2017-07-08 130 views
食物水凖一般,味道尙可。叫了午餐吉列豬扒蛋包飯,韓式三文治,台式雞翼拉麵,本來都叫可以當做下次再試其他嘢。可惜餐廳服務極之差劣,趕人埋單。客人並沒有食完東西黑色衣服部長粗聲粗氣第張單黎趕人埋單交枱,永無下次。

上星期一去吃早晨,女服務員的態度好差,詢問有关餐牌內容顯得唔耐煩。食物等了很久,再催之下才到,但多士凍的,咖啡唔熱。 之前光顧過一次食物質素都覺得好差, 今次光顧亦都是一樣,我不會再光顧了 。
又是一個在坑口用膳的晚上。之前在九龍灣試過XOXO Café Lab,覺得不錯;在坑口見到裝修加倍優雅的分店,於是決定於TKO Gateway的>>>XOXO Café Lab<<<開飯。 走進餐廳內,發現幾乎人人皆吃火鍋,原來正值半價優惠。只是當刻不想打邊爐嘛,那就繼續在主餐牌發掘好吃的。 主菜揀了鐵板芝士燒鹽酥炸雞(HKD108) 。上碟時,雞肉熱騰騰,證明新鮮炸起,態度嚴謹,誠意可嘉;只是雞肉略為多油,調味略嫌不足,未有鹽酥咸香,猶幸芝士與紫菜香味搭夠。 芝士涼後較難拉起放在薄餅上,所以定必要快手快口享用,不要錯過最佳享用時機。份量足夠二人享用,獨食難食完。 被分子甜點吸引,所以吃過正餐後,追加一客巨峰提子(HKD58) 。波子汽水味的baby blue雪糕小球很吸晴,宜先食用;若任由其往下沉,會迅速溶化,與巨峰提子味糖水混和,只能悔不當初的哦。士多啤梨和藍莓的酸甜,讓整杯分子甜點味道更有層次。 是晚飲品是冰鴛鴦珍珠奶茶(HKD33)少冰 。奶香和茶香混合得既和諧又均勻,未有只側重於奶或茶。 鴛鴦珍珠的配搭是傳統珍珠和爆珠,味道和

鴛鴦珍珠的配搭是傳統珍珠和爆珠,味道和口感均討好,值得一試。
2017-07-01 49 views
湯底有三款選擇另外肉類都有三款可以揀,小編覺得都幾個人化下。小編今次係揀豚骨濃湯,當然佢係一啲豚骨味都無架!而雞肉佢都整得幾夠味。另外配料亦都夠晒豐富,裏面除咗有粉絲之外,另外仲有多個飯,真係超級夠晒飽。總結成個部隊鍋小編只有一個感想就係超級鹹,但係個價錢真係好吸引人。佢呢個甜品真係世界級,雖然面頭有四粒分子雪糕同埋少量生果。但係佢下面嗰啲類似愛玉嘅東東真係…冇得頂。小編真係超級懷疑佢係咪將成個廚房嘅糖漿倒晒落去,完全係甜到爆炸。小編咁大個女都係第一次食到啲咁甜嘅嘢。PS:優惠只適用於星期一至五6.00pm後。
雞肉部隊鍋

分子甜點---熱帶生果

PS:優惠只適用於星期一至五6.00pm後。
2017-06-28 52 views
而家晚市做優惠,食部隊鍋50%off一個餐60蚊有一個鍋一碗飯仲有甜品其實琴晚叫左兩個湯既口味,一個牛骨湯另一個係泡菜湯部隊鍋配料正常,都係有豆腐,牛餐肉,腸仔,金菇同菜自己覺得有茄汁豆怪怪地肉類可以揀牛,豬或雞我覺得牛肉都okay,唔會太肥,睇到鮮紅色既肉同食落都唔係霉,尚算新鮮六十蚊既鍋嚟講,份量都幾足夠,可以兩個人食炸脆皮豆腐,熱辣辣炸好要等一等先食得,炸槳薄薄一層,沾上椒鹽粉,食落香脆冇太大負擔,豆腐估計選用百福豆腐,一貫正常有豆味,每一舊都幾大舊架蠔仔煎餅,好似台式韓式crossover,上面千島醬好令人開胃,蠔仔都好多粒,唔會腥,配韮菜同其他配料,煎得好香,又唔會厚粉,我推介呢個甜品係有冰同movenpick雪糕堜我地當然揀後者,七仔賣三十蚊一杯架,抵哂!
而家晚市做優惠,食部隊鍋50%off
一個餐60蚊有一個鍋一碗飯仲有甜品

