2024-12-11 125 views
行完山去到深井,記得朋友之前介紹街市內都有嘢食,仲要少人知所以唔會多人唔洗迫又清靜😝 又真係喎,街市熟食中心得幾檔,人流唔多,鐘意坐邊都得😝我選了榮記想食海南雞飯($45)😋 油飯實在好香帶有香茅味🤤 雞肉入口滑嘟嘟😋 無骨啖啖肉🤤 朋友叫了葱香豬扒蛋飯($40)一送來嘩咗一聲,兩大隻雞蛋,豬扒數量多到睇唔到飯😳好足料🤤豬扒煎香惹味,由其邊位有少少焦香😋 略嫌豬扒肥膏位太多😅兩碟都附上生菜在旁邊,不致於太多肉有菜平衡一下😊

2024-12-05
Type of Meal
Lunch
2023-08-03 254 views
開張食過一次,雞脾冇味得過大字!今日諗住試多一次可能有改善,可惜一樣,凍檸茶顏色好深,以為好有茶味,點知一D茶味都冇,仲有D怪,水一樣仲加D怪!大熱天我好少飲剩凍飲!叫左碗有手指公的炸菜豬扒上海麵,豬扒少之餘湯冇味,上海麵即唔好食,好似食緊冇味的發脹意粉!希望負責人睇到加以改善啦
2022-12-28 462 views
無諗過深井街市入面有間打卡餐廳🤩同朋友叫咗個蔥油豬扒同朱古力西多士,食物質素超出預期😋😋不過因為佢招牌嘅海南雞已經賣晒😭😭所以試唔到,下次再行完山過嚟一定會再試!
2022-12-24
$50 (Lunch)
  • 朱古力西多士
  • 蔥油豬扒飯
2022-12-28 260 views
換咗新裝修,感覺乾淨咗好多以前成日經過,今次終於行入去,性價比幾高,值得推薦下次行山會再食,叫咗個朱古力西多士同埋蔥油豬扒飯,埋單都唔使$100收銀姐姐仲要幾靚
換咗新裝修,感覺乾淨咗好多
以前成日經過,今次終於行入去,性價比幾高,值得推薦

收銀姐姐仲要幾靚
2022-12-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
  • 朱古力西多士
2020-08-30 817 views
好多人都唔知深井有一個街市熟食中心,當中開得最長時間嘅就係呢間榮記茶餐廳。食物選擇同一般茶餐廳無異,而當中比較多人食嘅就係海南雞飯、豬扒包、公司飯同埋呢個什菜湯螺絲粉。➡️ 什菜湯螺絲粉餐 ($34)除螺絲粉外,套餐仲包括左牛油厚多、火腿煎蛋同埋飲品。份量好多,多士中間d牛油都算多,煎蛋亦都煎到有流心,整體CP幾高!榮記茶餐廳地址📍: 深井深井街市熟食中心1號舖 .............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️💫 環境👀: ⭐️⭐️⭐️ 服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️💫 抵食💰: ⭐️⭐️⭐️💫

➡️ 什菜湯螺絲粉餐 ($34)
什菜湯螺絲粉餐

榮記茶餐廳
地址📍: 深井深井街市熟食中心1號舖

味道😋: ⭐️⭐️⭐️💫
環境👀: ⭐️⭐️⭐️
服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️💫
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️💫
$34 (Lunch)
什菜湯螺絲粉餐
2019-11-12 520 views
中午一點半左右到達,現場不算多人,點餐時職員態度極差,食物十樣有九樣都無。職員仲要表現出不耐煩的咀臉!俾完錢問佢使唔使攞牌,佢話唔使,佢會攞嚟,點知等左一輪,要自己去攞,麵已脹,冰已溶!想要鹽,問另外一個職員,佢答在台面,但我告訴他全部台面都沒有,他不理會走開,最後要走入廚房問師傅攞!我自己叫了回鍋肉福麵,麵已發脹已經難食,湯底居然無味!另外飲品檸檬苦澀,質素不敢想像。雖然知道對茶檔不應有要求,但連最基本嘅服務都無,絕無下次!
2019-11-12
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
2019-03-11 550 views
係深井 如果要覓食 首選當然係街市熟食中心~榮記就係一間非常性價比高既茶餐廳因為係深井街坊,榮記可以話係由細食到大~ 海南雞飯,公司飯,豬扒包 都是我的喜好~奶茶非常香滑有荼香~圖附上 海南雞飯海南雞飯仍是我的最愛 差唔多係必點!!!榮記的海南雞做得特別出色,內質嫩滑,雞皮爽口,在雞皮與雞肉中間仲有一層厚厚的膠原蛋白,一口咬下~這就是年輕的感覺...雞肉另外配上自家制泰式甜辣雞醫。開胃解膩。最重要的是無骨的!!!!!!!!啖啖肉!!!!!!!!!!!雞油飯都非常香(不過有時會失準...飯會煮得太淋,因為我成日食所以知道)~~店內海南雞供應既數量有限,所以要食既每天要趁早!雖然環境比較麻麻,但係榮記既份量又多又平 真係物超所值!!
係深井 如果要覓食 首選當然係街市熟食中心~

