Hiring
$65-$75
Hourly
2024-12-30 51 views
蜆肉烏冬 午市套餐入面嘅 連埋加一好似大概70蚊 包一個沙律同餐飲睇落好寡但係食落又唔錯喎 烏冬嘅質地煮得啱啱好 好煙韌 本身質素應該都唔錯 蜆肉嗰份量都ok 大部分都係冇沙嘅 同埋幾鮮甜湯底係清清地但係又有啲海鮮嘅鮮味 唔係味精嗰種, 幾自然舒服嘅 特別呢日想食得清清地 食完呢完烏冬係幾開心,比預期中好食其實之前都有嚟食過,係試另外一款鰻魚雞扒飯, 嗰款就覺得還好性價比一般 雞扒同鰻魚都係同其他餐廳差唔多 份量又唔係特別多 反而個烏冬覺得比其他餐廳好食

2024-08-22 213 views
食物性價比我就不談論啦,因為佢都寫晒喺餐牌度清清楚楚幾多錢。食到最後個女侍應嚟執枱問我個免治雞肉串仲要唔要?我話串嘢酸左,我望住佢,距離近到幾乎係對住,佢完全扮聽唔到,唔回覆。我哋走嘅時候亦都冇講拜拜。其實我只係想佢話俾厨房聽啲食物有問題.完全冇諗過要佢賠償。咁都唔望唔覆。無言..
因為呢日想食日本嘢喺第一城,一係元氣一係和民,諗住和民多啲款式,因為朋友想食啲熱食,中和返 所以就嚟和民午市套餐會抵好多,不過份量其實都唔大,我哋嗌埋小食加加埋埋$200一個人嘅話都會唔飽,加$39有個牛肉飯,但係原來只係好似白飯多極少量嘅肥牛 壽喜燒鍋太鹹太甜 而且份量都唔大,本身會配有烏冬同粉絲 烏冬,好彈牙好味蔬菜份量都唔錯因為想食海鮮又想食啲餸菜,嗌咗個海鮮鍋一齊食,二至三人嘅份量其實都唔係太多,而且個湯底非常之奇怪其實好快都會食晒,就算大家每人嗌咗一個餐再食到完全冇難度刺身OK,朋友就覺得唔夠鮮味我就OK,一定同唔到出面高級餐廳比,但係呢個價錢比嘅質素同元氣差唔多 $39/3 OK啦帶子$39.2粒就唔係好抵食,冇乜鮮味,好似解凍都未夠唔記得咗加幾多錢有個餃子非常之甘油但係味道OK嘅今餐嘅三文魚反而幾鮮味幾厚切,呢個係跟朋友嘅拉麵餐, $129整體質素可以,不過海鮮鍋個湯底問返店員佢話係酸辣,但係我覺得係好奇怪嘅酸再加都冇辣味覺得似壞咗多啲…. 海鮮鍋$159唔係好值得,份量其實唔大囉 服務就唔錯,環境都OK 不過有得揀都未必再嚟食 因為呢個價錢可以有更好選擇

蔬菜份量都唔錯

其實好快都會食晒,就算大家每人嗌咗一個餐再食到完全冇難度
帶子$39.2粒就唔係好抵食,冇乜鮮味,好似解凍都未夠
唔記得咗加幾多錢有個餃子非常之甘油
但係味道OK嘅

服務就唔錯,環境都OK

不過有得揀都未必再嚟食 因為呢個價錢可以有更好選擇
Type of Meal
Lunch
2023-08-27 673 views
和民早餐系列:- 壽喜燒玉子朝食 (牛肉&通粉) $38要讚既係用上”有紋通心粉”, 但通粉湯底淡而無味。要一啖牛一啖通粉送口,最後索性將通粉倒晒落碗鰹魚湯送口⋯⋯壽喜燒牛肉好味道(係吉野家嗰種),份量偏少鰹魚湯較為清淡,但都好過碗通粉⋯⋯呢個朝食早餐好岩病人/老人家食,有營養又唔濃味😅- 和風叉燒玉子麵$29 另加牛角包$1x似福字麵底,叉燒兩三塊⋯⋯就咁食叉燒麵一定唔夠飽牛角包係嘉頓質素,唔好expect係香脆好味嗰種— 總括而言:$80食完唔飽,只係環境較為舒適闊落。同價錢我會寧願幫襯茶餐廳,起碼會飽肚。
和民早餐系列:

