話說我已經好耐冇黎過和氣食堂食🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻 自從半年前嚟過呢度食過返尋味之後,一直都好想搵埋啲friends 去食下,只不過一直都未有呢個機會.......... 而今日機緣巧合之下,我終於食到喇!!!!!! 而呢間日本餐廳依然可以保持到一貫嘅水準😋😋😋😋😋 今次我依然都係叫咗個電擊雞翼!!!!!! 食落真係好鬼過癮,凍凍地,又脆脆地,又甜甜地....... 好好味呀👍🏻👍🏻👍🏻 仲有啲好香嘅芝麻癡喺上面,成件事同啲雞翼好鬼match!!!!!! 另外值得highlight 既依然係佢嘅卷物!!!!! 用料新鮮,啲飯軟硬適中!食落滿足感 up up up!!!!! All in all, 呢間餐廳係值得一試👍🏻

All in all, 呢間餐廳係值得一試👍🏻

2019-07-14 70 views
陪阿媽去黃大仙拜神,天氣太熱,之後入左附近商場行下,在黃大仙商場見到和氣食堂,阿媽記得來食過,好岩佢胃口,甘今晚就再同佢入座食晚飯。一如往常餐廳坐無虛席,要食就要等位!芒果三文魚蟹籽沙律:三文魚切粒、一片片的芒果好清甜、混合沙律醬的一絲絲青瓜和蟹柳好爽口。3點刺身盛:有:三文魚刺身、甜蝦刺身、薄切鱆紅魚刺身,三文魚厚切有口感,油脂甘香好肥美,甜蝦大隻好鮮甜,鱆紅魚肉質鮮美清脆。雙重芝士鰻魚卷:用青瓜、忌廉芝士、蟹柳做成卷物,卷物上鋪上蒲燒鰻魚,再在上面放上一片芝士,用火炙過後加上燒汁。芝士香濃,鰻魚惹味,十分美味!櫻花蝦鯛魚湯泡飯,用石鍋盛載飯、櫻花蝦、大海蝦、帆立貝上檯,之後侍應將用真鯛熬製而成的鯛魚湯倒入鍋內,做成泡飯。奶白色的湯底濃郁又鮮甜,加上有配料櫻花蝦、大海蝦、帆立貝、菠菜卷、玄米脆脆等,既豐富又美味!脆脆燒三文魚皮,香脆可口不油膩,配埋沙律醬更好味!糯米磁紅豆宇治抹茶雪糕:雪糕抹茶味濃郁,味道甘香,甜度適中,紅豆林甜,糯米磁口感煙靱。

脆脆燒三文魚皮,香脆可口不油膩,配埋沙律醬更好味!

• 炸雞
2019-07-12 40 views
黃大仙中心食日本嘢,呢間和氣食堂又唔錯先來了照燒魷魚筒,魷魚原隻上碟,大大隻魷魚肉都幾厚身,入口爽口彈牙,魷魚穌條條爽脆,照燒汁味道好入味,鮮味仍保留住看到poster介紹,吸引了就叫了個鯛魚湯泡飯上枱一碗飯及一片片鯛魚刺身,waiter會倒一壺熱熱的魚湯,泡飯就是這樣練成的魚湯奶白色的,好濃郁的魚味,白飯吸收了魚湯的精華,入口香滑林軟鯛魚刺身就被熱湯燙熟,剛剛好的,魚肉滑溜,魚鮮十足配合了電擊雞亦、炸薯條,好享受雞亦切開了一半一半,炸好的雞亦入口是滑溜,配上芝麻粒及甜甜的蜜糖,冰涼的好得意薯條炸得香脆,好香口甜品選了宇治抹茶阿法奇朵咖啡的就食過,抹茶味的就少見抹茶味道十分濃厚,但不帶苦倒入抹茶味雪糕,雪糕更覺幼滑
黃大仙中心食日本嘢,呢間和氣食堂又唔錯

先來了照燒魷魚筒,魷魚原隻上碟,大大隻

看到poster介紹,吸引了就叫了個鯛魚湯泡飯
上枱一碗飯及一片片鯛魚刺身waiter會倒一壺熱熱的魚湯,泡飯就是這樣練成的
鯛魚刺身就被熱湯燙熟,剛剛好的,魚肉滑溜,魚鮮十足