榮記就係一間非常性價比高既茶餐廳

因為係深井街坊,榮記可以話係由細食到大~

海南雞飯,公司飯,豬扒包 都是我的喜好~

奶茶非常香滑有荼香~

圖附上 海南雞飯
海南雞飯
海南雞飯仍是我的最愛 差唔多係必點!!!

店內海南雞供應既數量有限,所以要食既每天要趁早!

雖然環境比較麻麻,
但係榮記既份量又多又平 真係物超所值!!
海南雞飯
2019-01-03 1465 views
之前一篇「深井陳記燒鵝」就提過,一喺十年都唔嚟深井,一嚟就連續兩個星期日入到嚟。呢一篇就繼續講埋下篇,事緣細胞小組搞行山,組內有細路,既唔可以揀太難,亦唔可以揀太長,友人嘅推介,就喺由青龍頭行上深井沉澱塘,再順另一邊落番深井,故此,終點站就喺深井臨時街市。佢一邊確喺個街市,但檔口唔多,基本糧油雜貨、菜檔、肉檔都齊,而另一邊就喺熟食中心,形式就猶如美食廣場,雖然有7、8檔食肆,但有開嘅就喺一頭(Soul Cafe)、一尾(榮記)及中間(泰好味)3檔。由於只有榮記有下午茶餐或輕食之類供應,亦喺最划算,所以,大家都贊成揀佢。溫馨提示,留意開鋪時間,星期一例休,星期六、日開到5:00pm啫。「榮記」喺間茶記,香港嘅茶記精神就喺乜都有,所以,唔再多介紹,一睇鋪面嘅易拉架就知有咩選擇。雖然佢寫住「請先付款後睇號碼顯示牌自取」,當日客唔多,店員直接將食物送過嚟。我哋一棚人,都點咗好多嘢,今次就概略寫啲。雞扒包 $16個包就只不過喺普通嘅熱狗包,不過,份量絕對十足,因為送到嚟,件炸雞扒真喺差唔多大過個包,好有睇頭。小弟就無試嘢,友人就超讚,因為,雞扒炸得甘香,外皮好脆口,入口啖啖雞肉,夠晒豪氣。豬扒包
雞扒包 $16

雞扒包
豬扒包 $16

另一個友人就揀豬扒包,同樣,就咁睇落都好吸引,熱狗包夾住大大件豬包,友人更好有心切開嚟俾我影。佢話啲豬扒口感都頗鬆化,醃得都算夠味。
豬扒包
豬扒包
懐舊西多士 $18

大家正估咩叫懐舊,一切開就知,西多之內喺無餡嘅,即喺唔會搽層花生醬之類。但小朋友就一樣好喜歡食,凡喺呢啲炸嘢一晌都大有市場啦。
懐舊西多士
紅豆冰 $14

西多配紅豆冰喺友人嘅下午茶不變之選,其實紅豆冰無咩好講,但睇見佢紅豆多過冰,不禁都影低張相留記錄,平常晌快餐店啲茶餐紅豆冰,全部好似都喺星爺教出嚟咁,有幾多冰就落幾多冰,紅豆得嗰兩啖咋。
紅豆冰
鹹檸樂 $15

算喺小弟見識少,我成日都以為得鹹檸七,原來確喺有鹹檸樂,唔知味道喺點,都影張相留記錄啦!咁朋友叫得,應該好飲嘅,等下次有機會先試吓。
鹹檸樂
菠蘿油餐 $17

小弟揀咗食菠蘿油餐,除咗抵之外,就喺好耐無食過菠蘿油喇。由於菠蘿包喺來貨,又欠熱度,所以,感覺都喺差少少,不過,夾有一大片牛油,包身亦算軟綿,風味仍在。至於杯奶茶,茶底喺香嘅,但口感我就覺得未夠細滑。
菠蘿油
菠蘿油
奶茶
臨尾,都分享一下今次嘅行山,基本上由青龍頭上到深井沉澱塘,都喺鄉郊車路一條,位處大欖郊野公園邊陲,唯一辛苦少少喺大部分路段都喺上斜,但距離短,一般人行唔會超過30分鐘就到,極之適合唔行開山,又想接觸吓大自然嘅人。上到去,深井沉澱塘就好似個大池塘咁,好寧靜,加上遊人少,感覺非常舒服

