2021-11-13 915 views
很好奇這樣一個地道港式店名 ,但賣的卻是東南亞菜,究竟是什麼一回事呢? 今天終於可以一試。午飯時候,外面已經有一條長龍,友人一早到了 ,在裡面等候,坐位很迫,好像跟好多人一起午飯,我叫了海南雞飯加凍檸蜜少甜,友人叫了蠔仔湯飯加珍珠奶茶,等了一陣,食物來了:海南雞飯- 雞肉很滑,雞皮彈牙,酸辣醬的蒜香味和辣味配合得很好,飯是我喜歡的硬道,粒粒分明,但一般人會嫌太硬凍檸蜜 - 蜜糖味很香,加埋檸檬一齊,覺得很清新白灼生菜 - 隨餐送的,吾錯吾錯友人的蠔仔湯飯 - 蠔仔份量不少,隻隻都漲卜卜,友人說好味友人的珍珠奶茶 - 奶茶是泰式,奶的比例較少,所以睇落比較深色總括來說:食物可口,招呼唔錯,環境擠迫,但作為一頓午飯,還是可以的。埋單171個大洋, 跟食物相符,還是會再來的。

凍檸蜜 - 蜜糖味很香,加埋檸檬一齊,覺得很清新
白灼生菜 - 隨餐送的,吾錯吾錯
友人的蠔仔湯飯 - 蠔仔份量不少,隻隻都漲卜卜,友人說好味
埋單171個大洋, 跟食物相符,還是會再來的。
2021-11-10 578 views
一早去荔枝角做野,想搵個早餐坐低食,但係又唔想食茶餐廳,兜兜轉傳搵咗好耐比我見到呢間餐廳,朝早都算多人食好好彩唔使等位餐廳門口幾有特色,入到去坐低,張櫈都幾污糟🙈要自己抹乾淨,同埋枱與枱之間嘅通道非常之窄😮‍💨坐定定嗌嘢食,早餐種類都幾多選擇嚟到之後發現冇辦法成個拎起食😂😂最終就係要分開咁食,麵包嚟到嘅時候已經軟左,未到冇乜太大嘅特別,又唔係話好好食,但係又唔係難食,好普通咖啡都係正正常常,可以成杯飲晒嘅味道😂嘢食同飲品比較嘅話,飲品會高分一啲總而言之就係一般
坐定定嗌嘢食,早餐種類都幾多選擇

咖啡都係正正常常,可以成杯飲晒嘅味道😂
嘢食同飲品比較嘅話,飲品會高分一啲
總而言之就係一般
2021-11-06 474 views
圍威喂-齋睇個名係唔會知佢係食d乜之前行過見佢鋪頭裝修都幾骨緻 又幾多人幫襯係外賣平台見到佢做優惠 就叫佢既lunch試下🍽海南雞飯賣相好唔錯, 伴碟,菜同主食都分開放海南雞既分量都算多雞皮唔係爽身個隻但又唔會太肥雞肉係偏瘦,但唔會嚡口佢有跟3款醬汁 1.姜蓉 2.泰式辣醬 3.豉油🍽馬來炒貴刁食馬來炒貴刁最怕d餐廳當星洲米甘炒一打開見到係豉油汁炒 想比個讚先賣相同樣好唔錯 貴刁夠上色 大蝦🍤 臘腸 芫茜 紅紅綠綠甘 成個貴刁係好野味, 臘腸係偏甜甜地個隻, 唔會硬兩隻大蝦🍤雖然唔系新鮮蝦,但肉質幾結實, 唔係淡茂茂個種, 再加埋蜆仔一齊炒, 味道系好豐富唯一問題係MSG敏感既我,食多幾啖覺得味精比較重Overall 食物質素很不錯,下次會再試其他款式😁
圍威喂-齋睇個名係唔會知佢係食d乜
之前行過見佢鋪頭裝修都幾骨緻 又幾多人幫襯
係外賣平台見到佢做優惠 就叫佢既lunch試下

