2024-04-23 183 views
今次同娘親食飯,兩個女人就不嬲都食得唔多既,所以呢次就叫左3個前菜同1個主食啦。不得不提既係呢間舖頭環境勁chill,野食除咗好食之外,都坐得好舒服。Summer Rolls |豬腩蝦肉米紙卷$48 呢個Summer Rolls絕對係必點之一😝😝 是豬腩肉同鮮蝦肉為主配料,再搭配青瓜絲、胡蘿蔔和香草等蔬菜,勁清爽既口感,性價比勁高既菜式 👍🏻👍🏻大推大推Grilled Eggplant |肉鬆烤茄子$68好少係餐廳食到呢道菜,烤左既茄子唔會太油膩,配合埋綿軟肉鬆的口感,食感豐富又好味🤤美味Carsamelized Wings |魚露炸雞翼$78 外皮香脆肉質多汁,加了魚露個味道更鮮,自己就幾鍾意,不過娘親就覺得略咸咗少少,作為開胃菜確係唔錯😌BUN BO HUE | 順化扎肉牛尾湯米線 $98 濃濃既牛尾肉骨湯絕對係呢碗米線嘅靈魂。超香既湯底口感濃郁,牛尾肉骨加扎肉配米線絕對係呢間舖頭嘅招牌米線,唔試佢你就走寶啦😎😎🏠環境:8/10🌟味道:9/10💰性價比:8/10🙇🏻服務:8/10Xi Xup📍大圍積存街70-72號景星樓地舖#hkfood#hkfoodie#852food#food

Summer Rolls |豬腩蝦肉米紙卷$48

💰性價比:8/10
🙇🏻服務:8/10

Xi Xup
📍大圍積存街70-72號景星樓地舖

#hkfood#hkfoodie#852food#foodahoilc007#大圍#yummy#相機食先#XiXup#大圍美食 #越南餐廳#越南菜#bunbohue#CarsamelizedWings#GrilledEggplant#SummerRolls

新派既越南菜館, 位於大圍民居一隅, 裝潢簡約優雅, 將傳統越南菜的原味發揮得淋漓盡致, 每道菜都有小小巧思,尤其是小食, 味道同配搭都好正~😆豬腩肉米紙卷$48食越南菜點可以無米紙卷?煙韌米紙皮啱啱好入口,裹住新鮮大蝦同半肥瘦豬,點少少汁已經好好味~ 😆魚露炸雞翼$77魚露炸雞翼即叫即製, 極香脆, 但仍保留雞肉的嫩滑, 配炸蒜作點綴, 加上酸酸甜甜的調味~😆大叻薄餅$88集手抓餅x薄餅兩派做法, 極薄脆嘅米紙上係一層蔥蛋, 灑上薄腸片同芝士, 好啱我~😆札肉牛尾湯米線 $98我哋淨係叫咗一個主食,湯底係微酸得嚟小小辣大嘅越南湯粉味, 牛尾煮得軟腍入味, 吸收哂香料精華~