配合了電擊雞亦、炸薯條,好享受
薯條炸得香脆,好香口

甜品選了宇治抹茶阿法奇朵
咖啡的就食過,抹茶味的就少見
抹茶味道十分濃厚,但不帶苦
倒入抹茶味雪糕,雪糕更覺幼滑
  • 照燒魷魚筒
  • 鯛魚湯泡飯
2019-07-11 52 views
朋友鍾意食日菜,所以今日就揀咗依間日菜食,見好評都幾多,去到餐廳差唔多係滿座,應該唔錯。4點剌身盛 有四款剌身,分別係三文魚、大蝦、海膽同鯛魚。三文魚肥美。難得食到海膽係鮮甜嘅,有驚喜😍大蝦爽口又大啖肉鯛魚味淡d但ok的。黑松露凍蕃茄沙律比想像中好食,蕃茄比一般嘅爽甜,可能真係日本蕃茄,配埋黑松露油同黑醋等令個沙律好開胃。鯛魚湯泡飯原本係冇湯嘅,店員會為佢加湯,有少少似茶漬飯。個鍋仲係熱嘅所以倒湯落去時會有滋滋聲。提供咗飯素撈飯鰻魚牛油果班戟第一次食,雖然有大量沙律醬感覺好肥,但其實一齊食好夾,上面仲有飛魚子。入面有鰻魚、玉子、牛油果、蟹柳,口感豐富。最後食咗個培茶牛奶雪糕,培茶雪糕味道濃,好食👍🏻

4點剌身盛

大蝦爽口又大啖肉

鯛魚味淡d但ok的。

黑松露凍蕃茄沙律

鯛魚湯泡飯

提供咗飯素撈飯

鰻魚牛油果班戟

入面有鰻魚、玉子、牛油果、蟹柳,口感豐富。

最後食咗個培茶牛奶雪糕,培茶雪糕味道濃,好食👍🏻
因為朋友推介,今晚同媽咪去咗黃大仙食日本野。佢係地鐵站附近,位置好方便!入去已經見到好多動漫相關嘅物品,佈置幾有特色!我地其實好早去到,大概六點半左右,但已經幾多人火焰左口魚邊牛油果沙律推薦!佢有好強烈嘅黑松露香味,仲有我最愛嘅牛油果,成個配搭都好fresh好開胃~脆脆燒三文魚皮好香口,有少少打邊爐魚皮feel,但三文魚皮較薄,都好脆口!金蒜燒日本米茄子好食!用咗好多蒜鋪係上面,所以蒜香十足,但媽咪略嫌太多😂但我個人就好鍾意!牛油果芒果三文魚班戟媽咪推薦!和氣食堂有少少行fusion日本菜咁,除咗一啲傳統嘅料理同刺身,都有D好特別嘅菜式,呢款就係班戟皮代替飯或者壽司紫菜,食落帶少少甜味,但又有日本菜嘅風味廣島蠔寄世鍋入面有好多海鮮,有蝦、蜆等等,所以成日鍋嘅湯底好鮮甜燒日本廣島蠔(香蒜/芝士燒)好大隻同肥美嘅蠔,對於海鮮愛好者嘅我地黎講,的確好吸引!阿法奇朵食完又點可以無甜品😋係咖啡配雪糕嘅組合呢間以平日黎講,其實係好多人幫襯,幾乎滿座,有少少驚訝呢間唔算大嘅餐廳質素都相當唔錯,會再幫襯!

火焰左口魚邊牛油果沙律

脆脆燒三文魚皮

金蒜燒日本米茄子

牛油果芒果三文魚班戟

廣島蠔寄世鍋
入面有好多海鮮,有蝦、蜆等等,所以成日鍋嘅湯底好鮮甜

燒日本廣島蠔(香蒜/芝士燒)
好大隻同肥美嘅蠔,對於海鮮愛好者嘅我地黎講,的確好吸引!

