2024-01-15 137 views
第一次泥到呢間”燃”🦐 感覺好似好高級咁,期待左好耐, 去到員工都好好服侍。前菜嗌左個剌身(甜蝦吞拿魚), 食落好新鮮😍擺設都好有心機之後雞皮餃子, 外脆內軟, 食落感覺唔油膩, 可以追住食👍🏻👍🏻👍🏻之後同男朋友嗌左個(東。特選拼盤)🥩🍖個餐每人跟個飯🍚同湯🍵飯仲可以任落味素tim拼盤方面的牛有(和牛肉眼蓋、和牛沙巴當、和牛友三角、安格斯牛小排、安格斯牛肩胛), 最好食最好食係個厚切牛舌‼️‼️‼️跟住我地另外嗌左個"蒜香松阪雞🐔", 味道非常入味‼️‼️‼️甜甜地又辣辣地呢間係可以回頭既一間! 生日/酒局一流!

之後同男朋友嗌左個(東。特選拼盤)🥩🍖
個餐每人跟個飯🍚同湯🍵飯仲可以任落味素tim

呢間係可以回頭既一間! 生日/酒局一流!
2023-11-15 286 views
Intro:呢一日咁岩去左大圍搵食,太肚餓就入一間日式定食嘅店舖,就叫左日式叉燒拉麵套餐,仲有少少配菜附送,只係$68蚊,味道就不過不失啦~___________________🍽 日式叉燒拉麵套餐💰68 ⭐️ 7/10✍🏻 呢四塊日式叉燒幾厚肉同大塊,彈牙而味道唔錯,比坊間拉麵嘅日式叉燒更大更好;✍🏻 拉麵麵底普普通通,湯底唔算特別,所以先有平價嘅拉麵;✍🏻 沙律幾新鮮又大碗,加左黑醋嘅味道唔錯;✍🏻 配菜仲有泡菜同厥餅,厥餅幾甜煙煙韌韌,但泡菜同日式定食格格不入;✍🏻 整體不過不失,呢款拉麵唔會話有咩咁特別之處。___________________🏠 燃📍 大圍積福街78號地舖⭐️ 7/10___________________
Intro:
🍽 日式叉燒拉麵套餐
💰68 ⭐️ 7/10
✍🏻 拉麵麵底普普通通,湯底唔算特別,所以先有平價嘅拉麵;
✍🏻 沙律幾新鮮又大碗,加左黑醋嘅味道唔錯;
✍🏻 整體不過不失,呢款拉麵唔會話有咩咁特別之處。
🏠 燃
📍 大圍積福街78號地舖
⭐️ 7/10
2023-07-30 585 views
嗰日食左太多野,今次推介下一啲我覺得好好食嘅菜色🤤1️⃣🥗沙律 - 雜錦魚生沙律 ($88)主菜前食下啲沙津清新下先,分量都多,尤其係雜錦魚生,有三文魚&吞拿魚&蟹粰,全部大大粒,啲生菜一樣咁新鮮😌沙律調味都唔錯2️⃣🍣刺身 - 七點刺身盛 ($358)三文魚3切、油甘魚刺身3切、大 甜•刺身3体、立貝刺身3切、魷魚3切、八爪魚刺身 3切、牡丹蝦刺身2体推薦⭐️岩哂一班中意食唔同魚生嘅朋友仔👍🏻。新鮮就唔洗講啦,仲要厚度都ok,我自己比較中意食三文魚&立貝,三文魚大大塊一口食落真係好幸福🥹立貝又大塊又鮮甜❤️3️⃣炸物 - 雞皮餃子、紫薯餅 (各~$58)呢個雞皮餃子真係肥幾磅都願意🤤非常邪惡!雞皮代替餃子皮咁包住啲肉、菜碎系入面,炸得超級脆!雞油超香,雞皮包得嚟都包到脹卜卜架👍🏻紫薯餅又係外脆內軟,滿滿紫薯,仲要好夠紫薯味🍠4️⃣燒肉🥩東・特選拼盤 ($688)和牛肉眼蓋、和牛沙巴當、和牛友三角、安格斯牛小排、安格斯牛肩胛、厚切牛舌 (各四件)西•特選拼盤 ($468)日本花腩片、西班牙豬梅花、特制豬頸肉、薩摩赤雞件、松板雞件、鯖魚件(各四件)因為真係太吸引,樣樣都想食,所以叫左其中2個燒肉set,每個
嗰日食左太多野,今次推介下一啲我覺得好好食嘅菜色🤤

