2023-03-15 358 views
前幾日lunch過嚟, 平時也很多人等位的, 今天幸運地 等了五分鐘就可以入去啦。很喜歡這裏的泰菜搭配西式賣相,好美, 這裡的咖啡也不錯, 店內裝修簡潔為主。午餐 分量也足夠的,我點了大蝦意粉, 蝦肉爽口彈牙, 大大隻的,意粉也很有蒜蓉香味, 我飲青檸梳打, 真係好夠氣呀。朋友點了豬肉飯, 係溏心蛋呀, 醬汁很好不錯, 配以咖啡,好享受呀小店環境比較擠迫,繁忙時間也不能坐耐一點, 但如果非繁忙時間, 可以靜靜地喝杯咖啡也不錯的。
前幾日lunch過嚟, 平時也很多人等位的, 今天幸運地
等了五分鐘就可以入去啦

, 真係好夠氣呀。

講起泰國菜,可能都會諗到冬蔭公,炒金邊粉等傳統美食。但呢間Fusion菜就打破一如既往嘅菜式,創造出多款新奇料理🤩💛青檸燒雞翼 ($58)雞翼一共有五隻,味道好似平時BBQ嘅味道!每隻都燒到個外脆內軟,咬入去雞翼好多肉汁。擠埋檸汁落去,就會變咗另一種風味,令味道更昇華😚💛咸蛋黃薯條 ($62)薯條屬於幼身脆口款,炸至金黃色,面頭鋪滿滿嘅芝士碎🧀 而每條薯條被咸蛋黃味包裹,充滿咸蛋黃味,中間仲有少少咸蛋黃醬可以撈埋一齊食,味道就會更出同豐富😋💛冬蔭公忌廉海鮮意大利麵 ($98)估唔到冬蔭公同意大利麵係咁夾,每條意大利麵都好掛汁,仲有淡淡忌廉味。而海鮮份量都唔少下又唔會腥!成碟辣辣地,好有驚喜😍💛紅咖喱海鮮簿餅 ($98)簿餅係屬於薄批,脆底!面頭配料好豐富,每塊簿餅上面都有海鮮,海鮮一樣唔腥。連埋滿滿芝士一齊食,好滿足🫶🏻 可惜嘅係紅咖喱味道偏淡。🥤青檸沙冰 ($38)飲落去酸酸地,有好強勁嘅青檸味!飲完都醒神啲😆🥤曲奇香蕉乳酪 ($40)好神奇嘅配搭,估唔到咁夾。飲落去好重香蕉味又帶啲曲奇味,味道唔錯☺️———————————————————————🌼評分:5個🌕為滿分🫧味道:🌕🌕🌕🌕🌖

💛青檸燒雞翼 ($58)
青檸燒雞翼

💛咸蛋黃薯條 ($62)
咸蛋黃薯條

💛冬蔭公忌廉海鮮意大利麵 ($98)
冬蔭公忌廉海鮮意大利麵

💛紅咖喱海鮮簿餅 ($98)
紅咖喱海鮮簿餅

🥤青檸沙冰 ($38)
飲落去酸酸地,有好強勁嘅青檸味!飲完都醒神啲😆
青檸沙冰

🥤曲奇香蕉乳酪 ($40)
曲奇香蕉乳酪

青檸燒雞翼
咸蛋黃薯條
冬蔭公忌廉海鮮意大利麵
2023-02-22 268 views
知道呢間餐廳就係因為我鐘意食泰國菜而呢間就係泰國mix西式嘢😆完全係開中我鐘意食嘅嘢🤪尋日去食就食咗冬陰公意粉,竟然有意外驚喜喎。冬陰公味好重而且同意粉好夾,冇違和感!