其實琴晚叫左兩個湯既口味,一個牛骨湯另一個係泡菜湯
部隊鍋配料正常,都係有豆腐,牛餐肉,腸仔,金菇同菜
自己覺得有茄汁豆怪怪地
肉類可以揀牛,豬或雞
六十蚊既鍋嚟講,份量都幾足夠,可以兩個人食

甜品係有冰同movenpick雪糕堜
我地當然揀後者,七仔賣三十蚊一杯架,抵哂!
2017-06-27 67 views
晚餐時段有火鍋半價優惠,60蚊可以配埋movenpick 雪糕一杯,抵到即刻衝入去。牛肉部隊鍋,泡菜湯底最正,有豆腐午餐肉,腸仔,茄汁豆,津白,粉絲,配白飯一大碗,點會唔夠飽。蚵仔煎餅,係韓台合拼嘅味道,非常特別,蚵仔好香好大隻。椒鹽豆腐夠香脆。芝士鹽酥雞配薄餅,好多芝士,非常邪惡,但鹽酥雞炸得有點乾。環境坐得比較逼,如果坐到卡位就好少少,服務水平一般,叫好耐都無人應,顧住自己忙,光速行過,無人會望下你隻手,有待改進。

蚵仔煎餅,係韓台合拼嘅味道,非常特別,蚵仔好香好大隻。

椒鹽豆腐夠香脆。

芝士鹽酥雞配薄餅,好多芝士,非常邪惡,但鹽酥雞炸得有點乾。

2017-06-20 100 views
今日同朋友諗住搵間坐得舒服既Cafe食午餐,見XoXo 佈置幾靚,成個花園咁,價錢唔貴就入去試下。叫左個煙三文魚忌廉野菌意大利麵 $72,煙三文魚有急凍味、唔新鮮、忌廉汁怪怪地唔係平時食既味道。吃到一半咬到有黃豆咁大粒鹽巴!廚師未免太大意。。芒果青蘋果水果茶,顏色鮮豔,但味道人工而且太甜,喝幾口就喝不下去。整壺水果茶都不見芒果肉。差不多吃完時才上餐湯,是薯仔忌廉湯,味道可以,但上餐次序令人摸不著頭腦。其實餐廳裝修ok,但食物味道強差人意

$80 (Lunch)
2017-06-19 69 views
今日父親節,特登和爸爸去到特別啲嘅餐廳食飯。見到open rice上面有推介,咁就嚟試下啦。 嗌咗個吉列魚柳咖哩飯同埋吉列豬扒咖哩飯 ,味道都唔錯,啲咖哩都好多。但唯一美中不足嘅就係佢將魚柳同埋咖哩擺埋一齊,搞到魚柳嘅口感冇咁脆。 同埋食唔到魚柳脆皮個口感。 同埋呢兩件魚柳偏細。 但啲飯撈埋咖哩落去好好食。 仲有側邊有沙律 ,幾開胃。 而佢仲附送餐湯同埋蒜蓉包, 個湯應該係意大利蕃茄湯,好濃郁嘅味道。 而我就嗌咗凍檸茶 小冰走甜, 畀嘅檸檬都好多。 佢啲嘢食嘅賣相同埋味道都唔錯。 可惜嘅就係啲服務人員太過粗心大意, 畀咗兩碟吉列魚柳畀我哋同隔離枱嗰個調轉咗, 而在隔離嗰邊甚至係過咗一陣都冇嘢食到。 甚為可惜。 而水方面,佢會攞個玻璃樽過嚟畀你任到倒。
咖哩吉列魚柳飯
餐湯同包
OT
2017-06-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
Celebration
Father's Day
咖哩吉列魚柳飯
OT
2017-06-18 62 views
自從厚德商場翻新改建成TKO Gateway後,多了不少特色新餐廳,XOXO 是其中一間。走可愛路線的Cafe、門口放著卡通公仔、每個座位旁亦放上卡通咕𠱸、旁點綴以吊飾乾花小盆栽等。午市套餐有好幾款,包餐湯、餐茶同Haagendaz 雪糕杯,價錢算便宜。北海道牛乳吉列魚柳蛋包飯 $63有兩大塊魚柳、炸粉略嫌太厚、滑蛋鋪在飯上面、並沒有完全做到蛋包效果。旁邊的沙律菜可去掉肉類的膩感。吃得好飽,臨走帶走了Haagendaz咖啡雪糕~

