2023-10-30 123 views
🌰🍝☕️☕️餐廳名: Wuli地區: 長沙灣評語:焦糖香蕉朱古力榛子醬波波鬆餅 - 幾有趣幾好食 有六粒波波鬆餅 皮脆唔厚 裡面有啲朱古力榛子醬幾濃 食落唔濟幾易入口 另外有少少水果同cream夾埋食 唔錯雜菌辣肉腸意粉 - 普通發揮 份量夠女仔食 辣肉腸辣度低 都幾惹味海鹽焦糖咖啡 HK$50 - 以為係一杯普通咖啡 點知上枱見到 好勁咁喎 成層焦糖泡同Lotus餅係面 再淋上焦糖醬 入口甜甜地 唔係死甜 不錯Crème Brulee Latte HK$48 - 層次感分明 上面係焦糖燉蛋 再加多層焦糖醬 再落係cream 咖啡同奶 食法可以食幾啖燉蛋再搞勻黎飲 飲落有蛋既甜再加咖啡 口感同平時飲咖啡唔一樣結論: 咖啡有心機 杯杯都有唔同外觀 餐廳環境靜 岩靜靜地傾下計飲杯啡 咁岩食果陣係新年抽利是抽到飲咖半價 有同食客既互動 值得一讚
🌰🍝☕️☕️
餐廳名: Wuli
地區: 長沙灣

評語:

2023-01-28
2023-06-09 197 views
2.6.2023 五📍長沙灣 韓國Fusion cafe✨@wulicafe @wulicafe 🤍#wuli #우리 #我哋 #我地 #我們門面超美麗🌸入到去好舒服嘅感覺~叫咗4樣嘢食 2個甜品😬✨牛油果雞肉沙律配意式黑醋 $88牛油果🥑份量好多 好滿足🫰🏻醬汁份量配合好好🫰🏻✨泡菜手打牛肉漢堡雙重芝士裙子貝果 $88芝士🧀️好濃厚 貝果🥯有咬口✨雞肉芝士蘑菇忌廉汁年糕 $118 全份芝士忌廉 稀稠度岩岩好 吾會流👍🏻芝士味好香♥️✨煙鴨胸卡邦尼闊條麵 $88好煙靭嘅麵條🍝煙鴨胸彈牙~✨阿華田脆脆波波鬆餅配雲呢拿雪糕 $78鬆餅好可愛🩷配雪糕好夾🫰🏻✨招牌軟心巴斯克芝士蛋糕🍰 $46 ☝🏻🫰🏻最好味♥️♥️♥️🤤食完仲回味緊🥰
2.6.2023 五

📍長沙灣 韓國Fusion cafe✨
@wulicafe @wulicafe
🤍#wuli #우리 #我哋 #我地 #我們
門面超美麗🌸
入到去好舒服嘅感覺~

叫咗4樣嘢食 2個甜品😬

☝🏻🫰🏻最好味♥️♥️♥️🤤食完仲回味緊🥰
雞肉芝士蘑菇忌廉汁年糕
牛油果雞肉沙律配意式黑醋
2023-06-02
$175 (Lunch)
Celebration
Birthday
雞肉芝士蘑菇忌廉汁年糕
牛油果雞肉沙律配意式黑醋
  • 煙肉磨菇忌廉汁年糕
  • 招牌軟心巴斯克芝士蛋糕
2023-05-03 248 views
總分 Score : 65-70講到長沙灣有特別嘅Cafe shop之一,就一定要講E韓式餐廳。佢屹立於鬧市當中,旁邊盡是中式餐廳。只有這間店是全粉紅色,同附近嘅店舖完全格格不入,奇奇怪怪咁,如果睇唔到佢就真係應該有近視。唔講都好難唔知佢嘅存在。相信對於一眾嘅男士,外表係完全唔吸引。不過,男嘅唔主動入內都冇阻這間店舖嘅生存,因為香港係女多男少,加上女仔想去,做伴侶嘅就一定會好開心(真!)咁一齊試試啦~好啦講完正題,就講下d野食啦~ 我就覺得佢嘅闊條麵真心做得好好味道。這間係韓式cafe, 佢地嘅麵用上濃烈嘅韓式醬汁(辣)去慢煮,麵條吸晒所有味道,真係好鬼正。其他野食就一般啦~ 有返一定嘅cafe水準羅。打卡一流,可見前期設計嘅心思
總分 Score : 65-70