😆豬腩肉米紙卷$48

😆魚露炸雞翼$77

😆大叻薄餅$88

😆札肉牛尾湯米線 $98
2024-04-17 425 views
今晚又和住大圍的朋友吃飯。她帶我去這間特色越南餐廳。單看門面及名字,已知道這間餐廳走型格路線,餐廳樓底很高,所以有兩層用餐區。全間餐廳以黑色裝潢,一邊牆壁有大型越南女子的壁畫,另一邊是充滿越南特色的梳化和咕𠱸。餐廳內的擺設亦充滿越南風味,令人恍如置身於越南一樣。燒豬肉米紙卷:燒豬肉燒得很香,亦非常入味。米紙卷煙煙韌韌的,內裏有很多新鮮的蔬菜,粉絲、青瓜、紅蘿蔔等。口感十分豐富。蘸上秘製的花生醬,吃起來很開胃。大叻薄餅:這款越南風味的薄餅十分獨特。豬肉醬、雞蛋、芝士和豬肉絲等鋪在米紙上,底層再有一塊薄餅。咬下去脆脆的,配上特別的醬汁,真的十分好吃。火康牛肉配脆蝦片:店員拿來時先用火煲一煲,賣相已經絕對吸睛。牛肉非常嫩滑,搭配越南的香草和洋蔥,味道鮮美。蝦片很酥脆,四大塊的蝦片,配合上算酸的醬汁,令人吃不停口。順化扎肉牛尾湯米線:牛尾size差不多有手掌般大,牛味相當重,炆得很腍,夠腍夠入味。湯底以牛尾熬煮而成,很濃郁,又清甜順喉。配合經典越南扎肉和爽口彈牙的米線,還有點點的辣,實在充滿了越南風味。
  • 豬腩蝦肉米紙卷
  • 順化豬腳牛尾湯米線
  • 大叻薄餅
大圍低調又高質越南菜🇻🇳Xi Xup門口一啲都唔起眼,由大圍站行過去都要十分鐘,一入到去有啲暗黑的風格,但用上竹籐的傢俬又有點越式的感覺。餐廳由越南人開,可以食到最地道的越南味道!🔸火籠法包以往食過牛河、撈檬都好好食,今次唔係好肚餓就食多啲小食。首先叫左個火籠法包🥖主要有扎肉、豬肉,個包烘得好香脆,最正係配料好多好豐富,伴隨著肉鬆、青瓜、酸瓜、秘製醬汁,味道好好😋🔸魚露炸雞翼每次來必點魚露炸雞翼,真係好好食架😍💯完全係外脆內嫩!勁香口!仲要隻隻都好大隻,好抵食!🔸豬腩蝦肉米紙卷米紙卷包到脹卜卜,入面有檬粉、豬腩、青瓜絲,點上餐廳自製的花生醬,食落好開胃😋🔸大叻薄餅底下係炸過的米紙,加上一層蛋、有肉鬆、香腸,食落好有口感,都幾得意,未試過都要試下越式pizza! 🔸椰子咖啡、桔子梳打天氣熱叫左好夠凍既椰子咖啡,佢係椰子沙冰底,再加咖啡,好香椰子味,好正😍 桔子梳打都係夏日之選,好解渴!📍#XiXup (#大圍美食)#大圍 積存街70-72號景星樓地舖
大圍低調又高質越南菜🇻🇳

🔸火籠法包

🔸魚露炸雞

🔸豬腩蝦肉米紙卷

🔸大叻薄餅

🔸椰子咖啡、桔子梳打

📍#XiXup (#大圍美食)
#大圍 積存街70-72號景星樓地舖
2024-04-16 66 views
唔係朋友介紹,都唔知大圍有間咁舒服嘅越南餐廳裝修幾型格 一入黎就見到大大幅壁畫大叻薄餅 餅底係用紙米做,非常脆口配上豬肉醬、雞蛋、芝士醬、肉鬆香口不油膩,非常特別順化扎肉牛尾湯米線大大碗,個湯幾香幾越南風味,牛尾夠哂淋再加上越式扎肉同彈牙米線,滿足!魚露炸雞翼雞翼大大隻,炸得好脆口,唔會乾爭爭豬腩蝦肉米紙卷傅統越式米紙卷,有豬肉、大蝦同生菜米紙卷口感煙韌,再配搭魚露甜酸汁好開胃!青檸梳打,凍latte解喝又好飲
唔係朋友介紹,都唔知大圍
有間咁舒服嘅越南餐廳
裝修幾型格
一入黎就見到大大幅壁畫

大叻薄餅
餅底係用紙米做,非常脆口
配上豬肉醬、雞蛋、芝士醬、肉鬆
香口不油膩,非常特別

順化扎肉牛尾湯米線
大大碗,個湯幾香幾越南風味,牛尾夠哂淋
再加上越式扎肉同彈牙米線,滿足!

魚露炸雞
雞翼大大隻,炸得好脆口,唔會乾爭爭

豬腩蝦肉米紙卷
傅統越式米紙卷,有豬肉、大蝦同生菜
米紙卷口感煙韌,再配搭魚露甜酸汁
好開胃!

