2019-08-03 1874 views
眨下眼三年冇嚟過黃大仙 今日因為工作關係嚟到黃大仙食嘢 見到呢一間和氣食堂幾多人排隊 所以就決定入去試一試😋四式刺身盛 🐟(三文魚 油甘魚 牡丹蝦 生蠔) ($168)黎到日本料理餐廳 冇理由唔食刺身嘅 我就點左一份四式刺身盛 當中四款刺身包括三文魚, 油甘魚, 牡丹蝦同生蠔 🐟刺身非常新鮮同厚切  由刺身上嘅光澤可以知道fresh 嘅程度 食落亦都冇根 唔錯👍🏻最有驚喜係隻生蠔 生蠔上放滿新鮮蟹籽 感覺好特別🤪三文魚芝士牛油果卷($78)🐟🥑🧀三文魚,芝士,牛油果 三樣都係我都鍾意嘅食物,三文魚芝士牛油果卷簡直係將呢幾種唔同嘅element 混合一齊。 三文魚同芝士帶黎嘅就係邪惡,卻又伴隨著牛油果健康嘅感覺,成個mix & match 好有層次感,值得一讚😚海膽冷素麵($88)🍝海膽冷素麵係平時比較少見 是日天氣又比較熱 所以就嗌呢份涼涼地嘅素麵海膽係呢道菜式嘅主角 色澤好靚 下面仲有一啲帶甜味嘅南瓜蓉 食落好清新😳宇治抹茶芭菲 配 電擊雞翼, 炸薯條 ($68)🍧🍗🍟電擊雞翼係最好味嘅雞翼!!🤩🤩口感脆卜卜 味道帶甜 非常惹味 有一種耳目一新嘅感覺炸薯條係新鮮炸起 甜甜地有啲驚喜😋

黎到日本料理餐廳 冇理由唔食刺身

最有驚喜係隻生蠔 生蠔上放滿新鮮蟹籽 感覺好特別🤪

三文魚芝士牛油果卷($78)🐟🥑🧀

海膽冷素麵($88)🍝

宇治抹茶芭菲 配 電擊雞翼, 炸薯條 ($68)🍧🍗🍟
電擊雞翼係最好味嘅雞翼!!🤩🤩
口感脆卜卜 味道帶甜 非常惹味 有一種耳目一新嘅感覺

炸薯條係新鮮炸起 甜甜地有啲驚喜😋

宇治抹茶甜品簡直驚為天人😍 抹茶味道濃郁 入面仲有唔少小丸子 紅豆 朱古力條等等嘅配料 為呢道甜品增色不少

青蘋果奇異果梳打($42) 🥤& 檸檬南柑梳打 ($42)🥤
兩杯梳打都係用倒插嘅方式整成嘅 觀感好過癮同埋味道亦都配合得非常好 特別係青蘋果同埋奇異果嘅酸味嘅混合 別出心裁😙😙

2019-07-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • 三文魚芝士牛油果卷
  • 刺身盛
  • 宇治抹茶芭菲
  • 電擊雞翼
2019-08-01 55 views
今晚請同事食飯,答謝佢之前請過我,工作上又幫助我xD 返工開咗全日會,放工後近近地揀咗呢間餐廳。佢咩都食,所以我地咩都食個餐牌幾靚必食嘅當然係魚生啲三文魚好厚切,唔洗點豉油/落檸檬汁都鮮味~我尤其鍾意食甜蝦,美中不足嘅係得三隻唔夠多><話說見到以下呢個推廣優惠好抵,有哂我中意嘅嘢食啊!電擊雞翼究竟係乜?原來係又甜又辣嘅雞翼,好鬼馬,我第一隻食到甜,同事話辣;第二次就相反.. haha其實嗰五隻雞翼得一邊骨,好方便食。至於個薯條,好似有啲蜜糖味,唔油左邊嗰碟係安格斯牛扒他他沙律🥗配埋黑醋味道自然,不過食到個底有好多水,可能洗得乾淨?呢個係帆立貝黃金燒,好多洋蔥芝士,元貝都唔止一粒仔,我本身麻麻哋洋蔥,覺得味道重咗少少。除咗小食同沙律,當然都要有飽肚嘢。呢個櫻花蝦鯛魚湯泡飯加咗熱水之後新鮮滾熱辣菜好多,櫻花蝦就唔係好多,有啲調味料自己加落去,平時都比較少咁食最後就係呢個宇治抹茶芭菲,個雪糕真係超級正!抹茶味甚濃,唔算好甜,特別鍾意嗰啲粉紅色同藍色好有咬口嘅糯米餅,好睇又好食!大推!其實眼見餐牌仲有好多其他款甜品選擇,不過都係以抹茶同牛奶為主,我下次要試其他款!食得好開心

