2021-12-29 54 views
同朋友行完市中心 攰攰地 係華都搵左間cafe食下野 間cafe叫「轉角 」又真係轉角位 有意思餐廳佈置走簡約風 帶點文青feel 坐落舒服ge食物方面 我地點左:韓式雜菜茄汁意粉$78用kimchi係整意粉 真係第一次試 又幾夾wor 健康又好味 牛油果忌廉煙三文魚意粉$88朋友點左呢款 我偷食左啖 仲試埋三文魚 好好味咖哩雞肉薯餅併蟹肉薯餅$38嘩 呢個必點 即叫即炸 好香脆 熱辣辣 咖喱好香 蟹肉好creamy 配埋沙律醬一流 yummy水牛城雞翼(三隻)$32外層應該係茄汁 酸酸地 好開胃我地點左2杯梳打 跟餐半價水蜜桃梳打 跟餐加$20提子梳打 跟餐加$20總括而言 食物水準高 侍應態度有禮 仲要唔洗加一 晚餐2個人$300有找 平靚正 一定會再幫襯

餐廳佈置走簡約風 帶點文青feel 坐落舒服ge

我地點左2杯梳打 跟餐半價
水蜜桃梳打 跟餐加$20

提子梳打 跟餐加$20

2021-12-29 44 views
想食幾日卡拜尼,但係又懶煮😓所以lunch 就嚟到呢間位於華都中層既小店支持一下午餐餐牌好多都好想食,但因為想食卡邦尼意粉,所以都係食返卡邦尼溫泉蛋卡邦尼意粉溫泉蛋又香又濃,再配上卡邦尼意粉個汁呢個配搭幾好,另外入邊有好多鮮雜菇加紫洋蔥,個人覺得好好味另外份量一啲都唔小檸檬茶呢度嘅檸檬茶唔係用一早沖好嘅茶膽,而佢係用Lipton 茶包嘅,一啲都唔hea 令外溫馨提示下,呢度地方有限,所以用餐時間90分鐘
午餐餐牌
好多都好想食,但因為想食卡邦尼意粉,所以都係食返卡邦尼
卡邦尼意粉
Type of Meal
Lunch
卡邦尼意粉
2021-12-25 35 views
今日係屯門收工,女朋友話帶我試間新搵到既cafe正如間cafe個名一樣,鋪頭正正係轉角位,唔知係特登定巧合呢野食款式唔算多,不過飲品有驚喜,竟然有mocktail原條鰻魚蛋包飯,勁抵食!平時係街市買一條鰻魚都近$100,呢個餐只係$116,唔通真係搞手只求打個和?鰻魚唔會太淋,反而有少少咬口,蛋包飯上面炒蛋更高質,勁嫩滑重蛋味!女朋友叫左茄汁雞扒蛋包飯,雞扒層皮煎到勁脆身,而且當我打算幫女朋友切雞扒既時候,發現原來餐廳已經好細心咁幫我地切好左,驚喜咖哩雞肉薯餅、蟹肉薯餅,去過日本都知係日本周圍都搵到呢類型既薯餅,呢到有啲似日本食到個啲,外皮脆卜卜,入面軟淋淋,正呀不過蟹肉薯餅啲蟹肉都打到蓉晒,如果係有返一絲絲蟹肉,保留返個口感就無得彈啦virgin mojito,薄荷好新鮮,一放上枱已經聞到好香薄荷味green tea latte,隻顏色好靚,睇見都開心
今日係屯門收工,女朋友話帶我試間新搵到既cafe

野食款式唔算多,不過飲品有驚喜,竟然有mocktail

green tea latte,隻顏色好靚,睇見都開心
2021-12-18 68 views
雖然呢間「轉角」係華都商場比較入既位置,但每次行過都見到好多人食。見到佢價錢唔貴,所以就入去試下😙咖喱吉列豬扒蛋包飯 🐷🍛$72咖喱汁係日式個款,有少少薯仔粒。豬扒都幾厚身,表皮炸得鬆脆,唔厚粉蛋包飯入面既飯係普通白飯,個人覺得齋左少少溫泉蛋泡菜煙肉意粉 🍝$76蘑菇、煙肉、泡菜同洋蔥炒既意粉,溫泉蛋中和左泡菜既酸味,食落微辣,鍾意食泡菜料理既我十分推介👍🏻咖喱雞肉薯餅併蟹肉薯餅 $38雖然薯餅下面無放吸油紙,但兩款薯餅表面都好乾身,一啲剩餘油都無👍🏻蟹肉薯餅食落似沙津卷咖喱雞肉薯餅食到入面有少少薯仔粒,有雞肉味,個人覺得點埋沙律醬更好食朱古力鮮奶(凍) 跟餐+$20紫薯鮮奶(凍) 跟餐+$20店舖門口既雪櫃可以睇到當日供應既蛋糕款式Tiramisu 蛋糕 $38食完飯緊係要食番個飯後甜品,蛋糕偏軟身,重芝士味

