Restaurant: Yakiniku USHIO
Terms & Details:
2022-09-04 788 views
USHIO赤身燒肉💵 Hkd 1000 up 一位晚飯推介指數 🥃🥃🥃⚓️伴菜盛合、每日前菜、USHIO 沙律生牛肉海膽,沙律同埋醃製酸菜⚓️和牛西冷 壽喜燒大大去西冷,加埋隻蛋非常吸引⚓️澳洲特選和牛牛舌正常吾會食到日本牛舌,食返澳洲野,吾算厚切,正正常常⚓️特選/赤身和牛 鹽燒3款肩三角/上黎腰脊肉/西冷⚓️牛柳芯⚓️特選/赤身和牛 醬燒3款友三角/牛板腿/龜之甲⚓️ USHIO 咖喱和牛飯/牛尾湯麵兩個主食都好重牛味,本人覺得咖喱比較普通,湯麵特別少少⚓️特製鹿兒島黑豚燒肉丼另加左個豚肉丼,不過不失⚓️ USHIO 特製泡芙個人覺得甜品係最好食最有印象,可能係小弟比較喜歡甜野總結:收得依個價位,食物質素吾會差,但我覺得可以更好,最少我之前食其他牛肉Omakase 比今次更回味,如果要揀我會食第二間
USHIO赤身燒肉

💵 Hkd 1000 up 一位晚飯
推介指數 🥃🥃🥃

⚓️伴菜盛合、每日前菜、USHIO 沙律
生牛肉海膽,沙律同埋醃製酸菜

⚓️和牛西冷 壽喜燒
大大去西冷,加埋隻蛋非常吸引

⚓️澳洲特選和牛牛舌
正常吾會食到日本牛舌,食返澳洲野,吾算厚切,正正常常

⚓️特選/赤身和牛 鹽燒3款
肩三角/上黎腰脊肉/西冷

⚓️牛柳芯

⚓️特選/赤身和牛 醬燒3款
友三角/牛板腿/龜之甲

⚓️ USHIO 咖喱和牛飯/牛尾湯麵
兩個主食都好重牛味,本人覺得咖喱比較普通,湯麵特別少少

⚓️特製鹿兒島黑豚燒肉丼
另加左個豚肉丼,不過不失

⚓️ USHIO 特製泡芙
個人覺得甜品係最好食最有印象,可能係小弟比較喜歡甜野

今日2人飯聚去左一間位於中環高質素嘅燒肉店!我哋order 咗一個和牛Omakase及非和牛Omakase(海鮮雞豬鵝肝)🥰無論餐廳環境、味道、裝飾擺碟簡直冇得輸。師傅將每塊和牛肉燒至四至六成熟,入口即溶,不同部位,有不同的口感,油脂分佈均勻,很有幸福感😍 大概食到第五塊左右,仲有美味的小菜,可以中和油脂感。友人食非和牛Omakase,都非常美味,沒有想到會有鵝肝,簡直喜出望外!食燒肉一定要坐Bar 枱,一邊睇住師傅專業嘅刀工及燒烤技巧,一邊食住美食,我覺得自己好似返咗日本家鄉食燒肉🤣🤣!
非常清楚的介紹
2022-08-01
非常清楚的介紹
  • 牛柳芯
  • 鵝肝
2022-07-30 887 views
之前無意中選這間餐廳食咗個商務午餐,四個人每人一個tasting menu $788。覺得牛肉真係正。阿媽又叫我帶佢食靚和牛,話要食番好耐之前喺日本食過嗰種和牛,一直喺香港食唔返。我預訂了星期日午餐,揀咗4人枱,坐得舒服啲。本來諗住食返個tasting menu,但阿媽堅持食最貴個餐🤪我覺得最好食係壽喜燒嗰塊牛肉,浸了自家秘制醬汁,加埋師傳用和牛牛脂肪炭燒,真係好有炭香,加上燒嘅火候啱啱好。阿媽最滿意係牛柳芯,話終於食返接近之前去日本食嗰種和牛質素!我心諗咁都係接近咋?但係我哋好多時食唔返嗰種味道,並唔係真係味道本身,好大程度喺一種過去嘅情懐,第一次食嗰種驚艷,同邊個去食,餐廳環境同食嗰時嘅心態都可以影響味覺。同樣質素嘅和牛,在日本食肯定平香港好多,但香港有師傅用廣東話為你介紹每件牛肉部位,令你學到嘢,係優勢所在。