個餐牌幾靚

必食嘅當然係魚生

話說見到以下呢個推廣優惠好抵,有哂我中意嘅嘢食啊!

電擊雞翼究竟係乜?

食得好開心

Type of Meal
Dinner
  • 宇治抹茶芭菲
2019-08-01 49 views
和氣食堂係我要一推再推既日式料理餐廳佢嘅裝潢好有日本風!每次入到去,都好有去咗日本旅行嘅感覺!乾淨之餘,仲有好多唔同嘅和風小擺設佢嘅食物質素同款式更加係重點推介原因!有啲心愛嘅餐廳,食過幾次之後,會開始想要多啲唔同嘅菜式揀,多啲新鮮感... 呢間餐廳就絕對冇呢個煩惱啦!因爲佢本menu同字典嘅厚度有得輝!超級多選擇!今回我哋食咗黑松露凍蕃茄沙律做前菜。好多好多黑松露,佢嘅香味配酸甜嘅蕃茄,原來味道幾清新、幾夾㗎喎!珍寶赤蝦海洋丼嘅新鮮就基本啦~赤蝦大大隻,厚厚嘅鮮甜蝦肉,令我每次都回味無窮,痛恨自己食得太快LOL 另外,網燒美國牛都唔錯,不過就係薄牛肉黎嘅,都有牛肉味,佢個汁唔會太甜,所以味道唔錯!不過今次嘅重點推介係佢個combo!好抵食!雞件薯條再加宇治抹茶芭菲,份量好足,個薯條唔知點解咁好食,佢隻芝士粉令人食唔停口
和氣食堂係我要一推再推既日式料理餐廳
2019-07-31 77 views
今日突然之間8號風球,唔使返學又唔洗返工嘅情況之下,一收到消息就係出去屋企附近睇吓有乜嘢食,一爬起身,冇乜胃口淨係想食少少野,和氣食堂係一個選擇,但係8號風球都未掛嘅時候,去到已經人山人海!好彩仲有位俾我,去到就叫個例牌,壽司定食:有三文魚帶子油甘魚海蝦壽司炸蝦卷,仲有烏冬,雖然好多人,但係侍應反應都非常之快,呢度食物嘅質素我從來冇懷疑,因為住附近呢度係我成日幫襯嘅飯堂,最後飲埋一杯每日對我來講最重要嘅凍檸檬茶,就急急腳返屋企。
2019-07-31
Type of Meal
Lunch
2019-07-29 57 views
同舊朋友食好野,餐廳環境乾淨又唔洗等好耐位因為地方夠大,職員有禮貌,態度良好,上餐速度恰好,甜品會最後先上,2杯野飲分別係奇異果青蘋果梳打同藍柑檸檬梳化,味道好fresh開胃外觀亦啱打卡,頭盤三文魚沙律好大盤好足料,三文魚新鮮,粒粒好味,電擊雞翼好神奇係冰凍,配蜜糖粉薯條,新口味,大力推介蟹膏帆立貝軍艦,啲蟹膏多都瀉出黎,香濃到呢,配鮮甜帆立貝真係超正,令人想食完再食既感覺,仲有火炙黑松露三點,三款分別係鵝肝,左口魚同埋帆立貝,左口魚同鵝肝最特別,大大件唔在講,種油脂係個口慢慢散發出黎,加埋入口即溶既感覺,配埋一小堆黑松露,食落去真係係好幸福,玉子燒都好味,最後係綠茶芭菲,包括綠茶雪糕,脆脆棒,紅豆,丸子,玉米片等,抹茶味好香濃,推介!
今日難得早收工,於是約左媽媽一齊黎黃大仙行下街食下野~以前細個成日黎黃大仙,估唔到而家變左咁多~見到呢間餐廳好多人排隊,媽媽又想食日本野,所以我地都排埋一份~果然質素有番咁上下保證~XDD因為我地實在超級肚餓,所以都叫左唔少野食XD叫咗刺身~大阪豬扒丼~安格斯牛扒他他沙律配黑醋汁~帆立貝黃金燒、加埋電擊雞翼配炸薯條~~甜品仲有宇治抹茶芭菲~刺身非常新鮮,鮮蝦勁大隻,身為海膽控既媽媽仲大讚呢間D海膽 夠新鮮!份量都唔少~安格斯牛扒他他沙律配黑醋汁 ~沙律好新鮮,蔬菜好嫩口,好FRESH,牛扒幾有牛味,成個沙律配黑醋汁 非常健康亦都好MATCH~帆立貝黃金燒 ~好大隻XD 個味道整得唔錯~媽媽好欣賞~電擊雞翼配炸薯條 ~我自己幾鍾意個電擊雞翼~凍凍地又幾脆口外層包昔糖漿~我都係第一次食~ 我覺得個薯條仲炸得好食過出面D連鎖店~個大阪豬扒丼~超級誇張囉嗰份量~好夠大! 女仔一個一定食唔哂XD 椰菜堆到超級高成座山咁! 豬扒整得好入味, 份量非常之有誠意! 宇治抹茶芭菲~好鍾意佢個抹茶味夠濃,配料都幾多~有小丸子~仲有我既最愛~蕨餅(わらび餅)~出面食わらび都唔平架~呢個甜品真心物超所值~餐廳

