2019-04-05 392 views
嗰日做完Facial 諗住去食碗麵!一諗就梗係諗起榮記啦!平時就係去開SOGO個面嗰間,今日試下近渣甸坊嗰間啊!❤️❤️❤️❤️❤️❤️雖然唔同鋪頭,但係一樣咁好食,保持到水準❤️❤️❤️👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼佢一日好肚餓,所以就叫多咗餸!墨魚頭必叫👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼雲吞都唔差!最有驚喜係個魚肉春卷!正!❤️❤️❤️❤️見出嚟食飯,嗌碟菜食下!$20成大碗,抵👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

見出嚟食飯,嗌碟菜食下!$20成大碗,抵👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
2019-02-17 294 views
同朋友朝早行山頂,落山之後去行下銅鑼灣,我就帶佢黎食呢間係銅鑼灣都算出名既車仔麵!呢間車仔麵好食又唔貴,好掂!哈哈我地叫左個沙爹菜心share食,沙爹味濃又香,好鬼正🤤🤤🤤下次去銅鑼灣食野,又唔想食咁貴,可以試下呢間
呢間車仔麵好食又唔貴,好掂!哈哈
我地叫左個沙爹菜心share食,沙爹味濃又香,好鬼正🤤🤤🤤
下次去銅鑼灣食野,又唔想食咁貴,可以試下呢間
2019-02-09 309 views
係銅鑼灣想食個麵就一定係去榮記。之前一路食開糖街嗰間之後發現咗渣甸街又有間榮記又就腳啲所以就之後一路食呢間。今日聽到個侍應話佢哋兩間係唔同嘅,不過好老實個湯同埋啲雞翼尖都差唔多質素。地方淺窄要搭枱就必然㗎啦,你唔使俾人趕上2樓已經偷笑。去食嘅時候請記得自備紙巾。佢嘅車仔麵會跟麵送幾條菜俾你。蘿蔔炆得夠焾,不過有啲太甜應該係落咗糖。墨魚頭夠焾不過唔算太入味。冬菇就真係幾正,夠入味又夠焾又大塊。湯底係重口味嘅滷水湯,夠姜可以就咁飲,唔夠薑嘅同麵一齊食已經好過癮。

2019-02-04 231 views
雖然每次都要排隊但每一次去銅鑼灣都必定會食香港還能保持水準的車仔麵真的不多在銅鑼灣有2間分店湯底濃味,每碗本身都會有菜跟必食😋:墨魚頭,牛筋,雞翼尖,蘿蔔價錢:4餸1麵$49👍🏻👍🏻👍🏻
雖然每次都要排隊
但每一次去銅鑼灣都必定會食
香港還能保持水準的車仔麵
真的不多
在銅鑼灣有2間分店

湯底濃味,每碗本身都會有菜跟
必食😋:墨魚頭,牛筋,雞翼尖,蘿蔔

價錢:4餸1麵$49

👍🏻👍🏻👍🏻
  • 車仔麵
我明車仔麵餐廳係sell平民貼地,但唔代表進食環境可以咁唔討好,全程勁嘈,客嘈唔緊要,員工都高談闊論,係正隔離講野勁大聲,雖然好好味,但未食晒已經想走。☹️雖然環境嘈,但都要公正地講下啲車仔麵。✨魚皮餃+雞翼尖+蘿蔔(粗麵)👍🏾蘿蔔清甜無渣,鹵水雞翼尖好味!✨墨魚頭+魚皮餃+蘿蔔(米線)👍🏾墨魚頭爽口,鹹鹹地幾好味,推介!✨豬頸肉+蘿蔔+墨魚頭(米粉)👍🏾豬頸肉好林好入味,再次推介蘿蔔同墨魚頭!呢兩個餸最正!✨腩汁西洋菜👌🏾本身個菜無乜味,要放落自己碗麵浸下,不過西洋菜無渣OK嘅。榮記車仔麵好味就個個都知,不過多左好多內地人食,環境嘈左好多,啲行李放晒出黎,真係有d趕客,希望榮記可以注意下啦,我都想繼續幫襯。

雖然環境嘈,但都要公正地講下啲車仔麵。

✨魚皮餃+雞翼尖+蘿蔔(粗麵)
👍🏾蘿蔔清甜無渣,鹵水雞翼尖好味!

✨墨魚頭+魚皮餃+蘿蔔(米線)
👍🏾墨魚頭爽口,鹹鹹地幾好味,推介!

✨豬頸肉+蘿蔔+墨魚頭(米粉)
👍🏾豬頸肉好林好入味,再次推介蘿蔔同墨魚頭!呢兩個餸最正!