時值秋涼嚟行山,加上條山徑咁短途,所以,大家都覺得輕鬆寫意,之後一齊下午茶,講分享吓軟事,確喺周日好節目,最緊要喺大家俾面願意付出時間嚟參與。
$17 (Tea)
2017-10-22 693 views
特地黎到深井,見到有個熟食市場,而家只得舊區先有,黎到叫咗公司飯咖喱汁同埋餐蛋飯茄汁,火腿酸既,豬扒(公司飯內)勁鞋同乾,d汁打獻打到一舊舊啫喱狀,唯一優點係勝在平,每個飯都係$30-32(不包飲品),但如果用心去做一個飯,$50一個都會好多人黎食!睇一眼見到都唔對路,所以冇心機去影相
睇一眼見到都唔對路,所以冇心機去影相
2015-02-15 1198 views
做完運動去深井的臨時熟食中心吃午飯,其實好想食榮記好耐了,今次終於都有機會一試。餐牌上的食物真係平到你唔信,我相信係深井或荃灣應該都無乜可能會再搵到,就好似一個三文治只係9蚊!!叫了一客招牌公司飯轉做太陽蛋,食物話咁快就到,其實說穿了個公司飯只係將不同的食物放上的碟既碟頭飯。內容包括了,炸菜,招牌豬扒,菜芯,太陽蛋,腸仔,同埋火腿。 先說說炸菜,炸菜的味道不算太咸,亦都爽口,非常之下飯,最怕的是那些咸得太過份的炸菜。再來的是太陽蛋,煎得非常好,將隻蛋弄穿後會混和白飯一齊食,簡直一流! 火腿則是很普通的那種,不提也罷。腸仔應該不是最出名的那個,而且我覺得煎得不夠,最好是煎得多少少! 主角當然係塊豬扒,豬扒並沒有用任何的梳打粉,所以感覺係非常之家庭式,就好像你在家裡自製的豬扒一樣,亦都因為咁所以其實係幾有口感! 整體上老實講係咪真係好好味呢? 唔算得係,但係就非常有一種家庭式經營的味道,最好的我相信係佢非常非常之便宜,抵食!

招牌公司飯 - 太陽
招牌公司飯 - 太陽
  • 招牌公司飯
  • 豬扒麵
2014-12-29 697 views
旅行返香港,心思思想飲奶茶,天氣冷都要落街嘆奶茶,榮記雖然在臨時街市入面,但它的奶茶一點也不輸給名牌茶餐廳,奶和茶的份量剛剛好,飲過就知正。今次第一次下午到來,選了奶油朱及,真是非一般豬排,難怪之前很多FB人也有推介,埋單時看到老板用搥搥打豬排,並非一般用梳打粉,難怪很鬆軟,值得推介。
2014-12-27
$25 (Tea)
  • 奶茶
  • 豬排朱
2014-10-27 720 views
深井首選!!!簡單黎講..平靚正!!!對我地呢D又要平又要飽的人真係好滿足!!!基本上次次去都係食..餐肉雞扒飯!!!2大塊餐肉加1塊雞扒最重要的係雞扒炸完都唔覺濃左皮脆岩岩好..又好咬口!!加埋支大可樂都係$32係出邊根本食唔到呢個價~~個人口味加埋蜜糖落雞扒到..真係好好食..甜甜的蜜糖加埋佢本身的甜豉油!!真係好正!!妹妹叫左杯華田脆脆飲..其實個人就覺得唔太特別..不過妹妹就好鍾意哈哈..!!住深井的無可能唔知呢間野..已經係比較少有同平價的深井快餐~~
深井首選!!!
簡單黎講..平靚正!!!
對我地呢D又要平又要飽的人真係好滿足!!!
基本上次次去都係食..
餐肉雞扒飯!!!
2大塊餐肉加1塊雞扒
最重要的係雞扒炸完都唔覺濃左
皮脆岩岩好..又好咬口!!
加埋支大可樂都係$32
係出邊根本食唔到呢個價~~
個人口味加埋蜜糖落雞扒到..
真係好好食..
甜甜的蜜糖加埋佢本身的甜豉油!!
真係好正!!
妹妹叫左杯華田脆脆飲..
其實個人就覺得唔太特別..
不過妹妹就好鍾意哈哈..!!
華田脆脆
餐肉雞扒
$35 (Lunch)
華田脆脆
餐肉雞扒
2014-08-25 533 views
熟食中心座位永遠唔會無! 別係深井既熟食中心. 除非你撞鬼啦.你要在深井食一餐, 廿幾蚊食得你飽, 又唔會食到一肚氣, 榮記係唔錯既選擇.環境: 係當世之中難得的差. 熟食中心完全無空調. 夏天基本上唔會去. 除非見佢地既空調房有位.價格: 平到你笑食物: 質素亦不過不失. 雞排好大件! 有4款汁選擇. 包飲品. 合理得無位再complain.海南雞飯亦好意外敢比好多地方做得出色!快餐特餐等, 不過不失. 不過奉勸大家唔好食通粉. 佢地既通粉唔似係用雞湯. 係清水通粉.熱既奶茶咖啡都ok啦. 凍飲反而麻麻地. 不過有個叫<龍鳳特飲>既野可以一試, 幾特別.而除此之外, 一般既熟食中心都好污穢不堪. 但深井唔同.可能因為真係無人擺當. 成個街市只有一間肉鋪, 兩間蔬菜鋪同幾間雜貨店.講衛生, 可以稱得上係香港之冠!因為平時老鼠, 蟑螂等, 都只係見佢地集中係近青山公路既食肆一帶搵食.入到熟食中心, 反而極少見到.講真, 出面(青山公路一帶)既絕大多數食肆, 扼錢成份太高. 而衛生情況更令人側目.味精, 油鹽糖等都係一定係超標中既爆血管情度.想多活幾年, 還是小出街吃好了.

