2023-02-22 256 views
平日早餐時段黎,等左一陣就入得了。🌟豬潤牛肉芫茜皮蛋湯米粉一如既往,保持水準,專登黎呢度食都係因為呢個芫茜皮蛋湯底,個湯底好足料,好夠味,有好多松花皮蛋,可以飲晒成個湯🌟招牌菠蘿包脆脆的菠蘿包夾住煎蛋+生番茄+ 牛油,個包夠香脆,熱辣辣🌟樽仔奶茶奶茶味好濃,但甜左啲整體而言,食物質素和味道都十分好,但價錢較貴
平日早餐時段黎,等左一陣就入得了。

🌟豬潤牛肉芫茜皮蛋湯米粉

🌟招牌菠蘿包
脆脆的菠蘿包夾住煎蛋+生番茄+ 牛油,個包夠香脆,熱辣辣

🌟樽仔奶茶
奶茶味好濃,但甜左啲

整體而言,食物質素和味道都十分好,但價錢較貴
2022-12-01
$75 (Breakfast)
2023-02-17 219 views
一早就聽講過華嫂冰室係非常之出名,到今時今日即管同朋友嚟試吓!但有點覺得名過於實,首先叫咗個豬扒米粉,豬扒正常醃得幾入味,但米粉好似未完全煮熟,非常硬,最後返到屋企消化不良,有點胃痛
2023-02-17 257 views
華嫂呢個名相信好多人都唔陌生,🖤黑白配⚪️今次專登走入去天水圍食吓呢個招牌茶餐廳風味🤩,不過餐廳嘅位置都幾偏僻,🖤黑白配⚪️都要啲時間先搵到@@一場嚟到,梗係要飲啖茶嘆個包😳 試吓佢哋嘅招牌菠蘿包同埋米粉等等招牌菠蘿包 🍞 $21 呢度嘅菠蘿包係茶餐廳必點菜式,菠蘿包食落去勁鬆軟亦都有脆卜卜嘅口感,夾住咗蕃茄同埋雞蛋同埋大大嚿牛油🧈,比一般嘅菠蘿油口感層次多咗豐富左👍🏻招牌碎蛋沙律多士 🥖 又係呢度嘅招牌菜式🤩三文治🥪烘左底,所以咬落去好脆口,個蛋味好出配埋新鮮嘅生菜蕃茄,整齊多料👅皮蛋芫荽雞翼豬扒米粉 $58呢碗米粉份量十足,真係好足料🤘🏻芫荽嘅香味配埋皮蛋,成個湯底已經好清甜,同埋配料嘅食材都好新鮮滷水雞翼好入味,食落去甜甜哋雞肉亦都好嫩口,豬扒咬落去好淋,🖤黑白配⚪️成碗食晒😻雞翼煎蛋肉眼筋冬陰功米粉 $56冰花奶茶 🧋 $24茶味夠濃,茶底吾澀,兩個字出色👀凍檸檬益力多 $21益力多個味好重過檸檬🍋個味道 ,酸酸甜甜幾開胃

招牌菠蘿包 🍞 $21

招牌碎蛋沙律多士 🥖
又係呢度嘅招牌菜式🤩

皮蛋芫荽雞翼豬扒米粉 $58

雞翼煎蛋肉眼筋冬陰功米粉 $56

冰花奶茶 🧋 $24
茶味夠濃,茶底吾澀,兩個字出色👀

凍檸檬益力多 $21
益力多個味好重過檸檬🍋個味道 ,酸酸甜甜幾開胃

2023-02-09 179 views
難得平日放假 自己踩單車咗過嚟華嫂食雞翼肉眼筋煎蛋冬陰功米粉大大份 好足料 雞翼好淋唔洗點咬,亦都好入味肉眼筋有4-5舊,好爽口最後最重要嘅緊佢個湯底,冬陰功湯少少酸酸辣辣咁 十分開胃最後再加一杯熱奶茶,奶茶香滑濃郁👍🏻
難得平日放假 自己踩單車咗過嚟華嫂食

