👌🏻紅菜頭拉麵湯配豬髀肉+香煎豬扒過往多次品嚐這裏的海派羅送湯,足料又好味。今日想轉吓口味,又想試吓健康啲(新年嘗試減肥😂),所以一試紅菜頭什菜湯,紅菜味清清地及有其獨特色彩另其他菜:例如薯仔丶西芹丶洋蔥也染上淺紅色💕好靚呀😊清湯冇味精,飲晒都唔口渴,加上拉麵爽口,豬髀肉同埋香煎豬扒 一啲都沒有油膩感,食完成身暖哂好有滿足感!WheatfieldX 羅宋湯專門店📍 旺角太子道西193號moko 103號舖
👌🏻紅菜頭拉麵湯配豬髀肉+香煎豬扒

WheatfieldX 羅宋湯專門店
📍 旺角太子道西193號moko 103號舖
2021-01-13 90 views
#旺角美食 #小蓮星呑食旺角🔻 Wheatfield X 羅宋湯專門店旺角太子道西193號Moko新世紀廣場1樓103號舖/🧃是日精選套餐$68🍬清雞湯清雞湯份量比一般嘅細,大約一碗飯咁大,味道濃郁,同屋企煮餸嘅雞湯完全唔同,睇得出係真材實料,雞湯入邊有雞肉,煲湯雞來講都算有雞味,但係肉質偏鞋,整體來講唔錯/🍬香煎薄牛扒配薯仔沙律超級大份,超驚喜。個沙律山足夠比兩個人食,除咗一般常見嘅沙律菜之外,仲有薯仔沙律,沙律菜非常新鮮,唔錯。牛扒雖然係好薄身,但係一啲都唔韌,而且仲主導牛扒嘅中心少少粉紅色,呢個價錢呢個質素來講超晒班。/🧃全日自選配搭湯麵套餐$82🍬海派牛腩羅宋湯手打烏冬海派羅宋湯即係俄羅斯傳入上海嘅羅宋湯,利用傳統上海嘅煮法,先將麵粉同埋茄膏炒香,再用五個鐘淆30斤嘅牛腩作為高湯,再加入蔬菜配料等等,淆足一日半先至製作到一碗羅宋湯。未食已經非常期待, 湯麵上枱後,立即飲一啖湯,牛腩同蕃茄味相當香濃,獨特嘅係有淡淡的甜味,原來係加咗紅菜頭。牛腩淆咗咁耐,相當軟熟。配上煙韌嘅手打烏冬,真係一絕。/🍬香煎雞扒+$12一睇個樣就知雞扒煎得好靚,雞皮非常脆口,肉質嫩滑多汁,入口有BBQ味
#旺角美食 #小蓮星呑食旺角
🍬香煎薄牛扒配薯仔沙律

🧃全日自選配搭湯麵套餐$82
🍬海派牛腩羅宋湯手打烏冬

🍬香煎雞扒+$12
一睇個樣就知雞扒煎得好靚,雞皮非常脆口,肉質嫩滑多汁,入口有BBQ味,非常惹味!
/////

#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
2021-01-09 87 views
秘製醬油撈麵套餐:今次選擇海派羅宋湯配豬髀肉+自選撈烏冬配自家製麻辣醬(+$2)+溏心蛋+凍檸水。第一次食這個麻辣醬撈烏冬果然非常惹味,烏冬麵彈牙而且軟身,配合秘製麻辣醬鹹鹹的辣辣的。招牌羅宋湯完全沒有缺點,湯料豐富之外,值得一讚是豬髀肉有兩大片,這個套餐有菜有肉有小食,有湯又有餐飲,樣樣都好食,極之推介!全日自選配搭湯麵套餐:選擇清雞湯配手打烏冬+溏心蛋+凍檸水。青雞湯不是一般的史記出品,喝下去會嚐到濃郁的雞味,而且有七至八塊嫩雞件,肉質滑溜非常。這個配搭簡直既健康又是減肥之選。想食溏心蛋蛋味極之濃郁,大家不要錯過!