咖啡幾好👍,主食正常👌,甜品要奸爸爹😅~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🥞士多啤梨波波鬆餅 HK$90 (期間限定)・味道:蛋漿得個甜字,用力㗳耐啲先叫食到啲咁多蛋味。裡面嘅士多啤梨餡得個色,冇味的🤡(?)。有pat奶蓋跟嘅,不知是什麼鬼東西,0甜0奶味⋯⋯・口感:就是一個濕潤的蛋糕⋯⋯🍮Creme Brûlée Latte 凍 HK$48・味道:焦糖燉蛋微甜咋喎,有驚喜!咖啡係淺烘焙底,冇咩啡香好薄身,但唔酸加分。☕️海鹽焦糖肉桂Latte 熱 HK$46・味道:海鹽>焦糖味,又係微甜items,深得本波心。咖啡同上,肉桂味為0嘅oops~🍛韓式海鮮意大利飯 HK$128・味道:多料,淨係魷魚圈都有4-5舊,仲有蜆、菇、魚糕片等。泡菜加奶油咁嘅汁底,少咗泡菜酸味但不減辣度,加咗奶油都仍然夠light,不錯der~・口感:魷魚圈大為驚人,一咬即開淋到爆,連煙韌都唔係,冇牙婆會幾歡喜,不過缺點就係唔夠新鮮⋯⋯🥯泡菜手打牛肉漢堡雙重芝士裙子貝果 HK$98・味道:超極爆強車打芝士味,正。牛肉漢堡冇咩肉味,泡菜都係啲輕身唔重味嘅款。・口感:bagel幾鬆軟,唔係啲咬到牙較都甩嘅
咖啡幾好👍,主食正常👌,甜品要奸爸爹😅~
・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🥞士多啤梨波波鬆餅 HK$90 (期間限定)
・口感:就是一個濕潤的蛋糕⋯⋯
士多啤梨波波鬆餅 (期間限定)
士多啤梨波波鬆餅 (期間限定)

🍮Creme Brûlée Latte 凍 HK$48
Creme Brûlée Latte

☕️海鹽焦糖肉桂Latte 熱 HK$46
海鹽焦糖肉桂Latte

🍛韓式海鮮意大利飯 HK$128
韓式海鮮意大利飯

🥯泡菜手打牛肉漢堡雙重芝士裙子貝果 HK$98
・口感:bagel幾鬆軟,唔係啲咬到牙較都甩嘅化石。牛肉漢堡好乾身,泡菜都唔夠汁,整體乾。

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🤰性價比:中~
🤰9衝度:可試~
🤰結論:係冇伏cafe呀要還神喇🙏!食環境為主但價錢同質素尚算有良心,唔係離哂譜呃錢cafe。

環境:少見闊落cafe,座位不足廿個,靠兩邊牆為主。老實講可以逼啲中間攝一兩張二人枱但冇咁做,加分。
2023-03-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
Creme Brûlée Latte
海鹽焦糖肉桂Latte
韓式海鮮意大利飯
2023-03-01 765 views
今日經過長沙灣,發現竟然有一間咁打卡able嘅cafe,價錢亦唔算好貴,就入去試吓佢☺️座位唔多,不過真係每個corner都好有打卡特色😆我哋叫咗個卡邦尼扁意粉 ($88)😋卡邦尼係走蛋黃風嗰款,個汁非常滑,鹹肉好夠味~上面有一塊芝士脆片,超級濃芝士味,加埋啲意粉食又係另一個層次😚另外叫咗雞肉芝士磨菇忌廉汁年糕 (全份) ($118)😌全份真係好大碟😳首先啲汁係超多,唔怕會乾,年糕好煙韌,我超鍾意食佢啲菇,好襯個忌廉汁☺️嚟到呢度未叫主食,朋友已經話想食甜品,幾飽都叫個試吓啦🤣大頭蝦唔記得咗個名,大約係榛子波波鬆餅配雲呢拿雪糕 ($102)啦🤣第一次食呢個形態嘅鬆餅,成日覺得佢會好似泡芙,但呢個會有麵粉感,入面有榛子醬,味道都正常,如果鬆餅可以再軟熟啲會更好,賣相就100分😚食嘢當日有得抽利是,我哋抽中咗飲品半價,叫咗一人一杯Crazy Chocolate (熱$46 凍$48)😌味道冇想像中咁濃,但都算係好飲嘅朱古力😋食物質素還ok,最正係個環境真係幾靚😆

卡邦尼扁意粉

雞肉芝士磨菇忌廉汁年糕 (全份)

