日期:2025年3月30日(星期日)時間:下午4時排隊時長:10分鐘環境與服務週日下午四點的永順,門外依然可見十餘人排隊,但人流消化速度極快,僅十分鐘便順利入座。店內裝修後以簡潔明亮的風格為主,白色地磚與鏡面設計擴大了空間感。座位雖略顯緊湊,但桌面整潔,加上年輕店員高效穿梭,整體氛圍充滿活力。炒牛肉雪菜沙嗲汁福麵($43)永順的沙嗲汁向來是招牌,這次搭配雪菜與炒牛肉的組合更顯層次。沙嗲汁濃郁帶微甜,花生香氣與香料平衡得宜,完美裹住彈牙的福麵。雪菜的鹹香與沙嗲的甜辣碰撞出驚喜,牛肉片切得厚薄適中,嫩而不柴,鑊氣十足醬汁重口。 炸豬扒(追加$16)單點的炸豬扒絕對是亮點!外層酥脆如薯片,咬下時「咔嚓」聲清晰可聞,內裡肉質保持鬆軟多汁,醃料鹹香入味且不油膩。隨餐附上泰式辣醬,酸甜微辣更添風味。份量足,兩人分食亦足夠。 熱奶茶(跟餐價$7)奶茶茶香濃郁而不澀,奶滑順喉,放2包糖甜度適中,與沙嗲的厚重口感形成完美平衡。玻璃杯身保溫效果佳,即使放涼後仍保持溫熱。 整體體驗永順的菜品看似簡單,卻將茶餐廳的經典元素發揮到極致。沙嗲汁的獨門配方、炸豬扒的火候掌控,以及奶茶的絲滑口感,均體現出老字號的功力
日期:2025年3月30日(星期日)
時間:下午4時
排隊時長:10分鐘

環境與服務

炒牛肉雪菜沙嗲汁福麵($43)

炸豬扒(追加$16)

熱奶茶(跟餐價$7)

整體體驗
永順的菜品看似簡單,卻將茶餐廳的經典元素發揮到極致。沙嗲汁的獨門配方、炸豬扒的火候掌控,以及奶茶的絲滑口感,均體現出老字號的功力。雖價位略高於普通茶記(人均約$66),但質素對得起價格。

小缺點:坐位略擠迫 ,用餐高峰時段略顯嘈雜,且需留意營業時間(下午5:30收工)。

總結與推薦
若想體驗元朗地道的沙嗲風味,永順絕對是首選。建議避開週末正午時段,選擇下午時段前往,既能避開人潮,又能悠閒享受美食。下次目標鎖定「邪惡芝士流心蛋豬扒三文治」,繼續探索這家「沙嗲專門店」的驚喜!

1900 views

評分:★★★★☆(4.5/5)
回頭指數:必定再訪!
2025-03-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$66 (Tea)
  • 炒牛肉雪菜沙爹汁福麵
  • 炸豬扒
2025-03-21 891 views
對我嚟講,個沙嗲牛肉醬汁好鹹,可能因為落得太多醬汁,牛肉 ok gei個豬扒唔熱,同埋我嗰塊好肥 🥲反而第一次嚟食嘅時候, 唔知道佢沙嗲牛肉出名,叫咗鹹牛肉抄蛋米粉仲好味
個豬扒唔熱,同埋我嗰塊好肥 🥲