2022-07-24
$1500 (Lunch)
2022-07-13 790 views
壽司煮師拍板試得多,未試過燒肉煮師拍板,無得去旅行咁耐,生日要吃好D。這中環新開的燒肉店,門面裝修幾神秘,時間早了少少,以為未入得,另一班人似乎也像我們一樣儍儍外面等,直至有人出嚟,先知其實是已營業中整體不錯,有侍應幫你燒。唯一美中不足是我們想坐吧枱,可以有煮師招呼,但reception 話無預不能

2022-07-06 3061 views
早於去年十二月經已留意到中環區鄰近老蘭有新店裝修,結果等到四月尾終於睇住光亮起眼嘅「赤身燒肉 USHIO」正式開幕,五月中即約同幾位牛魔王晚聚一試。餐廳傍晚準六點開門,當時晚市仍因限聚令而分六點及八點兩輪進行。安心進場後,即留意到店子獨家代理鹿兒島直送嘅「新村和牛」,細問下得知日式燒肉專門店源自福岡,總店除咗同為選用此款鹿兒島黑牛之外,為隆重其事,疫情下都堅持要派當地熟練嘅師傅主持香港分店,日本過江龍態度果然認真!餐店面積寬廣,裝潢簡約但不失時代感。步上樓梯,直入有多個吧位圍繞著日籍主廚嘅大舞台,每二人一組地以抗疫膠版隔開,因有專人代燒,故最為搶手。小肥訂座時唔知有總店嘅師傅駐守及設有吧位,當晚六人就被安排入座右方隔壁散座廳最入嘅一張長型大枱;幸好大廳開揚通爽,餐桌間之空間感足,而且抽氣系統夠強,飯後身上都冇沾上一陣強烈嘅燒烤味。樓梯向右U-turn仲有間可容納八人嘅私人廂房,最低消費額為一萬大元,不過似乎唔難達標,因為當晚六人都已經過咗。餐桌上除咗有燒烤爐,每位席上都擺有齊備嘅自用餐具、口罩套、餐巾、濕紙巾及調味料。三款調味料左起分別為昆布拼山葵、岩鹽、秘製燒烤汁。開瓶費為$500/
餐店面積寬廣,裝潢簡約但不失時代感。
步上樓梯,直入有多個吧位圍繞著日籍主廚嘅大舞台
,每二人一組地以抗疫膠版隔開,因有專人代燒,故最為搶手。
三款調味料左起分別為昆布拼山葵岩鹽秘製燒烤汁
昆布拼山葵、岩鹽、秘製燒烤汁
開瓶費為$500/樽普通裝紅、白、汽、清酒,從兩頁酒牌上每叫一枝酒即可免一枝開瓶費。
配備清酒,貴客可自選靚靚清酒杯。
因早已答應八點前要還枱,而且大家有意一嚐Ushio香港店限定發售嘅「Fusion 2022 “Delightful”」($698/枝),所以就冇自備酒品;無奈粉紫色嘅清酒x葡萄酒混合體飲落勁似提子味汽水
,甜得黎酒味欠奉,唔係咁啱長輩口味囉。
Fusion 2022 “Delightful”
結果都係要叫返枝大路啲嘅「作 雅乃智 中取り」($688/枝)先可稍微平復酒鬼們嘅酒癮。
作 雅乃智 中取り
食物餐牌共有底面兩頁,初次到訪唔想太傷神就清一色點選多道菜嘅廚師發辦和 おまかせコース」($1,388/人)。
USHIO沙律:為晚餐作序每人先有一客清爽開胃嘅招牌沙律
和 おまかせコース:USHIO沙律
每日前菜前菜每天不同,當晚嘅魚子醬和牛海膽卷淨聽三款主材都知屬勁量級
和 おまかせコース:每日前菜之魚子醬和牛海膽卷
色澤彩艷嘅刺身組合外軟內嫩,潤而不膩,三種鮮濃嘅味道極之協調,簡單以鹽片紫蘇花山葵點綴已能添上芳香及提鮮,而且齒頰留香
,冇得彈呀!
和 おまかせコース:每日前菜之魚子醬和牛海膽卷
伴菜盛合:由於和牛嘅油脂十分豐腴,套餐刻意伴配三款香辣爽脆嘅泡菜以供食客中途作間場享用,順便可一解膩感。
和 おまかせコース:伴菜盛合
年輕嘅Ivan哥哥友善落力,落單時雖說散座客人要自己燒煮食物,駐場嘅服務團隊會在旁協助及提點,或許眼見席上大多為七旬長輩,XO仔又要再三請教何時燒煮厚白嘅肥膏最為恰當,結果佢竟然由頭燒到落尾
,認真唔話得!
肥膏
和牛西冷壽喜燒燒和牛中,個人覺得長長薄薄嘅和牛西冷壽喜燒為整晚之高潮