🍽海南雞飯

賣相好唔錯, 伴碟,菜同主食都分開放
海南雞既分量都算多
雞皮唔係爽身個隻但又唔會太肥
雞肉係偏瘦,但唔會嚡口
佢有跟3款醬汁 1.姜蓉 2.泰式辣醬 3.豉油

🍽馬來炒貴刁

食馬來炒貴刁最怕d餐廳當星洲米甘炒
一打開見到係豉油汁炒 想比個讚先
賣相同樣好唔錯 貴刁夠上色 大蝦🍤 臘腸 芫茜 紅紅綠綠甘
成個貴刁係好野味, 臘腸係偏甜甜地個隻, 唔會硬
唯一問題係MSG敏感既我,食多幾啖覺得味精比較重

Overall 食物質素很不錯,下次會再試其他款式😁
Delivery
2021-10-24 458 views
下午茶時間,剛好辦完事就順道去圍威喂嘆個下午茶。葱花炒蛋吐司加杯熱飲也只是32塊,比老麥一個巨無霸餐還要平,實在難以抗拒。葱花夠香、炒蛋夠滑,夫復何求!至於熱奶茶就一般啦。估唔到抜國菜餐廳,下午茶餐也不賴啊。
葱花炒蛋吐司

2021-10-21
葱花炒蛋吐司
1️⃣ 圍威喂!炒金邊粉 $85 🤍4/5🌩 好特別嘅擺盤✨大葱青檸擺喺面,加上煎成網狀嘅煎蛋包住金邊粉好吸引📸🌩 金邊粉料好足👍🏼👍🏼除左大蝦之外仲食到蝦仁、雞肉、豆芽等😋😋🌩 配上青檸酸酸甜甜好開胃😍仲好細心咁放啲辣椒粉同花生碎側邊俾你自己調節份量☺️☺️2️⃣ 圍威喂!生菜包 $80🤍3.5/5🌩 生菜同肉碎嘅份量都好多🤩整體來講覺得有啲油膩(建議配埋酸辣醬食無咁膩😌😌🌩 肉碎較大粒,比平時食開嘅生菜包更有口感🤣炒到焦香加上少少辣椒粒幾惹味🌶
1️⃣ 圍威喂!炒金邊粉 $85 🤍4/5

2️⃣ 圍威喂!生菜包 $80🤍3.5/5

圍威喂!炒金邊粉
圍威喂!生菜包
2021-09-21 327 views
呢間新派泰菜真係味道同環境都正,不過服務態度有待改善🙈圍威喂炒金邊粉剩係賣相個「蛋殼」包住Pad Thai都夠哂功夫, 而且好足料啲蝦都好大隻, 味道夠正宗。有哂辣椒粉、豆乾、芽菜、花生碎, 個粉炒得夠乾爽。
呢間新派泰菜真係味道同環境都正,不過服務態度有待改善🙈

2021-06-21
圍威喂炒金邊粉
一看名字就知道這家東南亞餐廳玩味感重,最近更在荃灣開分店,不過這次先來荔枝角本店試試~//✨檳城炒粿條平常時泰國菜都會吃炒金邊粉,這次想來點新意,選了未吃過的粿條😛不過有點失望呢,原來粿條真的跟河粉一樣😅這碟外貌的確吸引,配料有蝦、蜆和芽菜👍🏼吃下去像茶餐廳的乾炒牛河(只是換了配料),油膩感挺重,整體普通🤭✨木瓜奶奶是餐廳推薦的飲品,木瓜和牛奶味都不算濃,幸好不會太甜👌🏼
✨檳城炒粿條

✨木瓜奶奶
是餐廳推薦的飲品,木瓜和牛奶味都不算濃,幸好不會太甜👌🏼
檳城炒粿條
檳城炒粿條
木瓜奶奶
2021-08-19 562 views
啱啱係荔枝角返工食過一次,見到咁多好評,不過真心好麻麻,話難食又稱唔上,但係個價錢同味道唔係正比,所以就冇下次了~如果佢嘅價錢係基本茶餐廳價錢就尚可接受,呢個價位真係好食過佢嘅大把~bye~