大大份 好足料
雞翼好淋唔洗點咬,亦都好入味
肉眼筋有4-5舊,好爽口
最後最重要嘅緊佢個湯底,冬陰功湯少少酸酸辣辣咁 十分開胃

最後再加一杯熱奶茶,奶茶香滑濃郁👍🏻
2023-02-06 159 views
今日去左朝聖朋友推介一定要試下華嫂個蕃茄湯底所以一早約埋男朋友去食佢係逐個配料價錢咁計既飲品另外計既環境都幾闊落有分室外同室內帶住宠物都可以入內食野食完覺得湯底真係好特別非常非常濃烈
今日去左朝聖
帶住宠物都可以入內食野

食完覺得湯底真係好特別
非常非常濃烈
2022-12-26 365 views
今日我Tony哥同老闆又去元祖店華嫂食野 大約1:30到上址 喔 點知咁多人等枱嘅⋯⋯ 證明華嫂d野得⋯⋯等咗1小時.終於有位了 我叫了以下的食物 水準依然出色🎉🎉🎉🎉😉🎉🎉🎉大家自己睇啦⋯⋯你哋信我潮流教主 TONY介紹 1定出色

大家自己睇啦⋯⋯
你哋信我潮流教主 TONY介紹 1定出色
2022-11-30 572 views
📍華嫂冰室 (蝦尾新村)天水圍蝦尾新村121號地舖🟠茶餐廳位於村屋總叫人有種悠閒嘅感覺,今天閒日不用等太久。但就算要等位也不用擔心,因為餐廳提供廣闊空間,有座椅供食客等候。而且還有帳篷遮風擋雨擋太陽,非常細心。☕️樽仔奶茶、凍奶茶同熱奶茶都叫了,奶茶味道濃郁,好飲。🐷豬扒豬仔包,豬仔包外皮烘過有脆口嘅感覺,整體味道可以。🧀🐂招牌芝士鹹牛肉蛋豬仔包,相比豬扒豬仔包,各有特色,但呢個味道會香口多一點。🍜秘製雞翼皮蛋芫茜湯底米線、香煎豬扒皮蛋芫茜湯底米線,喜歡食芫茜嘅朋友可一試,湯底有好多芫茜,配上皮蛋,呢個下火湯底好味😋。而塊豬皮非常大塊兼厚肉,好有口。價錢總共$191,一般茶餐廳價格啦。😊
📍華嫂冰室 (蝦尾新村)
天水圍蝦尾新村121號地舖

☕️樽仔奶茶、凍奶茶同熱奶茶都叫了,奶茶味道濃郁,好飲。

🐷豬扒豬仔包,豬仔包外皮烘過有脆口嘅感覺,整體味道可以。

價錢總共$191,一般茶餐廳價格啦。😊
2022-11-30 412 views
晏晝諗住入去天水圍華嫂食個下午茶,佢都唔使等位,好快就可以入去。例牌叫咗個豬扒菠蘿包,帶咗碗麵同嘢飲,雖然見到個樣啲菠蘿包上面啲菠蘿塊跌晒落嚟,但係都好食,希望佢下次可以完整咁上。
2022-11-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
  • 豬扒菠蘿包
2022-11-30 291 views
📍華嫂冰室 (蝦尾新村) (天水圍)天水圍蝦尾新村121號地舖🔹芝士咸牛肉旦豬仔包 $23🔹豬扒豬仔包 $18🔹秘製雞翼皮蛋芫荽湯底 $39🔹香煎豬扒皮蛋芫荽湯底 $39飲品另計…搬左鋪後好小入去食呢間,因為比較遠水路🫢,今日去開元朗先特登搭的士入去,平日都要等左一陣位😅好彩未到食飯時間🤩🤩心大心細,唔知食面對定食包好,最後都同朋友share食,咁就可以食多幾款😝😝包類依然出色,面包🥯入口燶燶地,芝士同咸牛肉混埋一齊入口好正👏👏👍🏻皮蛋芫荽湯底無以前咁濃味,希望可以改善返,話灑都加10蚊食個湯底🤗,不過芫荽就繼續俾得足👏拎到個湯底好香…
📍華嫂冰室 (蝦尾新村) (天水圍)

