剛剛那星期六,我要到置樂附近工作,見到白羊咖啡,聽聞過大名,於是唔夠時間情況下,都專程走過去買杯試下,我點既係極普通既mocha,因為本人唔太飲到奶,所以每次去試咖啡都會先點mocha。好趕咁去到門口,前排既店員本身都木無表情,唔緊要,我係買咖啡,到我個杯ready,個店員都keep住黑面神咁,我都無理會,買完都趕住去返工,返到工作地點,一打開飲,係好難飲,點難飲法?試想像下一杯完全無朱古力味,咖啡味都無咩,成杯就好似超市買到既latte咁,成陣奶味湧上喉嚨,個一刻,我覺得幾十蚊都俾多佢,仲要服務唔好,咁既咖啡,sorry唔會再幫襯,平時我都住屯門,都中意幫襯小店,支持香港人,但呢間咁既服務態度+咁既咖啡,真係令人失望!杯野最後飲左少少掉左啦,相都無影!

TakeAway
2020-07-20 1071 views
焦糖瑪奇朵-原來屯門都有值得一試的小店咖啡店~白羊咖啡已經開業一段時間,店內keep住有人流,是對小店的肯定!所以都決定試試啦~因為一直都不知什麼是焦糖瑪奇朵,所以想試試。店內有咖啡相關的書,焦糖瑪奇朵原來是指在熱牛奶上加入濃縮咖啡和香草,再淋上焦糖。對小安來講又不會太甜,又不似latte的重奶味,覺得是剛剛好!這店都挺有味道,值得試試。
焦糖瑪奇朵

一直都好想試下呢個白羊咖啡店,假期特地去左屯門試下,一入到去已經嗅到好香既咖啡味 而且價格非常合理 於是叫左一杯普通既ice latte ,店內環境幾好 但因為店舖較細,可以坐既位唔多 所以點了一杯咖啡便走了。但令人失望嘅係正常一杯咖啡竟然會落糖水(以一間專業咖啡店水準來說),甜味覆蓋咖啡原本既味道,未能夠真正品嘗到咖啡豆本身既味道,令咖啡失色不少。店員亦無意慾更換一杯新的給我亦理所當然,但希望下次餐牌至少可以提醒客人咖啡可選擇甜味程度,希望再有機會試到。
2019-11-10 1446 views
成日經過 今日第一之幫襯,感覺好飲去左澳門官也街間咖啡店咁。望下個餐牌,好抵飲喎⋯⋯latte中杯先係$22,cappuccino $27! 其實我愛好係cappuccino, 今日唔知做咩 想試下latte,飲左一啖,泡泡好幼細,latte咁似泡沫咖啡既?! 打開蓋,仲有拉花?!我飲到一半 拉花仲係度,好堅呀!味道好好 咖啡味咖👍我飲親星星克都會頭赤,有人話可以咖啡因太勁 我飲白羊又無事,不過我細佬試過飲白羊個晚瞓唔著,佢唔敢再飲我就未知遲d再黎報告職員都好nice,如果我今晚瞓得著既話我會再黎
職員都好nice,如果我今晚瞓得著既話我會再黎
2019-11-10
$25 (Tea)
2019-10-12 983 views
呢間係名副其實嘅隱世咖啡店佢位於屯門一個小社區嘅角落唔熟屯門嘅朋友都真係要花啲時間搵雖然位置唔方便 但都好多人慕名而來事關店主攞過咖啡比賽烘焙組冠軍白羊咖啡絕對有保證仲要啲價錢超級相宜 好抵飲Americano (中杯) $17Latte / Cappuccino / Mocha (中杯) $22 Caramel Latte / Caramel Macchiato (中杯) $27你話而家去邊間cafe飲杯咖啡廿零蚊就有先所以話唔飲連鎖咖啡店仲有好多選擇呀
呢間係名副其實嘅隱世咖啡店

你話而家去邊間cafe飲杯咖啡廿零蚊就有先
所以話唔飲連鎖咖啡店
仲有好多選擇呀
2019-08-15 944 views
在屯門的生活小區遊走,時常都會找到一些令人覺得不可思儀的飲食驚喜。有時候,是新店;有時候,是一些有特色的老店;有時候,是一些不為區外人所知,隱藏在角落的好店。許多,都是要在該區內出沒過一段時間才會知道,才懂發掘的食店。這一天,我又出現在屯門置樂一帶了。說好了同太太各自各尋食之後,我決定一試這一間已經在區內存在了很久但地點非常隱蔽的咖啡店,名字叫《白羊咖啡》。這是一間小店,是一間座無虛席的小店。執筆才知道這一家咖啡店曾受不少飲食雜誌熱捧,所以位置咁隱蔽,咁唔就腳都可以時常地 full house 啦。不過,這並不是一間一位難求的店,因為店子的大多數客人,都是外賣走的。堂食的我,叫了一份吞拿魚芝士飛碟,芝士落得足,自然令到這一個三文治飛碟非常之香口,吞拿魚雖然只是罐頭貨,但夠香口,已經是不錯。咖啡,我選擇了一杯 Latte。鮮奶味十足,咖啡味道香,濃度不錯,既香又滑的一杯 Latte,入口很是順滑,奶味同咖啡味的比重均勻,是一杯令人感覺到滿足的美妙飲品。很好,很友善的咖啡小店,雖然店子很小,但坐下來,又有幾分的寧靜,幾分的清靜,是一個很不錯的閒地方。尤其是店子外是街市,整個對比感,好大。