2021-01-06 2151 views
今日要嚟旺角做嘢,有人話好耐無去過 Moko 新世紀廣場,提議放工過去吃頓 early dinner,順便逛逛場內新開嗰間一站式傢俬店。一上電梯就見到這間「Wheatfield  X 羅宋湯專門店」,據知餐廳主攻輕食快餐,將傳統羅宋湯融入不同新派健康麵食,及以不同經典小食配搭,好啱我倆口味,一於不作他想。我哋揀咗個廚師推介套餐 同 自選配搭湯麵套餐,兩個餐都係全日供應。廚師推介套餐 ($88):套餐包一款湯同一客豬仔包,另外仲有熱飲。餐廳主打羅宋湯,當然唔可以錯過,揀咗海派牛腩羅宋湯、香煎豬扒脆豬仔包及熱檸茶。店裡嘅羅宋湯,同外面一般餐廳嘅出品果然好唔同,不但熱度十足,而且湯身還浮著薄薄牛脂,味香色濃,每羹啖啖蔬菜,加上煙韌入味嘅牛腩,絕對不是坊間以茄膏去煲的羅宋湯可媲美。另外個香煎豬扒脆豬仔包亦非常美味,豬仔包份量十足,包身烘得無比脆口。豬扒肥瘦均稱,肉質鮮嫩,醃得入味又夠鬆軟,而且入口還帶少許甘香脂肪,夾埋生菜、蕃茄同沙律醬一齊食,口感很豐富。至於個全日自選配搭湯麵套餐 ($82)  就揀咗海派豬髀肉羅宋湯配手打烏冬。羅宋湯味道非常濃郁,蔬菜的甜味完完整整地滲入每一口湯之中,入口濃
至於個全日自選配搭湯麵套餐 ($82)  就揀咗海派豬髀肉羅宋湯配手打烏冬。羅宋湯味道非常濃郁,蔬菜的甜味完完整整地滲入每一口湯之中,入口濃稠帶微辣。豬髀肉肉質細嫩,肉味甚濃;烏冬呈扁長形,幼細順滑,附著湯汁食,溫暖又滿足。
套餐包一款小食,有溏心蛋、麻辣雞柳絲、是日蔬菜可供選擇,+$12 可配一款肉扒。揀咗香煎薄牛扒,店員稱,可能是廚師一時忙亂,錯弄了一客香煎薄牛扒脆豬仔包,那也不打緊,牛扒肉質好軟熟,焦度亦剛好,配香脆嘅豬扒包吃,非常美味。
兩款套餐都包熱飲,如果想轉凍飲就要 +$3、汽水 +$5,而特飲就可以半價換購。
2021-01-06 139 views
今日行吓旺角MOKO新世紀,見到一間寫住羅宋湯專門店😲嘩!我至愛嘅羅宋湯,忍唔住就走入去食😋我同我朋友分別嗌咗兩份廚師推介套餐🥣海派牛腩羅宋湯淡淡粉紅色嘅牛腩,肥瘦分明,咬入口夠哂腍!牛味夠濃,亦無牛羶味!配上豐富什菜,什菜有咬口,唔會煮到爛晒!羅宋湯味道適中,唔會太酸,又唔會太辣,好開胃🤩🌯香煎咸牛脷脆豬仔豬仔包入口好脆,又唔硬,正👍🏻咸牛脷👅雖然有個「咸」字,但一啲都唔咸,只係有啲硬!味道尚算OK😌🌯汁燒豬髀肉脆豬仔包豬仔包依然脆口,豬髀肉好軟腍,配上特色沙律醬加蕃茄片,好滋味😋呢個包真係非食不可😍😍😍
今日行吓旺角MOKO新世紀,見到一間寫住羅宋湯專門店
😲嘩!我至愛嘅羅宋湯,忍唔住就走入去食😋
我同我朋友分別嗌咗兩份廚師推介套餐