🔹芝士咸牛肉旦豬仔包 $23

🔹豬扒豬仔包 $18

🔹秘製雞翼皮蛋芫荽湯底 $39

🔹香煎豬扒皮蛋芫荽湯底 $39
飲品另計…

2022-11-07 535 views
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 華嫂冰室 💥 大隻仔今日山長水遠入大西北食華嫂冰室,總店都係第一次去,比想像中冇咁偏遠,喺天水圍地鐵站行入去大概10多分鐘就到。揸車嘅朋友就更加方便有免費停車場。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 清湯肉眼筋豬膶通粉 $35大隻仔係其他分店食過蕃茄湯底、皮蛋芫荽湯底,今次入總店試吓最基本嘅清湯底,試一試湯底嘅真實味道。清湯底飲落味道濃烈,唔多唔少都加左少少味精,大隻仔覺得皮蛋芫荽湯底係最好食。豬潤夠新鮮但唔夠厚,煮嘅時間啱啱好,唔會過火。肉眼筋必食肉眼筋,食落似豬頸肉,爽口帶少少肥油香,極力推薦,超級好食。通粉通粉過冧,都係米線比較好食。🔥 招牌菠蘿包 $21賣相已經好吸引,所有餡料多到連個菠蘿包都遮唔晒,菠蘿包配料有厚切牛油、蕃茄、煎蛋。菠蘿包出餐前先焗熱過,食落好似啱啱出爐新鮮菠蘿包一樣,咬一啖菠蘿包,包皮好酥脆,全部鬆開,再加埋極邪惡嘅半溶牛油,連煎雞蛋、蕃茄一齊食,成個口都充滿蛋汁加埋菠蘿包嘅酥脆,真係好好
大隻仔今次覓食嘅店舖就係
💥 華嫂冰室 💥

揸車嘅朋友就更加方便有免費停車場。

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

環境 ⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

🔥 清湯肉眼筋豬膶通粉 $35

豬潤
夠新鮮但唔夠厚,煮嘅時間啱啱好,唔會過火。

肉眼筋

通粉
通粉過冧,都係米線比較好食。
清湯肉眼筋豬膶通粉

🔥 招牌菠蘿包 $21
菠蘿包出餐前先焗熱過,食落好似啱啱出爐新鮮菠蘿包一樣,咬一啖菠蘿包,包皮好酥脆,全部鬆開,再加埋極邪惡嘅半溶牛油,連煎雞蛋、蕃茄一齊食,成個口都充滿蛋汁加埋菠蘿包嘅酥脆,真係好好食,大隻仔極力推薦招牌菠蘿包。

招牌菠蘿包

2022-09-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$56 (Lunch)
清湯肉眼筋豬膶通粉
招牌菠蘿包
  • 肉眼筋
開始進入秋天係踩單車🚴好季節,輕鬆踩選擇咗天水圍至屯門段,搭到天水圍站附近租單車,平日時間一般$70 有交易😛不過出發先當然醫肚🤣華嫂冰室由舊舖搬去新鋪,聽講地方更加大,因為嗰邊都有少少遠,所以踩單車去一流(有位置泊單車)🫡🤌🏻蕃茄湯底 * 瑞士雞翼基本上呢兩個組合係我必叫🤣因為蕃茄湯冇得輸,加上瑞士雞翼都好入味,通粉彈牙,味道同舊舖一樣冇變過😎🤌🏻 芝士咸牛肉蛋多士可能我太遲入去,平時食開嘅招牌菠蘿包已經賣晒😵‍💫不過好彩仲有另一個我都鍾意食嘅烘多士😛麵包整到外脆內軟,芝士配牛肉永遠都係咁夾😆其實我幾鍾意🚴大西北嘅路段,因為輕鐵附近嘅單車徑好有日本🇯🇵feel🤣華嫂冰室 (蝦尾新村) (天水圍)天水圍蝦尾新村121號地舖#addifoodie #addifoodie天水圍#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #天水圍 #單車 #蝦尾新村

🤌🏻蕃茄湯底 * 瑞士雞翼

🤌🏻 芝士咸牛肉蛋多士

華嫂冰室 (蝦尾新村) (天水圍)