$50 (Tea)
一入門口就比咖啡香吸引了,加上一個精緻的炒豆機,咖啡豆的價格親民,加上店長的專業知識,非常好👍八月份又有很多不同種類的豆推出,問了店長,店長一點也不是商業化地推廣最貴的豆,反而一問再問我喜歡那些味,又是一贊的專業👍👍👍
2019-07-13 670 views
一直都知道有這家屯門街坊咖啡店,今天終於試了!點了一杯 Latte 中杯 ☕️還很麻煩的點了冷的去冰,咖啡師一點也沒覺得麻煩!(讚)咖啡真的好好喝!!香味四溢,一點酸味也沒有!另外加$10就有三文治🥪作為早餐絕對夠飽!咖啡師還說可以一半一半不同味道哈哈我點了火腿芝士🥩🧀(另外有吞拿魚芝士🐟🧀)是飛碟般用心的夾過,熱辣辣還微微有點脆,也是好吃的~很推介的咖啡店!!要支持優質小店呢~(。・ω・。)
一直都知道有這家屯門街坊咖啡店,
今天終於試了!
點了一杯 Latte 中杯 ☕️
還很麻煩的點了冷的去冰,
咖啡師一點也沒覺得麻煩!(讚)
咖啡真的好好喝!!
香味四溢,一點酸味也沒有!
另外加$10就有三文治🥪
作為早餐絕對夠飽!
咖啡師還說可以一半一半不同味道哈哈
我點了火腿芝士🥩🧀
(另外有吞拿魚芝士🐟🧀)
是飛碟般用心的夾過,
熱辣辣還微微有點脆,
也是好吃的~
很推介的咖啡店!!
要支持優質小店呢~(。・ω・。)
2019-07-13
TakeAway
$32 (Breakfast)
2019-05-12 777 views
今個weekend返娘家,身為咖啡迷的自己知道智樂有間小店咖啡性價比唔錯當然要去支持下啦!小店喺萬寶商場附近,地方不大,店內有少量座位可供堂食,今日係假期,見到有唔少客人。叫左杯中size honey latte(400ml)$27,一喝入口隨即品嚐到蜂蜜味道,伴隨著咖啡濃香,完美結合,唔會覺得過甜。味道和價錢比連鎖咖啡店有過之而無不及,下次會試其他咖啡及小食,希望小店可以保持水準!咖啡迷以後又多一個好去處
要數到屯門值得推介嘅coffee shop,我個人幾推介白羊咖啡呢間小店。一去到已經見到好多人排隊,我嗌咗杯Hazelnut Latte(500ml $27),平時飲某d 店的latte如果用普通咖啡豆,咖啡味唔太香濃,加咗奶就會更加淡味,但呢間coffee shop嘅咖啡豆就幾高質了。即使加咗奶,咖啡豆味好香濃,而且無比Hazelnut搶咗味,幾樣味道都好balance👍🏻另外嗌咗杯hand drip coffee($35/1人份),味道香濃帶甘,唔會太酸或太苦澀,飲得出咖啡豆都係採用高質的👍🏻呢個小店係街坊價,但高於連鎖咖啡店的水準。值得推介!
要數到屯門值得推介嘅coffee shop,
我個人幾推介白羊咖啡呢間小店。
一去到已經見到好多人排隊,
平時飲某d 店的latte如果用普通咖啡豆,
咖啡味唔太香濃,加咗奶就會更加淡味,
但呢間coffee shop嘅咖啡豆就幾高質了。
即使加咗奶,咖啡豆味好香濃,
而且無比Hazelnut搶咗味,
幾樣味道都好balance👍🏻
味道香濃帶甘,
唔會太酸或太苦澀,
飲得出咖啡豆都係採用高質的👍🏻
呢個小店係街坊價,但高於連鎖咖啡店的水準。
值得推介!
2019-03-07 487 views
間中跟朋友去萬寶shopping,就會來幫襯白羊咖啡。這間咖啡店是隱藏在街市附近的一個轉角位,鋪仔細細,有一張L型枱,可以坐三至四個人。第一次來時點了Honey latte及飛碟,加埋三十幾蚊,價錢較連鎖咖啡店S記或P記相宜,只是地方不太好坐(或不好意思坐太耐)。之後也來試過Americano及Latte,朋友更試過買咖啡豆返去自己沖,非常欣賞這間咖啡小店。這天下午又經過白羊,就進來再試試另一口味 vanilla latte,在店內坐了一會,這裡已經成為我的心靈綠州了😌
間中跟朋友去萬寶shopping,就會來幫襯白羊咖啡。

