2021-07-23 78 views
好耐冇食過日本菜,呢日同朋友去左黃大仙呢間日本餐廳到食dinner。餐廳既環境唔錯!我地都幾肚餓,所以點左好多野食。首先,我地點左芥末魚生粒粒海鮮丼,海鮮丼有幾款魚生粒粒,有三文魚、魷魚等,再加埋啲芥末,辣辣地幾開胃。另外仲點左白咖喱烏冬,烏冬幾彈牙,咖哩好香,配埋炸雞一齊食,正。另外亦都點左香芒燻鴨胸沙律,芒果好鮮甜,新鮮既沙律菜配埋黑醋汁,幾開胃。小食方面,點左燒日本廣島蠔,大大隻蠔落左芝士同埋蒜蓉去燒,超惹味!另外仲有火炙鵝肝3點,三款唔同既壽司上面有香濃既火炙鵝肝,分別有三文魚、帶子同鰻魚壽司。最後,當然要食埋個甜品啦,我地點左糯米糍紅豆宇治抹茶牛奶雪糕,抹茶味好香濃。呢度既飲品都唔錯。
呢度既飲品都唔錯。
  • 糯米糍紅豆宇治抹茶牛奶雪糕
2021-07-21 70 views
假日食飯真係好頭痛,首先係泊車好難,然後就係等位好耐,身住九龍東嘅我第一時間就會諗起二線民生區,唔想等唔想煩環境:不過不失,三個人去食都安排到卡位,張枱都乾淨冇異味服務:服務員好快都幫我落到單,因為都幾多人,佢哋做嘢爽手,叫咗10分鐘都好快上晒菜食物:今次專登嚟試大好評既白咖喱烏冬,初頭睇過賣相覺得好得意,未見過白咖喱整到好似個蛋糕咁。食落去先知原來上面嗰啲係cream嚟,撈埋咖喱,唔知點解異常地夾,其實食落去驚喜唔算好大,但係好食既,cream會中和左咖喱嗰種鹹味,烏冬有咬口。其他小食都不過不失,尤其是雞翼都好食,略嫌份量比較少總結:如果駕車人士,星期六日唔想迫唔想煩,我建議去黃大仙中心搵食,味道中上,但未算好有驚喜,唯一可惜嘅就係個甜品,8:00去到雪糕全部賣晒,好失望,希望下次去食嘅時候甜品仲有得試吓啦

環境:不過不失,三個人去食都安排到卡位,張枱都乾淨冇異味

2021-06-30
2021-07-20 74 views
今日去拜下黃大仙,順便約埋朋友一齊食晚飯。朋友問我食乜,我就呢排食得太多火鍋,想清淡啲,於是朋友帶左我去食日本料理!一入到間餐,真係好鬼多人,要搞到排陣隊先入得啊。裡面都幾大下,環境企理乾淨,座位都好舒服,服務員態度好好,幫我地準備好晒啲餐具。好啦,肚仔餓,事不宜遲,馬上睇下餐單先!裡面咩都有,有沙律,有小食,有刺身,手卷,同埋特飲!咁我地叫左幾樣野!第一當然唔少得就係刺身啦!4點刺身盛好食指數:10/10有甜蝦,三文魚同章紅魚刺身,仲有靚蠔,鮮鮮鮮鮮!全部新鮮到爆炸!鮮蝦好鮮甜,章紅魚薄片勁有口感,三文魚油脂分布平均,仲要厚身,鮮香滑!生蠔食落去好鮮甜嫩滑,咬落去勁多汁,再經過喉嚨滑落去好爽!黑松露香芒甜蝦卷好食指數:10/10將甜蝦搞成蓉,再點上黑松露,再配埋新鮮香芒。一口咬落去有層次感,大家唔會搶到大家既味道,甜蝦鮮甜,松露油香,芒肉清香,各自各發揮!千回火鳥好食指數:9/10本身係雞翼控,呢隻燒得勁香,送上枱仲香噴噴熱辣辣,唔會燒到乾柴柴,肉汁鮮嫩,皮脆可口!大阪豬扒飯好食指數:9/10份量大大份,打卡一流。食炸物,我係勁鐘意多菜,呢款岩我啦!椰菜絲加上沙律木耳,清甜爽脆,滑蛋

今日去拜下黃大仙,順便約埋朋友一齊食晚飯。

一入到間餐,真係好鬼多人,要搞到排陣隊先入得啊。

好啦,肚仔餓,事不宜遲,馬上睇下餐單先!