呢個包真係非食不可😍😍😍
海派牛腩羅宋湯
  • 海派羅宋湯牛腩
2021-01-04 42 views
疫情嚴峻成日鬱喺屋企真係會屈到病。旺角moko新世紀廣場我一向都唔多喜歡去,因為我覺得佢九曲十三彎想搵一間鋪頭都唔容易,不過老婆要行街焗去。😂行過睇下眼鏡突然覺得肚餓,又見到隔離有一間用湯嚟做招牌嘅餐廳諗住幾得意就行入去睇下,見到環境舒適同埋整齊就膽粗粗又瞓㗎試下😊兩口子行入去叫兩個餐,見到前菜丶嘢飲都絕不馬虎👍個羅宋湯入面嘅牛腩真係好大舊😂😂佢個秘製辣醬加出前一丁都係一個幾唔錯嘅配搭👍兩口子兩個餐咁嘅食物質素呢一個價錢絕對值得翻兜👍
疫情嚴峻成日鬱喺屋企真係會屈到病。

佢個秘製辣醬加出前一丁都係一個幾唔錯嘅配搭👍

兩口子兩個餐咁嘅食物質素呢一個價錢絕對值得翻兜👍
2020-12-26 53 views
睇到電梯口嘅廣告牌,相片好吸引,一直想試,今日聖誕節,趕住去玩,就嚟試吓啦~無諗過咁簡單嘅食物都會出晒事~仲有咁多好評,我實在係開始懷疑人生!首先係羅宋湯,其實都好濃夠辣,加咗兩片豬脾肉,我就唔明喇,兩片肉嚡口又硬,好哋哋加入去做乜呢?個湯嘅辣度唔低,我自己食到辣嘅,但食唔到嘅人就無謂挑戰喇。另外主菜係個豬扒包,單點$5x幾蚊,質素如圖,豬扒薄如紙,味道有滿滿嘅雪藏味,諗住用蕃茄嚟遮住佢?咪咁天真啦~呢個餐就咁收你$88,值得咩?

呢個餐就咁收你$88,值得咩?

2020-12-23 46 views
夜晚冇堂食真係好唔方便,好在有啲食肆都仲會做晚市外賣,喺商場搵唔到常餐之類嘅嘢,但比我搵到呢間羅宋湯專門店,外賣自取有八折,啱晒我今晚嘅口味。我食呢個餐有幾種包揀,今晚我食香煎薄牛扒豬仔包、紅菜頭湯(豬髀肉)、熱奶茶。豬仔包外皮鬆脆,夾住生菜蕃茄沙律醬,當然有煎薄牛扒,肉質鬆軟,厚薄適中,竟然外賣自取返到嚟都仲咁好味。紅菜頭湯有益,有獨特紅菜頭味道,亦唔會好淡,有兩舊豬髀肉,個湯好多湯料食,都幾豐富。海派牛腩羅宋湯拉麵,攞到返嚟啲拉麵有啲林左,但係整鬆番啲拉麵令到每條拉麵都滲到羅宋湯,啖啖都好好味,羅宋湯真係好飲,足料雜菜同牛腩,專業水準。喜出望外,竟然煮到呢個麻辣嫩雞柳絲比其他中式店更加好味,講緊嘅除咗味道之外,雞肉仲好嫩滑,比起平時食嘅麻辣雞絲口感更好。另加錢可以要多幾款餸,我淨係要多咗隻糖心蛋,都唔錯。餐飲要特飲嘅話就加多10幾蚊,凍冰冰飲個熱蜂蜜紅棗茶,好重紅棗味,飲完暖粒粒。

香煎薄牛扒豬仔包

香煎薄牛扒豬仔包
紅菜頭湯
麻辣嫩雞柳絲
熱蜂蜜紅棗茶
之前已經很想試Wheatfield X 羅宋湯專門店 ,但因為青衣有點遠,今日竟然發現原MOKO新世紀廣場有分店,就一定要入去試試啦!Wheatfield X 羅宋湯專門店 雖然在商場內,但座位與座位之間的距離很寬躺,而且感覺寧靜,在這裡可以慢慢用餐🤗Wheatfield X 羅宋湯專門店 ,不是只有羅宋湯,也有健怡紅菜頭湯,或清雞湯選擇!而湯的配搭可以選傳統的牛腩或新派的豬仔脾肉⋯⋯亦可以配飯,湯螺絲粉麵或撈螺絲粉麵或豬仔包等...現在外賣自取滿$100有8折優惠🥰羅宋湯跟豬仔脾肉,上枱時已經聞到陣陣香味,湯底濃郁,配料夠多,豬仔脾有三大片,入味又夠軟淋🤤其實剩係個湯已經夠飽🤪香煎豬扒脆豬仔包,豬仔包焗很好夠脆,豬扒煎得很香,味道剛剛好,再配上一大片厚蕃茄和生菜.. 真係巧巧味😝熱奶茶夠香滑,茶味剛剛好!

