2020-10-24 497 views
盆菜+酸菜魚外賣孖寶 $298  盆菜🍲食材用料新鮮👍🏻蝦肉🦐肉質結實、彈牙 鴨掌軟淋 叉燒瘦多肥少魚蛋爽彈 芋頭夠粉 花菇唔算厚肉🤔蘿蔔無渣娃娃菜🥬、西蘭花🥦、枝竹吸曬啲湯汁好食🤤 哩個價錢一定唔會期待有鮑魚、海參等名貴食材嫁啦🤣但盆菜都無令人失望✅食完用湯汁煮菜食,超正💯  老壇酸菜魚(中辣) 魚肉🐟大片、無骨 肉質鮮嫩😻外賣拎返屋企都有一段時間 但依然保持到嫩滑口感 值得一讚👍🏻 配料有薯粉、酸菜同豆芽 薯粉🍜略嫌淋左少少 但浸耐啲、依附左啲湯汁 好惹味👼🏻酸菜夠酸 豆芽爽脆  調味偏麻、辣味🌶後出 酸味亦算突出 係正宗既酸菜魚味道💕如果唔食得辣就要叫少少辣啦~ 重點係食完唔會好口渴,味精唔多 十分好👏🏻 整體而言, $298有咁多野食,好抵!🏆而且食物質素都唔差, 酸菜魚味道十分正宗,有驚喜🎉盆菜都交足貨🥳有興趣絕對可以一試🍽
盆菜+酸菜魚外賣孖寶 $298

盆菜🍲
食材用料新鮮👍🏻
蝦肉🦐肉質結實、彈牙
鴨掌軟淋
叉燒瘦多肥少
魚蛋爽彈
芋頭夠粉
花菇唔算厚肉🤔
蘿蔔無渣
娃娃菜🥬、西蘭花🥦、枝竹吸曬啲湯汁好食🤤

哩個價錢一定唔會期待有鮑魚、海參等名貴食材嫁啦🤣
但盆菜都無令人失望✅
食完用湯汁煮菜食,超正💯

老壇酸菜魚(中辣)
魚肉🐟大片、無骨
肉質鮮嫩😻
外賣拎返屋企都有一段時間
但依然保持到嫩滑口感
值得一讚👍🏻

配料有薯粉、酸菜同豆芽
薯粉🍜略嫌淋左少少
但浸耐啲、依附左啲湯汁
好惹味👼🏻
酸菜夠酸
豆芽爽脆

調味偏麻、辣味🌶後出
酸味亦算突出
係正宗既酸菜魚味道💕
如果唔食得辣就要叫少少辣啦~
重點係食完唔會好口渴,味精唔多
十分好👏🏻

整體而言,
$298有咁多野食,好抵!🏆
而且食物質素都唔差,
酸菜魚味道十分正宗,有驚喜🎉
盆菜都交足貨🥳
有興趣絕對可以一試🍽
2020-09-06 825 views
疫情個個都手緊~難得有個良心餐廳老闆出個抗疫餐梗係要試吓啦$29一個飯今時今日香港好難搵到㗎啦~諗住應該好多飯冇咩餸仲可能唔多好味飯加一蚊仲要有熱飲~ 有得食又有得飲粟米汁魚塊飯魚塊炸得有D濃~不過都算大塊~粟米汁好似有D忌廉味同平時粟米斑塊個汁係唔同嘅偏甜肉操滷水蛋飯肉操分開裝~滷水蛋顏色深食落好入味~肉操份量比較少~用嚟撈飯唔係咁夠~食落有蠔油味道每個飯可以加一蚊有熱飲~揀咗2杯熱奶茶茶底濃奶滑~ 咁嘅價錢冇得輸
疫情個個都手緊~難得有個良心餐廳老闆出個抗疫餐梗係要試吓啦