!望住Ivan哥哥於紅潤嘅和牛西冷上淋上醬油後續片燒煮,見火都唔怕燒親,手勢極之純熟,明顯訓練有素。
和 おまかせコース:和牛西冷壽喜燒
襯熱食和牛西冷壽喜燒時黏上鮮黃亮麗嘅日本生蛋黃西冷軟潤滑溜,半溶於口腔,打頭陣出場可確保食客肚仔有位兼抱住期待美食嘅狀態,依個安排超掂呀
!肥肥家族愚見,如果可以跟多一小球白飯相信會更加完美。
和 おまかせコース:和牛西冷壽喜燒
接著嘅和牛部位會因應日本每天嘅來貨而作出調整,用餐前都會提供牛牛圖以方便食客辨認及對應特定嘅和牛部位。
第一輪嘅拼盤包含澳洲特選和牛牛舌特選/赤身和牛鹽燒3款
和 おまかせコース:澳洲特選和牛牛舌及特選/赤身和牛鹽燒3款
澳洲特選和牛牛舌薄切和牛牛脷爽潤帶脆,微微唧上檸檬汁已夠清新
和 おまかせコース:澳洲特選和牛牛舌
特選/赤身和牛鹽燒3款:三款鹽燒特選/赤身和牛嘅大小及厚薄不一,第一件最厚嘅上後腰脊肉最有嚼勁,個人只係因喜好問題而略嫌和牛過熟
,未懂得如何欣賞。
和 おまかせコース:上後腰脊肉
和 おまかせコース:上後腰脊肉
即時同Ivan哥哥反映咗意見之後,第二件油脂更豐沛嘅肩三角明顯冇咁熟,喺薄身嘅靚牛上輕輕塗上山葵,微微嘅辣勁相當醒神,食落香軟油潤
,更啱小肥口味。
和 おまかせコース:肩三角
意外地,拼盤上最後一件和牛肉眼有厚度得黎皮脆肉鬆嫩,而且極富肉汁
牛柳芯:分隔兩個鹽燒及醬燒環節嘅牛柳芯隆重地以金盤承載
,睇得出設計者有幾重視。
和 おまかせコース:牛柳芯
顧名思義,牛柳芯牛柳,肉質出名最為軟腍,Ivan哥哥細心地於爐邊慢燒後先加上以新鮮蘋果蓉製出嘅秘汁,再刨上松露薄片菜式矜貴得很!
牛柳芯當真唔洗用牙咬都食得到咁腍
,入口前散發著輕盈芬芳嘅松露香,入口後卻多咗份清甜爽潤嘅果香,每人只得一件似乎唔係幾夠喉而已
和 おまかせコース:牛柳芯
吃畢濃味嘅牛柳芯後,哥哥仔即呈上鮮紅色嘅日本蕃茄,好讓大家為味蕾洗滌一番。嘩,日本蕃茄超級鮮甜
,一啲都唔酸,而且堅爽,真係好難得連平時唔食蕃茄嘅XO仔都讚不絕口,掂呀!
和 おまかせコース:日本蕃茄
特選/赤身和牛醬燒3款:最後三件醬燒和牛同樣以拼盤呈上,每人一件,並由Ivan哥哥繼續燒煮。
和 おまかせコース:特選/赤身和牛醬燒3款
第一件友三角鮮明嘅雪花紋理已道出其脂肪成份一啲都唔弱,食落口更覺其肉質軟嫩
,沾上秘製燒烤汁已夠香潤甜美。
和 おまかせコース:友三角
第二件牛板腱顯然切得最薄之餘,其粉嫩嘅外表亦係眾多件和牛中最油潤有光澤嘅
和 おまかせコース:牛板腱
超薄嘅牛板腱入口迅即化於舌上,依種肥美滑溜嘅口感就係小弟食和牛追求嘅境界
,不過同食和牛西冷壽喜燒時嘅感想一樣,都係想跟一口熱辣辣嘅白飯。
和 おまかせコース:牛板腱
反而壓軸燒煮嘅龜之甲油花較少,因有比較下感覺好似好多筋,即使切得薄同𠝹哂格仔紋都覺得牛肉偏嚡同韌
,甚為失色。
和 おまかせコース:龜之甲
和 おまかせコース:龜之甲
伴配和牛拼盤嘅雞脾菇係就係好清香,但就唔係咁解到口腔及腹中嘅油膩,假使換上清爽嘅生洋蔥、或者係一碗熱熱嘅清湯,甚至係簡單清涼嘅雪葩唔知會否更為恰當呢?!
和 おまかせコース:雞脾菇
燒煮完畢後,忙足成餐飯嘅Ivan哥哥就要去招呼其他貴客,走前亦不忘與大家道別,真係辛苦哂
!套餐剩下嘅單尾可選咖喱和牛飯或牛尾湯麵,各人選定後,一位疑似經理嘅姐姐突然呈上兩碟三式泡菜拼盤,大家好自然地以為係上飯麵前免費添加啦,點知埋單一刻發現每碟額外收咗$88
,由於自己從來冇點過,即理直氣壯地問係咪打錯單,嗰位姐姐就尷尷地尬咁解釋話其實係廚房出錯,咁即係話如果XO仔冇發現到的話,佢就準備靜靜雞咁收咗錢而不作解釋啦
?!唔知係咪想博六人於兩小時內溝咗兩樽酒有酒意唔會睇單呢?!縱使營運咗一個月嘅新店仍有多處不足,此舉確真令人有被老屈之嫌