因為我地實在超級肚餓,所以都叫左唔少野食XD

刺身非常新鮮,鮮蝦勁大隻,身為海膽控既媽媽仲大讚呢間D
海膽 夠新鮮!份量都唔少~

安格斯牛扒他他沙律配黑醋汁 ~
沙律好新鮮,蔬菜好嫩口,好FRESH,
牛扒幾有牛味,成個沙律
配黑醋汁 非常健康亦都好MATCH~

帆立貝黃金燒 ~好大隻XD 個味道整得唔錯~媽媽好欣賞~

餐廳環境好光猛,坐得好舒服,待應有禮反應又夠快~下次黎開黃大仙一定會再ENCORE~!!
2019-07-24
2019-07-25 33 views
安格斯牛扒他他沙律,沙律菜配合黑醋汁,更見新鮮的味道味,安格斯牛扒薄薄的,入囗滑滑,肉味豐富4點刺身盛A,有大隻蝦刺身,入口juicy三文魚厚切,油甘魚入0滑溜鮮甜,生蠔creamy, 味道鮮味白咖哩烏冬外型十分吸引,上面白色的忌廉面好有趣,冷冷的,下面熱辣辣既烏冬成對比!烏冬好入味,咖啡味道濃郁,好香又帶有味味,好味呀鯛魚湯泡飯由魚湯和泡飯,白飯上有鯛魚刺身,由熱熱的濃湯泡出泡飯,鯛魚剛剛好熟,又滑又有鮮味,魚湯好白好有魚味,配合其他配料,又有新口味特濃牛奶芭菲既牛奶味道香濃,入口好滑,其他日式甜吃好配合

