夏威夷蓋飯,顧名思義代表著夏威夷當地的特色美食,主打以當地的新鮮魚類,用醬汁或者海鹽醃制成刺身,配合其他調味料如海藻、洋蔥,制成一道菜色,當時並沒有伴飯的概念。後來受到日式食物的文化影響,蓋飯內的主角亦演變為三文魚、吞拿魚、八爪魚刺身等等,調味料亦有更多變化,如使用日式醬油、香蔥、柚子醋,放上米飯上,形成如日式蓋飯的形式。其後又再出現更多比較健康的食物配搭,如牛油果、粟米、沙津菜、青瓜等等,使得碗內充滿著五彩繽紛的食物。時至今天,夏威夷蓋飯被標榜成營養均衡、低油低鹽低熱量、健身餐、健康餐等等,都是一些十分正面的形容詞。本人對這種新認識的食物確實充滿憧憬,這次的遇見也是偶遇。Why Not Bowl? 這家餐廳在2021年8月11日新開業,門口餐牌給我的感覺好像是為想吃得健康的人士、想吸收高蛋白質的健身人士而設的食物清單,而當日去嘗鮮的時候,店內客人多半是女士。這個場境令我有一刻在想到底能不能吃飽,好在細心翻查餐牌後,發現它是有兼顧不同人士而設,而且份量似乎不少。這次點餐的內容是自選的夏威夷碗(蓋飯),選擇如下:慢煮雞胸($72)—>蜜糖醋汁—>珍珠壽司飯、糙米飯(雙拼)—> 香草車里茄
本人對這種新認識的食物確實充滿憧憬,這次的遇見也是偶遇。

這次點餐的內容是自選的夏威夷碗(蓋飯),選擇如下:

慢煮雞胸($72)—>蜜糖醋汁—>珍珠壽司飯、糙米飯(雙拼)—> 香草車里茄、芝麻海帶、[壽喜雜菌(加$10)]—>調味料?我全都要!
另外加$12跟餐要:血橙味梳打水
另外附送一粒不知名的小蛋糕的物體
餐廳的餐具供應是本人比較少見的粗身紙飲管及木匙羹,至於木筷子本人最後沒有用到,亦感覺吃這個蓋飯可以不需要用。全部有獨立包裝,顯得更衛生。

其實自選餐牌我有很多想嘗試的地方,因而引發了選擇困難症,好在有部份位置幫我解決了。例如主食想同時試雞胸及壽喜燒雜菌,下面配菜可以選擇加錢,更換或者額外添加壽喜燒雜菌;醬汁方面看到有幾種有趣的配搭,但只能選一種,唯有選了個最有興趣的蜜糖醋汁試試,如有下次再試其他;調味料有多數選擇,好在可以全要。
蓋飯的最後成品,意外變成了兩個紙碗
,但是更意外的如下。

原來右邊大碗的裡面,一半米飯一半沙津菜。我記得點餐的小姐有重覆一次,點餐內容正確才下單,難道這間的蓋飯設計就是這樣?
把右邊食物分佈了一部份在左邊小碗,變成兩碗不同形式的蓋飯。看著看著覺得在搞笑,好像一個人在吃兩個蓋飯。

點評一下食物:
慢煮雞胸(粒):多汁,有彈牙感覺,配上的蜜糖醋汁我覺得好配,十分欣賞,推薦
壽喜雜菌:菇菌味香,汁水很好味,以加$10來說性價比很高,推薦
調味料:完全免費,全部調味料拌飯,味道就很豐富了
血橙味梳打水:血橙味不太酸,以嘗鮮的心態來說還算不錯。如果沒有興趣試,跟餐可以選水或其他免費的罐裝飲品
不知名的小蛋糕的物體:不知道是什麼的東西,但是味道不錯
其他沒有特別提及的,並非不好吃而是正常發揮,不特別點評
2021-08-27
2021-09-09 470 views
觀塘新開咗一間夏威夷碗嘅餐廳,搵左一個晚上去試試。店舖係商場最入面,遠遠已經見到明亮嘅照牌,餐廳環境好明亮寬敞,位置亦都算多。食物方面,餐廳有一啲set好晒嘅款式, 亦可以自選,而自選可以揀嘅食材都唔少…我今次自選:八爪魚+蜜糖醋汁+沙律珍珠壽司米雙拼+海帶芽、青瓜、蟹子+調味料。飲品揀左玫瑰茉莉花茶。個夏威夷碗分量都幾大,食材好新鮮,塞滿晒個碗,想撈勻嚟食都有啲難度😅。醬汁酸酸甜甜,好清新。除左飲品仲附送一件小蛋糕,鬆鬆軟軟唔乾又唔太甜。下次會再嚟😍!
觀塘新開咗一間夏威夷碗嘅餐廳,搵左一個晚上去試試。