北海道牛乳吉列魚柳蛋包飯 $63

吃得好飽,臨走帶走了Haagendaz咖啡雪糕~
$70 (Lunch)
2017-06-15 39 views
Xoxo都開左一段日子🙈平時經過嘅時候都比佢藍白色的歐陸小街外觀吸引住🙆🏻 超級少女風!今日屋企得我同媽媽食晚飯,就帶佢尼享受2人少女時間😘花紋格仔地磚同街燈💕有2、3份餐牌🙆🏻其中一份係自選套餐可選1-4個course~ 我地簡左3個course😆叫多一壺芒果青蘋果水果茶 一壺水果茶大家都可以飲到2杯^^ 好豐富的水果量!士多啤梨、奇異果、藍莓⋯⋯仲有珍珠tim! 主菜叫左醬汁燒BB豬肋排芝士鍋包括一排ribs 薯角同燒玉米醬汁甜甜地 不錯不錯,ribs 都好離骨當然唔少得芝士鍋!都幾大鍋架bo! 我比較鐘意將薯角浸落芝士鍋另外仲叫左韓炸雞芝士薄餅每份pizza 上面都有件炸雞 配上韓式醬同沙律醬同有少少菜絲 平衡番!最後叫左泡菜蕃茄意大利麵, 滿滿的海鮮,有2隻青口!沈菜味唔算好出同蕃茄咪配搭得剛剛好有點像辣蕃茄ge感覺意大利麵都幾爽口最後2個女人當當當然唔少得食番個甜品!芒果分子甜點 滿滿嘅芒果味~仲有芒果果肉,jelly 作為一餐美滿嘅結束~
Xoxo都開左一段日子🙈
平時經過嘅時候都比佢藍白色的
歐陸小街外觀吸引住🙆🏻 超級少女風!

今日屋企得我同媽媽食晚飯,就帶佢尼享受2人少女時間😘
花紋格仔地磚同街燈💕

有2、3份餐牌🙆🏻其中一份係自選套餐
可選1-4個course~
我地簡左3個course😆

叫多一壺芒果青蘋果水果茶

一壺水果茶大家都可以飲到2杯^^
好豐富的水果量!士多啤梨、奇異果、藍莓⋯⋯仲有珍珠tim!

主菜叫左醬汁燒BB豬肋排芝士鍋
包括一排ribs 薯角同燒玉米
醬汁甜甜地 不錯不錯,ribs 都好離骨

當然唔少得芝士鍋!
都幾大鍋架bo! 我比較鐘意將薯角浸落芝士鍋

另外仲叫左韓炸雞芝士薄餅

每份pizza 上面都有件炸雞

配上韓式醬同沙律醬同有少少菜絲 平衡番!

最後叫左泡菜蕃茄意大利麵, 滿滿的海鮮,
有2隻青口!沈菜味唔算好出同蕃茄咪配搭得剛剛好
有點像辣蕃茄ge感覺
意大利麵都幾爽口

最後2個女人當當當然唔少得食番個甜品
芒果分子甜點

滿滿嘅芒果味~仲有芒果果肉,jelly
作為一餐美滿嘅結束~
2017-06-06
  • 醬汁燒BB豬肋排芝士鍋
  • 韓炸雞芝士薄餅
  • 泡菜蕃茄意大利麵
  • 芒果分子甜點
  • 芒果青蘋果水果茶
2017-06-14 79 views
今日相約友人來到TKO Gateway(前厚德商場)吃晚飯!何解?為的就是這間文青風餐廳— 「XOXO CAFÉ Lab」!餐廳裝潢走小清新路線,以灰、藍色作餐廳主調。餐廳門前擺放著各式各樣的餐牌,其中一塊最能吸引我⋯晚市半價韓國部隊鍋!還能加配名牌雪糕MOVENPICK,沒有不選擇的理由吧! 店員有禮貌地帶我們到其中一張卡位就座。翻開餐牌,各類的食品都非常吸睛,讓人目不暇給。經過5分鐘的思索,我們點選了牛肉部隊鍋配Movenpick朱古力味雪糕、野菌濃汁牛肉年糕、鮮仔泡菜蛋餅、岩鹽紫菜韓風沙律、士林炸雞、紅蘋果冰綠茶和荔枝冰綠茶。先來牛肉部隊鍋($61)。部隊鍋的湯底我們雖然揀選了辛辣味道,但其味道溫和不刺激,容易入口!鍋裏的配菜也非常豐富足料,例如有腸仔、午餐肉、牛肉、豆腐、金菇等等。每款部隊鍋也會配上一碗白飯。而我就最喜歡就是把白飯拌上辛辣湯一起吃。再來荔枝冰綠茶和紅蘋果冰綠茶(各$32)。荔枝冰綠茶重荔枝味,但味道偏甜;紅蘋果冰綠茶則較為清淡,但仍有啖啖蘋果香!冰綠茶還混入了甜甜蜂蜜爆珠,相當過癮!之後便是士林炸雞($68)。炸雞雞件偏大,外皮略嫌不夠酥脆!炸雞旁的薯片上沾滿了
— 「XOXO CAFÉ Lab」!
餐廳裝潢走小清新路線,以灰、藍色作餐廳主調。