2023-02-22 221 views
男朋友屋企人話食過好好食所以男朋友就帶咗我去食❤️小店位置都頗多但lunch time 去都要等咗20分鐘先有位😉而食物方面就冇話好特別係正常味道🙌🏻但朱古力沙冰竟然好中我心懷,朱古力味好重🍫

2023-02-20 279 views
一直save低但無黎過今日比自己me time下 揀d自己想食既野 慢慢嘆下lunch一入到黎8成滿 keep住有人入黎/叫外賣 一睇個menu 有兩樣野想食 一個係B3 紅咖喱辣炸雞百利甜酒雪糕漢堡配薯條 另一個係B5 芫荽青咖喱蛋黃醬蟹肉青口意大利飯但B3無哂 咁揀B5啦 野飲揀左奶蓋泰式奶茶奶茶好快到 第一次飲有奶蓋既泰式奶茶但飲落去唔係好泰式 似出面既手搖飲品多d 但奶蓋幾香好味 幾特別 但幾飽架都 加$20就有 個飯等咗20分鐘先有 如果趕時間就唔岩去呢度食喇講真個飯終於到 賣相幾靚幾吸引 有既係兩條芫荽係面 而入面就有蘆筍 粟米芯 車厘茄 同埋蟹肉 都幾豐富 同埋都香 不過無咖哩味 亦無芫荽味 青口都幾香既 食完好飽飽盛惠$125 環境黎講幾好坐 食物可以再極致d 而家個味道唔太突出 無乜吸引力
一直save低但無黎過

一入到黎8成滿 keep住有人入黎/叫外賣
一睇個menu 有兩樣野想食
但B3無哂 咁揀B5啦
野飲揀左奶蓋泰式奶茶

奶茶好快到 第一次飲有奶蓋既泰式奶茶

個飯等咗20分鐘先有 如果趕時間就唔岩去呢度食喇講真

2023-02-19 240 views
星期六約朋友嚟chill吓brunch menu唔算好啱食 所以嗌咗啲a la carte Woodsage all day breakfast $ 98(炒蛋、煙三文魚、豬肉腸、薯絲蝦、焗豆、炒雜菌、多士、沙律)去cafe好似就要嗌份all day breakfast嚟打吓卡 扮吓偽文青🤓基本上都係啲基本配置 比較特別係有薯絲蝦幾香口 唔錯唔錯炒蛋 煙三文魚 豬肉腸依啲都幾好啦多士唔係普通sourdough 有好多芝麻(?)係邊邊 唔係好啱我🫣至於焗豆同炒雜菌 都係唔食嘅🤫冬蔭公海鮮意大利麵 $98意粉好彈牙 幾有口感配料方面 除咗蝦同青口 仲有好多魷魚圈個冬蔭公汁 都幾辣吓🫢黑松露芝士薯條 $52 🍟黑松露沙律醬 配薯條真係好夾但芝士味就唔算好出凍朱古力特飲 $38omg 有啲出色🥹好濃郁 帶少少苦 唔會淨係得個甜字 幾有層次係我鐘意嘅朱古力味焦糖朱古力沙冰 $42埋單每人$160左右 靜靜哋同朋友傾吓計 都唔錯啦💛
星期六約朋友嚟chill吓

焦糖朱古力沙冰 $42
埋單每人$160左右 靜靜哋同朋友傾吓計 都唔錯啦💛
2023-02-18
Waiting Time
160 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2023-02-06 233 views
🔹冬陰功忌廉海鮮意大利麵 $95 唔係成日見 但食落幾好味 好夠冬陰功味😋而且係用闊條麵 所以口感都唔錯 但個人覺得香辣返小小會好啲味道😋:7/10 🔹炸軟殼蟹星洲番茄醬意大利麵 $88 比起冬陰功 我覺得呢個相對無咁出色 普普通通 同平時番茄意粉🍝個啲差唔多 味道😋:5/10 🔹黑松露芝士薯條 $52 薯條偏幼身 個人中意粗身小小 但佢會灑啲芝士係薯條上面 撈埋黑松露醬都唔錯 味道😋:7/10 🔹生蝦刺身 $58 生蝦都算抵食 而且都唔差嘅 不過就偏薄身 味道😋:6/10 🔹奶蓋泰式奶茶 $30 & 泰式奶茶 $24甜度ok 唔會太甜 但茶味重左啲 令我覺得無咁似泰式奶茶 變左似港式多啲 而奶蓋就有少少咸味 都唔錯 味道😋:6/10 🎑環境:7/10 👩🏻‍🍳服務態度:7/10 🔁回頭度:6/10 🚗方便度:7/10🗺地點:元朗福田徑2-16號樂富大廈地下7號舖#tintineating元朗 #tintineating朗屏 #tintineating平價食物 #tintineating泰式 #tintineating黃店 #tintineating泰國菜 #元朗美食 #泰式食
🔹冬陰功忌廉海鮮意大利麵 $95