裡面咩都有,有沙律,有小食,有刺身,手卷,同埋特飲!

咁我地叫左幾樣野!

第一當然唔少得就係刺身啦!

4點刺身

好食指數:10/10

好食指數:10/10
將甜蝦搞成蓉,再點上黑松露,再配埋新鮮香芒。

千回火鳥
好食指數:9/10

大阪豬扒飯

好食指數:9/10
份量大大份,打卡一流。食炸物,我係勁鐘意多菜,呢款岩我啦!椰菜絲加上沙律木耳,清甜爽脆,滑蛋配上厚厚兼肉汁豐富既豬扒,非常好食!
飯香粒粒,唔會話浸到淋晒,有水準!

自家製梅酒

清甜而唔會甜膩,酒清香又唔會太嗆喉,飲落下喉龍同食道好舒服!

總結黎講,係值得推介既餐廳!
2021-07-19 65 views
嚟到黃大仙,除咗和氣食堂之外,真係諗唔到仲有啲乜嘢又抵食又多選擇牛油果沙律配溫泉蛋是四人份量,食這個沒有任何罪惡咁,還10分飽肚呢。全消叫了地雞配大蔥&牛舌。牛舌比較濃味,同沙律剛剛中和。雞串的大蔥一定要食埋佢,兩者配合有中式菜式嘅味道。這裏的特產,用pancake代替紫菜來做sushi。裏面有蟹柳,厚厚的三文魚,仲有芒果添,上面一大劈蟹子。這個大阪豬扒飯食落去有大阪燒的味道,而且還有很多菜,健康之選。重頭戲是這個海蝦泡飯,侍應會先上石鍋飯,再臨上熱辣辣的濃湯,食到一半,侍應會幫你繼續加湯。絕不兒戲,在相片中見到的的確是海蝦,不是基圍蝦。夏日炎炎正好飲杯野,荔枝梳打入面有粒粒椰果,藍柑lemonade 好大杯,十分解渴。

2021-07-19 64 views
總覺得黃大仙食店有唔少但有返d質素既食店好似唔多🥲今次終於搵到一間!!平日既話6:30來到唔需要等位7:00左右就開始多人…🙈店舖座位寬敞☺️d凳都幾舒服感覺同隔離枱有d privacy🤪同朋友約呢度食飯gathering都係好選擇😊✔️溫泉玉子牛油果凱撒沙律 $62份量大,材料充足,有生菜、牛油果、蕃茄、酥脆麵包粒,加上凱撒沙律醬,撈埋流心溫泉蛋😍味道好夾!幾乎係將我最喜歡食的東西撈埋一齊😆好清新開胃☺️✔️牛油果芒果三文魚班戟 $50好中意食牛油果🥑所以牛油果又出場!今次連埋芒果、三文魚,外層以甜甜既Pancake皮包住,加上蟹籽同沙律醬,一大啖咬落口感覺好豐富,呢個配搭好新穎,有驚喜~✔️照燒魷魚筒🦑 $88魷魚爽口彈牙,好易咬,唔會太韌👍個汁燒得好香,令人有食唔停既感覺🙈✔️石狩窩豬骨湯底 $92熱辣辣♨️豬骨湯湯底味道好濃,加入份量唔少既魚肉、魚骨,仲有大量娃娃菜同埋日式粉絲,所有材料加埋一齊既豐富又入味😋✔️大阪豬扒丼 $88送上枱時真係有少少嚇左一跳!成座山咁高😂上層鋪了滿滿的椰菜絲、木魚絲,仲有d甜甜酸酸既醬,作用我估係減輕吉列豬扒既油膩感?😝下層有大大塊豬扒,炸得非常香口,咬落口仲有
總覺得黃大仙食店有唔少
但有返d質素既食店好似唔多🥲
今次終於搵到一間!!

