2019-08-23 94 views
今日在荔枝角睇完戲 朋友帶我去福榮街食飯佢話之前食過覺得唔錯 的確坐落地方寬敞 服務員熱誠招待 餐廳間市唔單止有小菜食重有點心供應 間唔中飲過夜茶都唔錯不過我地今晚叫小菜食 㨂左辣子骨有啲似避風塘排骨咁 外面望落有點乾原來係外脆內嫩 入口帶點微微嘅辣 咬落肉質好juicy 好惹味再黎順德煎焗魚頭 餐廳用沙煲上 勁大個魚頭煲底有好多蔥 薑 蒜頭同埋蔥頭 一打開蓋勁香魚頭炸得好香脆 食落仲有好香嘅薑蔥味最後再叫多個花膠海味雜菜煲 用料十足有花膠 魷魚 大蝦乾 菇 粉絲同雜菜食完二樣濃味小菜 食番個青青地的菜煲 十分夾最後餐廳仲送埋糖水 真係大滿足
今日在荔枝角睇完戲 朋友帶我去福榮街食飯
有花膠 魷魚 大蝦乾 菇 粉絲同雜菜
食完二樣濃味小菜 食番個青青地的菜煲 十分夾
最後餐廳仲送埋糖水 真係大滿足

2019-08-22 74 views
今日朋友來到公司找我吃午餐,知道附近有間食點心不錯就話過去吃午餐,去到都不少人食緊,所以最後坐了大桌,見到餐紙有A+B的點心選擇,最後就選了一個再加點心,最後結帳都不貴而且仲要好飽肚。叫了貴的雙併,生煎虎皮尖椒原來仲有魚肉,煎得好香而且仲有點辣十分惹味,再配鮮蝦腸,蝦堅大隻而且腸粉都幾滑身。其他就叫了蟹籽燒賣,豬肉十足而且好軟熟又夠熱好香。飲茶當然要食包點啦,就叫了蠔油义燒包,燒汁都幾好味,包又軟熟多料。陳村粉蒸排骨,排骨好入味而陳村粉幾滑又多。海哲燻蹄很久沒有吃了,海哲口感爽口又有點辣度開胃,燻蹄份量都幾多又多肉,最後仲要吃不完添。

Lunch
2019-08-21 59 views
屋企附近原來開左間新酒樓今日同未來女朋友去試!點心種類同一般酒樓差不大,好多大眾化選擇,而且點心價錢非常平! 假日特價點心都係14 15蚊起,好多人黎飲茶!太多野想食,同小女人點到成枱都係!蝦餃燒賣整我頗有水準,兩款都皮薄餡靚,燒賣肉味夠香,蝦餃蝦味夠鮮,正👍🏻可能都近午市,有水煮牛同口水雞,我地都點左黎試。口水雞幾特別,表面既好似豆豉,依落夠香但又唔太辣,幾開胃水煮牛肉超正! 要左小辣都好夠辣,最好多搶既係入邊既粉絲,完全吸哂辣椒既香同辣,非常惹味,而牛肉夠厚夠滑,食到lam lam利😋
屋企附近原來開左間新酒樓今日同未來女朋友去試!

太多野想食,同小女人點到成枱都係!