熱奶茶夠香滑,茶味剛剛好!

• 羅宋湯豬仔脾
  • 香煎豬扒脆豬仔包
2020-12-19 34 views
喺花墟行完街,順便試吓一D 新的菜式,呢間餐廳主打羅宋湯,套餐$85起,價格大眾化,可以一試。海派牛腩羅宋湯麵跟糖心蛋,包一杯飲品,個咖啡杯超出一般尺寸,估唔到跟餐有咁大杯即磨咖啡。羅宋湯比較濃厚,有少許辣,亦有少量蔬菜,唔會太重蕃茄味,反而有濃濃雜菜湯的味道。牛腩質素高,脂肪比例均勻,唔會有太多筋,炆得好淋,吸引好多羅宋湯味。基本上飲晒所有羅宋湯。迷你蝦多士,炸得唔錯,蝦味濃厚,飽皮脆,$58有6件,抵食。香煎鹹牛脷脆豬仔包,厚切鹹牛脷,豬仔飽焗得脆,咬落有層次感。

2020-12-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2020-12-19 31 views
這陣子因疫情,六點後就禁堂食。因為今天遲了收工,家裡沒有買餸儲備。就想着買點什麼回家吃。旺角火車站落車經過moko,突然想起有一間羅宋湯專門店在moko一樓,每一次經過也有很多人在裡面。自己係紅湯控,每次去西餐廳必點紅湯。今次就試下自居為羅宋湯專門店是否如此出色。我自己點了海派牛腩羅宋湯餐,配米粉,是日蔬菜,跟熱檸茶。屋企人點了牛腩羅宋湯撈出前一丁,加十二蚊一塊香煎雞扒,跟熱檸茶。在收銀處見到有日式飯團🍙。我也順便買了個羅宋湯口味飯團了。回到家打開外賣,湯跟米粉是分開的,避免糊掉了。先嚐紅湯,不錯👍🏻。花椒八角香料十足,湯很濃綢,是下了足夠分量的牛肉、蕃茄和蘿蔔,淆了很長時間才有這成果。牛腩很新鮮入味。開頭看似湯的分量很少,因為很濃,連米粉吃真的是飽到撐!屋企人也很滿意這個湯。真的算得上是羅宋湯專門店。另外偷吃了屋企人點的煎雞扒,又煎得幾香口。雞扒沒太多脂肪,是我最喜歡煙韌的口感😋,跟餐加十二塊,吃得過。另外羅宋湯口味飯團🍙,飯是一般的日本米,配搭羅宋湯和牛腩碎,竟然沒違和感。西日fusion,羅宋湯的酸加上日本米的甜,有趣的味道。雖然食物好像很茶記feel,眼見一個set也要七八十塊
這陣子因疫情,六點後就禁堂食。
因為今天遲了收工,家裡沒有買餸儲備。就想着買點什麼回家吃。

我自己點了海派牛腩羅宋湯餐,配米粉,是日蔬菜,跟熱檸茶。
在收銀處見到有日式飯團🍙。我也順便買了個羅宋湯口味飯團了。

回到家打開外賣,湯跟米粉是分開的,避免糊掉了。

雖然食物好像很茶記feel,眼見一個set也要七八十塊,但羅宋湯真的很足料,看得出是用心刨製,絕對對得起個價錢。紅湯控表示滿意,會繼續幫襯😁😁
TakeAway
2020-12-17 13 views
朋友説新世紀廣場開了一間羅宋湯專門店,前幾天跟朋友光顧,很不錯!餐廳開揚舒服,枱與枱之間有膠板隔開,餐點選擇多有湯麵、粉、經典包系列,湯有羅宋湯、清雞湯及紅菜頭湯,而超亦有多個選擇,上海麵、手打烏冬、螺絲粉、出前一丁。我們點了兩個餐,香煎咸牛脷脆豬仔包及紅菜頭湯豬脾肉拉麵。香煎咸牛脷脆豬仔包有咸牛脷、蕃茄、生菜,咸牛脷非常咸香,配上脆包特別好味。紅菜頭豬脾肉拉麵非常有營,有紅菜頭及鮮淮山,豬脾肉美味,湯好味而且感覺很健康。試了特飲粉紅西柚蘆薈桂花四季春,酸酸甜甜而且蘆薈有口感。