飯加一蚊仲要有熱飲~ 有得食又有得飲

2020-09-04
TakeAway
2020-08-13 671 views
黃埔新邨橫巷中的茶餐廳,早餐、茶餐、特餐、三文治、碟頭飯、意粉等都有。大部分幫襯是附近街坊為多。餐牌全貼在牆上早餐鮮牛肉紅腸米粉,鮮牛肉略嚡,紅腸炸得香口。特餐鹹牛肉奄列,鹹牛肉唔少,蛋奄列薄薄的,多士烘得還算鬆脆。豬扒米粉,豬扒醃得到位,唔會一味濃鹹味。凍檸茶,屬偏甜的,唔喜太甜的,記得叫少甜。鯪魚球麵$35,11時後才有供應。5粒脹卜卜大大粒鯪魚球彈牙,吃完都已經飽了大半。仲有生菜吃,感覺更健康些。豬扒煎蛋飯,好大塊好吃的豬扒。醬油另上是一種體貼的做法,落多少自己話事。鮮牛肉三文治如果牛肉醃得入味些再加上香煎,一定更美味。

早餐

鮮牛肉紅腸米粉,鮮牛肉略嚡,紅腸炸得香口。

特餐
鹹牛肉奄列,鹹牛肉唔少,蛋奄列薄薄的,多士烘得還算鬆脆。

豬扒米粉,豬扒醃得到位,唔會一味濃鹹味。
凍檸茶,屬偏甜的,唔喜太甜的,記得叫少甜。

鯪魚球麵$35,11時後才有供應。

鮮牛肉三文治

如果牛肉醃得入味些再加上香煎,一定更美味。
  • 鯪魚球麵
  • 豬扒煎蛋飯
2020-04-21 608 views
宜加係呢頭返工 一定要發掘一啲好野食 上網搵下搵下見到呢間茶記隻雞髀好似好好食 於是就走咗過嚟試一入到去例牌量體溫 去咗一個好似自修室嘅位面壁 唔會對住其他人每張枱上面都會有支煉奶 呢度嘅辣椒油係XO醬一坐低左就已經諗好要叫鮮茄雞髀會意粉 呢個喺網上面見到個樣勁吸引佢果然冇令我失望隻雞髀滷得好入味 又滑 意粉用蕃茄炒過唔會好林 唔係一般茶餐廳嘅炒意粉 呢度好高質杯奶茶都好好飲茶夠香奶夠滑聽講未有呢個疫情之前成日都好多人排隊 好彩我今次唔使排隊就入到去我下次會黎試佢個瑞士汁乾炒牛河

一入到去例牌量體溫
去咗一個好似自修室嘅位面壁 唔會對住其他人

每張枱上面都會有支煉奶 呢度嘅辣椒油係XO醬

佢果然冇令我失望
鮮茄雞髀會意粉

杯奶茶都好好飲茶夠香奶夠滑

我下次會黎試佢個瑞士汁乾炒牛河
2020-04-20
$53 (Lunch)
鮮茄雞髀會意粉
2020-03-23 438 views
必食瑞士汁😍簡直係華園既代表作❤️👍🏻蕃茄燴意粉~配埋油翼(瑞士汁味)簡直係perfect match😋蕃茄汁酸酸甜甜好開胃,不過我覺得可以甜返少少中和下~感覺係大量茄汁配新鮮蕃茄既味道😂油翼就超級入味~可以encore!!! 瑞士汁炒牛河~好少見既配搭~食落似係甜左啲既乾炒牛河😂不過係夾既!牛肉唔韌~亦唔似出面啲茶記咁「那」過頭~好食👍🏻疫情嚴峻~餐廳都有提供酒精揉手液比客人用👍🏻而員工都有帶口罩~感覺衛生👍🏻
必食瑞士汁😍簡直係華園既代表作❤️👍🏻

油翼就超級入味~可以encore!!!