咖喱吉列豬扒蛋包飯 🐷🍛$72

蛋包飯入面既飯係普通白飯,個人覺得齋左少少

溫泉蛋泡菜煙肉意粉 🍝$76

咖喱雞肉薯餅併蟹肉薯餅 $38

蟹肉薯餅食落似沙津卷

朱古力鮮奶(凍) 跟餐+$20
紫薯鮮奶(凍) 跟餐+$20

店舖門口既雪櫃可以睇到當日供應既蛋糕款式

Tiramisu 蛋糕 $38
食完飯緊係要食番個飯後甜品,蛋糕偏軟身,重芝士味
  • 溫泉蛋泡菜煙肉意粉
2021-12-16 75 views
今日去咗屯門吉之島掃平貨,行完街之後朋友話帶我去食一間西餐,係新開嘅又好近吉之島,今日就過咗嚟試吓,平時真係唔會行到上呢個商場嘅一樓,原來都有一間咁好味嘅西餐廳餐廳食物質素非常滿意但係如果要去洗手間就冇咁方便要過返對面嘅商場所以去食之前記得去咗洗手間先午餐有九款選擇,沙律意粉飯都齊晒,食完唔夠仲可以食件cake我見到有好多味道嘅cake選擇叫咗個健怡沙律$64🥗非常清新蔬菜🥬洗得非常乾淨又夠新鮮,入面仲有少量嘅士多啤梨🍓藍梅車厘茄夠晒甜真係健康之選,原來出街食都可以食得咁健康黑松露雜菌意粉$72,菇嘅數量都非常多,雜菌有其獨特嘅口感同味道,最重要係黑松露味好濃郁,剛剛煮起熱辣辣,意粉軟硬度適中食完飽飽的叫一個set lunch就可以半價飲到特飲,今日我揀咗杯綠茶泡沫鮮奶只需$20望到已經知道泡沫非常多,奶味非常重,又夠晒凍而且綠茶味道好濃郁呢杯嘢飲我比滿分💯蒲燒鯛魚腩蓋飯$88第一次食鯛魚,魚腩位非常滑,仲有好多脂肪食一啖魚油滲出嚟,最重要係冇魚腥味,再配上日式甜甜嘅醬汁連埋飯一齊食飯都食多幾啖,飯嘅旁邊仲有少量嘅西蘭花作為伴菜
今日去咗屯門吉之島掃平貨,
平時真係唔會行到上呢個商場嘅一樓,
原來都有一間咁好味嘅西餐廳
餐廳食物質素
非常滿意
但係如果要去洗手間就冇咁方便
要過返對面嘅商場
所以去食之前記得去咗洗手間先

又夠新鮮,入面仲有少量嘅士多啤梨🍓藍梅
車厘茄
夠晒甜
真係健康之選,原來出街食都可以食得咁健康

黑松露雜菌意粉$72,
菇嘅數量都非常多,雜菌有其獨特嘅口感同味道,
最重要係黑松露味好濃郁,
剛剛煮起熱辣辣,意粉軟硬度適中
食完飽飽的

只需$20
望到已經知道泡沫非常多,奶味非常重,又夠晒凍
而且綠茶味道好濃郁
呢杯嘢飲我比滿分💯
蒲燒鯛魚腩蓋飯$88
第一次食鯛魚,魚腩位非常滑,仲有好多脂肪
食一啖魚油滲出嚟,最重要係冇魚腥味,再配上日式甜甜嘅醬汁
連埋飯一齊食
飯都食多幾啖,飯嘅旁邊仲有少量嘅西蘭花作為伴菜
人在屯門不太熟路,竟然又俾我搵到間坐得舒服野又好食的小店,餐點看起來普通,但食落又會發現驚喜心思,用心煮自然好味道。屯門都係一個由很多天橋和商場組成的新市鎮,由西鐵站一路行天橋,經過屯門市廣場一期,對面就搵到華都商場,轉角 White Court Cafe 在商場一樓,行天橋的話落一層就見到。入面裝修都幾骨子喎,有少少田園風情,平日有唔少上班族來吃午餐,也有很多一對對情侶來吃。桌椅唔算排得好密,整體氣氛都幾悠閒。午市套餐好抵食喎,我之前見佢有個咖喱野菜蛋包飯好想食,點知無左喎!餐點有一半日式一半西式,我見都幾多人揀全日早餐和漢堡。唔夠飽有小食,這天中午來蛋糕未到貨,如果諗住甜品的話要留意返時間。飲品以咖啡為主,也有一些特飲。芝士焗薯條 HK$38想食熱氣野揀這個就對了!芝士薯條睇個樣已經覺得好食,芝士落得夠豪邁,真係每條薯條都有沾到,而且焗到半溶可以拉絲喎!薯條隔離附左黑松露沙律醬,又可以加茄汁食,我覺得兩個醬都點都再埋芝士最好食。黑松露雜菌意粉 HK$72黑松露意粉好多地方都有得食,但真係唔係間間煮得好味,這裡的意粉夠彈牙,個黑松露醬又香又濃厚,味道令人滿足,食落都覺得有心用煮。鮮奶