平日既話6:30來到唔需要等位
7:00左右就開始多人…🙈

店舖座位寬敞☺️
d凳都幾舒服
感覺同隔離枱有d privacy🤪
同朋友約呢度食飯gathering都係好選擇😊

✔️溫泉玉子牛油果凱撒沙律 $62

✔️牛油果芒果三文魚班戟 $50
好中意食牛油果🥑所以牛油果又出場!

✔️照燒魷魚筒🦑 $88
魷魚爽口彈牙,好易咬,唔會太韌👍
個汁燒得好香,令人有食唔停既感覺🙈

✔️石狩窩豬骨湯底 $92

✔️大阪豬扒丼 $88
送上枱時真係有少少嚇左一跳!成座山咁高😂
下層有大大塊豬扒,炸得非常香口,咬落口仲有肉汁,唔會太乾身,幾好味,趁熱食會再好味d😋

✔️宇治抹茶芭菲 $60
(抹茶控注意‼️)抹茶味好濃郁😋配料仲好豐富,有白玉、麻糬、蕨餅、朱古力味蛋捲,底層仲有玉米片、紅豆蓉,感覺煙煙韌韌,又有d香脆感,成個配搭口感豐富,真係要試一試😍

✔️阿法奇朵 $39
呢個甜品都幾特別,係將熱咖啡加落杯雲尼拿雪糕度,甜中帶點苦,味道出奇地又覺得幾夾😮另外杯雪糕奶味重,都好好味☺️

Overall 呢一餐真係好夠飽🤣
好多都大大碟😳
而價錢都好ok 可以俾我任性試多d唔同既款😋
未食過既話真心要試下😙
2021-07-12
$250 (Dinner)
  • 宇治抹茶芭菲
  • 溫泉玉子牛油果凱撒沙律
  • 牛油果芒果三文魚班戟
2021-07-18 52 views
石狩窩豬骨湯👍, 里邊有一個魚頭, 個魚頭燒香咗, 放落嗰啲湯底裏面好惹味, 另外仲有一嚿好大嚿嘅三文魚, 三文魚亦都係燒香咗, 肉質新鮮。湯裏面有好多配菜, 有粉絲、豆腐、椰菜, 湯底好鮮甜呢個鍋其實份量都幾多, 足夠兩個人食。黑豚肩燒丼,個黑豚肩燒香左,好惹味,廚師切到薄薄地,比較易入口。雞翼可以燒到外面層皮鎖住啲肉汁,而裏面嗰啲雞肉係嫩滑嘅。燒三文魚皮個三文魚皮是香脆呀。呢間餐廳啲嘢食比較好食,而且價錢又唔貴,所以我星期二夜晚黑去,都全場坐滿。
湯裏面有好多配菜, 有粉絲、豆腐、椰菜, 湯底好鮮甜
呢個鍋其實份量都幾多, 足夠兩個人食。

雞翼可以燒到外面層皮鎖住啲肉汁,而裏面嗰啲雞肉係嫩滑嘅。

燒三文魚皮
個三文魚皮是香脆呀。

2021-07-18 54 views
雖然黃大仙開咗壽司郎,但每次見到嗰度嘅人潮,都即刻縮沙,離開搵其他嘢食,和氣食堂就係好好嘅替代品!我都有一段時間冇幫襯,呢度嘅午市定食照舊都有好多選擇,我就食返我嘅至愛,三文魚豐盛定食!加咗價幾蚊雞,但水準都keep得到。和氣嘅定食不嬲都好豐富,呢個三文魚餐,包左一碗茶碗蒸,蛋蒸得好嫩滑,而且夠鮮味。之後仲上咗兩件炸雞,啱啱炸起熱辣辣,炸得多汁唔鞋口。跟住仲有一碗熱湯烏冬,質感夠彈牙,份量啱啱好,唔會太多頂住個胃,因為之後仲要食重點!最後就係8件三文魚壽司加3片刺身,當中有2件花之戀,3件三文魚卷物,兩件三文魚壽司,同埋一件灸燒三文魚壽司。聽落都好豐富,三文魚切得厚,一啲都唔慳住慳住,食落肥美新鮮,依家諗返都仲想再encore!咁豐富嘅定食,真係食到撐肚皮,如果喺黃大仙諗唔到食咩,不妨來試試和氣食堂啦!