2018-11-21 1361 views
每一次經過都見到呢間坐滿曬人,今日咁啱放假喺非繁忙時間經過見到唔多人就走入去幫襯.隨便坐低咗,望過曬所有檯都好似冇餐牌,唯有睇黐喺牆身嘅過膠餐牌.睇落好似冇乜禮貌,其實只係隨意,即係街坊態度,受得嘅話就會覺得感覺親切. "一位坐吖. 2位?都坐吖"真係唔該晒~~唔知係咪我果日傷風既關係,冷氣都開得幾大下,好凍.叫咗個鮮茄牛扒燴意粉同奶茶,叫完餐好快就送上杯底黐住粒飯既奶茶,雖然我唔會舔杯底,亦唔期待茶仔會乾淨,但依粒飯真係好奀眼.但奶茶本身係沖得香既,雖然唔算濃.番茄本身係淡味,不過芡汁落足茄膏/汁,都算夠味.意粉既份量非常大.裏面嘅青椒,洋蔥,磨菇仲爽爽地,唔會淋晒.牛扒竟然唔係乾爭爭或者醃味重喎,淨係咁樣已經比一般茶仔好啦.最正係成碟都係熱辣辣,真係一炒起就拎來.其實好多人嘅要求就係咁簡單,點解咁多餐廳都做唔到喇.坐我對面果位女士既鯪魚球米有成5粒超大鯪魚球,佢不停夾畀老公食,淨係睇個份量普通OL應該好難食得晒.都幾肯畀嘢客人食,下次再試下呢個鯪魚球米粉啦.
都坐吖"真係唔該晒~~
唔知係咪我果日傷風既關係,冷氣都開得幾大下,好凍.

2018-10-24
Type of Meal
Breakfast
2018-10-22 710 views
茶餐廳,總給人快來快吃快走的感覺。今天只有我一個吃午飯,茶餐廳最適合不過了但我卻不想快來快吃,因為茶餐廳有些菜式也令人可以是坐下來細味一番。這間餐廳距離工作地方有一點遠,但我卻想走多一點路,令工作緊張的我可以舒緩一下,以及可以發現多一點美食。沒有預先找資料,只是行了一段路累了於是停下,就來到這間茶餐廳了。由於時間尚早我可以隨意入座,已經不用拿起餐牌選擇吃什麼了,因為去茶餐廳我總是吃星洲米、乾炒牛河……這些名菜。於是毫不猶豫叫了一客星洲炒米了。喜愛茶餐廳的原因都是快靚正,亦只有茶餐廳的鑊氣才可以炒出這些名菜吧,雖然會說茶餐廳用了不是太新鮮,也許因為成本的關係吧,這就要考考廚師的技術了,星洲炒咪我吃過很多有些十分之辣、有些就連辣粉也未溶,上枱時還看見一粒粒的辣粉、有些更是淡而無味……不知道今天的味道是什麼呢?如我所料店員很快便把星洲米呈上了。這碟星洲米,米粉是一條條的,不要笑我這樣說,因為在米粉煮過程,如果不住的會黏在一起,吃起來會很硬的,我還看見有很多不同的材料:哈、雞蛋、芽菜、火腿……這些都是星洲米常見的材料,不過最開心的是吃這碟星洲米的時候沒有燒焦的味道,配料更沒有炒窿,沒有過辣,沒