- 壽喜燒玉子朝食 (牛肉&通粉) $38

壽喜燒牛肉好味道(係吉野家嗰種),份量偏少

鰹魚湯較為清淡,但都好過碗通粉⋯⋯

呢個朝食早餐好岩病人/老人家食,有營養又唔濃味😅

- 和風叉燒玉子麵$29 另加牛角包$1x

似福字麵底,叉燒兩三塊⋯⋯

就咁食叉燒麵一定唔夠飽

牛角包係嘉頓質素,唔好expect係香脆好味嗰種

— 總括而言:

$80食完唔飽,只係環境較為舒適闊落。
同價錢我會寧願幫襯茶餐廳,起碼會飽肚。
$40 (Breakfast)
2023-07-19 527 views
「和民」是一家以居酒屋風格經營的餐廳,提供傳統的日本料理和各式小吃。餐廳的裝潢簡約舒適,氛圍溫馨。菜單上的選擇非常多樣化,包括壽司、刺身、炸物、燒烤等等,滿足了各種口味的需求。他們的壽司非常新鮮美味,魚片鮮嫩,米飯口感恰到好處。特別推薦他們的三文魚壽司,醬汁的味道非常出色,令人回味無窮。刺身方面,他們的刺身拼盤非常豐富,新鮮度令人滿意。海膽、八爪魚、鯛魚等都呈現出極高的品質和美味。除了壽司和刺身,他們的炸物也非常受歡迎。炸蝦的外皮酥脆,蝦肉鮮嫩多汁。炸豬排則香氣四溢,肉質鮮嫩多汁,外層酥脆可口。燒烤方面,他們的炭燒牛肉非常推薦,肉質嫩滑,味道濃郁。

「和民」是一家以居酒屋風格經營的餐廳,提供傳統的日本料理和各式小吃。餐廳的裝潢簡約舒適,氛圍溫馨。菜單上的選擇非常多樣化,包括壽司刺身、炸物、燒烤等等,滿足了各種口味的需求。

除了壽司刺身,他們的炸物也非常受歡迎。炸蝦的外皮酥脆,蝦肉鮮嫩多汁。炸豬排則香氣四溢,肉質鮮嫩多汁,外層酥脆可口。燒烤方面,他們的炭燒牛肉非常推薦,肉質嫩滑,味道濃郁。
2023-05-10
Type of Meal
Lunch
2023-07-06 412 views
早輪發現呢間和民原來有和風朝食而且一d都唔貴, 所以決定黎試下, 回味下去日本既感覺! 我揀左壽喜燒玉子朝食 $38, 加左$3要杯熱奶茶, 個早餐set都幾豐富丫, 有d壽喜燒牛肉, 兩件玉子, 凍豆腐, 麵豉湯同埋白飯~ 仲跟埋一塊紫菜~ d牛肉都幾好味, 唔會好鹹, 玉子就正正常常幾香甜啦~ 麵豉湯都唔求其, 都幾多昆布等等算幾足料!凍豆腐清清地, 都有d豆味既~ 塊紫菜我唔係好sure係點用既, 所以就搣碎佢撈飯食, 等d白飯冇咁單調! 餐廳環境都幾舒服同乾淨~ 黎呢度食早餐感覺靜靜地都幾peaceful....! $41都好抵食, 依家去快餐店食呢個價錢都未必飽肚....而且唔洗加一又有人serve....會再黎試埋其他和風set丫!

壽喜燒玉子朝食
2023-06-26
$41 (Breakfast)
壽喜燒玉子朝食
2023-02-16 598 views
今日同Honey 經過和民,Honey 想食牡蠣個鍋,同見無乜人,就入去試下好耐無食過和民,都好似無乜轉變我地先叫左個牡蠣鍋2人前,免費追加啲蔬菜,同一碟肥牛$39 另外,再叫左茶碗蒸同雞軟骨揚物首先,個牡蠣鍋係幾好味,但係Honey 話食到其中一隻牡蠣唔新鮮,有金屬味,我就覺得幾好,其他就不過不失啦個茶碗蒸真係好普通既蒸水蛋加粒豆,無蟹柳同鳴門卷,有啲失望可以稱讚既係雞軟骨係Ok 既~同埋Service 唔錯最後埋單一共$302