桌椅唔算排得好密,整體氣氛都幾悠閒。

飲品以咖啡為主,也有一些特飲。

芝士焗薯條 HK$38

黑松露雜菌意粉 HK$72

鮮奶咖啡 HK$36
食完飯叫杯咖啡飲下,咖啡風味都唔錯,中深焙堅果香那種,牛奶味都幾突出。

真係唔好以為屯門元朗無好野食,其實近年都越開越多做得唔錯的特色小店,有西鐵咁方便可以去行下玩下啊。
2021-12-14
2021-12-13 473 views
華都商場嘅一樓 除咗有好多夾公仔機同格仔舖之外 仲有一間小店🥰 星期一嘅午市都算幾多人😛 餐廳定位介乎西式同咖啡店之間 lunch set有飽肚嘅主食 又有好多款蛋糕同飲品 無論你係想食飽啲 定食得light啲都照顧到🤤是日餐湯 南瓜湯午市套餐可以加$10嗌碗是日餐湯 今日嘅餐湯係南瓜湯 每啖都有南瓜蓉真係好有驚喜 食得出係真材實料🎃蒲燒鰻魚滑蛋飯半條嘅鰻魚若隱若現喺豆苗 紫菜 木魚絲之間 滑蛋生熟程度啱啱好 每啖飯都有蛋同飯 鰻魚冇乜碎骨 肉質偏腍 整體幾夾個蛋包飯😋全日早餐 好豐富🙀 有車打芝士腸 炒蛋 煙三文魚 炒雜菌 煙肉 蔬菜薯餅 茄汁焗豆 多士 個人認為多士最有驚喜 又脆又有牛油香😆芝士焗薯條薯條上面有邪惡嘅芝士 芝士仲可以拉絲 雖然薯條焗過 但係都仲幾脆 配埋黑松露醬幾夾凍美式咖啡聽到隔離枱話要走甜 但係店員就話呢個係本身冇落糖嘅 其實即係凍齋啡☕️抹茶鮮奶拉花好靚 而且好香抹茶味 絕對唔係偷工減料㗎🤣檸檬慕絲蛋糕店員話經過一個週末 其他款式嘅芝士蛋糕已經賣晒 只有檸檬慕絲蛋糕仲有得賣🍋 個人都幾鍾意呢件蛋糕因為唔會太甜 而且有檸檬嘅清香 唔會好Heavy😻餐廳仲播住廣東歌

是日餐湯 南瓜湯

蒲燒鰻魚滑蛋飯

全日早餐

芝士焗薯條

凍美式咖啡

抹茶鮮奶
拉花好靚 而且好香抹茶味 絕對唔係偷工減料㗎🤣

檸檬慕絲蛋糕

餐廳仲播住廣東歌 真係好想一路食一路唱歌呀🎵 呢個晏晝可以喺呢間Cafe chill吓真係好寫意🥰
Type of Meal
Lunch
2021-12-08 149 views
記得上年晚市黎 次次都好多人要等點知今次完全無人 長驅直入 覺得有啲奇怪1️⃣ 煙三文魚忌廉野菌意粉擺盤賣相唔錯 汁比較杰身洋蔥都幾多下 而且偏生 所以都幾勁洋蔥味鍾意食洋蔥既會好開心🥲由於汁杰身 食落會比較乾 所以建議快快手食完好d2️⃣ 蛋包飯配咖喱吉列豬扒蛋包飯一直係轉角必食既 點知今次要失望了記得以前黎食 d蛋岩岩好熟嘅程度濕濕軟軟咁 混埋d咖喱飯食好正點知今次已經做唔返之前既水準不過豬扒仍然好似以前咁大舊…唔使等位真係有原因食完先知 原來轉角已經轉左手好耐唔怪之得無哂人龍 仲無左以前既味道如果唔係抱住食返以前轉角味道既心態其實唔太差 打卡都還可以
記得上年晚市黎 次次都好多人要等