2021-07-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2021-07-18 52 views
6:45 去到餐廳,都已經有8成客人我地2個人,安排左4人座位,但位置有啲焗於是我就要求轉去一張2人枱好了好快安排好坐位,用apps 落單北寄貝沙律好食,份量都好足海膽三文魚子軍艦,黑松露(如果冇仲好)比目魚裙邊壽司,炙燒芝士蟹柳壽司軟殼蟹牛油果卷影相唔覺,好大份,牛油果生左少少黑豚肩丼呢個飯真係好抵食,薄薄地嘅黑豚燒完幾香口中間有段小插曲想讚一讚員工話說係我自已要求坐二人位,但食食下上面滴水。員工即刻幫我地換枱,仲主動問我地有冇滴左落食物度(係冇嘅)。不過都顯得員工有認真做事,係有驚喜嘅。
6:45 去到餐廳,都已經有8成客人

好快安排好坐位,用apps 落單

北寄貝沙律
好食,份量都好足

軟殼蟹牛油果卷
影相唔覺,好大份,牛油果生左少少

黑豚肩丼
呢個飯真係好抵食,薄薄地嘅黑豚燒完幾香口

中間有段小插曲想讚一讚員工

2021-06-29
呢間一直都係我既至愛,就算黃大仙開左壽司郎都好,我對佢既愛依然不變仲要知道做緊梅酒推廣而我女友就係梅酒既超級大fans黎咁唔黎唔得啦溫泉玉子牛油果凱撒沙律牛油果量勁多,食呢個已經好滿足撈埋d蛋汁更正火灸鵝肝3點一種鵝肝,三種食法配上唔同既海鮮,有唔同既鮮味鰻魚惹味香濃,三文魚油脂豐富,帶子鮮甜十足鵝肝香而不騷,味道好夾金蒜燒日本米茄子人要先聲奪人,食物要先味奪人未上台已聞到極香既蒜香,已令人食指大動食落更是惹味仲有鮮甜既日本米茄子,更加好味芒果花之戀、章紅魚海膽花之戀芒果既清甜更能帶出三文魚既鮮味,而且用晒蛋黃醬配三文魚的話就會太膩,用上芒果就唔會有呢個問題,聰明既做法用上章紅魚黎取代三文魚,再加海膽黎做花之戀,鮮味更上一層樓白咖哩烏冬好鍾意呢到既白咖哩烏冬,因為超級飽肚,岩晒我呢D大食積而佢飽肚既秘密就在於佢既白咖哩我呢個咖哩係已經同煮到溶晒既薯仔完全混為一體令佢食落除左有又甜又香既日式咖哩味之外,仲有陣陣薯香亦令佢既掛麵能力更加高令你食烏冬呢種原本掛汁能力唔高既麵種都可以食到啖啖汁再埋配呢個外脆內嫩既炸雞就更加正,而且口感唔同可以做個平衡大阪豬扒丼份量十足的一份豬扒丼上面鋪滿既係新
仲要知道做緊梅酒推廣
而我女友就係梅酒既超級大fans黎
咁唔黎唔得啦
溫泉玉子牛油果凱撒沙律
牛油果量勁多,食呢個已經好滿足
撈埋d蛋汁更正
火灸鵝肝3點
一種鵝肝,三種食法
配上唔同既海鮮,有唔同既鮮味
鰻魚惹味香濃,三文魚油脂豐富,帶子鮮甜十足
鵝肝香而不騷,味道好夾
金蒜燒日本米茄子
人要先聲奪人,食物要先味奪人
未上台已聞到極香既蒜香,已令人食指大動
食落更是惹味
仲有鮮甜既日本米茄子,更加好味
芒果花之戀、章紅魚海膽花之戀
