2024-08-13 775 views
餐廳於內地有逾數百間分店主打川渝風味麵食及小食款式眾多 不吃辣的都有選擇這次於下午茶時段到訪 性價比高 ⍢酸辣粉+鍋巴土豆+飲品 $36招牌金碗酸辣粉 湯底可選大中小辣薯粉麵質彈牙 入口順滑花生粒 酸菜及肉碎令味道更豐富喜歡吃辣的朋友不能錯過~鍋巴土豆薯仔外脆內軟 酸酸甜甜很開胃白玉酸梅湯酸酸甜甜的飲品 白玉超級多幾乎每口都能吃到白玉~虎皮鳳爪小鍋冒菜 $51湯底帶有麻醬及辣味香氣而虎皮鳳爪軟腍 搭配多款配料如 豆皮 魚豆腐及薯粉等等而且有小火爐保持食物溫度 讚!爆漿豆腐串 $17豆腐串外層燒得微脆 入口嫩滑有驚喜的小食!脆皮大餃子 $19外皮煎得香脆 餡料滿滿韭菜 ⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5⧐遇見小麵📍紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9號舖
餐廳於內地有逾數百間分店
主打川渝風味麵食及小食
款式眾多 不吃辣的都有選擇
這次於下午茶時段到訪 性價比高 ⍢

酸辣粉+鍋巴土豆+飲品 $36
招牌金碗酸辣粉 湯底可選大中小辣
薯粉麵質彈牙 入口順滑
花生粒 酸菜及肉碎令味道更豐富
喜歡吃辣的朋友不能錯過~

鍋巴土豆
薯仔外脆內軟 酸酸甜甜很開胃

白玉酸梅湯
酸酸甜甜的飲品 白玉超級多
幾乎每口都能吃到白玉~

虎皮鳳爪小鍋冒菜 $51
湯底帶有麻醬及辣味香氣
而虎皮鳳爪軟腍 搭配多款配料
如 豆皮 魚豆腐及薯粉等等
而且有小火爐保持食物溫度 讚!

爆漿豆腐串 $17

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5

遇見小麵
📍紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9號舖
2024-08-13 604 views
呢間餐廳內地有超過300間分店🏘️,佢地喺黃埔開左第一間分店🧐見到佢地餐牌選擇好多🤩,價錢好抵食,即刻試試佢🥘天府鴨血小鍋冒菜 🦆$46有個火爐熱住食🔥,味道係麻醬香辣🌶️,唔會好辣👍🏻超足料,有鴨血🦆、薯仔🥔、薯粉、丸類🍡、豆皮等,全部都好入味,香港好少見麻辣燙加埋麻醬,令味道除左麻辣,仲有麻醬既濃厚😍🥟老麻抄手 $42要左重慶辣🏮,唔會辣到食唔到😏一碗有好多抄手,有成十幾隻,抄手皮夠薄,餡料又夠多,加埋重慶湯底一齊食,夠哂惹味💕十周年隨心配優惠:🥔鍋巴土豆 $16🍢爆漿豆腐串 $9🍗原味酥脆雞扒 $12🍨琥珀冰粉 $8餐廳加配小食好抵食,叫多幾樣黎試都唔怕😂鍋巴土豆食落好綿似薯蓉咁,而且好入麻辣味😋💕豆腐串好重孜然味好惹味,最後一定要食番碗冰粉🍧作結,冰冰涼涼好爽🧊Overall:餐廳幾開揚座位夠多👯👯‍♀️,雖然係主打重慶美食🏮,但都有好多唔辣既選擇❣️食物款式好多,價錢夠抵食,絕對值得一試呀

🥘天府鴨血小鍋冒菜 🦆$46

🍗原味酥脆雞扒 $12
🍨琥珀冰粉 $8

Overall:
2024-08-12 419 views
抵食又好食嘅重慶麵店開到嚟黃埔喇。餐牌有好多選擇。價錢仲好抵食。我揀咗醬香滷牛肉小鍋冒菜 + 鴨血,白玉酸梅湯。嚟到整個鍋連爐火上枱,份量真係幾豐富。少麻辣湯底好惹味,湯底有好多配料,有芫茜,滷牛板腱肉 4 塊,好多鴨血,蘭花豆乾,雞肉脆骨丸,薯粉。鴨血同滷牛肉都好味,湯底真係好惹味,蘭花豆乾同薯粉索哂個湯汁,係幾好食。 咁大鍋真係抵食。白玉酸梅湯,酸酸甜甜,解渴好飲,唔會過甜。見到佢哋嘅下午茶套餐抵食啲,下次可以再嚟試吓!#過江龍美食 #紅磡美食 #黃埔美食 #麵 #下午茶 #抵食 #香港美

我揀咗醬香滷牛肉小鍋冒菜 + 鴨血,白玉酸梅湯。

白玉酸梅湯,酸酸甜甜,解渴好飲,唔會過甜。

見到佢哋嘅下午茶套餐抵食啲,下次可以再嚟試吓!