✨腩汁西洋菜

2018-12-22 247 views
大概10年前朋友介紹我去榮記車仔麵食過之後,每次泥到銅鑼灣一定會食反一碗車仔麵先肯走點解?原因好簡單,用心製作,肯定會不斷有回頭客!牛腩湯底非常濃,配上通菜好滑,最愛佢地既豬紅,非常軟,好入味好好食,蘿蔔都係必吃,非常入味!豬大腸好香,牛筋超正!細細個就中意食雞翼尖,佢地既鹵水雞翼尖係一定要食!從來都只食米線,老公叫左粗麵,試左啖,都唔錯,下次又可以有新既選擇!榮記車仔麵係唯一一間麵店我可以食哂全碗麵!打打下食評又好想食喇....
點解?原因好簡單,用心製作,肯定會不斷有回頭客!

$40 (Lunch)
2018-12-20 205 views
以前讀中學嘅時候,放學久唔久都會嚟榮記食嘢。今日去銅鑼灣行街,突然心血來潮想去返食麵。但係可能榮記越做越出名,夥計態度很惡劣。去到的時候, 剛剛坐低,女的店員不斷催促落單。落單的時候,明明我叫了三餸麵,店員話我叫了四餸麵。我禮貌地請她更正,她知道自己錯了,仍然強惡言相對。我都明白人有時都有錯,而我來榮記這裏粉面店,也不是要求什麼高尚的服務。但人與人之間,我想必須要基本的尊重。來你店吃東西,本身也知道沒有服務可言,但是我作為客人禮貌更正店員,卻受到指責。老實說,他們的車仔麵味道是可以。但是我想今次之後,我再不會來這店吃東西。
以前讀中學嘅時候,放學久唔久都會嚟榮記食嘢。

車仔麵
2018-12-20 140 views
對上一次食榮記已經係成年前既事,係朋友帶我去食既今日出開銅鑼灣買野唔知食咩就去食車仔麵啦榮記湯底唔使專登叫就會跟咗好濃既腩汁,我叫咗一個三餸米粉,豬紅,豬皮同埋墨魚頭餸嘅分量都算多,墨魚頭喺市面食車仔麵相對少見,所以食親榮記都會嗌,煮得剛剛好,好爽口好好食👍豬皮入味同埋夠淋,冇毛好乾淨豬紅夠滑 (以前食親豬紅經常好早賣晒的) 碗麵跟咗少少通菜, 但係通菜有少少渣可能唔夠新鮮,米粉好索味好食👍隔左咁耐都算保持到水準,希望會keep住👏
對上一次食榮記已經係成年前既事,係朋友帶我去食既
今日出開銅鑼灣買野唔知食咩就去食車仔麵啦
豬紅豬皮墨魚頭米粉
豬皮入味同埋夠淋,冇毛好乾淨
豬紅夠滑 (以前食親豬紅經常好早賣晒的)
隔左咁耐都算保持到水準,希望會keep住👏
2018-12-19
$43 (Dinner)
豬紅豬皮墨魚頭米粉
  • 墨魚頭
  • 豬皮
  • 豬紅
2018-12-09 209 views
車仔麵是港式食物代表之一,方便快捷價格便宜,適合生活急促的香港人。不過現在百物騰貴,車仔麵亦從二三十元一碗,升到至少四五十元。榮記是我最愛的車仔麵之一,我第一次到渣甸街分店,之前一直都是到糖街分店。食物:4/5榮記的湯底算濃味,而且有點甜,但有時吃完會覺口渴,可能放了味精。配料方面推薦「豬紅」「牛腩」「蘿蔔」,因為三樣都算入味。「鮮豆漿」只有涷沒有熱,不會過甜,可接受。整體不錯,但相比之下,糖街分店食材更入味、更好吃,我會推薦大家去那家。服務:3/5與預期一樣,不要要求太多性價比:4/5銅鑼灣的餐廳中算比較便宜

食物:4/5

「鮮豆漿」只有涷沒有熱,不會過甜,可接受。

服務:3/5
與預期一樣,不要要求太多

性價比:4/5
銅鑼灣的餐廳中算比較便宜
  • 豬紅
  • 牛腩
2018-11-28 182 views
話說琴日聽到Boss話唔見咗支🍎✏️,但係下晝又要去開會,#小秘書 二話不說走咗落銅鑼灣補飛... 可能大家會覺得我做多咗!不過收得人工,就要幫手解決問題㗎啦🥴 都唔計較得太多👉🏻👈🏻一場落到銅鑼灣,順便食埋個quick lunch 先返公司。路過渣甸坊,突然想起 榮記粉麵 果碗 #雜米 🍜 #榮記 由後巷做到上舖,風味依然😋 湯底濃濃嘅牛味,配埋馳名嘅 #雞翼尖,入哂味嘅 #炆蘿蔔... 實在令人回味呢👍🏻