用上章紅魚黎取代三文魚,再加海膽黎做花之戀,鮮味更上一層樓
白咖哩烏冬
好鍾意呢到既白咖哩烏冬,因為超級飽肚,岩晒我呢D大食積
而佢飽肚既秘密就在於佢既白咖哩
我呢個咖哩係已經同煮到溶晒既薯仔完全混為一體
令佢食落除左有又甜又香既日式咖哩味之外,仲有陣陣薯香
亦令佢既掛麵能力更加高
令你食烏冬呢種原本掛汁能力唔高既麵種都可以食到啖啖汁
再埋配呢個外脆內嫩既炸雞就更加正,而且口感唔同可以做個平衡
份量十足的一份豬扒丼
上面鋪滿既係新鮮又口感清爽既椰菜絲
令你食完都唔會覺得膩
炸過既滑蛋豬扒仲有少少脆
 上面鋪有蛋味香濃滑蛋
一塊豬扒兩種口感
更有陣陣豬扒香,再加上有少少似照燒汁味既濃香醬汁,完美
五年熟成梅酒梳打、自家制五年熟成梅酒
今日最期待既野
梅酒飲得多,五年熟成既真係未飲過
飲落真係唔同好多
一般梅酒會略帶苦味和酸味,但呢款就整個味道調和得好好
令你真係可以好好咁享受到梅酒既原味,而且味道更香醇得殷深厚又複雜,真係一個梅酒既新體驗
2021-07-11 58 views
聽同事介紹呢間好好食,一定要試~咁就去試吓啦!叫咗呢個海膽三文魚飯,um,,,,,,,,,,,,,又唔可以話唔好食,但加埋一差唔多$9x一份,期望會係有更好質素嘅~~~~~
聽同事介紹呢間好好食,一定要試~
咁就去試吓啦!
叫咗呢個海膽三文魚飯,um,,,,,,,,,,,,,
2021-06-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2021-07-10 49 views
📎三文魚牛油果沙律三文魚切成一粒粒,仍然好厚身🤤牛油果熟嘅程度啱啱好,配搭酸酸地嘅醬汁😺整體好開胃,作為前菜非常唔錯🤓📎虎蝦刺身呢個刺身配搭左泰式醬汁,辣辣地好惹味😆📎芒果花之戀和氣食堂有好幾款唔同嘅花之戀,芒果呢一個combination其實都幾普遍🤭芒果都好香甜,唔會好似出面咁太酸,整體都幾好📎章紅魚海膽花之戀海膽非常新鮮,帶少少鮮甜味❤️📎海膽拖羅花之戀拖羅就略帶少少筋🤭不過整體都唔會太影響🙈以呢個價錢都唔錯,而且幾款花之戀嘅擺盤都幾靚📎牡丹蝦三文魚丼牡丹蝦好新鮮,三文魚比沙律果一款更加厚切😂入口都好重三文魚油脂嘅香味🤤📎雙重芝士鰻魚卷裏面嘅芝士非常香滑,鰻魚亦都冇骨👍🏻不過表面嘅芝士如果可以燒得溶啲口感會更加好🥺📎紅豆糯米糍抹茶牛奶軟雪糕呢一餐食咗咁多嘢,抹茶嘅甘苦反而令到我感覺冇咁膩🥸糯米糍都好有咬口❤️呢一款甜品值得推薦呀😆有選擇困難症嘅時候不妨試一試呢款📎宇治金時📎青蘋果奇異果梳打環境:餐牌
📎三文魚牛油果沙律

📎虎蝦刺身
呢個刺身配搭左泰式醬汁,辣辣地好惹味😆

📎芒果花之戀

📎章紅魚海膽花之戀
海膽非常新鮮,帶少少鮮甜味❤️

📎海膽拖羅花之戀

📎牡丹蝦三文魚丼

📎雙重芝士鰻魚卷

📎紅豆糯米糍抹茶牛奶軟雪糕

📎宇治金時
📎青蘋果奇異果梳打

環境:

餐牌
$300 (Dinner)
2021-07-09 1186 views
呢到簡直係朋友既飯堂,去佢到落街通常都係食呢間😂😂講真和氣食堂d野又真係幾抵食又有質素😋😋🎈電擊雞翼+薯條+宇治抹茶芭菲 $78呢個係優惠推廣,真係超抵,仲要3樣都岩食😋😋個宇治抹茶芭菲真係好足料,仲要係日本原料直送,抹茶味都幾夠,仲有小丸子、厥餅、紅豆、粟米片等等💚電擊雞翼係凍食既,味道係甜辣既醬油炸雞,可能因為受到電擊,我覺得偏乾左少少🙈另外配埋芝士粉幼薯條,真係好邪惡,不過我地食晒😈🎈4點刺身盛 $188唔洗二百蚊就有齊海膽、三文魚、鮮𩶘魚同埋珍寶赤蝦刺身,當中我地都覺得最出色係海膽,幾重海膽味👍🏻另外赤蝦都真係幾大隻又甜😋🎈網燒美國牛扒 $92其實我都幾鍾意食日式煎扒既方式,有燒汁之後再灑上炸蒜、蔥花。帶少少甜味好惹味😋😋🎈黑松露香芒甜蝦卷 $92呢個配搭又幾新鮮未試過,入口有幾香既黑松露味之後食到芒果既甜味,甜蝦就增加左個卷creamy程度😆🎈大阪豬扒丼 $88呢個飯打卡好震撼,佢簡直係將個椰菜絲沙律放左上去😆下面塊豬扒雖然係厚切,不過保持到好淋,唔會好鞋👍🏻👍🏻好彩有咁多菜絲可以減低下呢餐既罪惡感🙈因為份量真係堅大份😂😂

🎈電擊雞翼+薯條+宇治抹茶芭菲 $78
呢個係優惠推廣,真係超抵,仲要3樣都岩食😋😋
另外配埋芝士粉幼薯條,真係好邪惡,不過我地食晒😈
宇治抹茶芭菲

網燒美國牛扒

🎈黑松露香芒甜蝦卷 $92

🎈大阪豬扒丼 $88
2021-07-07
$230 (Dinner)
宇治抹茶芭菲
電擊雞翼+薯條
4點刺身盛
網燒美國牛扒
大阪豬扒丼
之前已經幫襯過呢間和氣食堂,覺得性價比高。隔左一段時間,再次幫襯,覺得保持水準之餘,也增多不少新的菜式,真係每次都有驚喜,值得一去再去幫襯。首先,黑豚肩燒丼~將香蔥配上燒香黑豚肉肩,一起食落口,真係好惹味。而且蔥味香濃,肉汁又滲透落珍珠米飯,食落香軟,正。海鮮四色丼~賣相超吸引😍😍, 有鮮蝦,帶子,三文魚,油金魚,卷蛋,青瓜,薑,再配壽司飯。超過足料,鋪滿整個飯碗,十分豐富,望見到感覺幸福。😋😋😋😋燒日本廣島蠔(兩隻)~ 一隻配蒜蓉,一隻芝士焗,一次品嘗兩種不同食法。加上少少檸汁在蠔上,既可除去煋味,又可提高鮮味。而且廚師煮得剛剛好,不會太老或太生。唔錯。電擊雞翼,芝味炸薯條~因為實在太多美食,所以,遲左食,凍左。我建議這個菜一嚟就馬上食,咁樣先能夠享受到最美味嘅時刻。北海道芝士洒滿薯條,配以甜辣雞翼,簡直一絕!!🤩🤩🤩鐵板煎牛舌~牛舌切得厚度適中,加埋洋蔥,煎得香噴噴。🤤🤤🤤三文魚牛油果沙律~將雜菜,加入三文魚粒同埋牛油果,配以沙律醋汁。Yummy 😋大蜆味噌湯~有豆腐粒,海帶,大蜆,紅蘿蔔,可謂鮮味十足,出乎意料好味。但純粹個人口味,因為本人好喜愛飲味噌湯。難免加唔少分。特濃牛奶芭