1️⃣🥗沙律 - 雜錦魚生沙律 ($88)

2️⃣🍣刺身 - 七點刺身盛 ($358)

3️⃣炸物 - 雞皮餃子、紫薯餅 (各~$58)

4️⃣燒肉🥩
東・特選拼盤 ($688)

西•特選拼盤 ($468)

因為真係太吸引,樣樣都想食,所以叫左其中2個燒肉set,每個set都有6款肉,每款4件,咁多款入面要揀比較好食的話我會揀和牛沙巴當、和牛友三角、厚切牛舌、日本花腩片、松板雞件。呢幾款牛味重,油脂分布平均,食落少少油香好好食,牛舌好厚,食落好爽。另外花腩片就燒肉必叫,邪惡之選啦,雞件調味好食,燒完好惹味😈

*不過燒肉黎講都好睇自己燒成點,同行朋友分享話唔好將肉反黎反去+唔好心急一野就放系燒中心燒+唔好燒太耐就會燒得好好食😋

5️⃣🍢串燒 - 雞串盤 ($98)
雞皮、雞心、雞腎、雞軟骨、雞肝、雞翼(各1串)
呢啲set乜都有得食我就最中意order🤣最得意係串燒都係自己燒,會幫你set另一個爐,比你自己放串燒上去轉下轉下咁燒,當然都有得比你放系個網燒啦🔥同朋友一路喝下啤酒食下串燒都真係幾chill😍我特別中意食雞軟骨& 雞翼,仲有店員好細心咁將雞翼切一半平鋪系竹籤上就會易熟啲😋

當日我仲食+飲左好多野,其他熟等你地自己去食發掘下啦😋
2023-07-12 446 views
見到OpenRice一片好評如潮,牛魔王決定要一試哩間隱世燒肉店。當然要叫個 $688 全牛餐試試,6款(和)牛,每款3件,伴有日本菇2個、南瓜、翠肉瓜各幾片,飯及湯。但係號稱和牛,無牛味、無鮮味,似邊爐牛肉多過做燒肉嘅牛,無論燒幾生幾熟都無任何即溶嘅口感。就連柚子及燒肉醬油都係淡而無味。反而配菜嘅蔬菜幾新鮮⋯仲有叫咗個魚生沙律做前菜,味道一般,魚生份量偏少,$88 唔係咁抵。一個晚餐連加一8百幾,和牛價邊爐肉,唔知點解咁多人推介⋯唔信你自己試吓⋯

2023-07-09
$440 (Dinner)
2023-06-13 446 views
燃Yakiniku Sashimi Oyster✖️大圍站附近的確好多嘢食,為咗避雨,揀咗一間唔係連鎖嘅餐廳幫襯一下。座位又大又舒服滑蛋豬扒定食$78 ,賣相係唔錯,不過個沙律係乾嘅,冇沙律汁,我同隻牛一樣乾俾住食入肚。滑蛋豬扒正正常常,呢樣美食,令我諗起細細個八佰伴food court嗰個鐵板滑蛋豬扒定食。我仲好記得我阿媽好鍾意嗌個碗大碗麵,最正就係嗰個人手即製嘅粟米班戟‼️還我八佰伴‼️牛舌燒肉定食$108,呢個就真係麻麻哋啦,有啲韌。平時韓燒都係薄切啫,佢明明冇厚度,但係都冇味道。可追加嘅就係呢間嘅冷泡茶好入味,細細支但精華齊全。同坊間嗰啲冇得比!