,小弟只係眼見泡菜都已落哂肚先冇再特別去追究,不過心中到而家仲有條刺囉!
三式泡菜拼盤
牛尾湯麵:湯麵只屬和暖,就算麵條白滑及牛尾厚厚嘅皮層夠膠夠腍,湯底唔夠熱係敗筆
和 おまかせコース:牛尾湯麵
咖喱和牛飯:飯品同湯麵一樣熱力不足,甜甜嘅咖哩汁幾好味都難以遮蓋和牛嚡嚡嘅質感
。與其搞咁多花臣製作唔係咁得嘅單尾,倒不如簡單啲一早俾食客一個跟白飯嘅選擇好過啦!
和 おまかせコース:咖喱和牛飯
USHIO特製泡芙:招牌泡芙賣相精美吸睛,可惜咬落皮厚兼硬,唔得鬆身
。其實套餐內含多件溜帶嘅和牛,結尾嘅甜品不妨考慮揀啲輕巧啲嘅日本生果、布丁、乳酪或抹茶蕨餅代替。
和 おまかせコース:USHIO特製泡芙
疫下新開嘅「赤身燒肉 USHIO」環境闊落,抽氣足,晚市廚師發辦套餐用材高質,菜式大多美味可口,只係有啲花巧複雜嘅部份其實可以簡化修改,和牛亦可以加多一兩款或一兩件。餐廳於各方面包括服務及廚房明顯仍處於試業階段般,質素比較參差,雖然有好客嘅服務生熱情招待,但亦出現店員出錯卻要食客承擔責任嘅狀況
,以消費上二千元嘅晚餐黎講,如此不快嘅事情係會直接影響整體嘅用餐經歷及評價架
2022-05-19
$2000 (Dinner)
昆布拼山葵、岩鹽、秘製燒烤汁
和 おまかせコース:USHIO沙律
和 おまかせコース:伴菜盛合
和 おまかせコース:澳洲特選和牛牛舌
和 おまかせコース:日本蕃茄
和 おまかせコース:特選/赤身和牛醬燒3款
和 おまかせコース:牛板腱
又到出糧的時候,又係獎勵一下自己的時候,咁啱又喺中環的時候,諗起近日人氣大熱的赤身燒肉 USHIO 啱啱出咗午市定食,擇日不如撞日,一於試吓 walk-in,我去到都差唔多1:30pm,所以都唔洗等好耐就有位。Lunch menu 一共有8款選擇,既然係獎勵自己,就梗係叫個 Wagyu Beef Premium Set,真係非常美味😋,非常滿足🥰。除咗和牛定食,仲有鹿兒島黑豚腩肉、石鍋拌飯(vegetarian menu) 等等的選擇。我已經諗定下一次來 USHIO 食 Lunch 時叫邊個 set 喇😝
2022-06-23
2022-05-29 1510 views
不約而同幾位朋友、同事都推薦和約我去呢間在中環新開的燒肉店,當然要去試吓啦👏🏻今次係我第二次嚟食,各方面的滿意度絕對沒有令我哋失望💯除了和牛好食到冇得輸之外,其他食物都好新鮮,就算唔食牛的朋友也有好多選擇😋服務員態度一流,雖然帶住口罩,但從眼神接觸和説話聲線,完全感受到佢哋果種細心👍🏻不過下次一定要 book bar 枱位置,可以一邊睇住大廚佢哋嘅專業刀工和廚藝,一邊享受我份Omakase 😍
今次係我第二次嚟食,各方面的滿意度絕對沒有令我哋失望💯
牛柳芯
Dinner
牛柳芯
2022-05-05 2087 views
.唔知點解每次食燒肉就會想拍reel😂 今次黎試中環新開嘅燒肉店, 主打食赤身和牛前菜-“USHIO 意式赤身和牛配黑松露”, 已經試到牛肉柔軟又有鮮味, 不過個人就覺得芝士多咗啲有少少蓋過咗牛肉嘅味道分別試左幾款嘅USHIO特選部位/赤身和牛 -“辣椒肉”, ”牛柳芯”, “牛板腱”… 不過最愛都係”牛舌芯”😛.🔻🍽 赤身燒肉 USHIO📌 地址: 中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場地舖.#tummysreadyatcentral #tummysreadyforjapanese #tummysreadyforbbq #tummysreadyforsteak
🔻
🍽 赤身燒肉 USHIO
📌 地址: 中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場地舖