阿法奇朵
食完又點可以無甜品😋
係咖啡配雪糕嘅組合

2019-07-10 33 views
和氣食堂員工之服務態度非常惡劣,為多做生意,經常將四人枱分做兩張二人枱,令等四人枱的客人等得很久很久。希望員工將心比己,按照客人離座的先後次序去安排其他客人入座。
2019-07-08 2180 views
最近有啲諸事不順 所以去咗黃大仙求神問卜 之後就嚟咗呢間餐廳食飯啦 未到七點 餐廳都已經八成滿😮今晚好肚餓 所以叫咗好多野食 正常兩個人要食晒應該會好飽芒果三文魚蟹籽沙律 呢份好有驚喜 夠3-4人份量 三文魚同蟹籽嘅份量都好多 撈勻咗之後每啖都食到蟹籽😻 芒果又幾甜 係一份好好嘅頭盤辛味吞拿魚牛油果卷 6件 卷物上面有啲蛋黃醬同辣醬 嗰種辣味唔會太濃 唔會蓋過吞拿魚嘅味道😬鰻魚牛油果班戟 2件 pancake有好多餡 有牛油果 玉子 蟹柳 仲有好大舊鰻魚係入面😝 係女朋友嘅摰愛 面頭有啲沙律醬同蟹籽 令個pancake更有層次電擊雞翼 炸薯條 電擊雞翼夠晒噱頭 原來電擊嘅意思即係雪凍咗嘅脆辣單骨雞翼 口感係前所未有咁新鮮🙊 啲薯條有啲甜甜地幾特別白咖喱烏冬 呢個上碟好特別 白色既cream係面 咖喱同烏冬係底 上碟係配埋兩件炸雞既 外脆內軟 又有肉汁 烏冬煙韌彈牙😺 大阪豬扒丼 洋蔥嘅份量都比較多 好爽脆 炸豬扒都仲有肉汁 唔會太乾身 不過如果個蛋再滑啲就完美啦🐷宇治抹茶芭菲 呢個非吃不可👍🏻 賣相啱晒打卡 抺茶雪糕好濃郁🙊 旁邊有啲菓子 幾煙韌 又有紅豆同粟米片喺底 雪糕真係好好食🥰

今晚好肚餓 所以叫咗好多野食 正常兩個人要食晒應該會好飽

宇治抹茶芭菲 呢個非吃不可👍🏻 賣相啱晒打卡 抺茶雪糕好濃郁🙊 旁邊有啲菓子 幾煙韌 又有紅豆同粟米片喺底 雪糕真係好好食🥰 下次嚟一定要再

$240 (Dinner)
2019-07-07 81 views
本身唔係住e區,對於黃大仙嘅impression就係求籤,同埋比較舊,但無諗過竟然會有間咁有特色嘅日本野,仲要好有水準,各式各樣嘅菜品,一d都唔求其!店內有好多one piece同日本漫畫嘅decor, 充滿住濃厚嘅氣氛好可愛嘅畫布,廢話少講,即入正題,睇下有咩美食推介!Wa!! E個刺身盤真係見到都令人流曬口水,隔離枱都忍唔住係咁望,最後仲跟我地叫咗😆 話說刺身盤係日式餐廳嘅基本野,但有海膽嘅,就真係唔係成日有,而海膽仲要係清甜唔腥嘅,就真係好難,但和氣食堂嘅海膽我真係比滿分,仲有食超大嘅蝦刺身,非常新鮮,食完真係覺得好感動!然後係安格斯牛沙律,我好鐘意黑醋嘅配搭,酸酸地,好開胃!邪惡拉絲黃金燒帶子😍 黑松露醬配帆立貝,真係好好味呀!忌廉咖喱炸雞烏冬,老實講,有某店都好出名食e個白色烏冬,但我覺得和氣食堂係整得最好食嘅!最後配e個咖啡雪糕,為整頓晚餐畫上完美句号。

好可愛嘅畫布,廢話少講,即入正題,睇下有咩美食推介!

然後係安格斯牛沙律,我好鐘意黑醋嘅配搭,酸酸地,好開胃!

邪惡拉絲黃金燒帶子😍

黑松露醬配帆立貝,真係好好味呀!