好耐無食過和民,都好似無乜轉變

我地先叫左個牡蠣鍋2人前,免費追加啲蔬菜,同一碟肥牛$39

另外,再叫左茶碗蒸同雞軟骨揚物

個茶碗蒸真係好普通既蒸水蛋加粒豆,無蟹柳同鳴門卷,有啲失望

可以稱讚既係雞軟骨係Ok 既~同埋Service 唔錯

最後埋單一共$302

2023-02-15
$150 (Dinner)
2023-02-11 457 views
上菜慢,就点了一份寿喜锅,等了十多分钟才把菜端上来,没有人添白开水,不是人多的时候去的午市服务费也是10%(除了下单和付钱我没感受到服务在哪里)味道中规中矩,马马虎虎可以WeChat Pay以后大概率是不会再去了本身不是第一次去吃,第一次跟朋友点了两人餐,当时觉得还不错,寿喜锅没吃够,这次点的单人餐特意来单独吃,觉得就一般般了,以后还是去其他店铺吃点别的。个人觉得自己很像一名大冤种,这个钱不如去吃楼下牛肉面

午市服务费也是10%(除了下单和付钱我没感受到服务在哪里)

味道中规中矩,马马虎虎

可以WeChat Pay

以后大概率是不会再去了

个人觉得自己很像一名大冤种,这个钱不如去吃楼下牛肉面
寿喜锅
2023-02-11
$86 (Lunch)
2023-01-03 354 views
叫左個二人餐。前菜有沙律,切到張紙咁薄嘅三文魚刺身同極似煲湯湯渣嘅牛篣蓮藕。小食就揀左鐵板餃子,用鐵板裝住所以熱辣辣。主食原本想要加州卷,但賣曬唯有揀豚肉飯。應該抵食過加州卷。鍋物就牛肉壽喜燒,不過不失,不過煮到最尾啲菜就有啲咸。
叫左個二人餐。
小食就揀左鐵板餃子,用鐵板裝住所以熱辣辣。
主食原本想要加州卷,但賣曬唯有揀豚肉飯。應該抵食過加州卷。
鍋物就牛肉壽喜燒,不過不失,不過煮到最尾啲菜就有啲咸。
2022-07-02 800 views
連續去兩次餐廳人流都不算多,可以與朋友坐很久的時間,食物算普通。第一道菜式是壽喜燒,湯汁鹹鹹甜甜,味道算是正常發揮,特別加配咗烏冬同拉麵,還可以加叫多份牛肉、椰菜等等配料。每次吃壽喜燒都特別喜歡鹹鹹甜甜的湯底,尤其冬天裡,配上烏冬或拉麵,立即暖胃!另外,日本人都喜歡將牛肉片再沾點生蛋黃吃,餐廳都同樣有提供,可以再調和甜鹹的醬汁味道!第二代菜式是串燒組合,有雞翼、粟米、冬菇、牛肉等等,今次覺得串燒可以燒得再燶啲!

串燒組合
2022-06-30
$150 (Lunch)
  • 壽喜鍋
2022-06-08 520 views
我地叫個炸壕,面衣超級厚,咬落去件生蠔竟然系冰凍的!再叫份炒麵,又鹹又硬,唔會再黎,非常之難吃叫野飲,咩都冇。之前食過覺得唔錯,今次真係完全大失望,根本係垃圾,D野食幫我換過都一樣咁難食,千祈唔好黎,好伏
叫野飲,咩都冇。
2022-05-20 435 views
我同男朋友一齊去沙田第一城食和民,叫左套餐同小食。🫓前菜:係幾舊似蓮藕既野,食完一舊都唔知食緊嘜,然後放棄咗。🐟刺身:有三塊黑黑地既三文魚刺身,睇完唔開胃,最後我冇食到。🥗凱撒沙律:一兜冇咩沙律醬,面包粒已軟身,感覺放左好耐。🥘海鮮火鍋:係二人餐黎講,份量超小,好hea,一半份量都係菜。🐙章魚燒:非常普通,應該係拎現成貨整熱,但蛋黃醬同另一個醬太小,食落偏咸🍣加洲卷:no comment, 10分滿分,佢只有4分。我開始懷疑人生,究竟我哋食緊咩?食左個「二人餐」之後個肚好空虛,平時我地兩個係屋企,一個人都食唔到一碗飯,我地唔算大食,但呢餐絕對唔飽+唔抵食。既然係咁,我地再叫清酒煮蜆同大板椰菜燒。哎呀!又失望多次🍶清酒煮蜆:蜆又細,肉又細又「柴」,重點係冇味丫!我究竟食緊咩🙈🙈🙈🙈🥬大板椰菜絲:唔係講笑,裡面勁多細椰菜絲,唸住應該好食啦掛,點知!椰菜絲係冇咪架!!咸味、甜味都冇,好懷疑係用墊底既椰絲煮😒😒😒😒成個大板燒如果滿分係10分,我會比負100分!真心難食到叫救命🆘可能我地好幾年前試過沙田新城市和民,質素好好,所以一開始對呢間餐廳有正面期望,但我地食完之後,心裡面對於和民地位係由天
我同男朋友一齊去沙田第一城食和民,叫左套餐同小食。
🥗凱撒沙律:一兜冇咩沙律醬,面包粒已軟身,感覺放左好耐。
🍣加洲卷:no comment, 10分滿分,佢只有4分。