👩🏻‍🍳服務態度:7/10
🔁回頭度:6/10
🚗方便度:7/10

🗺地點:元朗福田徑2-16號樂富大廈地下7號舖

#tintineating黃店 #tintineating泰國菜 #元朗美食 #泰式食物#泰國菜 #黃店 #元朗黃店 #懲罰黃店 #woodsage #元朗泰式#元朗泰國菜
朋友生日揀左呢間食,其實好耐之前都食過呢間,印象一般,咁朋友揀就再試下啦!但今次有驚喜,以為都要$600/700,點知$500仲要有找,勁抵!仲要無加一😃薯條好大兜,真係用咸蛋黃炒,好香,放檯就聞到,不錯喔!香蕉曲奇乳酪就一般,個人覺得唔太match意大利飯夠味,但如果再乾少少比較好,仲要好大兜,食極唔完😂雞翼都幾好食,夠味冬蔭公意大利麵我無食,因為我唔食辣😂總括黎講,抵食夾大件值得推介😌

薯條好大兜,真係用咸蛋黃炒,好香,放檯就聞到,不錯喔!

香蕉曲奇乳酪就一般,個人覺得唔太match

意大利飯夠味,但如果再乾少少比較好,仲要好大兜,食極唔完😂

雞翼都幾好食,夠味

冬蔭公意大利麵我無食,因為我唔食辣😂

總括黎講,抵食夾大件

值得推介😌
2023-02-02 187 views
同亞妹慶祝生日,亞妹話朋友介紹食呢間,見梁祖堯又有介紹,就預早book定枱試吓,店舖門外裝修有點工業風,店舖內坐位不多,約有8-10張枱。職員很helpful, 但冷氣有點不足,坐位不太舒服,因為店舖細,所以如有人客大聲說話或笑,都會很刺耳。我哋叫咗一個意大利飯、一個pizza、沙律同牛扒。香茅海鮮薄餅$88 👍這個帶點脆身的批底,很香脆,芝士拉絲超正!烤啡菇什菌意大利飯$85👍這款啡菇非常juice,但意大利飯的白汁就多咗些,沒有生米。推薦💁🏻‍♀️安格斯西冷配炸薯條$168🙃牛扒質素一般,有點熟,沒什麼牛味烤蝦配金柚沙律$82👍金柚清甜,有蕃茄、洋蔥、菜等,再配埋個汁,成個沙律好fresh🙃蝦就麻麻地另+10%服務費CP值:⭐️⭐️⭐️⭐️

我哋叫咗一個意大利飯、一個pizza、沙律同牛扒。

香茅海鮮薄餅$88
👍這個帶點脆身的批底,很香脆,芝士拉絲超正!