價格: 平到你笑
海南雞飯亦好意外敢比好多地方做得出色!

而除此之外, 一般既熟食中心都好污穢不堪. 但深井唔同.
講衛生, 可以稱得上係香港之冠!
入到熟食中心, 反而極少見到.
味精, 油鹽糖等都係一定係超標中既爆血管情度.
想多活幾年, 還是小出街吃好了.
而榮記雖然都係味精底既醬汁. 但至少唔會太造作. 食小好多垃圾物料.
2014-08-07
2014-05-16 410 views
今天很曬又熱, 從深井水塘下來路經, 已到午飯時間, 又不想到處找, 見有位便進去. 有走廊和舖內之分, 我為了多點冷氣便選裡面, 也能更好地看大電視.  大部份人在吃碟頭飯, 但我太熱沒胃口, 見別人的飯咁大碟, 不想浪費. 看到常餐的價錢, 還以為眼花! 只是下午茶價, 但碗通粉很滿, 多到我一搯便掉了些出來. 通粉軟硬適中, 湯底不太重味精, 檸茶也不會澀. 心想雖然大碗抵食, 但我胃口不夠呢, 惟有慢慢吃, 反正不趕時間, 因為原來的會改遲了開. 結果邊看電視和報紙邊吃, 坐了兩小時, 店員也沒干涉, 反正平日人不太多吧. 臨時街市很乾淨又明亮, 但建築物不太大, 內裡的店不多, 可能地店離大馬路最遠, 最近山邊, 所以留意到的人不多吧? 巴士站附近那些太吵, 空氣又不好, 有時甚至雖有篷, 但只有吸煙區, 實在受不了. 這裡的走廊也是室內, 一樣有冷氣, 不近大馬路, 不用吸塵.
雞肉通茶餐
2014-04-17
$26 (Lunch)
雞肉通茶餐
e間野我成日都去食架~需然佢係開係街市到~環境麻麻 仲都幾偏遠 ~但係d野食都好正~我每次去到都會叫碟公司飯(姐係入面有好多唔同既材料)佢d豬扒零舍香 好正 佢杯奶茶好滑~份量都ok大碟但係我每次食完都唔夠飽 都會買多個豬扒包番屋企食~服務態度不過不失啦 ~價錢好吸引我每次打電話叫外賣 我一定搵e間野~不過要等成個鐘~多數我都係落去買外賣~順便買本雜誌睇~ 如果你係深井既街坊們未試過既 不妨試下啦~ 仲要注意佢地營業時間好似係早上7點~晚上既5~6點~
仲要注意佢地營業時間好似係早上7點~晚上既5~6點~
2009-04-11
$26 (Lunch)
  • 公司飯、豬扒包