可能都近午市,有水煮牛同口水雞,我地都點左黎試。

口水雞幾特別,表面既好似豆豉,依落夠香但又唔太辣,幾開胃

水煮牛肉超正!
2019-08-21 71 views
朋友同我講呢間新開既中菜館D小菜幾好食,坐得又舒服,好啱一大班人晚飯聚會,今次就來試試。ㄧ去到就見到鹽焗奄仔蟹做緊推廣,見價錢合理,叫了一隻焗來試下。大大隻既奄仔蟹,仲大過手掌,裡面係爆晒膏,比大閘蟹還要多膏,而且係好新鮮既,味道係鮮既。蟹肉厚又鮮甜彈牙,由於用左蒜頭鋪起底黎焗,連同吸收咗蒜香同埋鹽味,食落更加惹味,真係食到舐舐脷。艇皇炒蜆份量都大一大碟,嫩滑既蜆肉配上辣椒黎炒好惹味,味道比鼔椒炒效果更好,始終蜆肉加一點辣係更惹味,用黎送飯一流。另外呢味脆皮牛腩都好特別,唔係道道有得食,廚師好巧手咁將牛腩炸起,炸過的牛腩沒有油膩感,外炸皮非常脆口,牛腩就彈牙,沾上蜜糖芥末醬就增加不少味道。甜品就有餐廳送既紅荳沙,陳皮又香,食落又甜又香,整體覺得十分抵食。

2019-08-20 59 views
飲茶嚟嚟去去都係食嗰幾間,今日就決定試吓新野,嚟深水埗呢間和味館食。呢間酒樓地方好大,而且好乾淨,坐得好舒服。佢嘅點心選擇都幾多,仲有燒味同甜品,重點係一啲都唔貴,兩個人嗌咗九樣餸,食到好飽,都唔使$200 ,真係好抵。蟹籽燒賣王燒賣啖啖肉,多肉汁得嚟仲有好香嘅冬菇味。和味蝦餃王蝦餃賣相好靚,入面嘅蝦好新鮮好彈牙,蝦餃皮唔算好厚,個人認為好好食。鮮蝦腸粉每條腸粉都有兩隻好大隻嘅鮮蝦,腸粉皮都幾滑,好正。鮮蝦腐皮卷腐皮卷炸到脆卜卜,入面有好多料,有蝦、肉、馬蹄同西芹等,好有誠意。生煎虎皮尖椒呢道菜係用青椒包住好滑嘅魚肉再煎,青椒唔算太辣,同魚肉嘅味道好夾。燒腩卷從來都冇試過食燒腩卷,見到好似幾得意咁就嗌咗。其實係包入面有燒腩仔,口感幾特別,燒腩仔都好好食。鮮蝦炸雲吞個人最鍾意係呢款小食,雲吞入邊嘅蝦好新鮮,啲皮炸到脆卜卜,好正。奶黃流沙包流沙包雖然冇真係做到超級流沙,但係勝在餡料唔會過甜,唔會食一個就好滯。迷你珍珠雞佢叫迷你珍珠雞,但係上枱發現佢都唔係好迷你,一件大過我半隻手掌,內容都好豐富,有冬菇、雞肉、同埋鹹蛋黃,好抵食。

蟹籽燒賣王
燒賣啖啖肉,多肉汁得嚟仲有好香嘅冬菇味。

和味蝦餃王

鮮蝦腸粉
每條腸粉都有兩隻好大隻嘅鮮蝦,腸粉皮都幾滑,好正。

鮮蝦腐皮卷

生煎虎皮尖椒

燒腩卷

鮮蝦炸雲吞

奶黃流沙包

迷你珍珠雞
2019-08-20 1988 views
去長沙灣戲院時路經這間新開張的中菜館,本身喜歡吃小菜的我見餐廳光猛整潔,有空間感不迫夾,亦不嘈吵,又有電視共娛樂,不妨一試。茶芥 $8/位,送小食 - 淮鹽花生。例湯 《清補涼豬展燉螺頭 $128》份量有6-7碗,味道香濃有火喉。豬𦟌和螺頭都好腍,不會乾身,蘸點醬油很不錯。湯料還有滋陰的龍眼肉、淮山和薏米煲至很蓉,更覺湯很夠火喉。《酸菜魚 $118》很大盤,送上時已聞到陣陣酸香,令人唾涎。湯面可見酸菜和辣椒,更灑有菊花花瓣作點綴。雖然有辣椒,但只屬胡椒的提味辣度,麻而不辣,酸香開胃。魚肉不是一般的一片片,而是厚身一塊塊的鯇魚, 肉質很嫩滑,十分足料。除了有酸菜和辣椒之外,湯底亦有金菇、芽菜和蒟蒻粉絲,吸味又掛湯,整體色香味俱全。《胡椒煎魚卜 $98》第一次見這道菜式,很特別,一於試試!外層煎得微脆十分香口,魚卜入口先嫩後爽彈,很有咬口,微咸帶胡椒的味道很惹味,完全不用另配醬汁。香港很少有這款菜式,喜歡吃魚卜的朋友一定要來試試!職員親切,服務周到還送我們糖水。紅、綠豆沙各一碗,兩款足料而且煲得夠蓉,綠豆沙用上海帶,而紅豆沙亦用上陳皮,微甜之中增添香口,完全不會膩。很滿足和滿意的一頓晚飯。