試了特飲粉紅西柚蘆薈桂花四季春,酸酸甜甜而且蘆薈有口感。

2020-12-15 1296 views
上次我在「MOKO新世紀廣場」一樓光顧「羅宋湯」主題餐廳「Wheatfield X 羅宋湯專門店」晚餐的時候,選擇了享用包括有「雞肉」食品、「海派牛腩羅宋湯」跟「白飯」在內的全日套餐。期間我無意中發現,原來「Wheatfield X 羅宋湯專門店」還另外推出了一款,包括有「海派牛腩羅宋湯」食品在內,另外以「牛腩羅宋湯飯糰」代替一般白飯而成的新套餐,套餐實際售價賣港幣六十元,比原本配白飯套餐便宜。於是我剛剛下午在「砵蘭街」光顧完一間咖啡店,付款購票和享用完一杯甜味「朱古力摩卡」咖啡飲品之後,就立刻徒步前往「MOKO新世紀廣場」了。當我徒步經過「旺角道」行人天橋,來到「MOKO新世紀廣場」一樓「Wheatfield X 羅宋湯專門店」餐廳,時間已經差不多剛剛好,接近晚上七點鐘的時間。於是我立刻進入「Wheatfield X 羅宋湯專門店」裡面,看完「Wheatfield X 羅宋湯專門店」晚餐餐牌之後,立刻選定了享用「海派牛腩羅宋湯」,配「牛腩羅宋湯飯糰」的晚飯套餐。至於今次「Wheatfield X 羅宋湯專門店」晚餐裡面的飲品方面,由於餐廳裡面沒有「水蜜桃紅茶」,所以我上次選擇享用,味

至於今次「Wheatfield X 羅宋湯專門店」晚餐裡面的飲品方面,由於餐廳裡面沒有「水蜜桃紅茶」,所以我上次選擇享用,味道同樣很甜的「芒果蘆薈紅茶」飲品。

至於今次我在「Wheatfield X 羅宋湯專門店」裡面享用「牛腩羅宋湯飯糰」晚餐的時候,就選擇了享用估計味道應該也都很甜,名稱相對比較長的「蘆薈熱情果桂花紅茶」。

而且我發現「Wheatfield X 羅宋湯專門店」廚房店員製造的「蘆薈熱情果桂花紅茶」,飲品裡面的實際「桂花」味道感覺,其實不算非常明顯。

相反「蘆薈熱情果桂花紅茶」因為加入味道本來就很甜的「蘆薈」,所以「蘆薈熱情果桂花紅茶」飲品裡面本來的「熱情果」甜味,也一下子受到「蘆薈」所影響,飲品整體味道變得很甜。

不過,「蘆薈熱情果桂花紅茶」飲品裡面的甜味,雖然絕對不遜色於「芒果蘆薈紅茶」,但是「蘆薈熱情果桂花紅茶」飲品裡面實際口感,因為沒有像切片「芒果」的果肉,所以口感變得比較單薄。

食店廚房店員製作「蘆薈熱情果桂花紅茶」飲品的時候,仍然有為飲品的表面不斷攪拌,製造出一層厚厚的泡沫,令飲品的整體「熱情果」甜味感覺得以保存。

但是論飲品裡面的飲料跟水果配料的整體甜味濃度,「蘆薈熱情果桂花紅茶」飲品的甜味濃度,肯定已經徹底敗給甜味的「芒果蘆薈紅茶」。

至於「Wheatfield X 羅宋湯專門店」「飯糰套餐」裡面的食品方面,我直到今日光顧「Wheatfield X 羅宋湯專門店」之後,才發現所謂「海派羅宋湯」,原來竟然是偏向「濃油赤醬」的「上海菜」。

