約閨蜜談心,一定要選靚靚的餐廳。閨蜜放假,因此地點由她決定。她的選擇很好😈,剛好可以彌補一下之前錯過了甜品的不滿足。餐廳環境整潔,有空間感,十分適合女生聊天。我們點了一份意粉、三文治、甜品及飲品。Dinner set 有5款意式麵,我們選了白汁藍芝士煙三文魚意大利麵。芝士味比較淡,但醬汁十分細滑、濃郁。三文魚及菇的份量頗多。麵的軟硬適中,若可更富彈性會更出色。三文治是食肉獸推介。這是雞肉煙腿三文治,肉的份量比想像中多很多。本來認為圖片只供參考,餡料一定不多。三層厚多士味道會很寡悶。但它味道及口感豐富。第一層的是空氣般的蛋白,加上極脆的多士,對比強烈。第二層是啖啖雞肉,簡單的調味,加上爽口嘅洋蔥,不會肥膩,但可使食肉獸十分滿足。最後一層是煙火腿,是比較尋常的一層。到最重要的甜品,因為覺得三文治的麵包好味,所以我們點了香蕉朱古力親親蜜語。棉花糖的形狀跟圖片有點差異。朱古力味雪糕非常香濃,多士磚脆卜卜,沾溶了的雪糕,非常美味。飲品味道普通,但極美。非常漂亮的茶具,視覺滿分。

我們點了一份意粉、三文治、甜品及飲品。

飲品味道普通,但極美。非常漂亮的茶具,視覺滿分。

2017-06-06 37 views
嚟到呢到我order咗個牛肉火鍋要泡菜湯底跟住佢就嚟咗一個無糖嘅火鍋俾我跟住叫佢加湯底俾我就俾咗個唔知咩嘅另外一個湯底我嘢食食落去味道勁奇怪,不倫不類以後都唔會再幫襯如圖所示,你可以見到個湯底嘅顏色唔係泡菜味跟住order咗個拉麵,佢俾咗個公仔麵我,違反商品說明條例
嚟到呢到
我order咗個牛肉火鍋要泡菜湯底
跟住佢就嚟咗一個無糖嘅火鍋俾我
跟住叫佢加湯底俾我就俾咗個唔知咩嘅另外一個湯底我
嘢食食落去味道勁奇怪,不倫不類
以後都唔會再幫襯
如圖所示,你可以見到個湯底嘅顏色唔係泡菜味
跟住order咗個拉麵,佢俾咗個公仔麵我,違反商品說明條例
2017-06-06
Type of Meal
Dinner
2017-06-04 1210 views
近排公司無咁多工作,返工等放工,唔使再O.T,十分悠閒!輕輕鬆鬆來到了周末,放工去cafe嘆個靚lunch,然後揀套戲睇吓,慢活一樂也!是日我倆來到TKO Gateway覓食,周圍逛之下見到一間蠻別緻嘅台式餐廳~"XOXO Cafe' Lab"。Cafe用上藍藍綠綠為主調色,襯托冬菇頭萌爆女孩嘅主題公仔,實在可愛極了!唔使點諗,就揀呢間吧……的的骰骰嘅cafe,lunch時段自然係滿哂座,我倆唔想坐窗口位,怕被陽光暴晒,反正唔趕時間,就等等吧!等咗十五分鐘左右,終於等到梳化卡位,微涼冷氣吹彿下,坐得特別舒服。我倆慢慢細閱圖文並茂嘅menu,心大心細之下,就揀碟飯來填飽我倆個肚先啦……1.香草烤澳洲羊柳: 烤羊柳肉質十分嫩滑juicy,有羊味,無羶味。用咗少許黑椒來吊味,即時令人食慾大增!跟餐嘅白飯都几多吓,足夠二人分享,有美味嘅羊柳加配菜送飯,到痺啦!跟餐杯紫菜豆腐湯,則較為鹹咗少少。2.雞肉煙腿三文治: 呢份巨型三文治巧靚仔,啱哂打卡呃like!咁巨型,一口KO確有難度,先切開頂層嘅梳乎厘蛋,慢慢渗出淡淡蛋香,甜甜地嘅梳乎厘,質感輕盈如泡沫,口感鬆軟如棉花糖。三文治非常鬆化,夾雜住雞
近排公司無咁多工作,返工等放工,唔使再O.T,十分悠閒
!輕輕鬆鬆來到了周末,放工去cafe嘆個靚lunch
,然後揀套戲睇吓,慢活一樂也