座位又大又舒服

2023-06-05 307 views
靜靜地起革命🤞🏻大圍*火車站附近都幾多食肆,地舖居多,而且區分偏舊,大部份都食過!最近發現開多咗好多新嘢,激發起我試新嘢嘅意欲🤭最近食過越南嘢、牛腩粉麵⋯今次食日式小店,晚市主打套餐,每款都有齊前菜、蟹籽沙律🥗蜆肉麵豉湯、甜品!確實係清新小確幸🫶🏻🫶🏻特盛燒肉定食(豬腩片、牛小排、蒜香松阪雞)$198不修邊幅嘅老公愛食肉,揀呢個燒肉定食,鍾意佢有齊豬牛雞,啲肉幾高質,豬腩片燒完熱辣辣油香四溢非常正!牛肉味濃,雞亦嫩滑!三色丼定食(三文魚、油甘魚、吞拿魚)$158我就點咗三色丼,刺身三款每款三件 都好厚切新鮮🫶🏻🫶🏻甜品係抹茶蕨餅,口感細膩軟滑而富有彈性,沾上抹茶粉,抹茶迷嘅我超鍾意🫰🏻🫰🏻蜆肉麵豉湯蟹籽沙律鳳梨桂花茶🍍金桔百香果茶🍊
靜靜地起革命🤞🏻

特盛燒肉定食(豬腩片、牛小排、蒜香松阪雞)$198

三色丼定食(三文魚、油甘魚、吞拿魚)$158
我就點咗三色丼,刺身三款每款三件 都好厚切新鮮🫶🏻🫶🏻

蜆肉麵豉湯
蟹籽沙律
鳳梨桂花茶🍍
金桔百香果茶🍊
2023-06-01 196 views
朋友請食飯☺️一個想食燒肉,一個想食刺身,好彩搵到一間兩樣都有得食嘅定食晚餐皆大歡喜😂高身卡位傾計唔錯🙌🏻仲有電視環境都幾舒服,因為食燒肉嘅地方,怕會好多油煙呢度乾乾淨淨👍🏻所有套餐都包前菜、沙律、麵鼓湯、綠茶蕨餅😊仲可以揀冷泡茶(食完燒肉仲可以解膩👍🏻)麵豉湯入面仲有蜆肉😍你哋食燒肉我食三色魚生飯😂三文魚、劍魚腩同吞拿魚厚切新鮮(又估唔到以為燒肉店嘅刺身唔錯👍🏻)又有刺身又有特盛燒肉(豬牛雞)定食雖然個爐唔係大,但係勁惹火😂好容易燒出網紋仲可以燒到脆卜卜好香口😜食完燒肉唔夠喉,仲可以追加放工飲嘢燒肉都係好好放鬆嘅一餐🫶🏻
朋友請食飯☺️

高身卡位傾計唔錯🙌🏻仲有電視

所有套餐都包前菜、沙律、麵鼓湯、綠茶蕨餅😊
仲可以揀冷泡茶(食完燒肉仲可以解膩👍🏻)

麵豉湯入面仲有蜆肉😍

你哋食燒肉我食三色魚生飯😂

三文魚、劍魚腩同吞拿魚厚切新鮮

(又估唔到以為燒肉店嘅刺身唔錯👍🏻)