所以我才真正知道,為什麼「Wheatfield X 羅宋湯專門店」廚房製造的「牛腩海派羅宋湯」實際味道會如此的辣,因為「牛腩海派羅宋湯」裡面的「海派」,原來是指「上海派」。

至於「牛腩海派羅宋湯」裡面的實際味道,除了有「上海菜」風格「辣椒」辣味之外,還少不了來自其他蔬菜,包括「蕃茄」、「紫洋蔥」跟「胡蘿蔔」在內的配料。

但是由於「Wheatfield X 羅宋湯專門店」廚房在製作「海派羅宋湯」的時候,還加入「乾辣椒」和少量「花椒」作為配料,所以「海派羅宋湯」實際製成品的味道裡面,在所難免夾雜辣味。

至於「Wheatfield X 羅宋湯專門店」「海派羅宋湯」裡面的肉類配料「牛腩」,「牛腩」實際肉質本來就不是很瘦的肉,而且牛肉還連着不少脂肪。
海派羅宋湯牛腩

所以連着不少脂肪,口感比較肥和豐厚的「牛腩」,浸淫在辣味「海派羅宋湯」裡面一段時間之後,「牛腩」的本來偏向比較鮮甜的味道,立刻累積了一股辣味,就連牛肉脂肪裡面也食到「辣椒」的辣味。

今次我食到的「牛腩海派羅宋湯」,「羅宋湯」裡面還有一些,我還未完全了解的蔬菜配料,究竟那些「蔬菜」是「椰菜」還是「生菜」,恐怕要下次再嘗試一次才知道了。

至於「Wheatfield X 羅宋湯專門店」「海派羅宋湯」食品裡面的「牛腩」實際口感,我覺得可能因為我花了時間嘗試「羅宋湯」,所以令「牛腩」浸在「羅宋湯」時間比原本預計長了。

所以今次我享用「海派羅宋湯」,「羅宋湯」裡面「牛腩」的實際口感,也沒有我上次享用「海派羅宋湯」裡面的「牛腩」口感那麼鬆軟軟腍。

至於我今次光顧「Wheatfield X 羅宋湯專門店」晚餐,選擇享用的主餐食品,除了「牛腩海,羅宋湯」之外,還有一個已經被食店預先包裝好的「牛腩羅宋湯飯糰」。

已經被「Wheatfield X 羅宋湯專門店」預先包裝完成的「牛腩羅宋湯飯糰」實際製成品外型,感覺真的十分美觀,美觀到我有點不捨得拆開包裝。
牛腩羅宋湯飯糰

我好不容易下定決心,終於拆開了「牛腩羅宋湯飯糰」食品表面包裝紙,看到跟平日坊間售賣的日式「飯糰」食品實際造型,相差無幾的外表。

享用「牛腩羅宋湯飯糰」的食客還有一個步驟需要做,跟平日享用坊間外賣日式「飯糰」食品的實際情況一模一樣,就是需要自行拆開包裝「紫菜」,和包裹「牛腩羅宋湯飯糰」。

至於「Wheatfield X 羅宋湯專門店」「牛腩羅宋湯飯糰」食品裡面的實際構造,餡料其實只有夾雜一層微紅的「羅宋湯牛腩」碎,而欠缺了一顆外表完整完整,口感煮得軟腍的「牛腩」。

原本味道偏向有少許辣味的「羅宋湯牛腩」,在被「Wheatfield X 羅宋湯專門店」廚房裡面的人完全拆散之後,「牛腩」原本比較豐盛而軟腍的口感,立刻被崩解和變得零零碎碎。
凍蘆薈熱情果桂花紅茶

不過既然食客像我一樣,已經選擇了享用「牛腩海派羅宋湯」,就已經不太介意「牛腩羅宋湯飯糰」裡面的「牛腩」,「牛腩」實際製成品口感不及「海派羅宋湯」裡面的「牛腩」那麼腍。

我覺得「Wheatfield X 羅宋湯專門店」真正可惜的地方,其實是餐牌裡面沒有配「雞肉」的「羅宋湯」,只有「清雞湯」而已。至於「飯糰」套餐裡面的「飯糰」,亦沒有「雞肉」口味「飯糰」供食客選擇。