嘅台式餐廳~"XOXO Cafe' Lab"。
Cafe用上藍藍綠綠為主調色,襯托冬菇頭萌爆
女孩嘅主題公仔,實在可愛極了
!唔使點諗,就揀呢間吧
……

的的骰骰嘅cafe,lunch時段自然係滿哂座
1.香草烤澳洲羊柳
: 烤羊柳肉質十分嫩滑juicy
,有羊味,無羶味。用咗少許黑椒來吊味,即時令人食慾大增
!跟餐嘅白飯都几多吓,足夠二人分享
,有美味嘅羊柳加配菜送飯,
到痺啦!跟餐杯紫菜豆腐湯,則較為鹹咗少少。

2.雞肉煙腿三文治
: 呢份
巨型三文治巧靚仔
,啱哂打卡呃like
!咁巨型,一口KO確有難度
,口感鬆軟如棉花糖
。三文治非常鬆化
,夾雜住雞肉、煙腿、蕃茄、沙律菜等等嚟食,口感層次豐富無比

3.熱苿梨蘋果蜜
: 眼見menu啲熱飲係用
靚靚茶具來泡的,立即點番一壺來selfie吓
!茉莉味清淡,蘋果蜜甜度適中,香甜好飲又解膩

熱苿梨蘋果蜜

4.芒果雪沙
: 滿到瀉
嘅芒草雪沙,果肉又厚又甜
,雪沙冰涼透頂
,即時降温,夏日炎炎,最啱飲

芒果雪沙

Hea hea吓,不知不覺咁就嘆咗個几鐘,又係時候要起程去睇[神奇女俠]了……

2017-06-03
15 Minutes (Dine In)
$145 (Lunch)
熱苿梨蘋果蜜
芒果雪沙
2017-05-24 44 views
好少入到黎將軍澳,難得一場黎到,都要食返啲野先走。俾角落呢間充滿少女風格嘅餐廳所吸引,就決定一試。單單睇呢度嘅裝修,唔會知佢係一間走韓風,仲要係fusion菜嘅餐廳。「拉芝」係城中熱話,作為韓國餐廳,當然都唔少得有相關嘅菜式。我地就點左佢嘅鐵板芝士燒韓國拉麵(牛肉)。估佢唔到咁大碟,三四個人share都仲得。一開始食,其實幾好味。不過唔知係咪對兩個人黎講真係太大份,感覺食到有啲「寡」,亦都越食越覺得偏鹹。再點左個甜品,叫親親物語。賣相一百分,不過食落外層棉花糖太硬,裡面嘅多士脆件就都算幾好味,如果可以多少少醬汁同熱食就更好。食左兩款菜式,有少少失望,不過都幾欣賞佢地嘅創意,創作出特別嘅食物,睇見都開心。

