2021-01-06 2151 views
今日要嚟旺角做嘢,有人話好耐無去過 Moko 新世紀廣場,提議放工過去吃頓 early dinner,順便逛逛場內新開嗰間一站式傢俬店。一上電梯就見到這間「Wheatfield  X 羅宋湯專門店」,據知餐廳主攻輕食快餐,將傳統羅宋湯融入不同新派健康麵食,及以不同經典小食配搭,好啱我倆口味,一於不作他想。我哋揀咗個廚師推介套餐 同 自選配搭湯麵套餐,兩個餐都係全日供應。廚師推介套餐 ($88):套餐包一款湯同一客豬仔包,另外仲有熱飲。餐廳主打羅宋湯,當然唔可以錯過,揀咗海派牛腩羅宋湯、香煎豬扒脆豬仔包及熱檸茶。店裡嘅羅宋湯,同外面一般餐廳嘅出品果然好唔同,不但熱度十足,而且湯身還浮著薄薄牛脂,味香色濃,每羹啖啖蔬菜,加上煙韌入味嘅牛腩,絕對不是坊間以茄膏去煲的羅宋湯可媲美。另外個香煎豬扒脆豬仔包亦非常美味,豬仔包份量十足,包身烘得無比脆口。豬扒肥瘦均稱,肉質鮮嫩,醃得入味又夠鬆軟,而且入口還帶少許甘香脂肪,夾埋生菜、蕃茄同沙律醬一齊食,口感很豐富。至於個全日自選配搭湯麵套餐 ($82)  就揀咗海派豬髀肉羅宋湯配手打烏冬。羅宋湯味道非常濃郁,蔬菜的甜味完完整整地滲入每一口湯之中,入口濃
至於個全日自選配搭湯麵套餐 ($82)  就揀咗海派豬髀肉羅宋湯配手打烏冬。羅宋湯味道非常濃郁,蔬菜的甜味完完整整地滲入每一口湯之中,入口濃稠帶微辣。豬髀肉肉質細嫩,肉味甚濃;烏冬呈扁長形,幼細順滑,附著湯汁食,溫暖又滿足。
套餐包一款小食,有溏心蛋、麻辣雞柳絲、是日蔬菜可供選擇,+$12 可配一款肉扒。揀咗香煎薄牛扒,店員稱,可能是廚師一時忙亂,錯弄了一客香煎薄牛扒脆豬仔包,那也不打緊,牛扒肉質好軟熟,焦度亦剛好,配香脆嘅豬扒包吃,非常美味。
兩款套餐都包熱飲,如果想轉凍飲就要 +$3、汽水 +$5,而特飲就可以半價換購。