青檸梳打,凍latte
解喝又好飲
2024-04-14 35 views
- Xi Xup @ 大圍 -大圍不嬲都好多好食既小店🤭 今次又俾我發掘到一間好食既越南餐廳😆 佢除咗有越南菜之外,竟然仲有個Bar喎,呢個配搭真係好特別🤪越式炒蜆🥘一見到就覺得每隻蜆肉都超大同超飽滿!食落帶有九層塔既香味,仲有蠔油既鮮鹹香味而且仲有dd辣椒香😋每隻蜆肉都好嫩,份量都唔少😆魚露炸雞翼🍗呢碟同樣係一上枱就令我驚訝,竟然每隻雞翼都咁大隻🫡雞翼外皮炸得好香脆,但唔會有厚粉既感覺。而且雖然咁香脆,但肉質依然仲好滑同多肉汁,冇炸老咗🤪除咗有魚露味之外,仲食到d檸檬同甜味,所以食多2隻都唔會膩🤣豬頸肉春卷撈檬🫔撈檬配料好多,有芽菜、蘿蔔、青瓜等等,增加咗撈檬既口感😆豬頸肉好淋😋豬肉串有燒過既香味,肥瘦適中😋春卷最特別,除咗有原隻蝦之外,仲包咗蝦膏😆第一次試呢款配搭既春卷,而且仲炸得好香脆😙配埋撈檬既酸甜汁,味道好夾😆順化扎肉牛尾湯米線🍜我自己就最鍾意呢個米線😍牛尾煮得好淋😍最特別係個湯底好香蝦味,飲落仲有d辣辣哋😋估唔到又幾夾😆米線唔會煮得太淋,爽口得嚟又掛到湯😋味道 🤩🤩🤩🤩性價比 🤩🤩🤩🤩
- Xi Xup @ 大圍 -

越式炒蜆🥘

魚露炸雞翼🍗

豬頸肉春卷撈檬🫔

順化扎肉牛尾湯米線🍜

味道 🤩🤩🤩🤩
性價比 🤩🤩🤩🤩
2024-04-05 77 views
環境偏向走型格路線,牆身有一幅巨型壁畫,充滿藝術氛圍,樓梯亦有一層,有燈飾圍繞,睇落十分有氣氛。順化扎肉牛尾湯米線 Bun Bo Hue($98)私心推介牛尾湯米線,有兩塊好似手掌咁大既牛尾,牛骨髓旁邊的牛油脂濃郁可口,牛味相當重,牛油脂味刺激味蕾,加上經典越式扎肉和爽口彈牙既米線,很有滿足感。雞絲湯河 Pho Ga($98)滿滿雞絲鋪滿河粉,食落啖啖雞肉,有適量既雞皮,食落有雞油香味,湯底因雞絲浸泡下有少計雞湯味,整體清淡但一點也不單調。豬腩蝦肉米紙卷 Summer Rolls($48)傳統越式米紙卷,主要材料有豬腩肉、大蝦和生菜,米紙卷有淡淡既米香味,口感煙韌,配搭魚露甜酸汁,十分開胃。魚露炸雞翼 Caramelized Wings($78)魚露味撲鼻而來,雞翼表面灑滿蒜片和香蔥,增加左越式風格,炸雞翼表皮炸得香脆可口,但仍然能鎖住肉汁,咬落去肉質鮮嫩,充滿肉汁。

順化扎肉牛尾湯米線 Bun Bo Hue($98)

雞絲湯河 Pho Ga($98)

豬腩蝦肉米紙卷 Summer Rolls($48)