2017-05-14 61 views
Xoxo cafe開左新分店 💁🏽晚飯又有多個選擇啦~小編今次叫左個黑蒜濃雞湯鹽酥豬扒拉麵 Hkd 62 👀 個湯底黑蒜味唔重,偏咸左小小🙈不過啲豬排炸得都ok~係粉漿多左小小😂好中意佢面入面啲菇同菜😍全部都好入面好甜💯配料多!啲面唔同普通個啲,好煙un彈牙好有勁👌🏾好味好食呀!另外叫左個熱茉莉蘋果蜜Hkd 48 😚 又係影相呃like一流😎質素都好飲,仲左偏甜小小,入面真係有粒粒果肉😊而且都好清👍🏿佢個小食:紫菜汁燒年糕 hkd52 😀年糕燒到出面脆卜卜,入面好煙un好軟😉啲汁好濃郁!都好食🙊
2017-05-10 104 views
慢,差,唔好食,份量少,無service仲要加一上星期五喺坑口搵食,見到呢間裝修靚靚哋,餐牌都ok,所以試吓⋯兩大一細,叫三樣嘢:沙律,pizza,芝士火鍋加三杯嘢飲應該差唔多。叫完嘢食好快來咗飲品同沙律,食完開始無嘢再上,睇住周圍啲食客表情,知道中晒招,個個都面燶燶⋯⋯等咗半個鐘都無嘢上,開始追,最初個waiter明顯hea我哋無跟,過十分鐘,再追先有人堅跟。最後等咗一個鐘先來pizza。食完pizza,又追多半個幾鐘先來埋個感覺未煮好的ribs+芝士火鍋。成餐飯勁追,等足兩個鐘,份量細,越食越肚餓,最後未食飽都唔咁再叫,唔想食到收舖。最差係成間餐廳得一個堅跟嘢同會道歉,其他個樣好似係佢係客我哋係service provider 咁。
慢,差,唔好食,份量少,無service仲要加一

2017-05-05
$100 (Dinner)
2017-05-05 128 views
等左整個鍾只食到個沙律,態度超差,以後不會再幫襯。實在唔知可以寫哋咩,服務員不知所謂,同佢講可唔可以快哋,仲話追緊,繼續又是十五分鍾。已經坐了一個半小時,豬仔骨都唔見..
2017-04-29 64 views
坑口呢排有執位,多左好多新餐廳,呢間裝修都好似小白屋,又有cushion大梳化,幾休閒。呢度係台式,韓底,西底既混合版,所以選擇都新穎吸引。鴛鴦珍珠奶茶,除了平時既珍珠,仲有jasmine味既珠珠,$33, 味道唔錯。呢度形容為慢活cafe,因為我叫既韓式芝士海鮮炒麵,慢慢飲都飲左4/5先嚟,可能真係即做啦!好在沒有失望,味道幾好,芝士焗左,再加左蛋,芝士拉絲的,蛋老左少少,但整體都ok既,不過都算辣。有泡菜,蝦,魷魚,帆立貝,本菇,都比足料。整體又坐得,又食得,都唔錯既選擇。

