2016-08-16 479 views
同媽媽亂逛亂撞,睇左幾間唔岩食,無心插柳入左來,先知道呢間係同事之前講過幾好味的,點知唔使出去食都遇到。果然無失望,個雞扒食第一塊已經覺得好味,最終同媽咪忍唔住叫多客,食唔哂都要打包聽日帶飯。
  • 燒雞扒
2016-08-16 1256 views
榮式雞扒在香港仔都開了一段不短的時間了,由一開始好想好想去試,到現在,仍未的起心肝。因為聽到太多太多的差評。所以每次都打消到這裡食一餐的念頭。不過,都總是有第一次,因為人人口味都不同,好多野要自己親身試過才知合不合適自己。當天5時多,餐廳內幾樂乎只有一檯(因為其他檯是店員們自己坐著).而且餐廳內,燈光不明亮,再加上店員的笑罵聲,感覺好像去了旺角的MK 店…這是我第一個感覺,但是店員在工作上,還是OK的。燒扒雞飯 hKD 47.00本人覺得算是貴的了,一個雞扒飯要47元。而且上檯,好頹廢…就似是茶餐廳的頹飯…但不得不說,在這樣不討好的外貌下,味道卻是不錯。雞扒燒得香甜,醃製方面做得很好,入味。而雞肉燒得不乾,多汁軟滑。另外,飯上配有鼓油汁,也是偏甜,很易入口。而在碟邊,有少量的醃菜粒,酸酸甜甜好開胃,而且幫助解雞油的膩口。炸軟殻蟹 HKD 35.00這個可以不用點了,因為我們食到的這個炸軟殻蟹一點味道都沒有。是一點都無!到底是忘了落鹽還是怎麼了呢?令人不解。飲品方面,凍朱古力是跟餐的,加HKD 4.00, 略嫌稀了點。另外是單點的凍鹹檸蜜 HKD 17.00個人覺得不錯,夠甜,但感覺上是

這是我第一個感覺,但是店員在工作上,還是OK的。
燒扒雞飯 hKD 47.00
炸軟殻蟹 HKD 35.00
另外是單點的凍鹹檸蜜 HKD 17.00
個人覺得不錯,夠甜,但感覺上是加了糖水而不是蜜糖。
但是總括來說都還可以,不過不失。
2016-06-12 607 views
今朝落左黎食個早餐吾知係米太晏先落黎再加上係星期日佢可能一早整定左個包吾洗煩所以個包係吾脆又吾熱😒個邊太硬同中間位林左@@個蛋就同平時食果d一樣,普通啦至於個雞排…er… 比起灣仔果間店我覺得縮左水haha同埋黑椒味太重,不過都好食ge
今朝落左黎食個早餐
吾知係米太晏先落黎再加上係星期日
佢可能一早整定左個包吾洗煩
所以個包係吾脆又吾熱😒
個邊太硬同中間位林左@@
個蛋就同平時食果d一樣,普通啦
至於個雞排…
er… 比起灣仔果間店我覺得縮左水haha
同埋黑椒味太重,不過都好食ge
2016-05-11 715 views
榮式ge雞扒 食幾多次都係覺得,醃得入味,揼到好薄等可以燒得均勻d, 肉質係好嫩juicy! 雖然好想食雞扒烏冬$42 得一塊大雞扒,作為精明消費者黎講 都係敵不過招牌雞扒飯$47,足足兩塊一樣size ge 大雞扒 唯一不足係飯底太過濕稔!小食都係做得唔錯,叫左個脆蔥金茄子$20!炸得通透之餘仍保留到茄子完全鮮艷紫色,抵讚
榮式ge雞扒 食幾多次都係覺得
唯一不足係飯底太過濕稔!