2021-07-18 1287 views
#圍威喂平日見到都好多人 係喺荔枝角誠信中心地下 ‼️ 近香港工業大廈嗰邊 今日下午茶時間去冇乜人🤤🤤小編即刻入去間餐廳試下🍴餐廳裝修好靚🤍🤍係藍白色 加埋霓虹燈嘅設計 其實幾Chill😋而且仲有餐廳特色Logo😚 環境算整潔 而且地方都好寬敞 但唯一要留意嘅係佢要過$200先收卡㗎‼️‼️ 唔好好似小編咁 差啲唔夠錢俾🤫🤫沙嗲牛肉怡保公仔麵配黑松露炒滑蛋丹麥包 $48💰 (7 / 10)加凍飲要加$3 女小編嗌佐凍檸水 因為夏日熱辣辣 好熱好熱🔥🔥講返沙嗲牛麵先 牛肉都幾多舊 而且都幾夠味 但略微有啲乾🤏🏻🤏🏻沙嗲醬方面好濃好香 係會令你想快啲放入口👅👅撈埋啲湯底就咸道適中 好好食😋而公仔麵方面 女小編覺得相對上有啲硬身 要浸落啲湯多一陣 先好返啲🙈🙈 但整過嚟講 個麵同普通茶記個啲冇咩太大分別 😋純粹女小編鍾意食常餐 所以先叫呢個🤣 而黑松露炒滑蛋丹麥包方面🍳 炒滑蛋炒得幾滑同幾香 但黑松露味唔夠岀 略微淡佐啲啲🙈🙈🤏🏻🤏🏻但滑蛋分量好足🤪🤪 啱晒鍾意食蛋嘅大家❤️❤️ 而個丹麥包 包邊係脆卜卜㗎😽😽但唔知係咪因為啲滑蛋放佐係個包上面 所以個包嘅中間會淋佐🙈🙈但塊丹麥包切得好厚 而且甜甜哋
#圍威喂

加凍飲要加$3 女小編嗌佐凍檸水 因為夏日熱辣辣 好熱好熱🔥🔥講返沙嗲牛麵先 牛肉都幾多舊 而且都幾夠味 但略微有啲乾🤏🏻🤏🏻沙嗲醬方面好濃好香 係會令你想快啲放入口👅👅撈埋啲湯底就咸道適中 好好食😋而公仔麵方面 女小編覺得相對上有啲硬身 要浸落啲湯多一陣 先好返啲🙈🙈 但整過嚟講 個麵同普通茶記個啲冇咩太大分別 😋純粹女小編鍾意食常餐 所以先叫呢個🤣 而黑松露炒滑蛋丹麥包方面🍳 炒滑蛋炒得幾滑同幾香 但黑松露味唔夠岀 略微淡佐啲啲🙈🙈🤏🏻🤏🏻但滑蛋分量好足🤪🤪 啱晒鍾意食蛋嘅大家❤️❤️ 而個丹麥包 包邊係脆卜卜㗎😽😽但唔知係咪因為啲滑蛋放佐係個包上面 所以個包嘅中間會淋佐🙈🙈但塊丹麥包切得好厚 而且甜甜哋 其實幾好食👅👅 鍾意食常餐嘅大家可以試下食啦 覺得個味幾特別☺️☺️

圍威喂無骨海南雞飯 $68💰 (7/10)
加凍飲要加$3 男小編嗌佐凍巴打檸檬茶😋 因為夏日熱辣辣 好熱好熱🔥🔥海南雞方面好多舊🐥全部都係去佐骨㗎啦 雞肉幾滑同有口感😋而且配經典三色海南雞醬 就好容易入口 送飯一流😚😚 而油飯方面 男小編叫佐多飯 但份量仲唔係好多🙈🙈小編覺得多啲飯會好啲 🤏🏻🤏🏻但油飯好香 幾易入口✨✨ 而且下午茶係配油茶嘅🥬份量唔算多 淡淡地 可以中和返個海南雞 但係但係性價比方面 小編覺得唔掂🥺 下午茶時間都要成70蚊一個餐 🥵而且如果係70蚊 I expect more 🥺質素應該再好少少🙈🙈