2025-03-21
$63 (Breakfast)
2025-03-17 943 views
星期日瞓醒覺,同大寶貝去咗元朗永順食沙嗲牛肉麵,真係一個充滿地道風味嘅早餐體驗!永順雖然係一間街坊小店,但食物質素絕對唔輸蝕。我哋叫咗招牌沙嗲牛肉麵,沙嗲醬濃郁得嚟又唔會太鹹,帶少少花生香氣,牛肉片切得薄身,煮得剛剛好,嫩滑唔韌,麵條彈牙有咬口,吸滿沙嗲汁,每一啖都好滿足。另外,我哋仲加咗份炸雞翼,外皮炸得金黃酥脆,內裡肉質依然juicy,配埋沙嗲汁一齊食,味道更加豐富。飲品方面,凍奶茶茶味香濃,奶滑唔澀,完美襯托成個早餐。雖然餐廳環境比較簡單,但勝在乾淨企理,而且價錢親民,性價比超高。服務方面,啲姐姐雖然好忙,但態度依然友善,上菜速度好快,完全唔使等。總括嚟講,永順嘅沙嗲牛肉麵同炸雞翼絕對係元朗嘅隱世美食,鍾意地道風味嘅朋友一定要嚟試吓!
2025-03-10 1920 views
好耐冇入元朗😛今次跟住沙嗲關注組搵食😙嚟到新裝修後嘅沙嗲老店😆週末下午4點嚟到,遠遠已經見到人龍😨估唔到呢個鐘數都咁多人食,仲要人龍keep住都有😅不過大家都好合作,食得快走得快,所以等咗大概3個字就可以入座🥰🧀芝士流心蛋炒牛肉三文治 ($33) (烘底+$3) 食三文治一定要烘底😆熱辣辣又香脆嘅麵包夾炒牛肉本身已經加哂分,再夾住熱熔芝士同流心蛋,真係睇到都流口水🤤麵包索哂啲蛋汁,咬落去蛋香爆發🤩半溶嘅芝士配合牛肉,口感豐富👍🏻呢個三文治叫人驚喜😌真係必叫😍🥘炒牛肉沙嗲出前一丁 ($34) 學咗個進階叫法😎自選麵唔係揀沙嗲牛肉,而係揀炒牛肉再加沙嗲汁😌炒牛肉比沙嗲牛多咗份焦香,肉質更有𡁻勁😋沙嗲汁果然唔錯,有花生香又唔會死咸👍🏻呢個叫法真係要bookmark低🤫🍖炸豬扒拼雞翼 ($30) 🍹凍檸水 ($17)

🧀芝士流心蛋炒牛肉三文治 ($33) (烘底+$3)
芝士流心蛋炒牛肉三文治

炒牛肉沙嗲出前一丁
🥘炒牛肉沙嗲出前一丁 ($34)
炸豬扒拼雞翼

🍖炸豬扒拼雞翼 ($30)
🍹凍檸水 ($17)

芝士流心蛋炒牛肉三文治
炒牛肉沙嗲出前一丁
炸豬扒拼雞翼
2025-03-09 1304 views
最近我到訪了位於元朗的永順沙嗲牛肉專門店,這家店以其獨特的沙嗲牛肉而聞名。當日,我點了一碗沙嗲牛肉、回鍋肉的通粉以及一份開心果西多士,這頓餐點令人印象深刻。沙嗲牛肉首先,沙嗲牛肉的味道非常濃郁,牛肉切片厚實,經過適當的醃製,肉質鮮嫩,搭配上香濃的沙嗲醬,讓人一試成主顧。湯底則是微辣,搭配通粉,讓整碗麵條吸滿了湯汁,口感滑順,十分過癮。回鍋肉的通粉接下來是回鍋肉的通粉,這道菜的選擇令人驚喜。回鍋肉的味道香辣可口,肉質多汁,與通粉的搭配非常合適。通粉吸納了肉汁,吃起來特別有滋味,是一個很好的選擇。開心果西多士最後,開心果西多士作為甜品,讓整餐畫上完美的句號。西多士外脆內軟,再加上香濃的開心果醬,甜而不膩,讓人意猶未盡。總結整體來說,永順沙嗲牛肉專門店的食物質素相當高,每道菜都有其獨特的風味,特別是沙嗲牛肉,值得一試。環境簡潔舒適,非常適合與朋友聚餐或家人共享美好時光。下次再來元朗時,我一定會再次光顧!