榛子波波鬆餅配雲呢拿雪糕

Crazy Chocolate

食物質素還ok,最正係個環境真係幾靚😆
2023-02-03
$195 (Lunch)
卡邦尼扁意粉
雞肉芝士磨菇忌廉汁年糕 (全份)
榛子波波鬆餅配雲呢拿雪糕
2023-02-25 178 views
〰️Cafe主打韓式fusion菜,食得辣既朋友不妨試試佢地既韓式辣醬魚糕雞肉意粉~〰️〰️🌟南瓜忌廉芝士慕絲配海鹽芝士奶蓋 $48評分: 4/5呢個慕斯蛋糕外型打卡一流👍🏻 上面海鹽奶蓋非常濃厚,加上蛋糕本身夠哂細滑,入口即溶既感覺,呢個配搭💯〰️🌟荷蘭醬班尼迪蛋貝果配煙三文魚 $88評分: 4/5一向都覺得煙三文魚+流心蛋係無得輸組合👍🏻 無論任何時間黎都食到既菜式,仲可以自選煙三文魚/火腿/蟹肉添!

🌟南瓜忌廉芝士慕絲配海鹽芝士奶蓋 $48
評分: 4/5

🌟荷蘭醬班尼迪蛋貝果配煙三文魚 $88
評分: 4/5
  • 煙三文魚賓尼迪
  • 南哥忌廉芝士慕絲
2023-02-23 140 views
係長沙灣要等fd唸住求其行下點知經過呢間cafe係我之前bookmark嘅!咁就入去啦,果然就係我好想飲佢嘅朱古力🍫朱古力外表已經好靚,表示心心眼😍朱古力味都好重同埋唔會過甜!
星期六日訓醒已經下午4點幾,思來想去又係食wuli,已經唔記得自己幫襯左幾多次🥹首先,一定係韓式辣醬魚糕蜆肉糊蝶粉☺️真心唔食其他都要食佢,menu上面可以簡微辣,岩哂我呢d食唔到太辣嘅人😋另外,今次叫左杯凍嘅Matcha Latte!🍵雖然無拉花圖案,但凍飲味道都好夠,唔會淡到變水,甜度適中,飲完有一種清新嘅感覺🥳一個人食下hea下其實一個main dish都好夠飽,下次有機會再食焦糖燉蛋波波鬆餅🥞強烈要求店主出返南瓜芝士慕斯cake🍰!!!😭😭😭好想食!!!

首先,一定係韓式辣醬魚糕蜆肉糊蝶粉☺️

另外,今次叫左杯凍嘅Matcha Latte!🍵

2023-02-11
  • 韓式辣醬魚糕雞肉意粉
2023-02-01 100 views
☁️ 性價比超高嘅Cafe,食物質素好好喜歡簡潔嘅設計,好似去咗韓國一樣!👍🏻狗仔要坐室外,大家可以提前 ig book。食物推介 🍮 阿華田脆脆波波鬆餅配朱古力醬
☁️
狗仔要坐室外,大家可以提前 ig book。

食物推介 🍮
阿華田脆脆波波鬆餅配朱古力醬
👍🏻焦糖燉蛋波波鬆餅配雲呢拿雪糕(7折後) $72期間限定!係上年尾開業嘅韓風奶油色打卡Cafe,主打韓系fusion菜最近新出咗期間限定嘅焦糖燉蛋同紫薯系列,而家仲做緊全單7折優惠😜波波鬆餅賣相好似章魚燒咁,外面微脆,裏面鬆軟,內餡仲有燉蛋醬配搭一整件焦糖燉蛋,蛋香突出香濃,口感幼滑整體有特色又唔會太甜,焦糖燉蛋控可以一戰😌!味道:8/10性價比:7/10-👍🏻韓式海鮮意大利飯(7折後) $90意大利飯用韓式辣醬做基底,加入芝士,辣度溫和帶芝士鹹香配料有魷魚、蜆肉、魚糕同唔少菇片炒香,飯粒煙韌唔過腍,汁量濃稠飽滿,fusion得幾夾🤪味道:8/10性價比:7/10-👍🏻泡菜手打牛肉漢堡雙重芝士裙子貝果(7折後) $69牛肉漢堡係自家手打,肉味濃郁,口感較紮實肉感重芝士裙子其實係芝士脆片,薄脆大大塊,充滿濃濃芝士鹹香,就咁食好似零食咁好香口😆配搭適量泡菜同半溶芝士,整體泡菜味明顯味道:7/10性價比:7/10-👍🏻焦糖燉蛋鮮奶咖啡(7折後) $34Latte面頭鋪上厚厚焦糖燉蛋,底下一層cream隔住燉蛋同latte本身Latte冇甜,咖啡味偏重,混埋焦糖燉蛋甜度就perfect😙!隨
👍🏻焦糖燉蛋波波鬆餅配雲呢拿雪糕(7折後) $72

配搭一整件焦糖燉蛋,蛋香突出香濃,口感幼滑
整體有特色又唔會太甜,焦糖燉蛋控可以一戰😌!