呢度係台式,韓底,西底既混合版,所以選擇都新穎吸引。

有泡菜,蝦,魷魚,帆立貝,本菇,都比足料。

整體又坐得,又食得,都唔錯既選擇。
2017-04-26 231 views
第一次逛到黎衣間位於坑口站A1出口既tko gateway裡既餐廳,響商場裡面但有開放形式既餐廳,外邊都有擺放地方作多人進餐,不過大多數人暫見都係響裡面食!裝修幾特別...感覺幾得意今日8點黎到,人流不算多,唔洗等位最怕食飯時間周圍都要等餐死先食得!黎之前響網上都睇過下d食物,有幾樣都想嗌,結果就決定鎖定目標,鐵板芝士燒韓國拉麵、鮮蚵仔泡菜蛋餅同辣味炸雞都係頭號、再另外叫多個黑蒜濃雞湯鹽酥雞扒拉麵不過唔想散嗌都有幾款dinner set,中意點揀都有,一人餐二人餐四人餐、什至優惠價揀幾款都有,都幾全面,容易滿足各需要!衣度可說是韓風又算,台式又算.....鐵板芝士燒韓國拉麵我揀左海鮮,味道ok la,辣辣地,韓國既拉麵即係大家認識既公仔麵,雖在鐵板上但可以再熱少少!再來一盤辣味炸雞,有6款醬料可供選擇,我揀左蒜香沙拉醬伴雞旁有好多好多塊蜂蜜薯片,薯片係平時我地食果d,不過上面有d甜甜既蜂蜜醬!炸雞有4隻,餐牌都有寫明係半翼,所以每隻只有翼同尖,冇鎚的!雖說係辣味,但同辣完全冇掛鈎,所以唔食得辣既衣個可以照叫份量都唔少,完全冇縮水!跟住衣個鮮蚵仔泡菜蛋餅就堅正,真係要襯熱食,上枱時鐵板同
今日8點黎到,人流不算多,唔洗等位
最怕食飯時間周圍都要等餐死先食得!
衣度可說是韓風又算,台式又算.....
鐵板芝士燒韓國拉麵(海鮮)
再來一盤辣味炸雞,有6款醬料可供選擇,我揀左蒜香沙拉醬
份量都唔少,完全冇縮水!
辣味炸雞配蒜香沙拉醬
跟住衣個鮮蚵仔泡菜蛋餅就堅正
,真係要襯熱食,上枱時鐵板同蛋餅仲有熱辣辣既聲音,用鏟'不'起仲有d之之揸揸既氣泡
我今日揀左蚵仔,其實有d似蠔餅,個人幾中意衣個
鮮蚵仔泡菜蛋餅
最後黑蒜濃雞湯鹽酥雞扒拉麵.....不過不失啦!好似平時台式麵食咁啦,可能又鹽酥雞扒又雞翼,味覺有d咸了,都要不斷飲水至得!比較細心既係佢會用個壺裝起湯,分湯上,一款主食有3樣野上枱,份量都唔細,價錢仲係$59,都算幾抵
黑蒜濃雞湯鹽酥雞扒拉麵
要讚下其中一男店員服務幾好,落單或要求斟水都非常客氣,今時今日既服務態度咁樣咪得囉

兩人份量叫左2主食2小食都已經夠晒飽,埋單加一後$305
2017-04-26
$153 (Dinner)
辣味炸雞配蒜香沙拉醬
鮮蚵仔泡菜蛋餅
2017-04-26 57 views
知道Gateway TKO 裝修之後都冇黎行過,今日放工後就過黎行下睇下有咩食,見到呢間餐廳裝修好得意,好快就拉左老公入去坐低。一打開餐牌發覺佢地韓式、西式、台式咩都有架喎。花多眼亂,最後我地叫左一個大蝦意粉餐($88)、士林炸雞($68),餐飲加錢轉蜂蜜水果茶。大蝦意粉好快送上,都幾大碟下。蝦有兩大隻,另外有少少菇,茄味濃厚。蜂蜜水果茶都到了,配上好靚既茶杯,水果茶壺裡有士多啤梨、火龍果、奇異果等等,唔算好甜(本人最怕太甜)。另外士林炸雞就等左一陣,可能係因為即時炸既關係,炸雞旁配左D有蜜糖係面既薯片,另外仲可以選配醬汁黎點個雞,我地揀左乳酪醬,炸雞炸得幾乾身唔會油淋淋,仲有幾多件下。抵!胃食總結:士林炸雞係唔錯既選擇

,水果茶壺裡有士多啤梨、火龍果、奇異果等等,唔算好甜
(本人最怕太甜)。

胃食總結:士林炸雞係唔錯既選擇
2017-04-24
Type of Meal
Dinner
2017-04-23 93 views
基本上環境裝飾沒有問題,開業時食品素質幾好,但之後一再光顧就一再失望,水準每况愈下,中價收費就烹調出下下等的食品質素,無論早,午,晚餐如是,廚師水準,食品味道及份量,遠遠比預期失望,如果不作出改善,相信這餐廳距離結業日子不遠了。
2017-04-23
2017-04-22 101 views
星期六, 天晴☀️. 一早起身去做gym. 做完成個人勁精神, 決定去食個豐富早餐. 天氣咁好, 想搵間可以見到陽光嘅餐廳. Xoxo 係一個好選擇. 優美環境餐with 茶餐廳價錢. Menu 都幾多choices. 有平有貴, 有好豐富, 又有健康餐. 我叫咗個最平$28 嘅早餐. 有多士, 火腿, 煎蛋, 腸仔, 一杯飲品. 好豐富, 味道冇話好冇食, 都夠熱. 十分抵食. 係等嘅時間比較長, 等了20min, 好多人都等得唔耐煩. 不過早餐做乜要咁急. 享受吓陽光仲好.

