2023-08-27 742 views
每次幫襯木玥巷都係外賣型式,這次就趁返娘家staycation 時,三婆孫坐低慢慢食!擔心要等位,於是來個early dinner,7點去到可以直接坐低✌🏻兩大一小點了:鹽酥雞飯 、牛肉麵 和三星蔥餅,對於細食(😆)的我們仨份量足夠有餘。婆婆跟小朋友都讚鹽酥雞粒好食,香脆可口,一粒接一粒食得好滿足,而且份量多到要我執手尾😆不過佢地就冇食到牛肉麵,果然嘴刁呢樣野係有遺傳😂紅燒牛肉麵是我每次都會點的項目,大大舊厚切牛炆得腍軟又入味一啲都唔靭,加埋淡淡的藥膳湯底,依舊保持到水準😋另外婆婆亦對三星蔥餡餅讚好,金黃香脆的外皮包裹著滿滿的三星蔥餡香口非常👍🏻- 木玥鹽酥雞飯 $76- 紅燒牛肉麵 $76- 宜蘭三星蔥餡餅 $38

宜蘭三星蔥餡餅

- 木玥鹽酥雞飯 $76
- 紅燒牛肉麵 $76
- 宜蘭三星蔥餡餅 $38
2023-08-08 683 views
揀左哩間餐廳食生日飯~ 想試很久了。沒有失望,很開心。 所有食物都相對出色明太子炒新竹米粉, 淡口味人士之選,好食安格斯魯肉飯, 口感不錯, 但其他更為出色豬軟骨飯~ 汁味濃郁, 肉質也很好, 水準之作飲品也很夠份量,雖然未至於話好好飲, 但是也不錯的鹽酥雞及小食拼盤也很不錯這餐十分滿足, 開心🥳

明太子炒新竹米粉, 淡口味人士之選,好食
安格斯魯肉飯, 口感不錯, 但其他更為出色
豬軟骨飯~ 汁味濃郁, 肉質也很好, 水準之作
飲品也很夠份量,雖然未至於話好好飲, 但是也不錯的
鹽酥雞及小食拼盤也很不錯
這餐十分滿足, 開心🥳
2023-08-07
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
  • 蟹肉明太子炒新竹米粉
  • 黑糖蘋果西打豬軟骨飯
2023-08-05 474 views
今次午餐去咗屯門紅橋食,去咗木玥巷食台灣菜。我地點咗一個蒲燒鰻魚飯,同一個紅燒牛肉麵,仲點咗一杯特飲(午市套餐+$28)。蒲燒鰻魚飯 $78鰻魚都幾大條,味道唔錯,如果燒汁多d仲好食。紅燒牛肉麵 $76牛肉好大塊,夠腍,麵有嚼勁,湯底濃郁,好食。

蒲燒鰻魚飯 $78
鰻魚都幾大條,味道唔錯,如果燒汁多d仲好食。

紅燒牛肉麵 $76
牛肉好大塊,夠腍,麵有嚼勁,湯底濃郁,好食。

2023-07-21 512 views
最近很想不停食台式食物,最掛著就係牛肉麵,而「木玥巷」想試好耐架啦,但假日次次行過都一定排隊👯‍♂️👯‍♀️難得今日晚市咁岩經過,見到唔駛排隊🌝立即食左先!!✏豬扒便當($82)呢個豬扒便當上枱時真係「嘩」左一大聲,份量超級十足,絕對係大胃王之選😂豬扒個口感好鬆化,d炸粉唔會over左😈唔會搞到舊豬扒好粉,真係食到啖啖肉 🥩 至於飯方面,都唔會太淋太硬,口感適中,絕對唔會覺得好似擺咗好耐咁,呢個要 LIKE👍🏻👍🏻✏紅燒牛肉麵($86)呢個牛肉麵,店主用到牛腱嘅部份,有3大舊牛腱,肉質非常淋!但因為本身有返咁上下厚度,所以唔會覺得食緊空氣咁😝至於牛肉麵,湯方面都當然好重要啦,呢個湯我自己就覺得偏甜味d, 就會太鹹 ,食完都唔會覺得油膩✏️鹽酥雞($44)呢個鹽酥雞,我自己就覺得還好,份量就真係夠大啦,但係鹽酥嘅部份我就覺得缺少左啦,呢個鹽酥雞食得出冇左九層塔既部份,少咗一種香口嘅感覺,椒鹽嘅部份亦都缺少左,我會覺得呢個你普通嘅炸雞粒,如果你係想追求食鹽酥雞,就可能有啲小失望啦😜🌟 設有10% 服務費📍 店名:木玥巷 (屯門)📍地址:屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖

✏豬扒便當($82)

✏紅燒牛肉麵($86)

✏️鹽酥雞($44)

🌟 設有10% 服務費
📍 店名:木玥巷 (屯門)
📍地址:屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖
紅燒牛肉麵($86)
豬扒便當($82)
鹽酥雞($44)
2023-07-12
紅燒牛肉麵($86)
豬扒便當($82)
2023-06-25 655 views
今晚去睇午夜場男朋友話可以食d野先去睇佢就帶咗我去平時佢成日幫襯嘅呢間台灣菜今晚竟然又唔洗點等位我order咗蘋果豬軟骨配湯麵湯底竟然喺牛肉麵嘅湯甜甜地配上豬軟骨其實好好餸飯多d不過豬軟骨嘅味道係好但唔係件件都淋而且有d柴咬唔開……係有dd失望而配菜個青瓜粒辣辣地幾好味而且好開胃另外再order咗鹽酥豬扒便當呢個就真係幾好味而且佢另外比咗個汁可以點甜甜地幾好味總括黎講不過不失係個豬軟骨希望可以改善一下
今晚去睇午夜場

而且佢另外比咗個汁可以點
甜甜地幾好味

總括黎講不過不失
係個豬軟骨希望可以改善一下

之前去過幾時都排哂大隊,諗住今日都係碰碰運氣,有得食就食,冇位就算,點知好好彩咁有兩個位。我地兩個人叫左牛肉麵,饅魚炒飯,鹽酥雞同鹽酥四季豆~~~~呢間既鹽酥四季豆真係食過返尋味!!好正!! 外皮小酥脆,內有蔬菜汁同軟軟地,味道少少咸,睇得冇咩特別,但食落去就一條接一條,停唔到口。雖然佢既鹽酥四季豆好好食,相反鹽酥雞就冇咩特別啦,普普通通。而饅魚炒飯同埋牛肉麵都ok,牛肉都好淋,唔痴牙

呢間既鹽酥四季豆真係食過返尋味!!

而饅魚炒飯同埋牛肉麵都ok,牛肉都好淋,唔痴牙
🍗 木玥鹽酥雞飯 + 安格斯滷肉 𝖧𝖪𝖣𝟩𝟨+𝟣𝟧鹽酥雞必點 💓 水準同上次一樣皮脆內嫩 大大件 份量又多🤤配埋酸甜柚子汁 唔會太膩太熱氣今次跟餐加配安格斯滷肉 肥肉偏多不過肉汁 𝖩𝗎𝗂𝖼𝗒 送飯一流🍱 黯然銷魂安格斯滷肉飯 𝖧𝖪𝖣𝟪𝟪安格斯牛肉充滿滷肉味~肉質嫩滑半肥瘦口感 🍖 珍珠米滲透滷肉汁果然係每次必點主食!❤️加埋一隻太陽蛋 撈飯一流🍢 台式炸物拼盤 𝖧𝖪𝖣𝟫𝟦厚切地瓜條 岩岩炸起 外脆內軟配埋酸梅粉 🍠 酸微微 好開胃鹽酥雞翼 炸到太乾身花枝丸 🍥 少少淮鹽 咬落十分彈牙仲有甜不辣 口感煙韌🍹 木玥招牌水果茶 (跟主食餐牌+$𝟥𝟤)必叫水果茶 🍎🍊🍋 🍉 西柚味主打酸酸甜甜 解渴解膩~ 食咁多油炸野都唔怕🍾 木玥黃金水果茶 (跟主食餐牌+$𝟥𝟤)相比下比較遜色 🍍 菠蘿味好淡感覺似飲咁一杯有菠蘿味既甜水🫠不過整體嚟講 食物質素都高💓而且係屯門區內真係數一數二出色既台灣菜可以令 👧🏽 再去幫襯其實佢地元朗都有分店~不妨一試 💛-𝖳𝖺𝗌𝗍𝖾 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡𝖲𝖾𝗋𝗏𝗂𝖼𝖾 ♥︎♥︎♥︎♡♡𝖣𝖾𝖼𝗈𝗋 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡𝖧𝗒𝗀𝗂𝖾𝗇 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡𝖢 / 𝖯 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡

🍗 木玥鹽酥雞飯 + 安格斯滷肉 𝖧𝖪𝖣𝟩𝟨+𝟣𝟧

配埋酸梅粉 🍠 酸微微 好開胃
鹽酥雞翼 炸到太乾身
花枝丸 🍥 少少淮鹽 咬落十分彈牙
仲有甜不辣 口感煙韌

🍹 木玥招牌水果茶 (跟主食餐牌+$𝟥𝟤)
必叫水果茶 🍎🍊🍋 🍉 西柚味主打
酸酸甜甜 解渴解膩~ 食咁多油炸野都唔怕

🍾 木玥黃金水果茶 (跟主食餐牌+$𝟥𝟤)
相比下比較遜色 🍍 菠蘿味好淡

𝖣𝖾𝖼𝗈𝗋 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡
𝖧𝗒𝗀𝗂𝖾𝗇 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
𝖢 / 𝖯 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
2023-04-15 774 views
嚟到屯門一定要試吓出名嘅台灣餐廳 - 木玥巷蒲燒饅魚飯 $78賣相唔錯,望落幾豐盛。饅魚燒汁配飯一流鍾意食饅魚嘅朋友可以一試!紅燒牛肉麵 $76咬咗啖牛肉覺得好厚好juicy係食過最好食嘅牛肉麵!就連白菜同蘿蔔都好鮮甜,雖然價錢比一般台灣餐廳貴少少,但個人覺得味道值呢個價錢,味道一定比高分木玥招牌水果茶水果茶好大杯,好彩只係嗌咗一杯同朋友share飲落覺得好清爽好fresh,大大杯又好飲!味道:9/10, 值得一試
嚟到屯門一定要試吓出名嘅台灣餐廳 - 木玥巷

蒲燒饅魚飯 $78
賣相唔錯,望落幾豐盛。饅魚燒汁配飯一流
鍾意食饅魚嘅朋友可以一試!

紅燒牛肉麵 $76
咬咗啖牛肉覺得好厚好juicy

木玥招牌水果茶
水果茶好大杯,好彩只係嗌咗一杯同朋友share
飲落覺得好清爽好fresh,大大杯又好飲!

味道:9/10, 值得一試
2023-04-15
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 紅燒牛肉麵
2023-03-28 929 views
今日入屯門搵食,黎咗好多人推介嘅木玥巷。果然無令我失望😋我哋食咗最多人推薦嘅兩款食物,真係幾出色喎!🔸紅燒牛肉麵(💰76)(8.5/10)啖湯有濃濃嘅牛肉同淡淡嘅藥材味,幾塊牛肉又厚又大塊,炆得好淋,好易咬開,仲有肉汁,好入味,紅白蘿蔔亦都好淋好多汁!唯一要挑剔係麵條有啲啲軟身,如果硬返啲會好啲。配菜有炸蒜、酸菜、青瓜,全部都好啱送麵!正!🔸 黯然銷魂安格斯滷肉飯(💰78)(8.5/10)滷肉飯真係好好味,安格斯夠淋夠入味,嗰隻醬汁雖然係滷肉飯嘅味道,但係一種出面食唔到嘅味道。真係好味道啊🤤但隻煎蛋太熟了,如果流心就更好!不過隻蛋都煎得幾脆👍🏻🔸台式焦糖咖啡(+💰28)(7.5/10)焦糖味幾香👍🏻呢度除咗食物好味,招呼仲幾好。如果我住近啲,一定會成日幫襯!🤭Overall評分: 8.5/10