4點刺身盛A,有大隻蝦刺身,入口juicy

特濃牛奶芭菲既牛奶味道香濃,入口好滑,其他日式甜吃好配合
  • 白咖哩烏冬
  • 鯛魚湯泡飯
呢間日本餐廳係我成日會同朋友食嘅首選,貪佢位又多、又唔貴、質素仲唔差、又多選擇首先兩人個人就叫咗個温泉玉子牛油果🥑凱薩沙律🥗吉穿個蛋撈埋食仲正🤤牛油果切開小塊係底3點刺身盛,有3件厚切三文魚🍣章紅魚6片,甜蝦刺身3隻,味道挺鮮甜芝士軟殼蟹卷,芝士係壽司上面,經過火槍燒一燒令佢少少溶,再加上蛋黃醬同蟹子,一淡食落去係十分滿足🤤手打稻庭烏冬,呢個係冷吃嚟,啲烏冬浸一浸調味之後夾起食,烏冬挺彈牙,夏天食最岩👍🏼有倒立飲品見到幾新奇就試下,前面藍色的是藍柑白桃梳打,後面綠色的是青蘋果🍏奇異果🥝梳打、兩杯上面的都是檸檬汁🍋幾新鮮特別又夠fresh 最後就係甜食啦,電擊雞翼5隻+北海道芝士薯條🍟,兩樣都係甜的,雞翼係凍食嚟,蜜糖炸雞的味道🍗肉汁鎖實🤩呢個係套餐嚟,宇治抹茶芭菲,加埋上面雞翼薯條都只係$68,限時優惠嚟要食就快啦,抹茶🍵味道十分濃郁,雪糕🍦好滑,加上菓子、紅豆、粟米片👍🏼值得一試

2019-07-22 56 views
跟朋友到了黃大仙中心吃午餐,經過這家日式餐廳,記得以前來過這裡吃東西也都不錯,所以就進去。每人要了一份午餐,A25號午餐是一份和氣特盛定食($138),包括了一份日式蒸蛋,軟殻蟹壽司,還有一小碗黑豬腩肉燒丼,再加上一份五件的壽司🍣(大蝦壽司、元貝壽司丶帆立貝壽司、燒左口魚邊壽司、三文魚子壽司、海膽壽司),另外一份係A45號嘅燒豬頸肉便當🍱($62),有豬頸肉飯、金菇肥牛卷、玉子壽司、腐皮壽司、花之戀壽司丶胡麻椰菜沙律。因為天氣超熱,飲料方面我地每人叫左個大大杯嘅特別飮品,就係青蘋果奇異果梳打同埋檸檬藍柑梳打。耳猶未盡,每人再來一個甜品:宇治抹茶芭菲及糯米慈紅豆特濃牛奶雪榚。今次埋單共335!

2019-07-21 56 views
前幾日,同左男朋友去食和氣飯堂,呢間舖長期都咁多人,上網見好多人都話係平價日本料理,當然平唔平就見人見智,相對知名的大型日本連鎖餐廳,佢係比較平,不過餐廳環境氣氛算不錯。我叫左個魚生丼同蕨餅抹茶雪糕,先講講個魚生丼先,佢魚生款式都算多,但數量不多,每款魚生大約一片,都有甜蝦、呑拿、三文魚、蟹子等,魚生都叫新鮮,但比較特別的係玉子有火烘和氣二字,好適合影相,不過飯的size就唔大。而由於我係綠茶控,所以叫左個蕨餅抹茶甜品,啲蕨飯丸子都煙煙靱靱幾好食,綠茶雪糕正常,甜味適中,不過4十幾蚊碗都不可算是太平。

2019-07-20 126 views
決定左要去試唔同餐廳既第一間!就係黃大仙的和味食堂!魷魚筒一上C已經話係人間美食!比上面的椰菜吸引左,本身對滑蛋豬扒無咩興趣..所以還好C食既 Comment 係...下次食味增試下好野味 不過要預左細碟
決定左要去試唔同餐廳既第一間!
就係黃大仙的和味食堂!