所以我光顧「Wheatfield X 羅宋湯專門店」實際時間,才僅僅接近下午七點鐘而已。之後我還需要為晚餐裡面的「雞肉」部分,尋找下一間食店。

不過既然「Wheatfield X 羅宋湯專門店」已經提供了「牛腩羅宋湯飯糰」,又有「牛腩海派羅宋湯」,我想也不必太過吹毛求疵,能夠同時食到主菜「牛腩飯」和配菜「雞肉」,就已經是值得我下次繼續光顧了。
2020-11-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$84 (Dinner)
海派羅宋湯牛腩
牛腩羅宋湯飯糰
2020-12-12 42 views
真. 羅宋湯為左要準備聖誕禮物FOR公司抽獎,去MOKO到行下,食下野,去左呢個餐廳羅宋湯專門店食個晚餐~叫左兩個餐,撈麵套餐同廚師套餐。海派羅宋湯 (牛腩) ,加入牛腩作為材料,果然真係成個湯牛味重d,吾會得菜味,小小酸酸地,開胃。豬髀羅宋湯,第一次飲豬髀湯,有兩大塊肉,個味就鮮d,都係幾開胃。撈麵,吾錯呢個,上海麵好彈牙,吾會好淋,仲有秘制醬油,上色入味,甜甜地,加埋香口葱蒜更加可口。麻辣雞柳絲,呢個辣得黎好刺激,送撈麵岩岩好。🍔香煎薄牛扒脆豬仔包,香脆可口嘅牛扒豬仔包,其實有D似拖鞋包,餡料有薄牛扒,蕃茄,生菜,大大個。跟2杯野飲~
真. 羅宋湯

叫左兩個餐,撈麵套餐同廚師套餐。

麻辣雞柳絲,呢個辣得黎好刺激,送撈麵岩岩好。

跟2杯野飲~
2020-12-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 秘製醬油撈麵套餐
  • 麻辣雞柳絲
  • 羅宋湯
2020-12-10 49 views
同朋友諗住影聖誕燈飾經過旺角新世紀廣場聖誕節嘅氣氛濃郁咁啱見到Wheatfield x 金寶羅宋湯專門店餐廳裝修係新嘅木色再加上金寶湯嘅橙色同埋白色見到係下午茶時間(晏晝3:00到5:30)即刻想擦餐勁嘅海派羅宋湯 套餐$42有得選擇牛腩或者豬髀肉佢講明有少少辣羅宋湯底夠香濃完全係港式茶記羅宋湯味超級多椰菜同埋紅蘿蔔🥕牛腩夠淋 而且非常入味五星推介隨餐配上秘製炸雞翼兩隻或者經典迷你蝦多士兩隻因為我哋點左兩個餐所以兩樣都可以選擇蝦多士:雞翼香脆可口 咬落索索聲😂外皮脆卜卜,入面暖粒粒另外仲叫咗個香煎薄牛扒 豬仔包, $48麵包皮非常鬆化,焗得啱啱好醬汁都幾好食但薄牛扒略嫌硬咗少少將佢哋分開食先至食到好味道最後就係因為佢嘅羅宋湯太好飲我哋再encore加多碗羅宋湯今次揀豬髀肉個樣好似日式叉燒做到個人認為羅宋湯都係配上牛腩係最夾嘅
同朋友諗住影聖誕燈飾
經過旺角新世紀廣場
聖誕節嘅氣氛濃郁
咁啱見到Wheatfield x 金寶羅宋湯專門店
餐廳裝修係新嘅木色
再加上金寶湯嘅橙色同埋白色

見到係下午茶時間(晏晝3:00到5:30)
即刻想擦餐勁嘅

因為我哋點左兩個餐
所以兩樣都可以選擇

蝦多士:
雞翼香脆可口 咬落索索聲😂
外皮脆卜卜,入面暖粒粒

另外仲叫咗個香煎薄牛扒 豬仔包, $48
麵包皮非常鬆化,焗得啱啱好
醬汁都幾好食

今次揀豬髀肉
個樣好似日式叉燒
做到個人認為羅宋湯都係配上牛腩係最夾嘅
2020-12-03
$120 (Tea)