2024-04-21 223 views
雖然今日落雨,但係都阻擋唔到我對美食嘅熱情,今日同一個印尼嘅女朋友食咗呢間印尼美食,真心覺得唔錯,值得推介價錢又平下次我嚟元朗嘅時候我都會食呢間,係一個好值得一試嘅東南亞食物,係咁多先,希望你哋都嚟試一下不過位置就有啲少,但係店家有枱俾我哋,都算係一個好嘅服務,店家唔知係印尼定係香港人,反正兩種語言都識,如果你哋要點餐嘅話都可以講廣東話,佢嘅廣東話好好,依家係我食過咁多間印尼食物入邊都算係最好食㗎啦

細個係荃灣食過一間叫「印尼小館」嘅印尼人食店,佢地招牌菜係「串燒沙嗲飯」,超級好食、但結業後就搵唔返。最近經元朗美食群友介紹,發現左呢間位於朗屏西鐵站對出的印尼食店「印尼美食」!有我最愛嘅串燒沙嗲飯!!即刻去試!串燒沙嗲豬肉飯$523串份量都好大,好多肉😚沙嗲醬嘅味道好重花生香同埋好甜,好懷舊呀個味道!我鐘意!個飯都好大個!夠哂飽!撈沙嗲汁都夠正同惹味!唯一缺點係店面太細,要面壁食,或者坐街邊摺檯,但真係好好食,下次要試埋其他食物先!

串燒沙嗲豬肉飯$52
3串份量都好大,好多肉😚

沙嗲醬嘅味道好重花生香同埋好甜,好懷舊呀個味道!我鐘意!

個飯都好大個!夠哂飽!撈沙嗲汁都夠正同惹味!

• 沙嗲串燒豬肉飯
2021-06-04 1217 views
發覺有一間餐廳原來成日經過但咁多年都冇食過叫咗兩個印尼黃薑飯一串沙爹羊一串沙爹牛一串沙爹豬頸肉一串沙爹雞啲串燒都幾好味,但拎到返到屋企有少少凍咗,疫情期間又唔敢喺條街度食,不過即使凍咗都仲係好食😋估唔到印尼黃姜飯原來有苦瓜😂都幾好食,我本身係鍾意食苦瓜嘅我老公話有咁多苦瓜 感覺好健康😂好彩買咗四串串燒送飯感覺好豐富嘢飲幾好飲,好新奇😆
發覺有一間餐廳原來成日經過
但咁多年都冇食過
叫咗兩個印尼黃薑飯

一串沙爹羊
一串沙爹牛
一串沙爹豬頸肉
一串沙爹雞

估唔到印尼黃姜飯原來有苦瓜😂
都幾好食,我本身係鍾意食苦瓜嘅
我老公話有咁多苦瓜 感覺好健康😂
好彩買咗四串串燒送飯
感覺好豐富

嘢飲幾好飲,好新奇😆
TakeAway
2020-11-18 1085 views
光顧過好幾次試過好幾款,每次都好食 香辣茄子飯都幾好食幾辣,有d甜甜地+感覺比小辣再稍為辣d嘅辣度,配一大塊應該係黃豆餅??,大大盒$35都幾抵食的 另外一款圖係印尼黃薑飯,有唔同嘅配料感覺豐富,巴東牛肉咬落林林地都唔錯的 之前食過覺得最吸引最好食嘅係沙嗲肉串飯,落左花生漿食落甜甜地好野味的!有3大串 推薦! 最後果杯係珍多冰,其實係意外多左的lol,係openrice電子下單搞得店主和我混亂了,當時我都沒為意lol,所以我都特此為依間一直幫襯又好食嘅美食店留下cm ps店主好nice
光顧過好幾次試過好幾款,每次都好食

ps店主好nice
TakeAway
2020-07-19 1046 views
元朗有很多小店印尼美食總是喚起👴🏿兒時的回憶忍不住停下腳步盤算著要試點什麼最近又回復staycation的生活買外賣變得更順利成章印尼牛丸粉絲有大牛丸/細牛丸選擇叫咗一粒巨大牛丸望見都令人開懷😋👍雖然不及潮州牛丸彈牙但配合辣度足夠的粉絲很啱夏天的胃口椰汁雜菜米粽椰香正是回憶中童年的味道米粽也很不錯不是每間印尼店都有米粽一於要試下配了一件炸雞同雜菜香噴噴的!沙嗲牛肉同雞串沙嗲汁帶有花生醬同甜味就是印尼沙嗲的特式
元朗有很多小店

就是印尼沙嗲的特式

• 印尼牛丸粉絲
  • 米糭
2019-11-16 1092 views
行過見到有賣印尼沙嗲 又有飯 咪試下佢 叫左巴東牛肉同2串雞沙嗲 唔錯 可能早佢剛燒緊沙嗲 做到即叫即燒 效果 very good 巴東牛好味 唯有跟白飯有D敗筆 但原來可配黄羗飯。吾錯 下次試印尼炒飯 可惜地方細咗D