$28 (Breakfast)
2017-04-19 1889 views
TKO  Gateway 即是厚德商場的前身,裝修再改個名就突然升左level。 TKO  Gateway 又有不少又新又潮的餐廳進註,急不及待要去潮拜一番!第一間吸引我的目光定必是這家 “XOXO Cafe Lab" ,店外放了餐枱有些外國Cafe 的氣氛。Cafe內雖然面積不太大,但擺放了不少擺設,令用餐環境的舒適度提高不少。Cafe 創作了令人望到都忍不住攬住的卡通人物,除了門外有個大擺設模型,每枱座位都擺放印有卡通人物肖像的咭咕臣,成為Cafe的亮點。揭開Menu 才發現Cafe 主打西韓台新派fusion。老實說,筆者對這類“國際”菜的餐廳期望不大,只有夠專一做單一菜式才夠專業。【士林炸雞 $68】炸雞配乳酪蜜糖薯片,薯片就是現成的好似鬍鬚牌的口感。上面預先唧了蜜糖,味道甜絲絲但是令到薯片變得太淋身。如果店方可以另外提供蜜糖供客人自己沾上,效果更佳。這個台式炸雞口感太乾太硬,入口熱洪洪但是味道明顯是雪藏雞粒,既沒有味道又沒有肉汁。炸雞配有多款醬汁供客人選擇:黑糖、芒果蕃茄沙沙、蒜香沙拉、麻辣沙拉及黑胡椒。醬汁令死氣沉沉的炸雞帶回少許味道。【韓燒肉汁烤牛肋骨 $118】這份牛肋
【士林炸雞 $68】
【韓燒肉汁烤牛肋骨 $118】這份牛肋骨肉原個煎pan 呈上,旁邊再放上白飯及麵豉湯,賣相對辨。
牛肋骨肉質指嚡口,肉味欠奉。單單依靠味道帶甜的韓燒肉汁去提升味道,效果明顯不足。
【煙火腿蕃茄pizza $72】呢個pizza 賣相平平無奇,但是原來勁多芝士、勁有芝士拉絲效果。
饀料只有火腿、菠蘿及蕃茄,但是份量比大牌子出品的pizza多很多,每塊pizza就有一大塊煙火腿,而且下面還有一整片新鮮蕃茄,店方真疏爽。
餐牌看似有特色,但其實食物味道只是一般般。勝在裝潢有心思,過來一坐也可以。
2017-01-06
$150 (Dinner)
2017-04-13 254 views
今日黎到坑口,呢到有好多商場所以黎行下消閒,夜晚係到食野就係好難選擇。見到呢間格局好靚,好有童話feel,所以就坐低左👸🏻呢度以藍色為主,連街燈都有🤦🏻‍♀️好似係戶外食野咁,好有感覺。咁就上黎睇下有咩好食啦,最後點了三文魚抱泡鍋飯、all day 三文治、士林炸雞、荔枝冰錄茶同冰珍珠奶茶。🍗🍸🍹🥙好多野食🍴🍴首先黎左士林炸雞,佢有個醬汁,男朋友點了芒果番茄沙沙,男朋友中意食,話呢個醬汁特別,無呢個醬汁就會失色左d,佢食得津津有味😋而我就中意食塊chips,有蜜糖味🍯🍯甜甜地而三文魚抱泡鍋飯外型好似丼飯咁,整得好高好吸引👍🏻整到成座山咁樣😂原來係蛋白黎~本身食落去應該係無咩味,但可能叫三文魚佢淋左d汁上去就咸咸地,幾開胃。下面係有飯同三文魚,可以share黎食。all day三文治係整天都可以食,我見都多人食咁一於試下,份量都對得住價格,佢係有雞肉,煙肉火腿,最頂係蛋白,做完運動食蛋白就可以變大隻💪🏻方包係脆的,配搭幾好。冰珍珠奶茶 同荔枝冰綠茶都幾好飲。特別係荔枝冰綠茶。佢唔係兩種味溝埋一齊 而係有d形狀似珍珠,但吉落去爆開先有荔枝味,但唔好吉太多,會甜😬中意食甜都幾好架~總括黎講,呢