魚露炸雞翼 Caramelized Wings($78)
2024-03-26 83 views
今天中午,我和太太到位於大圍積存街的Xi Xup餐廳品嚐了一頓美味的越南午餐。我們一進入餐廳,便被迎面而來的香料香氣所吸引,讓我們更加期待這頓午餐。我們點了開胃的小食,就是經典的越南春卷。這個外皮煎得香脆,裡面包裹著色香味俱全的蔬菜和肉,一口咬下,清爽的口感令人愛不釋手。接著,我們選擇了兩個午餐套餐。我點了PHO BO生牛肉河粉,清淡的湯底搭配嫩滑的生牛肉和Q彈的河粉,每一口都讓人感受到越南料理的獨特風味。而我太太則選擇了BUN BO HUE 顺化扎肉牛尾湯米線,湯頭濃郁鮮甜,搭配嫩滑的牛尾肉,讓人吃後回味無窮。最後,我們品嚐了越南咖啡和青檸梳打。越南咖啡的濃郁香氣和香醇口感令人沉醉,而青檸梳打清爽怡人,完美這頓豐盛的午餐。

2024-03-22 62 views
大圍積存街距離港鐵站,只有唔夠十分鐘路程🤩 超級方便👍 果度就有間好有Bar feel嘅特色越南餐廳❤️ ❤️ 入面環境清幽舒服,面對著嘅係小街,清靜又乾淨,好chill🥰 講番食物, Pho Special X河粉有大件牛骨髓🥰 ,湯底濃郁鮮甜,牛展酥軟又入味😋 。豬腩蝦肉米紙卷香甜有層次😍 ,斑蘭蜆湯配焗法包係真心滿足之選🤭 ,因為蜆肉大隻而新鮮,配合外脆內軟嘅法包😚 ,好好味道☺️特別推介呢度嘅椰子凍咖啡👍 極力推薦鍾意飲沙冰嘅人😋 ,椰絲配上沙冰,香滑冰涼,夏天飲一流💯
大圍積存街距離港鐵站,只有唔夠十分鐘路程🤩 超級方便👍 果度就有間好有Bar feel嘅特色越南餐廳❤️ [Xi Xup]❤️ 入面環境清幽舒服,面對著嘅係小街,清靜又乾淨,好chill🥰

Type of Meal
Dinner
2024-03-20 47 views
係大圍積存街附近,有一間休閑的越南餐廳樓高2層 大大幅𤩹畫加落地玻璃,環境舒適而且仲要係pet friendly餐廳豬頸肉春卷撈檬豬頸肉煎得微焦 非常香口春卷相信是自家製的外層酥脆 餡料滿滿撈埋檬粉,紅蘿蔔絲,芽菜和生菜絲一齊食酸甜又清爽豬腩蝦肉米紙卷米子卷煙煙韌韌,餡料夠豐富一定要加埋個靈魂醬汁酸酸甜甜,帶點微辣牛肉串燒用檳榔葉包住燒,估唔到又幾夾椰子咖啡沙冰口感,唔會好甜椰子味突出,好飲Latte香濃夠滑溜
係大圍積存街附近,有一間休閑的越南餐廳
樓高2層 大大幅𤩹畫加落地玻璃,環境舒適
而且仲要係pet friendly餐廳