又有刺身又有特盛燒肉(豬牛雞)定食

雖然個爐唔係大,但係勁惹火😂好容易燒出網紋
仲可以燒到脆卜卜好香口😜

食完燒肉唔夠喉,仲可以追加
放工飲嘢燒肉都係好好放鬆嘅一餐🫶🏻
2023-05-29
2023-06-01 132 views
居住沙田區好友推介,訴說大圍的燃很不錯,今天剛巧在這區活動,順道在這裏晚餐!環境乾淨企理,每枱都有獨立抽氣系統,不會飯後一身油煙味,抵讚!點了三色井定食 $158,有三文魚、油甘魚、吞拿魚三款刺身,另有湯有飯有前菜及甜品。簡簡單單的一份套餐!刺身新鮮肥美 👍👍健康清新的沙律菜,配酸醋汁,醒胃之選!麵豉湯甜品是蕨餅另一份餐要了特盛燒肉定食 $198,總要嚐一下這裏的燒肉吧!😂😂😂一份套餐有三款肉,包括豬腩片、牛小排、蒜香松阪雞。三款肉都不錯,自己動手燒,自行調味,味道合心意。鮮艷的牛肉,紅白分明,肥瘦均衡豬腩片勁搶火,放點鹽調味,好食!蒜香松阪雞,嫩滑鬆軟,不錯的 快、靚、正的一頓晚餐!

刺身新鮮肥美 👍👍

健康清新的沙律菜,配酸醋汁,醒胃之選!

麵豉湯

甜品是蕨餅

鮮艷的牛肉,紅白分明,肥瘦均衡

豬腩片勁搶火,放點鹽調味,好食!

蒜香松阪雞,嫩滑鬆軟,不錯的

快、靚、正的一頓晚餐!
2023-05-31 103 views
之前見大圍開左間燒肉店「燃」晚市有定食,一於同朋友試下。餐廳啲位都好闊落,每個卡位都有部日式網燒燒烤爐,最搞笑既係有部電視仔,可以一路食一路睇🤣我哋要左一個刺身set,一個燒肉set所有定食配前菜,沙律,蜆肉麵豉湯,甜品,都幾豐富。🔸三文魚親子丼定食$168簡簡單單刺身丼,三文魚都算厚身肥美,碗飯唔算好大碗,女仔就啱啱好。唔想食燒肉既都可以揀刺身食下。甜品有抹茶厥餅食😍🔸安格斯燒肉定食(牛舌)$148燒肉定食要左牛舌,都幾多塊,係薄切款,口感彈牙,可以點燒肉汁/辣汁/柚子汁食。📍#燃 (#大圍美食)大圍積福街78號地舖🔖 #吃是真愛_大圍
我哋要左一個刺身set,一個燒肉set
所有定食配前菜,沙律,蜆肉麵豉湯,甜品,都幾豐富。

🔸三文魚親子丼定食$168
唔想食燒肉既都可以揀刺身食下。甜品有抹茶厥餅食😍

🔸安格斯燒肉定食(牛舌)$148

📍#燃 (#大圍美食)
大圍積福街78號地舖

🔖 #吃是真愛_大圍
2023-05-29 85 views
大圍火車站附近好多美食,今日揀咗試呢間日式燒肉店。店舖裝修都幾特別,卡位有一部私人電視😎坐位闊落 坐得好舒服 抽煙系統做得好 成間店無乜油煙特選西冷片牛味十足 肉質好鮮嫩 juicy 西冷片相當厚身 好有份量 口感好好 肉質非常淋身 燒到五成熟 加上少少海鹽 味道很好 靚嘅牛唔需要用好多醃料 加少少海鹽已經好好味日本花腩片雖然油脂十足 但絕唔覺油膩 鮮味十足蜆肉面豉湯好濃郁鮮甜仲有隻中型硯肉 沙律菜十分新鮮最後配上抹茶mochi不會太甜 十分満足
特選西冷片