脆蔥金茄子
青檸梳打
脆蔥金茄子
青檸梳打
2016-04-18 610 views
之前食過一次,覺得食物吾錯,今日再幫襯,但真係差天共地。同樣叫了最出名的佳偶天成飯,沙爹肥牛撈丁加兩杯凍檸茶,14:28pm入單,先到兩杯飲品,到14:48pm仍然未有得食,反而遲我落單就有得食,見另一檯客追單,員工大大聲話麵要等十五分鐘,等多陣啦,客人就話等左超過廿分鐘有多,吾等,跟住取消張單走左。我再繼續等,三點鐘我碟飯終於到,兩舊藕餅一切開,裡面未熟兼散哂,飯更是凍的(正常應該係有煙出或者係熱嘅),向員工反映,只見急急收走兩件生藕餅,想影相都吾得,五分鐘後,肥牛丁到了,只有兩片肥牛都吾係問題,但沙爹醬撈麵pat醬就咁放面同咸到入吾到口,同時間,另一客人入舖,同樣叫佳偶天成飯,但五分鐘就上餐,即時問員工攞投訴電話,卻獲遞上一張價錢單張,後來另一員工走上前問咩事,有員工大大聲話有人要投訴呀!跟住更即時收走果碗咸死嘅沙爹醬肥牛丁,我真係覺得好吾尊重客人同好無誠意,最後埋單,兩杯凍檸茶加一碟佳偶天成飯,收左我$64,但兩舊生藕餅無食過,點解吾係收雞扒飯價錢呢?算數,如果吾係之前食過一次覺得好好食,我一定吾會黎,經過呢餐,更加確定就算吾駛錢我都吾會再幫襯。後話,我吾想知呢間食店老闆係點樣培

後話,我吾想知呢間食店老闆係點樣培訓員工嘅顧客服務,但我要嘅係總公司嘅投訴電話,吾係舖頭電話。
2016-04-17
$64 (Lunch)
2016-03-26 286 views
咁岩同媽媽食飯五知食咩😂諗起呢間野開左幾個月, 分店口碑五差又五貴既餐廳就決定試下😋其他受歡迎既分店推介大熱既胡椒豬肚湯($48)本身見到個堡咁平好似幾抵食 點知完全無咩特別😿😿事實上除左個生菜籃(which is得四五塊生菜)同d蘿蔔之外就無咩食💩有三四舊超瘦超鞋既雞同一個湯匙裝得曬煲到質感五知食緊咩既豬腸既😢其實五係難食既, 個湯幾香胡椒味冬天飲岩曬 但係講到ok多人推介又無咩特別所以有d失望啫..榮式燒雞扒點可以五叫榮式雞扒!!!塊雞係嫩滑多汁既😌😽但係好笑在佢好推介呢個話係烤雞扒會逼曬d油出嚟 咁我呢個長期減肥既人當然踴踴欲試 點知完全not the case😂都真係幾油下 不過係幾香嫩😌呢個軟殼蟹絕對推介!!!原隻即炸好香脆😍個蟹已經大過手掌啦抵食過日本餐廳好多😭炸粉五厚全部熱辣辣😋嚟到就算自己一個都真心要試因為好味到你一定自己食得曬👅炸茄子又係另一個驚喜(五記得幾錢sorryyy)😤極度滿足既外脆內軟😚仲要上面d木魚都好好食💗份量亦五少架夠曬兩三個人分💪最後仲食左鱆魚蓮藕餅($30)都好香幾好食😌(up五到張相💩)得三塊但係都有手掌咁大既😗本身想叫韓式蓮藕餅既但店員特登提得
最後仲食左鱆魚蓮藕餅($30)都好香幾好食😌(up五到張相💩)得三塊但係都有手掌咁大既😗本身想叫韓式蓮藕餅既但店員特登提得兩塊五太抵食 結果嗌呢個都幾好😆
總結幾滿意幾抵食~店員雖然多野講但係態度幾好😌
2016-02-06 265 views
年廿八晚去買衫行過行人隧道,見到佢棟咗塊牌喺度,於是夜晚去試。叫咗雞扒鰻魚飯,豬肚鍋以及咖哩牛腩鍋,價錢50至60幾,算係幾相宜嘅晚飯價錢。雞扒鰻魚飯算係比較驚喜,只係62蚊但條鰻魚都有3至4吋長,雞扒就Double長。雞扒食落的確有燒雞扒嘅香,亦都十分惹味,不愧鋪頭叫做燒雞扒,鰻魚水準就算正常,但62蚊嚟講算唔錯。豬肚鍋配個白飯就53蚊,個湯底就算普通好飲嘅,胡椒夠辣,得13度用嚟辟寒最正,但湯底啲蘿蔔好淡,而且配菜得幾條菜同2條響鈴,似乎少咗啲。咖哩牛腩鍋本來配麵包嘅,但佢就送咗白飯嚟,問佢點解,佢話賣晒麵包,我心諗“我一定要白飯嘅?”於是扣咗少少印象。而且咖哩偏甜而且香味欠奉,咖哩嚟講只係一般至不及格,所以大家食呢間,都係推介食雞扒嘞。
2016-02-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$55 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