沙嗲牛肉

回鍋肉的通粉

總結

2025-01-18
15 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2025-03-07 922 views
每次要排隊排10至20分鐘,絕對可以接受,都冇所謂啊,排隊移動速度好快!今次order 沙嗲牛肉米線+奶茶紅豆冰,成碗麵好鹹湯面湯底都好濃,可能配米線差少少,有分別,福麵應該係最傳統最優秀的!今次係第一次去呢間食沙嗲牛肉,整碗麵好鹹,主角是出色的牛肉,好薄有紋理好入味好腍好美觀,今次跟個凍奶茶紅豆冰,個人很喜歡飲奶茶紅豆冰,因為很匹配很夾的! 值得一提,整體員工很窩心,有禮貌,雖然地方很迫、坐得非常唔舒服, 食物配搭有水準,值得再來幫襯啊
2025-02-24
15 Minutes (Dine In)
$51 (Lunch)
2025-03-01 1091 views
作為元朗名物嘅永順,成日都排長龍,今日有朋友由港島區嚟元朗,當然要帶佢一試!我哋叫左沙嗲牛肉蛋蟹皇麵、煎豬扒、炸豬扒,仲有凍檸茶同凍齋啡。食物味道有信心保證, 我個人認為沙嗲牛肉真係出色,沙嗲醬香濃,肉質嫩滑,食落去唔會油膩,真係夠味!而煎豬扒就更加唔使講,外脆內嫩,唔會硬,咬落去好有嚼勁,配上少少醬汁,味道更加提升!下次我想試下佢哋嘅開心果西多士,聽講都幾好食,期待!不過,去嘅時候要小心,如果架車泊路邊,真係好易被抄牌,記得留意埋呢個細節,唔好俾麻煩影響心情!總體嚟講,永順嘅食物味道不錯,樓面姐姐服務都幾好,座位雖然密,但好有茶餐廳風味!

2025-02-26 1013 views
其實平時對沙爹牛麵麻麻哋,但因為同朋友食佢又鍾意食沙嗲牛麵,所以就試吓嚟到元朗試吓呢間永順。咁啱因為要去大樹下還神,所以一早嚟食咗個早餐先。但其實一朝早八點幾鐘已經需要排隊,只係等咗10分鐘到唔使排太耐。一早嚟到其實已經爆曬場,今次就選擇咗沙嗲牛麵,另外就配咗炸豬扒豬。沙嗲牛麵,份量非常,而且沙嗲湯底非常濃郁,唔會太咸,鍾意沙嗲牛嘅,你一定唔可以錯過。另外炸豬扒,肉質好鬆化,而且大大份,可以點一份。

咁啱因為要去大樹下還神,所以一早嚟食咗個早餐先。

另外炸豬扒,肉質好鬆化,而且大大份,可以點一份。
2025-02-25 938 views
自從永順裝修咗之後好耐都冇再去過食,因為假日實在太多人排隊成日滿座,今日難得平日放假,一於扚起心肝去食個靚早餐。我今次一個人去食比較容易攞位並不需要等,叫咗每次都必點嘅沙嗲牛麵同埋凍奶茶,另外加咗塊炸豬扒。佢個沙嗲牛湯底依舊一樣咁濃郁,我忍唔住飲多咗幾啖湯,雖然我都知道係好邪惡。凍奶茶樣都係咁好飲,甜度適中好啱我口味。個炸豬扒上嚟嗰陣都夠熱,本身佢個調味比較偏淡,所以我點埋辣椒醬食。都係一餐滿足嘅早餐🤓
  • 沙嗲牛肉公仔麵
2025-02-21 1245 views
想食呢間沙嗲牛已經一段時間,之前嚟過一次,見到條隊好長又肚餓就走咗,今日見有啲時間就決定排下平日大概12點幾嚟到,兩個人等咗15分鐘左右,可能附近啲人都趕住食完返工😅值得一提嘅喺呢度分咗鮮牛肉(可以加沙嗲汁),沙嗲牛同埋炒牛肉👅鮮牛肉煎豬扒通粉加沙嗲汁,熱鴛鴦牛肉好嫩滑👍沙嗲汁濃郁帶微微花生香,撈均之後成個通粉都好夠味😋雖然濃郁但食完都不至於太口渴通粉口感彈牙煎豬扒都好出色,煎得夠香肉質夠腍唔乾鴛鴦個底幾香(見到對面有對情侶一個人叫咗沙嗲牛,如圖,一個叫咗炒牛肉,兩款個樣都好吸引🤩 仲濃郁過我哋嘅鮮牛加沙嗲汁😂 下次一定要試吓!)👅鮮牛油西多士啱啱炸起熱辣辣👍 唔油膩裏面有花生醬但唔算多,我同朋友都覺得可以加多啲會再香啲😁整體都係出色😋 會再嚟試下沙嗲牛同炒牛肉😎

