口癮
去華記都係個唔錯既選擇👍🏽
2020-10-25 347 views
#holidayouthk美食【特大雞肶】 HKD22.【龍蝦丸】 HKD11.【炸燒賣】 HKD10.一連3️⃣日假期,可惜嘅係冇得請多兩日整個長假期去旅行😭。唯有遠離一下煩囂,去離島逛一逛。坪洲🏝雖然唔係好大,但勝在夠寧靜,又多手工野🕯買下睇下,當然唔少得有牛皮廠👖啦。行到肚餓,可以試試依間充滿舊式味道嘅小食店。車仔麵🍜、生菜魚肉🥬、碗仔翅、炸蝦餅🦐通通都有。個人最愛就係炸雞髀🍗,皮脆多汁,仲預先醃得夠咸夠入味😋。燒賣、龍蝦丸🍡炸得夠喉到位,可惜前者就差咁啲椒鹽🧂,後者則保持到內𥚃微微濕潤。.📍華記小食店坪洲志仁里2B 號地下#holidayouthk坪洲青衣涌美老屋村90號地下🕑星期二至日 07:00-15:00;奉星期一休息#holidayouthk青衣#Hkig #Hkiger #Hkeat #Hkfood #Hkfoodie #Instafood #Foodstagam #Foodielife #Foodislife #Foodaholic #Foodfeed #Foodtravel #Foodlover #Foodgasm #Foodphotography #Foodpics
#holidayouthk美食

#holidayouthk坪洲

青衣涌美老屋村90號地下
🕑星期二至日 07:00-15:00;奉星期一休息
#holidayouthk青衣

#Hkig #Hkiger #Hkeat #Hkfood #Hkfoodie #Instafood #Foodstagam #Foodielife #Foodislife #Foodaholic #Foodfeed #Foodtravel #Foodlover #Foodgasm #Foodphotography #Foodpics #Foodaroundtheworld #Foodoftheday #Photooftheday #Eatingfortheinsta #Thisiswhyimfat #坪洲美食 #青衣美食 #小食店 #雞髀 #燒賣 #舊式
坪洲 - 香港離島之一,相對於長洲、南丫島等地方無咁多遊客👨🏼‍🦰👩🏼‍🦰,週末過嚟行吓食吓嘢,反而更輕鬆舒服😙。呢度地方細細,好多餐廳、飯店都係做街坊生意,所以特別親切富人情味☺️。.阿叔今次分享呢間區內嘅小食店🍢,專門賣香港本土小食,什麼魚蛋、炸雞髀🐓、魚肉燒賣、碗仔翅🥣等都可以食到,咪睇舖頭好似好簡陋咁,但食物質數超高,成日都會見到人龍出沒,不過等耐少少都值得試!👍🏼.#炸燒賣,$10有5粒,超平嘅價錢,金黃色嘅賣相,好吸引🤗!每次落單都係即叫即炸,真正做到外脆內軟,非常好味🤤,強烈推介各位下次嚟坪洲必定要試,好味過市區小食店十萬九千倍!!!🥳🥳🥳
2017-05-31 948 views
老闆態度好好!好有街坊嘅感覺,食出坪洲人情味嘅街頭小食 值得一讚個炸番薯超好味過炸粉開得好好,個雞神腎好入味,好有滷水味,食起嚟又唔會話炸得好乾,剛剛好。睇得出老闆對炸嘢好有研究
老闆態度好好!
好有街坊嘅感覺,食出坪洲人情味嘅街頭小食
值得一讚

個炸番薯超好味

2017-05-31
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
2017-03-06 735 views
一場黎到坪洲 臨走前特登去試華記士多叫左炸雞肶,炸蝦餅同埋炸魷魚炸雞肶好大隻,炸得岩岩好,肉唔會炸到老哂炸蝦餅係因為佢擺喺度既時候見到一塊蝦餅竟然有三隻蝦!所以決定試下!炸到連蝦頭都脆卜卜 正!炸魷魚一共有七八條鬚 算係幾抵 個皮唔會太厚
一場黎到坪洲 臨走前特登去試華記士多

叫左炸雞肶,炸蝦餅同埋炸魷魚

炸雞肶好大隻,炸得岩岩好,肉唔會炸到老哂
炸到連蝦頭都脆卜卜 正!

炸魷魚一共有七八條鬚 算係幾抵 個皮唔會太厚
2017-02-19
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Other
  • 炸蝦餅
  • 炸雞肶
  • 炸魷魚
2016-06-09 747 views
每一次黎完坪洲行山之後,我都好中意黎華記買返D野黎食,今次就買左兩串雞腎,一隻炸雞全翼同埋一個炸油池食(蘿蔔絲餅),滿足下口腹之欲。😋 串燒雞腎系我既必食之一,佢一串$7有4舊,燒完會灑D鹽上去吊味,食落肉汁豐富,又吾韌,可惜系鹹左少少,食完會口乾 ,吾系仲可以追加多一串。🙍 而佢既炸雞全翼我都系第一次試,睇落都幾大隻既佢一隻都只系$8,系依個地方已經算好平,食落去會食到佢既外皮有少少脆,而肉質就算過得去啦,醃得幾入味,少少鹹又有肉地,而且吾系炸得太老,幾香脆,算系合格啦。🍗 好,最後推介佢地既油池🏊,可能依家已經冇乜人知道系咩黎啦。油池系老一輩時代既名黎,簡單黎講佢系將白蘿蔔切絲再以粉槳包到一個餅咁放入油鑊炸至金黃色就完成啦。佢地既油池都幾大舊下,$7一個,一啖咬落去首先食到佢酥脆既外皮,繼而就系包系入面熱辣辣大量夾多汁既蘿蔔絲啦🙌,佢地因為有外皮既保護,炸既時候吾會吸入油份而只系令佢地煮熟,我諗原理就同乞兒雞差吾多啦,系差在油池既外皮都食得😋,總括黎講油池外皮酥脆,而且內面又有大量多汁既蘿蔔絲,系一件飽肚又美味既炸物,不過因為佢始終都系炸過,就吾適宜食咁多啦。
TakeAway
$20 (Other)
  • 蘿蔔絲餅
2015-03-29 791 views
叫左炸魷魚($8),炸雲吞(4件/$7)同番薯餅($8)。炸雲吞好一般唔建議試,同出面個d好唔同,得小小肉不過皮好脆好似薯片咁。炸魷魚同番薯餅必食,炸魷魚好有彈牙,而外面炸得好脆。番薯餅大大一塊,又厚身,外面炸到卜卜脆,裏面就好厚身嘅番薯,番薯迷必食。
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2007-10-19 370 views
朋友家人住在坪洲,每次來都會來食炸野朋友家人好鍾意食油池(炸蘿蔔餅),但個人首選是雞腎串$5即叫即炸,炸後會加鹽係面,雞腎多肉汁,真係又抵又好食若多人幫襯的話便取消購買念頭,因試過太多人,老闆忙著做其他客的小食,令我的雞腎炸過龍變了雞腎乾
朋友家人住在坪洲,每次來都會來食炸野
朋友家人好鍾意食油池(炸蘿蔔餅),但個人首選是雞腎串$5
即叫即炸,炸後會加鹽係面,雞腎多肉汁,真係又抵又好食