2022-05-04 1674 views
香港人實在思鄉病重,就算無得返日本,可以食到家鄉菜都係開心既!近月香港實在增添了不少日式食肆,Omakase固然開到成行成市,幾千蚊一餐視作等閒,仲要留定銀兩做押金,未serve先收錢,都大把人排住隊乖乖打開銀包。若然閣下是牛魔皇一族,又有好消息,皆因近日中環威靈頓街又有新店進駐,仲要係來自日本福岡的新派烤肉專門店 Yakiniku USHIO。餐廳主打供應日本鹿兒島新村畜產農場直送的「新村和牛」,因為主廚有自家獨創的切割手法,所以廚師是由日本派駐,務求令質素歸一及有保證,而餐廳更是選用「赤身」作主打。餐廳大門以黑與金混合作色調,加上黃銅及黑色花崗石,營造出瑰麗的氛圍,入門口處以象徵祝福的千羽鶴排飾為裝潢。雖然餐廳地方夠大,但空間感寬敞,大堂中央的烤肉吧檯,更是有專人代勞,相當貼心,烤爐是從日本訂造的Shinpo 烤爐,周邊位吸力強勁,所以就算食完整餐飯,衣服都沾不到半點油煙味。當主廚在雲石工作枱上處理牛肉時,客人就可以係可以容納18人的「U」形大吧枱,好好享受美食。不得不提的是,餐廳設有衣服消毒櫃,在疫情下,能夠在用餐前把衣服先行清潔,令客人用餐時更安心,值得一讚。在等朋友期間,不妨