沙律菜十分新鮮
最後配上抹茶mochi
不會太甜 十分満足
2023-05-28 81 views
餐廳光猛,全新裝修,最吸引我嘅係每一枱都有電視機,一路燒肉一路睇電視,超爽👍最後揀咗晚市定食,平,靚,正,性價比極高💯大胃王唔夠仲可以追加小食,價錢$10-45不等😋另再追加飲品,只係$5-15👍$5仲可以追加”燃”手推介既自家製冷泡茶,有鳳梨桂花茶,菊花雪梨茶,竹蔗茅根茶,金桔百香果茶,酸梅茶,玫瑰洛神花茶,紅棗桂圓茶,簡直包羅萬有花多眼亂呀😍飲品抵過茶餐廳加錢轉飲特飲喇👍餐廳仲有四款生啤任君選擇,最特別嘅係有來自日本嘅SUNTORY黑啤,配燒肉好夾🥳晚市定食 (星期一至四限定)🔵三色丼定食(三文魚,油甘魚,吞拿魚) $158.0滿滿的魚生片,三文魚油脂分佈均勻,油甘魚鮮甜,吞拿魚筋少魚味濃,壽司飯味甜微酸,口感緊實,有嚼勁,米飯嘅質感和味道襯托了新鮮魚生片,真係食唔停口特選燒肉定食(豬腩片,牛小排,蒜香松板雞)$198豬腩片燒完肥而不膩,牛小排脂肪均勻入口即溶,牛味濃,蒜香松板雞又香又滑,配埋佢哋特製嘅醬汁,一碗飯真係唔夠㗎🤣所有定食配前菜,蟹子沙律,蜆肉麵豉湯同甜品😍特別一提佢嘅前菜係海帶芽好爽脆,蜆肉麵豉湯嘅蜆肉好大隻好足料👍
最後揀咗晚市定食,平,靚,正,性價比極高💯
大胃王唔夠仲可以追加小食,
價錢$10-45不等😋

晚市定食 (星期一至四限定)
🔵三色丼定食
(三文魚,油甘魚,吞拿魚) $158.0
滿滿的魚生片,三文魚油脂分佈均勻,油甘魚鮮甜,吞拿魚

特選燒肉定食
(豬腩片,牛小排,蒜香松板雞)

所有定食配前菜,蟹子沙律,蜆肉麵豉湯同甜品😍
2023-05-24
2023-05-25 77 views
黎到大圍食返個日式Set Dinner,燃餐廳Menu 可揀食刺身或燒肉,每個set都配搭前菜、蟹籽沙律、蜆肉面豉湯、甜品。餐廳環境坐得非常舒服,每個卡位都有私家電視,一路燒一路腸電視,勁嘆😌😌🥩特盛燒肉定食特盛包括豬腩片、牛小排、蒜香松板雞,肉質爽口嫩滑,色澤勁靚👍🏼刺身盛合定食定食刺身包含三文魚、油甘魚、八爪魚、帆立貝、甜蝦,刺身都好新鮮,so yummy 😋😋😋仲有自家冷泡茶飲,紅棗桂圓枸杞茶、金銀花菊花茶等等,都幾fresh

🥩特盛燒肉定食

刺身盛合定食

身為大圍街坊之友,見到呢間日式餐廳新開咗一段時間,位置又好方便,今日就黎試試佢晚市定食都有好多款式,丼飯、刺身、燒肉、和牛任君選擇座位好寬敞舒適,卡位式梳化設計,仲要每枱一部電視,想睇咩電視自己揀,好有私人空間之餘,邊燒肉邊睇電視好爽三文魚丼定食睇得出每件三文魚都厚切😍特選燒肉(松阪雞)定食松阪雞肉質鮮嫩,肉既份量十足邊睇電視邊燒,輕易燒出網紋,而餐廳油煙管理得好好,唔會覺得燒肉時好大煙味定食套餐包括味增湯,蟹籽沙律同開胃前菜中華沙律同抹茶蕨餅翠綠又口感煙韌既抹茶蕨餅,加上淡淡苦澀抹茶味🍵為今餐一個perfect結尾既甜品✨💜