茶芥 $8/位,送小食 - 淮鹽花生。

例湯 《清補涼豬展燉螺頭 $128》
份量有6-7碗,味道香濃有火喉。

《酸菜魚 $118》
雖然有辣椒,但只屬胡椒的提味辣度,麻而不辣,酸香開胃。

《胡椒煎魚卜 $98》
第一次見這道菜式,很特別,一於試試!

職員親切,服務周到還送我們糖水

很滿足和滿意的一頓晚飯。
2019-08-19
$200 (Dinner)
2019-08-19 60 views
平日返工坐全日都會想趁中午出去食野行下,咁啱今日有幾個同事一齊出去,就一齊去附近既和味館飲茶。之前靜係食過一次,餐廳經理都已經認得我地,好熱情咁同我地打招呼又特別比張靚枱我地,好有人情味。當然餐廳啲嘢好食先會再encore。我地全部叫點心,鮮蝦仁腸粉入面既蝦大大舊又彈牙,粉皮唔會太厚,煙靭度夠,快子夾唔會斷。健康燕麥糕第一次食,煙煙靱靱好香燕麥味,幾得意。蝦餃超大舊,皮夠薄,啲蝦又彈牙又有鮮味,緊係要叫兩籠唔好爭食喇。鮮蝦菜苗餃同樣新鮮,菜苗同鮮蝦調味啱啱好唔會太鹹。北菇綿花雞夠綿,雞亦都好嫩滑。牛肉球同時菜鯪魚球每樣一籠,兩樣都又大粒又細滑。南瓜餅內裡係紅豆榕,甜甜地當飯後甜品。