既然係咁,我地再叫清酒煮蜆同大板椰菜燒。哎呀!又失望多次

可能我地好幾年前試過沙田新城市和民,質素好好,所以一開始對呢間餐廳有正面期望,但我地食完之後,心裡面對於和民地位係由天堂落左去地獄🤣🤣唔係講笑,但我地一致都表明以後唔食呢間野。
2022-02-14 518 views
和民早餐都幾多選擇, 有拉麵, 西式同日式, 我自己就鐘意日式, 好耐無得去日本, 食下燒魚懷念下日本囉🤣燒鯖魚玉子朝食($34), 有兩件燒鯖魚跟上玉子燒, 味噌湯, 豆腐, 少少蘿蔔蓉及白飯, 如果想飲嘢嘅話…熱飲加$3 🥢燒鯖魚新鮮燒香👍, 鯖魚味濃, 不過如果怕魚味濃嘅朋友有可能話佢腥🤪🥢玉子唔算太甜有蛋香味👍🥄味噌湯內有幾粒豆腐及海帶, 早上飲一飲熱湯醒一醒個胃都唔錯👍🥢豆腐及蘿蔔蓉正正常常🥢白飯分量唔算多, 不過早餐黎計都勉強可以🍵當日叫左熱檸茶, 得兩片薄薄的檸檬及紅茶很淡口環境坐得舒服, 不過茶杯及豉油碟直接放在檯上而無嘢蓋住…唔算衛生, 好易被污染👎QR code 落單, 不過有待改進, 唔可以更改為少糖多奶之類, 要通知服務員幫忙修改, 服務態度好👍魚堅總評性價比 4👍(以5👍為滿分)

🥢玉子唔算太甜有蛋香味👍

🥢豆腐及蘿蔔蓉正正常常

🥢白飯分量唔算多, 不過早餐黎計都勉強可以

🍵當日叫左熱檸茶, 得兩片薄薄的檸檬及紅茶很淡口

魚堅總評
性價比 4👍
(以5👍為滿分)
$37 (Breakfast)
  • 燒鯖魚玉子朝食
2021-12-15 410 views
今日中午殺入沙田開檯打俾🀄️開始前首先醫肚先啦好想食日本菜所以有人提議試吓好耐未食過嘅「和民」,未夠中午時間唔洗等位入座超爽5條友叫咗9樣嘢!雖然不是上乘食材但勝在價錢大眾化慰藉一下無🉐️到訪日本吃料理嘅心情啦
2021-12-12
$107 (Lunch)
飛魚子/鮭魚子/炙燒鰻魚/玉子壽司(各款二貫)
加州卷
壽司盛合(8貫)
極上中拖羅卷
鰻魚牛肉盒子飯
2021-12-13 288 views
呢間和民近屋企,都間唔中就嚟。佢午餐都算抵,有些$50+就有成 set, 凍飲都唔使加錢,不過耐咗就覺得佢好耐都無點轉過午餐餐牌,如果間唔中轉下餐牌會更加好喇。環境算唔錯喇,唔會要搭枱,可能呢間唔使,記憶中觀塘嗰間好似要。食物正常水準,基本上佢個石頭牛肉飯個人覺得係好食嘅,夠香又夠料,係得一次唔知係唔係鍋太熱,嗰次飯個底好濃黑咗,其他大部份時間都保持水準。仲有個雞扒定食都ookk, 亦都係性價比較高一set午餐嚟。