🔸紅燒牛肉麵(💰76)(8.5/10)
紅燒牛肉麵

🔸 黯然銷魂安格斯滷肉飯(💰78)(8.5/10)
黯然銷魂安格斯滷肉飯

🔸台式焦糖咖啡(+💰28)(7.5/10)
焦糖味幾香👍🏻

呢度除咗食物好味,招呼仲幾好。
如果我住近啲,一定會成日幫襯!🤭

Overall評分: 8.5/10
2023-03-23 474 views
好耐之前食過,忘記影相,但想紀錄下感想個次2個大人1個小朋友,叫左d小食,雞粒,芝士年糕同蕃薯條,另外2個主食,好似係叫紅燒肉飯同個一個麵既,仲有幾杯飲品,叫左咩野飲已經唔記得,但記得唔好飲,小食都算好食既,但只係炸野冇咩技術可言,蕃薯條個味淡左d,記得個紅燒肉飯(記唔清個名),唔夠入味員工唔太主動,唔醒目,好似有個男士(似係主管或老闆)就好主動醒目。食到尾有暗示我地埋單,我明白呢樣情有可原既,畢竟舖細枱少一般而言,成日見佢排隊(可能食飯時間),又唔覺得值得排,非繁忙時間黎就ok
好耐之前食過,忘記影相,但想紀錄下感想
2022-02-17
Waiting Time
100 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2023-02-13 837 views
鍾情台灣美食嘅朋友仔一定要試一試木玥巷,唔會令你失望!今日午餐同朋友食咗以下3款,全部都真係好好味👍🏻紅燒牛肉麵$82先飲淡湯,湯底有淡淡嘅藥材味,麵條好有咬口,牛肉有4大塊好足料,炆得好腍,白蘿蔔、紅蘿蔔都好香甜!黯然銷魂安格斯滷肉飯$85滷肉飯食得多,多數都係豬肉嘅,呢間嘅滷肉用咗安格斯牛肉,好特別!肉碎連蛋汁撈飯一齊食,真係無得頂!木玥鹽酥雞飯$68鹽酥雞真係好出色,炸得非常之香脆,份量俾得勁多!😋

紅燒牛肉麵$82

黯然銷魂安格斯滷肉飯$85

木玥鹽酥雞飯$68
鹽酥雞真係好出色,炸得非常之香脆,份量俾得勁多!😋
木玥鹽酥雞飯
$70 (Lunch)
2023-01-15 730 views
推介指數:🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️|Comment|食過咁多間台灣野呢間都算係最好食嘅其中一間值得再encore我哋四個人去都食咗好多嘢睇得出餐廳都好用心去準備|食咗咩|🍹木玥招牌水果茶🍱黯然銷魂安格斯魯肉飯🦪炸蠔🍠夜市地瓜條🍗鹽酥雞🍖台灣雙色腸🧆台式炸物拼盤 🍚櫻花蝦鰻魚炒飯🍘宜蘭三星蔥餡餅📍Location🚇相近地鐵站:屯門站...#cmhere #hkig #hkfood #hkfoodie #台灣菜 #好食推介
推介指數:🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️