健康燕麥糕第一次食,煙煙靱靱好香燕麥味,幾得意。

鮮蝦菜苗餃同樣新鮮,菜苗同鮮蝦調味啱啱好唔會太鹹。

北菇綿花雞夠綿,雞亦都好嫩滑。

牛肉球同時菜鯪魚球每樣一籠,兩樣都又大粒又細滑。

南瓜餅內裡係紅豆榕,甜甜地當飯後甜品

2019-08-18 81 views
今晚放工喺附近食埋先番屋企,哩間中菜館新開未試過,就黎食下啦!新裝修好乾淨又靚,喺聯邦廣場果度地鋪。入到黎見到超大電視,勁呀!野食選擇都多,有小菜同海鮮等,好多都好吸引咁。小食 燒腩仔 $48皮脆!五花腩部位肥瘦均勻,出色。薯仔粒牛柳粒 $128一上台聞到好香,薯仔粒有炸過好正呀,牛柳粒入味又林,送飯最正。脆皮咕嚕肉 $98哩碟覺得最好味!最正係咕嚕肉真係做到脆皮嫁!好好食,酸甜真係好開胃,100分。黃金茄子、涼瓜 $68哩個做法第一次食,類似天婦羅做法,炸皮加左咸蛋黃好香口,涼瓜微甘,唔會好苦,好食。食完部長話送糖水俾我地,好好呀,陳皮紅豆沙正!
入到黎見到超大電視,勁呀!
野食選擇都多,有小菜同海鮮等,好多都好吸引咁。
小食 燒腩仔 $48
皮脆!五花腩部位肥瘦均勻,出色。
薯仔粒牛柳粒 $128
脆皮咕嚕肉 $98
黃金茄子、涼瓜 $68
食完部長話送糖水俾我地,好好呀,陳皮紅豆沙正!
Dinner
  • 脆皮咕嚕肉
由於有好朋友喺荔枝角附近返工,所以我行咗成個地鐵站嚟搵佢食飯🏃🏻‍♀️。呢排成日都食西餐同日本嘢,所以想飲茶食點心。喺福榮街見到呢間和味館雖然唔係酒樓,但都有點心喎,所以一於入去試下😀。餐廳都幾多人下,好彩部長好快就幫我哋搵咗張枱👍🏻,又唔使搭檯。午市有做套餐,同時又有好多特價點心,仲有優惠百搭1+1系列等等,所以都唔使睇原裝點心紙🙈。由於太肚餓,我哋兩個女仔竟然叫咗八樣嘢食🤪,諗諗下其實可能四條友都夠食......。等咗陣就有嘢食啦,見隔離檯有叫燒味,所以我哋都叫咗碟蜜味叉燒($78例牌),估唔到都幾大碟下,每人食咗好多嚿。叉燒大大嚿,肥瘦適中,唔乾身😌,唔錯。食咁多肉所以叫返碟菜🥬($22.8)中和下,餐牌有唐生菜同菜芯揀,但後者賣哂,菜正常無咩特別。點心方面,嗌咗兩set百搭,A魚肉釀茄子🍆+B椰汁咖啡糕☕️(A+B=$29.8)同埋A原籠馬拉糕🥧+C北菇棉花雞🐔(A+C=$38.8)。釀茄子有3嚿,一嚟到勁熱辣辣,應該係即煎🤤,正,而且比平日大嚿,有1.5倍到。馬拉糕唔算超大,但都分到六份,勝在夠鬆軟唔太甜。除咗點心set,仲叫咗蟹籽燒賣皇($15.8)同蟹籽釀魚肚($14.8)。

除咗點心set,仲叫咗蟹籽燒賣皇($15.8)同蟹籽釀魚肚($14.8)。我哋實在太肚餓,餓到傻傻哋同時叫咗棉花雞同釀魚肚兩樣勁似嘅點心😂,一人食到一籠,好彩都幾好味,魚肚同雞肉都幾足料,唯獨係冬菇得一粒,如果多返粒🍄會好啲。燒賣都好味(其實燒賣真係唔會難食得去邊哈哈),食到有蝦🍤。

最後撐住個肚都要食埋甜品,因為食甜品係用第二個胃架嘛(好似係)😋,其中一個set要咗椰汁咖啡糕,係凍糕來的(唔係泰式好煙韌嗰種),似奶凍,有三嚿,上層啡色下層白色,食落有濃濃嘅咖啡☕️味,我幾鐘意。食埋甜品真係完成咗好完滿嘅肥仔餐🤰。

總括嚟講,我推介喺附近返工或住嘅街坊嚟試下👍🏻,首先估唔到呢條街會有點心食,而且最重要係佢比平日酒樓午市平,仲有套餐揀,一盅四隻燒賣平日酒樓唔收你特點都大點啦,呢到竟然$16有找,勁抵;午市茶錢$8/位,另收加一。而且食物味道幾好,部長仲好關心我哋啲嘢食上齊未😂。餐廳應該係新開/新裝修,好新淨,環境夠光猛,而且好闊落,最正係有塊勁大嘅投影螢幕同幾部電視📺,啱哂搵地方睇大結局。