魷魚筒一上C已經話係人間美食!
照燒魷魚筒

大阪豬扒丼

比上面的椰菜吸引左,本身對滑蛋豬扒無咩興趣..所以還好

泡菜黑豚腩窩

C食既 Comment 係...下次食味增試下

唐揚雞軟骨

好野味 不過要預左細碟
照燒魷魚筒
唐揚雞軟骨
自從幾日前來吃過午餐後,念念不忘🥰🥰今晚要來試試晩餐menu,未夠7點,入座率已經達8成,好彩🤗,2位即時入座。男友人例必吃飲品先,先來日本啤🍺Asihi啤酒,跟住來過沙律先,今次5叫咩蟹子沙律呀,三文魚沙律之類,來一客安格斯牛扒他他沙律。牛扒好軟熟,沙律菜好新鮮,配上黑醋汁,好正跟住上一客4隻焗蠔,2隻芝士焗,2隻蒜香焗,雖然蠔size有點細,但都好香,2款都各有特色,本人較喜歡蒜香味,蒜香滿滿的。😋😋刺身吖,刺身吖😂😂😂海膽放上一片青瓜上,一看就知海膽新鮮,不是溶左的狀態,三文魚雖不是厚切,但都算大件,蝦亦好大隻,hk$178價錢合理。灸燒黃金三文魚同海鰻壽司🍣前者三又🐟上是蟹柳絲,本人喜歡灸燒原因,一來女仔不應吃太多生冷野😅,二來灸燒後令一口感😂,這個很好吃😋後者海鰻壽司是長長的海鰻,肉多飯少,啱曬食肉獸🤣軟殻蟹手卷軟殻蟹雖然炸過,但不算乾身,蟹肉還是軟軟的,不會死實實,只吃到脆漿,值得一讚👍🏻👍🏻牛油焗日本紫薯仔最後來一客今期推介,只售$68,超抵!😁😁有雞翼、薯條同甜品。雞翼 - 冰凍辣辣的薯條 - 甜甜的,好特別雪糕 - 牛奶味好濃正完美的晚餐🍾🍾🍾
自從幾日前來吃過午餐後,念念不忘🥰🥰

牛扒好軟熟,沙律菜好新鮮,配上黑醋汁,好正

刺身吖,刺身吖😂😂😂

灸燒黃金三文魚同海鰻壽司🍣
後者海鰻壽司是長長的海鰻,肉多飯少,啱曬食肉獸🤣

軟殻蟹手卷

牛油焗日本紫薯仔

最後來一客今期推介,只售$68,超抵!😁😁
有雞翼、薯條同甜品

雞翼 - 冰凍辣辣的
薯條 - 甜甜的,好特別
雪糕 - 牛奶味好濃正

完美的晚餐🍾🍾🍾
2019-07-19 40 views
食過幾次和氣食堂,特別難忘個甜品,今次基本上都係為左個甜品而再嚟食每次嚟都覺得花多眼亂,Menu真係超多野食揀。今次同媽媽嚟就一定要食個沙律。甜品我負責。魚生飯都係必點。首先左口魚邊牛油果沙律。近期好似好興食左口魚。呢個沙律竟然有埋黑松露醬,對我嚟講好新鮮,亦同左口魚味道好夾。左口魚肉質好爽,作為前菜好清新。另外有大量嘅牛油果都係重點。沙律整體份量足,味道夠!再嚟個燒牛舌。今次燒得幾淋,而且好香牛味,裡面仲有少少紅紅地,如果怕食生嘅朋友就唔好叫。加埋檸檬汁,正!叫左個三文魚牛油果鰻魚粒粒飯,三文魚唔係太新鮮,或者可能係粒粒三文魚通唔係畀啲靚嘅位你。廣島蠔寄世鍋,係一個海鮮鍋,有三文魚鰭,海蝦,蠔,蜆,蟹柳,仲有大量菌類同菜,好大鍋,湯頭甜甜地,海鮮中,蜆肉同蠔最鮮最好食。麵鼓燒日本米茄子,幾得意,有啲位燒到脆,上面嘅麵鼓仲有埋啲豬肉粒,我覺得似花生醬味,幾特別,我畀8/10分。最後揀左個糯米糍紅豆綠茶牛奶雪糕,特別鍾意呢度啲糯米糍好煙韌,每次必點。綠茶雪糕依然香濃有少少苦澀,配埋牛奶中和味道就啱晒啲食唔到太濃綠茶味嘅人。今餐依舊冇令我失望,埋單每人連加一$230。抵食!!