鐵板煎牛舌~牛舌切得厚度適中,加埋洋蔥,煎得香噴噴。🤤🤤🤤

特濃牛奶芭菲~有脆卷條兩條,牛奶軟雪糕,類似日式年糕粒,食到最底仲有紅豆蓉及脆片。但我覺得紅豆蓉放在最下,有點晒料。紅豆蓉甜,食到最尾,其他差不多吃完,惟有單食紅豆蓉,但實在太甜。脆片放在最底,又是奇怪的擺法,這樣,脆片不脆,不好食,浪費了。我個人有一個小建議,脆片應該放在頂部洒在雪糕面,才會好味的,紅豆蓉淋在年糕之類之上,這樣就更加美觀更加好味。

今次食飽後,發表吓。下次遇到邊間好味,會同大家再分享。

2021-07-06
2021-07-02 2209 views
每次來到黃大仙中心南館揾嘢食,我都忍吾住要返去<和氣食堂>,無它嘅,都係因為呢間餐廳次次都吾會失手,不單止價錢平,而且食物質素水準有保證,可以話係大件夾抵食,所以已經成為我地嘅日式飯堂之選。今晚七點幾來到,餐廳依然人氣高企,我地快快手撳飛仔攞定位先,然後係商場行一陣街,十多分鐘就有位。好開心今晚被安排到一張好舒服嘅枱,兩個人都吾會覺得好迫,甘叫多d野食都夠位放啦!~<白咖哩烏冬配炸雞塊 $88>呢道嘅白咖哩烏冬非常人氣,因為真係好好食,日式咖哩本身吾太辣,反而帶甜,而上面鋪滿濃厚嘅cream同薯蓉,食嘅時候將上層嘅cream同底層嘅咖哩烏冬撈埋一齊就可以,非常特別。另外佢仲配有兩件炸雞,炸得夠脆夠juicy,雞肉又夠厚。<溫泉玉子牛油果凱撒沙律 $59>呢個沙律屬King Size份量,好大碗好抵食,有吾少牛油果同沙律菜,而且都好新鮮,味道仲好開胃!!~<大阪豬扒丼 $85>呢個豬扒飯又係超正,上面鋪到成座山咁嘅其實係生菜絲,仲有木魚絲同沙律醬汁,下層就係大大塊炸豬扒,豬扒夠厚,肉質不錯,而底層就係有醬油嘅飯,呢個豬扒飯唔

<白咖哩烏冬配炸雞塊 $88>

<溫泉玉子牛油果凱撒沙律 $59>

<大阪豬扒丼 $85>
呢個豬扒飯又係超正,上面鋪到成座山咁嘅其實係生菜絲,仲有木魚絲同沙律醬汁,下層就係大大塊炸豬扒,豬扒夠厚,肉質不錯,而底層就係有醬油嘅飯,呢個豬扒飯唔會好似坊間嘅日式豬扒飯咁單調,反而充滿層次感,而且份量重好足,係必食之選吖!!~

<泡菜黑豚腩鍋 $92>
呢個黑豚腩鍋其實我都係第一次叫,不過真心充滿驚喜,因為有好多好多嘅黑豚腩肉,而且仲有好多泡菜、金菇、冬菇同豆腐,以泡菜嚟講,味道唔算好辣,但好惹味,味道反而更加容易接受,我個人覺得非常好食。