推薦指數🌟 7 / 10 🌟

📍#巨B覓食荃灣 #巨B覓食荔枝角

圍威喂 (誠信中心) (荔枝角)
⚜️荔枝角青山道495號誠信中心地下1號舖
⏱星期一至六 0730-2200
⏱星期日 全日休息
2021-07-12 826 views
近排又去咗荔枝角覓食啦!今次小編係比餐廳裝修吸引咗😙以淺藍淺粉紅同白色為主 餐廳名又搞笑喎所以就決定入去試吓😉PS 荔枝角太遠嘅話荃灣都有分店喎🤙🏻📍無骨海南雞飯配迷你肉骨茶 ($88)呢個飯真係小編最愛😍因為可以滿足兩個願望 (海南雞+肉骨茶)🐓係無骨 肉質都幾嫩滑 但份量唔多好嘅位係有三隻醬汁俾你點😎飯方面就選擇最傳統嘅油飯 好香雞油味🤪肉骨茶方面係偏向藥材味多啲入面都有兩小舊骨 好入味好淋😙少少哋淺嘗下 再食埋海南雞飯啱啱好🤫呢個套餐值得叫‼️📍香葉炒肉碎太陽蛋飯 ($68)呢個飯雖然簡單 但真係好好食😋通常小編見到都會情不自禁叫佢個太陽蛋蛋黃都算流心 唔會過熟🍳香葉炒肉碎都係偏辣少少🌶但係都handle到🤣肉碎炒過之後都唔算好乾 就咁包生菜食或者配飯都好正😆📍午餐加配:馬拉盞炒通菜 ($38)小編跟lunch set就叫咗個菜!馬拉盞或者蒜蓉炒都得 睇你哋喜歡😘馬拉盞有少少辣 炒得好有鑊氣通菜全部都好爽口 送飯一流😈📍半價加配:士林夜市愛玉冰 ($15)其實小編係睇到佢有👍🏻推薦先叫~杯野的確係好有驚喜😹有大量嘅愛玉係底 真係吸極都仲有仲有少少檸檬青檸味好fresh 又唔會好甜
近排又去咗荔枝角覓食啦!
今次小編係比餐廳裝修吸引咗😙
以淺藍淺粉紅同白色為主
餐廳名又搞笑喎所以就決定入去試吓😉
PS 荔枝角太遠嘅話荃灣都有分店喎🤙🏻

📍無骨海南雞飯配迷你肉骨茶 ($88)
呢個飯真係小編最愛😍
因為可以滿足兩個願望 (海南雞+肉骨茶)
🐓係無骨 肉質都幾嫩滑 但份量唔多
好嘅位係有三隻醬汁俾你點😎
飯方面就選擇最傳統嘅油飯 好香雞油味🤪
肉骨茶方面係偏向藥材味多啲
入面都有兩小舊骨 好入味好淋😙
少少哋淺嘗下 再食埋海南雞飯啱啱好🤫
呢個套餐值得叫‼️

📍香葉炒肉碎太陽蛋飯 ($68)
呢個飯雖然簡單 但真係好好食😋
通常小編見到都會情不自禁叫佢
個太陽蛋蛋黃都算流心 唔會過熟🍳
香葉炒肉碎都係偏辣少少🌶但係都handle到🤣
肉碎炒過之後都唔算好乾
就咁包生菜食或者配飯都好正😆

📍午餐加配:馬拉盞炒通菜 ($38)
小編跟lunch set就叫咗個菜!
馬拉盞或者蒜蓉炒都得 睇你哋喜歡😘
馬拉盞有少少辣 炒得好有鑊氣
通菜全部都好爽口 送飯一流😈

📍半價加配:士林夜市愛玉冰 ($15)
其實小編係睇到佢有👍🏻推薦先叫~
杯野的確係好有驚喜😹

味道😋:8/10
抵食🥳:8/10
環境🥂:7/10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2021-06-26 1085 views
輕食·泰國菜💖又係熱到痴肺嘅一日🤪一諗到咁熱就想食泰國嘢🤣 Crazy Hot in Hong Kong 🔥今日去接老公收工❤️就決定去附近嘅🥤圍威喂😋到試下😆😆由於真係太熱冇咩胃口所以我哋叫咗兩個沙律😋青木瓜沙律❤️木瓜冇乜味🤣柚子沙律❤️柚子好多我最愛💯柚子沙律比青木瓜沙律好食前者味道較為豐富燒豬頸肉❤️呢個好惹味我覺得唔洗點醬都已經好好食👍🏻跟住另外叫咗個素菜炒河粉❤️味道ok不過就鹹咗少少