在等朋友期間,不妨來一杯餐廳獨家代理的Besserat De Bellefon Blanc De Blancs,
香檳是以 Chardonnay 釀製,色澤淡雅亮麗而通透,氣泡緊密細繳,帶柑橘的香氣及甜味,難怪獲 Robert Parker(Wine Advocate、Wine Enthusiast、Wine Spectator)等評價中,取得90分以上佳績。
而另一枝 Fusion 2022 "Delightful" USHIO屬於香港限定,是與日本清酒高木酒造及酒莊 Edel Wein合作釀製而成。
以精米步合達60%的土佐麗酒米,釀製出「豐能梅」純米吟釀酒,酒香豐盈,只可惜生產量只得337枝,要飲就要趁早啊!
テイスティングメニュー・Tasting Menu
ナムルキムチ盛り合わせ、前菜、USHIOのチョレギサラダ
伴菜盛合、毎日前菜、USHIO沙律
Assorted Namuru, Daily Appetizer, USHIO Salad

餐前的沙律,看得出的新鮮,吃得出的清新,車厘茄、紫洋蔥、沙律及芝麻,口感爽脆恰人,正好開開胃口。
サーロインの焼きすき・和牛西冷壽喜焼

Wagyu Sirloin Yakisuki

率先上場是和牛西冷壽喜燒,雖然沒有豐盈的油香,但肉質鬆軟有嚼口,帶甜香,蘸上長崎蛋漿,口感豐腴,真的不錯,亦令人對之後的赤肉有期待。
Premium Tongue(牛舌芯)(Thin Cut)

牛舌可說是個人最愛的部位,尤其是只用中間最嫩的地方,去過街市買餸就知一條普通黃牛的牛舌有幾貴,更何況是飛機貨?

特選/あかみ肉盛り三種 塩・特選/赤身和牛 鹽燒3款

Premium/Akami Wagyu (Salt-grilled) 3 kinds

三款鹽燒分別是 Uchihira(內腿)、Rump(上後腰脊肉)以及 Ramushin(臀肉芯),伴以昆布鹽、海鹽及醬油。
Uchihira 位於後腿內側部位,油花少,肉味亦比較淡,也好,有種循序漸進的感覺。
至於 Rump,帶少許油香,咬落亦有嫩滑的質感。
而三者中,論稀有度,莫過於選用位於臀肉與臀肉蓋中心的 Ramushin ,不過肉質比較有嚼口。
Chateaubriand(牛柳芯)

又是一道搶分的菜色,選用牛柳中間最柔軟細嫩的部位,哪有不好吃的道理?而且火喉處理得相當好,烤至medium rare,嫣紅的肉質,鬆軟有嚼口,令人一試難忘。

特選/あかみ肉盛り三種 タレ・特選/赤身和牛醬燒3款

Premium/Akami Wagyu (Sauce-grilled) 3 kinds

再來是以蘸點醬油的 Shinshin(和尚頭)、Misuji(牛板腱)及 Ichibo(後腰蓋柳)三款。

雖然蘸點海鹽能帶出食物的鮮味,但個人比較偏好更惹味的醬油。
Shinshin位於內腿肉下側中心部位,活動多,油脂較少,但肉味不俗。
而Misuji,每頭牛只有五公斤,肉中間有肉筋,相當易認,咬落有些少彈性,油花分佈平均,略為烤過十秒八秒,便可享用。
Ichibo近牛臀部骨頭周邊,嚼勁十足,真係好啱配杯啤酒。
USHIO 特製ビーフカレー・USHIO 咖哩和牛飯