2024-08-08 545 views
見到有咁多好評,個個都話係真正重慶嘅味道,所以就去試一試呢個小面叫咗招牌嘅豌雜麵,因為重慶好辣所以要咗小辣,食係幾抵食嘅,因為$48有一碗麵,份量好多,再包一杯手打檸檬茶面係彈牙嘅,撈勻之後食落去又覺得味道唔係咁特別,唔算好香,同埋肉醬啲肉有啲乾,整體嚟講我覺得一般般,只係價錢好吸引下次可能會試一試佢嘅麻辣燙,另外提醒返如果想要俾現金嘅話,就要服務員幫你落單,如果自己落單就一定要用支付寶或者微信支付

2024-08-05 543 views
終於試到香港嘅「遇見小麵」喇!其實之前喺大陸嘅時候,都好想試吓但係就因為返大陸想打邊爐多啲,所以就冇食到見到佢開咗嚟香港真係好開心! 一碗酸辣麵,只係賣緊$19 !係回不去的價錢🥲🥲今日夜晚7:30去到見到門口大排長龍但係因為佢都算係速食,咁所以好快就已經入到去入面位置都幾大,同埋佢啲座位都係舒服嘅有好多梳化嘅位置~ Menu好多都好似好吸引,好想試🤤最後叫咗《脆皮半隻雞麻辣小麵》$49超薄皮嘅雞!一啲肥膏都冇!超級出奇地,佢嘅雞皮炸到好似乳鴿咁香!我個人都幾鍾意乳鴿嘅味道,但係我就唔係好鍾意乳鴿肉質但係佢呢隻雞係有乳鴿嘅香氣,但係佢嘅肉質超級嫩滑同埋滿滿嘅肉汁🤩而碗麵我就覺得我個人應該會鍾意食酸辣粉多啲😉😉 因為我係鍾意啲多味道嘅人😜《軟骨丸子小窩冒菜》$48估唔到都幾多餡料,同埋入面有薯粉!同埋佢入面有一款菜,超級好食 睇佢個樣都有啲似菜心苗,又有啲似皇帝菜同埋真心推介大家佢嗰個軟骨丸子!但如果大家唔想食冒菜,想食小麵建議大家可以就咁單點軟骨丸子!因為佢中間有啲軟骨,超級爽口係真係好食㗎😳😳《鍋巴土豆》$18我見附近嗰幾枱都有叫 所以就用一個唔執輸嘅身份試吓其實我個人本身係唔鍾意食
終於試到香港嘅「遇見小麵」喇!
其實之前喺大陸嘅時候,都好想試吓
但係就因為返大陸想打邊爐多啲,所以就冇食到

今日夜晚7:30去到見到門口大排長龍

但係因為佢都算係速食,咁所以好快就已經入到去

入面位置都幾大,同埋佢啲座位都係舒服嘅
有好多梳化嘅位置~

Menu好多都好似好吸引,好想試🤤

最後叫咗《脆皮半隻雞麻辣小麵》$49

超薄皮嘅雞!一啲肥膏都冇!

《軟骨丸子小窩冒菜》$48
估唔到都幾多餡料,同埋入面有薯粉!

建議大家可以就咁單點軟骨丸子!因為佢中間有啲軟骨,超級爽口
係真係好食㗎😳😳

《鍋巴土豆》$18
我見附近嗰幾枱都有叫 所以就用一個唔執輸嘅身份試吓
其實我個人本身係唔鍾意食薯仔!

但係呢度嘅薯仔驚艷到我!!! 首先佢係揸到薯仔外面脆卜卜而入面係Soft同綿嘅

同埋佢呢個醬汁係超啱我口味! 又酸又辣又甜 好多層次🥰🥰🥰

《爆漿豆腐串》$17

開頭睇佢個樣,就覺得佢平平無奇嘅
以為都係乾爭爭咁樣啦 點知入面係超多filling!又係外脆內soft omg!!