如我所料店員很快便把星洲米呈上了。
星洲炒米

這碟星洲米,米粉是一條條的,不要笑我這樣說,因為在米粉煮過程,如果不住的會黏在一起,吃起來會很硬的,我還看見有很多不同的材料:哈、雞蛋、芽菜、火腿……這些都是星洲米常見的材料,不過最開心的是吃這碟星洲米的時候沒有燒焦的味道,配料更沒有炒窿,沒有過辣,沒有味溶解的醬料,看起來算很完美了。味道方面,我覺得可以減辣一點,這就十分完美了。
2018-10-18
Type of Meal
Lunch
星洲炒米
2018-09-11 549 views
每到lunch hour,華園就例牌要等位,想食就唯有箭步喺一點前衝到黎!豉油雞脾永遠都係成隻手掌咁大,夠曬入味,滑度尚可。重點係個鮮茄燴意,茄汁炒意底,然後淋上有各式配料嘅鮮茄汁,味道唔係驚艷,而係一種食極唔厭嘅地道風味。所以即使華園嘅座位唔多又比較擠逼,每日依然有一堆街坊街里或附近寫字樓擁躉幫襯。值得一提嘅係一貫舊式茶餐廳慣例:茶膽特別靚!當日嗌左杯茶走,香濃柔滑非常好飲。希望所有好似華園咁走平實路線嘅傳統茶餐廳可以繼續生意與隆,香港需要呢種地道同情懷。
鮮茄油雞脾燴意
2018-09-06
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
鮮茄油雞脾燴意
2018-06-26 695 views
縱觀香港各區,紅磡可算是一個能提供多樣化食物的地方。想吃得舒適一點,可來個酒店自助餐。想吃東南亞或其他國家特色美食,不難就可在此區找到,可謂各適其式,豐儉由人。是晚是星期六,各食肆都很難找到座位。華哥和華嫂是該區居民,對各食肆都瞭如指掌。他們提議去這間華園一嘗地道美食,我當然無異議。這是一間地道小舖,座位不多。華哥及華嫂一到,老闆及老闆娘即熱情招呼。以該店的面積來看,所提供的食品和飲品都算頗多樣化。華哥叫了幾個心頭所好,不久已煮好上枱。這個鮮茄鷄中翼賣相一流,香味四溢,食材份量多,調味適中。鷄中翼泡製入味,色調亦佳,配以大大件鮮茄,可謂相得益彰,令人食指大動,值得一讚。這個鯪魚球燴意粉亦煮得非常入味,烹調得法,完全驅走鲮魚的異味,咬落彈牙有嚼頭。可能是太好味之故,吃到一半才記得影相。原本這碟美極叉燒炒飯份量是非常充足,調味得宜。叉燒軟硬度適中,不靱且口感好。飯亦炒得爽口,乾濕度恰到好處,再要一讚總括而言,這間華園美食所提供的食品頗符合美食兩字。間中到此品嘗一下其招牌製作亦屬一大樂事,加上老闆及老闆娘甚為好客且招呼週到,使顧客樂於重臨。

鮮茄鷄中翼燴意粉

鯪魚球燴意粉

美極叉燒炒飯

鮮茄鷄中翼燴意粉
美極叉燒炒飯
2018-03-16 640 views
以前係喺紅磡返工呢間係好少機會可以去食飯,因為又係長龍系列,所以一係早D十二點去揾位,一係過左lunch time 就會好啲所以我嘅九年紅磡工作生涯,淨係lunch食過三次咁大把依家離開咗紅磡返工,咁啱星期六日諗起都會同老公去試吓仲使唔使排咁長龍😬呢日係好彩的最喜歡佢嘅雞髀飯,夠入味,隻蛋又係流心,蛋漿撈埋啲豉油汁再撈飯,美味另外老公order粟米豬扒飯,粟米汁夠多夠杰,仲係薄豬扒,塊塊都滿滿嘅汁😜😜有時薄有薄好😝
以前係喺紅磡返工

所以我嘅九年紅磡工作生涯,淨係lunch食過三次咁大把

$48 (Dinner)
美食在民間🤗一點都不馬虎又大份的🍝🉐‼️難怪次次有人龍🚶🏻‍♂️ordered:👉🏻✨「鮮茄🍅豬扒燴意粉🍝」,基本每枱都會嗌一碟系列🤤👉🏻一上枱好香🍝份量多,真係每條都有茄汁,酸酸甜甜好開胃‼️🍅👉🏻意粉上既鮮茄彩椒同豬扒炒香淋上,份量明顯可見😋毫不客氣👍🏻👉🏻豬扒件切好,方便食落幾juicy ,唔會乾爭爭‼️👍🏻🉐好清新健康飽肚又開胃😋份量又多,這是茶記的浪漫💕店鋪雖然比較細,外觀感覺不討好,位置會坐得擠逼,但小店的足料同味道,員工好友善,已足矣!
👉🏻✨「鮮茄🍅豬扒燴意粉🍝」,基本每枱都會嗌一碟系列🤤
鮮茄豬扒燴意粉🍝

