2020-09-08 599 views
#holidayouthk美食 #holidayouthk🔅【蒜香檸檬燒雞套餐】 HKD54.【滋味脆雞】 HKD16.自己個人目前最鍾意嘅炸雞店🍗係Jollibee🐝,平得黎雞肉又多汁,所以食親依類型店舖都會同佢做比較。聽聞長洲開左間長洲炸雞黃店🔅,難得入到黎我地當然要去掃一掃黃。價錢💰黎講,依間相對貴啲,但仍然可以接受,最失望係另加一件$16脆雞🐣,但只係得隻雞鎚🍗,都幾離譜下。味道方面,個人會推薦食燒雞多個炸雞。燒雞皮微微地脆,肉質比較嫩滑多汁💦。而且多左層蒜香🧄檸檬味🍋,香氣十足,食落比較特別。相反,炸雞肉質比較乾身,食落同平時食到嘅冇太大突出之處。總括黎講,Jollibee價錢平十幾蚊之餘,炸雞內外都做得更好👍🏻。想黎食嘅話會建議嗌燒雞🐔,而自己試一次就算,入到黎會想留肚食其他野。.📍熾工房🔅長洲建新里9號地舖🕑星期一至三,五至日 12:00-21:00;奉星期四休息#holidayouthk長洲#Hkig #Hkiger #Hkeat #Hkfood #Hkfoodie #Instafood #Foodstagam #Foodielife #Foodislife #Food
【蒜香檸檬燒雞套餐】 HKD54
【滋味脆雞】 HKD16

📍熾工房🔅
長洲建新里9號地舖
🕑星期一至三,五至日 12:00-21:00;奉星期四休息
#holidayouthk長洲

#Hkig #Hkiger #Hkeat #Hkfood #Hkfoodie #Instafood #Foodstagam #Foodielife #Foodislife #Foodaholic #Foodfeed #Foodtravel #Foodlover #Foodgasm #Foodphotography #Foodpics #Foodaroundtheworld #Foodoftheday #Photooftheday #Eatingfortheinsta #Thisiswhyimfat #長洲 #長洲美食 #炸雞 #燒雞 #雞腿 #炸雞
2020-08-22 644 views
夏日嘅長洲係非常炎熱,掃街時都令人熱到冇心機食嘢,不過夜晚就好唔一樣涼涼嘅海風為這個小島降溫了不少。夜晚食完晚飯之後就要出返城市了,所以找良店食晚飯先出省城。熾工房我哋已經食過幾次,質素保持一貫高水準。佢係未有開飯黃藍list嘅時候已經係良心黃店,所以諗唔到食咩嘅時候都會走咗入去。平日去晚飯有美味蘑菇飯,好食過藍店肯叔叔的雞多多聲。但係要注意,蘑菇飯星期六日及假期係暫停供應嘅套餐,只可以單點。我好煮嘢食嘅小妹一直都喺度研究點解佢啲蘑菇可以切到咁薄,你自己喺屋企煮嘅時候切極都切唔到咁薄既?!好啦,想食嘅時候唯有入嚟長洲食啦 …… ……朋友嘅另外一個餐係點單骨雞翼配厚切薯條,呢兩樣嘢比較似係冷藏食物,味道比較似泰國BP , 油溫夠熱,炸後風乾或翻炸一陣就會卜卜脆,雖然冇技巧可言,但係都好好食嘅~至少係屋企係無飯主婦嘅小妹間中都會買來食下,至少又係乾淨嘅,唔千年油嗰陣味,抵讚!小妹會建議看官可以揀烤雞,又冇咁熱氣,又好味嘅自家製作。呢兩小店好啱年輕人,座位仲有USB叉電呢! 十分貼心另外飲品有不同嘅選擇,首先有不同品牌嘅手工啤,小妹今次揀咗飲利賓納梳打同埋菠蘿梳打,唔飲梳打都可以飲各種品牌汽

另外飲品有不同嘅選擇,首先有不同品牌嘅手工啤,小妹今次揀咗飲利賓納梳打同埋菠蘿梳打,唔飲梳打都可以飲各種品牌汽水,下次入嚟長洲除咗掃街之外,都可以幫襯下呢類小店支持下呢!
2020-08-14 508 views
為大家隆重介紹長洲嘅熾工房!!又平 又舒服 又好食(*゚▽゚*) 性價比極高!-👅長洲可以食粗薯條嘅地方唔多,呢間就係其中一間啦~ 我就加點左一個四川麻辣醬,食完真係心心眼♡,香口而唔死辣,亦都做唔到麻辣風味,大家可以試吓!主食方面,雞同蘑菇飯係佢哋必叫之選,今次同朋友嚟食試咗三款雞。👅簡單介紹吓啦,蒜香檸檬雞俾人嘅感覺清新,脆雞俾人有鬆脆嘅口感,香辣燒雞啱晒好似我咁鍾意食辣嘅人。每一款都係即叫即整㗎,所以食嘅時候口感同肉汁一流,肉地亦好嫩滑!👅蘑菇飯高質,以呢一個價錢我冇諗過咁好食😋 香濃creamy、勁多蘑菇、仲要毫不吝嗇咁樣落左好多汁✊🏻🍹橘子賓治推薦大家飲嘅
為大家隆重介紹長洲嘅熾工房!!又平 又舒服 又好食

(*゚▽゚*) 性價比極高!