晚市定食都有好多款式,丼飯、刺身、燒肉、和牛任君選擇

三文魚丼定食
睇得出每件三文魚都厚切😍

特選燒肉(松阪雞)定食
松阪雞肉質鮮嫩,肉既份量十足
邊睇電視邊燒,輕易燒出網紋,
而餐廳油煙管理得好好,唔會覺得燒肉時好大煙味

定食套餐包括味增湯,蟹籽沙律同開胃前菜中華沙律同抹茶蕨餅

2023-05-15
2023-05-24 61 views
放工餓餓哋,但係晏少少同朋友有聚會,決定食個快飯,見到呢間日本料理店有晚市定食,於是就入去試下定食包前菜、蟹子沙律、蜆肉麵豉湯、甜品,當然唔少得仲有白飯檯面上有好多調味料🧂,有燒肉汁、柚子醋、辣燒汁、岩鹽、七味粉及黑胡椒,絕對係食燒肉嘅最佳拍檔叫咗兩個定食👇🍱三色丼定食 (三文魚、油甘魚及吞拿魚) $158 每款刺身有三件而且款款都好新鮮,我哋就特別鍾意油甘魚,口感軟腍香甜🍱特盛燒肉定食 (豬腩片、牛小排及蒜香松板雞) $198每款肉同樣都有三片牛小排油花平均,牛味濃,點岩鹽吊一吊味,香甜度更加突出松板雞蒜香味濃,肉質爽口彈牙豬腩片油脂豐富得嚟都幾爽口,點柚子醋比較清爽,仲可以減低油膩感🥢前菜海帶芽清爽鹹香🥗蟹子沙律沙律菜夠新鮮🥣蜆肉麵豉湯有蜆肉嘅麵豉湯果然係鮮甜啲🍮蕨餅香甜Q彈店舖內嘅卡檯有電視以供觀看,我哋原意諗住食個快飯,點知唔覺唔覺都坐耐咗🤭

定食包前菜、蟹子沙律、蜆肉麵豉湯、甜品,當然唔少得仲有白飯

叫咗兩個定食👇

🍱三色丼定食 (三文魚、油甘魚及吞拿魚) $158
每款刺身有三件
而且款款都好新鮮,我哋就特別鍾意油甘魚,口感軟腍香甜

🍱特盛燒肉定食 (豬腩片、牛小排及蒜香松板雞) $198
每款肉同樣都有三片
牛小排油花平均,牛味濃,點岩鹽吊一吊味,香甜度更加突出
松板雞蒜香味濃,肉質爽口彈牙

🥢前菜
海帶芽清爽鹹香

🥗蟹子沙律
沙律菜夠新鮮

🥣蜆肉麵豉湯
有蜆肉嘅麵豉湯果然係鮮甜啲

🍮蕨餅
香甜Q彈

大圍一向多美食 但估唔到呢間以為得燒肉食既餐廳入面竟然有魚生飯定食!😋三文魚親子丼定食 $138三色丼定食$158套餐包前菜、沙律、麵鼓湯綠茶蕨餅、冷泡茶前菜爽口開胃 ! 麵豉湯飲完唔會好口渴 入面仲有花甲😍魚生飯份量多 三文魚亦好肥美 三文魚籽粒粒彈牙 好滿足🥳另外三色丼係 三文魚 劍魚腩同吞拿魚 食材新鮮👍綠茶蕨餅 煙靭Q彈👌🏿不過有少少甜 另外套餐加$5轉冷泡茶我揀左竹蔗茅根。佢係茶包黎、所以唔會好甜、味道清淡解膩😋
三文魚親子丼定食 $138
三色丼定食$158
套餐包前菜、沙律、麵鼓湯
綠茶蕨餅、冷泡茶
前菜爽口開胃 ! 麵豉湯飲完唔會好口渴 入面仲有花甲😍
魚生飯份量多 三文魚亦好肥美 三文魚籽粒粒彈牙 好滿足🥳
另外三色丼係 三文魚 劍魚腩同吞拿魚 食材新鮮👍
綠茶蕨餅 煙靭Q彈👌🏿不過有少少甜
另外套餐加$5轉冷泡茶
我揀左竹蔗茅根。佢係茶包黎、所以唔會好甜、味道清淡解膩😋