👅鮮牛肉煎豬扒通粉加沙嗲汁,熱鴛鴦
煎豬扒鮮牛肉加沙嗲汁通粉,熱鴛鴦

牛肉好嫩滑👍
沙嗲汁濃郁帶微微花生香,撈均之後成個通粉都好夠味😋
雖然濃郁但食完都不至於太口渴
通粉口感彈牙
煎豬扒都好出色,煎得夠香肉質夠腍唔乾
鴛鴦個底幾香
煎豬扒沙嗲牛麵

👅鮮牛油西多士

啱啱炸起熱辣辣👍 唔油膩
裏面有花生醬但唔算多,我同朋友都覺得可以加多啲會再香啲😁

整體都係出色😋 會再嚟試下沙嗲牛同炒牛肉😎
2025-02-06
15 Minutes (Dine In)
$43 (Lunch)
煎豬扒鮮牛肉加沙嗲汁通粉,熱鴛鴦
2025-02-13 1577 views
這家人氣沙爹牛,未到九時,已經客滿。沙爹牛煎旦麵沙爹牛煎旦麵真可口,沙爹汁味道濃厚又惹味,而且有少少花生味,味道層次豐富,牛肉片口感柔軟又入味,正!沙爹牛芝士三文治這沙爹牛芝士三文治超正!麵包烘得脆,沙爹牛惹味又juicy, 啖啖肉,肉質柔潤,加上流心芝士,味道好夾,正!奶茶口感順滑,有茶味又不澀口,幾ok.

這家人氣沙爹牛,未到九時,已經客滿。

沙爹牛煎旦麵

沙爹牛芝士三文治

肉質柔潤,加上流心芝士,味道好夾,正!

奶茶口感順滑,
有茶味又不澀口,幾ok.
2025-02-10
Type of Meal
Breakfast
2025-01-26 1796 views
沙爹牛肉麵加炸豬扒,兩客聲稱一丁麵要加$2,另一客福麵沙牛基本上係沙爹汁加鮮牛,牛肉一掂湯即刻「脫光」,普通灰色熟牛肉,並非一齊煮成,冇沙爹入味牛肉幾靚,嚿嚿幾滑沙爹汁唔會太甜,冇特別香,普通聲稱一丁,完全唔覺,份量一碗正常、一碗多個加底。似乎係烚定係筲箕隨手拿出,並非一個個made to order炸豬扒一面脆一面濕,皮肉分離,偏紅,血色好,揀全熟至敢食招牌蛋、芝士、牛肉三文治。牛肉炸嘅,旦少到唔多覺,有外冷內熔化片裝芝士。ok,唔難食,亦唔特別餐牌有挑戰性,令人費煞思量服務員友善,地方太迫,比佢撞撞左兩次,包括膊頭被批踭整體普通,係附近試吓冇所謂,為佢哋特登入元朗就不值
沙爹牛肉麵加炸豬扒,兩客聲稱一丁麵要加$2,另一客福麵

牛肉幾靚,嚿嚿幾滑

沙爹汁唔會太甜,冇特別香,普通

炸豬扒一面脆一面濕,皮肉分離,偏紅,血色好,揀全熟至敢食

餐牌有挑戰性,令人費煞思量

服務員友善,地方太迫,比佢撞撞左兩次,包括膊頭被批踭

整體普通,係附近試吓冇所謂,為佢哋特登入元朗就不值
淨沙爹汁加牛肉,唔貴,|
微紅炸豬扒,一面脆,一面濕,皮肉分離
微紅炸豬扒,一面脆,一面濕,肥肉分離|
沙嗲汁牛肉麵,無法感覺一丁
我願稱之為沙嗲牛麵的𝐍𝐨.𝟏!雖然完美感受到價錢收到通脹節節上升(記得幾年前$𝟒𝟎就夠…)不然依然無阻本人來吃!———✤ 招牌爆炒牛肉麵套餐|$𝟓𝟎 𝐇𝐊𝐃這款套餐估計新新加的(以前沒有喔!)套餐這款麵裡面已經有𝟐條雪菜~不需要另外再加!爆炒過的牛肉別有一番焦香風情,味道口感更佳,不過湯頭會相對比較淡一丟丟~✤ 自選兩餸麵餐|$𝟒𝟑 𝐇𝐊𝐃選擇了沙嗲牛肉(+$𝟏𝟑)+炸豬扒(+$𝟕),埋單$𝟔𝟑🥶沙嗲牛肉配料令湯底倍!加!濃!郁!花生味超特出!炸豬排也是必𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫 𝐢𝐭𝐞𝐦,口感𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲鬆化,份量也很足!
———
✤ 招牌爆炒牛肉麵套餐|$𝟓𝟎 𝐇𝐊𝐃