總括黎講,呢度服務幾好,幾好笑容,下次會再黎過~
2017-04-12
$170 (Dinner)
我第一次知道有「XOXO Cafe Lab」這間餐廳時,並不是這間在將軍澳坑口「TKO Gateway」商場的分店,而是在牛頭角淘大商場三期的二樓樓層,在另一間韓國菜餐廳旁邊的分店。當時我對「XOXO」並非特別留意,直到最近我在將軍澳坑口時,發現「XOXO」推出的超划算優惠,才開始有留意和光顧這間餐廳。「厚德商場」經過重大改動和翻新後,加入了不少新的餐廳,包括「XOXO」這間集韓國菜、台灣菜跟港式餐廳元素於一身的混合菜餐廳。「XOXO」餐廳樓面以半開放形式設計,餐廳設計部分檯櫈放在餐廳外的走廊上。這樣的設計,無非是餐廳物盡其用,善用空間,讓餐廳可以放置更多檯櫈,做更多的客人和生意。這樣的店舖樓面設計,令我雖然在店入口位置看餐牌的同時,其實已經進入了餐廳範圍。儘管看餐牌的時候,其他侍應都正在招呼場內的其他客人,未有對我構成任何影響,讓我可以冷靜地想應該吃甚麼飯才對。雖然說「XOXO」是集台灣菜和韓國菜風格於一身的餐廳,不過「XOXO」其實不只混合了台灣和韓國兩地菜式風格這麽簡單,我點了一個「北海道牛乳蛋包飯」的套餐,這套餐更加上了日本菜風格在內,是日、韓、台三地混合的獨有風味菜啊。「XO

「XOXO」的牛乳蛋包飯午餐,既是集合三地菜式風格而成的混合菜,就連餐湯、前菜都混合了不同國家飲食風格,集各家之大成。前菜的沙律,其實是歐陸式的沙律菜加沙律醋,三地混合菜還要算上多一個國家。
「XOXO」午餐吸引了我的注意,除了因為它們午餐混合了多國風格,還因為它們的午餐有很着數的優惠。所謂的優惠,就是跟「蛋包飯」、「意大利粉」或「全日早餐」附送,「哈根大師」的脆皮雪糕三文治一盒。

「哈根大師」的脆皮雪糕三文治,平日在超級市場或便利商店,每盒都隨時要賣二十多塊一盒。現在「XOXO」食個「北海道牛乳蛋包飯」,就跟餐有「哈根大師」的脆皮雪糕三文治食,這樣的便宜優惠,人一世物一世,我起碼要吃一次這樣的午餐才肯罷休。
於是,我點了一個「北海道牛乳蛋包飯」餐,配菜是「照燒雞扒」,蛋包飯的餐汁我選擇了牛肝菌汁,飲品是另加三元的凍奶茶。大概十多分鐘後,整個「北海道牛乳蛋包飯」餐,主菜連同前菜沙律、餐湯、麵包跟飲品,全部由侍應一一送到我的面前。
「XOXO」午餐的「是日餐湯」是蕃茄湯,蕃茄湯旁邊還擺於着一件蒜蓉包。蕃茄湯外表顏色呈現頗為鮮艷的紅色,我想「XOXO」應該用上很多蕃茄去煮這個蕃茄湯吧!