蛋包飯一直係轉角必食既 點知今次要失望了
記得以前黎食 d蛋岩岩好熟嘅程度
濕濕軟軟咁 混埋d咖喱飯食好正
點知今次已經做唔返之前既水準
不過豬扒仍然好似以前咁大舊…

唔使等位真係有原因
食完先知 原來轉角已經轉左手好耐
唔怪之得無哂人龍 仲無左以前既味道

如果唔係抱住食返以前轉角味道既心態
其實唔太差 打卡都還可以
$100 (Dinner)
2021-11-29 169 views
今日黎到呢間良心小店食晚餐,晚餐價錢相宜,性價比高,味道亦都唔錯而且等位都唔算好耐今次叫左兩個餐,呢個係黑松露雜菌意大利粉,醬汁都足夠,同埋甜甜地,好香黑松露味,雜菌都多,我地好快就清左碟意粉另外嗌咗漢堡扒蛋包飯,咖喱汁係日式嘅,漢堡怕肉質幾好,有牛味,唔似cheap cheap肉,蛋包飯就正常發揮我地加左兩個是日餐湯,係番茄湯,味道唔錯,不過就比較酸,可以開胃加10蚊一個。見到餐廳有蛋糕,下次會試下
而且等位都唔算好耐
黑松露雜菌意大利粉

漢堡扒蛋包飯

番茄湯

加10蚊一個。
見到餐廳有蛋糕,下次會試下
黑松露雜菌意大利粉
漢堡扒蛋包飯
2021-11-06 423 views
咖哩吉列豬扒蛋包飯- 飯比較硬左D,已向店員反映- 日式咖哩好味- 吉列豬扒炸得好脆,但DH話硬身左少少,我覺得ok😆- 分量都大碟,抵食!黑松露野菌意粉- 個黑松露味好香,唔會太漏, 好味😋😋- 野菌分量算多- 整體成碟分量唔算多,女仔食剛剛好,男士可能會唔夠飽😆
咖哩吉列豬扒蛋包飯
- 飯比較硬左D,已向店員反映
- 日式咖哩好味
- 吉列豬扒炸得好脆,但DH話硬身左少少,我覺得ok😆
- 分量都大碟,抵食!

黑松露野菌意粉
- 個黑松露味好香,唔會太漏, 好味😋😋
- 野菌分量算多
- 整體成碟分量唔算多,女仔食剛剛好,男士可能會唔夠飽😆
咖哩吉列豬排蛋包飯
黑松露野菌意粉
以前就久仰華都轉角大名 聽講佢嘅蛋包飯超級出名 但係後尾執左 雖然依家轉左手但係lunch來講menu都幾吸引 行極市中心唔知食咩就行過去個邊🍛照燒雞扒蛋包飯💰66本身想試下咖喱蛋包飯 但係雞扒愛好者想試勻咁多間餐廳嘅雞扒就嗌左呢個 冇諗到呢個雞扒會咁大份!雞皮燒到啱啱好焦脆 雞肉亦都好嫩 而且份量都真係好多!照燒汁大部分係底 有小小淋左上雞扒表面 口感好match!反而蛋包飯嘅蛋就咁望都唔係好滑嫩 有小小overcooked🤏🏻估唔到係雞扒最出彩!🍝溫泉蛋卡邦尼意大利粉💰70frd試左呢個最基本嘅cafe意粉 上面有一個流心蛋黃可以比你自己篤穿 都有好多煙肉碎 整體都係大路cafe嘅卡邦尼做法 建議試下出名嘅蛋包飯多D整體來講呢度嘅蛋包飯唔知係咪轉左手之後冇之前咁出彩 蛋部分唔算滑嫩 但係雞扒反而值得一試 經過唔知食乜的話都可以來試下有別於集團式餐飲嘅小店 p.s.呢度嘅套餐附送美式咖啡係超苦😹飲慣齋啡嘅本人都覺得苦左D📌 轉角 (屯門)屯門屯利街1號華都商場1樓2-3號舖