🍹橘子賓治推薦大家飲嘅

2020-08-10
2020-07-31 427 views
磨茹飯好好味呀!😋😋啲菇係新鮮嘅,份糧又多,個汁好香濃!啲雞係即叫即做的雖然等左20分鐘到但食嘅時候四的肉汁爆曬出唻,絕對等得過啦,一定好食過啲快餐連鎖店!員工又有禮貌,下次唻長洲一定會再唻!💛
2020-07-29 267 views
上星期食左個餐,有蘑菇飯加炸雞髀,另外叫左個單骨雞翼,蘑菇飯正常 ,不過好難煮得難食,無驚喜,最大鑊係雞髀同單骨雞翼,凍嘅,味道真係普通,所以又凍又普通嘅話,以呢個質素來講價錢少少貴,無服務可言,由入去度體溫到落單時無尾音,不過成個感覺已經差好遠,佢地有啲似米線啲姐姐,可能我自己比較注重店員嘅反應同態度,若果我去啲快餐店叫個炸大雞髀加白汁雞皇飯,應該贏佢幾條街,又或者食過m記炸雞仲平啲,所以無下次,我有啲朋友住長洲,佢哋都話食過一次就夠。
原本去算去 #南丫島結果miss左班船就轉軚去 #長洲( #淘小姐 同淘先生都係好無定向😂)係船上邊不停 search 有咩 #黃店睇見呢間 #WoWLAB #熾工房  有燒雞即刻gogogo呢款 #蒜香檸檬燒雞即叫即製外皮香脆肉質鮮嫩juicy如果大隻dd就perfect啦🌜#WoWLAB #熾工房  除左燒雞出名佢既 #磨菇飯 都同樣係招牌菜D 汁又香濃又Creamy超多磨菇重點係店員係毫不吝嗇咁淋滿成隻碟食一半會開始覺得膩建議同朋友一人一個餐再開心share
原本去算去 #南丫島
結果miss左班船
就轉軚去 #長洲

( #淘小姐 同淘先生都係好無定向😂)

係船上邊不停 search 有咩 #黃店

重點係店員係毫不吝嗇咁淋滿成隻碟

食一半會開始覺得膩
建議同朋友一人一個餐再開心share
2020-07-17 211 views
中午時間去,叫左個燒雞餐,味道真係一般水平,得香草味,差過肯德雞,薯條林到不得了,飲品轉左杯cappuccino,個份量好似espresso咁細杯,無咖啡味,仲要食左成$70。值得一提,要自己執盤,佢地唔會提你,枱角有寫,不過真係無為意,如果唔係會有個呀姐一見你起身就大大聲喝你執盤,當你執完,講聲如果落單請提一提就好啦,佢就會有個男人兇你,話你可以有權唔執,一男一女就好似係道德高地咁,食完絕對影響心情。食物一般,態度惡頂。
食物一般,態度惡頂。
2020-07-02 267 views
Winner winner chicken dinner🔫這家最大推的是蘑菇飯🤩和檸檬香草雞蘑菇汁是他們家自製的不是罐頭開出來蘑菇湯🙄味道非常的好‪(♡ᴗ͈ˬᴗ͈)⁾⁾⁾‬檸檬香草雞吃了一點都不會膩吃的時候,有熱燙燙的雞汁流出來🐤🐤🐤超!級!棒!炸雞是鮮炸,所以外脆內嫩美中不足是沒有啤酒配炸雞( ´•̥_•̥` )
Winner winner chicken dinner🔫
這家最大推的是蘑菇飯🤩和檸檬香草雞
蘑菇汁是他們家自製的
不是罐頭開出來蘑菇湯🙄
味道非常的好‪(♡ᴗ͈ˬᴗ͈)⁾⁾⁾‬
檸檬香草雞吃了一點都不會膩
吃的時候,有熱燙燙的雞汁流出來🐤🐤🐤
超!級!棒!
炸雞是鮮炸,所以外脆內嫩
美中不足是沒有啤酒配炸雞( ´•̥_•̥` )

• 檸檬香草雞
We randomly walked into this place without know their grilled chicken would probably be the best in cheung chau. We order the garlic chicken and mushroom rice and wow it was crazily good. I would definitely recommend anyone to try it out and it won’t disappoint.
Garlic  chicken
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
Garlic  chicken
2020-06-21 280 views
一間裝修環境都幾企理嘅餐廳, 行街行到熱一熱,入嚟餐廳舒服哂。冷氣都幾涼,大熱天時去食晏都冇甘辛苦。因為即叫即做,所以製作時間需時15-20分鐘,另設每人最低消費$30。入內會先探熱再安排座位,值得一讚。下次再去長洲應該都會食呢間。套餐B 蒜香檸檬燒雞配粟米/薯條配汽水 $54 薯條正正常常,屬於粗薯條,有啲似茶記嗰啲,新鮮炸起幾香薯仔味。 反而個燒雞令人印象深刻, 有一件雞髀同雞胸。 一拎上手熱辣辣,面層燒得好好, 雞皮充滿焦香,裏面嘅肉仲保持嫩滑, 燒嘅時間啱啱好, 一路食就一路滴啲雞汁出嚟,係一舊好juicy嘅燒雞,成為心目中燒雞嘅第一名,如果佢嘅蒜香同檸檬再重手少少就perfect池。單點小食 招牌雞翼$14有四件,拆左單骨嘅雞翼好易進食, 每件都炸得好酥脆, 調味適中,唔會太鹹, 個炸皮唔會好油。