👍🏻韓式海鮮意大利飯(7折後) $90
意大利飯用韓式辣醬做基底,加入芝士,辣度溫和帶芝士鹹香

👍🏻泡菜手打牛肉漢堡雙重芝士裙子貝果(7折後) $69
牛肉漢堡係自家手打,肉味濃郁,口感較紮實肉感重
配搭適量泡菜同半溶芝士,整體泡菜味明顯
味道:7/10

👍🏻焦糖燉蛋鮮奶咖啡(7折後) $34
隨個人喜好亦可以先食焦糖燉蛋後飲latte
性價比:8/10

👍🏻紫薯鮮奶(7折後) $32
口感幼滑,奶味唔會過重,飲到淡淡紫薯味,甜度較低唔膩喉
賣相漸變色好靚,打卡able😌
味道:7/10
性價比:8/10

🔺餐廳而家做緊全單7折優惠,優惠期至12月4號!

📍#WuliCafe @wulicafe
長沙灣元州街482-492號金碧閣地下4號舖
韓國菜同𝘊𝘢𝘧𝘦分開就食得多,要將兩者結合起黎又夾就真係少啲心思都唔得😌 今次黎到長沙灣「𝘞𝘶𝘭𝘪」韓系𝘊𝘢𝘧𝘦就好驚喜,由𝘔𝘦𝘯𝘶構思到食物嘅質素都令人讚賞👍🏻 而且新𝘔𝘦𝘯𝘶當中加入唔少焦糖燉蛋嘅𝘍𝘶𝘴𝘪𝘰𝘯菜式,都令人嘆為觀止👏🏻裝潢方面有唔少人稱為奶油風格~簡潔舒適👍🏻 加上唔少楓葉裝飾🍁好有秋冬感覺😌《 焦糖燉蛋鬆餅配雲呢拿雪糕 🍦 》 $102 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟需時15分鐘嘅等待真係好值得!鬆餅波波球蛋香濃郁,未食都已經聞到😍 入面咬開仲要係流心嘅焦糖燉蛋餡,鬆餅又軟熟又暖粒粒好滋味🤤 面頭嘅焦糖燉蛋漿唔會好甜,仲要有脆卜卜焦糖片,哩個版本嘅焦糖燉蛋令人滿意!😋 旁邊仲有生果同雲呢拿雪糕,雪糕質感較似冰淇淋好冰涼🍦《 泡菜手打牛肉漢堡雙重芝士裙子貝果 🥯 》 $98 4.5 / 5賣相精美嘅芝士裙邊睇落好似一個貝果星球😛 脆片好重芝士鹹香👍🏻 內裡夾住成吋厚嘅手打牛肉,口感鬆化,同泡菜好𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩🥴 貝果入面都有塗上牛油,更加香🤤《 雞肉芝士忌廉汁年糕 》 $88 4 / 5韓國菜實唔少得年糕,芝士忌廉汁質地較稀身,唔會好咸又有少少奶味,最緊要年糕吸收晒啲汁仲好

焦糖燉蛋鬆餅配雲呢拿雪糕

《 雞肉芝士忌廉汁年糕 》 $88 4 / 5
韓國菜實唔少得年糕,芝士忌廉汁質地較稀身,唔會好咸又有少少奶味,最緊要年糕吸收晒啲汁仲好煙韌😋

《 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘉𝘳𝘶𝘭𝘦𝘦 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦𝘦 》 $48 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟
另一樣令人讚口不絕嘅焦糖燉蛋產品😍 上面一層厚焦糖燉蛋好𝘘嫩,好似一邊食緊甜品一邊飲拿鐵☕️
Purple sweet  potato    Latte

《 𝘗𝘶𝘳𝘱𝘭𝘦 𝘚𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦𝘦 》 $44 4 / 5
拉花精美,略略食到紫薯渣,唔太甜😋👍🏻

———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛
———————————————
$160 (Lunch)
焦糖燉蛋鬆餅配雲呢拿雪糕
Purple sweet  potato    Latte
首先服務態度好差,拎過嚟個餐具籃入面嘅叉少過我哋人頭數,已經覺得好唔細心同佢講唔夠叉,好似得罪咗佢咁,冇道歉仲黑哂面叫我哋自己行去拎,完全唔知想點然後叫呢個好似係比較signature嘅甜品,等咗半個鐘以上,一嚟到見到個樣…..真係好失望,完全呆咗….因為真係好頹……擺旁邊嗰幾粒莓簡直係好矜貴咁樣喎,至於粒波係完全食唔到味,只係成口麵粉…仲要唔香嗰隻…真係伏到一個點舊cake就普通到我都廢事講見好多人話間嘢好靚又打哂卡咁真係唔知咁嘅賣相邊到值得影🌚入面嘅裝修真實望落都少殘真係呃哂….