✤ 自選兩餸麵餐|$𝟒𝟑 𝐇𝐊𝐃
  • 炒牛肉
沙嗲牛肉麵係污嘴狗早餐最常嗌嘅嘢~一於去試吓沙嗲牛肉專門店有咩咁特別先🤨去到店舖已經見到長長人龍(相信咩時間去都要排隊)~但等位都算快,只係等咗半個鐘左右!環境唔係好舒適(要搭枱)~但勝在性價比同食物味道搭救🤩污嘴狗會形容為平時食唔到嘅沙嗲牛肉麵,都好值得一食再食💓𝑭𝑶𝑶𝑫𝑺1〉自選麵 - 沙嗲牛肉+牛餐肉+福麵  $37(大推薦🌟)價錢嚟講唔貴,但係個沙嗲醬味道同平時食嘅真係有分別!沙嗲醬完全融入哂落個湯,味道濃郁,帶有少少香辣,花生醬味唔重~而且有福麵選擇,都比較少有~麵條吸哂沙嗲醬嘅濃味!好好食!2〉自選麵 - 沙嗲牛肉+雞翼+蟹王麵  $48 (大推薦🌟)可以揀蟹王麵幾特別~大家都值得一試,同平時嘅麵質唔同,配沙嗲牛肉食更加吸到個湯嘅香濃!雞翼麵唔錯,炸得好香口!3〉芝士流心炸豬扒三文治 $32(烘底)真・芝士流心幾乎可以拉絲~芝士份量唔孤寒!炸豬扒好味好香,同埋都幾大塊!不過如果下次食可以當餸叫炸豬扒,唔洗另外叫三文治都得-𝑫𝑹𝑰𝑵𝑲4〉凍奶茶$18 (推薦🌟)茶味好濃,帶出茶香,少甜就剛剛好~唔苦澀,又夠滑!-環境.7/10服務.8.5/10人均.$50-80污嘴狗覓食指數

𝑭𝑶𝑶𝑫𝑺

3〉芝士流心炸豬扒三文治 $32(烘底)

𝑫𝑹𝑰𝑵𝑲
4〉凍奶茶$18 (推薦🌟)
茶味好濃,帶出茶香,少甜就剛剛好~唔苦澀,又夠滑!
環境.7/10
服務.8.5/10
人均.$50-80
污嘴狗覓食指數.9.5/10
#污嘴狗 #hkfoodie #hkfood #food #hkig #instafood #foodie #hkfoodblogger #hkpics #hkrestaurant #hkrestaurants #streetfood #美食 #好吃 #吃 #出去玩 #美味 #美食分享 #美食愛好者 #美食攝影 #美食旅行 #美食料理 #美食相機 #美食玩家 #美食小吃 #元朗 #茶餐廳 #沙嗲牛肉
2024-12-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
今天中午約了住在元朗的舊同事相聚,順便去吃經典的永順沙嗲牛肉。店門外長長的人龍證明食店的沙嗲牛肉很吸引,等了二十多分鐘終於可以入店點餐。店內座位多,但枱與枱之間空間較窄。到店前預先看了餐牌,心裡已決定了點沙嗲炒牛肉銀絲米粉和開心果西多士。😋沙嗲炒牛肉銀絲米粉整碗麵覆蓋著滿滿的沙嗲汁,牛肉和米粉份量多。牛肉鮮嫩又沒有根,容易入口。牛肉經炒過後,邊位有少許焦香特別好吃。果然選取炒牛肉是明智之選。開心果西多士店員送上的開心果西多士如店外張貼的海報一樣,西多士上有煉奶和很多開心果碎,增加口感。餡料是開心果醬,味道濃郁。這款邪惡的甜點不可獨食,與他人分享最適合,吃多了有點甜膩。
2024-12-14
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)