最後配e個咖啡雪糕,為整頓晚餐畫上完美句号。
2019-07-03 70 views
今日要去黃大仙做野,到lunch time, 自己一個係附近商場搵野食,行行下,見到呢間”和氣食堂”.... 望入間店度,都有幾多人食緊,出面又有d人等緊位.....睇來幾受歡迎咁...餐廳入面好闊落,d位幾舒服,多car位!!!睇餐牌見到幾多選擇,有定食、有烏冬、有壽司、有蓋飯、有刺身...... 飲品都有好多選擇.......落單係自己寫number 去落單,有提供筆。枱面仲有豉油、wasabi等等既調味料,等客人自己加, 幾方便我食左個豬頸肉定食+藍柑白桃梳打,份量好多,好夠飽。我欣賞個盒,d edge係彎既,咁就容易「筆」起d飯。

餐廳入面好闊落,d位幾舒服,多car位!!!

2019-07-03 86 views
服務員做野都好快手,以高效率將食物送到食客餐桌上!叫左個日式丼,炸雞件好味, 同埋份量都多, 另外仲有叫左個白咖哩烏冬, 白咖哩唔會好辣,食物未至於超好食,但絕對乎合價錢預期,性價比高
2019-07-01 79 views
和氣食堂係我同住係黃大仙既朋友一直都會去既真正食堂。食物既水準真係好一流,價錢又唔貴。所以我同朋友係黃大仙聚舊都會黎呢度食。首先點了個牛油果凱撒沙律,配上溫泉玉子。將雞蛋打散混入牛油果凱撒沙律中,牛油果新鮮,最緊要係沙律菜好鮮甜,唔會有苦澀味。酸酸甜甜既黑醋,最岩做開胃味菜。日本廣島蠔出曬名,今次呢個焗蠔可以一次過食到蒜香味同芝士味。燒出黎既廣島蠔大隻鮮甜又有濃濃既蒜香。兩款焗蠔都各有千秋。正!芝士軟殼蟹卷分量都唔少, 軟殼蟹炸得好鬆脆,芝士燒到溶溶地,上面仲撒上鮮甜既三文魚子,食落亦油而不膩。蝦三味就可以一次過試曬唔同既蝦。和氣食堂最出名就係海產新鮮,今次既蝦三味亦無令小妹失望。蝦肉爽口大大舊,而且鮮味濃又甜。而千回火鳥就係燒大大隻雞全翼,分量都幾大,而且食落雞肉都幾香。黑豚肩燒丼就係朋友推薦既,佢話呢度既黑豚肉食落香又爽,仲唔會有一般既豬腥味。小妹就最怕豬蘇味,所以抱住驚驚地既心情去試。估唔到黑豚肉會咁大片,食落完全唔會蘇,而且黑豚豬豬味香同時燒得好香口,配上燒汁,真係會令人食慾大開,認真意想不到!手打稻庭冷烏冬,此款菜餚簡簡單單,最岩熱辣辣既夏天食。烏冬好彈牙,味道清淡,食落令人

手打稻庭冷烏冬,此款菜餚簡簡單單,最岩熱辣辣既夏天食。烏冬好彈牙,味道清淡,食落令人有即時降溫既感覺。

今次黎之前都隔左好幾個月,和氣食堂既食物水準依然好高質。希望可以再多開幾間,咁就可以多d黎光顧啦!
2019-07-01 61 views
呢間野成日夜晚都大排長龍,終於搵到一次有朋友一齊去食下,果然冇令我失望去到拎位都要等左一陣先有得坐低,服務員態度好,做嘢爽手。特別推介佢個白咖喱烏冬一開始都唔知佢面頭白色嗰個係乜嘢,有諗過係忌廉,問返侍應先知道蛋白打成,其實食落去冇咩味道,哈哈。不過個咖喱好得,正宗日式咖喱味不過有層次,有咖喱嘅香料味得來又甜甜地,仲有啲薯仔煮到溶溶地,點都會食到少少薯仔質感!分量仲要唔細!薯條雞翼必食推介!我未去其他地方食過,薯條面頭究竟有啲咩呢?我到而家都未知道,但係我鍾意佢嘅薯條係比較硬身,非常有口感!雞翼就係單骨雞翼,方便女仔食得斯文啲!仲要佢個外皮係好多醬汁好硬,酸酸條條,我超鍾意呢一款質感!我有啲驚訝佢係凍食,可能佢係咁樣先會令到咁硬,不錯不錯!最後一定要推介佢個甜品,見唔見到上面有幾多配料!有啲後悔自己食得太飽先再食呢個甜品。下次會留返個肚食甜品成間餐廳食物款式非常多,其實真係唔錯。