豬頸肉春卷撈檬
豬頸肉煎得微焦 非常香口

春卷相信是自家製的
外層酥脆 餡料滿滿

撈埋檬粉,紅蘿蔔絲,芽菜和生菜絲一齊食
酸甜又清爽

豬腩蝦肉米紙卷
米子卷煙煙韌韌,餡料夠豐富
一定要加埋個靈魂醬汁
酸酸甜甜,帶點微辣

牛肉串燒
用檳榔葉包住燒,估唔到又幾夾

沙冰口感,唔會好甜
椰子味突出,好飲

Latte
香濃夠滑溜
  • 豬頸肉春卷撈檬
  • 椰子咖啡
今日去大圍探朋友,朋友推薦一間隱世越南餐廳。餐廳以黑色型格佈置,不像一般越南餐廳呆板。🍸凍越南牛奶咖啡~香滑微甜中帶濃香,那種滑是只有用煉奶調配的咖啡才有。☕滴漏咖啡~滴漏咖啡慢慢滴漏,將所有精華集中,味道比凍咖啡更香醇濃郁,那慢慢滴漏的畫面就仿似一種視覺藝術。🌽炒蝦乾粟米~牛油粟米就吃得多,這種新穎配搭也是第一次試。櫻花蝦乾及葱蒜炒粒粒分明的粟米,非常香口,令簡單的粟米變得不平凡。🌯燒豬頸肉米紙卷~這款米紙卷材料豐富,有招牌燒豬頸肉、生菜、紅蘿蔔絲、米粉,師傅包得夠扎實,不會因為材料多而變得鬆散,再配上醬汁一起吃,味道清新,口感豐富。🌮斑蘭蜆湯配法包~又是一個新穎配搭!斑蘭香氣將大大隻的蜆帶到另一層次,.蜆肉肥美鮮甜,斑蘭葉湯底裡淡淡的香氣配上微暖的法式麥軟包,好吃到停不了口。🥣順化札肉牛尾湯米線~先呷一口湯底,清甜順喉,顛覆了一般人覺得牛尾要用茄膏烹調的想法。牛尾焾得夠軟腍,札肉爽口,吃得出正宗的越南風味。Xi Xup大圍積存街70-72號景星樓地舖

Xi Xup
大圍積存街70-72號景星樓地舖
2024-03-18 442 views
大圍呢個地方好少去,但係估唔到附近都有好多嘢食,今日去咗一間越南菜嘅餐廳,餐廳裝修比較型格少少,又適合休閒坐下,而且食物價錢正常,又幾好食,可以試試😚魚露炸雞翼 $78每隻雞翼都大大隻,仲有啲魚露嘅陣陣香味🥳,亦都唔會過鞋。食落去非常之脆口,但係又唔太油膩火龍法包(豬腩肉醬)$88🥖初初諗點解叫做火龍,原來法包係紅色,用火龍果整成,包外脆內軟,配豬腩肉醬好好食,因為醬汁方面味道濃郁,食落好惹味🤩🤩豬頸肉春卷撈檬$88撈檬嘅份量非常之足夠,而且豬頸肉都十分之多,仲有春卷,豬肉串食落好豐富,豬頸肉整得好好食有少少焦嘅邊邊,咬落去岩岩好,春卷都非常之脆,包住咗蝦肉🦐。醬汁方面唔會太酸,配得啱啱好🤓椰子咖啡 $48☕️咖啡味香濃,椰子味都好出,一開始諗緊點解用兩支飲管,後尾發現一支可以用嚟飲底下咖啡一支可以用嚟飲上邊香滑嘅椰子冰🥥,配合得好好,面頭仲有椰絲作為點綴班蘭撞奶 $38🥛估唔到班蘭汁溝奶可以咁好飲,平時唔太鍾意飲奶類飲品,但今次竟然飲晒,班蘭味有陣陣嘅香,配合埋奶非常值得一試😳Xi Xup (大圍)大圍積存街70-72號景星樓地舖

魚露炸雞翼 $78

火龍法包(豬腩肉醬)$88🥖

豬頸肉春卷撈檬$88

椰子咖啡 $48☕️

班蘭撞奶 $38🥛

Xi Xup (大圍)
大圍積存街70-72號景星樓地舖
魚露炸雞翼
火龍法包
豬頸肉春捲撈檬
班蘭撞奶
$187 (Lunch)
魚露炸雞翼
火龍法包
豬頸肉春捲撈檬
班蘭撞奶
2024-03-15 36 views
呢間餐廳原來都開左好耐,但平時好似唔太留意到,今次2點去到,得一枱客,入面偏黑,門口出面望入去個玻璃係望唔到入面,仲以為冇開門。餐廳得一個,單點餐牌,食物選擇唔算多,主菜係得幾樣。豬頸肉春卷撈檬 $88旁邊個汁都幾辣,建議一開始唔好倒晒豬頸肉幾彈牙幾香,春卷好脆,都幾大碗順化扎肉牛尾湯米線 $98牛尾好淋好軟熟,都好香,扎肉都ok,不過啲麵好少,同埋湯底都幾辣,入面有辣椒,但個湯幾香幾越南風味嘅魚露炸雞翼 $78最好食嘅嘢,大隻又炸得脆,好juicy,好香,魚露味就唔太強烤牛肉米紙卷 $48入面有牛肉、蘿蔔絲、青瓜啲牛肉唔係好多,成舊食落口個陣都唔記得咗自己叫咗牛肉同埋個米紙卷皮比較un,唔係好易咬斷班蘭撞奶 $38好香滑,奶味比較重野食還好,價錢好似有啲貴,份量唔算多