USHIO Wagyu Curry with Rice

份量恰到好處,日式咖喱飯多了一份甜香的感覺,將白飯拌和咖喱汁一齊食,滋味無窮。

本日のデザート・是日甜品

Daily Dessert

是日甜品是柚子雪糕,清香而微酸,正好清清味蕾,真好。

壽司刺身食得多,想同朋友飲返杯,傾下計,烤肉都係一個不錯的選擇。

2022-05-01 1490 views
早前聽到Ushio登陸香港,提供鹿兒島新村農場直送「新村和牛」🤤,適逢social distancing 措施放寛,急不及待訂枱!餐廳位於中環威靈頓街,泊車喺IFC再行上去都好方便~ 大門裝修華而不實,行上幾級樓梯,就見到Ushio的日籍主廚切割和牛,能夠坐在Bar枱上望住主廚烹調,別有風味😍 後來知道背後雲海設計由胡桃木製成,真係好有心思~ 第一次黎,心大心細咩都想試,所以點咗tasting menu,不過餐廳都有「和Wa. omakase」套餐 ($1,388)同 「悅Etsu. omakase」套餐 ($988)。食完今餐之後,推薦牛魔王們可以直上食「和」套餐!首先有和牛他他,同用上Ushio秘製醬汁嘅沙律,醒胃!然後就到我最期待嘅和牛西冷壽喜燒!由Takazono San親自為我哋烹調,好味到難以形容☁️ 下次必定要encore~🏅然後有兩款鹽燒牛兩款醬燒牛。廚師職員會為我哋耐心解釋每個部位,仲有張製作好精嘅卡牌介紹~ 首先鹽燒上後腰脊肉(Rump),又林又好味,入口即溶!然後鹽燒肩三角(Kurimi),都係重牛味,望住舊牛唔捨得食😋 第三款就係醬燒友三角(Tomosankaku

首先有和牛他他,同用上Ushio秘製醬汁嘅沙律,醒胃!

和牛他他

首先鹽燒上後腰脊肉(Rump),又林又好味,入口即溶!

第三款就係醬燒友三角(Tomosankaku),居然仲好過肩三角,有少少雪花紋仲正!

壓軸係龜之甲(Kamenoko),牛嘅呢個部位比較少做運動,所以肉色會較紅,稍為多啲筋,不過都係林嘅,好有牛味🥹🥹

之後有三瀨雞腿肉同鹿兒島黑豚腩肉~ 壓軸咖喱和牛飯,完全係無諗過可以做到咁林,唔知午餐有無和牛丼呢🥳

由於我食得太陶醉,已經忘記咗職員嘅詳盡介紹😅 只記得每啖牛之所以入口juicy, 肉質鮮嫩多汁,原來係主廚處理和牛時,會因應不同稀有部位,並配合自家獨門的切割,保持赤身鮮嫩的質感🥹 試過就知手切同機切嘅分別,同埋真係返唔到轉頭🥲

期待下次再試「和」omakase套餐🤟
2022-04-30
和牛他他
  • 龜之甲(Kamenoko)
2022-05-01 886 views
First overseas outlet of yakiniku brand USHIO from Fukuoka, apparently brought to us by the group behind 一幻拉麵.USHIO specialises in farm-to-table Shinmura wagyu from Kagoshima.Dinner for 2. Seated at counter. Could watch the chef cooking our meal at the tailor-made heavy duty Shinpo grill. Individual tables were available, but I would rather be served by the chef than being the one doing the grilling. Went for the $1388 set, comprising appetizers, 9 cuts of beef, carbs and dessert. Some cuts of b

Went for the $1388 set, comprising appetizers, 9 cuts of beef, carbs and dessert. Some cuts of beef were akami wagyu, being leaner cuts of beef with even marbling.
Here’s what we had.
-Appetisers-
Namuru (spicy bean sprouts)
Salad
Raw beef with caviar

Wagyu sirloin yakisuki, served with Japanese egg yolk. Normally this item would appear near the end of the meal, but restaurant adopted a trendy approach by serving it first (like hip sushi joints serving toro first thing). Picky Eater wished it could come with a bite of rice as well.