🍛照燒雞扒蛋包飯
💰66

🍝溫泉蛋卡邦尼意大利粉
💰70
溫泉蛋卡邦尼意大利粉

📌 轉角 (屯門)
屯門屯利街1號華都商場1樓2-3號舖
2021-09-09
$70 (Lunch)
照燒雞扒蛋包飯
其實食物還是OK的,只是有時候不是味道不是很穩定(鰻魚飯)。只是今天點了一杯Dirty,說真的,好難喝,問題出在奶上,以前他們的咖啡好喝的,我今天就跟他們說了這個問題,可是那個服務員就跟我說成本的問題(其實不知道那個是不是老闆,希望不是),我很坦白的說,一杯$44的應該還能承擔得起好一點的奶吧,因為效果真的超級差勁,稍微有點要求的人一喝就知道用的是什麼奶了… 我怕那個服務員不跟老闆說,所以在這裡真的要提一下!其他食物是沒有任何問題的~ 我還是會去吃的,可是咖啡就… 免了… 我連一半都沒有喝到就不要了… 真的好好好難喝,好像奶水加咖啡… $44… 老闆可能真的沒有試過就推出嗎??

2021-10-20
$88 (Lunch)
2021-10-18 364 views
以前聽過唔少朋友對「轉角」有不錯嘅評價,有一次相約朋友去試,原來已經結業🙃近排發現又開返,終於試到,但係極失望,估計店舖是用原名在原址轉手經營。水牛城雞翼只係好普通的雞翼,唔睇餐牌名都唔知係水牛城雞翼,但已算係今餐最好嘅食物了。玉子燒上碟時已攤凍,似係用急凍玉子燒,沒有即整的口感。焦糖鮮奶咖啡咖啡偏淡,睇圖片會見到顏色也較淺,泡沫很多,不似平時的Latte。英式早餐一個字,劣~芝士腸又係唔熱,只有炸薯餅稍為較熱,牛角包壓扁晒,一行4人大家都食all day breakfast,4個牛角包都係咁,感覺就係前一日賣剩今日拎返出來比客人,沒有誠意。

水牛城雞翼

玉子燒
上碟時已攤凍,似係用急凍玉子燒,沒有即整的口感。

焦糖鮮奶咖啡

英式早餐
2021-10-13 293 views
我發現我好少介紹飯類,會吸引我食嘅好多時都係蛋包飯😂因為個賣相真係好吸引~呢間餐廳喺舊式商場嘅角落,同佢個名令人聯想起《轉角遇到愛💕》(暴露年齡添🤣),少少工業風嘅簡約設計,環境都幾舒服😉照燒雞扒蛋包飯($66)個賣相望落都幾吸引🥰有金黃色嘅半熟炒蛋,🍳夠滑,蛋味幾濃,可惜入面唔係炒飯底,不過勝在份量唔細,男仔應該都夠飽👍🏻雞扒算嫩滑,但照燒汁甜咗少少,食到尾有啲漏🙈日式蔬菜薯餅2塊($32)薯餅入面幾綿,唔係好實好滯嗰啲口感😆有薯蓉🥔同青豆等,炸得幾香,配埋少少沙律菜幾清新,唔想次次都食雞翼/肉嘅小食嘅話,都可以考慮下呢個☺️環境﹕7/10抵食﹕7.5/10味道﹕6.5/10

照燒雞扒蛋包飯($66)
照燒雞扒蛋包飯

日式蔬菜薯餅2塊($32)
日式蔬菜薯餅2塊

環境﹕7/10
抵食﹕7.5/10
味道﹕6.5/10
2021-09-19
$80 (Dinner)
2021-10-12 180 views
轉角📍屯門(華都商場1樓2-3號鋪)📅星期一至日(12:00-22:00)🌟又再介紹系列🌟💡座位唔算好多,就算平日既LunchTime都好常坐爆,唔想排隊等既話就建議12點3前去到就比較穩陣。💡枱面有溫馨提示,用過既紙巾或口罩請自行帶走。🍽All Day Breakfast今次又食唔到佢個自家制吐司🥲佢個自制吐司係重點,我幾時先食到?蔬菜薯餅都係自家,一咬落去成口薯蓉咁,喜歡。車打芝士腸我都好喜歡,咬落去爆汁芝士。仲有佢個炒蛋好滑,又香。😋食物:️8/10🤵🏽‍♂️服務:8/10🍴環境:8/10💰消費:$98🤩性價比:9/10
轉角

📍屯門(華都商場1樓2-3號鋪)
📅星期一至日(12:00-22:00)

🌟又再介紹系列🌟

💡枱面有溫馨提示,用過既紙巾或口罩請自行帶走。

🍽All Day Breakfast

😋食物:️8/10