點解呢度啲小食可以咁出色🤤🤤🤤

下次一定要再嚟呢度試吓酸辣粉!
  • 鍋巴土豆
2024-08-05 465 views
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 黃埔 - 遇見小麵 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 『 再遇小面 : 超正🤩下午茶』之前食過遇見小面已經覺得款式多元化又抵食見到有啲麵+小食+飲品餐都係$3x 咋❤️而且有辣又有唔辣今次嗌咗🔹小鍋冒菜醬香滷牛肉一個鍋仔咁上枱 就算夏天美食都要熱熱的好多款材料 有金菇、豆乾、薯粉等等本身驚唔夠飽 額外加左個飯其實都可以唔洗 因為鍋入面真係超足料最好食就係醬香牛 因為厚薄適中 而且好入味 🔸滷肉撈麵之前試過湯麵 嗌款撈麵揀咗滷肉撈麵 啲滷肉超正醬汁好易沾到麵上 同埋好似有啲香菇軟淋淋又索汁 唔好睇小碗麵 真係好大碗但太好味 所以我都食曬🤭🧡🔹炸雞扒香脆可口 唔算好大塊 不過勝在肉質嫩🔸白玉厚椰乳好喜歡飲奶應該都會喜歡呢杯野飲又有涼粉啜啜 椰香奶香十足🔹琥珀冰粉充滿淡淡桂花清香味而且加左花奶又滑又香~◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.📍 遇見小麵 (紅磡)紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9號舖喜歡我嘅分享:請follow, like and share @elaine.eat 🔎冇頭緒:#elaineeat🔎發掘同區美食:#ee黃埔🔎發掘同類美食:#ee中菜#

『 再遇小面 : 超正🤩下午茶』

之前食過遇見小面
已經覺得款式多元化又抵食
見到有啲麵+小食+飲品餐都係$3x 咋❤️
而且有辣又有唔辣

今次嗌咗
🔹小鍋冒菜醬香滷牛肉
一個鍋仔咁上枱
就算夏天美食都要熱熱的
好多款材料 有金菇、豆乾、薯粉等等
本身驚唔夠飽 額外加左個飯

好喜歡飲奶應該都會喜歡呢杯野飲
又有涼粉啜啜 椰香奶香十足

🔹琥珀冰粉
充滿淡淡桂花清香味
而且加左花奶又滑又香~

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍 遇見小麵 (紅磡)
紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9號舖

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee黃埔
🔎發掘同類美食:#ee中菜

#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger #hkkol
哇,我最近去左呢間新開嘅小店食,真係超正架!佢地嘅肥腸麵肥中帶瘦,汁濃味美,再配埋啲新鮮蔬菜,入口即化,好滿足胃口。牛肉麵就更加唔洗講,牛肉好嫩滑,麵條QQ有勁,一口一個滋味!你知道我最鍾意佢地嘅炸雞扒未?又脆又鮮嫩,咬落去汁汁滴,加埋辣椒醬簡直係完美搭配。飲完呢啲重口重肉之後,佢地仲有清新爽口嘅檸檬茶,真係幫到我醒酒,酸中帶甜,爽口透心。總的嚟講,呢間小店嘅價錢超平民,質素卻超乎想像,食完真係意猶未盡。我覺得你快啲去試下啦,保證唔會失望!

2024-08-05 414 views
成日經過見到呢間重慶麵店,終於去試左~我有日訓到自然醒就去食佢嘅下午茶餐,都好多選擇,辣同唔辣都有!⚡️蔥油拌麵 配原味酥脆雞排 $36下午茶餐 跟飲品(凍檸檬茶)唔食得辣嘅我就揀左蔥油拌麵,上面有花生、蔥花等個人幾鍾意佢個麵質,好彈牙🥰 而且蔥油味足夠,好香👍🏻 另外塊雞排都真係炸得好酥脆,值得一試以下午茶餐黎計,佢份量一啲都唔細,呢個價錢包埋飲品,好抵食啊!⚡️秘制脆皮半隻雞 配蔥油餅 $38下午茶餐 跟飲品(凍檸檬茶)脆皮雞外脆內嫩,見到影片教用手撕,我就用手拿黎食🤣 蔥油餅都好鬆化,唔油膩,不過蔥味可更重~⚡️ 醬香滷牛肉小鍋冒菜 $55見到佢成鍋上好吸引就叫左,一路有火熱住可選辣度,我地就走辣醬香滷牛肉都有好多片,入面仲有好多菜、豆皮、冬粉等,好豐富!⚡️ 爆漿豆腐串(2串) $17揀左微辣 對我黎講都好辣😂🙈不過其實幾好食🥺 朋友幾鍾意
成日經過見到呢間重慶麵店,終於去試左~