📍Location
🚇相近地鐵站:屯門站
#台灣菜 #好食推介
2023-01-13 629 views
屯門不嬲都好多小店,今次🖤黑白配⚪️去咗一間都幾隱蔽嘅台式人氣小店,見到門口都幾多人排隊👯‍♀️餐廳設計呈木系風文青風格,價錢方面抵食💰份量亦都足料大份紅燒牛肉麵 $65牛肉麵湯底飲落有啲淡淡藥材味,飲得出唔係嗰啲味精湯🍲,麵條幼身有咬口,而佢啲牛係用咗牛肋條,份量足料,食落去啲牛好淋👍🏻 佢嘅紅蘿蔔白蘿蔔食落去都幾清甜 黯然銷魂安格斯滷肉飯 $65呢款滷肉係用安格斯牛肉整,啲牛肉肉碎炒到好香份量亦幾多,配埋珍珠米🍚撈飯真係一流🤩,另外配左隻太陽蛋撈埋啲蛋汁啖啖都惹味炸花枝丸 $40花枝丸表皮有啲椒鹽喺度,而且炸到好香脆,入口彈牙😌玫瑰可可鮮奶 $34

紅燒牛肉麵 $65

黯然銷魂安格斯滷肉飯 $65

炸花枝丸 $40
花枝丸表皮有啲椒鹽喺度,而且炸到好香脆,入口彈牙😌

玫瑰可可鮮奶 $34
木玥巷🪵有少少隱世既台式食店 位於屯門虹橋地理位置小小格攝 不過喺大西北來講都算出名元朗同埋屯門各有一間分店⛳️聽講係前半島酒店大廚主理💓🤫鹽酥雞午市套餐$65呢個套餐真係滿滿嘅儀式感 連木托盤一齊上 好有日式定食嘅感覺 午市嘅價錢親民 💓分量真係十足 鹽酥雞滿滿 滿都變咗做鹽酥雞山🐥鹽酥雞酥脆香口 皮薄肉嫩 爆汁好Juice💦 再配搭佢哋嘅自家柚子汁 點又得唔點又得 都一樣咁好食 食到一半如果覺得太熱氣🔥點汁就可以中和返呢種感覺🫧波兒我 對於飯呢樣嘢 有一種飯心🫶🏻呢度嘅飯唔會轉到一pat pat ~好似係珍珠米 粒粒分明 配搭鹽酥雞真係非常之好食🥺唔知有冇人明好食嘅白飯 本身佢自身會帶一種鮮甜味🥹真係好滿足💓值得推介呀!
木玥巷🪵有少少隱世既台式食店 位於屯門虹橋
地理位置小小格攝 不過喺大西北來講都算出名
元朗同埋屯門各有一間分店⛳️聽講係前半島酒店大廚主理💓🤫

鹽酥雞午市套餐$65
分量真係十足 鹽酥雞滿滿 滿都變咗做鹽酥雞山🐥

波兒我 對於飯呢樣嘢 有一種飯心🫶🏻

真係好滿足💓值得推介呀!

• 鹽酥雞
2022-12-03 588 views
餐廳外觀走文青風格,入面都坐得舒服。招牌牛肉麵賣相靚,適合打咭,而且肉量多,食肉獸會喜歡;但個麵同湯感覺一般,不會有再叫的意欲。反而安格斯滷肉飯真係好食,食到牛肉塊之餘,個飯甜甜地,又有少少濕潤。想個飯再濕潤少少可以叫廚房將個熟蛋改做半熟蛋。蝦餅炸得乾身,不太油,有少許彈牙感覺。飲品方面推介他們的水果茶,大杯而且味道唔差,打咭一流。順帶一提,他們的服務是有點飄忽的,有時去到有枝水放係枱俾你自己,有時就無;有時搵侍應叫極都無人理你,有時就好熱情。

蝦餅炸得乾身,不太油,有少許彈牙感覺。

飲品方面推介他們的水果茶,大杯而且味道唔差,打咭一流。

2022-11-24
Type of Meal