  • 雞扒鰻魚飯
2016-02-05 201 views
到榮式燒雞外賣自取普通的燥肉雞扒飯但等了差不多20分鐘原來服務員忘記了落單而大熱天時雖店內有位但不許於店內等候外賣結果在催了差不多三四次大約45分鐘外賣才出雖然最後外賣出了但店員沒有任何道歉 服務態度有待改善
到榮式燒雞外賣自取普通的燥肉雞扒飯
但等了差不多20分鐘原來服務員忘記了落單
而大熱天時雖店內有位但不許於店內等候外賣
結果在催了差不多三四次大約45分鐘外賣才出
雖然最後外賣出了但店員沒有任何道歉 服務態度有待改善
2015-08-21
Waiting Time
45 Minutes (TakeAway)
$60 (Lunch)
2015-11-28 263 views
話說有一晚返香港仔,知道新開左呢間榮式咁就入去叫左兩個榮式雞扒飯外賣加2杯凍檸茶返到屋企打開個飯盒嘩…有2塊好長既照燒雞扒呀…又有d菜個雞扒唔會太韌,或太老,岩岩好檸茶又唔會太甜,甜道岩岩好下次試其他
返到屋企打開個飯盒
嘩…有2塊好長既照燒雞扒呀…又有d菜
個雞扒唔會太韌,或太老,岩岩好
檸茶又唔會太甜,甜道岩岩好
下次試其他
2015-11-13
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$48 (Dinner)
  • 榮式照燒雞扒飯
2015-08-09 421 views
一到午餐時段, 我們同行6人興致勃勃去榮式雞扒!數星期前, 我已經嘗試過榮式雞扒+藕餅飯的配搭份量大而好味故這次欲嘗試它的粉面, 於是選擇了雞扒湯烏冬結果....... 十分失望.......湯底溫度不夠熱, 沒有沸騰的溫度加上烏冬質感十分軟兩者加起像烏冬淋了湯後被放置了一段時間而且最令人失望的是唯一一塊雞扒竟然纏著一條長髮!除此外, 烏冬的份量比飯的份量少很多建議大胃的朋友選擇飯的配搭!
一到午餐時段, 我們同行6人興致勃勃去榮式雞扒!
數星期前, 我已經嘗試過榮式雞扒+藕餅飯的配搭
份量大而好味
故這次欲嘗試它的粉面, 於是選擇了雞扒湯烏冬
結果....... 十分失望.......
湯底溫度不夠熱, 沒有沸騰的溫度
加上烏冬質感十分軟
兩者加起像烏冬淋了湯後被放置了一段時間
而且最令人失望的是唯一一塊雞扒竟然纏著一條長髮!
除此外, 烏冬的份量比飯的份量少很多
建議大胃的朋友選擇飯的配搭!
2015-08-07
$46 (Lunch)
2015-07-13 687 views
香港,一個人滿之患的地方。在香港仔也不例外,尤其是在星期日公眾假期情況更加惡劣。想食個早餐,都不是話咁易在舊大街的翠華門囗,動不動也有二三十人在輪候。幸好,在街頭新開的榮式燒雞扒竟然也有早餐提供,見到又有空位,梗係入去試下。選擇不算太大,大路野,勝在價錢公道。C1:估不到意式多士不是一般的白麵包,比平常食開的有咬囗,新鮮囗感招牌菜雞扒煎得好香好脆肉汁仍鎖在雞扒不會太硬可惜濃湯通粉卻不屑一提得個咸字B2:比雞扒餐遜色,茄汁豆是罐頭貨色凍冰冰的幸好午餐肉夠大塊,無呃秤
香港,一個人滿之患的地方。
在香港仔也不例外,
尤其是在星期日公眾假期
情況更加惡劣。
想食個早餐,都不是話咁易
在舊大街的翠華門囗,
動不動也有二三十人在輪候。
幸好,在街頭新開的榮式燒雞扒竟然也有早餐提供,
見到又有空位,梗係入去試下。
選擇不算太大,大路野,勝在價錢公道。
C1:
估不到意式多士不是一般的白麵包,
比平常食開的有咬囗,新鮮囗感
招牌菜雞扒煎得好香好脆
肉汁仍鎖在雞扒不會太硬

可惜濃湯通粉卻不屑一提
得個咸字
B2:
比雞扒餐遜色,
茄汁豆是罐頭貨色凍冰冰的
幸好午餐肉夠大塊,無呃秤
Other Info. : 服務十分好,唔怕麻煩,落左order都肯幫手換檯,無黑口黑面
2015-07-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$32 (Breakfast)