套餐B 蒜香檸檬燒雞配粟米/薯條配汽水 $54

單點小食 招牌雞翼$14
2020-06-21 147 views
.長洲有間幾出名叫熾工房嘅餐廳。個個都話黃得黎又好食💛,餐廳又有戶外位可以帶埋狗狗去,又加曬分🤩。今次叫咗香辣燒雞套餐,$55有兩件燒雞,一個炸薯條同埋一杯飲品。炸薯條可以+$2 要個特式醬汁。不過一定要試嘅係依度最出名嘅蘑菇飯,聽聞好creamy。套餐+$3 就可以試埋,抵食😋。燒雞好入味,外皮燒到好香脆,有少少辣,雞肉好鮮嫩,好高質。😚蘑菇飯真係好creamy,好多蘑菇,超多汁,唔會唔夠汁撈飯,非常推介。🥰聽聞喺長洲只有呢間餐廳先可以食到咁粗嘅薯條,食到啖啖熱辣辣嘅薯蓉,薯條上面有啲溶左嘅芝士,唔太熱氣又唔膩,唔錯☺️。

2020-06-18 151 views
黎到長洲玩,估唔到都有唔少黃店嘅選擇,呢間店主要食唔同嘅fried food, 以平價快餐來講都算有驚喜,而且食物質素唔錯。招牌雞翼拼盤($76)洋蔥圈10分香脆,食落同出邊西餐廳食嘅差唔多,有驚喜,薯條配有墨西哥辣醬同埋芝士醬,醬汁好開胃,令人想繼續食。雞翼中規中矩,味道唔錯,略嫌炸既麵粉太厚。蒜香檸檬燒雞($16/隻)燒雞味道比較淡,食唔出蒜香嘅味道,肉質亦唔算Juicy, 不過以呢個價錢來講算係OK人均:45

招牌雞翼拼盤($76)

蒜香檸檬燒雞($16/隻)

人均:45
蒜香檸檬燒雞 (隻)
招牌雞翼拼盤
2020-06-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
招牌雞翼拼盤
2020-06-11 166 views
炸雞同磨菇飯堅好食,性價比高環境舒服,有d似日本既cafe感覺。唯一不足,等位等太耐了,差唔多等左個半鐘,之後問左職員,亦不能訂位,建議大家黎盡量選擇平日下午吧
炸雞同磨菇飯堅好食,性價比高
環境舒服,有d似日本既cafe感覺。

2020-06-10 144 views
趁著好天氣到郊外走走,避開疫情也好,逃離現實也罷,休息才能走更遠的路。一早決定光顧的餐廳居然休息,晴天霹靂,唯有在飲食地圖上再找過。中午十二時半到來剛滿座,拿張飛在外逛了半小時折返。 蒜香檸檬燒雞套餐 $50/ 滋味雞翼 $12 (4件) 等位期間吃了不少小食,叫一個套餐一個小食小試牛刀。燒雞蒜味和檸檬味皆不突出,以香草味做主導,剛出爐新鮮熱辣多肉汁;上了脆漿的單邊雞翼炸得卜卜脆,惹味得很;而薯條薯味濃,三者皆討喜。 進食時仍人龍不絕,加上炸雞燒雞都製作需時,想試要有心理準備咯。

蒜香檸檬燒雞套餐 $50/ 滋味雞翼 $12 (4件)
2020-05-04
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
2020-06-09 118 views
平日放假同男友去長州之前睇人係利間鋪打卡已經想試吓食於是今日就黎左🙈🙈🙈—————————————最推介既係佢個磨菇飯!吾會好流幾香 幾creamy ❤️ 我同男友都好鐘意覺得仲好食過d雞🤣—————————————其實我同男友各叫左一人一個餐試兩款雞....但我無影到佢個個🙈雞一款係檸既 一款係辣既個味道就無咩特別😂仲有d位好柴Tim 都係個飯好食😋————————————一人一個餐都係食左around$130左右價錢差唔多喇🤔連野飲(汽水🤪)
平日放假同男友去長州
我同男友都好鐘意
覺得仲好食過d雞🤣
—————————————
其實我同男友各叫左一人一個餐
試兩款雞....
但我無影到佢個個🙈
雞一款係檸既 一款係辣既
個味道就無咩特別😂
仲有d位好柴Tim
都係個飯好食😋
————————————
一人一個餐都係食左around$130左右
價錢差唔多喇🤔連野飲(汽水🤪)