之後便是士林炸雞($68)。炸雞雞件偏大,外皮略嫌不夠酥脆!炸雞旁的薯片上沾滿了蜜糖醬,甜甜的薯片還是第一次吃呢!
然後便是鮮蚵仔泡菜蛋餅$62!看似pizza的蛋餅餡料非常豐富,吃下去啖啖蚵仔滋味!
吃到一半時,岩鹽紫菜韓風沙律送到!沙律菜配上脆脆炸紫菜,混合清新酸甜沙律醋,非常fresh!解膩之選

最後,野菌濃汁牛肉年糕壓軸登場!煙煙韌韌的年糕配上野菌濃汁,未到上較為重口味,碟裏除了野菌和年糕外,還有幾顆包着牛肉的雲吞,咬下去餡料味道重牛味,但由於整體味道較重,故此吃到一半是便有少許膩的感覺!
2017-06-14
2017-06-14 72 views
第一次去九龍灣的xoxo cafe lab 是數年前的事,當時被餐廳的棉花糖食物吸引而去,想不到在將軍澳也開了一間,知道後就帶著小女生再去一趟 。xoxo cafe lab 的歐陸式裝修佈置已讓人心情愉快,深信很多女生們都會喜歡,餐廳內外都有很多拍照位,的確是未點餐先興奮。小女生近日特別喜愛All day breakfast, 所以毫不猶豫就選了這作午餐。All day bkf中必配薯餅、麵包布甸、沙律和茄汁豆, 也包括了餐湯和蒜蓉包。當中小女生在自選配料中選了豬柳,炒滑蛋和牛仔腸,相當豐富。每樣食物的味道一般,沒有多大的驚喜,麵包布甸上的雜莓果醬略嫌酸了一點 。但以這個價錢吃這份all day breakfast, 也屬超值吧!

2017-06-13 142 views
雪山(外層蛋白),揀左鹽酥味味道小小鹹味(蛋白口感實實的)$128底係泡菜海鲜飯泡菜飯好香口,有小小辣(海鲜和飯的份量不算多)有一人鍋(牛肉部隊鍋)厚切午餐肉(正),牛肉鲜嫩加$10轉韓式拉麵(似公仔麵)豚骨湯好濃餐跟粒粒雪糕芝士味不算濃,反而重牛奶味(特别)餐加$ 12野苺綠茶味道好清新,野莓味好sweetP·s·鍋現在晚市半價
雪山(外層蛋白),揀左鹽酥味
味道小小鹹味(蛋白口感實實的)$128
鹽酥抱泡泡菜海鮮飯

底係泡菜海鲜飯
泡菜飯好香口,有小小辣(海鲜和飯的份量不算多)

有一人鍋(牛肉部隊鍋)
厚切午餐肉(正),牛肉鲜嫩
加$10轉韓式拉麵(似公仔麵)
A 牛肉部隊鍋

豚骨湯好濃

餐跟粒粒雪糕
粒粒芝味

芝士味不算濃,反而重牛奶味(特别)