⚡️蔥油拌麵 配原味酥脆雞排 $36
下午茶餐 跟飲品(凍檸檬茶)
唔食得辣嘅我就揀左蔥油拌麵,上面有花生、蔥花等

⚡️秘制脆皮半隻雞 配蔥油餅 $38
下午茶餐 跟飲品(凍檸檬茶)

⚡️ 醬香滷牛肉小鍋冒菜 $55
見到佢成鍋上好吸引就叫左,一路有火熱住
可選辣度,我地就走辣

⚡️ 爆漿豆腐串(2串) $17
揀左微辣 對我黎講都好辣😂🙈
不過其實幾好食🥺 朋友幾鍾意
2024-08-03 219 views
大陸無食過今晚見熱潮退卻,唔使排長龍等位,試下八寶茶茶包有𣏌籽,紅棗,等八樣藥材,甜,易入口雲吞無咁肉菜好特別,我未食過,唔錯侍應告訴我是油菜花希望我在香到炒來食上網找過,係油菜花木筷妳靚,夠長,我留來旅行用。

大陸無食過

今晚見熱潮退卻,唔使排長龍等位,試下

八寶茶
茶包有𣏌籽,紅棗,等八樣藥材,甜,易入口

雲吞無咁肉
菜好特別,我未食過,唔錯
侍應告訴我是油菜花
希望我在香到炒來食
上網找過,係油菜花

木筷妳靚,夠長,我留來旅行用。
炸餃子
抄手
2024-08-03
Type of Meal
Dinner
  • 油菜花
#黃埔美食 #香港重慶菜去黃埔拍拖挽冒險樂園😆地鐵出口行冇幾遠🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️就見到呢間新開嘅重慶菜🌶️門面咁大 見啲門口啲相又好吸引😗之前喺深圳又見過 見開到嚟香港都幾多人食一於試吓佢!.嚟到遇見小麵 諗住一定要食麵🤣其實抄手都係麵嚟 啲肉少啲都仲係好似雲吞我就叫咗重慶辣 仲有微辣比唔係太食辣嘅人👏🏻份量都夠多 食落夠麻~🔥有返大陸食辣嘅感覺😛.男朋友就食咗呢個唔辣嘅酸菜肉燥飯😉有啲台灣又有啲大陸嘅味道估唔到肉燥味道甜甜地 同酸菜又幾夾😯份量夠多 絕對食得飽!.脆皮大餃子🥟皮夠脆 韭菜餡夠多同麵飯一齊食 當小食唔錯😌.炸雞扒 見蜂蜜芥末味比較特別🍯炸皮一樣咁脆 但唔會好膩肉質超嫩最驚喜🤤.琥珀冰粉😋😋見有冰粉一定要叫 餐加$2就可以野飲轉甜品🤣好少食配花奶嘅 同清香綠茶味嘅冰粉 幾夾!.男朋友飲凍檸茶🍋佢話有啲甜我呢杯白玉酸梅湯 酸甜 同辣野好match白玉啫喱好多 飲到最後都仲有好少冰 大杯到可以拎走飲🤣.因為食下午茶餐 兩個人食咁多加埋都唔使$150🙌🏻抵食👐🏻
#黃埔美食 #香港重慶菜