今日去接老公收工❤️就決定去附近嘅🥤圍威喂😋到試下😆😆

呢個好惹味我覺得唔洗點醬都已經好好食👍🏻

跟住另外叫咗個素菜炒河粉❤️

味道ok不過就鹹咗少少
2021-06-01 1553 views
太約2p 入去飲杯野歇一歇已經過左Peak Hours 位都多係出面Poster見到杯榴蓮忘反(飲品)有個類似雪糕波既野係頂好飲好正又解熱入去就點呀啦等緊期間聽到個waitress 講起我因為話咩,一個人,只點野飲。。blahblahblah我低頭當聽唔到 野飲泥到,嘩,個色水。。。。。。。。好似溝起左既嘔吐物坐多陣,其中一個Waitress 既朋友泥左,坐左係我隔離台個waitress 坐係我張枱,有紙板隔住探個頭過嚟,再同佢朋友用差語氣講「佢一個人啫,走嫁啦走嫁啦,佢走左我就同你霸張格」真係覺得我聽唔到定係講俾我聽?人無禮貌,野飲又唔得完
太約2p 入去飲杯野歇一歇
已經過左Peak Hours 位都多
係出面Poster見到杯榴蓮忘反(飲品)
有個類似雪糕波既野係頂
好飲好正
又解熱

入去就點呀啦

等緊期間
聽到個waitress 講起我
因為話咩,一個人,只點野飲。。blahblahblah

我低頭當聽唔到

野飲泥到,嘩,個色水。。。。。。。。
好似溝起左既嘔吐物

waitress 坐係我張枱,有紙板隔住
探個頭過嚟,再同佢朋友用差語氣講
「佢一個人啫,走嫁啦走嫁啦,佢走左我就同你霸張格」

真係覺得我聽唔到定係講俾我聽?

人無禮貌,野飲又唔得

Durian Drinks
2021-05-24 925 views
呢間位於荔枝角嘅泰國餐廳叫做為圍威喂😂😂聽個名就好似講啲黑社會平時做嘅行為,但係原來一邊係超靚嘅裝修,仲會播韓文歌😂😂😂( 有啲無理啦更) 但整體用餐環境係舒服嘅今次我就叫咗個鮮蝦炒金邊粉,而我朋友就叫咗個蟹肉炒飯!食物一到最震驚嘅係個份量,超大份啦好似茶餐廳碟頭飯😝😝😝, 我個人覺得炒飯好食d , 金邊粉有啲偏淡。 我食唔晒個粉外賣左成差唔多一盒做第2日既lunch 😋 嘢飲方面就叫咗一杯泰式奶綠, 珍珠超大同彈牙, 十分推薦

嘢飲方面就叫咗一杯泰式奶綠, 珍珠超大同彈牙, 十分推薦
2021-05-23 718 views
舊時香港經濟繁榮,基建工程不斷,三行(泥水、木工、油漆)工作操勞,需要適當既小休及補充體力。三點三小休半個鐘,岩岩好就係佢地午飯後同收工既中間點。久而久之,呢個「香港習俗」就盛傳到各行各業直到而家喇🤣老實講我都幾鍾意食茶記下午茶🥰夠麻甩而且夠貼地!🚩蕃茄碎蛋吐司 $32叫左淨包,以為清清地真係蕃茄同碎蛋🤪點知原來咁多沙律醬,味道實唔會差喇😌🚩炭燒豬里肌流心蛋吐司 $39丹麥多士香脆可口🤩大大塊豬扒加埋個靚蛋,有啲邪惡但好好食😋🚩馬來西亞怡保魚蛋湯河 $44🤣馬來西亞我就食唔出架啦,不過簡單清淡ok la😌

老實講我都幾鍾意食茶記下午茶🥰夠麻甩而且夠貼地!

🚩蕃茄碎蛋吐司 $32

🚩炭燒豬里肌流心蛋吐司 $39
丹麥多士香脆可口🤩大大塊豬扒加埋個靚蛋,有啲邪惡但好好食😋

🚩馬來西亞怡保魚蛋湯河 $44
🤣馬來西亞我就食唔出架啦,不過簡單清淡ok la😌
2021-05-22 480 views
#cheapeat, #breakfasrforlunch, #laichikwok, #cheungsawan, #茶餐廳hey... this is just recommended by a friend of mind when I was thinking to go to the local restaurant instead.. I'm so glad to just be open minded about it and come to this place thinking might be too western for me.oh my... the choices are huge and I really love they way they make it a bit thai as well.. it remind me a similar one in north point before my open rice days... anyway.. come here for a thai twist for your local breakfast

iced milk tea with no syrup and less milk
thai pork chop with Thai fish cake and Danish toast
macaroni in tomato soup
2021-05-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$42 (Breakfast)
macaroni in tomato soup