舊cake就普通到我都廢事講

見好多人話間嘢好靚又打哂卡咁
真係唔知咁嘅賣相邊到值得影🌚
入面嘅裝修真實望落都少殘
真係呃哂….
2022-11-01 76 views
奶油色系主題韓國cafe餐廳設計簡潔風,門口奶油色系充滿少女感,必影的打卡位。適逢秋天更是萬聖節日,餐廳佈置楓葉及南瓜裝飾點綴,影相打卡一流!Café主打韓式輕食,把韓食元素融入Cafe常見菜色當中。焦糖燉蛋波波鬆餅配雲呢拿雪糕 $102賣相相當吸引,波波鬆餅蛋香味濃,中間是流心餡,配上焦糖燉蛋,口感相當豐富。Crazy  Chocolate $46鮮奶油和巧克力的比例很高,相當的濃稠黏膩,做出來的熱巧克力口感細滑綿密。Creme Brulee Latte $48咖啡中加入了焦糖燉蛋,以火槍輕輕燒過咖啡表面,散發出焦糖的香氣。
奶油色系主題韓國cafe
Café主打韓式輕食,把韓食元素融入Cafe常見菜色當中。
焦糖燉蛋波波鬆餅配雲呢拿雪糕 $102
Crazy  Chocolate $46
Creme Brulee Latte $48
2022-10-29 64 views
好chill好多打位既一間cafe ,一嚟唔算太多人,二嚟cafe裝修走淺色簡單風格,比人一種好簡單好舒服既感覺,約埋朋友一齊嘆一嘆tea ,打下卡傾下計一流。自家製egg Benedict bagels 🥯 加蟹肉 $88Egg Benedict 做得唔錯,搭配埋蟹肉,再加上煙煙韌韌既bagels,成個口感層次提升,好豐富,仲配左好多沙律菜,好健康阿。自家製Oreo 抹茶芝士蛋糕🍰 $42相對較普通,不過以芝士蛋糕嚟講無咁甜,如果自己食一件都唔會好膩。Crazy chocolate 🍫 $45睇個名好似會好crazy ,一於試一試佢睇下佢究竟有幾crazy先,um..賣相係唔錯,但飲落覺得可以再crazy啲,朱古力味可以再濃啲😙

自家製Oreo 抹茶芝士蛋糕🍰 $42

Crazy chocolate 🍫 $45

2022-08-26
2022-10-14 809 views
友人介紹的一間韓式cafe,𝑏𝑜𝑜𝑘𝑚𝑎𝑟𝑘咗一小段時間,離遠見到門口好易認,黑白色花紋藤椅配上奶油色,感覺舒適自在。店內食物亦以韓式為主題,頗為新穎。✿ 雞肉芝士忌廉汁年糕 $88雞肉嫩滑,一件件小件易入口。芝士忌廉汁多到會比人以為系湯😹個又幾入味,年糕煙煙韌韌。✿ 全日韓國早餐 $98ADB就食得多,韓國ADB第一次食😆🇰🇷香菇同沙律同平時ADB一樣,另外有泡菜、雞蛋、午餐肉、年糕,泡菜惹味❤️雞蛋卷多汁💛年糕喺呢道菜式系少辣🔥對比上一道菜式又系另一種味道。✿ 𝐶𝑟𝑎𝑧𝑦 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 $48對朱古力都冇乜要求,表面楓葉圖案🍁影影吓相都開始化🙈本身remarks咗要少甜,最尾少甜得黎淡咗啲🤨✿ 焦糖燉蛋波波鬆餅配雲呢拿雪糕 $102本身自己都好鍾意食焦糖燉蛋,焦糖燉蛋部分蛋味香濃,食到戈塊脆焦糖好正🤩🤎波波鬆餅食落系平時啲泡芙,冇乜特別,CP值低🙈純粹打卡。

✿ 雞肉芝士忌廉汁年糕 $88
雞肉芝士忌廉汁年糕