<燒日本廣島蠔兩隻$48>
廣島蠔屬中等size,有蒜蓉燒同芝士燒各一隻,蒜蓉味同芝士味道都勁濃郁,勁香口惹味,食完有d覺得吾夠喉,如果份量可以再多d會更加好。

<千回火鳥三隻 $38>
雞全翼燒得外脆內嫩,味道帶微辣,而且都幾惹味,質素不錯。

兩個人食真係超級大滿足,個人非常欣賞餐廳安排食物嘅份量,因為真係好足料,交足課。

<宇治抹茶芭菲 $58>
最後當然要食埋佢哋嘅甜品宇治抹茶芭菲,抹茶雪糕都幾大杯,雪糕好細滑,仲配有好多日式麻糬,入口煙煙韌韌,配埋香滑雪糕,非常好食!!~

整體來講,餐廳嘅食物質素多年來都保持得非常之好,價錢一直以來都偏向低位,可以話真心大件夾抵食,雖然人客眾多,有時可能都要等一陣位,但係我覺得絕對值得等,人氣食堂嘛!下次一定會再來吖!!~

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 宇治抹茶芭菲
  • 白咖喱烏冬
  • 千回火鳥
  • 大阪豬扒丼
2021-07-01 149 views
每次經過見到好多人排隊,心入面好快就有說話「下次先啦」!!難得見到門口,唔係好多人等位就知機會嚟啦😍唔食都唔知,原來佢地可以數碼飛拎位嘅系統,唔洗人手拎飛👍🏻室內環境都值得一提,和氣食堂採用嘅防夾板相當細心,隔板尺寸超過飯枱,完全阻隔食客之間的距離👍🏻既然心思思咗咁耐間餐廳,難得食到梗係要前菜,壽司,熱食及飲品都試哂啦😋*溫泉玉子牛油果凱撒沙律 $59*🥗除咗有一貫生菜底加麵包粒外,更以牛油果及青瓜為主,配搭上日式溫泉蛋。拌入溫泉蛋的沙律,滋味清新又特別👍🏻*脆脆燒三文魚皮$34*唔好見佢薄薄地一塊皮無肉食,食落口真係咔咔聲, 同佢個名一樣真係塊塊都好脆身呀😋旁邊仲有個加咗七味粉的他他醬,點埋個醬另一番滋味*泡菜黑豚腩窩 $92*以泡菜及半肥瘦的黑豚腩肉為主,底部則佈滿娃娃菜及粉絲。味道酸酸辣辣令人醒神又開胃,伴飯食更一流😋*黑松露鵝肝帆立貝卷 $68*大大塊的帆立貝上配有香濃可口嘅黑松露醬,飯卷內更是飽滿的鵝肝,建議整舊一次過食,可感受香濃的黑松露味道,更感受到帆立貝及鵝肝入口即溶的口感層次。這款壽司唔點醬油都好夠味!*火灸鵝肝3點$68*見到個名,以為只係灸燒鵝肝壽司。上碟時真係好
每次經過見到好多人排隊,心入面好快就有說話「下次先啦」!!
難得見到門口,唔係好多人等位就知機會嚟啦😍
唔食都唔知,原來佢地可以數碼飛拎位嘅系統,唔洗人手拎飛👍🏻
*溫泉玉子牛油果凱撒沙律 $59*🥗
*脆脆燒三文魚皮$34*
*泡菜黑豚腩窩 $92*
*黑松露鵝肝帆立貝卷 $68*
*火灸鵝肝3點$68*
見到個名,以為只係灸燒鵝肝壽司。上碟時真係好驚喜,原來係灸燒三文魚、帆立貝及鰻魚,上面再配搭上飽滿的鵝肝,整個口感層次一流呀👍🏻
*北海丼$128*
食完壽司後,突然好想食個丼。就叫咗個以三文魚籽,海膽及蔥拖蘿粒為主。整個色彩配搭相當吸引,份量亦相對大份,女生的話可能要2-3個先食得哂呀~
*宇治金時 $34*
這杯抹茶為主的飲料亦相當有驚喜,濃濃的鮮奶香味同時散發著淡淡的抹茶味🍵底部仲有粒粒軟熟嘅紅豆添呀😍
*凍紫薯鮮奶 $34*
紫薯+鮮奶看似不太夾,但飲起來卻另一番滋味。個紫薯味相當出色😋
脆脆燒三文魚皮
泡菜黑豚腩窩
黑松露鵝肝帆立貝卷
火灸鵝肝3點
北海丼
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
脆脆燒三文魚皮
黑松露鵝肝帆立貝卷