每次嚟都覺得花多眼亂,Menu真係超多野食揀。
今次同媽媽嚟就一定要食個沙律。

甜品我負責。

魚生飯都係必點。

今餐依舊冇令我失望,埋單每人連加一$230。抵食!!
2019-07-04
$230 (Dinner)
朋友喜歡吃日式的丼飯,上網找到一間不錯的日式食店,決定帶他到和氣食堂,吃大阪豬扒丼。而順便我又可以吃到我最愛日本料理,一舉兩得。晚上七時,巳坐滿客人。朋友入座下,環視四周環境,眼中發光光,原來他看見他童年回憶DNA漫畫。由當初下班時目沒表情,轉變為笑眯眯的表情。心情愉快,就是開餐的时刻啦。前菜是黑醋安格斯牛扒他他沙律,薄切及香甜的安格斯牛扒,再沾上黑醋的沙律菜,好味又開胃及不膩呀!大阪豬扒丼滿滿的棷菜絲,大大塊及炸得香脆又有口感的豬扒,再吃上一口混合日本醬油的飯粒。 朋友靜靜地吃着,感受它的美味,他說連飯也好好味呀!黑松靈鵝肝帆立貝卷鮮甜的帆立貝再加上黑松靈味,內𥚃包着鵝肝,味道出奇之好味,滋味無窮。3點色刺身盛鮮甜的蝦及三文魚等,令人一口再一口。糯米糍紅豆宇治抹茶牛奶雪糕 有口感的糯米糍配上甜的紅豆及絕配的抹茶牛奶雪糕,真是最好的飯後甜品。

晚上七時,巳坐滿客人。

心情愉快,就是開餐的时刻啦。

大阪豬扒丼

黑松靈鵝肝帆立貝卷

3點色刺身

鮮甜的蝦及三文魚等,令人一口再一口。

糯米糍紅豆宇治抹茶牛奶雪糕

2019-07-10
2019-07-15 59 views
今天和同事在黃大仙區工作,在黃大仙南館看看有咩好野食,見這間有很多午餐便當set,於是走去一試,lunch time時間,大約等了10分鐘就有位🤗🤗看過menu後,真的有選擇障礙症,樣樣都好想食🤣,最後左選右選,決定定要豚肉泡菜丼定食:- 有一碗豚肉泡菜飯- 三件三文魚刺身- 蒸蛋- 一杯飲品友人點了一個🐷頸肉set,有:- 🐷頸肉飯- 沙律菜- 3件壽司🍣 (花之戀,甜蛋同腐皮壽司🍣)- 4件金菇🐂柳卷- 飲品泡菜豚肉飯份量十足,豚肉份量都多,辣辣酸酸的泡菜非常醒胃,好味😋三文魚刺身,雖然得三件,但size好大,好新鮮,沒有雪味,超正!友人的set亦相當大,有肉,有菜,有壽司,啱曬一次過想吃日本料理的人,而且味道亦很好見到dinner menu價錢亦合理,一定會再來試試晚餐

- 有一碗豚肉泡菜飯
- 三件三文魚刺身
- 蒸蛋
- 一杯飲品

友人點了一個🐷頸肉set,有:
- 🐷頸肉飯
- 沙律菜
- 3件壽司🍣 (花之戀,甜蛋同腐皮壽司🍣)
- 4件金菇🐂柳卷
- 飲品

見到dinner menu價錢亦合理,一定會再來試試晚餐