2025-03-15 20 views
改良版湘菜小炒黄牛肉,肉质很差,很不新鲜。厨师是不是连湖南都没去过?烟笋肥肠 和菜单照片不符和作为在香港吃过多家川/湘菜的顾客,这家实在 差强人意,肯定不会再来了。
改良版湘菜
小炒黄牛肉,肉质很差,很不新鲜。
厨师是不是连湖南都没去过?

烟笋肥肠 和菜单照片不符和

2024-05-31 623 views
食物是好的,來這家餐廳完全是因為廚師。服務人員,尤其是收銀員的人態度極其惡劣。這樣的人不適合服務行業,沒有一點敬業精神。非常差評。我兩個人點的菜發現多了,另一個還沒做,我們要求取消三次。但服務人員說一直再做,其實是不想取消。食物其實是過了至少15-20分鐘才來。態度極其差。來這家餐廳差不多十多次了,也是非常喜歡菜的味道,也和幾個朋友推薦這家餐廳。但朋友的反饋都是食物很好,服務態度真的實在不是一個差字可以總結。幾次都是忽略了服務態度,但今晚嗎實在是覺得太差了。這樣的服務態度也影響食物的品質。
2024-01-11 1340 views
叫了午市套餐一碗香,等了40分鐘也沒來,問服務員就是回答在做,同時間來的其他桌都吃了10分鐘了⋯對午膳用餐的客人特別不友好。味道還是不錯的,期待以後服務有所改進吧
2023-11-22 1386 views
今日突然想吃辣野,朋友話哩間味道ok,12點到落單一人套餐,等到12.50連碗飯都唔見。好唔好食未知,可能唔多想做我生意吧,問佐幾次都話炒緊,我估應該係想等到一定數量人order同一味菜先一起炒。大家見仁見智啦。另外,12點到12.50期間,人不算多,所以……新鮮程度自己諗啦,應該不會再去了,完全冇開門做生意的誠意同待客之道。最後,浪費成粒鐘坐系度咩都冇發生到。出來轉左搵其他野食了。今時今日餐飲甘難做都可以甘高斗,厲害
2023-11-22
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2023-06-02 2510 views
呢間開咗有成十年,初開時已試過,味道好好,加上個時冇乜呢類菜館,感覺新鮮就入去試食。結果當時感覺食物質素唔差,做出來的味道好吸引,但就係個環境太大陸feel, 啲服務員都成口鄉音,講嘢大大聲咁。最近又再經過見間係度,又去試吓,當年的感覺都返哂嚟,食物味道都仲係咁正,好味😋環境同服務員都keep到同以前差不多😅不過佢哋真係食品打救成間舖呀😄如果,佢哋繼續保持到食物質素,環境同服務再提升啲,肯定生意會更好。
2023-05-20
2023-05-05 2288 views
呢間湖南菜館喺外邊睇平平無奇,但係你估都估唔到佢客似雲來,原因好簡單就係佢嘅菜式好惹味。如果你哋諗住中午同幾個朋友過嚟食,記得記得要早啲啊,因為好快十幾張枱就坐滿㗎喇。佢哋中午嘅午餐分為一人餐、二人餐、四人餐、同埋六人餐,平均每人$100-$150。 如果大家唔係淨係想食辣嘢係想食啲嘢未嘅小炒,不妨可以去試吓。今日我同幾位朋友就叫咗一份兩人餐同埋一份四人餐。我哋喺兩個餐揀咗以下嘅菜式(如圖),其中我哋最鍾意嘅一個菜就係「一碗香」。試吓就知佢真係好惹味嘅。