餐加$ 12野苺綠茶
味道好清新,野莓味好sweet

P·s·鍋現在晚市半價

2017-06-01
鹽酥抱泡泡菜海鮮飯
2017-06-11 2242 views
呢排天氣超級好,熱到癲,最啱就係去沙灘游水。難得今日放假,帶埋阿女出嚟去游下海水。游水之前梗係醫飽個肚先啦,去左附近最近嘅商場,見到呢間xoxo cafe門口好吸引,綠藍色嘅裝修令人覺得好舒服。門口仲有隻公仔,阿女即刻話想入去坐。而且見到食午餐送haagen dazs雪糕,二話不說就即刻入左去。午餐 由$42 至 $72 北海道牛乳蛋包飯拼吉列魚柳配牛肝菌汁 $63 - 呢個滑蛋炒得好滑,魚柳炸得夠脆,裏面唔會好乾仲好juicy,牛肝菌汁幾特別又夠多,撈飯一流~黑蒜蓉雞湯鹽酥雞排麵 $42 - 雞扒炸得好香口,配埋黑蒜蓉夠惹味~ $68 - 呢個pesto sauce 連埋啲cream炒出嚟好香,啲蜆肉好鮮甜,應該幾新鮮,又唔會有沙~另外散叫咗 鐵板芝士燒豬肋排 $118 - 一見到呢個鐵板芝士餐,對於我呢個芝士控嚟講,梗係唔會放過啦。 呢個食得我好滿足,芝士鋪滿咗成個鐵板,仲可以做到拉絲嘅效果,芝士迷唔好錯過~ 正! 煙三文魚 煙腿 All Day 三文治 $68 - 呢個一上枱,個個嘩嘩聲,原來咁大份,好似成個雪山咁, 切開裏面仲有個流心蛋, 麵包焗得好脆,蛋白夾埋煙三文魚同
門口仲有隻公仔,阿女即刻話想入去坐。
午餐 由$42 至 $72
北海道牛乳蛋包飯拼吉列魚柳配牛肝菌汁

黑蒜蓉雞湯鹽酥雞排麵

鐵板芝士燒豬肋排

煙三文魚 煙腿 All Day 三文治 $68 - 呢個一上枱,個個嘩嘩聲,原來咁大份,好似成個雪山咁, 切開裏面仲有個流心蛋, 麵包焗得好脆,蛋白夾埋煙三文魚同火腿食,中和左個喊味,岩岩好~ 呢個影相呃like一流!
煙三文魚 煙腿 All Day 三文治

咁熱唔少得嘅梗係叫番個冰凍甜品啦,我地叫咗個XOXO冰花蜜語草莓味 $62 - 士多啤梨係我姪女至愛,刨冰出場大家搶住一人一啖,好快就食曬。士多啤梨酸酸甜甜,食落特別refreshing~

另外叫左呢杯lab 流行分子甜點 - 巨峰提子 $58 - 入口好重提子味, 粒粒原波入口即溶化,裏面仲有條狀啫喱可以慢慢嘆 ~

經典 冰珍珠奶茶 $29

最後當然唔少得食午餐餸嘅兩杯haagen dazs雪糕
Lunch
北海道牛乳蛋包飯拼吉列魚柳配牛肝菌汁
黑蒜蓉雞湯鹽酥雞排麵
鐵板芝士燒豬肋排
煙三文魚 煙腿 All Day 三文治
2017-06-10 68 views
準備去海灘前, 黎左呢到食左個大滿足既午餐。 呢到距離銀線灣只有7分鐘車程, 有得消費免費泊車👍🏻午餐多好多款選擇, 價錢由$4x -6x , 最正係仲送一柸名牌雪糕😋最吸引莫過於呢個芝士鐵板燒豬肋骨, 果層厚厚溶溶既芝士, 拉絲既效果, 配薄餅一流。 😝 豬肋骨肉淋, 醬甜👍🏻煙三文魚煙腿三文治相機食先😝,佢將蛋白打到成頂帽咁高。 中間夾左三文魚同沙律菜。 仲有隻生蛋黃。 白菌青醬鮮蜆意大利麵呢個青醬唔膩, 蜆肉都尚算新鮮。 份量幾大。北海道牛乳吉列魚柳蛋包飯, 滑溜溜既炒蛋👅👅黎到呢到又點少得甜品呢個分子料理既巨蜂提子, 原來裡面有水晶河粉, 非常彈牙, 加埋甜甜既巨蜂提子汁, 仲有上面一粒粒好似雪米糍既假提子😍同埋呢個草莓雪花密語略帶略酸, 但配埋雪糕就岩岩好。 飽好飽, 出發游水😂😂😂

煙三文魚煙腿三文治

白菌青醬鮮蜆意大利麵
呢個青醬唔膩, 蜆肉都尚算新鮮。 份量幾大。

北海道牛乳吉列魚柳蛋包飯, 滑溜溜既炒蛋👅👅

黎到呢到又點少得甜品

同埋呢個草莓雪花密語
略帶略酸, 但配埋雪糕就岩岩好。

飽好飽, 出發游水😂😂😂
$60 (Lunch)