2018-01-13
平日來這裡都是食晚飯小菜套餐,當晚實在太凍,加上大風兼落雨,即時想起這裡的火窩。火窩都是近來應節推出的。有幾個選擇,例如藥膳醉鷄窩、辣雞煲等等。之前晚飯時聞到鄰桌的胡椒粉腸蝴蝶腩窩好香,就一於試試。單點一個胡椒粉腸蝴蝶腩窩盛惠$208送一碟生菜,跟餐的話$278,送一款煲仔飯、半隻鮮鷄、兩款$38火窩配料/一款$48火窩配料及一碟生菜。我們二人要了套餐,火窩配料選了肥牛。煲仔飯好多款式,我們要了咸魚肉餅飯。個窩好足料!好大窩!超多粉腸,好軟滑蝴蝶腩好正,一啲都唔韌個湯有胡椒香但又唔嗆喉,仲有好多酸菜同支竹。淨係食個窩都好飽。肥牛都好大碟,而且唔會只得肥膏,亦唔會太瘦。半隻鮮雞都好大碟,仲有個份量唔少嘅煲仔飯,我們二人每人兩碗。其實唔大食的話,個餐應該3-4人都夠食。呢餐真係大滿足食完飽到上心口。離開時街上寒風刺骨,但我倆成身暖晒