蕃茄湯味道是有很濃很重的蕃茄味,在蕃茄味中間夾雜了輕微的酸味,由於整個「蕃茄湯」湯內沒有夾雜任何的蕃茄皮或蕃茄肉,所以單靠略帶酸澀的味道,很難直接鑒定「蕃茄湯」材料是否來自原隻蕃茄,不過通常用原隻蕃茄,才能熬成鮮中帶酸的蕃茄湯。
在蕃茄餐湯旁邊,「XOXO」還放着一件焗蒜蓉多士。焗蒜蓉多士雖然不是很熱很燙,但多士真的保持着一定硬度,蒜蓉多士夠硬之餘,還保持着很鬆脆的口感。
在吃餐湯跟蒜蓉多士期間,主菜連沙律亦同時上檯。原來「XOXO」所謂的「北海道牛乳蛋包飯餐」,是前菜沙律跟着主菜,照燒雞扒牛乳蛋包飯。

有一件事令我出乎意料,是「XOXO」安排主菜照燒雞扒,連同北海道牛飯蛋包飯,還有作為前菜的沙律,三樣都是放在同一個長碟上。或許「XOXO」都應該知道「食物交差感染」的可怕,所以放食物在碟上,安排了先放牛肝菌汁照燒雞扒在左邊,北海道牛乳蛋包飯在中間,至於有沙律醬的沙律就放在碟的右邊。

兩種生熟各異的菜式,被安排分隔在碟上的兩旁,互不侵犯,河水不犯井水。沙律菜口感頗為新鮮,沙律醬味道不算很濃,令整個餐前沙律不至於太濃味,就算之後吃主菜蛋包飯,蛋包飯味道也不會被沙律所蓋過。
北海道牛乳蛋包飯(照燒雞扒)
主菜照燒雞扒配蛋包飯,照燒雞扒肉質算是蠻鮮嫩的,配合味道甚濃的牛肝菌汁,兩種食物的味道其實都蠻配合。總而言之,照燒雞扒配牛肝菌汁這個組合,味道其實都挺合襯的。

說回另一個主角,北海道牛乳蛋包飯,雖然蛋包飯的味道蠻甜,不過我是稍嫌蛋包飯的蛋質地未夠嫩滑。如果煎蛋可以加重一點牛乳味,讓煎蛋可以更嫩滑一點,效果可能更完美了。
差不多吃完蛋包飯之際,午餐的壓軸高潮,「哈根大師」的脆皮雪糕三文治終於登場了。看着旁邊有些食客,午餐食到尾聲,已經開始享用「哈根大師」的脆皮雪糕三文治,已經令我有點按捺不住,很想快點能享受雪糕三文治的滋味。
不知是否「哈根大師」跟餐廳合作,才有跟餐的脆皮雪糕三文治附送,脆皮雪糕三文治的包裝盒,跟平日在超級市場,或便利商店見到的包裝盒有點不相同,莫非這是「哈根大師」推出的「推廣限定版」脆皮雪糕三文治?
「XOXO」跟餐附送的「哈根大師」脆皮雪糕三文治,是雲呢拿口味。對於免費附送的雪糕甜品,我從來都不計較雪糕的口味,只要不是太重口味的榴槤味雪糕就行了。

等……等一下,「哈根大師」雪糕現在有榴槤味提供嗎?
「哈根大師」的雪糕向來是我的心頭好之一,所以今次午飯有脆皮雪糕三文治附送,無任何事比它更深得我心。「哈根大師」的脆皮雪糕三文治果然名不虛傳,口感真的很鬆脆,味道很甜,感覺很爽很涼快。

雖然「XOXO」的午餐連凍飲連加一,足足要六十七,六十八元左右,不過有「哈根大師」的脆皮雪糕三文治,作為這個「照燒雞扒北海道牛乳蛋包飯」午餐尾聲的甜品,這港幣六十八大元總算賺回有突了。
2017-03-28
15 Minutes (Dine In)
$68 (Lunch)
北海道牛乳蛋包飯(照燒雞扒)