Australian wagyu tongue. (Not possible to import from Japan.)

A trio of salt-grilled cuts (varies daily):
rump, tenderloin and rib eye; all served with wasabi.

Chateaubriand (thick cut of the tenderloin) served with apple onion sauce and truffle. Loved it. Thick but delicate.

A trio of sauce-grilled cuts (varies daily):
Tomosankaku (knuckle tri-tip- rare find),
Misuji (top blade) and Ichibo (fatty buttock/rump area). All 3 pieces were not fatty at all; flavorful with tender texture.

A piece of grilled mushroom as pallete cleanser. The plates used were all very nice.

Choice of wagyu curry or oxtail soup with noodles. We shared.

Choux puff as dessert.

In summary: yakiniku experience that didn’t leave me feeling oily and fatty afterwards. Exceptional quality. Yakiniku fans must try.
2022-04-23 912 views
同牛魔王好姊妹慶祝生日,喺社交平台見到有新燒肉店開張,決定會一會佢!Sushi Omakase 就試得多,但係和牛燒肉Omakase 真係第一次赤身燒肉係日本境外第一間專門店,佢有兩個Omakase set ,我哋一行三人一致通過食全牛宴(和)$1388,望住個餐牌大家都有啲擔心食唔飽,點知去到中途已經要叫停一停前菜有沙律(冇特別驚喜)、但和牛刺身配魚子醬絕對係視覺同味覺享受和牛西冷壽喜燒,呢個真係必食,我哋仲叫咗個白飯share食埋啲蛋汁店員話廚師發辧,就係會按每日新鮮運到唔同嘅和牛罕有部位加秘制醬汁,所以每件都有驚喜,佢哋仲會細心講解,但真係唔好意思我實在記唔到咁多我只記得佢話佢哋只會用稀有部位同埋食落真係件件都好好味呢件和牛柳心,本人十級推介,濃濃嘅牛味,入口即溶但唔會一口油,其實要兩者兼備一啲都唔容易去到尾聲仲有有秘制咖喱和牛飯 / 牛尾湯面選擇,我哋三個人當然要試晒兩樣,大家互相share咖喱和牛飯味道好香、和牛好入味但個人嚟講更鍾意呢個牛尾湯麵,唔好睇佢個樣清清地,但個湯頭好濃郁,幾飽都飲晒啲湯去到甜品其實已經食唔落,但店員話呢個真係唔可以錯過,結果又真係冇令我哋失望總括來

我只記得佢話佢哋只會用稀有部位
同埋食落真係件件都好好味

咖喱和牛飯味道好香、和牛好入味

總括來講,環境、食物同服務都一定會有下次
2022-04-21
$1400 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 和牛柳心
  • 西冷和牛壽喜燒
  • 牛舌心
2022-04-18 780 views
Often I try to steer clear from the revered A5 Japanese wagyu beef as the marbled fat doesn’t really agree with me. But after a scrumptious lunch at Ushio, I may be duly converted! I was there for lunch. There are sets and a la carte options. The Wa had more beef and the Etsu had beef with some chicken/pork (perfectly sized portions too). We tried both. The key was in the preparation. Firstly, the “beef master” head chef who hand butchered each piece was meticulous in his craft. Secondly, the st

The key was in the preparation. Firstly, the “beef master” head chef who hand butchered each piece was meticulous in his craft. Secondly, the staff knew exactly how much care and attention each piece required. And they took time to explain where exactly your morsel was coming from off of the cow.

The ambience was elegant yet functional. The staff were polite and helpful. A happy and satisfied customer indeed.

Can wait to try dinner!!!
2022-04-17
Lunch
位於中環威靈頓街(蘭桂坊附近),日本總部廚師直接來港駐守,點了兩款的Omakase套餐,食盡牛的不同部位,每種食法都有不同的味道效果,非常特別和美味。 還試了他們限量的日本清酒,很滑和柔順。 室內設計很有氣派,喜歡他們不同的小碟,很精緻,另外有包廂,還有衣服消毒衣櫃供客人使用。
2022-04-17