餐廳得一個,單點餐牌,食物選擇唔算多,主菜係得幾樣。

豬頸肉春卷撈檬 $88
旁邊個汁都幾辣,建議一開始唔好倒晒
豬頸肉幾彈牙幾香,春卷好脆,都幾大碗

順化扎肉牛尾湯米線 $98

魚露炸雞翼 $78

烤牛肉米紙卷 $48
入面有牛肉、蘿蔔絲、青瓜
啲牛肉唔係好多,成舊食落口個陣都唔記得咗自己叫咗牛肉
同埋個米紙卷皮比較un,唔係好易咬斷

班蘭撞奶 $38
好香滑,奶味比較重

野食還好,價錢好似有啲貴,份量唔算多
2024-03-02
$200 (Lunch)
2024-03-15 207 views
今晚係大圍揾野食,誤打誤撞之下竟然被我哋發掘到一個寶!越式炒蜆Stir-Fried Clams ($78) - 用多種香草配製而成的醬汁,蜆肉好鮮味!X 河粉Pho X ($148) - 招牌越式河粉,材料豐富,原條牛骨髓,生牛肉、牛丸、牛腩、芽菜,味道不錯。烤牛肉串燒Bo La Lot ($78) - 好味道但略嫌咸了一點!豬頸肉米紙卷Pork Neck Roll ($48) - 米紙好煙韌但味偏淡,豬頸肉惹味,一淡一咸,最佳拍檔。魚露炸鷄翼Caramelized Wings ($78) - 未上枱已聞到濃郁魚露香味,外脆內嫩,食到唔停得口。Yuzu Wheat ($78) - 店員介紹我飲這罐啤酒,話曾經得過奬,果然冇介紹錯,又真係幾好飲!👍👍食物質素不錯,餐廳樓底很高,雖然餐廳不是很大,絕對沒有壓迫感,兼且充滿情調,係好chill的一間餐廳!
今晚係大圍揾野食,誤打誤撞之下竟然被我哋發掘到一個寶!

2024-03-12
$280 (Dinner)
2024-03-14 37 views
有時久唔久就周圍去搵吓嘢食,呢度試吓嗰度試吓,今日下午同老公經過見到呢間越南嘢幾得意,主要係個裝修吸引咗我哋,反正都係搵lunch食,就試吓呢間新派感覺嘅餐廳。一入到去就比牆上嘅噴畫吸引住,裝修好有越南地道嘅風味,感覺坐落喺越南街頭似的。由於都沒有太多idea,於是乎就叫店員介紹幾款菜式。Set lunch :前菜係招牌春卷,好脆口好新鮮。主菜係豬頸肉春卷撈檬粉,我好鍾意食越南撈檬粉,佢個汁係個靈魂,調得幾好味,豬頸肉不太肥膩是重點。另外再叫左肉鬆烤茄子,甜甜的醬汁滲透茄子,索晒啲汁,面頭加咗啲肉鬆又幾配合。火魔牛肉:菜式上桌時點火,帶啲酒香,入邊啲牛肉燒得更香,另外再配上炸蝦餅,食法很新穎,牛肉亦都好腍身,只係用洋蔥及簡單的配料炒香左,也不錯。滴漏咖啡:飲落覺得好特別,原來最抵係椰奶,不錯。拉花咖啡:咖啡味也很香,奶的份量也相當恰到好處。

Set lunch :
前菜係招牌春卷,好脆口好新鮮。
滴漏咖啡:飲落覺得好特別,原來最抵係椰奶,不錯。
拉花咖啡:咖啡味也很香,奶的份量也相當恰到好處。