👉🏻豬扒件切好,方便食落幾juicy ,唔會乾爭爭‼️👍🏻
🉐好清新健康飽肚又開胃😋份量又多,這是茶記的浪漫💕
鮮茄豬扒燴意粉🍝
2018-01-21 282 views
美食在民間🤗突然發現我好似只post 甜食😂😂終於去附近一間「華園美食」🍽,一間街坊細同簡單裝潢的茶記,但會有人龍😳有咩驚人之處⁉️--------------👉🏻「豉油王雞脾煎蛋飯🍗🍳」,好期待,好想食🍗👉🏻佢會先另上一碟豉油,俾你自己加,小店都好細心😍👉🏻一上到,「嘩」😳,重送多左朋友:雞翼(都大隻),可能雞脾唔夠大👻,但其實已經啖啖肉👉🏻🍗🍳重帶有瑞士汁的味,煎蛋係一篤落去既流心蛋,撈埋豉油同雞脾,勁正😋😋😋👉🏻茶記的浪漫💕超大碟,飽到上心口👏🏻冬天就係好想食多多飯🍚------------$44 (連熱飲)試左熱奶茶,都幾香濃既,不過個飯太出位,足料不馬虎‼️
美食在民間🤗突然發現我好似只post 甜食😂😂
--------------
豉油王雞脾煎蛋🍳飯

👉🏻「豉油王雞脾煎蛋飯🍗🍳」,好期待,好想食🍗
👉🏻佢會先另上一碟豉油,俾你自己加,小店都好細心😍
------------
$44 (連熱飲)
試左熱奶茶,都幾香濃既,不過個飯太出位,足料不馬虎‼️
豉油王雞脾煎蛋🍳飯
2017-11-08 391 views
早餐做唔切order混亂,遲來客人先食好多人最後等唔切要打包,我都係仲要等到成身油煙味,舊式開放式廚房唔過再去 食品一般價錢可接受侍應自己都好混亂,態度差影響晨早好心情
早餐做唔切order
混亂,遲來客人先食
好多人最後等唔切要打包,我都係
仲要等到成身油煙味,舊式開放式廚房
唔過再去 食品一般價錢可接受
侍應自己都好混亂,態度差
影響晨早好心情
2017-01-12 767 views
上次朋友介紹過佢地既午餐,豉汁叉燒飯同茄汁燴豬扒意舊式茶餐廳的味道~不錯!今次就去試早餐,三個人都係叫薄牛扒蛋(一碗米粉兩碗通粉),湯真係好淡好淡!失望左少少而茶走就要比個好飲,一向唔太飲奶茶的我覺得好滑結論就係都係午餐好食啲😝
上次朋友介紹過佢地既午餐,豉汁叉燒飯同茄汁燴豬扒意
舊式茶餐廳的味道~不錯!
而茶走就要比個
好飲,一向唔太飲奶茶的我覺得好滑

結論就係都係午餐好食啲😝
  • 茶走
2016-04-10 882 views
午飯時間去到紅磡,行下行下去到一間小店門口,見午飯時間間間餐館都那麼多人,就在這間小店門外排隊等一下。不消一會兒,店員就安排了位置給我,無可否認,店鋪鋪面比較狹窄,但租金就是這些小店維生的艱難之處吧⋯⋯我看了看餐牌,叫了一碟雞脾太陽蛋飯。很快地,有一碗仔的豉油分開給了我,也估不到這些小店會那麼細心的招待啊!轉眼間,主菜也上枱了,雞脾比想像中更大隻,味道又剛好的,不錯不錯~大家有機會也試試吧!
雞脾太陽蛋飯
2016-04-09
5 Minutes (Dine In)
$42 (Lunch)