老麻抄手

男朋友就食咗呢個唔辣嘅酸菜肉燥飯😉
有啲台灣又有啲大陸嘅味道
估唔到肉燥味道甜甜地 同酸菜又幾夾😯
份量夠多 絕對食得飽!
酸菜肉燥飯

肉質超嫩最驚喜🤤
蜂蜜芥末雞扒

琥珀冰粉😋😋
見有冰粉一定要叫 餐加$2就可以野飲轉甜品🤣
好少食配花奶嘅 同清香綠茶味嘅冰粉 幾夾!
琥珀冰粉

蜂蜜芥末雞扒
琥珀冰粉
  • 白玉酸梅湯
2024-07-30 321 views
內地知名美食品牌遇見小面嚟到香港啦🤗🤗想食tea 下午2:30到5:30有下午茶餐超級抵食人均$50 已經食到好飽!叫咗脆皮半隻雞,鍋巴土豆同酸辣粉😊脆皮雞好食惹味 juicy😍😍鍋巴土豆調味勁正配埋個辣醬外面脆內軟 nice 🤗酸辣粉薯粉,煙煙韌韌好好味😚白玉厚椰乳,好creamy少甜好飲😙食啲辣嘢解辣一流😘😘下午茶好多組合選擇多,價錢真係超級無敵抵食!得閒去開紅磡嘅朋友真係入嚟可以慢慢坐低食
內地知名美食品牌遇見小面嚟到香港啦🤗🤗
想食tea 下午2:30到5:30有下午茶餐超級抵食
人均$50 已經食到好飽!
叫咗脆皮半隻雞,鍋巴土豆同酸辣粉😊
脆皮雞好食惹味 juicy😍😍
鍋巴土豆調味勁正配埋個辣醬外面脆內軟 nice 🤗
酸辣粉薯粉,煙煙韌韌好好味😚
白玉厚椰乳,好creamy少甜好飲😙
食啲辣嘢解辣一流😘😘
下午茶好多組合選擇多,價錢真係超級無敵抵食!

得閒去開紅磡嘅朋友真係入嚟可以慢慢坐低食

召集鐘意食辣既朋友仔,內地熱門餐飲品牌「遇見小麵」正式進駐香港!佢地於全國有近300間分店,難怪之前番深圳既時候成日見倒佢地既分店香港⾸店位於黃埔天地奇妙坊,座位闊落舒適,餐廳主打地道川渝風味的重慶味道,菜單多選擇,亦有辣和不辣,大家可以根據個人喜好,挑選四款辣度🥰酸菜肥腸麵(重慶味)份量大大碗,幼麵質地順滑,重慶湯底香而不油,肥腸切成細塊,冇臭味又有咬口,加入酸菜香口惹味,值得一試酸辣粉+鍋巴士豆+飲品(三件套)下午茶都係30幾蚊有主食、小食同飲品,好抵食!必試金碗酸辣粉,薯粉入味順滑,加入花生粒、酸菜,味道更香口小食鍋巴士豆,外皮脆脆地,士豆香綿,帶點椒麻又夠香辣另外仲試左幾款小食,味道都好有驚喜爆漿豆腐串(2串)豆腐大大串入口嫩滑,加左香辣調味更香口,值得一試脆皮大餃子(3個)大餃子外皮脆卜卜,入面係菜肉餡十分足料,雖然係唔辣不過同樣出色炭烤腿肉串(2串)烤腿肉肉質結實,炭烤更香,入口惹味大滿足飲品除左檸檬茶仲有酸梅湯、八寶茶等,甜品仲有冰粉酸甜有助解膩

亦有辣和不辣,大家可以根據個人喜好,挑選四款辣度🥰

酸菜肥腸麵(重慶味)
酸菜香口惹味,值得一試

酸辣粉+鍋巴士豆+飲品(三件套)
下午茶都係30幾蚊有主食、小食同飲品,好抵食!
必試金碗酸辣粉,薯粉入味順滑,加入花生粒、酸菜,味道更香口

小食鍋巴士豆,外皮脆脆地,士豆香綿,帶點椒麻又夠香辣

另外仲試左幾款小食,味道都好有驚喜
爆漿豆腐串(2串)
豆腐大大串入口嫩滑,加左香辣調味更香口,值得一試

脆皮大餃子(3個)

炭烤腿肉串(2串)
烤腿肉肉質結實,炭烤更香,入口惹味大滿足

2024-07-26 393 views
每次經過都見到大排長龍,主打食重慶麻辣嘅食物🥘 中意食辣嘅朋友建議一律揀最辣,因為朋友話最辣先真係想少少辣度~【軟骨丸子小鍋冒菜(麻醬香辣)】$48+肥腸(微辣)$13丸子每粒都食到軟骨,好有口感!另外肥腸都幾好食,夠晒入味~ 而鍋底有超多配料,包括百頁、金菇、薯粉,勁足料!【脆皮半只雞麻辣小麵】$49半隻雞份量係有啲少,不過如果以呢個價錢嚟講其實都好合理!雞外脆內軟,肉質非常鮮嫩,調味方面亦都唔會太鹹或太濃味!麵嘅份量都十分之多~+白玉厚椰乳 $12椰奶味勁重勁香,而個底仲有冰粉,唔會太甜,好飲!【鍋巴土豆】(香辣椒麻)$16外表金黃酥脆,入面就軟淋淋!口味就揀左香辣椒麻,微微麻辣!