烤啡菇什菌意大利飯$85

安格斯西冷配炸薯條$168
🙃牛扒質素一般,有點熟,沒什麼牛味

烤蝦配金柚沙律$82
🙃蝦就麻麻地

另+10%服務費

CP值:⭐️⭐️⭐️⭐️
Type of Meal
Dinner
2022-12-20 402 views
之前食過這間餐廳,今次再帶朋友來搵食😋我們點了兩個set lunch,可能今天天氣太凍,我們點的青木瓜燒豬頸肉飯配流心蛋,上菜後覺得飯有點凍。職員聽後都立刻請廚房再煮另一碟較熱的給我們,十分周到😁我們還點了 芫茜青咖喱蛋黃醬蟹肉青口意大利飯,上碟時飯的熱度充足,暖笠笠,味道一點都不辣,還非常美味🤤
之前食過這間餐廳,今次再帶朋友來搵食😋

芫茜青咖喱蛋黃醬蟹肉青口意大利飯
2022-12-18
$100 (Lunch)
芫茜青咖喱蛋黃醬蟹肉青口意大利飯
朋友生日,揀左呢間餐廳,其實以前都食過一次,印象係幾好味,之後又聽其他朋友講起好食,於是就卜左枱食。平日加上位置較偏,人流未算多,亦未見坐滿,店內裝潢簡約,算是傾計好地方。同朋友分別叫左奶蓋抹茶、奶蓋泰式奶茶,奶蓋是好味的!😋泰式奶茶味濃,略嫌遮蓋左奶蓋嘅味道,如果叫奶蓋烏龍茶應該會較出色。第一道菜式是櫻花蝦餅,好有驚喜,份量唔算多,size唔算大,但非常香口,而且好濃蝦味,配合泰式醬汁令味道更加昇華。第二道菜是松露芝士薯條,熱辣辣即炸嘅薯條,配黑松露醬係冇得輸嘅配搭!第三道菜是軟殼蟹擔擔紅咖喱意大利面,軟殼蟹足料又脆口,意大利麵帶有濃濃嘅花生味,帶點紅咖喱嘅辣味,算不錯。可惜配搭唔啱我個人口味。最後一道菜非常有驚喜,泰式燒雞配薯蓉,起初以為會好難切,點知肉質非常嫩滑,而且好淋,仲好juicy,配上泰式嘅醬汁,簡直冇得彈!連薯蓉都好好味!回頭率100%!值得一題是店員服務亦好好,去洗手間行過走廊時,店員很貼心會提點有熱水,小心燙到。

櫻花蝦餅

炸軟殼蟹擔擔紅咖喱意大利麵

檸檬鼠尾草燒雞配薯蓉

櫻花蝦餅
檸檬鼠尾草燒雞配薯蓉
  • 黑松露芝士薯條
2022-10-14 2341 views
之前見到有foodie推介紹呢間餐廳已經好想去👀餐廳以工業風為主但都坐得好舒適🫶🏻而食物係西泰fusion同平時嘅餐廳不同😝但真係好多嘢食都好想試😳🔸“Cajun”炸薯條🍟$48本身想叫黑松露薯條但之前見到有人話呢個好食就叫咗呢個🙈薯條上面嘅粉係辣嘅但好惹味🤩有啲似five guy嘅薯條😝薯條唔會炸得乾仲食食到薯仔肉🥔而旁邊嘅醬係辣嘅蛋黃醬點完之後令薯條更有層次💫推介‼️唔食得辣嘅人要注意,薯條都頗辣🌶🔸冬陰公忌廉海鮮意大利麵$95冬陰功味好出,忌廉味相對較弱💦海鮮包括有四隻青口,一隻蝦同埋魷魚圈🦑而意粉係寬條麵,都好掛汁😆但呢個意粉都幾辣下🌶所以都要注意下啊👀🔸泰式香葉肉碎意大利麵 $54呢個係Lunch Menu🙌🏻意外好食喎~醬汁係蕃茄味🍅偏甜但都好清新,肉碎嘅份量都好多撈埋一齊食好正😙🔸焦糖朱古力沙冰🍫$40真心有驚喜❣️朱古力味好濃再配上焦糖,簡直係一個絕配😍鍾意朱古力嘅大家一定要試吓🎉🔸青檸梳打🍋(隨餐附送)梳打水有啲甜,餐廳倒唔哂啲梳打水都會比埋你🎈