2018-11-27
$55 (Lunch)
2018-10-13 288 views
人都癲,叫咗個淨餸三款,竟然嚟到魚皮餃得2粒, 大腸得2件, 墨魚丸2粒,附送有免費幾條菜45蚊。 平心而論魚皮餃同南記一模一樣 , 我去南記食個下午茶淨送20蚊都唔會得2粒咁少啦 。
2018-10-13
2018-10-09 231 views
以前在銅鑼灣工作 基本上每星期總會有2-3天吃榮記現在搬到中環後 有時候會懷念這個車仔麵今天經過時想起又來了依舊叫了豬紅蘿蔔墨魚頭油麵他們的車仔麵會附上腩汁而且蘿蔔非常入味豬血無以前禁咸有時夜左來就無得食墨魚頭有咬感!
以前在銅鑼灣工作 基本上每星期總會有2-3天吃榮記
豬血無以前禁咸
有時夜左來就無得食
墨魚頭有咬感!
2018-10-09
$49 (Lunch)
三送車仔麵
  • 雞尖
  • 豬血
2018-10-09 169 views
係銅記揾到平平地既野食又好味既真係少之又少😃榮記車仔麵係其中一個選擇😇😇不過都加左唔少價🙈🙈由2012年 $28 2餸 到2018年 $35 2餸都明白既 不過係銅記都已經係好平最愛蘿蔔同粉腸😋😋😋蘿蔔好入味 好甜 軟硬適中粉腸又唔會整到好un 又唔會好淋 好易咬 又入味 重點係洗得乾淨 唔會苦👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼牛腩湯底好正 好多食客都飲埋d湯👍🏼但食完會有d口渴應該落左味精🙈🙈🙈🙈
係銅記揾到平平地既野食又好味既真係少之又少😃

蘿蔔好入味 好甜 軟硬適中

牛腩湯底好正 好多食客都飲埋d湯👍🏼
但食完會有d口渴
應該落左味精🙈🙈🙈🙈
每次入黎都係因為佢嘅濃郁的腩汁湯底,一碗腩汁車仔麵,這裏的腩汁清爽而味濃,D汁又唔會過重口味,真係好正!餐廳環境係偏窄嘅,座位亦得好少空間,唔好坐,但係食車仔麵嘅場所就係要咁先食到個種平民FEEL、草根味。呢到必食嘅當然係牛肚、牛腩和蘿蔔~蘿蔔絕對必食,好少可以次次黎食都咁清甜而且無渣,真係要點都要試。油麵、牛腩兩者都係最入味嘅,而且兩者嘅配搭真係超出新境界。之不過,呢間野最大問題亦係香港茶記、車仔麵店嘅通痛,就係你要好快決定食咩,否則店員會好躁底,呢樣又係扣分位。其餘都無咩挑剔喇~
呢到必食嘅當然係牛肚、牛腩和蘿蔔~
牛腩

油麵、牛腩兩者都係最入味嘅,而且兩者嘅配搭真係超出新境界。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
  • 牛腩
  • 蘿蔔
作為一個粉麵控😎,車仔麵🍜一向在人妻🐷的心目中估有頗高的位置💘,畢竟它在香港📍歷史上有了不可取締的地位👑。而在芸芸眾多的車仔麵店中🍜,這家歷史悠久的老店🏡則是在人妻🐷的必食名單上處於不敗位置🌟。每碗粉麵最多可選4款餸喔!墨魚頭🐙:人妻🐷必點項目💝!墨魚頭🐙當然不是指墨魚的頭部啦😂,它其實是墨魚的頭鬚部分😋,對比一般的墨魚鬚🧐,口感更為爽脆😍。豬紅🐽:口感幼滑爽脆😌,煮得亦很入味🤤,完全沒有腥味👍🏻。牛筋🐮:入口軟腍但又不失嚼頭🤩,加上濃郁的醬汁😌,絕對是必點之一😋!總結:為了吃一碗好的車仔麵🍜,有時候就是要有所犧牲😵,例如忍受店員的無禮😤和餐廳環境的擠迫感😥。
墨魚頭
豬紅🐽:口感幼滑爽脆😌,煮得亦很入味🤤,完全沒有腥味👍🏻。
豬紅
牛筋
油麵
2018-09-09
$41 (Lunch)
墨魚頭
豬紅