【軟骨丸子小鍋冒菜(麻醬香辣)】$48
+肥腸(微辣)$13

【脆皮半只雞麻辣小麵】$49

+白玉厚椰乳 $12
椰奶味勁重勁香,而個底仲有冰粉,唔會太甜,好飲!

【鍋巴土豆】(香辣椒麻)$16
外表金黃酥脆,入面就軟淋淋!口味就揀左香辣椒麻,微微麻辣!

聽講黃埔天地奇妙坊開咗間新嘅川菜,今日放假特登嚟試吓😋整體環境都相當闊落,仲有自助吧可以任食特色小菜~餐廳係主打地道重慶粉麵同特色冒菜,燒烤,小食等,選擇豐富😍價錢都十分親民,平均$40左右就可以食到一碗特色粉麵,下午茶時段仲包埋嘢飲👍🏻勁抵‼️‼️🅵🅾🅾🅳紅碗豌雜麵 $42 (下午茶時段包嘢飲)呢款係一款招牌拌麵,有四款辣味可供選擇,而我就揀咗佢呢度嘅招牌重慶辣🌶️🙆🏻‍♀️味道濃烈乾香,配料有入口即溶嘅耙豌豆同秘製五花肉肉燥,撈埋一齊食,每一站都可以感受到地道嘅重慶麻辣風味!推薦!軟骨丸子小鍋冒菜 $48類似一人小火鍋,會連埋個熱鍋上菜,可以邊煮邊食😍而冒菜的配料都好豐富(有菜&薯粉&軟骨丸子&金菇&豆皮等),麻辣湯底都好惹味👍🏻秘製脆皮半隻雞 $35喺香港嚟講$35可以食到半隻雞已經可以話係好難得好抵👍🏻雞肉嫩口,味道不過不失!性價比好高!鍋巴土豆 $18即叫即炸,整體層次好豐富,薯仔外皮係炸得脆口的鍋巴,而裏面係軟綿的口感,再加上滿滿的麻辣調味,正‼️脆皮大餃子 $19餃子外皮十分酥脆,呈金黃色澤,又有咬口,韭菜豬肉的內餡亦都好足料,口感豐富多樣👍🏻

🅵🅾🅾🅳

紅碗豌雜麵 $42 (下午茶時段包嘢飲)

軟骨丸子小鍋冒菜 $48

秘製脆皮半隻雞 $35

鍋巴土豆 $18

脆皮大餃子 $19
2024-07-20 506 views
黃埔站B出口直行就見到「遇見小麵」。朋友嗌左❤️金碗酸辣粉($19),加滷蛋($5)和鴨血(微辣)($8)。❤️另加$10配爽口海草夏天食番d清爽嘅涼菜十分消暑~😍❤️加$8嗌一杯凍白玉酸梅湯❤️加$14嗌一塊蜂蜜芥末雞排雞排炸得香脆,配蜂蜜芥末,甜甜辣辣配搭特別。❤️脆皮半隻雞番茄湯麵套餐($56)加$2轉配琥珀冰粉(凍)脆皮雞皮脆肉嫩😋,啖啖肉。雖然係半隻,份量都好多!番茄湯麵夠晒大碗,一個人食成碗麵一定夠晒飽。除左番茄🍅重有芫荽和菜,夠清夠健康👍🏻。琥珀冰粉(凍)係我嘅至愛❤️。加左桂花和花奶,入口有陣陣桂花花香~❤️另加$9配香酥蔥油餅啖啖鹹香~❤️加$17配脆皮大餃子(3個)隻隻都飽滿餡料豐富,皮炸得脆口但唔會炸到好乾。總括黎講,呢間餐廳真係價值比超高,又抵又好食😋重食得飽👍🏻!👏🏻👏🏻👏🏻
黃埔站B出口直行就見到「遇見小麵」。

❤️另加$10配爽口海草
夏天食番d清爽嘅涼菜十分消暑~😍

❤️加$8嗌一杯凍白玉酸梅湯

❤️加$14嗌一塊蜂蜜芥末雞排
雞排炸得香脆,配蜂蜜芥末,甜甜辣辣配搭特別。

❤️脆皮半隻雞番茄湯麵套餐($56)
加$2轉配琥珀冰粉(凍)

脆皮雞皮脆肉嫩😋,啖啖肉。雖然係半隻,份量都好多!

❤️另加$9配香酥蔥油餅
啖啖鹹香~

❤️加$17配脆皮大餃子(3個)
隻隻都飽滿餡料豐富,皮炸得脆口但唔會炸到好乾。