2023-05-05
$150 (Lunch)
2023-01-06 2035 views
這家店是被網友種草的,專門週末帶著先生去試,味道確實不錯,從香辣蝦,蝦子非常新鮮,彈牙。香乾做的也很好吃,最出色的是湖南一碗香,不過這家的菜整體都比較的油膩,當時吃的時候很好吃,不過當天晚上我倆都有點不舒服腹瀉,不知道是不是油不好
2022-12-22 1018 views
非常油非常咸服务态度也很差不太干净吃完就肚子不舒服农家一碗香真的很油很油感觉油也有问题湖南味馆要比这家好多了服务员的态度也非常差一个个跟大爷似的不知道拽什么太辣鸡了
非常油非常咸
太辣鸡了
2022-12-21
  • 辣鸡
2022-12-08 984 views
第一次来吃,点了两个肉菜,一个清炒笋丝。上菜极慢,半个小时后才把肉菜端上桌,然而清炒笋丝等我们吃完也没上。每次问服务员,都回答说在做了。我不懂,做了一个小时也没做好?菜量小,其中干锅鱼籽鱼杂比较油腻,同伴吃的直犯恶心。恶心到最后实在吃不下去,不知道笋丝猴年马月才能上桌,我们直接结账走人了。付款时吐槽了一句,你们服务态度好差啊。她们并没有在意,估计听这种话也多,早就不在乎了吧。人均200,吃了一肚子恶心和不开心,就这还要付你们服务费,真是可笑。

2022-10-05 2202 views
📖 古語有云… 四川人不怕辣, 貴州人辣不怕, 湖南人怕不辣.🥰 十年前, 喺上海第一次食湘菜, 一試難忘. 早前谷友推介灣仔 “湖南苑湘菜館”, 聽講係湖南國企老總喺香港嘅御用飯堂, 決定一戰. 餐廳格局比茶餐廳高半檔, 少少似 “十二味”, 以二至四人方枱為主. 今日四個人點咗一前菜, 四餸, 幾碗白飯, 多罐可樂.🤗 指天椒皮蛋. 皮蛋溏心, 鐵味Ok, 蒜頭指天椒同埋醬汁非常配合, 不俗!🍳 一碗香. 即係肉碎辣椒炒蛋, 送飯一流.🐂 野生椒牛肉絲. 太鹹, 今餐失敗之作.🌱 砂鍋四季豆. 將四季豆開邊, 配合辣椒, 非常惹味, 讚!🐟 雙色魚頭: 剁椒魚頭, 醬椒魚頭. 用上大頭魚, 肉滑, 剁椒味出色, 又唔會太辣. 醬椒就正常發揮.🍜 魚麵. 聽講即係上海麵, 將麵放入剁椒魚頭嘅湯汁泡幾下, 吸哂味, 有趣.😱 總結: 環境冇乜氣氛可言, 服務Ok, 一分錢一分貨. 論食物, 辣味出色, 必點指天椒皮蛋, 四季豆, 剁椒魚頭. 建議分兩轉落單, 加插唔辣或者其他味道嘅菜式, 否則碟碟差唔多味道. 性價比有吸引力, 可以再戰.

指天椒皮蛋
🍳 一碗香. 即係肉碎辣椒炒蛋, 送飯一流.
一碗香
🐂 野生椒牛肉絲. 太鹹, 今餐失敗之作.
野生椒牛肉絲
砂鍋四季豆
剁椒魚頭
魚麵
$190 (Lunch)
指天椒皮蛋
砂鍋四季豆
剁椒魚頭
2022-07-15 1728 views
喺灣仔鷹君見完客,附近又剩係得西餐廳,就順理成章過天橋落返地面搵食。睇個名精簡、裝潢夠地道,諗都無諗決定一戰。一行二人食量都不大,簡簡單單咗兩道地道菜,全部要求最辣。芋頭揀得唔錯,口感粉糯,唔會太生太削,但無乜顆粒感,好似食梗芋泥咁;偏濕同過油,無乜辣味,唔夠香。調味重,過鹹,似空口飲豉油,甚至蓋過魚本身嘅鮮味,如果係中意鹹魚送飯嘅人應該接受到。魚肉算嫩,緊實有彈性,骨刺粗大,容易食用;無蒸過龍,火候控制得可以。餐廳座位之間密度較高,比較嘈雜,上菜慢,服務一般。