去到拎位都要等左一陣先有得坐低,服務員態度好,做嘢爽手。

特別推介佢個白咖喱烏冬

薯條雞翼

成間餐廳食物款式非常多,其實真係唔錯。
2019-06-29 561 views
以前細個係附近讀書成日流連黃大仙中心, 都好多年無黎過啦, 今晚約左住附近住既舊同學, 再次踏足黃大仙中心和氣食堂食飯!成9點先到都仲坐無虛席, 好彩d人開始賣單走唔洗幾耐就入得啦。坐低見到佢櫻花圖案既器皿同埋d餐具都幾靚!温泉玉子牛油果凱撒沙律先黎個沙律fresh番下先, 牛油果好靚, 估唔到佢咁大碟!黑松露鵝肝帆立貝卷又黎我最愛既黑松露, 帶子新鮮, 一啖食落去先食到濃烈既黑松露味, 咬幾下再食到鵝肝香味火炙宮崎和牛壽司炙燒過既焦香, 加埋肉汁同埋油脂, 入口即融千回火鳥香口4點刺身盛A4款刺身都好新鮮好甜, 我最愛係蝦同埋蠔大阪豬扒don依個西利, 係menu見佢個樣咁出眾, 就一於試下, 椰菜絲加豬扒汁都好味, 下面既滑蛋豬扒飯仲有加左芝士, 勁好味! 但係份量都真係大, 我同朋友食到哩度都開始捧住個肚了焙茶鮮奶依個係我揀既, 10分推介本身諗緊飲抹茶鮮奶好定依個好, 但抹茶鮮奶好多地方有, 反而焙茶少見d, 無揀錯呀! 焙茶味好香, 好岩我愛飲茶既口味, 加埋鮮奶飲到我lamlam脷依個朋友揀既藍柑白桃梳打又係重量級, 我見佢飲極都仲有😂朋友話酸酸甜甜咁。可能我對黃大仙中心既

火炙宮崎和牛壽司
炙燒過既焦香, 加埋肉汁同埋油脂, 入口即融

香口

4款刺身都好新鮮好甜, 我最愛係蝦同埋蠔

大阪豬扒don

大阪豬扒don

依個係我揀既, 10分推介

依個朋友揀既藍柑白桃梳打
又係重量級, 我見佢飲極都仲有😂朋友話酸酸甜甜咁。
藍柑白桃梳打

可能我對黃大仙中心既印象仲停留係乜都無既年代, 今次過泥d鋪頭唔同哂, 本身諗住求其食普通晚飯, 估唔到食到咁高質既日本野, d野又大碟又新鮮, 正

2019-06-25
Type of Meal
Dinner
藍柑白桃梳打
搬左黎黃大仙半年左右 都係第一次食呢間和氣食堂 初初見到價錢都幾貴 所以無試🤭後尾聽朋友講好抵食 先一試!估唔到黃大仙有咁高質日本餐廳🇯🇵🇯🇵今次試左晏就飯 叫左海膽三文魚子丼飯🤩自從上年去完北海道就再無食到海膽三文魚子喇😭😭😭估唔到食左呢間ge丼飯係咁高質 好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻而且份量都幾多 以呢個價錢黎講好抵食 仲有埋小食 湯 同野飲送🤩🤩CP值超高!下次會再黎食過喇🥰🥰

今次試左晏就飯 叫左海膽三文魚子丼飯🤩
2019-06-28 60 views
Lunch 和同事去元氣食堂,一打開menu簡單花多眼亂,好多套餐都好像很好吃,價錢又吸引,左諗右諗揀了刺身飯套餐。套餐性價比非常高,有刺身飯、炸雞及關東煮,再加杯野飲,夾埋都係$68,仲要唔使加一。先說刺身飯,有蟹子、帶子、三文魚及蛋,飯很大碗。刺身味道不錯,份量不多不少,但足夠送飯。😂炸雞有2件,入口非常熱,應是剛炸好的。雞皮很脆口,粉不多,咬入去我雞肉很嫩滑,仲會見到肉汁。關東煮都是平常見到的蘿蔔、腐皮物等,盡吸關東煮湯的精華,味道非常鮮甜。食完之後已經飽到上心口,呢餐真係好抵食呢!

食完之後已經飽到上心口,呢餐真係好抵食呢!