2021-09-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
2021-09-04 523 views
位於觀塘日昇中心既夏威夷魚生飯專門店💛原來佢係ℙ𝕖𝕖𝕜-𝔸-ℙ𝕠𝕜𝕖既姊妹店,質素絕對有保證呀🤭除左𝕡𝕠𝕜𝕖 𝕓𝕠𝕨𝕝外,佢地多左好多款式例如封門柳同埋鰻魚飯🤤真係好吸引😚⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬🍣自選ℙ𝕠𝕜𝕖 𝔹𝕠𝕨𝕝 ($𝟠𝟠)我簡左三文魚做主菜🍣珍珠糙飯+沙津菜各一半,另外可以自選𝟛款配菜:白蘿蔔、蟹籽🥳醬汁我就簡芥末乳酪醬🙆🏻‍♀️三文魚好肥美油脂豐富🤩食落好清新完全唔𝕙𝕖𝕒𝕧𝕪🤭
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
🍣自選ℙ𝕠𝕜𝕖 𝔹𝕠𝕨𝕝 ($𝟠𝟠)
發現連觀塘都有poke食😍💛原來係老銅出名夏威夷魚生飯👉🏻Peek-A-Poke姊妹店黎!(利申第一個post就係佢🥺)出街食飯黎講真係較健康既選擇🥰飯可以轉沙律/壽司飯 或者both都ok!所以連生酮人士都啱食💓配料除左set好左既仲可以自選📝不過原來當日係試業頭幾日黎未有自選而我選擇困難症患者有得揀仲爽🤣同埋環境都裝修得幾靚又寬躺🤓幾啱約埋fd係到聚下😛—————————————————————🐙八爪魚帝王蟹棒溫泉蛋芥末壽司飯 $75😋:9/10啲八爪魚多到不得了😂份量鋪滿晒個飯!而且食落都好fresh又有咬口得黎唔韌芥末醬同八爪魚好夾而蟹棒就正正常常入面仲撈左啲菇同豆有唔同配料好豐盛!整體都係餸多過飯真係大滿足~🐣慢煮雞胸牛油果藜麥糙米飯 $72😋:8.5/10呢個轉埋沙律就真係啱晒減肥🤣雞胸係有醬撈混左醬汁食落似係落左tabasoc既食落少少辣咁幾惹味(真係好少仲配左豆腐、番茄、牛油果同紫菜整體味道都好夾~而且其實有埋藜麥同糙米真係好飽唔係超餓既建議轉一半沙律😂🐥去骨烤蘆筍雞中翼 $28😋:8/10去骨雞翼夾左紅蘿蔔同蘆筍雞翼烤得啱啱好肉汁仍然保留到~仲係好juicy不過作為重

發現連觀塘都有poke食😍
💛原來係老銅出名夏威夷魚生飯
👉🏻Peek-A-Poke姊妹店黎!
(利申第一個post就係佢🥺)
出街食飯黎講真係較健康既選擇🥰
飯可以轉沙律/壽司飯 或者both都ok!
所以連生酮人士都啱食💓
八爪魚帝王蟹棒溫泉蛋芥末壽司飯
🐙八爪魚帝王蟹棒溫泉蛋芥末壽司飯 $75
😋:9/10
啲八爪魚多到不得了😂
份量鋪滿晒個飯!
而且食落都好fresh又有咬口得黎唔韌
芥末醬同八爪魚好夾
而蟹棒就正正常常
入面仲撈左啲菇同豆
有唔同配料好豐盛!
整體都係餸多過飯
呢個轉埋沙律就真係啱晒減肥🤣
雞胸係有醬撈混左
醬汁食落似係落左tabasoc既
食落少少辣咁幾惹味(真係好少
仲配左豆腐、番茄、牛油果同紫菜
整體味道都好夾~
而且其實有埋藜麥同糙米真係好飽
而加既調味係略為清淡
感覺上係用左鹽only
但食落就好原汁原味😛

🥤飲品(汽水) +$0
想講呢到每個poke仲包汽水一罐~
亦可以加錢轉其他飲品🤓
想飲無糖飲品仲有茶可以揀!

👅:整體黎講都幾好~同埋平時有食開老peekapoke所以都覺得有質素既保證💛食物幾新鮮同埋份量都足量~除左poke仲見到有少量甜品同墨西哥卷😛下次黎再試下先!btw仲有個大電視可以睇🤣
—————————————————————
🐙🦑🐟🦑🐙
Why Not Bowl?

💸:人均~$90(dinner)

📍:觀塘駿業街56號中海日升中心地下HJK號舖

🔆免加一🔆

$90 (Dinner)
八爪魚帝王蟹棒溫泉蛋芥末壽司飯
慢煮雞胸牛油果藜麥糙米飯