2019-08-16
$100 (Lunch)
2019-08-16 44 views
今日幸得朋友推介,去到長沙灣一間茶樓飲茶我地兩個人嗌左好多嘢食,點心熱騰騰,好似係新鮮出爐😍😍全部都好抵食,晏就飲茶有套餐組合,選擇都叫多同大路嘢,見到下午茶餐牌都好抵見到隔離枱嗌炒粉麵,份量都幾大,下次多d人會試下😋😋😋茶樓都幾大,又唔會話好逼,坐落幾舒服,最緊可有個大電視,睇英超就最正,搵次夜晚都可黎試下🤩🤩🤩係長沙灣返工就最岩搵同事一齊去飲茶喇,係一個聚腳嘅好地方,又唔太嘈,嘢食又幾好食,推介啊😉😉
今日幸得朋友推介,去到長沙灣一間茶樓飲茶
我地兩個人嗌左好多嘢食,點心熱騰騰,好似係新鮮出爐😍😍

見到隔離枱嗌炒粉麵,份量都幾大,下次多d人會試下😋😋😋

2019-08-16
今日去左長沙灣既和味館度飲茶,好耐無去茶樓飲茶喇和味館好大間,前身係新光黎既,新裝修無耐,地方夠大,唔會好逼,飲茶地方真係算坐得好舒服而且有好多食物選擇添我地嗌左「百搭午茶套餐」「燒肉飯加油菜」「蜜汁叉燒」「蟹籽燒賣皇」同「鮮竹牛肉球」「百搭午茶套餐」就走抵食實惠路線既我就叫左魚肉釀茄子加埋北菇棉花雞,魚肉釀茄子既茄子整得夠林加埋好香既魚肉,係意料之外既好味至於北菇棉花雞既雞好滑同有雞味,最突出係個魚肚,吸收左醬汁同埋雞菇味等等,有多重享受「燒肉飯加油菜」組合絕對係cp值爆表,夠平,而且質素好高,燒肉皮脆肉嫩,飯又夠大碗好值得嗌「蜜汁叉燒」係咁又樣入面最好食既,肉身燒得好好,而且半肥瘦,加埋薄薄的蜜糖,唔會太甜「蟹籽燒賣皇」好大粒,肉味好出,而且唔貴,cp值算唔錯喎「鮮竹牛肉球」嘅牛肉打得好好,食落去牛味係咁湧出黎,加埋喼汁,真係perfect match呀
今日去左長沙灣既和味館度飲茶,好耐無去茶樓飲茶喇
而且有好多食物選擇添

「百搭午茶套餐」就走抵食實惠路線既

「蟹籽燒賣皇」好大粒,肉味好出,而且唔貴,cp值算唔錯喎

2019-08-14
Lunch
  • 蜜汁叉燒
2019-08-14 62 views
今日lunch同同事去飲茶,多啲人可以叫唔同點心。呢度地方夠大,坐落唔洗迫住又乾淨,大大加分。飲茶蝦餃燒賣實叫啦,每樣四粒啱啱好分比四個人。蝦餃好大粒,外面腸粉皮好薄,入面蝦肉好新鮮好彈牙。原籠馬拉糕圓型咁,完完整整,又香又甜。臘味蘿蔔糕好香蘿蔔味,夠滑而且外面煎得脆脆地,好食!叉燒紅卜卜好新鮮好juicy,唔會太肥又香甜,好快已經比同事搶晒嚟食。煎釀虎皮椒用青椒包住細滑既魚肉,青椒同魚肉夾埋口感豐富,一開頭食到青椒味,食食下青椒既辣先慢慢出,好有層次感。

原籠馬拉糕圓型咁,完完整整,又香又甜。

臘味蘿蔔糕好香蘿蔔味,夠滑而且外面煎得脆脆地,好食!