#addifoodie #addifoodie天水圍
2022-10-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
2022-10-17 376 views
【华嫂冰室 】一直都係以非主流大眾飲食嘅用餐體驗作為我呢個 IG 走落去嘅方向,所謂非主流就係時下啲人 hit 乜排緊乜我一般都 WFC,而大眾飲食即係一般人都可以觸及,唔係話好難搵又或者唔需要排好耐隊先食到嘅嘢。入到天水围,一般嘅 foodie 當然係湧去嗰幾個大商場同大家,食返呢間我細細個已經見到佢喺度嘅茶餐廳。不過以前都係搭巴士經過,我係一次都未食過佢架,今次嚟到就當然走入去試吓佢啦。入到去就真係有濃厚嘅街坊食堂氛圍,上晒年紀嘅侍應感覺已經收晒火,落單迅捷而直接。不過睇落去間嘢又真係冇乜嘢好特色嘅嘢食,所以我求其叫個下午茶餐就算。但係即使係下午茶餐,都有啲難揀,都係普普通通算啦。最後叫份「炸雞脾薯條」,真係下午茶份量,唔大,味道都算突出。薯條都係多,不過炸得算幾好,而且係茶記特色嘅曲身薯條。配埋一杯正正常常嘅「熱奶茶」就 ,我覺得係一個幾合理嘅性價比,冇咩挑剔。有 foodie 朋友將我冠以「西多士 KOL」嘅稱號,我冇辦法就補要件「法蘭西多士」,上到嚟就知原來佢係冇夾花生醬嗰款嚟,嗱,係咪有用資訊先。不過呢,佢個方包本身又幾好食,加埋傳統嘅糖漿,挽回唔少分數。而佢啲麵包唔錯其實
【华嫂冰室 】

而佢啲麵包唔錯其實係基於佢店外仲有個位專係賣麵包,而家好多新派冰室都係倣效呢個概念。咁我就用叫隻「蛋撻」嚟玩吓,牛油皮嘅蛋撻嚟,又幾好食喎,蛋味都夠香。呢餐夾埋 ,我覺得啲包同蛋撻我會 encore 囉。。。

地址:天水围虾尾新村121号地舖)
2022-09-11 684 views
搬咗新舖第一次嚟等位時間快咗好多秋風起坐戶外比較愜意照舊點了豬扒包香脆麵包加大塊豬扒👶🏻吃得津津有味夫君喜愛芫茜皮蛋湯米蕃茄通的豬扒同雞翼份量也很多飲埋杯凍奶茶飽到不得了!店員們都好親切友善是日仲有華嫂坐陣沖茶
搬咗新舖第一次嚟

飽到不得了!

店員們都好親切友善
是日仲有華嫂坐陣沖茶
2022-09-02 532 views
華嫂個電話呀姐態度真係好差 因為上兩次平日去到都冇開門 今次先打去問 廢事山長水遠過到黎又唔開問佢今日收幾點答完 點知語氣極度唔耐煩答 好似我阻住佢做生意咁我話唔該晒 佢會直接cut你線 如果想比佢受氣就去華嫂體驗下
華嫂個電話呀姐態度真係好差
因為上兩次平日去到都冇開門
今次先打去問 廢事山長水遠過到黎又唔開
問佢今日收幾點答完 點知語氣極度唔耐煩答
好似我阻住佢做生意咁
我話唔該晒 佢會直接cut你線
如果想比佢受氣就去華嫂體驗下
2022-08-12 619 views
身邊有好多行山朋友都好鐘意食華嫂冰室!我就聽呢個名聽咗幾年,但今日先有機會一試今次同班老友行山既終點就係喺天水圍的華嫂冰室! 朋友知我係芫茜控,一而再再而三提醒🔔我:「一定要加$10叫芫茜皮蛋湯底呀!☺️」$10 對比一碗四十幾蚊既豬扒米線係幾貴但試咗之後真係無後悔!$10 的湯底但係有接近一隻皮蛋同好多既芫茜,芫茜的份量你可以當叫車仔麵叫咗一個餸,所以$10真係物有所值!朋友特登叫另一款湯底俾我呢位外區人一次過試下,佢叫咗冬蔭功湯底,嘩都好好味嫁食到lam lam 脷😆😆😆🤭🤭 我就鐘意佢點既雞翼多啲🤣🤣 我嫌豬扒有少少乾身。 我地仲有食佢地出名既菠蘿包同冰花奶茶🥤,冰花奶茶好濃郁好好味,菠蘿包爆多饀,唔知係未待應見我地兩個人叫一個包呢,包上枱時已經係切開咗兩份,非常適合我地share 食! 總括黎講,呢間餐廳🍴值得encore! 有特色唔貴又飽肚!
身邊有好多行山朋友都好鐘意食華嫂冰室!我就聽呢個名聽咗幾年
,但今日先有機會一試
今次同班老友行山既終點就係喺天水圍的華嫂冰室!
但試咗之後真係無後悔!
都好好味嫁