🔸“Cajun”炸薯條🍟$48
Cajun”炸薯條

🔸冬陰公忌廉海鮮意大利麵$95

🔸泰式香葉肉碎意大利麵 $54

🔸焦糖朱古力沙冰🍫$40

🔸青檸梳打🍋(隨餐附送)
梳打水有啲甜,餐廳倒唔哂啲梳打水都會比埋你🎈
Cajun”炸薯條
2022-09-08 890 views
元朗有好多小店,今次試下呢間人氣滿滿嘅餐廳。餐廳裝修是走簡約風,木紋餐枱椅,簡簡單單,環境唔錯,而店外有小木椅位可以打卡。甲羅燒蟹肉忌廉意粉,大量蟹膏釀住個蟹蓋,鹹甜適中,加咗啲魚籽系麵上邊,見到都流晒口水,味道好yummy。烤雞翼配美式蛋黃醬,係單骨嘅雞翼,炸得好香脆,雞翼雖然有D辣的,但配埋個蛋黃醬又幾惹味。
2022-08-20
2022-08-10 1193 views
約𡚒同事聚下食餐飯,揾左間可以坐得耐又好食嘅餐廳坐下,傾下偈🫶🏻呢嘢食又唔錯喎~食物唔差👍🏻係個青咖喱有啲唔太夠濃。個泰茶真係好香🤤好好飲#woodsage 📍元朗福田徑2-16號樂富大廈地下7號舖
2022-08-09 758 views
餐廳入面環境都幾舒服 有少少工業風~不過嗰晚都算幾多人 所以就有少少嘈🗣呢個海鮮冬蔭公忌廉意粉出乎意料地好食!意粉係比較闊同粗 正合我心水!🍝青咖喱雞肉意大利飯☘️呢個反而青咖喱味唔算好出🍛相比上面個意粉 我會鍾意意粉多啲不過佢嘅份量真係好多!食完超級飽!🤰🏻🤰🏻另外仲叫咗黑松露薯條🍟佢用嘅係幼薯條比一般嘅薯條更加幼比較少食呢種薯條嘅我又覺得唔錯😋薯條會唔會有好油膩同埋熱氣嘅感覺配埋黑松露醬係一個唔會有錯嘅組合!🈵飲品方面叫咗奶蓋泰式奶茶同埋普通泰式奶茶🥤明明OpenRice 上面嘅奶蓋泰式奶茶明明大杯好多唔知點解我個杯特別細杯😹Anyway, 我覺得泰式奶茶本身已經好好飲🔸再加奶蓋會太膩🥲所以叫返泰式奶茶就OK🤣佢本身甜度已經由餐廳固定 唔會太甜⭕️⭕️⭕️佢個奶底都好濃厚 值得一試😝
餐廳入面環境都幾舒服 有少少工業風~
不過嗰晚都算幾多人 所以就有少少嘈🗣
呢個海鮮冬蔭公忌廉意粉出乎意料地好食!
意粉係比較闊同粗 正合我心水!🍝

青咖喱雞肉意大利飯☘️
呢個反而青咖喱味唔算好出🍛
相比上面個意粉 我會鍾意意粉多啲
不過佢嘅份量真係好多!
食完超級飽!🤰🏻🤰🏻

另外仲叫咗黑松露薯條🍟
佢用嘅係幼薯條比一般嘅薯條更加幼
比較少食呢種薯條嘅我又覺得唔錯😋
薯條會唔會有好油膩同埋熱氣嘅感覺
配埋黑松露醬係一個唔會有錯嘅組合!🈵

飲品方面叫咗奶蓋泰式奶茶同埋普通泰式奶茶🥤
Anyway, 我覺得泰式奶茶本身已經好好飲🔸
再加奶蓋會太膩🥲
所以叫返泰式奶茶就OK🤣