睇個名精簡、裝潢夠地道,諗都無諗決定一戰。

一行二人食量都不大,簡簡單單咗兩道地道菜,全部要求最辣。
剁椒芋頭

偏濕同過油,無乜辣味,唔夠香。
農家蒸魚

魚肉算嫩,緊實有彈性,骨刺粗大,容易食用;
無蒸過龍,火候控制得可以。

餐廳座位之間密度較高,比較嘈雜,上菜慢,服務一般。
$130 (Dinner)
2022-01-17 2017 views
突然太掛住湖南菜,專登揸車去灣仔食這間湖南菜,嘗坤嘗近的滋味😋「指天椒皮蛋」皮蛋唔太靚,如果流油會更好味😋 辣度一般「青椒缽仔肉」好野味,缽仔肉香滑,不過食到尾聲有點過油😅,送飯一流😙「利椒魚頭」好辣好辣🥵 但配上魚肉也唔錯🙂,滑溜香口🥳備註:🔺唔好以為好辣,原來一點都不太辣,而且仲好香口😍🔺重點可指明小辣👍🏻👍🏻

「指天椒皮蛋」皮蛋唔太靚,如果流油會更好味😋 辣度一般
「利椒魚頭」好辣好辣🥵 但配上魚肉也唔錯🙂,滑溜香口🥳

備註:
🔺唔好以為好辣,原來一點都不太辣,而且仲好香口😍
🔺重點可指明小辣👍🏻👍🏻

2021-09-03 2463 views
-之前喺附近返工已經好鍾意一大班人喺度食飯,事隔半年終於又黎返呢個地方返工,終於又可以黎翻呢到叫餸食飯!-涼拌黑木耳🖤$38-打算做個小菜點知辣椒落得非常兇狠🌶️,黑醋同蒜頭比例完美🧄,超級開胃👍🏻剁椒魚頭🐟$228-分左2️⃣個口味,一個係冬菜味,一個係蒜蓉辣椒味🌶️,兩邊各有特色,魚頭油脂分布均勻,肥而不膩、肉質細嫩、鮮辣適口,風味獨具一格!火辣辣既紅剁椒,覆蓋住著白雪雪既魚頭肉🔥不過大家記得小心魚骨🐟粉蒸肉🐷$128-唔知大家之前有無睇「當男人戀愛時」呢,猶記得男主角好喜歡食粉蒸肉🐷,今次初嚐覺得口感特別,切開後可見,有肥有瘦,紅白相間❤️🤍,帶皮既五花肉用香米粉痛南乳醬包裹一起,食落糯而清香!乾鍋花菜🌼$108-必點菜!豬油炒的椰菜花同半肥瘦肉片火候十足🔥一碗香🥚$88-傳聞中去湘菜館必點既一道菜!要叫既原因就係因為勁好送飯,配料簡單:炒雞蛋碎🍳、青椒粒🫑、肉片,就絕對沒有技術難度😹但又出奇地好食!
涼拌黑木耳🖤$38

剁椒魚頭🐟$228

粉蒸肉🐷$128

乾鍋花菜🌼$108
必點菜!豬油炒的椰菜花同半肥瘦肉片火候十足🔥

一碗香🥚$88
2021-07-23 2080 views
星期五中午lunch break第一次過去吃,入座後點了二人套餐(三個菜)。結果等菜就等了30分鐘以上。半小時後一個菜都沒上,效率非常低下。店員一直說已經在催、再等兩三分鐘就好,結果還是沒有上菜。並且每個人態度都非常差,跟店長反映還一直找藉口。 我不相信連套餐中的手撕包菜做半個小時都做不好!從來沒有吃過半小時內一個菜都沒上的餐廳,weekdays在灣仔上菜還如此無效率,還如何讓人來得及吃完返工!以後不會再去!
2021-07-23
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
2021-07-23 1143 views
等位30min 落單之後等佐40min一個菜都未上 唔知點解一個午市套餐要等咁耐 服務態度差 服務員超級兇 再也不會來 用餐環境都一般般 差評 都好少會俾差評 真的好生氣😡 差評
都好少會俾差評 真的好生氣😡 差評