2019-02-20 511 views
珈琲相對論兩兄弟著手搞的小咖啡店,起初開店時我是滿心歡喜的,不過很多人卻不以為然,這區墟市街市林立,又怎能容下一間純喝咖啡的地方呢?由開始到現在,我都是選熱鮮奶咖啡喝的。還記得,初時他倆端咖啡上來時是手震震的,一喝下去,用的咖啡豆算優質,亦是香濃,但在喝時感到酸度極重,且烘豆炒豆時間不太足,青澀味多於香味,見他們很熱心炒豆準備急急忙忙,很青澀的一盤生意,別人看似這兩位年青人必敗無疑,又有誰會感覺到他們的誠意呢?今天,應該說常年光顧,慢慢看到他們在沖調上的變化。是日端來一杯熱鮮奶咖啡,我仍是沒喝過其他款式的。打開蓋,仍是看到他們對拉花的用心,每一杯都不同,咖啡熱度剛好,喝一口,咖啡裡喝到一份層次感,淡中帶濃,然後帶甘,少少酸的味道走出來,拿捏得好好,沒有青澀的味道。整杯喝時,香濃十足,喝下的感覺好順暢,特別欣賞溫度調得剛好,沒有出現熱喝不下,而冷得像水一樣的感覺,慢慢細看著這裡的漫畫,實是難得可以將心情放空,盡情享受這珈琲時間。相對地,在處理一杯咖啡時,兩兄弟比以前更熟練,有點大智若愚的感覺,可能是因為在烘培比賽中奪冠增加信心吧。十分淡定,恰巧在鏡子裡影出咖啡中的兩面,今昔一比,甚是到位
珈琲相對論

今天,應該說常年光顧,慢慢看到他們在沖調上的變化。

相對地,在處理一杯咖啡時,兩兄弟比以前更熟練,有點大智若愚的感覺,可能是因為在烘培比賽中奪冠增加信心吧。十分淡定,恰巧在鏡子裡影出咖啡中的兩面,今昔一比,甚是到位。無憾。
Cafe  Latte
2019-02-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$27 (Tea)
Cafe  Latte
2018-12-31 574 views
白羊咖啡係一間店舖小小,位於小社區既咖啡店。聽朋友介紹,第一次去真係搵左好耐先搵到,地點有啲偏僻。今次點了蜂蜜咖啡,蜂蜜味道幾香唔會太甜,同咖啡味道好夾,杯咖啡好滑,本身我個人喜好唔太鍾意帶有酸味既咖啡,呢到啲咖啡一啲酸味都冇,好香好好味。整體黎講味道絕對拍得住連鎖大店甚至好過添,價錢又適中。 支持小店,絕對會再幫襯!👍🏾👍🏾
2018-10-23 539 views
自己都一路有飲開呢度嘅咖啡有時幫襯下小店好過去大型連鎖咖啡店覺得呢啲小店更加用心,所以都想去支持下如果店面可以再大啲就好有得三五知己坐埋一齊飲杯咖啡👍🏻👍🏻👍🏻
自己都一路有飲開呢度嘅咖啡
有時幫襯下小店好過去大型連鎖咖啡店
覺得呢啲小店更加用心,所以都想去支持下
如果店面可以再大啲就好
有得三五知己坐埋一齊飲杯咖啡👍🏻👍🏻👍🏻
2018-09-16 638 views
純白與深藍。我十分喜愛這個組合,它總給我一種沉澱和寧靜的感覺。令我很想把腳步放慢,好好的享受一下。小店的位置隱蔽 讓我花了一點時間才找到,但正正因為這樣,卻給了我一些秘密花園的感覺。很喜歡他們的logo,十分文青和典雅。點了一杯綠茶那鐵,綠茶味苦苦的,很不錯。可是奶味就有點淡,可能因為天氣太熱溶化了冰塊吧。 不過試得出味道和外面的連鎖店大有不同!而且製作需時,可以說是用心調教。自問不是什麼咖啡達人,所以味道就真的見仁見智 。下次會再來試試他們的小食和咖啡。
純白與深藍。

綠茶拿鐵