2019-07-28 190 views
喺荔枝角地區返工。基本上所有餐廳都食過晒,今日下午茶時段去新開既粵菜館食野。下午茶,好抵$26.8 有兩碟我點左A+C組合再加一個香煎蘿蔔糕A. 花菇滑雞飯五肉一菇,裝到滿晒,食完已飽飽地C.排骨蒸腸粉四舊排骨,五條白滑無餡腸粉仔。腸粉好白好滑,我叫姐姐拎上一碟豉油加甜醬。非常正!無諗過甘幾蚊已經食飽左我。食飽咗見到咁厚身煎香表皮既蘿蔔糕都係要食兩啖先。一咬開原來係有臘肉蝦米。臘肉嘅味道令咁厚身既蘿白糕口感變得好豐富,唔點醬都好好食最後,因為太飽都係打包左回公司加埋茶水,埋單$51 。勁抵食!
下午茶,好抵

$26.8 有兩碟

我點左A+C組合再加一個香煎蘿蔔糕

A. 花菇滑雞飯
五肉一菇,裝到滿晒,食完已飽飽地

C.排骨蒸腸粉

無諗過甘幾蚊已經食飽左我。
食飽咗見到咁厚身煎香表皮既蘿蔔糕都係要食兩啖先。
香煎蘿蔔糕

最後,因為太飽都係打包左回公司

加埋茶水,埋單$51 。勁抵食!
$51 (Tea)
香煎蘿蔔糕
和味館其實由80年代做到今時今日,不嬲都係口啤非常好既一間粵菜!而家搬到去長沙灣,裝修仲要愈來愈靚!下午茶入座歎一歎佢入到去經理招呼好好,叫完嘢食等左陣就上菜了。首先就係脆皮燒腩仔米線好多燒腩仔下喎,所以就分開上左放入去係滿晒的燒腩仔肥瘦適中,個皮夠脆有位好肚餓既朋友話好鐘意食叉燒,經理真係加左幾舊比我地!點解可以咁好人睇下d蜜汁幾多😍好正呀!順帶一提,和味館設有燒味部,平時經過可斬靚料返屋企食。到了點心部份,經理話所有點心係即日整,點心師傅們日日凌晨4點就開始整點心,應付早市。所以肯定比大集團新鮮!果然,點心的確掂鮮蝦仁腸粉和味蝦餃皇呢兩款有蝦嘅點心一齊講啦,都係皮薄陷靚!腸粉皮好滑,半透明,睇到入面嘅蝦。蝦餃亦一樣,皮薄,勁漲卜卜!好明顯係比一般蝦餃size大!皮入面既蝦一定要講一講,因為真係非常有咬口非常脆非常彈牙!強力推薦!蟹籽燒賣皇8隻字:抵食,大件,肉多,彈牙!原籠馬拉糕又係性價比高!$16.8有原籠既馬拉糕。口感實在,食落係飽肚的,仲好香!臘味蘿蔔糕蘿蔔糕大大份,兩面微微煎香。咬開有臘肉、蝦米。辣醬夠辣!我地一行四人叫一碟都滿足到。叉燒包睇圖都知啦!大大舊,抵呀!甜點:個
入到去經理招呼好好,叫完嘢食等左陣就上菜了。
首先就係脆皮燒腩仔米線
燒腩仔
好多燒腩仔下喎,所以就分開上左

放入去係滿晒的
燒腩仔肥瘦適中,個皮夠脆

蜜汁叉燒

果然,點心的確掂

鮮蝦仁腸粉
和味蝦餃皇

蟹籽燒賣皇
蟹籽燒賣王
8隻字:抵食,大件,肉多,彈牙!

叉燒包
睇圖都知啦!大大舊,抵呀!

甜點:個人十分推薦椰汁咖啡糕!
椰汁咖啡糕
呢個椰汁咖啡糕有兩層。第一層特香濃咖啡,第二層係淡淡的椰汁糕。
經理叫我地一定要兩層一齊食,因為呢個糕點個概念就好似奶蓋咁樣。幻想一下個咖啡係奶蓋,個椰汁係底層野飲。一定要一齊入口先係最好效果!

總結:好抵食,服務好好,地方大,乾淨!
下午茶4條友叫12款野食,二百幾蚊!好滿足!平靚正!
$55 (Tea)
燒腩仔
蜜汁叉燒